Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia: Turing posouvá výkon více než cenu, jde o obrovský posun architektury

Inženýr dodal 30% nárůst, marketink 50%, CFO 100% :D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen slepě papouškujete co vám redakce nachystala. Jde o to, že pokud vypnete raytracing tak výkon bude o +/- 50% nahoru. Pokud zapnete raytracing tak bude na kartách nVidide běžet 6x rychleji než na dosavadních herních kartách vlastní značky i konkurence.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty mluvis o novych hrach a to same asi i NVidia.
My tady mluvime o DX11 uz vydanych titulech, kde prumerne +20%, DX12 titulech kde prumerne +35% a novem RT, kde to pojede tech +600%.
Samozrejme kazdyho zajima to co hraje a ja hraju furt hlavne DX11 tituly. Takze logicky me Turing neoslovuje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

na DX11 tady máš Pascala, tak nevím v jaké sféře a dimenzi se pohybuješ, jestli nepíšeš třeba z Marsu a nebo proxima centauri, ale nechce se mi věřit že by tam byli s inteligencí tak na štíru. Napřed je fuj nVidia za to že nemá kartu zpracovávjící asynchroní shadery a AMD je skvělé, že to má i když jí je to k prdu. A posléze je nVidia fuj za to, že má konečně kartu zpracovávající Dx12 tituly, o kterých sám říkáš že jich je zatím jako šafránu?
Se vzapamtuj.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, ja rikam furt to same, mam Pascala a minimalnes nim bez problemu a snizovani detailu vydrzim do prichodu 7nm generace. Spis pockam na 2020 a uvidim, jestli nedojde k nejakym zmenam, jestli si to ve hrach nebudou rozdavat NVidia, AMD i Intel.

Turing je proste upgrade pro majitele Keplera. Lidi co maji Maxwell a Pascal nemaji kam spechat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, my to všichni víme, já to říkal hned že gtx1080 je kup století, protože vydrží víc let než zlé jazyky AMD funtrolů předpovídali.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"My tady mluvime o DX11 uz vydanych titulech, kde prumerne +20%, DX12 titulech kde prumerne +35%"

Môžem vidieť zdroj týchto informácií? Hlavne ten o 20% v DX11. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S AMD fanboyema je to těžké. V době vydání 1080 tvrdili, že výkon v DX11 je irelevantní, že budoucnost je vulkan a dx12. Teď po dvou létech najednou tvrdí, že je zajímají hen dx11 hry. Měnit názory jak se vám to zrovna hodí ještě beru, to se od fanboye čeká. Ale ne pokud jde proti proudu času.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste fakt nazval Redmarxe AMD fanboiem ? ten se nejspis skacel ze zidle a umrel smichy. LMAO. "S AMD fanboyema je to těžké" - no jak vidim s NVidia fanbois je to zase zabavni, staci ze jeden rekne ze hra hlavne DX11 hry a druhy ho hned obvini ze je AMD fanboi :))))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

RedMarx tady psal že nVidii nedá ani korunu. Tím že koupil gtx1080 potvrdil, že je zhrzený AMD funboys co překrucuje své názory jak se mu hodí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Druhý Pitomio.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bez prehnanych a uplne od veci komentarov pana Crhu by to tu uz ani nebolo ono.

Ja uz normalne citam komentare, len aby som si precital daku crhovinu. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

#Crha je pán!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dohromady 180% a to už se vyplatí! :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

280%

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten 2x vyšší výkon je dle mě myšlen s použitím DLSS, to dostanou i stávající hry a tam celkově ten výkon skáče k tomu dvojnásobku.

Využití DLSS není závislé na využití RT, DLSS by nemělo být nutné implementovat do hry, bude pro to profil v driveru, vývojář musí NV pouze poskytnout nějaké vzorky ve vysokém rozlišení. NV pak nechá AI naučit a výsledný model vloží do driveru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Viceprezidentka a finanční šéfová Nvidie se vyjádřila.." ,, tak kdyz financici zacnou mluvit o technice, tak je dobry vypnout a jit na pivo.. vicemene, kdyz zacnou mluvit o cemkoliv jinem nez o financich je dobre jit na pivo..
;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kecy, prdy, bedary. Nezeru jim to.

Jasne, ze je to skok architektury, protoze oni to porovnavaji s DX11 Pascalem jako predchozi herni generaci. Ne s Voltou!

Takze ano je to urcite obrovsky skok, jenze je to skok smerem k DX12 a RT. Pritom RT je v soucasne dobe jen marketing, k nicemu to jinak nebude. A kolik ze je DX12 titulu? Taky zadna slava.
V Zaklinacovi 3 jako DX11 titulu to prinese maximalne 25% a to je hra dobe optimalizovana pro NVidie, pocitam, ze do zaplacenych testu 19.9 se zadne tituly, kde to bude mit priblizne 15% narust, nedostanou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslím, že dvojnásobný skok bol myslený práve s použitím DLSS. Vyplýva to z grafu NV s výkonom RTX 2080. Takže toto vyhlásenie treba brať striedmo. Jednak nevieme aká kvalita obrazu bude s použitím DLSS a nemáme ani žiadne oficiálne testy. BTW nedá sa porovnávať všeobecný nárast výkonu v DX11 na základe jednej hry. :-) Teda ak to chceš myslieť vážne a nehladáš si len dôvody na kritiku NV. Na tú bude čas až tu RTX grafiky budú a s nimi aj prvé testy. 17.09. majú vyjsť prvé testy, tak už to dlho trvať nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Údajně až 19. nějak mají problém s rozesíláním karet na testy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, zdrzujou, protoze nezvladli ovladac.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Plno novinářů nemá ani karty, ti kteří kartu mají ani přístup nemusí k ovladačům získat protože nVidia si lustruje kdo jejich karty bude recenzovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NV uz zacina fakt 'hrabat' z toho postaveni na trhu, ktere ma...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme narážaš na toto:

https://www.dsogaming.com/news/report-nvidia-controls-who-reviewers-will...

Treba si ale prečítať aj update, ktorý viaceré weby doplnili chvílu po originálnom hoax článku a kde stojí:

"According to Guru3D and Videocardz, AMD is doing the same thing!"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vieš toto tvrdenie podporiť aj nejakým dôkazom? :-) Tvrdíš to ako nejaký fakt.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi je ta druha verze: zdrzujou, aby jim lidi po zjisteni realnyho vykonu nerusili predobjednavky :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Predobjednávku môžeš zrušiť aj deň pred, nie? Prípadne môžeš tovar vrátiť ak si s ním neni spokojný. Asi tieto pravidlá neplatia všade, ale snáď v západnom svete je to normálne. Toto zdržovanie bude mať iné dôvody než strach z rušenia predobjednávok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.dsogaming.com/news/nvidia-geforce-rtx2080ti-reviews-coming-o...

17. majú vyjsť testy pre RTX 2080 a 19. zasa pre RTX 2080 Ti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Heh. Zaujímavé ako sa to mení. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O architektuře už se něco objevuje:
https://videocardz.com/77895/the-new-features-of-nvidia-turing-architecture
Jen nevím, co je novinka oproti Pascalu a co oproti Voltě.. Chtělo by to článek ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba půjde o kombinaci nárůstu u nových karet v kombinaci se záhadným poklesem výkonu stávajících karet po updatu ovladačů :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Som zvedavý ako dlho sa bude táto konšpirácia udržiavať pri živote. :-) Mal som 5 rokov GTX 780 (teda Keplera, ktorého sa toto týkalo) a nemal som žiadne poklesy výkonu v hrách, ktoré som hrával. Dokonca v čase budovania Mantle, vydala NV ako odpoveď ovládač, ktorý výkon Keplerov posunul citeľne dopredu. Samozrejme s Mantle sa to nedalo porovnávať. Ale posun to bol pekný. Napríklad pred ním som v Crysis 3 musel mať vypnutý antialiasing a niektoré detaily na medium. Po inštalácii spomínaného ovládača som mal lepší výkon so všetkým na maximum a ešte aj s 4xAA. Zlepšenie som videl aj v iných hrách. Zaklínač už bol vo FHD s rovnakými detailami ako predtým na okolo 35FPS a nie 30 s občasnými poklesmi k 27. Takéto zlepšenia boli vo veľa hrách. Vo viacerých sa zlepšila aj stabilita framerate. A keby chcel niekto konšpirovať, tak nie, nestalo sa to, že by som ma taký výkon na začiatku, ktorý by bol potom umelo stiahnutý a neskôr zasa vrátený späť. Nič také sa nestalo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Konspirační polonadsázku jsem napsal v souvislosti s proklamovaným 2x a 6x vyšším výkonem, což jsou velmi podezřelá čísla, kterých podle mě nelze dosáhnout čestným měřením. Vždyť i představení scény s RT nebylo úplně košer, porovnávané scény úmyslně nastavili tak, aby scéna bez RT vypadala jako z minulého století. U společností s výhradním postavením na trhu je počáteční skepse a neustálá kontrola nezbytná. Jinak to dopadne jako s nálepkou "4Gb GDDR5" , která ve skutečnosti znamenala "3,5Gb GDDR5 + 0,5Gb GDDRWTF".

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Aj ja tieto vyhlásenia o násobkoch navýšenia výkonu beriem s rezervou. U 6x výkonu s RT sa to ešte dá brať. Predsa len ide o SW vs HW implementáciu a tam sa dá určite počítať s násobkami výkonu. Ale dvojnásobný výkon v hrách bez RT je značne podozrivý. Osobne si myslím, že ide o výkon s použitím DLSS, ale tam je diskutabilná kvalita výstupu v porovnaní s natívnym rozlíšením.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"což jsou velmi podezřelá čísla, kterých podle mě nelze dosáhnout čestným měřením"

Ale prdlačky, v tomto NV nekecá, protože si to každý může ověřit. Problém bude zda taková čísla bude možné získat, například RTX dle mě nepůjde na starších kartách vůbec pustit, tudíž reálné měření udělat nepůjde.

Takže můžeme pochybovatzda 1080Ti měla při renderingu SW dema časy přes 300ms a 2080Ti to dávala za 42ms, 4 volty v DGX-2 za 52ms.

Kdo má doma DGX-2 s čtyřma voltama za bezmála 2 miliony korun na kterém by to ověřil, kdo má přístup k tomu SW demu?

Nicméně těm číslům se dá věřit. Karta která nebyla nikdy navržena na akceleraci RT, bude určitě pomalejší, než karta, která na čipu má stovky jader které se zabývají jen akcelerací toho RT. 6x vyšší výkon je pak naprosto uvěřitelné číslo.

To je asi jako s uvedením Pascala, 2x výkonnější než předchozí generace, ve VR. Kolik testů VR jsme v recenzích našli (když pomineme nějaký ten Steam VR benchmark, což je nic neříkající číslo)? nikdo to moc neřešil ale věřím že kdyby vzali správný VR titul s podporou SMP (resp single pass stereo), tak by k tomu číslu při porovnání GTX980 a 1080 přišli, bohužel VR nikdo v testech neřešil.

U 2x vyššího výkonu v hrách bez RT se dá také věřit. Pokud některé tituly umí sáhnout na 50% nárustu výkonu (což jsou čísla co ukázala NV a bude možné je snadno ověřit, tudíž si nebudou vymýšlet nesmysly a bude to odpovídat, u pascala všechny čísla NV seděly a korespondovalo to i s reviewers guide) a k tomu titulu se přidá DLSS, které ten výkon navýší na cca dvojnásobek. Toto opět bude snadné porovnat, takže opět NV nemůže vymýšlet nesmysly.

Samozřejmě pro porovnání NV čísel je třeba myslet na to jak NV testy prováděla, srovnávat ty čísla s testem provedeným na stejných titulech ale jinou metodikou samozřejmě může být rozdíl. Někdo například používá integrované benchmarky (ty si pak může každý pustit a má to vždy stejný průběh = porovnatelné číslo) někdo hru chvíli hraje (průběh testu nebude identický a bude se to blbě replikovat)

Je to běžný marketing, udělá se hype - 2x výkonnější, ale už se neřekne za jakých podmínek. Bohužel jsou lidi co si pak takové číslo zafixují do hlavy bez znalosti kontextu a pak buď mají přehnané očekávání, nebo pak třeba nadávají že jim někdo kecal. ten Kontext informace je klíčový, bez ní se dá vykládat různě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jiricku, zapamatuj si tady ten svuj komentar "Je to bezny Marketing,..." az budes zase nekde psat sve moudra o "AMD hype" typu "poor volta" a jine ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tu by som len dodal, že NVIDIA sa vyhýba narážkam na konkurenciu a nemá nejak potreby ju zosmiešňovať. Toto AMD podľa mňa a nerobí dobre. Mali by sa sústrediť iba na svoje produkty a snažiť sa vypichnúť ich pozitíva.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. A své čipy srovnávají tuším výhradně proti vsým předchozím generacím. Ne jak AMD, který vždy najde nějakou vhodnou konkurenci a pak srovnává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, ale delat z jedno prihloupleho tweetu takovou 'aferu' jaka z toho byla, mi prijde mimo misu. Teoreticky to mohla byt i treba jen narazka..byt nepovedena. Tim to neobhajuji, osobne si myslim, ze to bylo zbytecne..ale ta blamaz, ktera kolem toho vznikla byl uplne zbytecny humbuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebol to len tento tweet. Boli tu aj iné veci ako Fixer, kde sa doslova demoloval HW konkurencie. A videl som aj video, kde pošliapanie GPU od NV predviedla jedna pani z AMD priamo na javisku pred nejakými divákmi. A že sa z toho robí zbytočne veľká blamáž? Asi máš pravdu. Bohužial to tak je u všetkého vrátane toho čo robí NV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tech jinych vecech jsem nevedel. Mozna protoze mne takove 'marketingove vylevy' jednak nezajimaji a jednak mne prijdou pod uroven...doufam, ze takove blbosti uz AMD nebude opakovat..
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnavani s konkurenci neni podle mne principielne spatne. Vzhledem k tomu, ze AMD jde vzdycky z 'druhe pozice' tak si myslim, ze pro ne je to marketingove ok. NV naopak tim ze tohle nedela, zase marketingove ukazuje, jsme jednicky :)
Oboji ma neco do sebe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnanie výkonu v grafe s konkurenciou je aj podľa mňa v pohode. Čo už v pohode nie je, je snaha o zosmiešnenie súpera. Ale o tom píšeme vyššie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je vtipné srovnání 1080 vs 2080 která má cenu 1080ti.
2080 má skoro stejnou velikost GPU (počet tranzistoru) jenže sní to porovnávat nemohou protože nárůst výkonu bude 5-10 procent.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tenhle názor mi přijde úplně mimo mísu a ti co mu dali plus, by se měli stydět
-1080 FE při vydání stála 21.400,- a 2080 FE stojí 22.000,- což je nárůst o necelá 3% a do toho nějak zasahuje kurz a inflace, ale za to mi fakt nestojíte, abych to zjišťoval
-každá nová generace má vyšší výkon, než ta stará, buď díky nárůstu počtu transistorů, nebo zvýšením frekvence

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

z 449$ na 799$ je pre teba necely 3% narast?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GeForce GTX 1080 FE - $699

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni porovnávajú 1080 vs 2080. Ty si do toho skočil zrejme s 1070 vs 2070 a aj tam si použil oficiálnu cenu 1070tky vs najvyššiu možnú 2070tky? A aj to sa mi nezdá. Oficiálna cena 2070tky je 499$, zo začiatku by sa mala predávať za 599$, ale fakt netuším kde si zobral tých 799$. Snáď to nie je 1070 vs 2080, že?

Alebo si porovnal aktuálnu dokonca bazárovú cenu 1080tky po dvoch rokoch predaja vs oficiálnu 2080tky pri vydaní? Lebo to je tiež neporovnatelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tem 499$ myslim uz nikdo pro launch neveri a dost mozna, ze dokud se jeste budou ve vetsim prodavat pascaly, tak ani potu dobu ne. Odhad je cca 6+mesicu a pak je otazka, jak se to vlastne vyvine a jestli to vubec na tu cenu kdy klesne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Preto som tam uviedol aj 599$. Ale 799$ by bolo na 2070tku už moc a za tú cenu sa predávať ani nemá. Bral som to tak, že skaven tú cenu dosť nadhodnotil. Ak by porovnával práve tie 70tkové rady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si myslim taky, ze 799$ by bylo moc i na skalni fanousky ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

som pozeral na velku wiki tabulku,
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nvidia_graphics_processing_units#G...
a kedze bola velmi velka, kukol som na 1070ti, co bola tesne nad 1080 :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli skutecne doslo na zaklad Volty, nasledne sa pridali dalsi jednotky CUDA a vylepsil jejich potencial cim stoupl vykon o 40/50(- 60%), pak nevidim jednoduse smysl aby si zakaznik zbytecne priplacel za nejaky 10/30% profil Ray Tracing-u ktery ani nedokaze ve 4K plynule vyuzit, totez plati i pro nativni port VR ktery je na RTX pritomny(90 - 120 FPS), navic obraz(defekty) v podani(roli) tohoto RT musi byt rychle zpetne zehleny/upravovany DLSS Antialisingem, cili znova nac?

>jasne plytvani energii, vykonem a penezi

Stacilo Turing udelat bez zbytecnych Tensor a RT jednotek, navysit vykon, dokopat prvky potrebne pro nativni pocitani api DX12, dale umoznit rozbehani bezplatne snimkovaci technologie FreeSync 2 a prodavat to s uvadecimi cenami:

GTX 2080 Ti - 899 dolaru
GTX 2080 - 759 dolaru > lidi by jim ruce utrhly, konecne 4K ve vyssich FPS jako 60
GTX 2070 - 599 dolaru

Zakaznik kupuje jednoduse neco co nepotrebuje, nechce a nevyuzije, jestli se NVIDIA skutecne chlubi lepsim vykonem vuci Pascalu v prumeru 2x(v realu 40/60%) pri vypnutem RT, pak se potvrdila moje slova, cip mohl byt mensi, mene energeticky narocnejsi a vysledna cena nemusela stavet zakladni vyssi tridu(2080) do ceny predosle uvedeneho Titanu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Načo nám je vôbec DX11, DX12 či akýkoľvek DX, OpenGL, Vulkán? Veď určite sa nájde niekto, komu nejaká podpora pre konkrétne API na GPU chýbať nebude. Má chodiť po fórach a písať o tom ako je celý DX zbytočný? Lebo on je trebárs na Linuxe? Asi takto pôsobí to, čo píšeš. A nielen ty. To, že ty nemáš o RTX záujem je len tvoja vec. Svet sa netočí okolo toho čo ty si myslíš, že by mal zrovna potrebovať. :-) Jediná škoda pre vás kritikov RT je, že s jeho prvou implementáciou neprišlo AMD. Čo tak to rovno priznať a nerobiť tieto zbytočné tanečky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"mene energeticky narocnejsi a vysledna cena nemusela stavet zakladni vyssi tridu(2080) do ceny predosle uvedeneho Titanu"

někteří lidé se domnívají že Titan nebude a 2080Ti převzala v portfoliu roli Titana, 2080 pak převzala pozici řady 80Ti, tzn došlo jen k škatulatům v názvech. Tomu tvrzení odpovídají ceny, tomu tvrzení nahrává i to že 2080Ti bude vydána rovnou. Normálně přicházela až po titanech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty by jsi měl jít do Nvidie, říci Huangu díky, ale už jsi na to starý, teď to tady přebírám já. Do roka by vyletěly zisky Nvidie vysoko nad Intel, všichni fanatici by byli spokojeni, že se zrušil nesmysl RTX, no prostě ráj na zemi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho jaka je ted masirka s doporucovanim predprodeje nez se ven dostanou poradne recenze, tak se obavam, ze onen vysoky vykon navic v hernich benchmarkach je hlavne diky jine metode vyhlazovani a pripravenemu profilu, ktery zjednodusuje vypocty. Jak uz vime, tak DLSS funguje nejlepe u cutscen kdy jde vysledek stale opakovat. Pri samotnem hrani to uz tak slavne neni. Obavam se benchmarky budou stejny pripad a po vydani uvidime dost rozdilne vysledky testu, podle toho, komu se podari obelhat ovladace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Podle toho jaka je ted masirka s doporucovanim predprodeje..." -wtf? Co koukám na nějaký ty youtubery, jako třeba HW Unboxed a Jayz2Cents, tak se v tomhle shodnou a řikaj "don't pre-order anything".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že RT je něco jako PhysX. Podpora jen v pár kartách, dnes mrtvé.

Dokud RT nebude plně podporované konzolemi, tak se nikdy nerozšíří. A na konzolích kraluje AMD. A nepodpora RT u mainstream a low-end karet tomu nijak nepomáhá. Takže ano, bude tu pár dem, pár her s podporou RT sponzorovanou nVidií, ale hry se stejně budou nativně dělat bez podpory RT a optimalizovat tak, aby vypadaly dobře i bez něj. Pokud se má RT rozšířit, tak musí být plně podporované všemi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zasa sa budem opakovať, ale bolo by naozaj dobré si prečítať toto:

http://www.codercorner.com/blog/?p=2013

To je pre ludí, ktorí nezmyselne porovnávajú Raytracing s PhysX a ešte k tomu si myslia, že PhysX dopadol zle. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to vezmeme kolem a kolem tak proc ne jen Raytracing je pocitani fyziky pro svetlo a PhysX pro pocitany fyziky gravitace.
Jen každé toto pocitani je jinak náročné z matematickeho hlediska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Principiálne ide o 2 naprosto odlišné veci. Presne ako píše Pierre Tiedeman v článku na ktorý sa odkazujem. Zatiaľčo fyzika ako taká vývojárov moc netankuje, pretože vždy to bude práca navyše, tak Raytracing je cesta ako v budúcnosti ušetriť kopec práce. Výstup RT je tiež niekde inde ako pri rasterizácii.

Čo sa týka PhysX, tak to nie je iba fyzika gravitácie. Je tam toho oveľa viac ako napríklad kolízie, fyzika častíc, fyzika pevných telies, fyzika vozidiel a pod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No momentalne je prinos RT v rychlejsich nahledech u renderu. Takze v soucasne itineraci je spise pro animatory. Tedy pro profesionalni sektor. Pro hrace to neni. Ted prechazime na hrani ve 4k. A kdyz nejvykonejsi grafika sotva utahne RT ve 1080p tak realne pouziti bude jen na par screenshotu. Mainstream karty ani navic RT dostat nemaji. Takze to bude mit par her v ramci Nvidia Gameworks. O RT se jako budoucnosti her mluvi uz peknou radku let. Ale porad narazime na vykonove naroky. Myslim, ze tak 2-3 generace si na RT jeste pockame. (Nez me nekdo obvini ze jsem AMD fanboy jak je zvykem, tak kupuji HW od cervenych, modrych i zelenych a mel jsem i karty jako byla treba GTX295)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sám mám 4K monitor a tiež by som dosť zvažoval či by som hral kvôli RT vo FHD. Ale napríklad keďže nie som zaťažený na 60 a viac FPS, tak by som určite nemal problém s tými 40-50 FPS v 2K, čo podľa vývojárov BF V zvládajú tiež. Obzvlášť nie s G-Sync monitorom.
Čo sa týka prirovnaniu k NVIDIA Gameworks, tak by som z toho ubral. RTX je implementácia DXR, čo je rozšírenie štandardu DX. Nejde o niečo, čo si NV kutí sama pre seba. Iní na to proste nemajú HW podporu. Z dôvodov, ktoré popisuješ to síce naozaj bude iba u pár hrách na začiatku, to sa snáď postupne zmení. A vďaka tomu, že RT prichádza teraz, tak až za tie 2 roky keď by to už mali mať aj maisntream GPU a aj konkurencia, bude na výber viac hier, ktoré budú túto technológiu používať a bude už vybudovaný základ na ktorom sa bude môcť stavať ďalej. Už aj to je dobrý prínos. Z tohto hladiska sa na to pozerám.

"O RT se jako budoucnosti her mluvi uz peknou radku let. Ale porad narazime na vykonove naroky."

Práve teraz ale nastal konečne zlom, kedy sa v hrách bavíme aspoň o tých 60 FPS vo FHD. Ešte na jar sme o niečom takom mohli snívať.

"Myslim, ze tak 2-3 generace si na RT jeste pockame."

Kto je ochotní dnes zaplatiť to, čo si pýta NVIDIA za RTX grafiky, nemusí tie 2-3 generácie čakať a nástup RT môže užívať aj teraz. Podľa mňa je fajn, že tu táto volba je. Aj keď ja sám do toho zatiaľ tiež nejdem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych asi taky ubral s tim DX ..vsechno je implementace nejakeho API ale RTX je normalne soucast GW fakze se nic nemeni nema smysl to obhajovat ani zatracovat sice se trochu posunula retorika obhajcu ale ve skutecnosti proste NV jede dal ve starych kolejich...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"vsechno je implementace nejakeho API ale RTX je normalne soucast GW"

Ja by som povedal, že toto by platilo, pokiaľ by si NV implementovala niečo pre seba bez ohľadu na ostatných. Lenže tu spolupracovala s MS pri vývoji DXR a potom priniesla jeho implementáciu. Samozrejme keďže je jediná, kto to zatial má, tak to bude fungovať ako píšeš. To sa ale zmení, keď svoju implementáciu DXR vydá aj AMD. Dovtedy to ani inak byť nemôže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No s tema 60fps ve FHD bych byl opatrnej. Video dema Tomb Raider ukazovalo 30-40fps. Takze o nejakem velkem uzivani nemuze byt rec. Par screeshotu a uzivame si hru ve 4k ci na vice monitorech. Tak za 2-3 generace grafik bude asi i mainstreamu dostupny vykon 2080 Ti. Ale budou chtit lidi v te dobe hrat stare hry v tak malem rozliseni? Protoze standart bude asi 4k a bude se mluvit o 8k. High end urcite limity posune . Mozna na hratelne 4k. Jak rikam. Podle me to jeste hodne dlouhou dobu bude spise technologicka demonstrace nez vec, ktera bude mit vyznam pro bezneho hrace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukážka Tomb Raidera bola z ešte nevydanej verzie hry, ktorá sa stále ladí. Výkon a výsledok RTX bude závislý od jeho implementácie v konkrétnej hre. Určite sa na základe jednej hry nedá vyvodzovať všeobecný záver a teda, že ak by aj u Tomb raidera nakoniec platilo 30-40 FPS vo FHD, tak to vôbec nemusí platiť u iných. Vývojári BF V zasa hlásia, že majú stabilných 60 FPS vo FHd s RTX on a v 2K sa pohybujú na 40-50 FPS. Okrem toho vzhľadom na densitu 7nm procesu, kde by sa dalo očakávať, že aktuálna GTX 2080 Ti bude mať namiesto 754mm2 nejakých 300 - 400 mm2, tak mainstream by sa mohol kvôli menšiemu počtu Cuda cores než má GTX 2080 Ti, dostať kludne pod 300 (čo normálne musí byť) a s rovnakým výkonom v RT ako dnešný high end. Ďalšia vec je, že drvivá väčšina ludí dnes má FHD rozlíšenie a nižšie. Keby malo nejakým zázrakom 4K monitor 50% ludí o 2-3 generácie GPU (čo podľa mňa stále nebude), tak o 8K sa bude naozaj iba hovoriť. Aj výkon kariet v RTX bude vtedy inde. Proste prechod na vyššie rozlíšenia sa spomalil. V tomto teda problém nevidím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Video s Tomb Raider není zas tak staré. Takže to už asi byla finální verze hry která jde do lisovny. Tak krátkou dobu před vydáním velké změny čekat nemůžeš. Hra už je venku, takže za týden možná uvidíme jak to funguje mimo výstaviště kde se často podvádí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tým vydaním máš pravdu. Predpokladám, že kvôli tomu vyjde day one patch. Alebo nejaká záplata do prvých recenzií RTX kariet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc mam pocit ze si tady vsichni NV fans ser. do huby?
Shrneme si to, jeden rika ze RT je super a ze po 2080ti touzi, ok proc ne zajimava technologie, ale pokud si ten typ človeka co ma na nejdrazsi HW tak hadam, ze uz mas 4k display a to znamena ze si nezahrajes s RT, protoze to 4k 60fps+ vse na max nerozjedes(sere me pristup, ze minula generace byla primo delana na 4k a ted ji pohřbí why?)
Dal nekdo rikal, ze se posunuly rady a zmizi titan v tom pripade je posun v % vykonu nedostatecny nezlobte se na mě, ale tolik penez za neco co v podstate nedává ocekavany vystup, jsem zastance pomeru cena/výkon a toto me zklamalo.
Nehejtim NV za to co predvedla, ale za to kam to nacpala, tyto novetechnologie meli zustat na quadrech nebo teslach, kde je dokazi lidi co delaji VFX a podobné věci zůžitkovat 10x více nez hráči.
Predstava byla, ze me NV donuti si koupit 4k display, ze posune 4k hraní i do střední třídy. Což jak to tak vypada se nestalo.

Jo jeste drobnost ohledne Vulcanu ten tu byl zminen taky, duvod proc je tak super je, ze je multi platformni a open source coz jak to tak vypada nekdo tady křičí, ale ani nevi o co běží.
Nepochopím jak nekdo muze nadavat na open source veci a zastavat se licencovanych sracek nankterych nekdo profituje raketu peněz a jeste mu za to podekuji, nekteri z vas jsou opravdu ovečky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyvojari DICE cili v Battlefieldu 5 na 60 fps pri 1080p gameplay jako MINIMUM, ne jako maximum. To znamena mimo jine, ze jejich cil je udelat 60 fps 1080p na RTX 2070. To same Metro: Exodus. Obe studia mluvi o 1080p @ 60 fps jako minimum pro „RTX hardware“. Jak si tohle nektera individua vykladaji jako maximum pro RTX 2080Ti, to mi hlava nebere.

Kdo tady nadává na Vulkán?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.zive.cz/clanky/ray-tracing-je-ve-hrach-velmi-narocny-problem...
Prvni co mi vyběhla a nerikej mi, že dokazi tak dokonale optimalizovat SW ze se z niceho nic dostanou z full hd na 4k a jeste k tomu vice fps...
O tom radsi ani nepřemýšlej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alebo budú môcť hrať v 40-50 FPS v 2K, čo už teraz je možné tiež. To už by som nechal na ludí, čo si tie grafiky kúpia. BTW fakt by som články od Belky bral s rezervou. To je niečo ako sa odvolávať na niečo od Stacha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Příjde ti že rtx2070 míří na 4K ? Mám vážné podezření, že někteří lidé jsou vážně lobotomovaní. A ještě semka dáš odkaz na hru která jede na všem blbě i na bájné Veze má dropy a oháníš s tím jako o nezvratným důkazu. Doufám, že patřičně budeš koukat do země, a klávesnici necháš po 19.9.2018 napokoji a k tomu můžeš maximálně šourat nohama.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem na koho konkrétne si smeroval niektoré dotazy, tak len za seba niečo napíšem. Nevšimol som si, že by tu niekto písal, že po RTX 2080 Ti túži. A aj keby, tak to sa nevylučuje s tým, že je dobré, že sa RT dostáva von. Minimálne to popoženie vývoj počítačovej grafiky dopredu. Dostane sa podpora RT do herných engine-ov a uvidíme jeho použitie v niektorých hrách. Fakt nechápem ako toto môže niekomu vadiť.
Keď už spomínaš Vulkán, robil by podľa teba pre toto API niekto podporu v herných engine-och keby neboli GPU pre hráčov, ktoré ho podporujú? Zrejme nie. Ja som rád za to, že RT prišiel teraz a nie o 2 či 5 rokov.
Taktiež tu nikto nehejti open-source a určite nie Vulkán ako API. Veď predsa Vulkán či DX12 sa pekne s novými grafickými funkcionalitami dopĺňajú. Jedny poskytujú výkon pre druhé. Osoh majú oba tieto svety. V jednom z nich sa viac angažuje AMD, v tom druhom zasa NVIDIA a nevidím na tom ani z jednej strany fakt nič zlé.

"Predstava byla, ze me NV donuti si koupit 4k display, ze posune 4k hraní i do střední třídy. Což jak to tak vypada se nestalo."

To umožní až výraznejší posun vo výrobných procesoch vďaka ktorému sa bude môcť do kariet natlačiť viac výpočtových jednotiek.Tiež sa to dá otočiť aj tak, že je chyba aj u AMD, že netlačí na konkurenciu a tým pádom vývoj vo výkone nestúpa tak ako doteraz.

Keď to zhrniem, tak každý si predsa môže vybrať či chce mať lepší vizuál alebo vyššie FPS. To, že by niekto neprekusol 1080p pri 60FPS namiesto 4K, nemusí si danú GPU kúpiť. Alebo proste RTX vypne a stále bude mať najvýkonnejšiu single GPU dneška (ak sa bavíme o RTX 2080 Ti). Niekomu to za to stojí, niekomu nie. Ale prečo lamentovať nd tým, že to ešte nemalo byť alebo že to hráči nezúžitkujú. Stavím sa, že sa nájdu ludia, ktorí za to budú radi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kvuli tomuto prujmu myslenek jsi se tady musel registroval? Proc to vubec resis a nenechas to na kazdem at se rozhodne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele v klidku Petiku..tady hned nemusis nekomu psat o "prujmech", ten prispevek neni urazejici. Tak si to nech laskave na jine weby a nedelaj tady prujem z toho ty sam.. :)
Ty to taky resis, byt z opacne strany, tak bud natolik tolerantni a nechovej se jako zabednena ovce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to píše ten pravej. Nebo levej?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To pise ten, ze pokud tady chces zavadet takove moresy, tak se muzes rovnou odfiltrovat na jinej web..tady na to neni nikdo zvedavy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna o Vás se nenechám poučovat. Od toho, kdo má máslo na hlavě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele Matejka nebo Petik nebo kdo jste. Mne je ukradeny od koho se nechate nebo nenechate poucovat. staci, kdyz tady nebudete vnaset moresy ze zive a jinych webu na ktere tu nikdo neni zvedavy.
Prujmy si reste doma tabletkama :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píše ten, co jiné mnohdy uráží a nadávkami nešetří. To je opravdu ten pravej. Nebo levej?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, tak ja ti to reknu jinak. Myslel jsem, ze to pochopis v naznacich, ale kdyz jsi o to rikas..prosim.
Takze pro tulpase jako jsi ty. Tady neni zive.cz ani cnews ani jinej server. Co ja jsem kde napsal, do toho je ti prdlacka a vyplyva to z kontextu, o kterem vis taky prdlajs. Takze se nevyjadruj k necemu, o cem nic nevis a ceho jsi nebyl ucastny.
Tvuj nick jsem tady drive nezaznamenal, pokud chces prispivat to je fajn. Nicmene, pokud tady chces tahat moresy treba ze zive, kde prave tahle vyjadrovani ala "prujmy" a podobne frci..tak si to nech od cesty. Nikdo na to neni zvedavy.
Timto Ti preji hezky den a dalsi komentar k tomuto tematu je zbytecny..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo, ťulpas to je slabé, musíš trochu přitlačit. Vždyť to umíš, to dáš!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze jedine co se da z tvojich pripsevku vycit, je rypani do vseho a dokola. Pokud mas zajem na tomto, doporucuji diskuse na zive.cz, potazmo par zdatnych taky trosku postizenych maniku najdes na cnews jako je maudit, hnizdo a dalsi. Doporucuji presmerovat energii tam, protoze tam se tulpasi budes moc daleko vic vyblbnout nez tady, kde chodi vetsina lidi uz s nejakym inteligentnim zakladem.
Pokud tomuto vzkazu nerozumis, tak to nevadi :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, že se toho držíš třeba na extrahardware, kde jste společně s Crhou schopni zaprůjmovat půlku diskuzí pod články ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha..cece a bryle nosis? No nevadi, selektivni videni mas vypracovano dokonale. Nejaky kontext, to jsou asi nezname pojmy pro tebe.
ps: ale jinak v pohode..neni to poprve co do mne rejes, tak asi mas pro to svuj duvod..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cituji "Proc mam pocit ze si tady vsichni NV fans ser. do huby", ale v zásadě to není urážející ;) Sr.t a průjem, asi úhel pohledu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodující je výkon ve hrách, které tu aktuálně jsou a budou. Až to budu mít na stole, tak se uvidí. Vše ostatní jsou jen plky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se nám tu trochu rozjíždí spirála závisti, cože?
https://www.youtube.com/watch?v=4k3Seno-Iuw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pekne, ze tady nikdo nechape metafory a cteni mezi radky, mno mym cilem nebylo byt ofenzivni, ale vy jste to burani tak pobrali, ale ok nemuzu se zlobit na to ze vam pan buh nenalozil.
Tesim se na 19. Az konecne pochopite ze prichazi to co delal nedavno intel co generace to narust jen par procent vykonu, protoze nemel silnou konkurenci, uz aby intel vydal ty gpu nebo to je hrozny ten trh ted :D
Tresnicka na konec, ze se ozvali zrovna ti, na které jsem neukazoval to me fakt dostalo do kolen ;DDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by som reagoval na tvoj komentár ofenzívne (a teraz už ignorujem nemiestnu poznámku o tom komu čo pánboh nadelil). Ani som ho tak nebral. A čo sa týka čítania medzi riadkami, tak nikto ti do hlavy nevidí, čo si ako myslel. Takže čítaš iba to, čo vidíš napísané. Veštiť a hádať, čo kto asi daným textom mohol myslieť inak než ako to vyznieva, fakt nemám záujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď budu asi vaší třešničkou.
"...mým cílem nebylo být ofenzivní, ale vy sjte to burani tak pobrali..." - tohle stojí za zamyšlení, protože se vám to evidentně nepovedlo - vzhledem ke zmíněnému buranství. Alespoň v tomoto příspěvku ne.
Takže jste:
a) měl důležitější cíle, které tento cíl (společně s vaší myslí) zastínily
b) si to jen myslíte, že to nebyl váš cíl, ale podvědomě jste ofenzivní být chtěl (což se vám nakonec povedlo)
c) jen říkáte, že jste nechtěl, i když jste vědomě chtěl (lidově řečeno kecáte)
d) jakákoliv další teorie
Tak, či onak váš příspěvek je ofenzivní, ať tvrdíte cokoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze spravna odpověď je za c), ale nejsem si jist vyhraji něco?
Dobrá omlouvam se nektera slovanebyla vybrana vhodně, ale někteří me tady vyloženě vytocili, ale kdyz se nam tu tak uklidnila konečně atmosfera asi by bylo taktni se omluvit.
Ale jen pro tentokrat, ze máte silné argumenty, toho si vážím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.