Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC dá přednost automobilovým čipům a Applu? Ano, ale…

Automotive zasa vysoko pravdepodobne neodkusne z procesov pouzivanych pre CPU/GPU. Co sa mi podarilo dohladat, tak shiniest and newest automotive driving procesory od Renesasu pouzivaju 16nm proces, ale to je skor vynimka. Menej vykonne procesory budu skor 28nm a vacsie, pretoze su to nezriedka dekadu stare a starsie navrhy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tady na tom servru už začíná být problém najít články mezi reklamou. Už mě to štve.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak to mam asi naky premium nebo co.. zrovna dneska tu vidim jenom jeden prclanek a dva maly boxiky ve stylu co byl snad uz na starym cdrku..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

---

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ta nasírací reklama před zobrazení každého článku, je taky nádhera.

Asi někdo vyhlásil soutěž jak nasrat co nejvíc lidí...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, tuhle soutěž máš dávno v kapse.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžu já za to, že ARM má 2048-bit SVE2 vektory a x86 ne?

Nasranost by měla směřovat ke zdroji zaostalosti, což je v tomto případě ekosystém x86. To je jako kdybys nenáviděl Alberta Einsteina, že posunul lidstvo dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Výrobci automobilových čipů si snadno mohou dovolit připlatit, protože tyto čipy jsou velmi
>malé a v nákladech levné, ale výrobcům autmobilů pro jejich nedostatek stojí výroba a
>nemohou prodávat produkt o mnoho řádů dražší než je čip. I kdyby měli za čip zaplatit
>desetinásobek obvyklé ceny, stále je to pro ně výhodné (a pro TSMC samozřejmě taky).

1. A preto automotive vypovedjú zmluvy / znižujú objednávky od dodávateľov, ktorí každý rok neznížia ceny za kus o 10-15% . To, že sa to automotive industry to pri čipoch vypomstilo, je vec iná.

ventYl | před 2 hodinami :
> driving procesory od Renesasu pouzivaju 16nm proces, ale to je skor vynimka. Menej vykonne
>procesory budu skor 28nm a vacsie, pretoze su to nezriedka dekadu stare a starsie navrhy.

A hlavne do auta nemožno namontovať nič, čo nemá homologizáciu súčiastky vrátane výrobnej technológie. Takže redesign čipu z 90 nm na 7nm by nepomohol, lebo homologizácia trvá, v najlepšom prípade 2 roky. čiže len die shrink čipu potrebuje štart sériu a p nej homologizáciu. A nebo (ne)daj to neprejde kvôli EMC na prvý raz. a EMC je problém pre novšie techológie..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no zalezi co to je za cipy, nejaky ridici jednoty na to staci 35 nm nebo i starsi procesy, jestli to zere o par watt vic neni problem, ale nejaky autonomni ridici sytemy do modernich aut to uz bude slozitejsi elektronika, ale myslim ze i to by zvlastli vyrobit i jinde treba GloFo, Smic, nebo i jini, neni vsecko jen o TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je otázka o jaký procesy je řeč, jak bylo výše zmíněno tak automotive není vyhlášený tím že by šel po těch nejnovějších procesech ba naopak a apple podle mě jenom zajímá to nejlepší, takže 7nm a vejš nepřipadá v úvahu, takže dávat dohromady automotive a apple nedává moc smysl

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Apple je jasný s 5nm, nové iPhony v září, někteří analytici předpokládájí prodeje o 20% vyšší než u iP 12, dá se očekávát že budou nové počítačové procesory a otázkou je zda na 5nm budou i Skové SoC do AW, zatím jsou na 7nm.

Automotive nejsou jen automobilky ale i dodavatelé, třeba NVIDIA, nechce se mi ale hledat na jakých procesech se ty věci vyrábí a mají vyrábět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

apple si uz nechava vyrabet na 5nm+, pristi rok 3nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V polovině září bude představen nový iPhone, takže čipy A15 budou na N5P procesu vyrobeny. Vypadá to, že si Apple vydupal exkluzivitu na 5nm a 3nm na 2 roky. Což je masakr, protože na 7nm Qualcomm byl pozadu jen cca 3 měsíce. Teď má Apple celé 2 roky a proto QC utekl k Samsungu. Jestli se někdo divil co Apple dělá s těmi ukrutnými zisky, tak to vypadá že skoupili akcie TSMC, jinak to není možný.

Za 2 v měsíce startuje risk-production prvních samplů 3nm A16 :-)

Frekvence A16 poskočí cca na 3,5 GHz což je ukrutných +16% z dnešních 3,0 GHz (Zen4 by musel skočit na 5,8 GHz aby to kompenzoval). Telefon bude mít větší ST výkon jak Zen3, Zen4 i Alder Lake. Masakr.

M3 z 3,2 GHz skočí na cca 3,7 GHz což s nějakým +15% M2 a cca +10% M3 bude cca +26%
IPC nad dnešní M1. K tomu +16% frekvence dělá kombinovaně +46% ST výkonu navíc. Jestli letošní Zen3 a M1 mají v Geekbench zhruba vyrovnané skore kolem 1700 pts, tak M3 bude mít cca 2500 pts což je naprostej masakr.

Zen4 by musel přinést +25% IPC a zároveň +17% frekvence (5,9 GHz) aby se vyrovnal M3. Není šance. Intel s ADL a RTL na tom bude o něco lépe, ale stejně skončí hluboko pod M3.

Game over AMD a Intel.
RIP x86.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

co to ma spolecnyho s applem, apple vyuziva primarne nejmodernejsi vyrobni proces co existuje, PC svet vetsinou tak 1-4roky stare, ty uz apple nezajimaj

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že si Apple vydupal 2 roční exkluzivitu na každý nový proces.

Zen4 na 5nm má být až H2 22, což je 2 roky po A14.
Zen5 na 3nm má být až 2024, což bude 2 roky po A16.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dvouletou exkluzivitu nemá, na 5nm začali vyrábět jiní zákazníci (ale neříkám že AMD) už na přelomu 2020/2021 (na začátku roku na 5nm jelo Apple 80% a ostatní 20%). Na letošek má na 5nm Apple nasmlouvané "jenom" 53% celkového objemu 5nm výroby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale kde máš ty ostatní 5nm produkty? Apple dodává 5nm procáky už rok a mimo Apple na 5nm není nic. Aby těch 20% nebyly totiž jen výroba a ladění ES samplů všech ostatních výrobců.

Letošních 47% už bude masová výroba, ale pokud vím tak nikdo nic na 5nm na letošek neohlásil. Jediné tři masové produkty mne napadají:
- serverový AWS Graviton3 (128-jádrový ARM CPU na novém N2 jádře)
- taiwanský Mediatek (Cortex X2 ohlásili na letošek)
- výpočetní GPU od NV?
- Qualcomm dostal rozum a zase začal vyrábět u TSMC?

Každopádně výsledek je že ARM ovládl nejlepší procesy TSMC. x86 je totálně v háji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.