Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC, Sharp a Foxconn zvažují výstavbu továren v USA

Amerika má Trumpa, koho máme my?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zemana :) ale v USA to maji preci jen nastavene trochu jinak a taktez doporucuji precist nebo podivat na videa s Johnem Perkinsnem dosti poucne jak USA funguji :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U nás dostávají zahraniční investoři taky nejrůznější úlevy. Běžná věc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Amerika má nyní hlavně levnou ropu a plyn, proto se už několik let stahují firmy zpátky do USA. S Trumpikem to nemá nic společného.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kde tu levnou ropu berou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tezi uspesne z bridlic... tak uspesne, ze po dlouhy dobe kdy ropu museli dovazet ji ted maj tolik, ze muzou opet vyvazet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A i kdyby nevyváželi, pořád to přispívá k tlačení globální ceny ropy dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I když pominu to, že dnešní kapitalismus není kapitalismus, tak musím konstatovat, že československý komunismus měl k ideálu blíže než dnešní stav (ať už ho nazýváte jakkoliv). Technický vývoj jde úplně do hajzlu. SSSR apod. se všichni smáli, když vyvíjeli hlavně pro armádu a vesmírné hrátky, ale jak je to dnes? Typická evoluce produktu (elektronika, auta-strojařina) pro běžného zákazníka je tak příšerná, že se musí mnohem více oddělit vývoj pro civily a armádu-letectví-kosmonautiku.

Umělá zaměstnanost v komunismu? Hlavně že v kapitalismu není LOL. Nejlepší je ta doslova idiotská protichůdnost základních prvků kapitalismu - tlak na efektivitu výroby (robotizace bez lidí) a zároveň snaha zaměstnat co nejvíce lidí vyráběním šmejdů. Ekologie, zdravý rozum a zdravý vývoj společnosti krvácí. Jediné řešení téhle tragikomedie je základní nepodmíněný příjem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V podstate vsechno, co jsi napsal, je spatne :-)
to je az neuveritelne, jak nekteri lide vubec nechapou, co se kolem nich deje :-(
Mimochodem, jen vypichnu jednu jedinou vec, kde se pletes (ci lzes?) tak moc, ze to je evidentni na prvni pohled: Ekologie. Nevim, kolik ti je let, no ja jeste ten socialismus tady pamatuju. Pamatuju lesy, ktere nebyly, protoze tam byly tak silene exhalace skodlivych latek, ze uschnuly. Pamatuju reky, ve kterych nebyl zivot. Byl jsem chvili v Usti nad Labem a tam se BEZNE nedalo, opakuji NEDALO chodit po ulici, protoze tam jednak skoro nebylo videt na krok a jednak se to NEDALO dychat, aniz by to cloveku poleptalo krk a plice. Ja, kdyz jsem sel par kroku do obchodu, udelal jsem si rousku z kapesniku, abych vubec dokazal dojit pro jidlo. Btw, k tem lesum, Krusne hory, priznacny nazev...
Jak rikam, vse co jsi napsal, jsou absolutni nesmysly.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl to není, jen nechce mít přízemní uvažování. Když většina uvažuje jako vy tak není divu že svět spěje do h*****.
Stačí jednoduchá úvaha proč tak raketově vzrostla reklama a proč se cpe lidem horem dolem. Nebo proč se dělají výrobky účelně zeslabané/ošvindlované tak aby vydržely ty cca dva roky. To je výroba pro výrobu. To že někde zmizela oblaka kouře je fajn, ale jinde zase narostly haldy odpadků a tisíce tun plastů putují do oceánu. No a nebýt těchto nadbytečných výrob tak je nejméně třetinová nezaměstnanost. Je fajn mít na výběr, ale když je na jedno užití sto mírně lišících se produktů, tak je něco špatně. Pak třídění odpadu moc nepomůže, je to jen pověstné plivnutí do potoka.
Ale vaše uvažování chápu - když není něco na očích, tak je lehké to banalizovat. Dřív se vyrábělo prakticky všechno u nás. Teď se většina dováží tak bordýlek řeší někdo jiný - a tady si mnou ruce jak že jsou nové poměry pokrokové. Jestli je pokrok větší hromada bordelu u sousedů (s nadsázkou) tak ovšem ano.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

za to si muzem sami, dokud po takovejhle vyzobkach bude poptavka tak nabidka jen poroste, koukni se na ceny tarifu, mame snad jedny z nejdrazsich tarifu na svete a proc ? protoze lidi sou vylizany re*tardi co nedokazou rict strcte si to za tyhle ceny do*** a proste t nekoupi dokud nebude odpovidajci nabidka, proto taky vzivote nic nekoupim od alzy a radsi si par stovek priplatim nez podporovat toho zelenyho urvanyho sr*ace co otravuje na kazdym rohu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych se přimluvil za změnu marketingu alzy, protože ten současný mě štve a just si od firmy co mě otravuje (zbytečně) v rádiu/TV nic nekoupím. Ten jeho hlas je něco odporného. Ani si nemusím připlácet, spíš naopak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jn ve vetsine pripadu vyjde czc nebo alfa levnejs a jeste czc ma dopravu na pobocku zdarma, alza chce u nas 50 coz je dost ubohy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rekl bych ze to je uplne jinak a ve sve kratkozrakosti to akorat nevidis :)

problem s pristupem k ekologii diky honbe za ziskem nebo totalni nevedomosti byl kdysi na celem svete (srali na to vsude uplne stejne >>> ted se zatez presouva do jinych regionu aby te nasi zapadni vyspele konzumni spolecnosti nevisela tolik na ocich ) :) >>staci se jen zamyslet nad tim kolik vyprodukujeme denne odpadu ktery tam pravidelne mizi z dohledu >> ach to nase pohodli a neuvedomelost (btw tolik odpadu dnes vyprodukujeme na hlavu bylo drive absolutne nemyslitelne ... driv se vzala napr. taska a slo se ale ta taska mela uplne jinou zivotnost nez dnesni igelitky :) a co teprve vratne obaly to taky dnes neexistuje az na lahvace :)

ted i kdyz se tlaci na redukci ekologicke zateze tak preci jen populace je vetsi vc. nezrizeneho konzumu (viz automobilovy prumysl kdysi auta byla mnohem mene ekologicka ale taky jich jezdilo velmi malo a dnes ? >> dnes ma auto skoro kazdy a nektere rodiny maji bezne 2-3 auta ac ekologictejsi tak samotna vyroba i kvantita je nepomerna predeslemu stavu >>> to same se da aplikovat na lodni i leteckou dopravu ... pripadne na konzum jako takovy ...kdysi vyrobky prezili i nekolik generaci a ted dochazi k pravidelne obmene kazdych par let >>> a tohle je teprve to prave EKO pritom by stacilo dbat na vyssi kvalitu vyrobku ....) atd atd takhle bych mohl pokracovat do aleluja

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kus od nas v Borovanech to za komunistu hrozne smrdelo, ted kdyz tam jedu na kole, tak to je parada, nic nesmrdi. Ovsem mistni z toho nadseni nejsou, tovarny jsou zavrene a oni pokud maji stesti pracuji v Rakousku, jinak jsou nezamestnani. :-/
Ted teda co je z toho lepsi? Ze jo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Lojzo.

Pozdravujem, lidi z ČR. Já som tiež už staršia generácia čo som štrngal s klíčkami jak taková ovce pretože dôvodom bol, že mi odpadla písomka z matiky. Keby som mal viac rozumu/rokov, tak už by som sa dnes pýtal kto ďalší ma to chce zase oklamať. 89ka nebola celkom spontánna, ale riadená ala sorošovka, alebo nazvite si to ako chcete! Naši komančovia aktívne spolupracovali na zvrhnutí. Každopádne táto sociálna technológia farebných revolúcií ráta aj s tým, že sa tam nájdu úprimný a čestný ľudia čo túžia po skutočnej zmene a vytvoria hutnosť davu, aby CNN a Reuters odvysielali, ako ďalšia zem ide revolučnou cestou Trockého štýlu za vysnenou demokraciou západnej konzumnej spoločnosti. Ochotne im pomôžu dodávkou čerstvo natlačených doláčov, alebo keď to už ide z tuha a treba niečo porozbíjať tak aj kulometov.
Lojzo, predpokladám, že Mirdou článok si nepochopil ako plač za starým režimom ale anabázu nad tím, že sme z kravského lajna šlápli do lajna koňského. Všímam si že vy Česi máte stále problém s tým 68-tym a snáď ešte v 2150 roku bude varovat Ufouny pred tým strašlivým Ivanem a nechápu jak vám Adolf z 43 vúbec nevadí hoci Vám kántril dedy v lágru.Ten socík mal spustu chýb, ale aj dobrých vecí, ako dôsledok normálneho ľudského rozumu. To by si išiel sám proti sebe, histórii a kultúre českého národa. S nostalgiou spomínam na tu Vašu krásnu českú aristokraciu, filmy s V. Burianom, Foglarovky, 50-te budovateľské roky, nádherné Č/B rozprávky o soli nad zlatem... Čo mi kdo, ide vyprávať, že ste nemali samostatnú hrdosť a kultúru, postavenú mimo ideológie.
Všetci sme si mysleli, že tie zlé veci odídu a nastane tu už len ráj na zemi. A nenastal. V mojom meste známa v Európe uznávaná fabrika kde na dvojprúdovej bráne stálo ráno 4500 ľudí do práce ľahla popolom do 4 rokov od tej slávnej 89ky! A to nebolo tým, že by sa nevedeli prispôsobiť trhu. Dnes tu každý u nás vie čo sa tu stalo. Menežment sa prispôsobili dobe! To hej. Predali ju za babku, týpkom ktorý potom nemohli vstúpiť do krčmy lebo by dostali jednu po papuli. Vypli fabriku behom 1 roka a mesto premenili na hladovú dolinu ! Zbalili si švestky, rozpredali ešte aj káble a železo do zberu a vrátili sa do rodnej krajiny k svojej odrazu prosperujúcej materskej fabrike. A nebola to prosím pekne sovietská. A z kade že mali peniaze, keď boli doma tesne pred krachom?! Já ti to poviem. Dali im prachy na to aby nás ZNIČILI ! A nebolo to od ich materskej firmy!
Tomu sa hovorí korporatívny fašizmus! Lojzo, toto musíš vidieť ako, zlo. Nezrovnávaj si právo toto robiť s demokraciou. Nikto už predsa nechce komanča, ani znečistené rieky v Ústi. Čo nevidíš, že nás Slovanov krájajú ako uhorku? Sme len eastern shits, badogars, a gastarbajters. A to platí od Ašu až po Ural. Teda tam ešte vzdorujú, ale Ukrajinský model sa blíži aj k ním.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je tu jeden rozdíl mezi Ruskem a Německem, resp. mezi Merkelovou a Putinem: Merkelová nikdy veřejně neprohlásila, že rozpad Třetí říše byla humanitární katastrofa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To proto, že se nerozpadla, byla zničena a nikdy stabilně nefungovala v normálním režimu, tak jako SSSR nebo USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, byla to Sorosovka a barevná revoluce. Aspoň je hned jasno, s kým máme tu čest. Jaké další pindy z Aeronetu se ještě dozvíme? Vaše používání slova fašismus taky naznačuje mnohé.
Je hezké, že vzpomínáte na Buriana a Foglarovky, ale Burian byl nejdřív komanči označen za kolaboranta a Foglar nesměl v normalizaci vycházet. Ale jo, bylo to skvělé :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zeptam se historie ktereho naroda ci statu je idealni ? kdyz to vezmu a kolem a kolem tak i soucasny stav je svinstvo nejhrubsiho zrna demokracie je jen slovo ktere ztratilo puvodni vyznam kterym se vsichni zastituji :) je jasne ze kdyz se budeme hnidopisky vrtat v jedne kupicce tak vzdycky neco vyhrabeme ale je to silne vytrzene z kontextu pokud chceme byt objektvni musime takove veci resit v globalu ... to bych mohl vrtat i do jinych historicky znamych risi ktere obdivujeme a pritom kdyby se tak chovali v nedaleke minulosti nebo soucasnosti by jsme je zatracovali

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sluníčko svítí a svítí ... Kavárny podávají totéž kafe jen v bledě modrém. Jirka, Jirka v roce 2017 celkem ignorovat fenomén sametových revolucí, to už je síla. Zda zde existují konspirátoři nebo ČT24 to je scela irelevantní, ještě že je tu ten internet a alespoň you-tube a pod., A že co už vyšlo z huby tech. nebo oněch. s tím už nic nenadělá ani aeronet ani čé-té-čko. Ty jen poukáží nebo zatlučou. Červené kartičky na pussyny vyjdou Zemana draho. Už je jen na tobě jestli si vybereš tu svou pravdu a nebo sluníčko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krásný příklad tzv. strawman argumentu: přesvědčivě rozbijete argument, který předřečník ale vůbec neudělal. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ekologie - myslis ty tisice litru hnojiv, ktere za socialsmu musely byt vylity na pole, aby byl splnen plan? Vetsina z nich je dneska zakazana.

Zakladni nepodmineny prijem ma jednu zakladni podminenou nevyhodu - abys mohl nejake penize rozdat, musis nejake napred ziskal. Coz nejde pokud vsichni jen stoji s natazenou rukou. Protoze jinak kazdy do te ruky dostane 23 korun 50 haleru, na vic proste nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt si myslíš, že dnes zemědělci nehnojí a nestříkají? To bys koukal, jak v honbě za ziskem plundrují půdu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dnes kdyz nic jineho tak aspon plati nejake normy a at si myslite co chcete vylozeny ekl se na pulty nedostane (pokud jednou za cas ano, jsou toho plne Novy a Primy ve zpravach). Za komancu - radej ani nechtejte vedet co jste vlastne jedli a pili. Netvrdim ze tahle doba je nejake terno, ale vychvalovat ten minuly rezim muze jen blazen nebo nekdo kdo ho nezazil (pripadne komu ztratova komprese dat nechala jen ty "dobre" vzpominky a spatne smazala, to je celkem prirozene)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jídlo bylo kvalitnější. Vzpomínáš na masové konzervy? Kdo tvrdí, že jsou dnes lepší, tak je lhář. Dnes jsou ty nejdražší-nejkvalitnější konzervy na úrovni tehdejšího základu, který si mohl koupit každý a který dostával i obyčejný voják jako proviant. Jestli v nich bylo více hormonů než dnes to fakt nevím. Zaměstnankyně drůbežáren ale drůbež nekupují ani dnes. Jogurty to samé. Ovšem dnes jdu podél 20 metrů dlouhého regálu s jogurty, dříve jsem vybíral asi z 5 druhů. IMHO jsou převažující plusy na straně komoušů. Nehodnotím lidské tragédie, které způsobil komunismus/kapitalismus, protože to objektivně hodnotit nelze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou opravdu pohádky ve stylu v mládí byla tráva zelenější. Ty skvělé potraviny byly plné antibiotik, protože se běžně přidávala zvířatům do krmení. Ve vodě byly dusičnany, takže se koncem 80. let někde začaly objevovat cedule, že voda není vhodná pro kojence. Navíc v obchodě byla možná ta konzerva, jinak slušné maso jen po vystátí fronty když ho přivezli a řezník to už neměl nachystáno pro známé. Jogurty pondělí, středa, pátek a vydržely tak do večera. O technickém zaostávání radši nemluvím, koncem 80. let se řešilo, jak okopírovat XT. To byste tady dneska na netu asi nebyl a pokud byl a takto zkritizoval režim, Bartolomějská a pak Ruzyně by vás neminula. Ale všechno bylo fajn :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

O technickém zaostávání radši nemluvím, koncem 80. let se řešilo, jak okopírovat XT.

ted uz se neresi ani to natoz aby jsme na to meli prostredky ted uz se resi jak to dovezt hotove :D to byl zrovna blby priklad IT technika se tu vyrabela, kopirovala a dovazela btw kolik zapadnich demokratickych velmoci na tom bylo lepe ARM maji na triku Britove x86 zase Amici a zbytek jsou v podstate zaostali a stejne vetsinu techniky ted vyrabi Asiati diky zapadnimu know how ktereho se "zapad" dobrovolne vzdal za drobny peniz :)

kdyz se podivate na afery ktere prosakly mezi verejnost tak "zapad" mel s kvalitou vody/potravin atd taktez problemy svadet to na rezim mi tak pripada hodne uhozene na hlavu obzvlast kdyz i ted pres mnohonasobne prisnejsi kontrolni mechanismy projde obcas to co projde nejen z polska >>> to se proste stane ale nepopiratelny fakt je to ze slozeni potravin silne degradovalo sama nahrazka a ecka jsou na dennim poradku ...

zajiste jisty komfort toho ze mame vsechno nadbytek je zrejmy ale za jakou cenu kolik energie nas to stoji a ze se vyhodi stovky tun jidla vc. obalu kazdy den to asi taktez nikoho nezajima >> abych pravdu rekl tak maso jim v soucasnosti mene casteji nez drive takze ten nadbytek mi je celkem volny ale to ze spousta lidi nedosahne ani na prumerny plat v CR a tudiz si nemuze dovolit slusne bydleni a starat se o deti je o to narocnejsi mi uz tak volne neni (docela lituji soucasne mlade lidi kteri musi 2/3 roku vydelavat na stat ktery doslova sere na rodiny s detmi hlavne ze tu mame plno neziskovek ktere jen vysavaji penize ze systemu :) )

jestli vam pripada normalni ze Jogurt vam vydrzi v lednicce i tydny nekdy i vice jak mesic tak bych se zamyslel nad jeho skutecnou kvalitou ;) jinak ze vydrzeli do vecera je kec nejhrubsiho zrna .. to ze byli trebas spatne skladovane nebo balene je vec druha protoze i dnes narazim na "cerstve" vyrobky ktere jsou plesnive nebo skysnute apod. ale to je holt zivot vsechno nemuze byt vzdy dokonale a perfektni :)

ohledne kritiky rezimu to taktez nejde aplikovat plosne nic neni cernobile ..... to by byla vezeni narvana k prasknuti a nikdo by nebyl na "svobode" ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To, že vydržely do večera, v nejlepším případě do druhého dne, byla naprostá realita. Taky se s tím výrobce ani nepatlal a na víčku byl jen ten den v týdnu, nikoliv datum :-)
Ohledně kritiky režimu to lze aplikovat tak, jak to píšu. Vězení tehdy nebyla plná právě proto, že veřejnou kritiku si nikdo nedovolil. Doma, případně v uzavřeném kroužku známých se brblat mohlo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- takze uz do druheho dne pomalu upravujeme svou mantru :) osobne mam jinou zkusenost ze vetsinou Jogurt vydrzel minimalne 2-3 dny po nakupu (mozna jste mel spatne skladovaci podminky nebo nejak kontaminovany produkt ) >>> ale radeji trvanlivost necele 2 dny nez to co vyrabi za sajrajt ktery vydrzi i po otevreni tyden a chutna "cerstve" :)

tech nepravem popravenych, zavrazedenych ci uveznenych apod. ma na triku kazdy rezim a zase se dopoustite omylu verejne kritiky se dopustilo hodne lidi nekterym to proslo bez uhony nekteri byli persekuovani nekteri meli potom povinnost se pravidelne hlasit na policii nebo jim bylo znemozneno pracovat na urcitem postu ci studium apod. generalizovat problem tim ze by vsichni skoncili v base je hovadina a pripada mi ze jste ten rezim vubec nezazil .... btw pamatujete si soutez o zlatou mriz

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výborný argument s těmi politicky popravenými, uvězněnými a zavřenými v každém režimu. Kolik lidí bylo popraveno, politicky odsouzeno v ČR po roce 1989? Kolik lidí přišlo o práci a kariéru kvůli "ohrožování a kritice zřízení"?

Opravdu nechápu jak to někdo vůbec dokáže srovnávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak mate dost odvahy skuste dnes verejne napadnut tzvany holokaust. Nie ho popierat staci iba zpochybnit cisla ci cokolvek. Popierat ho moze iba dokonaly tupec. Verte, ze toto budete velmi lutovat. Dokonca som cital o vedeckom badani a publikovani vysledkov o vrazdeni v koncentrakoch. Boli tam dokazi, ze nie vsetko co sa tvrdi je pravda a viete ako to dopadlo s dvoma vedcami? jeden anglican jeden american. Obaja boli odsudeny. Nie ani v demokracii ani v inom systeme nesmiete hovorit cokolvek ani kritizovat system. Nemusia vas zavriet do vazania ale verte, ze postich vas dobehne. I dnes sa donasa na ludi a mozno i viac ako za komunizmu.
Co je zaujimave, tak za komancov ludia kradli kde sa dalo a casto sa oci privierali, ved je to statne to jest kazdeho. dnes sa okradaju ludia, lebo takmer vsetko je sukromne tak okrem ludi nie je koho okradat. Co je smutne, tak to robi stat, samospravy, zamestnavatelia, obchodnici i ludia sami. Nie som velmi stary, ale uz ja vidim pokles moralky a hodnot ktory mame. celkovo v zapadnej vyspelej civilizacii. dost mi to pripomyna rimsku risu. aj ta nakoniec padla a toto nas caka tiez.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj k té kauze by nebyl?

Co se týče vašeho dojmu z poklesu morálky, hodnot a z toho že to stojí za h. vás mohu ujistit, že ten pocit mají lidé v jakékoliv době. Člověk by měl především začít u sebe (třeba vyhodit televizi). Dále se trochu ponořit do reálného světa, protože média vykreslují svět mnohem horší než ve skutečnosti je (infotainment). Paradox je, že většina lidí se (tady) má jako prase v žitě (jídlo, teplo, střechu nad hlavou a spoustu konzumních blbin k tomu) a přesto mají pocit, že se mají špatně a jak to jde vše do háje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spokojenost lidí se odvíjí hlavně od toho, jak se cítí ve společenském žebříčku a ne od toho, jak jsou pokryty jejich zbytné potřeby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, zbytné potřeby... záměrně jsem jmenoval právě ty nezbytné. A opravu jsou základem štěstí, což lidi ke své smůle nevnímají (chybně je považují za samozřejmost).

Co se týče společenského žebříčku, tak to záleží spíše na vnitřních pochodech a hodnotách jedince. Může být řekněme truhlář naprosto spokojený se svou pozicí a naopak deprivovaný manažer, protože závidí a nezná strop a chtěl by být, ředitel, ministr nebo prostě "někdo". Dost by mě překvapilo, že by na tomto webu byl někdo s objektivně nedůstojnou pozicí ve společenském žebříčku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dnes se vyhazuje i za komentáře na FB :) >> opravdu nechápu jak tohle někdo nemůže vidět ...... a zase to selektivní vytrháváni z kontextu osobně to beru v globálním měřítku a ano i u nás po roce 89 docházelo k "legální" likvidaci jedinců a někdy i fyzické ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte nájemné vrazdy? Obvykle jsou motivací prachy, čili to s politikou nijak nesouvisí.

To že vás vyhodí zaměstnavatel protože porušíte jeho kodex též není politicky motivované. Na policii vás kvůli tomu mlátit nebudou, můžete si najít práci jinou, nebo jít dělat na sebe. Pokud vás vyhodí proto že jste udělal hnusnou poznámku na Zemana, tak to bude politicky motivované, ale za to vás nikdo nevyhodí, protože to u soudu vyhrajete jedna dvě. Leda by vás Zeman žaloval osobně, to byla jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trocha statistiky:

Z politických důvodů bylo vězněno: K nepodmíněnému trestu odnětí svobody bylo v Československu v letech 1948-1989 odsouzeno 205 486 osob.

Z politických důvodů bylo popraveno: 248 osob (247 mužů a 1 žena), v tom zahrnuto 12 prominentních komunistů.

Při pokusu o přechod československých hranic se Spolkovou republikou Německo a Rakouskem v letech 1948-1989 bylo:

zastřeleno 145 lidí;
usmrceno elektřinou "elektrického zařízení k ochraně hranic" 96 lidí;
utonulo 11 lidí. V tomto počtu jsou zahrnuty pouze osoby, které prokazatelně utonuly při přechodu hranice.
z obav před zatčením spáchalo sebevraždu 16 lidí;
v důsledku sestřelení či srážky s vojenským letounem nebo následkem havárie zahynulo 5 pilotů létacích zařízení;
v automobilech havarovaných o pohraniční zátarasy zemřelo 5 lidí;
minami umístěnými v ženijním zátarasu byly usmrceni 2 lidé;
na selhání organismu krátce po zatčení zemřel 1 člověk;
následkem zranění způsobených služebními psy zemřel 1 člověk.
Celkem v letech 1948-1989 při pokusech o překročení hranice na Západ zahynulo nejméně 282 lidí. Činností pohraničníků při služebních zásazích, konaných v jiné souvislosti než při pohraničnní strážní službě pak dalších 24 lidí.

Do Táborů nucených prací bylo v letech 1948-1953 komisemi zařazeno 21 440 osob, ovšem někteří internaci z různých důvodů nenastoupili, takže počet internovaných pravděpodobně nepřesáhl 20 000 osob.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pre Jirku1: Kde by komunisti za socíku nabrali toľko devíz na nákup antibiotík do krmiva? Vy ste zjavne nežili za socíku. Dusičňany vo vode? Sám som lovil v riečke pretekajúcej mojim rodným mestom pstruhy (samozrejme pytlačenie, ale v detskom veku mi to bolo jedno). Dokonca raky tam boli. Na rybníky vedľa Váhu sme chodili na kapre, šťuky. Na mäso bolo treba stáť, to uznávam, ale to keď som bol ešte malý (na základke). Ale cez víkend sme vždy mali mäso. Neskôr to už bolo lepšie (počas strednej 1981-1985). A to otca vyhodili z KSČ. Aby ste bolo v obraze. Tak ako všetky deti na základke boli iskričky a neskôr všetci skladali pioniersky sľub, tak isto robotníci automaticky vstupovali (skôr prijímali) do KSČ. To, že tam niekto bol, neznamená, že bol stotožnený s ich ideológiou. Našťastie otec nebol vo väzení, ale o lepšom zamestnaní mohol len snívať. Ušlo sa mu maximálne miesto kuriča v kotolni. A čo sa týka tých jogurtov, tak kazili sa, lebo neboli napchaté konzervantami, éčkami a inými svinstvami. Vedeli ste, že jete čistý jogurt. Technické zaostávanie bolo, ale pre to, že komunistické špičky pľundrovali republiku, tak ako je to aj dnes s politickými špičkami.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S těma antibiotikama mě taky pobavil. Kdyby se šel podívat do dnešního velkochovu, tak by se z něj stal vegetarián nebo komunista:). Doporučuji nějakou babišovu drůbežárnu. Slepice tam rostou hodně rychle, takže v tom nebudou jen antibiotika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Antibiotika ze západu se sem vozila možná v 50. letech, pak už jen ta speciální, co jsme neuměli vyrobit. V 80. letech se ta běžná vyráběla tady, případně v jiné spřátelené zemi. Vždyť zrovna Penicilin byl ze Slovakofarmy Hlohovec :-)
Dusičnany ve vodě byly právě splachy z polí z přílišného hnojení. Nevím, co bylo na Váhu (kolem moc úrodná krajina není), ale Sázava nebo Vltava zrovna životem neoplývala. Někde zas měnila barvu podle toho, co se zrovna kolem vyrábělo :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale my vime ze to tady nebylo idealni ale neni normalni davat to za vinu rezimu kdyz o tom rozhodovali konkretni lide a nekdy dokonce s dobrym umyslem protoze nemeli ani paru o tom jake to bude mit nasledky ani nemohli protoze ty znalosti chybely >>>obzvlast kdyz problemy byly po celem svete i v demokratickych zrizenich a jsou dokonce i ted kdyz uz je ta nase 40 leta totalita daaaavno v tahu a mame patricne znalosti a o to je to horsi nemyslite ? ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale je to normální dávat to za vinu režimu. Protože režim v mnohém zaostával za světem, takže věci na západě už známé se sem teprve musely dostat. A protože bylo vše plánováno, trvalo to ještě déle. Navíc si tehdy režim dělal patent na rozum, o výrobě ve fabrikách nerozhodoval ani majitel, ani trh, ale moudrá strana pomocí centrálního řízení a plánování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

normalni mozna ano ale je to tak spravne ? co je rezim nebo kdo je rezim porad to jsou konkretni lide kteri nejak rozhodli byt tu diktatura a diktator ktery to ma v hlave srovnane tak se tu maji vsichni jak prasata v zite a stejne by se nasla skupina nespokojenych imbecilu ktery by to chteli zmenit :)

vidite to hodne pokrivene na to jste prisel probuh jak to mate z wikipedie nebo z televznich zprav takove poznatky ? :) tak strasne jednostrane videni byvaleho rezimu nemuzete mit z vlastni hlavy vy uz ho nevnimate ani cernobile natoz s ruznymi odstiny jinych barev :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Správné to je, protože před 89. tu byla diktatura a to horší než za Franka ve Španělsku nebo za Pinocheta v Chile, protože prostupovala nejen politický, ale i společenský a hospodářský život. Diktatura dokáže být v některých směrech výkonnější než demokraciie (u nás bylo třeba poměrně dobré zdravotnictví), ale absence nebo pokroucení zpětných vazeb nakonec vede k degeneraci a zaostávání. Za komunistů byli spokojení průměrní a hlavně podprůměrní lidé, kteří si svoji podprůměrnost vynahrazovali členstvím ve straně a buzerováním chytrých a úspěšných.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a současná diktatura a pseudo demokracie je vám pochuti ? ono se toho zas tak moc nezměnilo ...kydat nesmylně špínu na vše o čem nemá člověk ani páru umí každy ale o to smutnější je že to co se dějě teď ani neřeší :) vítejte ve světe neschopných kteří si vše institucionalizují a jsou schopní kvůli zachování svého komfortu ničit životy ostatních ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diktatura? Čeho, koho? A pseudo demokracie má znamenat co? Co je to ta "pravá" demokracie?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pro zacatek vycuc https://cs.wikipedia.org/wiki/Demokracie

pokud vas to zaujme muzete si sehnat dalsi material ke studiu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O pseudo demokracii tam není ani slovo. Na otázku diktatury jste neodpověděl a o různých formách demokracie mě poučovat nemusíte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Režim byl postaven na ideologii, která samotná byla zcestná. Osoby a obsazení zvlášť v satelitních zemích nebyly tak důležité, mohly jen vyprodukovat snesitelnější nebo méně snesitelnou verzi, ne změnit zcestnou podstatu.
Jinak nepotřebuju nic mít z wikipedie, dobu soudruhů Husáka, Jakeše a Štrougala pamatuju ještě dobře :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aha takže typický hospodský kecálek :) tak mi tedy povězte jaká to byla tedy ideologie a co na ni bylo zcestné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vlastne ani neviem na koho mam reagovat v tomto vlakne... len nieco odniekial.. ;)
https://www.weforum.org/agenda/2016/12/lies-of-global-capitalism-guy-sta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A toho kecálka jste odvodil z čeho, soudruhu? Nebo jen nahrazujete nedostatek argumentů kecy?
Ideologie komunistická, provedení socialistické. Zcestný je celý třídní princip a z něho vyplývající likvidace buržoazie (a fakticky všech odpůrců, kteří byli kdykoliv za pravičáky prohlášeni), komunistická strana jako předvoj dělnické třídy, demokratický centralismus = vláda jedné strany, dokonce zakotvená v ústavě a centrálně plánovaná ekonomika. Nebo snad chcete tvrdit, že něco z toho je správné?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč lžete a ještě tak hloupě. Srovnáním dnešní spotřeby antibiotik mezi roky 1982 a 2015 zjistíme, že dnes jsme na 2.5 násobku roku 82 a to se bavíme o ČR. Problém je že maso se do ČR dováží a například v Polsku jsou na 20 násobku, přičemž právě zemědělství je hlavním odběratelem antibiotik v Polsku. Bylo to právě loni kdy byl poprvé v historii zaznamenán například na českém trhu med s vysokým obsahem antibiotik .
Obecně ke kvalitě potravin ta šla po roce 1992 v ČR natolik dolu že ne dnes fakticky nesrovnatelná s roky před 89. Žiji většinu roku v zahraničí a to co se v ČR dnes vyvátá za jídlo je tryskni.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jídlo je jen takové jaké si koupíte a i v ČR se dá koupit i skvělá kvalita. Nekdy dráž často ani to ne. Holt se musí vynechat pohodlí supermarketů a nebo, když už, alespoň patřičně studovat složení a nedat na marketing na přední straně. Šizené věci prostě nekupovat. Jediná zbraň.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, zatímco tehdy žádný výběr nebyl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

On píše o antibiotikách a vy se snažíte přehodit pozornost na nějaké běžné složení potraviny, které se udává na cedulce. Které potraviny uvádějí obsah antibiotik? Ani ty bio ne a ty doufám nemyslel, protože jsou cenově mimo a kvalita taky není jistá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

X

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, prečo tie "šizené" veci sa vôbec dostanú do obchodu. Za socíku to teda fakt nebolo, alebo v minimálnej miere pri podvodníkoch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že to bylo, ale v jiné formě. A média o tom samozřejmě nepsala. Příšerných produktů, po všech stránkách odfláknutých byla větší část (když si jen vzpomenu na chleba a to se na něj ještě stála fronta). To že byl tehdá junior lepší než junior dnes je dost možné (nevím, nejím to), ale obecně i ta tehdejší verze je totální low cost potravina, takže systém jednooký mezi slepými králem.

Myslím že bych se dost nasmál, kdybych viděl teskniče po socialistické potravině v sámošce vybavené standardně podle tehdejších měřítek. Možná by našli ten svůj junior, ale zase by nenašli tisíc jiných věcí co dnes považují za standard (třeba nedostatkový krepovaný hajzlpapír).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za komunistu si nase rodina uzila az az obzlast potom co jeden clen rodiny utekl do AT >> takze pamet mi slouzi vyborne a i tak ve srovnani se soucasnosti budu nektere aspekty minuleho rezimu vychvalovat ac mam taky neprijemne zkusenosti s minulym rezimem ten soucasny neni taky zadny zazrak >>> dle tvych projevu mam ten pocit selektivni ztratove "komprese" spis u tebe a to dobre se smazalo

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. dělám v chemičce kde taky vyrábíme síran amonný a to je kamion za kamionem

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přístup k ekologii za komunistů znám a vzhledem k tehdejším technologickým možnostem je lepší než dnes s dnešními možnostmi. Je třeba započítat veškerou energii na vývoj, provoz a recyklaci výrobku-služby. Pak se ten zbytečný vývoj a auta-elektronika co úmyslně vydrží jen třetinu km-času dost projeví. Úmyslně není kvůli chytrému a nezbytnému šetření nákladů, ale úmyslně špatným návrhem a/nebo ušetřením 10 Kč na součástce, které za x let vede ke škodě např. 1000x vyšší. Ten konstruktér se nemýlil, nic nepřehlédl, ale věděl, že to tak bude.

Peněz je na světě tolik, že některé firmy už nevědí kam je investovat, takže leží mrtvé na účtech. Ano, jsou to zpravidla ty firmy, které trapně škudlí na daních. Další jsou peníze miliardářů, kteří si kupují auta za desítky milionů jenom tak do sbírky, každý měsíc jedno. Teda, já nenávistný komouš, vždyť si na to vydělali svými schopnostmi! To je přece krátkozraké uvažování v systému, kde peníze dělají peníze a globalizace nabyla absurdních rozměrů. Téma do diskuze je výše toho příjmu a pravděpodobná nutnost koordinovat tu výši mezinárodně.

IMHO by ta základna na měsíci už byla, nebýt zbytečného pádu SSSR (vina na straně komunismu i kapitalismu). Dříve se potenciál zbytečně plýtval v soutěžení komunismu a kapitalismu, dnes se jím plýtvá kvůli zbytečnému vývoji křápů a jejich evolucí, které nejsou důležité, jenže v kapitalismu se musí soutěžit za každou cenu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pristup k ekologii za komunistu? Myslite ty mrtve otravene reky, lesy znicene kyselymi desti, zemedelskou pudu zmarenou pesticidy a umelymi hnojivy? Tak jo, kdyz myslite...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby se dnes nenašli podobné případy, jenže dnes už je technologie úplně někde jinde. Nedávno mi někdo převyprávěl studii o stavu půdy v nějaké vyspělé zemi, myslím Francii a bylo to to samé co říkáš o komunistech. Mrtvá půda na které by bez chemie nevyrostl ani bodlák. S pesticidy už jděte do někam - pokud nevidíte tu dnešní chemickou mizérii (i tu spojenou s GMO). BTW zase je to o té technologické úrovni a její zlepšující se tendenci v čase, takže komunistům musíte něco přičíst k dobru, aby byla zachována objektivita.

Napadl mě jeden příklad z praxe, který je nepodstatný (kvůli rozměru), ale poučný. Při záplavách se pravidelně plivalo na komunisty, protože rozorávali meze a spojovali pole. Zase musím pominout jeden trapný fakt, že exkurze ze západu kvůli tomu slintali a záviděli našim zemědělcům....
No znám jednu polní cestičku lemovanou stromořadím co přežila komunisty, ale kapitalisty už ne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kyselé deště nesouvisely s politickým režimem, týkaly se všech oblastí v Evropě, kde se ve velkém spalovalo hnědé uhlí. Orná půda byla paradoxně v lepším stavu než nyní, existovaly přísné normy na podíl organické složky v půdě, které se velmi pečlivě kontrolovaly. Dnes se mnoho organického materiálu, který se dřív zaorával, pod označením „biomasa“ pálí a považuje se to za ekologické. V kombinaci s opakovaným pěstováním kukuřice a řepky to vede k tomu, že půda obsahuje minimum organické složky, voda se na ní neváže, ale stéká a nejsou třeba žádné velké deště k tomu, aby docházelo k lokálním záplavám. Pesticidy se používají stále, jen jiné. Novinkou je masové používání herbicidů, což dříve (s ohledem na tehdejší neselektivní herbicidy) nebylo možné. To ale nesouvisí s politickým zřízením jako takovým.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kyselé deště ale s politickým režimem souvisely. Zatímco v Evropě se to začalo řešit počátkem 70. let, u nás se ještě v polovině 80. jelo ve stylu zajetém :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to všechno o penězích-možnostech a prioritách. Polský uhelky smrdí doteď i bez komunismu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A socialismus ty peníze vydělat nedokázal. Jak prosté :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle tebe ani polský kapitalismus, ale to jsi jen nepochopil co jsem napsal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty polské uhelky taky dnes čoudí míň než kdysi, byť ne o tolik jako třeba u nás. Takže nemlžte, tehdejší stav byl výrazně horší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano dnes to je dulezity argument ano poslednich dve dekady se tlaci na snizovani emisi tlaci na to i EU atd. takze tehdejsi stav byl na celem svete mnohem horsi tak prosim nemlzit ta zaujatost a neochota se na to podivat objektivne v sirsim uhlu pohledu je do oci bijici :) navic nejvetsi ekologicka zatez se presunula do zemi tretiho sveta a do prumyslovych oblati mimo Evropu i Ameriku jen kvuli tomu aby se usetrilo za ekologicke reseni >>..toliko k tomu genialnimu reseni ...a diky tomu jsou ted arabove, korejci, cinane atd atd technologicti leadri :) bravo tleskam takovemu reseni ve svete kdy se preprodavaji balicky s povolenym objemem splodin ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou - to, co se začalo řešit v západní Evropě nebo třeba Japonsku už v 70. letech bylo u nás ještě do poloviny 80. let ignorováno. Takže nemlžte, že stav byl špatný po celém světě, stav se právě lišil. Zatímco někde se už dělala ekologická opatření, u nás se stále plnil původní plán.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslite napr. ten provoz jaderne elektrarny ktery nebyl dostatecne osetren a nebyl umyslne vcas odstaven atd. zrovna Japonko jako priklad s tim jak k tomu pristupuji bych uplne nevidel jako vhodny :) a kdyz uz tak nevyzobavat par veci z kontextu ale videt to zase jako celek ;)

ano stav nejen ze byl ale hlavne je spatny po celem svete :) vy pseudo znalce hlavne ze kazdy kope do byvalych rezimu a dodnes i do cernobylu kdyz v te dobe to bylo pruserove vsude nezavisle na rezimu a ono je to spatne i ted .... vzdycky vse spatne zavisi na konkretnich lidech a ne na nejake nesmyslne nalepce ze si to nekteri mdleho rozumu snazi zjednodusit a skryvaji svou neznalost a zaslepenost za ruzne nalepky me porad a stale privadi k udivu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Když trollovi chybí argumenty, vždycky se vytasí s jednoznačným tvrzením - tady že všechno bylo špatně, aby rozdíly zamaskoval. A kdo říká něco jiného, je pseudoznalec nebo mdlého rozumu. Žil jste aspoň v té době, abyste si něco pamatoval, nebo jen dnes čtete rudý tisk? Podle plácání o úmyslu v Japonsku spíš ten rudý tisk :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to dle vas placani je prokazane :) dopad te havarie je taky jasny tak proc se snazite bagatelizovat takovou udalost ? asi proto ze vam to nehraje do karet a nepodporuje tvrzeni ze jediny dabelsky rezim byl ten nas pred sametovou revoluci ale to je kravina nejvyssiho kalibru :D protoze prasarny se deli i mimo nase uzemi a dokonce se deji i ted ...takze porad tam nevidim zavislost na rezimu ale na konkretnich lidech kteri si ohybaji svet dle svych potreb a spokojene si chrochtaji ze desinformacni valkou dokazou presmerovat lidi pro ne vhodnym smerem na Rusko na problemy s migraci na staty a velmoci ktere uz davno neexistuji atd atd atd :) tak si dal uzivejte sve sladce zaslepene nevedomosti :) a dal stekejte na davno vychladle mrtvoly je to velmi uzitecne obzvlast kdyz tu jsou jine akutni problemy ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prokázané? Kým?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

za komancu se hnojilo / od slova hnuj / kravskou mrvou, tj. zemedelska puda byla v lepsim stavu nez dnes a privalove deste nemely takovy "splachovaci" ucinek jako dnes....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

on se dost naduzival i Ledek apod. stejne jako dnes neni zemedelstvi v uplne idealnim stavu :) bohuzel dnes se to odrbava i s vedomim ze je to skodlive driv tak jednoznacne ukazatele nemeli a videli jen vyssi vynosy ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nj, ledek se pouzival, nekdo prihnojoval, nekdo prehnojoval, taky zalezelo, kolik kusu skotu bylo v prilehlem kravine a jaky byl agronom......

BTW: kdysi vlecka hnoje byla za flasku s dopravou na misto / otec zahradnicil /, dnes je to nesehnatelne zbozi...
taky se dal sehnat/privlastnit chilsky ledek z nedalekeho lomu na komorove odstrely, kde otec pracoval, jeste ze nas nenapadlo jej smichat s naftou a vlozit rozbusku...:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečný pád SSSR. Buďme rádi, že se tento slepenec vzniklý 300 roky neustálé ruské expanze později přemalované na bolševickou rozpadl. Je zajímavé, že rozpadu jiných koloniálních říší lituje málokdo, ale SSSR byl asi pro někoho svatý, boha jeho.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zeptej se v některých afrických zemích jestli litují odchodu kolonistů z Evropy. Vzhledem k tomu, že se jim po jejich odchodu začalo dařit hůř a bez humanitární pomoci by nepřežili....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak prr v nekterych zemich "bile" farmare i nasilne vyhnali (pokud to prezili) a zabrali majetek >>> ze pak cela jejich schopnost produkovat selhala protoze nemeli know how i kdyz mohli pestovat celorocne je vec druha ...

to ze se rocne uvolnuje nekolik trilionu na kompenzace ztrat zemedelstvi pro africke zeme z EU a Ameriky je dalsi faktor humanitarni pomoc v ktera dosahuje nekolik desitek bilionu je v podstate proti tomu prkotina ktera ale zvysuje napeti a rizikovost dane oblasti .... to ze si pak Merkel v jednom projevu za Nemecko rozhazi cca 20 bilionu jako navyseni rozpoctu primych nakladu na problemy s migraci ktere pokryji ani ne 1/2 roku je vec druha :) do toho si zapocitejme veskere neprime naklady a naklady za celou EU :)

usmevne je ze pak lide kteri produkuji tyto hodnoty maji pak problem se zalozenim vlastni rodiny a politici nam hlasaji ze vymirame a musime prijimat vice migrantu a kdo s tim nesouhlasi je xenofob, rasista, nacek atd atd nejvic me zaujal projev jednoho nemeckeho politika ze je dobre ze vymirame ze si nezaslouzime zit protoze jsme hrozne spatni :) usmevny je tlak elit a politiku na tzv. "interbreeding" ze pak skonci celosvetove veskere potize tim ze zmizi rozdily na tuhle propagandu a integraci taky uvolnuji desitky miliard z nasich dani :D >>> genocida kterou si platime z vlastnich zdroju >>> komu se jeste zda byt totalitni rezim zrudny ? >> je uplne jedno jak co onalepkujeme a jak co nazveme dulezite je jaci konkretni lide za tim stoji ....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nemám pocit, že by třeba Pobaltí bylo zaostalým územím, kterému pomohla ruská kolonizace. Ono to bylo spíš naopak :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky nebylo nijak zvlášť vyspělým. Je otázka kolik toho úspěchu pobaltských států plyne z rozpočtů EU a kolik ze samotných zemí. Jinak nikde jsem neřekl, že SSSR byl bezchybný stát a nehodlám to říkat ani o USA a jeho koloniích. Jen nemám fóbii z komunismu, protože znám plusy i mínusy kapitalismu nebo spíš toho dnešního globálního kapitalismosocialismu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Oceňovat SSSR, kam jsme se to dostali...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Začínáš být zoufalý a mimo. Když uznávaný americký režisér dokáže zkritizovat USA za agresivní politiku, tak proč bych já nemohl za něco pochválit SSSR.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klasický postup trollů - plácat o tom, že je někdo zoufalý a mimo, tedy místo k tématu útočit na diskutujícího.
Budete taky za něco chválit nacistické Německo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nacistické Německo bylo za NĚKTERÉ VĚCI (jste inteligent, tak se musím ujistit, že vám nějaké podstatné slůvko nevypadne) chváleno už mnoha objektivními odborníky přede mnou. Kdysi jsem např. četl článek s názvem „Bylo všechno špatně?" v časopisu VTM science. Podle vás zřejmě neonacistický plátek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

s hnojivy byl problem po celem svete protoze tenkrat moc nevedeli a mnoho problemu pretrvava dodnes >>> ohledne Ekologie se soustredit jen na nasi malou zemicku ktera sama osobe nic neznamena je velmi kratkozrake ... obzlast kdyz drtiva vetsina spotrebovanych produktu nepochazi z CR ani z EU :) takze podstatne cast ekologicke zateze se presunula mimo nase uzemi a i tak mame s ekologii problem diky nasemu nezrizenemu zpusobu konzumniho zivota :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi byste se měl informovat soudruhu. Momentálně vojenský vývoj používá mnohem více součástek ze spotřebního segmentu, než dříve.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neuvěřitelné co může někdo z hlavy vyhnojit. A ještě tomu věří...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za komančů se špatně nežilo,
v letě bylo teplo, v zimě sněžilo,
z jara ledy tály, byly povodně,
to jste milé děti přišli o hodně!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono se žilo víceméně stejně. Pravda, nebylo tolik moderní techniky, ale to je dáno vývojem, ne zřízením. A lidi byli chudší - neokradli svoje děti, vnuky, pravnuky a prapravnuky šíleným zadlužením, ale utráceli jen to, co utratit mohli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň nelžete. Samozřejmě, že k zadlužování dalších generací došlo i za komančů. Jen to nebylo na dluh vyjádřený penězi, ale na tzv. dluh vnitřní. Tedy na to, že se ve fabrikách nemodernizovalo, ale stále se vyrábělo na zastarávajících strojích. V důsledku toho naše výrobky postupně ztratily konkurenceschopnost (srovnejte si stav v 60. a 80. letech), což bylo taky jednou z příčin zavírání fabrik v 90. letech. Co byste chtěl vyrábět ve fabrice, jejíž stroje pamatovaly Křižíka? Jedině otevřít muzeum. To samé se týkalo třeba údržby bytů a domů, do kterých bylo následně třeba investovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď zase přeháníte vy. Po některých podnikách skočili zahraniční investoři a nebylo to kvůli levné pracovní síle. Co se týče dluhu, tak je to těžké vyčíslit, ale vemte si situaci obyvatelstva dnes a tehdy. Ten největší výdaj (bydlení) za ně často i ze 100% zatáhl stát (pokud jim stačil byt) a nebo jim pomohl bezúročnou půjčkou na barák. Byt který dnes stojí 3 miliony tehdy lidi získali zadarmo! Dnes je drtivá většina obyvatel otroky hypoték a malá část se nezmůže ani na tu hypotéku a bydlí v podnájmu s opravdu mizernou perspektivou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodně nepřehání. Třeba výroba leteckých motorů M337 a vrtulí na strojích z počátku 20. století. 50 % zmetkovitost ve výrobě třeba kliovek. Motor od 60. let bez modernizací se spotřebou jako kráva, hlukem též. Provozní náklady obrovské. Dnes neprodejné. Viděno na vlastní oči. ČKD a jiné fabriky to samé. Když už nějaká hlava něco vymyslela, třeba polovodičový měnič, tak byl problém v součástkové základně, neochotě dodavatelů něco dělat, něco změnit, prostě zaostávající bordel.

Byty rozhodně nedostal každý (osobní zkušenost). Neúčast ve straně vás vyšoupla hezky na konec všech pořadníků a to i těch družstevních. Případně jste dostal kůlnu bez výhledu to zlepšit. Dnes je to v zajetí peněz, ale zase si svobodně můžete vybrat byt a i když máte tu zatracenou hypotéku nebo pražký nájem tak na nějaké ty radosti života určitě i tak zbyde. Jsou sice chudé skupiny, nicméně ty byly i za komunistů, ač to režim maskoval propagandou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. S byty to bylo za zásluhy podle kádrového pořadníku. Mohl jste být 20 let členem družstva a k žádnému bytu jste se nedostal, protože jste nebyl kádrová rezerva. Bydlete s rodiči v 2+1, vždyť se tam i s dětmi vejdete.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen svině chce bydlet zadarmo. Problém je, že dnes není opravdu problém bydlet, když ne ve vlastním, což za komunismu bylo o dost dražší, tak v nájmu, či v podnájmu. Za komunismu spousta lidí normálně bydlet nemohla, bylo normální, že v jednom bytě byly dvě, či tři generace, jelikož si byt koupit nikdo nemohl, i když měl peníze, a přidělený nedostal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, zajeď si do Německa do Wolfsburgu, do fabriky na VWčka, doposud tam lisují karoserie na lisovacím stroji, kterej snad sám vyrobil Křižík s Teslou. I když to je pravda to bylo ještě před válkou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jardo a jsi si jist, že se celé auto vyrábí na lisu? Jsou stroje na kterých není moc co změnit (kovárna, lisy) a jsou naopak stroje, kde NCčko posune výrobu o století dopředu. Obzvláště u sériové výroby. Obráběcí, svařovací stroje atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, ale proč mají tedy celou továrnu narvanou robotama ale začátek výroby auta začíná na starým lisu? Odpovím ti, protože dneska by takovej stroj nikdo nevyrobil, nebo vyrobil, ale byl by drahej a poruchovej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedává to smysl, vzhledem k tomu, kolikrát je větší produkce dnes než v dobách "Tesly a Křižíka" (ale řekněme 30. let) by takový stroj provozu fabriky nestačil už dávno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajeď si tam, fotit se vevnitř nemůže, u hlavní brány odevzdáš foťák i mobil, takže ti ho ukázat nemůžu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vyrobil a určitě si i vyrábí. Tohle není konzumní mobil, takže bych se o spolehlivost nebál. Tohle bývá zakázková kusová výroba. Drahý bude určitě, tyhle stroje něco stojí. Jenže výkony a schopnostmi bude podobný tomu předválečnému, na dobrém lisu prostě není nic co moc vylepšovat. U lisu záleží na kvalitě kopyta / střihové formy a to dnes pro ten starý stroj vyrobí ty moderní obráběcí stroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si kretén, alebo len nevieš dávať informácie do kontextu? Tu sa rozbehla reč o výrobe a zaostávaní výrobnej techniky za socíku (70,80 roky), kedy NC stroje neboli ani v tom VW závode, čo sa spomínal. Alebo máš pocit, že teraz v automobilkách robia "na kolene"? Aby nedošlo k omylu. Nemyslím tie jednoduché automaty, ale plnohodnotné CNC systémy so zásobníkmi nástrojov a obrobkov a plne riadené mikropočítačmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem byly jednodušší stroje, právě první roboty se začaly objevovat v automobilkách v 80. letech. Ty taky zásadně zvedly výkonnost a odstranily rizikové provozy. Dokonce se i něco dostalo k nám, jen na to chyběly prachy a vyrobit jsme je už nedokázaly. Takže třeba Škodovka měla pro 70. léta připravenou novou modelovou řadu. Bylo to posláno k ledu, protože by to vyžadovalo modernizaci fabriky. A tak se Škoda 120 vyráběla ještě v roce 1990, byť vlastně šlo jen o několikrát inovovaný model Škody 1000 z 60. let. Fabrika se modernizovala až s nástupem Favorita na konci let 80., tedy 15 let zpoždění. A to jsme na tom byli ještě dobře, Trabant neprodělal ani ty inovace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co považují za normální oslovení ty jsi kretén (když jsme spolu nevyrůstali na hnoji) si mohou argumenty vetknout tam kde slunce nesvítí.

První NC stroje jsou těsně poválečná záležitost, abychom věděli, takže v 70. letech jich už VW určitě spoustu měl. Naopak lis je lis, "tupá" mašina co kopytem jednoúderově formuje plechy, na ní fakt není nic co vylepšovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já naivně myslel, že si v diskusi něco zajímavého přečtu k tématu. :o))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je tu opravdu sraz komunistických sviní? Jestli tohle leze i na diit, tak jsme opravdu zralí na likvidaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten problém je v tom, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou a tisíckrát opakovaná pravda se stane lží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

taky se divím že sem lezete a ještě se tak skvěle sebekriticky ohodnotíte : )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co čtenář DIIT, to agronom...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lepší být agronomem amatérem než pisálkem prázdných výkřiků bez obsahu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.