Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC: Vládou USA požadovanou továrnu nepostavíme, postavíme ji pro zákazníky

To je neskutečné, jak Intel zdegeneroval. Peněz měli a stále mají tolik, že můžou financovat několik paralelních větví vývoje (včetně těch riskantních) a stejně ani dnes nemají použitelných 10nm.

A co se týče obchodní války, tak ta krátkodobě ublíží oběma, ale do budoucna zase obě strany posílí - Čína bude mít co nejvíc svých věcí a USA už konečně pochopí, že Čína je jiný level než vlezdoprdelkovská a hloupá EU a začnou dělat víc věcí Made in USA - to prospěje chátrající americké střední třídě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

intel zacina silne pripominat nokii

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky je to o schopných lidech. Intel vykazuje typické příznaky neschopného vedení, je to vidět i na tom jak dlouho musí vyrábět 5 let starý Skylake a jsou zaseklý na 14nm. AMD si tím taky prošlo a pitomec Meyer s Ruizem způsobili obrovský exodus nejlepších lidí a tím tu firmu málem přivedli do krachu.

Ten 10 výrobní proces má dezitu jako 7nm TSMC a zároveň je to poslední proces bez EUV, takže na úplné hranici technologie se dá očekávat hooodně problémů. Zvlášť když si evidentně nechali utéct schopné lidi. Klidně bych se vsadil, že utekli do TSMC podle toho z ničeho nic vyšvihli. A ta nynější spolupráce TSMC s Intelem? Není se čemu divit když ti zaměstnanci jsou bývalý kolegové z Intelu :)

A to kvazi-vydírání a banování Číny je naprosto směšné. Kdyby se Čína nasrala, tak udělá ban a my tady bude chodit bosí, otrhaní ve starých hadrech, bez telefonu a vůbec asi 90% spotřební elektroniky. Kdo ví jak funguje byznis, tak ví, že to je jen dělání ramen pro vylepšení pozice ve vyjednávání.

Jinak Čína je jasná budoucí světová velmoc. Teď jsem viděl docela starý 2016 dokument o FV panelech a Číňan se tam vyloženě vysmál západnímu krátkodobému plánování (typicky na 4 roky dle voleb). Oni politické vedení nemění a to jim umožňuje plánování třeba na 100 let dopředu. Až mě tím nasral, protože má samozřejmě pravdu. Do 10 let bude Čína největší výrobce mikročipů na světě a to včetně vlastního vývoje a dost možná i vlastní architektury. Když si pár týpků může udělat vlastní RISC-V, tak co brání Číně si udělat vlastní Kungpao-RISC? Vůbec nic. A jenom Čínský trh je 1 400 milionů lidí, EU má 500, USA 330. Samotná Čína má teoreticky 2x větší trh než jsou EU+USA.

Takže Čína brutálně investuje do vývoje a výroby čipů jakožto jejího dlouhobého plánu pro 22 století. No a my v ČR směřujeme kam? Podařilo se už alespoň centralizovat ten nákup hajzláků? Profesor Svoboda musí v hrobě rotovat jako trysková tubína když to vidí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak Čína mení politické vedenie raz za 100 rokov (a to väčšinou revolúciou a občianskou vojnou s následnými obrovskými škodami) tak vzniká obrovský problém, ak to vedenie urobí chybu a vydá sa nesprávnou cestou.
Minimálne jedenkrát v histórii sa to už stalo:
"V souvislosti s plavbami Čeng Chea se západní autoři ptají: „Jak je možné, že zatímco výpravy evropských mořeplavců vedly k vtažení celého světa do sféry vlivu evropské civilizace; tak Čína, přestože začala rozsáhlé námořní expedice dříve a s mnohem mohutnějším loďstvem, záhy od plaveb upustila a přešla k politice izolacionismu?""
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plavby_%C4%8Ceng_Chea
V tom majú malé, flexibilné krajiny s demokratickým systémom, oproti centralizovaným molochom, obrovskú výhodu (dnes v Európe je bohužiaľ táto výhoda oslabená existenciou EÚ).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ti kašlu na Čínu. Mne zajímá kam se ubírá ČR a její dlouhodobé cíle. NEMÁ ŽÁDNÉ DLOUHODOBÉ CÍLE.

Po válce v 50. a 60. tých letech byla ČR špičkou ve vývoji CPU a soupeřila s IBM. Profesor Svoboda v té době navrhnul a zkonstruoval první 32-bit CPU s automatickou korekcí chyb. U komunistických nespolehlivých relátek to bylo třeba. Pak jej komanči samozřejmě vyštvali na západ s tím, že místo podřadných polovodiču budou používat celé vodiče a toho se držíme dodnes. Čína v té době byla zaostalou zemí kde vládly hladomory.

Každé malé dítě od 80.let dnes ví, že budoucnost je v počítačích. I těm starým komunistickým dědkům v čínské vládě to nakonec došlo a se zpožděním investují masivní prostředky to IT HW a SW. Budují továrny na výrobu polovodičů, rozjíždí vývoj vlastních čipů a architektur.

A co ČR? Budoucnost vidí v koblihách, dotacích a centralizovaném nákupu hajzlpapíru. My, kteří jsme byli kdysi na špičce vývoje CPU jsme nyní s NULOVÝM vývojem a výrobou CPU a všem to připadá OK už 30 po revoluci. Neskutečné.

Že Čína má zdroje které my nemáme? A co Izrael, má polovinu obyvatel co ČR (a z toho část obyvatel tam mezi auty jezdí do obchodu na oslech, kdo byl na dovče u mrtvého moře tak ví) a přesto má NĚKOLIK vývojových center INTELu. Prakticky všechny CPU se nyní vyvíjí v Izraeli (Skylake, Icelake, Golden cove) a jen malé Atomy a Ocean Cove se vyvíjí v USA. Takže by to šlo, jenom by ve vládě nesměli být psychopati s koblihou místo mozku (a to je ten nejlepší co tam kdy byl, ti před ním byly daleko větší hlupáci).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ten 10 výrobní proces má dezitu jako 7nm TSMC"

Desitky let fungovalo to, kdy priblizne stejne cislo litographie odpovida podobnym parametrum u vyrobcu TSMC, Glogalfoundries, Intel atd.

viz. srovnani vyrobcu napr. u 10nm
https://en.wikichip.org/wiki/10_nm_lithography_process

Jen co Intel jde do kytek tak se vyroji hnupove co davaji rovnitko mezi velikostmi vyrobnich procesu.
Zjednodusene je to vzdalenost zakl. prvku od sebe. Tak jak muzou mit 10 a 7 stejnou hustotu ?
Podivej se na rozdil 7nm a 10 nm.

No pokud ty a tobe podobni v tom vidi stejne hodnoty tak nemas v hlave 6xALU, ale rovnou nasr..no.

Kdyz ma podle tebe Intel v podstate 7nm. Proc je tak neumerne energeticky (desitky procent) oproti 7nm TSMC ? Logicky asi proto, protoze tech 10nm Intelu neni 7nm.

"Kdyby se Čína nasrala, tak udělá ban a my tady bude chodit bosí, otrhaní ve starých hadrech"
Cina zije hlavne z exportu, takze toho se nemusis bat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze vlade USA jde jenom o jedine, dostat modernejsi vyrobni proces blize svym domacim firmam a to hlavne Apple a Intel-u, konkretne Intel, vzdyt ten bude zaseknuty na 14nm jeste v roce 2025, takhle bude mit moderni vyrobni procesy primo u sve prdele, doufam ale ze mu to TSMC nalezite i naceni, podle cenniku globalni svobody.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba nVidia, Xilinx etc.? To taky nejsou malý hráči - druhý jmenovaný je i strategický - prakticky nenajdete americkou zbraň, kde by nějaké součástka od nich nebyla. IMHO u TSMC dělá kde kdo, i na starých procesech (130,90,65nm....). Svět nejsou jen CPU a GPU, naopak to je skoro minorita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel asi ťažko
AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC
6. 1. 2020
https://diit.cz/clanek/amd-bude-do-pul-roku-nejvetsim-zakaznikem-7nm-vyr...

TSMC pro AMD vyvíjí 5nm proces na míru
21. 4. 2020
https://diit.cz/clanek/tsmc-pro-amd-vyviji-5nm-proces-na-miru

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

USA možná dělá už relativně ostrou imperiální politiku. Což možná není hezké, ale v důsledku z toho její obyvatelé budou silně profitovat.
Zatímco jakou politiku dělá EU? Mám takový pocit, že zcela bezzubou, která povede k (nejen) likvidaci ekonomiky a životní úrovně zdejšího obyvatelstva. Jen je otázkou, proč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože EU vládnou nekompetentní blbci - příkladů z praxe je mnoho. A neřekl bych, že amíci budou silně profitovat, ale jen profitovat. Přece jen čínský trh není zanedbatelný a agresivní chování nevzbuzuje důvěru u ostatních zemí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K těm nekompetentním blbcům - samozřejmě, když do EU voleb jdou kandidáti, kteří neuspěli doma. Takže póvl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V čom konkrétne ?

Väčšinou je Brisel výhovorky= výmluva

napr, najčastejší príklad

nariadenie EU- "banány 1. triedy kvality musia mať definované zaoblenie" - teda produkt chutné banány nemusia mať defginované zaoblenie

Nariadenie EÚ musia prijať do 24 mesiacov národné štáty a ich parlamenty vo forme zákonov a vyhlášok. Ti vyhlášky môžu nariadneia EÛ sprísniť, alebo, ta, to text nariadenia dovoluje v konkrêtnych bodoch zmierniť.

v ČR aj SR bolo prijaté. "banány musia mať definované zaoblenie" tým sa splnilo naradenie lebo nemöže nastavť situácia "banány 1. triedy kvality nemusia mať definované zaoblenie" ale vždy platí
"banány 1. triedy kvality budû mať definované zaoblenie"

A potom, ak niekto nie je spokojný s normou v ČR a SR tak sa pýta politikov a tí odpovedia, že "Za povinné normované zaoblenie všrtkých banánov v ČR/SR môže EǓ" A sú to tí politici, čo hlasovali
za ten zákon/vyhlášku bnez pripomienok, pritom boli tam 1 -2 ks poslancov, čo upozorňovalí, že návrhom sme prísnejší ako EÚ.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba kdyby nikdo v Bruselu nevydával debilní nařízení o banánech? Pak by se to třeba vůbec nemuselo řešit..

Vzhledem k tomu, že podobný chytrý věci valí po stovkách a tisících tady neexistuje síla, která by se tomu mohla postavit. Jediné co se s tím dá dělat je zcela tyto nařízení ignorovat, jednostranně odstoupit od smuv, které nabourávají naši suverenitu.

Nějak si nevzpomínám na jediný návrh nebo zákon z EU, který by dával smysl a něcemu reálně pomohl. Naše normy byly daleko lepší, přehlednější, bezpečnější atd. Mix našich norem a EU norem je zcela zbytečný paskvil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že normy z EU jsou špatné a naše dobré. My máme třeba normu na okurky nakladačky ČSN 46 3158, která definuje jednotlivé druhy a velikosti a dokonce i to zakřivení. Ale hlupáčkové se musí navážet do EU, že pro banány sjednotila normu, aby byla pro celou unii stejná. Přitom vůbec nejde o žádné zákazy, jen o to, že konkrétní označení jakosti znamená přesně to, co říká norma. Když to banán nesplní, jen se nesmí označit tou konkrétní normou. Může se prodávat jako banán, může se mu říkat banán, může se označit klidně "superdeluxe".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo v případě pomazánkového másla a dalších věcích to taky není vůbec žádnej problém co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A je? Vám se nelíbí ten princip, že věci by se měly nazývat pravými jmény? Nebo princip nějakých norem typu, že máslo musí obsahovat tolik a tolik procent živočišného tuku, aby se to nechalo nazývat máslem? Co je na tom špatného? Co je špatného na tom, že rum má prostě nějakou definici, kterou ta naše náhražka nesplňovala?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že se s těma banánama ukázalo, že si to proloboval nadnárodní moloch co vlastní plantáže kde jak sviňu rostly banány právě tohoto zakřivení. Ideální jak vyřadit konkurenci z miliardového byznysu. Korupce jak prase.

A co ty žárovky? Co je komu do toho čím si doma svítí, jestli LED žárovkou nebo tepelnou koulí. Stejně to nařízení obešli pouhým přejmenováním žárovek na tepelné koule (což je pravda, protože 5% energie dá světlo a 95% se přemění na teplo) a tím celou mašinerii EU totálně zesměšnili. Nakonec se ukázalo že si to proloboval Philips s německým Osramem, zase korupce.

EU je pokus Německa o vytvoření 4. říše, tentokrát ovšem bez použití vojenské síly. Když jsme vstupovali do EU tak jsem těm lidem co tohle tvrdili smál. Dneska už se nejenže nesměji, ale od té doby co je 60% zákonu a norem z pera EU, tak je to zcela evidentní. A to že to MUSÍME přijmout jenom dokazuje plíživou formu nadcházející totality ala 1984.

Norsko a Švýcarsko nejsou v EU a světe div se, jsou to nejbohatší země v Evropě. Švýcaři mají průměrný plat 160 000 Kč a bez to všechno bez dotací EU. Bohatství neplyne z dotací, ale z toho že zvedneš prdel a vymyslíš něco nového.

A ty DOTACE z fondů EU v roce 2019:
- do EU jsme odvedli 51 miliard
- z EU jsme vyinkasovali na předražené píčoviny 120 miliard
- dostali jsme zadara 69 miliard ..... zdánlivě úžasná věc, ale...

Rozpočet ČR je 1 600 miliard. Těch 69 miliard z EU jsou pouhé a zanedbatelné 4% našeho rozpočtu. Ale díky tomu již nejsme suveréní zemí a jsme prakticky kolonie.

Hele já ti dám zadarmo k tvé výplatě 4%, bereš? Ale budu ti říkat kam máš chodit na pivo, který auto si máš koupit atd. prostě ti budu řídit 60% tvýho života (stejně jako 60% zákonů je z EU). A JÁ TI GARANTUJU ŽE NA TOBĚ VYDĚLÁM NÁSOBNĚ VÍC NEŽ TO CO TI BUDU DÁVAT "ZADARMO" NA DOTACÍCH. A ještě budu mít radost že mám poslušného otroka, kterej musí kmitat jak chci já. Co jdeš do toho?

Jestli máš plat 50 tisíc, tak 4% jsou 2 000 Kč. Za dvojku mít svýho vlastního otroka, to je snad míň než by stálo žrádlo pro opravdovýho otroka. To je totiž geniálně vymyšlený systém jak vyjebat s lidima za pomocí základní lidské emoce zvaná "chamtivost". Zajímavé že všichni lidé odmítli nechat sebou vyjebávat osobně když jsem jim to nabízel. Ale vůbec jim nevadí sebou nechat vyjebávat zprostředkovaně přes stát. Zajímavé.

Principielně není nic zadarmo. There is no free lunch. I ten tu reklamu ve schránce zaplatíš ty nebo někdo jiný ze zisku z prodaného zboží. Ty dotace "zdarma" nás přichází brutálně draho.

A to nemluvím o tom prostém faktu, že brát si peníze zadarmo je morálně pochybné už z principu. Asi jako cikánská mentalita. EU je takovej mamahotel pro neschopné mamánky, kteří už jsou tak zdegenerovaní, že jsou připosraní z pouhé myšlenky EU mamahotel opustit. Z toho je mi zle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to vidím jinak. Z hlediska těch vašich mínusů je mi naprosto jedno, jestli mi něco diktují z Bruselu nebo z Prahy. Naopak, díky tomu, že je EU větší, je šance, že se projeví rozum taky větší. Když lidé u nás jsou schopni zvolit dementa s vychlastaným mozkem za prezidenta a STBáka za premiéra, opravdu nemám pocit, že EU může být horší.
A pak vidím plusy. A ty plusy nejsou pár miliard z rozpočtu EU, i když i ty mi celkem pomáhají. Třeba mám díky nim kanalizaci, což je něco, čeho bych se asi bez EU nedočkal. Ovšem hlavní výhodou je ekonomika. Můžete si vykládat co chcete, ale bez EU by tu bylo daleko hůře. V roce 2003 jsme měli nezaměstnanost větší než 10 %. A to už předtím se tu usazovaly západní firmy, protože bylo jasné, že do EU vstoupíme.
Jinak od EU to nejsou peníze zadarmo, jak ostatně sám píšete. Tak co si odporujete? Peníze od EU jsou peníze za to, že bohatší státy dokáží volný trh zužitkovat více, než státy chudší. Ve skutečnosti to není o státech, ale o firmách, protože bohatší státy jsou bohatší proto, že v nich sídlí více firem, které odvádějí více daní. A tyhle peníze tuhle nerovnost částečně kompenzují. Ostatně podobně to funguje v rámci ČR, v rámci krajů, v rámci obcí, ale i v rámci rodiny. Vždycky ta bohatší část částečně dotuje tu chudší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, EU prinasi i spoustu prinosu, ale naprosta vetsina by se obesla bez te politicke molochoidnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To byl ten hlavní TRIK a podvod na lidi ČR. Vstupovali jsme do EU která byla výhodným ekonomickým spolkem. Něco jako vylepšený EHS s dotacemi a možností používat společnou měnu Euro. To bylo opravdu výhodné a nemám proti tomu nejmenší výtky. Přijímali se rozhodnutí výhodné pro všechny, i ten nejmenší stát měl právo veta na kterýkoliv nesmysl z EU. Proto bylo množství nesmyslů EU nulové a vstup byl výhodný.

Jenže po polapení států východní Evropy se díky Lisabonské smlouvě stala EU spolkem politickým. Již není možnost vetovat návrhy, naopak je POVINNOST přijmou všechno co si EU odhlasuje. Z demokracie se stala totalita. Ani Sovětský SVAZ si nám nedovolil vnucovat svoje zákony. Zato Evropský SVAZ s tím problém nemá. Ještě zbývá aby nám tu zaparkovali Leopardy jako sověti v '68 a budem zase otroci.

Izrael taky není v žádné Unii a s polovinou obyvatel se dokáže o sebe postarat jak vojensky, tak být na špici vývoje CPU díky vývojovému centru Intelu. A to nemluvím o tom, že tam mají poušť a my tady máme o dost větší přírodní zdroje a vůbec těžce těžíme z napojení na infrastrukturu v centru Evropy, kdežto oni tam byznis s okolními zaostalými státy udělají dost těžko.

RADECKUh, budeš tedy za 4% v mé 6xALU unii nebo ne?
Přece je to tak výhodné!
Dostaneš zdarma 4% k tvé výplatě!
- jenom ztratíš právo rozhodovat za co to utratíš a budu ti to diktovat já
Zůstane ti právo o sobě rozhodovat pomocí hlasování, kam chceš jet na víkend nebo co si chceš koupit
- jenom tě bohužel vždycky přehlasuji :)

Tak co jdeš do toho? Já bych čekal, že se mi všichni zastánci EU budou jenom hrnout, když jim nabízím to samé co EU. A ono furt nic :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale kec, pořadí států podle HDP na osobu je 1.Lucembursko, 2.Irsko, 3.Norsko, 4.Švýcarsko a žádný z nich není zrovna příkladem "vymyslíš něco nového" - 1. 2. a 4. prostě umí finančnictví a Norsko má málo obyvatel a hodně ropy a plynu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Švýcarské firmy:

Logitech
Nestlé
ABB
Rolex, Tag heur
Liebherr
Rehau
Adecco
Oerlicon
Geberit
F1 tým Sauber

Na to že je jich jen 8 milionů, tak bych řekl že mají pěknou řádku světově známých velkých firem. A to je důvod proč mají průměrný plat 160 000,- Kč měsíčně a my jenom zlomek toho. U nás největší podnikatel má veškeré své Know-how založeno na dotacích EU a na ojebávání obyvatel které se naučil za komančů.

A je dost možné že spousta těch Švýcarských firem vlastní i české firmy a peníze tečou jim. Tudíž nejde o to mít v ČR známé názvy firem jako např Škoda Auto, ale taky aby to byla česká firma a zisky zůstávali doma a neodtékali do zahraničí. Co nám pomůže škoda auto když veskerý zisk teče do německa?

Rozdíl je že Švýcarsko je ekonomicky samostatné a my jsme pouhá kolonie bez vize a strategického plánu na 20 let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To souvisi s historickym vyvojem. Svycarsko bylo chude snad az do druhe svetove, kdy si dost pomohli zidovskym zlatem (to vpustite nemeckeho Zida pres hranice, nechate ho ulozit jeho uspory ve svycarske bance a pak ho deportujete zpatky do nemecka) a po druhe svetove jim do toho 40 roku NEkecal Ivan a nasledne taky NEmeli prvni porevolucni vlady, ktere tomu kuponovou privatizaci zasadily korunu.

Vladni vize a strategicky plan na 20 let uz dnes naprosto nesouvisi se znamosti nebo neznamosti firem z dane zeme. To je o lidech v tech firmach, o nicem jinem. Podle mne to chtelo po komunismu obmenit generaci (30 let) aby se veci mohly zacit hybat spravnym smerem.

Srovnavat platy nema smysl bez srovnani vydaju na zivot. Ja si v Kanade vydelam dvaapulkrat vic, nez v Cechach, ale zivotni standard mi rozhodne nestoupl.

Skodovka je prave priklad vyborne zvladnuteho prodeje. Realne s tim, co na zacatku devadesatych let meli, se dali bud prodat nebo nechat zbankrotovat. Bylo vubec uzasne, ze o ne nekdo mel zajem a nedopadli jako Avia, Karosa, Liaz, Tatra (ktera se 25 let neuveritelne potacela), Jawa, CZ (motocykly), Aero, vsechny ty Tesly, ktere se proste nedokazaly vyrovnat s prostredim, kde stat uz neplanoval firmam, co maji delat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz tady mluvite o prolobovanem zakriveni bananu na miru, poprosil bych o zdroj, dekuji.

Stejne tak i zdroj k Osram a Philips.

4. risi argumentuji vetsinou konspiratori, takze zdroje ocekavam z parlamentnich listu apod. Z EU muzeme kdykoliv vystoupit, stejne jako UK, takze co to tady proboha melete? :).

Opravu davate za priklad Norsko a Svycarsko? Nejsou to tak nahodou zeme, ktere jsou ponekud vyjimecne?

Dotace se mi moc nelibi, ale komu delate otroka? Btw. pomazankove maslo a tuzemsky rum (tohle nemiri na Vas) se prodavaji dal a 90 % zakazniku si zmeny nazvu ani nevsimlo. Alkoholikum je to uplne jedno, stejne uz davno rikali tuzemak a kdyby si lidi neprecetli clanek o zle EU, tak by si nevsimli ani toho pomazankoveho masla. Je zajimave, jak lidem lezi v zaludku zmena nazvu tech nejshitovejsich potravin (trochu jsem se tohle slovo zdrahal napsat), ktere tedy zustaly jako pozustatek rakoviny jmenem komunismus a realny socialismus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžeme vystoupit z EU!!!
Udělal se speciální zákon na referendum o vstupu, ale jak na potvoru se zapomělo dát možnost i vystoupit. Obecný zákon o referendu blokují taktéž. Plnou hubu západní demokracie, přitom v USA při každých prezidentských volbách probíhá i referendum (lidové hlasování na základě petic) kde se hlasuje i o otázkách co lidi chtějí řešit. A nestojí ani korunu navíc. Spoustu států si tak odhlasovalo třeba legalizaci marihuany, což se ví, ale v ČR je cenzura čím si to odhlasovali. Aby si náhodou lidi nevzpoměli že máme v Ǔstavě ČR napsáno "(1) Lid je zdrojem veškeré státní moci;"

S EU je to jako se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak. Unie se překládá do češtiny jako SVAZ, tedy správně přeloženo je to: EVROPSKÝ SVAZ. Anglické označní USSR pro SSSR je taky totiž v překladu Union of Soviet .....

A když jsi takový zastánce EU, tak chceš vstoupit do mé 6xALU unie? Dám ti narosto zadarmo 4% navíc k tvému platu a já ti budu dirigovat 60% tvýho života, tak jako EU. Sepíšeme smlouvu ze které nebudeš moct odstoupit (tak jak to má ČR).... neboj se a pojď do toho. A já ti nadiktuji že musíš kupovat jen 6xALU CPU samozřejmě, takže skončíš s iPhonem a budeš marně hledat možnost na tom spustit Win10. Asi tak marně jako ty rozhledny postavené v údolí jenom proto že se zrovna rozdávali dotace :D

Tak co, najde se zastánce EU který chce na sobě pocítit praktiky EU? Furt čekám a ni :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten zakon jsme si vytvorili sami, ne EU a stejne tak nam EU nebrani v referendu, urcite chapete ten podstatny rozdil.

Tak nejak vidim, ze se SSSR to nebylo na vecne casy. :D

A13 mi diktovat netreba, iPhone a Apple mam rad, ale stejne tak jsem moc rad za 3900x (jaka uleva proti obstaroznimu HP Z600 se dvema xeonama, temer 10x vetsi vykon v Cinebench R20 [ne ze bych byl zavysly na benchmarcich, ale pro 3D rendering je to velmi dobre vypovidajici udaj]). Nejsem nejaky zasadni zastance EU, jiz jsem psal, ze napr. dotace se mi nelibi, ale ne vsechno na EU je spatne a pokud nekdo operuje s nepravdivymy argumenty, je potreba se proti tomu ozvat. Ja praktiky EU pocituju, ale jak me to omezuje? Misto klasicke zarovky si koupim tepelnou kouli, hnus jmenem tuzemak a pomazankove prenecham jinym a banany me taky nechavaji klidnym, co tam mate jeste? ;)

Btw, cekam na ty zdroje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale můžeme vystoupit úplně v pohodě. Stačí zvolit ty, co vystoupit chtějí. Jen se ukazuje, že naštěstí většina politické reprezentace napříč stranama chápe, že EU přináší víc, než bere.
Jinak na vás je vidět, že vám to moc nemyslí. Vždycky si něco přečtete a vyvozujete z toho divné závěry. A je jedno, jestli je to o EU nebo o 6x ALU. Je ale zajímavé, že někdo, kdo nemůže vystát EU miluje Apple s jeho diktátorskou platformou, kde uživatel nemůže vůbec nic a musí se podřídit vyššímu blahu, které mu v Apple vymysleli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Vám se nelíbí ten princip, že věci by se měly nazývat pravými jmény?“

Podle stejné logiky by se mělo zakázat třeba slovo „velryba“ (není to ryba), nebo termín „elektrické křeslo“, tam jde dokonce o život kdyby si to někdo spletl s normálním křeslem!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ono se s velrybami nebo elektrickými křesly obchoduje, aby bylo potřeba definovat nějaké normy?
Navíc u těch velryb nejde o obchodní název, ale o slovo jazyka. A zatím jsem si nevšiml, že by nám EU někdy zakázala používat nějaké české slovo. Třeba EU vůbec neprotestuje proti tomu, že rajčeti říkáme "jablko".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to problém, tady každej rozumí tomu co je pomazánkové máslo a co normální máslo. Absolutně není potřeba nějaká úprava v zákonech. Nikomu žádná domnělá újma nevzniká.

A jinak EU dělá tyhle blbosti, aby náhodou něco nemělo učité jméno a zároveň sem povolí dovážet úplný humusy z USA a dalších států kde neexistují žádné normy, od osiva až po maso v rámci nadnárodních dohod. A taky se jí nelíbí, když náš stát sem tam blokuje sračky z Polska atd. Což je opravdu důležité na rozdíl od blbostí co vymyslí idiotský Bruselský úředník na popud tupého germána s chutí všechno kontrolovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Přitom vůbec nejde o žádné zákazy“

Jasně, co takové žárovky?

> Když to banán nesplní, jen se nesmí označit tou konkrétní normou. Může se prodávat jako banán, může se mu říkat banán, může se označit klidně "superdeluxe".
Jasně, a jen tak mimochodem tam bude napsáno: Výrobky nesplňující normu je zakázáno uvádět na trh v EU.

A nejlepší fór je, že oficiální cíl takové směrnice (jako u zákazu žárovek například) je pěkně po Orwellovsku usnadnění volného pohybu zboží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je problém jinde:
1. Lidi to vesměs nezajímá, ani eurovolby, ani práce institucí jako EP.
Brusel je daleko, obvykle neřeší přímo konkrétní problémy a vliv směrnic EU na naše životy je značný, ale většinou nepřímý.

2. Je dost otázka, o čem vlastně europoslanec reálně rozhoduje. Europarlament je snad jediný parlament světa, který nemá právo zákonodárné iniciativy. Směrnice oficiálně dává dohromady EK, ale tam to dostane na starosti nějaká pracovní skupina z úředníků a lobbistů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že obyvatelé USA budou profitovat nějak takhle?: https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/nejtlustsim-statem-v-usa-je-mississi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EÚ podporuje Európsky SW. Open source

70 percent of the world's open source developers are based in Europe
http://conferences.oreillynet.com/eurooscon/coverage/

A tá podpora je pomertenyzívna
https://joinup.ec.europa.eu/keep-up-to-date

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neexistuje jediný důvod proč by EU měla podporovat open source nebo jinou černou díru na peníze, pokud daný software někoho zajímá, stačí si zaregistrovat Patreon nebo jiný crowdfunding.

Aneb kde je poptávka tam je i nabídka, vypiš granty na nesmyslný projekty, vzniknout tisíce nesmyslných projektů, hlavně, že to je open source :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jdete uz s EU do prdele!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@r23: "Zatímco jakou politiku dělá EU?"
Prý enviromentální, na úkor zbytku světa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

EU to dělá především na úkor vlastních obyvatel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je prave jadro problemu. EU s kope podle vlastni ideologie, ne podle vule obyvatelstva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Liu „dělal Zagorku“ :D
https://www.youtube.com/watch?v=rCQJJGr-q98

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PR? zlavy na pozemky? dohody ohladom distribucie materialov? krasne oci? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.