Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC přebývají 7nm kapacity. Jásejme.

len taka poznamka, preco v clanku niesu spomenute 7nm NAVI? tie sa nemaju vyrabat v TSMC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má, ale primárně jsem tam řešil prostor pro výrobu procesorů, kterých je nedostatek. S grafickými kartami by problém být neměl, ty Intel nevyrábí. Alespoň ne zatím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to vypada, ze Koduri muze mit navrh tesne pred dokoncenim, u Intelu se spis bude cekat na hotovy 10nm proces s grafikama, tudiz grafiky urcite pujde pocitat, ale tipuju, ze nejdriv na 2020.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Divil bych se, kdyby dal něco rozumnýho za tak krátkej čas dohromady...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby věděli, že mají něco zajímavého skoro hotového, tak by se asi nedomlouvali na licencování gpu jader od AMD a doklepali to s jejich HD grafikami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdycky je dobre mit plan B.

Srovnavas naprosto nesrovnatelne veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NAVI je daleko, co my vime, jak to bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nech uz konecne vyhodi grafiku z top modelov, zostane mu viac mesta na jadra ;-P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak i TOP modely se kupuji na praci bez dedikovane grafiky = sve zakazniky to porad ma :) jasne mohli by udelat specialni radu pro hrace apod. bez iGPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže taková otočka až pirueta chvíli trvá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vesmir... existencia ako ju pozname ma cas :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Pro laika to vypadá jak sranda, ale znamená to přeorganizovat čip a nové masky atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, kde pořád berete jistotu, že ten 7nm proces TSMC je schopen nějakých rozumných frekvencí, aby se na něm nechaly vyrábět Ryzeny. Nejsou k tomu totiž vůbec žádné indicie. Vzorky mají frekvenci nízkou, ohlášené Epycy mají frekvenci taky nízkou. Vyráběné čipy pro ostatní výrobce mají frekvenci taky nízkou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak např. já té tabulce s 5 GHz Ryzeny docela i věřím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Zajímalo by mě, kde pořád berete jistotu, že ten 7nm proces TSMC je schopen nějakých rozumných frekvencí, aby se na něm nechaly vyrábět Ryzeny.“

Ve článku nic o žádných konkrétních frekvencích není. Neumím reagovat na připomínky k obsahu, který ve článku není.

„Nejsou k tomu totiž vůbec žádné indicie.“

7nm Instinct MI60 běží na 1800 MHz, zatímco 14nm Instinct MI25 běží na 1500 MHz. Jde o stejné procesy, kterých se týká přechod Zen->Zen 2. Zvýšení maximálních taktů o 20 % při zachování TDP je vzduch?

„Vzorky mají frekvenci nízkou“

I vzorky první generace Ryzenů měly takty mnohem nižší než finální produkty. Dokazuje to pouze, že ze vzorků se nedá usuzovat nic o taktech finálního produktu.

„Epycy mají frekvenci taky nízkou“

AMD žádné specifikace 7nm dosud nezveřejnila.
Jediný známý údaj hovoří o 64j čipech pro Hawk, které běží na 2,35 GHz. Není známo, jestli je to v rámci 64j nabídky nejvýkonnější model, nejpomalejší model, úsporný model, nebo semi-custom model, který ve standardní nabídce vůbec nebude. Jediné, co se o tom dá objektivně říct je, že tento 64jádrový model poběží na základním taktu o 150 MHz vyšším než dosavadní 32jádrový top model.

Komu se to zdá málo, nejspíš zapomíná, že ohlášený 48jádrový Xeon poběží na základním taktu o 300 MHz nižším(!) než stávající 24jádrový model.

„Vyráběné čipy pro ostatní výrobce mají frekvenci taky nízkou.“

Moc by mě zajímalo, pro jakého „ostatního výrobce“ vyrábí TSMC vzorky na 7nm HP procesu a jaké jsou dosažitelné frekvence těchto vzorků. Žádný z dosud vydaných nebo ohlášených produktů vznikajících na 7nm procesu TSMC totiž HP proces nevyužívá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V článku píšete, že pro desktop je ta situace štěstím v neštěstí. A o tom přesně píšu. Zatím nebylo nikde demonstrováno, že ten 7nm proces má maximální frekvence alespoň stejné, jako lezou z toho současně používaného 12nm. Vy uvádíte spoustu příkladů, ale všechny jsou jen o tom, že ten 7nm proces dokáže vyrobit čip se stejnou spotřebou na vyšší frekvenci. O maximu ani slovo.
A jinak žádný HP proces není. Je to naprosto stejný proces. To High-Perf znamená, že se při návrhu čipu použijí jiné knihovny, kde je velikost a hustota tranzistorů a vodivých cest uzpůsobena schopnosti dosahovat vyšších frekvencí na úkor spotřeby a hustoty. Ale v žádném případě to neznamená, že je najednou ta frekvence dvojnásobná. Přidá to tak max. 10 %. A není to věc TSMC, ale věc toho, kdo navrhuje čip.
O tom, že tento 7nm proces bude vhodný na nízkotaktovaná serverová řešení, s vámi nepolemizuju, tam s vámi souhlasím. Vy ale v článku mluvíte o desktopu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"kde je velikost a hustota tranzistorů a vodivých cest uzpůsobena schopnosti dosahovat vyšších frekvencí na úkor spotřeby a hustoty."

Coz znamena presne to, ze dokazes mit vetsi frekvence, ale spotreba zustane na stejne urovni, a plocha se diky tomu, ze nezvysis hustotu tak, jak by si teoreticky maximane mohl.

Nikdo neceka, ze 7nm bude znamenat 8+GHz procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná taky z precedentu, že tomu tak snad vždy v minulosti bylo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky evidentně ne. Intelácký 10nm proces dosahuje horších frekvencí, než 14nm. A stejně tak to platí i u toho 14nm procesu, kdy největší hustotu měla první verze, aby následně snížením hustoty tranzistorů dosáhli vyšších frekvencí. Tolik k tomu vašemu precedentu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Otázka samozřejmě, jak kdo moc zprasený proces dokáže vypustit do světa že. Intel ho i dle Vás má natolik, že si to prostě zatím nedovolil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady nejde o zprasenost procesu. Ten 7nm proces od TSMC může být skvělý na spoustu věcí. Ale to ještě neznamená, že se na něm nechají dělat procesory pro desktop. TSMC na rozdíl od Intelu nevyvíjí své procesy za jediným účelem (výroba procesorů), takže co znamená průšvih pro Intel, neznamená průšvih pro TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, čo sa tam vyrába

Intel Details Gen11 Graphics & Sunny Cove For Icelake
on 12 December 2018 at 09:00 AM EST.

- Gen11 will be the company's first TeraFLOP integrated graphics processor.
- Gen11 will have a 3MB L3 cache size.

- Gen11 will indeed support Adaptive-Sync! Finally! There will also be HDR display support and better support for high resolution displays.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-Gen11-Graphics...

To je de facto koniec G-Syncu, predsa len, ak Intel aj AMD budú mať FreeSync, tak načo platiť za G-sync?

Intel Developing "oneAPI" For Optimized Code Across CPUs, GPUs, FPGAs & More
Intel on 12 December 2018
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-oneAPI-Announc...

Intel Working On Open-Sourcing The FSP - Would Be Huge Win For Coreboot & Security
Intel on 12 December 201*
Raja shared during his presentation that Intel has around 15,882 people working on software at the company.

In comparison, the latest reports put AMD's total headcount at around nine thousand,
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-Open-Source-FS...

Tak6e momentálne Intel "válí"..

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-Gen11-Graphics...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ja bych to koncem g-syncu nenazyval, dokud to nvidii sype, tak to bude delat a hlavne si drzi duvod, proc nekupovat amd grafiky, ti co maji g-sync monitor uz jsou jejich a ten kdo ma high end, ma i tu extradrahou druhou verzi s fukarem jako bonus :) az amd bude mit high end taky, pak se da hovorit o moznem konci, ted je to predcasne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"TSMC přebývají 7nm kapacity. Jásejme."
WTF? Mám jásat, že nový výrobní proces nedosahuje předpokládaných kvalit a proto jsou volné kapacity? To už tu máme u Intelu a jeho 10nm. Byl bych raději, kdyby to bylo opačně a měli jsme výkonné a úsporné CPU/GPU/SoC i za cenu toho, že TSMC bude mít vytížené linky. Tohle nadšení opravdu nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze nemaji naplnene kapacity muze mit napr. vyhodu v cene, protoze poptavka je mensi nez nabidka, tudiz cena, za jakou se bude kupovat waffer muze byt nizsi, nez v pripade, ze budou plne vytizeni a tim padem cenu vyhodit vyse. Dalsi aspoket muze byt, ze napr. AMD muze u TSMC nechat vyrobit vetsi mnozstvi chipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Táto teória má jednu menšiu chybu a síce nieje tu konkurencia. TSMC má na poli leading edge procesov monopol a ešte nejaký čas budú bez konkurencie. Jediný kto sa im blíži je Samsung ale nieje jasné či vydajú HPC verziu takže tam to bude možno ešte horšie.

TSMC teda nemá ani najmenší dôvod zlacňovať. A mimochodom, celé tie správy o 20% nevyťaženej kapacity sú nezmysel. :D

Problém je že veľa redakcií nielen u nás má voči TSMC z nejakého dôvodu osobnú averziu, a diit medzi nimi vyniká. Takže takéto správy treba brať s rezervou.

Podobne ako to že proces nedosahuje proklamovaných kvalít... Opäť výrobcovia udávajú čo ten proces dokáže ale väčšinou nezvládne všetky parametre zároveň. Je teda na dizajnérovi aby si zvolil či chce celé sľubované zlepšenie výkonu alebo si vyberie nejaký kompromis medzi spotrebou...

A v neposlednom rade, je tu oveľa vyššia densita. Tie SOC majú takmer dvojnásobný počet tranzistorov využitých ako extra jadrá, shadery, AI akcelerátory, cache... Je teda pomerne úspech že aj napriek takému zvýšeniu počtu tranzistorov spotreba raketovo nerastie.

Keď proces nesplní očakávania tak to dopadne tým že vydávajú polofunkčné procesy s polovičným taktom predchodcu... Ale 7nm je v tomto ohľade úplne v poriadku.

Ďalšia otázka je kvalita návrhu AMD. Ešte donedávna rátali s procesom GloFo ktorý mal byť úplne odlišný a vhodný na 5GHz x86 jadrá (ktoré nik iný vo foundry nevyrába). Teraz nedávno GloFo celý proces zrušilo a AMD všetko presúva k TSMC, takže automaticky vychádza otázka, bude ten návrh kvalitný alebo len narýchlo zlepený výstup z automatizovanej syntézy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"TSMC teda nemá ani najmenší dôvod zlacňovať." .. pokud je nenaplnesto pravda, tak ma minimlane duvod nezdrazovat.
Ja jsem vypsal positivni duvody v obecne rovine, ktere to muze mit. "technicke detaily" neresim, protoze k tomu mam stejne malo informaci. To ze 7nm GloFo a TSMC jsou ruzne a ze to muze mit i negatini vliv na budouci AMD produkty nikdo nezpochybnuje. Nicmene detaily stejne nikdo nezna, takze clovek akorat veri, cemu chce verit, protoze se neni o co oprit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.