Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC přebývají 7nm kapacity. Jásejme.

O 7nm proces TSMC není zdaleka takový zájem, jak společnost předpokládala. V příštím roce patrně zůstane až 20 % linek nevyužitých…

TSMC od počátku hlásila desítky spolupracujících firem, tape-outy a pochlubila se i se stovkou produktů, které bude na svých 7nm vyrábět. Postupem času se ale začalo ukazovat, že by se superlativy mohla trochu šetřit.

Nejprve se objevila zpráva, že Apple se 7nm SoC A12 nedosahuje takových výsledků, jaké s ohledem na avizované parametry procesu očekával. Poté se v podobném duchu vyjádřila i AMD, která zaznamenala 30% posun v taktech nebo 50% posun ve spotřebě, přičemž TSMC úvodně avizovala hodnoty jako ~40 % pro takty nebo více než 65 % pro spotřebu. Porovnání AMD je navíc pro TSMC ještě lichotivé, protože nesrovnává 7nm proces TSMC s 16nm procesem TSMC, ale 7nm proces TSMC se 14nm procesem GlobalFoundries, jehož dosažitelné frekvence jsou nižší a energetická efektivita na vysokých taktech slabší.

Kdo tento vývoj situace sledoval, asi nebude příliš překvapen tím, že podobné údaje přicházejí i od dalších výrobců. Zvlášť pro mobilní segment, kde se produkt musí bezpodmínečně vejít do určitého TDP, není tato situace příznivá, protože znamená potřebu snížení taktovacích frekvencí oproti předpokladům. To znamená, že výkonnostní rozdíl oproti předchozí generaci bude nižší než výrobce očekával a tudíž se i méně zákazníků nechá přesvědčit ke koupi. Výrobci proto revidují očekávané objemy prodejů a v souladu s tím snižují objednávky u TSMC.

Podle dostupných údajů společnosti jako Apple, HiSilicon a Qualcomm snížily objemy objednávek 7nm produktů na první pololetí roku 2019. To je důsledkem jak výše popsaného mechanizmu, tak i možného očekávání, co nabídne 7nm EUV proces Samsungu, případně jak se vyvine druhá 7nm generace TSMC, která již EUV částečně zapojí. Podle dosavadních informací má druhá generace 7nm procesu TSMC cílit spíš na zvýšení energetické efektivity při stávajících taktech spíše než výrazně zvyšovat dosažitelné frekvence. Pro mobilní čipy by ale i takový rozdíl mohl být žádoucí

TSMC by pro rok 2019 mělo z důvodu snížených objednávek zůstat až 20 % výrobních linek nevyužitých. Pro desktop je nicméně tato situace štěstím v neštěstí. Byť nebude posun taktů či poměru spotřeba / výkon u 7nm procesu TSMC tak radikální, jak se předpokládalo, dostatečný objem výrobních kapacit by mohl tento nedostatek vykompenzovat, alespoň z pohledu zákazníků. Stávající dostupnost a cenotvorba x86 procesorů je totiž důsledkem nedostatečných 14nm výrobních kapacit Intelu.

Plocha procesorů Intelu s každou přidanou dvojicí jader roste a tím klesá počet procesorů, které se vejdou na každý wafer. V příštím roce má Intel podle neoficiálních zpráv na 14 nanometrech přidat další dvě jádra

Situace s kapacitami Intelu se podle analytiků v roce 2019 pravděpodobně nezlepší. Jediné, co jí může kompenzovat, je nabídka AMD. Ta vyrábí současné procesory v GlobalFoundries na 14nm a 12nm linkách, k čemuž postupně přibývají 7nm produkty z linek TSMC (půjde-li 7nm EPYC na trh koncem zimy, pak zákonitě již nyní musí běžet jeho výroba). Pokud má TSMC nadbytek 7nm linek, je naděje, že AMD bude mít k dispozici dostatečné objemy výroby ke kompenzaci poptávky, kterou Intel nezvládá uspokojit a situace se tolik nevyhrotí. Kdyby totiž i poptávka po procesorech AMD přesáhla nabídku, nastalo by okamžitě plošné zdražení všech procesorů, které by mohlo vést i ke zdvojnásobení cen. Zkrátka to, co jsme v roce 2017 zažili s grafickými kartami a v roce 2016 s pamětmi, bychom si zopakovali s procesory.

Vývoj situace by mohl mít vliv i na strategii s vydáním 7nm Ryzenů. Pro AMD (a nakonec i pro zákazníky) je žádoucí, aby AMD co nejdéle poptávku pokrývala paralelní výrobou na 14/12nm linkách GlobalFoundries a 7nm linkách TSMC (reálně GPU vyrábí i na 11nm linkách Samsungu, aby nekonkurovala výrobě procesorů v GlobalFoundries). Tato situace je ale udržitelná jen do okamžiku, než bude stávající portfolio definitivně nahrazené 7nm nabídkou. AMD by proto mohla zprvu vydat pouze high-endové modely Ryzen 3000, které budou stát výkonnostně nad stávající generací, pro kterou nebudou představovat konkurenci. Udržení paralelního zájmu o dvě generace (vyráběné různými dodavateli) co nejdéle je v současnosti asi nejlepší způsob, jak zlepšit (nebo alespoň nezhoršit) situaci na trhu procesorů.

Tagy: 
Zdroje: 

na motivy DigiTimes

Diskuse ke článku TSMC přebývají 7nm kapacity. Jásejme.

Pátek, 14 Prosinec 2018 - 10:56 | tombomino | "TSMC teda nemá ani najmenší dôvod zlacňovať...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2018 - 14:04 | Mali | "kde je velikost a hustota tranzistorů a...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2018 - 12:12 | Dolan | Táto teória má jednu menšiu chybu a síce nieje tu...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2018 - 10:40 | tombomino | To ze nemaji naplnene kapacity muze mit napr....
Čtvrtek, 13 Prosinec 2018 - 06:55 | simik | "TSMC přebývají 7nm kapacity. Jásejme....
Středa, 12 Prosinec 2018 - 20:57 | mittar | no ja bych to koncem g-syncu nenazyval, dokud to...
Středa, 12 Prosinec 2018 - 19:13 | RedMaX | Vzdycky je dobre mit plan B. Srovnavas naprosto...
Středa, 12 Prosinec 2018 - 18:11 | Anonym | Ale tady nejde o zprasenost procesu. Ten 7nm...
Středa, 12 Prosinec 2018 - 18:04 | Jakub Hustín | Otázka samozřejmě, jak kdo moc zprasený proces...
Středa, 12 Prosinec 2018 - 18:01 | Anonym | Vždycky evidentně ne. Intelácký 10nm proces...

Zobrazit diskusi