Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia: Turing je o 40 % rychlejší než Pascal. Recenze: O trochu méně.

Tak jako předběžné info sice dobrý, ale nad tímhle si teď budou honit maximálně předobjednávkáři, neb nějak se ve výhodnosti své koupě utvrdit musí. Ostatní, tedy kromě Redmarxe který má jasno už teď, počkají na reálné recenze a gametesty až vyjdou a nebude to "Nvidia povídala" ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je to očekávaný posun mezi generací, poměr cena/výkon v USD +- stejný ale jako bonus jsou všechny technologie navíc, kde hlavně díky DLSS lze čekat ještě výkonnostní posun. V CZ je pak cena 2080 téměř totožná s launch cenou 1080, tam je to no brainer.

BTW NV je ve svých testech výkonu dost přesná, pokud se bude testovat za stejných okolností, dojde se ke stejnému výsledku.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

DLSS cim dalej tym viac vyzera ako degradacia detailov, taky mudry by mohol byt kazdy, znizit kvalitu obrazu za cenu vyssich fps

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To se dnes dela bezne. Rendering resolution je v kdejake hre. Stejne tak se focusuje jen hlavni cast sceny a zbytek muze jet v nizsim rozlisseni. Moznosti tohohle je vic a pouzivaji se zcela bezne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

potom aky zmysel ma zapinat ultra kvalitu, ked ju nejakym postprocesom rozmazem?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

zadny..ale muzes hrat na 4k s AA ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A neni uz nahodou 4K takove rozliseni, ze AA tam neprinasi takove zlepseni kvality?

Zadna ironie, skutecne dotaz, pac 4K na hry nemam, takze sam nemuzu dost dobre posoudit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa záleží aj od veľkosti obrazovky. Ja mám 27'' 4K monitor a nemám potrebu zapínať AA. Videl som ale aj komentáre od ľudí, ktorí citlivo registrujú aliasing aj v takomto prípade. Takže je to očividne individuálne. Za mňa som to vnímal podľa skúseností určite na 55'' 4K TV (ale nemal som možnosť vidieť nič medzi 27'' a 55'' pre porovnanie, aby som mohol povedať kedy už aliasing vnímam či vnímam tak, aby mi začal vadiť).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

záleží na titulu, někde v 4k na 40" alias vidím, někde ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste nezapomen dodat tu drobnost, kterou jsi nekde zminoval, ze u toho sedis cca metr daleko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1080 startovana na $699 za FE a $599 za standardni verzi. 2080 stoji vic nez byla start cena 1080ti. 2080ti stoji vic nez Pascalovy Titan.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano cena v dolarech je vyssi. V czk skoro stejna. V usd pak zustava cca pomer cena/vykon

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě, že se nVidia nedrží osvědčeného poměru výkon/cena z dob TNT... to by si jeden musel brát na kartu hypotéku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.
... a to by bylo příživníků - marketing nVidie + lidumul český obchodník => na jedný grafice kšeft pro dalších X lidí... bankéř specializovaný na grafiky, finanční poradce, mezi to nacpat další 2 kšeftaře s čistou duší a máme minimálně na každé grafice další 4 milionáře :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš prototypy technologií navíc. Největší problém je cena, které zahrnuje technologie, které dost možná budou využitelné až u další generace. Na druhou stranu je ta technologie zajimavá, protože funguje spíš jako lidský zrak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, když by si jen blázen nepředobjednal nV, tak ještě větší blázen by si ji nekoupil normálně z kšeftu ne? A pan Jiří K. určitě nepatří ani do jedné skupiny bláznů, že jo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1080FE vs 2080FE je rozdil 100$ v neprospech nove generace. Da se tudiz ocekavat, ze dojde ke zdrazeni karet celkove. Ceska republika neni zrovna smerodatna zeme, ale je zajimave, ze tady cena FE zustala viecemene stejna..
Jinak prumerny mezi generacni posun 40+% je v ramci 'pokroku v mezich zakona'. Spousta lidi asi bude trochu zklamana..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

'' Je to očekávaný posun mezi generací ''

teda nevim, kym ocekavany, ale at tu vyjde clanek s jakejmakoli cislama o vykonu, tak je to podle tebe ocekavany.. mozna bude lepsi kdyz priste kvartal pred launchem napises do diskuse cislo, a pak uvidime, jak moc ocekavanej ten vysledek byl.. jeste pred tejdnem podle tebe bylo ocekavanejch 50 %, tedy prej je ocekavanejch 37 %.. tak se rozhodni.. (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"jeste pred tejdnem podle tebe bylo ocekavanejch 50 %, " .. on to dynamicky upravuje podle aktualnich cisel :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mezigeneracni skoky mam zafixovane typicky na 30%. Pascal byl jediny mimo. O 50% se psalo davno, ve vybranych titulech to plati jak vcislech nv tak v cislech tohohle clanku. Pro me je treba klicovy z tech cisel far cry, nebo z tech nv cisel jeste destiny 2 a rozhodujici pro me bude vykon v division pro kterou stejne jine hry temer nehraju. Odehranych 3300 hodin holt vic prostoru neposkytuje. Z novych her pak ten tomb raider. Aktualne jsem zmirnil predobjednavku na 2080, ale 2080ti porad visi ve vzuchu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

..az na to, ze neco jako 'typicky 30%' neexistuje. Protoze kazda generace prinasi jiny posun a v ramci te i kazda vyjonostni trida, muze narust ruzne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Mezigeneracni skoky mam zafixovane typicky na 30%.“

Tak ještě jednou:

GF104->GK104 = +90 %
GK104->GM104 = +60 %
GM104->GP104 = +65 %
GP104->TU104 = +37 %

Těch ~30 % bývala Gx104 nové generace oproti Gx102 staré generace. Nikoli dvě generace Gx104 vůči sobě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě v rámci objetivity napiš, kolik % navíc ve hrách přinesla Vega. Ať je veselo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1. Jak souvisí Vega s mezigeneračními kroky Nvidie?
2. Na toto téma tu vyšlo dost článků.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Souvisí zhruba stejně, jako výkon GTX 1070 vs 20x0 s ray tracingem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nesuvisi, ale nvidia slovami ceo povedala, ze cim viac kupis tym viac usetris .. co sa tyka novej generacie :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě docela zaujalo. Já měl vždycky *pocit* (jen pocit - podrobně jsem to nezkoumal), že Kepler je úsporná architektura následující po "žroutovi", tedy výkonnostně (cca +5/10%) stejný jako Fermi, jen s poloviční spotřebou...
Nijak jsem se v tom nehrabal, ale měl jsem GTX650 a její výkon v podstatě odpovídal Fermi 550Ti...
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-650-vs-Nvidia-GTX-550-Ti...
Ono v nejvyšším levelu má k těm "90%" pekelně daleko...¨
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-580-vs-Nvidia-GTX-680/31...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"GF104->GK104 = +90 %
GK104->GM104 = +60 %
GM104->GP104 = +65 %
GP104->TU104 = +37 %"

nějak si neuvědomuju, že by existovala nějaká GM104, to srovnání je zcela nesmyslné. Nejdříve vyšla GM107 což byl malinký čip se 128bitovou sběrnicí. Teprve později vydal Nvidia nástupce GK104 a ten měl označení GM204 a jednalo se čip velký téměř 400mm2.

takže správně to má být takto:

GF104 ->GK104 = +90 %
GK104 ->GM204 = cca 60 - 65%
GM204 ->GP104 = cca 60 -65%
GP104 ->TU104 = ? ( +- 40%, záleží také na OC schopnostech )

zrovna od tebe bych takový přešlap nečekal.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě těch 40% platí v situaci, která byla vytvořena, aby stará generace narazila na bottleneck (4k je pro Pascal už za bodem, kde začínají "dimishing returns"). Jinak je zajímavé, že se Nvidia vyhíbá jakékoli zmínce o fps a udává jen 40%. Není vlastně jasné, o 40% čeho vlastně jde. Je to škoda, toto přehnané krytí zad vytváří úrodnou půdu pro spekulace až konspirace. Taky bych byl opatrný s pojmem recenze. Pokud byla podepsaná jakákoli dohoda mezi Nvidií a recenzentem, která může jakkoli ovlivnit výsledek, nejde o recenzi ale o reklamu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

2080ti asi moc lidi k fhd kupovat nebude a 4k by mela rozbehat v poho. Na to hodne lidi ceka, zatim byla moznost koupit dve ticka do sli a doufat ze clovek hraje tituly kde to ma prinos. Samo mluvim o 60+ fps a pokud mozno max detaily. Na low to beha uz dnes i na slabsich kartach. V nizsich rozlisenich ten posun necekam nejak zavratny, uz dnes narazime na ruzne fps limity, bittlenecky...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"4k v poho" vidim maximalne bez RT s DLSS (jsem zvedav jak dopadnou detailni analyzy kvality ) ...takze se to bude tykat jen konkretnich titulu = ti co maji 1080ti mohou zustat ledove klidni :) ....snad se lidi nenechaji zblbnout ansel screenshoty :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

RT a DLSS není s čím porovnávat že. Jsou to nové= věci, nicméně DLSS výkon zvedá.

Ti co mají 1080Ti a chtějí kvalitní 4k, musí jít do 2080Ti, protože prostě není karta co by měla takový výkon a o tom to je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"nicméně DLSS výkon zvedá" -jak prosim? DLSS jistojistě bude nějaký fps stát. Výhoda má být, že to bude počítáno přes Tensor Cores, čili to bude mít na výkon mnohem menší vliv, než třeba nějaká kombinace mnohem náročnějšího SS srovnatelné kvality jedoucí na Pascalu. Samozřejmě to nese i nějaká negativa, například to, že jde defacto o postprocesing - nebo spíš preprocesing vykonaný nějakým jiným strojem, ze kterýho vytáhli k tomu "kuchařku" a tensory v tvé grafice podle ní obraz vyhladí. To, co v té kuchařce nebude, zůstane zubaté.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ, docela by mě zajímal testovací manuál, který nVidia ráda všem recenzentům pošle v rámci zachování objektivity...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mě celkem taky, zatím se ani neví, zda nějaké karty pro ČR budou. Nicméně nějaké guidelines na testování produktů posílají snad všichni typicky, protože chtějí svůj produkt vidět v co nejlepším světle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by ma zaujimala strategia nVidia pri tychto cenach. Chapem ze v highende nemaju moc konkurenciu ale highend nepredava a nerobi cisla, ten je skor o image a markeingu. Najviac stale predava Intel, ehm aj ked ... No a mainstream, vdaka multiplaformovosti velkej casti titulov (PS4/XboxOne porty) aj tak stoji niekde na urovni 9xx rady. A ako ukazuju cisla kvalita napriklad Fortnite a PBUG na mobiloch, tak sa da ocakavat postupny presun prave na ne. Samozrejme nie vsetci ale zasa ten mainstream.
Zacina to vypadat ze nVidia ma GPU trh s grafickymi kartami skor ako prestiznu zalezitost a hlavny business im uz robi nieco ine (AI, automotive ?).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim ale nv de facto na poli hernich grafik nema konkurenci. Turing nekonkuruje amd a jejich vegam ale nv v podani pascalu. Navic pascal stale zustava na trhu, neni stazeny z vyroby. Takze pro ty co chteji neco levnejsiho je tu porad pascal za ceny i pod doporucenou. Pro ty co chteji absolutni vykon a novinky je tu turing. Navic se mluvi o tom ze nebude titan a 2080ti de facto nahrazuje titana, 2080 nahrazuje 80ti radu. Ale to jsou jen spekulace

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

2080 nic nenahrazuje, 2080 Ti nahrazuje GTX Titan cenou a možná nějaký Titan T za ~$3000 ještě bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Situace je pomerne jasna, v nejrozsirenejsim DX11 je vykon +30%. Napriklad Zaklinac 3. Spotreba je +20%, takze realne navyseni vykonu je +10%.

Kupuju za 10K pres znameho pouzitou GTX1080 od Gainwardu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

COŽE? jak jako 1080 ???? Si děláš srandu? Vždyť přece nVidii kupovat nebudeš a chceš freesync monitor!!! Nebo si k tomu koupíš RX 450 a budeš přetahovat okna? Jak je to možné, takový AMĎák a kupuje si gtx1080!!! LOL a prej že je Crha se svou gtx1080 trapnej.... lol a nakonec si ju fšichni AMĎáci koupí.... no LOOOLLLLLL.... AMDDfanboys: " fuj fuj nVidia!!!! " A za chvilku na monitore nVidia.... physX = on, 2/4k=on, DSC=on, and play....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mám APU Trinity A10-5800K a bohatě mi to stačí takže na nějakou 1080 ti kašlu páč 5800 je víc než 1080 to je snad jasný :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tys zase vysadil pilule, co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, problem bylo, ze jsem chtel neco vykonem aspon jako ta GTX1070, co je v druhem PC a teda Polaris nic, Vega je i 56 a i 64 drazsi a to i v Nemecku. Takze ta GTX1080, uvidim este v jakem bude stavu, ale mohla by to byt nejlepsi volba v pomeru vykon/cena. Karta by mela byt ve ctvrtek, tak uvidime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakto? Plaris zraje jak víno, už teď začíná zdupávat gtx1070 a za chvilku gtx1080 bude v propadlišti dějin.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No koukal jsem na ruzny testy a RX580 prumerne treba 50FPS, GTX1070 55FPS, oboji v podstate malo. Muj cil vyhledem k absenci FreeSync na mem monitoru je stabilni VSync a teda 60FPS a na to je potreba alespon Vega 56, GTX1070Ti nebo lepe Vega 64, GTX1080. No a vzhledem k te moznosti ktera se naskytla, je GTX1080 asi jednoznacna, ikdyz radeji bych sel do Vegy, kdyby nebyla tak draha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FAKT, že Crha je i se svou 1080 opravdu trapnej, nic nemění na tom, že ostatní kteří si jí koupí trapní být nemusí ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahá, takže závidíte Crhovi... Crha je PÁN

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nekdy mas komenty, ze PAN je asi nejaka tvoje substituce pro BLB? Sorry, ale tohle tvoje vychloubani mi vtipny neprijde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

protože ani 5000 kč nemáš, ani 2000,-Kč normálně nenosíš v peněžence, tady píšeš jaký si moudrý chalan, ale ve skutečnosti počítáš jen stokoruny. Jestli já jsem PÁN tak ty jsi NULA s NULOU v peněžence a mínus nekonečnem v hlavě. ... už mě tvoje příspěvky nezajímají... jsi falešnej bolševik, co káže pít vodu z kaluže=AMD, ale sám piješ víno v podobně gtx1080, kterou když i pořídil Pan Crha tak byl hňup a dneska je to kup století, protože s tou gtx1080 v pohodě přeskočím i Turing, co jsi začal po mě také nyní papouškovat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty nejsi pan... ty ses VUL. Fakt uz se jdi lecit.. magore.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jarouši CRHO Crhoviči, ani já "normálně nenosím v peněžence 2000,-Kč" v hotovosti... a víš proč, ty "pane" BLBE Blboviči? Protože na běžnou agendu stačí mnohem menší hotovost a na zbytek je tu už léta platební karta. Samozřejmě debetní, nikoli kreditní...ale tím tě nechci zatěžovat blbe ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, To ti ani radsi nebudu rikat za kolik ted znamy sehnal 1080Ti :-D Mam je ted doma a testuji je. Ale bylo to o dost levnejsi jak ta 1080.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebuď trapný, ještě minulý týden jsi jistojistě kupoval Vegu64 za 13000,-

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosel jsem recenze a bohuzel jsem zjistil, ze tahle nabidka je jasne nejvyhodnejsi. Vykon, cena, spotreba, vsechno bohuzel jasne mluvi pro GTX1080.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zla matematika. 30% vykonu nikdy neziskas 30% navyysenim spotreby, zavislost je tam skor exponencialna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bychom to měli takto brát, měl byste spíš říct, že poměr výkon/spotřeba (130/120) je vyšší o 8.3% s periodou.
A nebo že se realtivní spotřeba při stejném výkonu snížila o ~7.7% (120/130).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba je +20%? Kde? TDP? Ale víš že to TDP počítá s plnou zátěží, tedy ne jen zátěží CUDA ale i Tensor a RT cores?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zaprve TDP neni spotreba
Zadruhe NV opustila od oznaceni TDP
Zatreti ani jedna hodnota co oficialne uvadeji nesouhlasi s realnou spotrebou ..ktera je vetsi nez ta "papirova" ;)

Osobne bych si tedy pockal na nejake nezavisle testy ktere nejsou pod taktovkou NV

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

len vsetci, co budu robit recenzie s RTX,a nekupia si tie karty sami, podpisali s nvidia 5r. NDA(bohvie co obsahuje), takze ako nejaky typek niekde v diskusii pisal, take recenzie su vlastne reklamami. :/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím ale na mých NV kartách TDP odpovídalo spotřebě a regulace nepustila spotřebu přes tu hodnotu i když by karta chěla, to se podaří jen pokud zvýším power limit a karta má adekvátní zátěž a dokáže tu energii spotřebovat. RTX ale nemají na sobě jen CUDA ale i Tensor a RT cores a zvláště Tensor mají vysokou spotřebu z toho co jsem četl. Limitůj je zcela jedno co na té kartě v danou chvíli poběží za jádra.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jake ma tva karta oficialni TDP (prosim si o link ) a jak jsi meril spotrebu ? Kdyz uz si dovolis tohle tvrdit ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A nie je to skoda energie, bavit sa s fanatikom?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítej s velkým bootleneckem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herni jadra TU102 a TU104 mely byt jednoznacne zbavene jakykolich Ray Tracing a Tensor jednotek, sou naprosto zbytecne coz doklada i vysledek RT na 60FPS ve FullHD kde vubec necili cenova skupina techle karet($1199 za GeForce RTX 2080 Ti, $799 za GeForce RTX 2080 a později $599 za GeForce RTX 2070), k tomu NVIDII vychvalovany novy typ antialisingu stoji za prd, nevim proste nac dalsi typ AA, trh to vubec nepotrebuje.

Misto RT a Tensor meli pridat vic SPs jader, navysit tak cipu a k tomu mela narost i graficka pamet(12/16GB). Kdyby ve vysledku(4K) byl rozdil Pascal > Turing v prumeru 60%, dobra protoze to zvladne plynule jiz rozbehat jakkykoliv titul ve 4K rozliseni tak ten VR port na karte(kazde oko potrebuje 60FPS) ma smysl, takhle si ale jenom zakaznik zbytecne plati za neco(profesionalni veci) co vubec nepotrebuje.

Me prijde RT na videach NVIDII jenom jako vylepsena technologie nasvetleni HDR, jiste s tim budou nasilne semknute jinak leta hraci bezne dostupne urovne nastaveni nejvyssi urovne grafiky(High a Ultra).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nárůst paměťi = nárůst ceny... kde berete tu ekonomiku, že GDDR6 jsou zadarmo?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

+4/8GB GDDR6 pameti jiste dle meho nazoru stoji min nez v hernim cipu zbytecne RT a Tensor jednotky, sou to proste profesionalni veci ktere hraci nepotrebuji, hrac potrebuje nejvyssi hruby vykon pro soucasny rasterizacny rendering, teselaci a HDR, navic 1200 dolaru za RTX 2080 Ti je neskutecne premrstena, nenazrana cena, vzdyt za to bych si koupil pri uvedeni dve GTX 980(https://www.anandtech.com/show/8526/nvidia-geforce-gtx-980-review/7) a jeste by mi 100 dolaru zustalo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Toho křemíku v pamětech je více než na ty tensor/cuda, navíc paměti jsou plochou menší čip, menší zmetkovost... Ty 4GB navic mohou stát pomalu co cleý čip

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samsung se chlubil ze gddr6 ma 2x vetsi hustotu nez gddr5 coz znamena ze stejne velky cip ma 2x vetsi kapacitu ..ted uz jen zavisi na vyteznosti 10nm(16nm) procesu a cenotvorbe (myslim ze skutecne ceny by se dali dohledat nebo odvodit od cen predesle generace)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2x větší hustota neznamená že je to dvakrát menší, zapomínáš, že jsou k tomu ještě potřeba okolo nějaké další obvody...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky RT jadrům budou připravené hry v době, kdy na to bude výkon. Na příkladě dx12 je vidět, jakou mají ty věci setrvačnost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co si pamatuji jake to bylo po prichodu polarisu a jeho podpore low lvl API a max. Tieru DX12 ...jak to vsichni NV fans zatracovali atd.
....ale ted jsme v uplne jine situaci tohle je uplne jina metoda vykreslovani sceny a ten dostatek vykonu nikdy se soucasnou generaci nebude bez orezane kvality degradovane DLSS ktere je zavisle na podpore NV nezavisle na pouzitem API .

..obrim cipum proste odzvonilo hlavne pokud chceme dal prosazovat RT tak jinak nez cestou mensich asic cipu nejlepe formou MCM to nepujde a vzhledem k tomu ze jsme na dlouhe roky na hrane technologickych moznosti tak bez revolucni zmeny v podstate neexistuji zpusoby jak dosahnout vyssiho vykonu...
Docela chapu tlak na zvysovani cen HW a cloudove sluzby zavisle na "super" pocitacich protoze ten prekotny rust znamy z predeslych dekad je u konce a vsichni si to moc dobre uvedomuji .......ze nekde v laboratorich vznikaji zatim nepouzitelne koncepty budoucich technologii je sice hezke ale cely svet jede na ARM a x86 a tohle prekopat na neco noveho bude pekelne drahe

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vážně, koho zajímá nárůst výkonu ve 4K, když 2080Ti je přeci karta cílící rozběhání nových her ve FullHD na 60FPS?:D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale my se tu bavíme o výkonu ve starých hrách - hrách s čistou rasterizací ne RT.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak ten narast vykonu bol merany ako? 1080 4k vs 2080 fullHD? :D a narast vykonu v com? ked 2080 ma mat fullHD 60FPS......
no treba pockat na realne testy. tieto marketingove "uniky" su k nicomu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co prosím? K 2080 jsou slidi vypuštěné NV kde je uvedeno hned několik her u kterých je 4k 60FPS samozřejmost. Některé jsou o trošku pomalejší než na 1080Ti, některé jsou rychlejší než 1080Ti. A to jsou hry bez podpory DLSS, kde ten výkon roste výrazněji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale kde nebolo potvrdene pouzitie RT, ale mozno len DLSS

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RT nikde samozřejmě nepadlo, ale RT jaksi nemáme s čím porovnávat že. Pokud bude platit že 2080Ti má RT výkon cca 8x vyšší než 1080Ti, tak když na 2080Ti něco poběží 60FPS ve FHD na 1080Ti to poběží 8 FPS na FHD?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

proste na najblizsich 5 rokov zabudni na RT, a potom s rtx4080ti budes milo prekvapeny :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Majitelia RTX si budú môcť toto hybridné RT zapnúť už teraz. Je zaujímavé sledovať ako fandovia AMD presvedčili samých seba, že to nie je možné alebo že to vlastne ani nechcú, aby potom mohli tvrdiť, že na to iní môžu zabudnúť. Že to nikto nepísal aj pri príchode DX12 a Vulkán kariet. Tam to asi nebolo treba, keďže AMD v týchto API získava a tým pádom ich bolo treba kupovať ako GPU do budúcnosti. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vidis a ted je to uplne stejne ale naopak. Kdyz se objevili prvni hry s DX12 a jeste k tomu nejaka hra, kde to na AMD skaovalo lip nez s NV..tak fandove NV rikali, ze DX12 je na nic. Ze ti stejne staci DX11. Kdyz vysel najevo problem s AS..to stejne..fandove NV pisou, ze AS je na nic. Ted kdyz vydali NV karty s podporou RT, tak je to presne naopak.
Ja fakt nevim, cemu se divis a hlavne, ze ti to prijde nefer? :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som také veci netvrdil aj keď sa niektorí našli. To je pravda. Celé je to potom taký náznak pokrytectva, keď sa ludia stavajú k novým technológiám iba podľa toho, ktorá firma s nimi víde von ako prvá. Potom sú tu aj extrémne príklady, ktoré vynášajú do nebies primitive shaders u Vegy aj keď tie doteraz nefungujú (čím ale nehovorím, že by neboli prínosné), ale o fungujúcom RTX implementovanom v hrách dokážu tvrdiť, že pomaly neexistuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ja som také veci netvrdil aj keď sa niektorí našli"..vsak ja nerikam, ze jsi tvrdil :)
RT bude zatim principielne "dotovane" NV, jinak dost pochybuji, ze by to studia implementovala na vlastni naklady sama. Urcite je to zajimava techologie, ktera muze byt zajimava do budouctna. Podle to bude hodne zaviset na tom, jak se nasaturuje trh kartami, ktere to dokazi vyuzit. A taky, kdy se to dostane do mainstreamu a hlavne jestli to tam bude pouzitelne. Zatim to jsou porad "dema" ve smyslu poctu her, neco jako 'NV works'.
Dva rozumni lidi, byt maji treba jiny pohled na vec, tak se nakonec vzdycky nejak domluvi a nebo se aspon toleruji. U blbce, at je v jakemkoliv taboru, tohle budes hledat marne..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"RT bude zatim principielne "dotovane" NV"

JJ. Rovnako ako prvé hry s DX12 boli "dotované" AMD. DX12 má ale výhodu v tom, že ho podporujú aj mainstream a low-end GPU. A principiálne rieši optimalizáciu využívania GPU. Na rozdiel od RT, ktoré z princípu jeho fungovania ten výkon zasa berie. Je jasné, že hier s RT nebude veľa, ale snáď od ďalšej generácie GPU to bude lepšie. Ako som písal aj predtým, myslím si, že tam už by mal RT prísť aj do mainstreamu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale to su slidy od nvidie, inak povedane marketing.
preco asi treba pockat na realne testy s realnymi kartami?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ten narast vykonu bol merany ako? 1080 4k vs 2080 fullHD? :D a narast vykonu v com? ked 2080 ma mat fullHD 60FPS......
no treba pockat na realne testy. tieto marketingove "uniky" su k nicomu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4k resolution

:D:D:D:D

ano nvidia anooo jasneee

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ty číslav tom videu jsou docela zajímavé.

Přímo od NV máme uváděných například 71FPS 4k v FC5 nebo 67FPS v ME:A, akorát že pro GTX2080 ne GTX2080Ti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to dobře že Nvidia vydala tuto křáplou řadu, tímto nemá Vega žádnou konkurenci a má otevřenou dálnici, neuvěřitelné jak si NV vykopala jámu a teď do ní padá. Jen aby nám tu Vegu nezdražili, AMD za ní může momentálně chtít co chce, konkurence žádná, to se bude mastit kapsa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pan doktor říkal studené obklady a stejně to nepomáhá co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ok kdyz se nebudu divat na to ze je rtx predrazena tak posun o 30-40% hrubeho vykonu je prece super ne ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pascal jde slusne pretaktovat, kdyz zvednes Pascalu vykon, dojde k rapidnimu narustu spotreby. Uvedom si teda, ze Turing bude mit pomerne znacne vyssi spotrebu, tudiz tomu musi odpovidat narust vykonu.

Napriklad kdyz vysel Pascal, tak mel vyssi vykon, ale zaroven nizsi spotrebu nez predchozi Maxwell, takze uplne presne obracene nez ted.

Takze pocitej se mnou: vyssi vykon je vykompenzovan vyssi spotrebou a jeste vyssi cenou. Jasna otazka tedy zni, bude vubec Turing stacit pomerem vykon/spotreba/cena na Pascal nebo bude horsi nez minula generace???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Turing GPU nepôjdu pretaktovať? :-) BTW reč bola o výkone, nie o pomere vykon/spotreba/cena, ktorý môže byť horší ako v predchádzajúcej generácii, to ale neznižuje celkový výkon Turing GPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pomer vykon/cena, pomer vykon/cena vs minula generace, atd. jsou vsechno stejne uzitecne aspekty jako absolutni vykon. Pockal bych, az vyjdou nezavisle (aspon doufam pri nove NV NDA) testy, kde se ukaze co v Turingu drime nebo ne. Zatim to co prosakuje je takove nejake rozpacite, ale treba se ukaze, ze to je vsechno jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jedno je jisté, že to Plaris s výkonem co tu už byl v podobě R9 390X nebude...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.