Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC má objednávky na 16nm čipy od Nvidie i AMD

řek bych, že jak AMD tak Nvidia si udržují obě možnosti, protože ještě neví jak který výrobce čipů dopadne a jak zvládne výrobu velkých čipů. Čili vyberou si toho lepšího. Mám dojem, že tu je s 14nm ještě i UMC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejedna se o vyrobu rohliku. Jestli maji byt 14/16nm produkty dostupne v 2016, tak je nejvyssi cas mit smluvne alokovane kapacity a zacit s produkci predprodukcnich revizi, aby se stihly opravy. Rozhodne je pozde na to zacit si vybirat "toho lepsiho", protoze "nevim jak kdo dopadne". K tomu slouzily ty testovaci vzorky, o kterych se tu psalo pred deviti mesici. Cili toto je vysledek toho, "jak kdo dopadl": u neschopne slibotechny TSMC, ktera je ve vsem pozadu za Samsungem a GloFo, jak se tu porad psalo, bude delat nakonec gpu i amd. Lol.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slibotechna nejspis nabidla opravdu dobrou cenu nebo dokazi specificky u velkych GPU vytahnout z linkek lepsi vyteznost nez GF/Samsung.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Predevsim se ukazalo, ze jsou schopni ty velke cipy na 16nm vyrobit v pozadovane kvalite, kvantite a v realnem terminu. Cena v tuto chvili nikoho nezajima, ani jeden hrac si nemuze dovolit produkt NEMIT, ale za to levne. Opakuju, to nejsou rohliky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S prvním příspěvkem se dá souhlasit, s tímto ne. V začátcích 28nm výroby Nvidia přiznala, že pro ni nemá smysl rozjíždět sériovou výrobu, dokud 28nm proces nenabídne minimálně srovnatelný poměr cena / tranzistor jako měl 40nm. Datum vydání jejího prvního 28nm GPU - GTX 680 - tomu odpovídalo. Vzhledem k tomu, že se na FinFET vyrábějí high-endové ARM čipy ve vysokých kvantitách, by neměl být problém sériově vyrábět ~300 mm² GPU. Taková by nabídla výkon současného 600mm² high-endu, možná i vyšší - a přitom by měla z podstaty procesu přinejmenším o třetinu nižší spotřebu. Problém je, že cena za kus by byla tak vysoká, že by se to ani Nvidii ani AMD ještě nevyplatilo.

viz http://diit.cz/sites/default/files/images/3988/nvidia_on_tsmc_28nm_04.jpg

Nvidia avizovala již před pár lety, že nové procesy nemají smysl, pokud nejsou rentabilní, AMD si nemůže dovolit vyhazovat peníze jen proto, aby měla FinFET čipy o rok před Nvidií a při celkovém poklesu prodejů grafických karet se ani nedá čekat, že by výrobci měli důvod k furiantskému: „sice na tom proděláme kalhoty, ale ať svět kouká“

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Boze samozrejme ze cena musi byt v nejakych mezich, jinak bychom mohli skocit rovnou do 10nm predprodukce, co na tom, ze ten cip bude stat jak auto. Jde o to, ze pro amd/nvidii nehraje prim rozdil DNESNI ceny mezi soucasnymi produkcnimi variantami 16/14nm GloFo/Samsungu/TSMC, i proto, ze se nepohybuji v low cost low yield segmentu. Ted jde predevsim o to ten produkt mit v cas v dane kvalite (leakage,...).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

<i>jde predevsim o to ten produkt mit v cas v dane kvalite (leakage,...).</i>

Jde především o to, vydělat peníze. Pokud bude výroba nerentabilní a ceny astronomické, pak lze sice produkt vydat, ale za nepžijatelou cenu, tedy na něm prodělat a prodělávat do doby, než se výtěžnost zlepší... A to si AMD dovolit nemůže a nVidia jen chvilku...

Co se leakage týče, tak pro overclockery s LN2 chlazením jsou čipy s vysokým leakage nejžádanější, protože dostahují při "zmrazení" nejlepších výsledků. Takže tady opatrně s tím leakage. Jistě, Average Joe chce co nejnižší leakage, ale to co nejméně topilo a ještě se to dalo s lepším aircoolingem taktovat. Ale overclocker chce leakge čipu co největší, protože to znamená nejmenší vzdálenost kolektoru a emitoru a tedy nejlepší výsledek při "zmrazení" v taktech:

<b>Transistors & The End of Moore's Law</b>
http://www.youtube.com/watch?v=rtI5wRyHpTg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.