Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC: Spekulantům omezíme dodávky. Rozšíříme kapacity 7nm a 28nm procesu

Jenom aby tyhle plány nepodělala Čína. Přece jenom popleta Joe nahrává tomu aby komunisti obsadili Tchaj-wan.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí, pár dní zpátky se oficiálně Japonsko vyjádřilo, že se zapojí aktivně do případného konfliktu. Umisťují silnou síť protivzdušné obrany v okolí ostrova Taiwan a dokonce spolupracují se silami z Čínské Republiky v ochraně jejich vod. Snad to bude stačit, aby to vybalancovalo ochabující podporu kolaborantů z Americké armády...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi uniklo díky za upozornění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne nezapoja sa lebo by prisli o cast japonska v ramci utoku zo severu ))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Is China the world's most convenient place to live? https://www.youtube.com/watch?v=KtOG7MU4s8U
I'm from Taiwan and one trip to a third-tier city in China changed everything I thought I knew about China. Oh the lies that we have been told here. China is the most technologically advanced country in the world and I have lived and worked in Japan and the US.

111

komenty pod videom ukazuju pravdu narozdiel od propagandy cnn v cechach na prime pre primaty )))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, už jsem si říkal, že mě dlouho nikdo neškolil o tom, jak se skvěle žije v tom koumoušským ráji....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Is China the world's most convenient place to live?"

Jistě, když vám strana a vláda říká, co si máte myslet, tak to je velmi pohodlné -- člověk aspoň tyhle věci pak nemusí složitě řešit a může se soustředit na práci pro vlast. Preferujete-li tedy pohodlí nad svobodou a jinými podobnými věcmi, hurá do Číny!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tihle žlutý komouši Tchaj-wan nemusí obsazovat. Jsou miliardáři, koupí si ho. A to už brzy...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky si už delší dobu říkám, že se to obejde v klidu a bez boje, Číně stačí ještě pár let počkat - přičemž čínské vedení není omezeno trapnými čtyřmi roky volebního období a umí plánovat dlouhodobě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čínští komunisté se nezapřou. Čína si ten Taiwan ani nebude muset brát násilím, když mají místní takovéhle myšlení.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

WTF?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Copak nechápete? Přijde vám normální lustrovat zákazníka, k čemu používá zboží, které si od vás za tržní cenu kupuje? I kdyby si s ním dláždil chodník, tak to není vaše starost.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Prioritizace zákazníků dle zákaznického nasazení je v polovodičovém průmyslu naprosto běžná a nevím o výrobci který by toto nedělal.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A co si představujete pod tím Vaším cituji "zákaznické nasazení"?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

asi budou radši vyrábět pro apple než pro volkswagen

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je běžné že odběratel sděluje nasazení svému dodavateli/výrobci. Cena kontraktu se pak stanovuje podle odebraného množství a též použití.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to tedy nemáte pravdu. Společnosti jsou zakládány za účelem tvorby zisku. Právě ekonomické ukazatele jsou zpravidla jedinými kterými se společnosti řídi při prodeji. Jsou to cena, mužství někdy k tomu dodají i PR které jim přinese postranní zisk.

Příklad tohoto běžného "sděluje nasazení svému dodavateli/výrobci" mi asi neuvedete. Když jsem zapátral v paměti tak mne napadl jenom CoCom. To jsou ale výjimky na úzký sortiment zboží. Je to také zásah zvenčí společnosti.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Projektové ceny jsou naprosto běžná praxe u většiny výrobců. Cena komponent se řídí i podle odeberu dalších komponent k určitému projektu, celkového předešlého obratu, a spousty dalších faktorů. Když od nás zákazník A vezme 100k nějakých čipů tak nemá stejnou cenu jako zákazník B který veze stejných 100k čipů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono množstevní cena je ekonomické hledisko (maximalizace zisku) a nijak nesouvisí to s tím, jak použije kupující požije zakoupený výrobek. Přesně o tom píši v tomhle si ale Vy odporujete.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spoločnosti sa v kapitalizme zakladajú za účelom osobnej realizácievo forme realizácie nápadov prinášajúcich prospech skupine ľudí, ktorá je ochotná tú realizáciu podporiť, a finančné ukazovatele sú len vedľajším produktom.

napr. AMD
založené 1.5.1969
kótované na burze: od septembra/září 1972
naposledy vyplatilo zisk účastinárom 27.4.1995
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

a od vtedy v dobrých obdobiach šetrí na to, aby prežila aj v zlých obdobiíach

Áno žijeme v post-kapitalizme, kde to úplne neplatí, ale ako vidno práve taký spôsob je oceňovaný...

Threadripper AMD neplánovala, inženýři ho připravili ve volném čase
11. 9. 2017
Měsíc po vydání procesorů Threadripper vyšlo najevo, že současný nejvýkonnější x86 procesor vznikl tak nějak mimochodem, pro radost skupinky inženýrů…

, několik inženýrů si pohrávalo s jinou představou. Tou byl ultimátní procesor pro desktop, který by navíc vyplňoval logickou výkonnostní mezeru mezi procesory z jednoho a čtyřech modulů.

Tento nápad ale nikdo nepředložil vedení firmy, ale místo toho si skupinka inženýrů, která se postupně rozrostla o pracovníky různých oddělení, připravila návrh platformy a provedla příslušné testy. Teprve po roce, když bylo vše vyzkoušeno a ověřeno, přišli s hotovou věcí za starším vice prezidentem společnosti pro výpočty a grafiku, Jimem Andersonem. Ten byl výsledkem nadšený, protože sám původně pracoval jako inženýr vývoje procesorů a celý projekt posvětil.
https://diit.cz/clanek/threadripper-amd-neplanovala

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale nějak jste zapomněl, že tohle jsou všechno věci (nápady, licence, peníze, ... ) které se převádějí na peníze. Všechny se pak objevují v účetnictví. Transformují se na akcie (podíly) a moc ve firmě nebo zisk se pak dělí právě v poměru těchto majetkových poměrů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je prioritizace zákazníků a druhá je omezení dodávek. Je zcela jejich právo prodat své zboží komu chtějí. Ale musejí to dělat ve stádiu objednávání ne ve stádiu, kdy mají už dávno objednané zboží dodat.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

z ceho si poznal ze ty dodavky omezej az po objednani a ne pri objednani?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Třeba z toho, že kdyby omezovali objednávky, bude napsáno, že omezili objednávky, zatímco když je napsáno, že omezují dodávky, tak omezují asi to, co dodávají? Samozřejmě nevylučuju, že je článek jen špatně napsaný a oni ve skutečnosti chtějí omezovat objednávky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ano, protože nyní objednávky převyšují dodávky každému

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je běžné, že je nasmlouván určitý rozsah dodávek. Takže těmto zákazníkům dodají jenom minimální smluvní množství a nic navíc. Klidně tom může být 0 dle smluvního ujednání.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Chcete upřít TMSC právo maximalizovat svůj obrat/zisk, tj. plánovat výrobu tak, aby napříč všemi zákazníky dosáhla svého maxima (i s ohledem na dlouhodobé objednávky) vše při dodržení případných smluvních závazků? Při nevhodné prioritizaci můžete dosáhnout pravého opaku (nedostatek klíčového komponentu na trhu, může zastavit navazující výrobu a tudíž i objednávky dalších produktů ze strany jiných zákazníků). Pochybuji, že jim jakýkoli zákon či dvoustranná smlouva toto zakazuje.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No ale právě regulace zákazníku z pohledu na co používají produkt je proti tomu co označujete jako "právo maximalizovat svůj obrat/zisk," Tohle je jakási autoregulace TSMC. V tom má RadecekH pravdu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Je o snahu (i spekulantovu) o maximálizaci obratu(zisku) v mezích zákona a smluv, které jsou uzavřeny. Spekulantovi se prostě nepodaří uzavřít smlouvy, které by byly v zájmu jeho a ne TMSC. Pokud TMSC uzavřené smlouvy poruší a v uzavřené smlouvě je stanoveno penále, přísluší toto právem poškozené straně. Žádný předsmluvní nárok na plnění dodávek v jakémkoli rozsahu neexistuje. Může ve smlouvě případně existovat ve formě opce nárok na dodávky budoucí (s možností stanoveného penále za neodebrání/nedodání). Například smlouva AMD s GF.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pozor ale my se bavíme o maximalizaci zisku TSMC ne o maximalizaci zisku u spekulanta. Spekulant je v tomto případě jenom dalším zákazníkem TSMC který možná zaplatí více.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to úplne normálne v civilizovanom svete.

V USA platí precedens Grokster vs MGM, kde sa potvrdilo, že poskytovateľ služby je zodpovedný za to, na čo jeho zákazníci službu využívajú..

Aby tento precedens mohol platiť musí mať poskytovateľ vplyv na to, komu službu poskytne.

We hold that one who distributes a device with the object of promoting its use to infringe copyright, as shown by clear expression or other affirmative steps taken to foster infringement, is liable for the resulting acts of infringement by third parties.
https://en.wikipedia.org/wiki/MGM_Studios,_Inc._v._Grokster,_Ltd.

Toto je len Grokster vs MGM uplatnené na hmotný produkt.

V nehmotnom svete máte-mali ste napr. v licenčnej zmluve k MS Windows zákaz použitia produktu na trestnú alebo protispoločenskú činnosť.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A pak dochází k takovým absurditám, že žalují výrobce nožů protože žalovat vraha by jim nic moc nepřineslo. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

pri nožoch by to neprešlo.,

Nože majú dvojité t.j vojenské aj. nevojenské použitie na rozdiel ad Glock-ov, AK47-čiek, ČZ-tiek(nemám na mysli strakonické motorky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to neprošlo? To o čem píšete není důvod ale je to nepodstatné dělení nožů kterými se dá zabíjet. S dobrými znalostmi anatomie lidí zabijete pouhou rybičkou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chuck Norris vás v běžném pokoji dokáže zabít čtyřiašedesáti předměty - včetně samotného pokoje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možnost rozhodnout se, komu prodám svoje zboží mi příjde naprosto normální.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To Vám nikdo nebere "Možnost rozhodnout se, komu prodám svoje zboží". TSMC ale patří skupině která ho založila za účelem tvorby zisku. Proto normálně prodávají nejvyšší nabídce. Tady v tomto případě TSMC jedná nenormálně proti tomuto rozhodnutí o tvorbě zisku.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ne. TSMC proste nema zajem, aby klicovi dlouhodobi zakaznici zkrachovali, protoze nejaci spekulanti nakoupi jednou a za rok dva uz nic. Kde bude potom TSMC tvorit zisk?
Je to rozhodnuti, ktere nesnizi zisk kratkodobe nebo jen velmi malo, TSMC proda vsechno jen mozna ne za uplne maximalni cenu. Ale urcite to bude pozitivni na tvorbu zisku dlouhodobe.

Jsou proste spolecnosti, ktere jedou na kratkodoby zisk s tim, ze je treba nekdo koupi a nema cenu uvazovat v delsim horizontu a jsou firmy, ktere uvazuji v tom delsim horizontu a to prave udelala i TSMC.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

+1
TMSC si s její dobou trvání a objemem investic nemůže dovolit přemýšlet v intencích krátkodobého zisku. Navíc diverzifikací odběratelů jsou chráněni před případně nepříznivým osudem jednotlivých z nich.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano tohle "klicovi dlouhodobi zakaznici" je o přece o také o zisku. Je to o množstevní slevě. Takové dlouhodobé kontrakty jsou výhodné protože se dělají ve velikých sériích a snižují se tak náklady na jejich realizaci či obstarávání. Ty ale již byly podepsány a plní se a nevypovídají. To odvádíte řeč někam jinam.

Tady se bavíme o omezování dodávek spekulantům a dávání je někomu jinému kdo jim za ne nabídne méně peněz. Bavíme se o komunistickém prověřování toho co s tím výrobkem bude dělat cílový zákazník a regulaci ne nepodobné komunistickému chování. V tom má RadecekH pravdu a Vy tady plédujete za komunistický pseudo trh.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Americké firmy běžně prověřují zákazníky a požadují informace o cílovém použití... Ohání se přitom vším možným, třeba "národní bezpečností", "citlivými technologiemi dvojího určení" a dalšími záminkami ...

Jsi to ty, Jasánku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Maxík, aktuálně nejvýhodnější nabídka nemusí být ta nejlepší. Obzvláště pokud bych měl prodávat svému konkurentovi, který celou várku klidně vysype do moře, jen aby zlikvidoval mého velmi dobrého odběratele. Tím bych si k tvorbě zisku v delším horizontu příliš nepomohl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tahle souvislost mi unikla. Máre pravdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si mezi řádky přečetl vzkaz "kamarádům-konkurentům" z Intelu, že pokusy vykoupit kapacity u TSMC se nesetkají s velkým úspěchem.

Podrážděná reakce Radka Holečka je jen taková třešinka. :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Máte pocit, že Intel si syslí čipy, aby je mohl prodat v budoucnu dráž?
Řekl bych, že ten článek vůbec není o těch moderních procesech, ani o velkých zákaznících, ale o malých firmách s akčním vedením, které jako první pochopily, že výrobní kapacity budou mít problém a objednaly své čipy pro jistotu ve výrazně větším množství, čímž aktivně vyblokovaly svou konkurenci. Oni teď mají čipy třeba na dva roky dopředu, zatímco konkurence nemá ani na dva dny dopředu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No jestli si už Intel nechal vyrobit chipy ke grafikám a odložil vydání těchto grafik tak si ty chipy syslí. Intel v tomto případě bude prodávat dráž svoje výrobky na trhu protože AMD zmenší výrobní kapacity.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

On je bude třeba syslit, protože budou neprodejné. Nebo bude nutit své poskoky aby je nesmyslně osazovali do sestav, jak to bylo u DG1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevieme "vďaka" TSMC. To touto správou odpovedalo len na poslednú otázku od vlády USA

TSMC Refuses To Disclose Clients' Data to the U.S. Govt, Taiwan to Back it Up

about 19 hours ago

TSMC set to protect its clients' confidential data

aiwan Semiconductor Manufacturing Co. is going to do with the White House's recent request to disclose details about its relationships with suppliers and customers, including types of products it produces for clients, lead times, inventory levels and other information that is deemed confidential. The Taiwanese government is promising to support TSMC if needed.

Here are some excerpts from the document:

For any integrated circuits you produce identify the primary integrated circuit type, product type, relevant technology nodes (in nanometers), and actuals or estimates of annual sales for the years 2019, 2020, and 2021 based on anticipated end use.

List each product's top three current customers and the estimated percentage of that product's sales accounted for by each customer.

For your organization's top semiconductor products, estimate each product's (a) 2019 lead time and (b) current lead time (in days), both overall and for each phase of the production process.

For your organization's top semiconductor products, list each product's typical and current inventory (in days), for finished product, in-progress product, and inbound product. Provide an explanation for any changes in inventory practice

f the demand for your products exceeds your capacity, what is the primary method by which your organization allocates the available supply?
https://www.tomshardware.com/news/tsmc-refuses-to-disclose-clients-data-...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na tom něco bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 možná na tom něco bude, když zas odložili Arc

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo jak TSMC kontroluje kdo kolik vyprodukuje a jestli nesyslí. V dnešní době, když na výrobek z 20 dílů je 10 kritických a 4 prostě nejsou, tak můžou zaříznout zrovna ty, kteří zrovna teď nemůžou, ale za 3 měsíce by mohli dost pomoci, protože jim dojede zbytek :-)
Viděl bych to na čistě marketingové prohlášení bez reálného dopadu. Z jejich pozice jakožto IT prvovýrobce těžko mohou pozitivně ovlivnit chod IT světa o 2-3 výrobce dále, ale jo "snaha" se počítá a je o čem psát :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chudák nVidia .Taky v tom vidím komunistické plánování.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

komunisti dokazali ze to robia skara lepsie ako skorumpovane cesko a sk ,,chudaci v eu)))))))))))))))))) https://www.youtube.com/watch?v=zcyW3DequfI
Shenzhen Night Walk | The Bay Glory Commercial Area | Guangdong, China | 4K HDR
https://www.youtube.com/watch?v=RV0ZBmv4eSk&t=1738s
a hlavne lepsie jedlo ako tiue blafy u vas v supermarketoch , cesko a sk je prakticky v upadku, slobaci uz maju 4 miliardy eu deficit a chystaju za to zafikslovat,,, chceli ten upadok zvalit zas na niekho ineho ,to je typicke sa vyhovarat na fuca alebo ine, len nakupuju zo zahranicia, a platy dole dochodky na urovni 3 krajin na sk,, si vsimam ako v tych cinskych videach nevidim stare auta alebo ine co je bezne vidno na sk cz, holt o sprave statu mozeme len zavidiet a tehcnologiach

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Veď sa tam odsťahuj a nešír tu komoušskú propagandu ty smrad. Len aby si potom nebol prekvapený, keď ťa nejaký čínsky súdruh dá zatvoriť do basy na 10 rokov za to, že si zo západu donesieš nejakú knihu alebo film, ktorý nie je schválený čínskou komunistickou stranou. Skús isť do tej tvojej vysnívanej Číny s vlajkou Tibetu alebo skús v tamojšom vyhľadávači vyhľadať niečo po porušovaní ľudských práv v Tibete, alebo niečo o dalajlámovi. Skús tam podnikať a nebuď prekvapený, že každá čínska firma je povinná spolupracovať s tamojšou tajnou službou a aktívne sa podieľať na spolupráci, čiže ak tam vyvinieš softvér, si povinný do neho umiestniť štátny backdoor. Vysnívaná krajina možno tak pre idiotov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže je to tam stejné jako v USA...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to tak vidim, musim se zeptat, kde je John Galt.
Presne takhle to totiz zacina. Zjistovanim, kdo mone produkty vlastne potrebuje vic. Ale je to pravo TSMC takhle jednat a jejich konkurencni nevyhoda. Dokud se v tom nerealizuje stat a jeho monopol na nasili v ramci vyssiho principu mravniho, je to cajk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U.S. Navy nuclear sub damaged after hitting underwater object in the Pacific
https://www.youtube.com/watch?v=Xc4ZBzrovso
komentare pod tube videom nazanacuju kde je svetova mienka a podpora ludi. na strane Chiny , dost australcanov komentuje spokojnost ked ich skorumpovana vlada podpisala tu hroznu dohodu kde pridu o dochodky ..generacie
The submarine ran into STOP sign written in Chinese. ))))))) best
when there's a war these subs will be the most expensive coffins ever made.
They hit the edge of the map...)))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

kvikot nejmenovych diskuteru jasne ukazuje, ze TSMC jde spravnym smerem. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.