Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tuzemské firmy jsou v ohrožení kvůli nelegálním písmům, varuje BSA

Ať už jde BSA do pr... a sama si napřed zamete před vlastním prahem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co pouzivaji firmy za fonty, ale na www.dafont.com urcite musi najit tisice vhodnych free alternativ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me zas dosel dopis od BSA, ze jsem onekda rano vysral howno ve tvaru, ktery je chranen patentem c. XYZ2254/58zrR a tudiz se bud vyrovname mimosoudne nebo informuji policii a cela vec pujde k soudu. O soudnim pripade vedenym pod nazvem "howno ve tvaru BSA vs. licencni poplatky za srani" vas budu samozrejme nadale informovat. Srani a licencovani zdar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se fonty vazne prizpusobuji ruznym sazecskym programum? Zatim jsem zil v predstave, ze font definuje tvary symbolu a je na programech, aby to spravne interpretovaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..a jinak jsou zdraví ? .. když si koupím balík SW pro komerční použití, kde jsou fonty, tak si s tím pak můžu tisknout snad co chci ne ?! ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdou je, že spíš než o ochranu autorských práv, jde spíš o to se na něčem zas napakovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto volte Pirátskou stranu :))))))) Ta by mohla s takovýmhle šmejdem z vesmíru konečně zatočit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm tak toto je už sila fakt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už BSA zaplatila co ji určil soud za Digisys? Měli by je všechny pozavírat a to na hodně dlouho, je to jen banda podvodníků a zlodějů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Ebo:
Samozřejmě můžeš. A na internetu je ke stažení řada fontů, které jsou free.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted (kdyz je krize) je dobra doba nekoho poradne osolit!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Corwin:
Nezaplatila, na to nejsou stavění. Oni umí jen dělat bububu a inkasovat. Ale když mají platit, tak raději sami sebe zruší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle českého zákona se nemůže jednat o neoprávněné užití, když zákazník tyto fonty dostane nebo zakoupí dílo, které je obsahuje, protože podle českého zákona kupující není povinen zkoumat zda to, co kupuje, prodávající nabyl legálně, či nikoliv.
Takže pokud mi někdo prodá logo, ve kterém se vyskytuje font, na který si někdo činí nárok, tak já jsem si koupil to logo a nikoliv font.

Dotaženo do extrému, takhle mohou být autorsky chráněny i různé typy čar, jejich zakončení, odstíny barev, různé barevné plochy (co třeba český cibulák, je to taky autorsky chráněný obrazec?). Právě jsem vymyslel slovo "frnkajinmno", takže toto slovo podléhá autorskému právu, a běda tomu, kdo ho použije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zase Vás ostatní rád varoval před organizací BSA... :-)
Viz úryvky ze stránky, kterou každý najde pokud si vyhledá v Google slova " Digisys bsa " a klikne na první odkaz:
 
Žalovaný ( BSA CS ) je povinen ...se omluvit....a zaplatit 300 000 Kč + 13 735 Kč jako náklady řízení.Rozsudek nabyl právní moci dne 15.6.1999 a vydal jej Obvodní soud pro Prahu 8. Bohužel, i když nabyl právní moci, BSA CS se rozhodla prostě nic nezaplatit. Ale jednala. Onu pomlouvačnou informaci stáhla ze stránek prakticky hned po podání žaloby, ale jinak že ...omluva by šla, ale ty peníze, to fakt bude problém. Z pana Weiga se zatím stal likvidátor a místo jednatel společnosti se již v korespondenci podepisoval jako : BSA CS v likvidaci, JUDr. Zdeněk Weig, likvidátor.
Zatím mi dobrou náladu kazí leda tak produkty Microsoftu a vědomí, že BSA CS jen překabátila a teď se snaží vyvléct z problémů - likvidací sebe sama. Takže ponaučení zní: Ani fakt, že sdružení zakládal Microsoft, není zárukou, že bude jednat slušně...když se mu to nebude hodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ebo> ano ale len pre seba, nesmies tlacit tie fonty v dokumentoch pre niekoho ineho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jen doufam ze ti co maji ta pisma "autorsky chranena" plati velkou cast z toho co ziskaji potomkum Guttengerga ci davnych rimanu, nebo vubec vsem co se na vynalezu pisma podileli...
Jinak nevidim problem pouzivat free fonty a celou BSA poslat kam kde slunce nesviti.. Ze se nestydi zase takhle napadat a lhat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"frnkajinmno" !

A ted uz jen prijde zaloba na cdr.cz protoze na svem webovem prostoru porusila autorsky zakon!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v posledni dobe jsou hitem soudni exekuce. co dat BSA k soudu a na BSA postvat soudniho exekutora, platebni titul je urcite jiz po splatnosti a treba by se neco k zabaveni naslo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Lupo:
Pokud za něčím stojí Microsoft, je to velmi podezřelé a lze počítat s tím, že případný zákazník bude oškubán. Pokud se chceš upřímě zděsit a zároveň těžce na..at, přečti si pozorně EULA k instalaci Vistashitu. Naštěstí 80% z toho, co se tam píše není pro českého uživatele závazné. Položme si otázku, na kolik je legální špehování obsahu HDD, kterého se Microsoft dopouští pokaždé, když Vistashit aktualizujete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Licencni podminky si obecne tvori "tvurci" (vyrobci / distributori). BSA je organizace, ktera poskytuje sluzbu "tvurcum" spocivajici v ochrane jejich zajmu. Jeji prijmy pak spocivaji v poplatcich za clenstvi a v %%% z vysouzenych castek.

Clenove: http://www.bsa.org/country/BSA%20and%20Members/Our%20Members.aspx

To johnnash: neni free jako free. Drtiva vetsina licenci, ktere maji v nazvu zakomponovano free se vstahuje pouze pro domaci nebo nekomercni pouziti. Firma si v takovem pripade musi produkt licencovat a nebo od tvurce ziskat potvrzeni o tom, ze tvurce souhlasi s vyjimkou v pouzivani jeho vytvoru za presne dachych podminek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PanNasrany: Prosim, mohl by jste nadale informovat, ale az budete u soudu, tak si to, prosim, nechte pro sebe. Opravdu mne nalaka predstava, ze bych prisel do kontaktu s predlozenym dukaznim materialem.
S uctou M.M.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priznam sa tak trochu ludom co vytvorili BSA zavidim.Skoro by som povedal ze mali genialnu myslienku.Tusim ze na slovensku BSA nema ziadnu pravnu formu, tym padom je sudne nenapadnutelna.Domaceho uzivatela nahanat nebudu lebo je malo pravdepodobne ze by vymohli nejake financne zaujimave odskodne,maximalne mozu spravit exemplarny pripad.Sukromny sektor to je uz ale ina kava.V podstate im staci mesacne si vybrat zopar firiem a presmejdit ich a maju o pravidelny prijem postarane.Predpokladam, vzhladom na mena v aliancii, ze prietahy na sudoch oni nemaju a nieco nelegalne sa vzdy v kazdej firme najde ako napriklad zmienovane fonty.A z hladiska nakladov toto je pre firmu vecsinou zanedbatelna polozka a radsej to mimosudne zaplatia ako sa vlacit po sudoch s tym ze povedzme dodavatel mi dodal dane log/grafiku a riadne som za to zaplatil ale neinformoval ma ze mam kupit licenciu aj na pouzite fonty.Takze cashflow maju pekny v BSA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10ky mesicu prace ? Si delaji snad srandu. Sam sem si uz par vlastnich fontu udelal a zabralo mi to akorat tak desitky hodin a verim ze profik by to zvladl rychleji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: sorry, tak tie tvoje fonty za vela nestoja... kvalitny font (citatelny, s poriadnym hintovanim, kerningom, idealne s pokrocilymi vlastnostami, ako ma OpenType) sa navrhuje roky... samozrejme pod navrhovanim fontu nemam na mysli otvorenie Timesu a pridanie troch makcenov (a navyse so sfusovanym encondingom, ako je dobrym zvykom v nasich koncinach - a potom nestastnici po forach vypisuju, preco im netlaci ci exportuje PDF s chybajucimi ť či ž)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: Kompletni unicode? A hral sis se slitkami a ruznymi metrikami pro ruzne velikosti tehoz pisma... Jestli jo a zabralo ti to jenom par hodin tak jsi king.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UZ ZAPLATILA BSA POKUTU ZA TO NOPRAVNENE NBARCENI Z PIRATSTVI PRED X LETY ? Predpokladam ze NE a je porad v likvidaci.

Jak muze pozadovat dodrzovani prav organizace, ktera sama zakony nedodrzuje a uz asi 10 let dluzi penize firme Digisys ? Tohle bych chtel od p. Hlavace vysvetlit. Sami by pokuty vymahali a jakmile maji platit oni, tak radsi vstoupi do likvidace nez aby platili skodu co BSA zpusobila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rodney: To je stejne jako s tema aktualizacema - proste prehaneji. Je pravda, ze se u toho dela jeste spousta veci kolem, nez jenom "naklikat" pismo v editoru, a dela na tom vic lidi, ale desitky mesicu to fakt nejsou (leda ze se jedna o nejaky vypiplany ozdobny pismo). Aktualizace v 99 % pripadu nejsou treba, pokud se pismo udela podle standardu, to jsou jenom takovy kecy, aby meli lidi pocit, ze kdyz za to zaplati, dostanou neco navic.

K clanku: <<Tvůrci či držitelé práv k fontům se často o nelegálním užívání jejich písem dovědí až od policie. ?Ta při raziích iniciovaných nejčastěji na základě udání...>>
Pokud jde o pisma, zajimalo by me, kdo to udani posle, kdyz tvurci a drzitele autorskych prav se to dozvi az od policie :) (samozrejme ve chvili, kdy doslo udani z jinyho duvodu a ty fonty se vzaly "pri jednom", je to vec jina)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Momentík, někde tu mám "tiskovku" od sdružení zahrádkářů z vedlejší vesnice, vypěstovali nějco jako novou růži záhorského, tak vám to taky pošlu. Když přetiskujete takovéto texty (záměrně se vyhýbám slovu žblebty), tak byste mohly i ty kytky, ne? :-D PS.: Doufám, že na tenhle text mám licenci, myslím písmo v prohlížeči. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není divu, že IKEA přešla na Verdanu. Proč riskovat, že? Lepší je zvolit nějaký zaručeně volný font a není problém!
Stejně je to absurdní, jak má někdo z loga poznat, že používá kradený font? To si v obchodě koupím zmrzlinu a budu platit milionovou pokutu, protože na obalu je kradený font? To už trošku přehání, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je už absurdita. Jsem zvědavý kdy dojdou s autorským právem na styl řeči anebo řeč vůbec. Přestaneme psát mluvit .... :-)))
Nakonec v minulosti k nám donesli písmo jiné národy, tak to by jsme mohli platit autorský fond taky ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už len čakám kedy títo moderní VÝPALNÍCI naserú volakého kolegu Mafiána a ten im podpáli auto a bude od nich nadobro klud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele lidi, stala se z vas HLASNA TROUBA BSA, copak to nevidite ? je to trapny... je trapny jak ta banda vyzirku pocita s tim ze co vam poslou to se hned medializuje. Co kdybyste jim taky jednou ty jejich vyzblechty hodily na hlavu a nevsimali si jich?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prophet: problem s diakritikou je vetsinou zpusobena tim ze pouzijes font urceny pro jinou znakovou sadu nez pouzivas. Navic roky trva vyvoj celych aplikaci, her atd. Pokud nekdo stravi celou dobu delanim jednoho fontu tak bych o nem rekl ze neni normalni. Vetsinou profesionalove pouzivaji ruzne tooly ktere jim praci ulehcuji a rekl bych ze pro tvorbu fontu jich existuje docela dost.

Miroslav Suchy: jen cast unicode, potreboval sem vicemene jen standartni a par specialnich znaku ve trech ruznych velikostech a delat zbytek mi nejak postradal smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Panebože, to jsou ale blbci. Nemám mírnejších výrazů pro takovouhle šaškárnu.
Už aby byly ty volby a mohl jsem volit Piráty!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To WIFT:
Mám přání - pokud BSA rozesílá varování, viz: "V e-mailové schránce nám přistál mail od místního zastoupení Business Software Alliance", mohli byste jako příjemce tohoto mailu učinit pro CDR server oficiální dotaz, jak to tedy je s existencí BSA, existuje nebo je v likvidaci, jaké má IČO, DIČ, na koho je zaregistrována, předmět činnosti atd.?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu co řešíte. BSA prostě upozornila na situaci, která může nastat když vám nějaká patlalská reklamka navrhne CI a neupozorní vás na to, že font si musíte koupit (pokud není free) často i proto, že sami v tom mají bordel a fonty kradou. Spousta lidí to netuší. No tak to teď tuší, že fonty se licencují podobně jako SW a dají si pozor a ostatní použijí fonty z OS nebo dostupné kvalitní free.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Ladislav Zoch: Plně souhlasím!. BSA se tu poslední dobou zmiňuje hodně často. Vůbec by neškodilo jasně si tu říc kdo to je, jaký má právní statut, a jak funguje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už mě tyhle kydy a výhružky opravdu štvou. Nevrazím do takhle prosazovaných věcí ani Kč: žádný komerční sw, žádný komerční fonty, nic. Budu užívat jedině free věci, ať se udávěj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Lupo450: Není ve větě "Ani fakt, že sdružení zakládal Microsoft, není zárukou, že bude jednat slušně..." skryt nějaký protimluv?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle, soudruzi z BSA, místo buzerací, šikany a vyhrožování navrhnout řešení? To by jste asi museli přemýšlet a to zjevně neumíte :/
To co tady BSA předvádí jsou evidentní bezpracné zisky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jenom úvodní kampaň pro zavedení poplatku z koupě klávesnice. Poplatek pak bude bratrsky rozdělen mezi autory fontů a BSA v poměru 20/80

Jinak hledejte tady:
http://www.ceskefonty.cz/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Politici se diví že na ně lidé hází vajíčka, ale vzhledem k tomu co se v naší bananové republice děje je jenom otázka času kdy lidi vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Nechci nabádat k násili a jsem i proti němu. Většinou se tím nic nevyřeší. Ale pokud v této zemi nebude platit právo a pořádek, tak nám nic jiného nezbude než vytáhnout z půdy kalašnikovy a vyrazit na Prahu a do Bruselu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém autorského práva je tento: Pokud někdo uvidí sochu, nafotí si jí a doma si udělá kopii, je to v pořádku. Může ji prodávat a podobně.
Pokud někde uvidím font, vytisknu si ho a podle něj si udělám vlastní, tak můžu být nařčen z toho, že se jedná o dílo odvozené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám stupidní dotaz  jak poznám že mám některý s těch tisícovek fontu v PC nelegálně ? Fonty se my instalovali s aplikací jako Corel Draw , Adobe ...  ,které vlastním legálně. Nikde jsem neviděl žádné licenční smlouvy , seriová čísla atd. na jednotlivé fonty. Tak mám takovej pocit že nás hodlá BSA tahat za fusekli.
 
 Už vidím tu žalobu - firma xy měla v počítačích 3500 fontů a jako odškodnění zaplatí 22500 dolarů za jeden = celkem slušných 78 mil. dolarů + drobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odsekneš hlavu a vyroste nová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Daaneel : Jaké alternativní řešení k prostému "koupit fonty" bys potřeboval?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Michal123 : "Právo a pořádek" je definováno tak, že smíš používat něčí práci bez toho, abys mu zaplatil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radek2: Ano, tak to byl právě důvod, přoč jsme tu zprávu vydali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze,
fonty firem, ktere nejsou v koalici BSA se nikdo z BSA soudit nebude, pokud ano, kafraji do veci, do kterych jim nic neni a asi na to v CR nemaji ani pravo.

Dale maximalni cena odskodneho je 10x cena v obchodech, tedy cena fontu stoji max. 17.000 spise ale pod 10.000 nekdy i par tisic, takze cena o milionech je naprosto zcestna.

Malym pismodilnam vetsinou bohate staci, kdyz jim zaplati normalni licenci, popr. da odskodne 2-3x ceny, protoze kdyz o odere z kuze, dana firma to rozkrikne a tahle firma uz si nikdy neskrtne, to je jeden z duvodu, proc skutecne nenavidim M$, tedy oni se me snazily taky vydirat ohledne linuxu jeste na VS, takze k zivotum tehle ostrych hochu nemam zadnou uctu ... jsou u me min nes zvirata, zvirata mam totiz rad, chovam se k nim jako ke skudcum.

Jsem totiz lidi ze, kdyz mi nekdo nevedomky pouzije nejake moje dilo, hend se ho nepokusim na oplatku zruinovat, nebo okrast, ale rozumne se snim domluvit, vysvetlit mu, ze to stoji tolik a tolik a ze chci za svoje dilo zaplatit.

Jinak par prikladu:
http://www.amsoft.cz/produkty/adobe/fontfolio/main.html 2.300 pisem za 100.000 kc
http://www.amsoft.cz/produkty/adobe/atb/main.html 65 pisem za 3.696 kc

Jo a BSA by mela byt vnimana jako mafianska organizace, nechapu, jak se nekdo muze bavit s firmou, ktera pricmrndavala na vyhradeni firmy mironet a nezplatila Digisysu za poskozeni dobreho jmena ... jak muze tahle organizace o necem mluvit ? jak ji nekdo muze brat jinak nez bandu mafianu ? vzdyt roznasela cerne pytel ... za to by melo byt legalni je pozabijet, tot muj nazor.

jinak jeden nas partner se boji kupovat OPL a jine skvele licence M$, nebot z internich zdroju M$ vi, ze kdyz si koupi OEM, tak o nich M$ nevi, kdyz nejakou licenci, tak zacnou stourat do veci, jako ze proc maji exchange na 10 licenci, kdyz maji 200pc a jine hovadiny, to ze nekdo muze pouzivat i druhy email server oni netusi, ale dotiraji postrannimi cestickama na jine lidi, kteri tomu nerozumi.
Dokonce jsou ti parchanti tak daleko, ze kdyz vedi, ze reditel IT prosazuje nasazeni openSource a produkty M$ nechce, i kdyz maji i jine komercni produkty, tak si pockaji az bude na dovolene a zacnou valit nepravdy lidem z ekonomickeho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

?Pokud designér nevlastní licenci pro potřebné písmo, musí si ji zakoupit, byť dané písmo potřebuje jen pro jedinou zakázku. Zákazník by se poskytnutím písma designérovi dopustil porušení práva,?

je-li firma vlastníkem licence k fontu (použitému třeba v logu) a externí grafik pro ni přidělává další materiály (a jinde daný font nevyužije), pak je požadavek, aby si jej sám grafik také licencoval vyloženě sprosťárna. analogicky, pokud mi bude stavební firma stavět dům a dodám jim vlastní cihly, cihelna bude jejich úhradu znovu požadovat i po oné stavební firmě. prostě chucpe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovysvetleni: ke zvyratum se chovam hezky, k lidem z M$ jako ke skudcum ;-))
a apriori za vsim co delaji hledam neco spatneho, je to jen moje spatna zkusenost podporena zkusenostmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aby vás šlak trefil (BSA)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešení je jen jedno, postavit ten dobytek ke zdi a bude klid...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně jsou chytráci, kteří mají za to, že obyčejné písmo není hodno k zobrazení jejich jména a jména jejich firmy, takže utratí velké peníze za monumentální dílo, a potom začnou buzerovat podřízené ohledně jejich 100% používání, a taková drobnost, že fonty nejsou objednané, koupené a zaplacené, to je mimo jejich rozlišovací schopnost. Te už je problém jejich podřízených....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Ladislav Zoch, Mantrid:
Na to už nám pan Hlaváč odpovídal:
http://cdr.cz/a/25772

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ved je kriza a vela firiem ledva preziva, tak preco by sme ich nemohli znicit s licencnymi poplatkami aj k fontom

alebo:

nikdy nie je tak zle, aby to BSA nemohla spravit horsie... :-!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme spreje proti všemu možnému i nemožnému, což dodat na trh nějaký sprej proti BSA a Microsoftu? Myslím, že odbyt by byl zaručen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by mě šlak trefil...
takže já dostanu od grafika nakreslený design webu pro klienta, grafik písmo má originálně, celé texty mi převede do křivek, já grafiku rozřežu a poskládám web, takže i na to bych měl mít licenci na to dané písmo a ve finále zákazník, který  chce web, si musí také koupit licenci na to písmo.
Super, takže kvůli 1 prezentaci se to zaplatí 3x ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Wift: Pan Hlaváč na to odpovídal, nicméně na to neodpověděl. Nevím například co to znamená "sdružovat někoho", a jaká zmocnění BSA plynou z toho že někdo, že někoho "sdružuje" ačkoliv de iure neeexistuje a nemá ani žádné sídlo či statutární zástupce...? Právně je to zřejmě něco jako spolek hospodských strejců, kteří si založili nějaký "osvětový spolek", posedávají po putykách a donášejí na policii co kde zaslechli...
Viz http://www.lupa.cz/clanky/bsa-tajemstvi-zbavena/ a nebo http://www.scinet.cz/prava-tvar-bsa-byznys-a-vysoka-politika.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P. Hlaváč by měl být obžalován za šíření poplašných zpráv a doživotně odpojen od internetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem pro, standarty jsou dulezite. Cim mene nestandratnich fontu, tim lepe... ;-) Skutecne potrebujeme specialni fonty?? Proc si pridavat starosti navic. Jen by to chtelo seznam fontu, jejichz pouziti je legalni i bez specialni licence...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je kravina určite by som sa súdil. Ja predsa nenesiem zodpovednosť za to, aký Font použije reklamná agentúra čo mi robí vizitky alebo reklamu. Mám predsa zmluvu a vybavené autorské práva porušia reklamná agentura.. to su zasa blbosti.. A okrem toho ja mám patent na "b" tak ak ho použijú pri písaní budu mi platiť tantiemu alebo pôjdu pred súd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, jak to tedy je? Koupím si např. Corel, Adobe atd. a s nimi je X fontu. Mám tedy licenci na jejich užití? Pokud použiji tento font např. do letáku, potřebuje majitel letáku licenci? Pokud použiji grafiku v programu pro 3 osobu, musí mít ta 3 osoba licencí? Co když tento program tiskne, musí mít i kupující programu od této 3 osoby licenci na tento font? Podotýkám, že ve všech případech je font převeden na křivky a proto jej nelze použít např. pro psaní dopisu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMO zrale podat na dotycneho cloveka trestni oznamani, BSA pro jistotu v CR neexistuje, anzto dluzi par set kKc.

2fotoba: Priznej se, co sis slehnul ?
"ano ale len pre seba, nesmies tlacit tie fonty v dokumentoch pre niekoho ineho..."
Kdyz si koupim soft a sem napr reklamka, tak si ten soft kupuju proto, ze JA s jeho pomoci budu delat a mimo jine PSAT veci pro druhe. Neznam osobne zadny pripad, kdy by to licence zakazovala. Takovy SW by asi nikdo nepouzival, protoze by mu byl na kulovy. Je to totez, jakko kdybys tvrdil, ze kdyz chci nekomu udelat projekt v CADu, tak ze si nejdriv on musi ten CAD koupit taky.

2Radek2: Kdyz si firma koupi logo a dotycni jim k tomu dodaji nejaky font, ktery se nasledne pouzije trebas pro veskerou firemni korespondenci, tak JEDINY, kdo je pravne zodpovedny je prave a pouze dodavatel. Vyse zminovane je pak trestnym cinem sireni poplasne zpravy a mozna by se nasly i dalsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celá BSA mi stále více připomíná reklamní oddělení společnosti Sirius Cybernetics Corporation.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Licencia na pouzitie fontov je vacsinou taka, ze ich mozes lubovolne pouzivat, ale nesmies ich dat v povodnej podobe tretej osobe.. na to sa pouziva font embedding (aj ked je pravda, ze niekedy nefunguje)..
Ina vec je, ze sa to v prepress branzi velmi nedodrziava a bezne sa dava zdrojovy dokument a k nemu fonty.. hoci kvalitne vygenerovane PDF/X je plne dostacujuce (a z neho ten font dostat zase nie je take lahke, nehovoriac o tom, ze tam nemusi byt plna znakova sada)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vám nějak nevím, pokud cokoliv nabydu v dobré víře, že je to legální - např. koupím mobil v bazaru, video na inzerát, televizi v obchodu, tak je velmi těžké mne soudit za krádež či neoprávněné užití. Maximálně mohupřijít o spornou věc.
Když zadám firmě návrh a výrobu tiskovin, já dostanu letáky, nechám je vyvěsit a vletí na mne spolek soukromých vymahačů, tak mi těžko mohou cokoliv prokázat za neoprávněné užití. Maximálně mne mohou donutit stáhnout tiskovinu (v rozumné míře) a nechat ji zlikvidovat či vrátit (bůh ví komu).
Jakékoliv dodatečné poplatky na výrobu tiskoviny by se mnou musel dodavatel předem konzultovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celá BSA mi stále více připomíná reklamní oddělení společnosti Sirius Cybernetics Corporation.

Detto. Apropo, existuje vela vektorovych fontov s volnymi bezplatnymi licenciami, staci IBA CHCIET. (Ak mate linux, pravdepodobne ich mate dost)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2: ale v akej kvalite... schvalne mi tu uved niektore (podla teba kvalitne), ktore su free...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-pao- Není správné krást a to ani SW, ale stát musí zajistit spravedlivé podnmínky všem - BSA si dělá co chce bez jakékoliv odpovědnosti. Na jedné straně kauza s fonty a třeba hraním písniček u ohně a na druhé straně Vám stát není schopen pomoci při vymahání dluhů.
A nebo třeba toto:
http://zpravy.idnes.cz/soudy-nemaji-penize-na-vraceni-poplatku-lidem-dlu...
Prostě bananová republika...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si jako firma objednam logo, vizitku, nebo jinou grafickou praci, tak si porizuju hotovy vyrobek(auto), pokud tedy nebudu pouzivat konkretne font na vyrobu dalsich jinych vyrobku tak me licence nemusi zajimat, grafik ktery mi delal logo, vizitku atd. (auto) musi mit licenci na font protoze on ho pouziva, naklada s nim a pouziva ho pri vytvoreni vyrobku(auto) jako trebas nastroj nebo sablonu(forma na urcity typ vylisku chraneny patentem). Pokud to takto nefunguje, nebo je legislativa nejednoznacna, tak pardon ale legislativa je spatne, a pokud by nekdo po me neco chtel, tak zazaluju cr ve strasburku, za nahradu skody vzniklou na me diky nejednoznacne nebo nedodelane legislative(tedy pokud to vubec jde, doufam ze jo) kdyz si zlomim nohu na schodech ktere se podemnou rozpadnou v dusledku spatneho provedeni tak taky zaluju firmu ktera ony schody vyhotovila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci dělat propagaci,ale volit piráty ve volbách je nutnost neboť za chvíli bude licence i na sopel z nosa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jste hlasna trouba spolku hospodskych pravniku na volne noze bsa ... jsete s touhle pseudoorganizaci ..spis mafii, uz konecne do haje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V nekterych pripadech povazuji vyklad zcestne relity vaznou tvari za vtipny (cimrman napr) ale bsa to dela zpusobem ktery nas uz k smrti otravuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna se ti hlupaci z BSA domnivaji ze delaji dobrou zastrasovaci kampan a ze odvadi dobrou praci, ale pravdou je ze to delaji velmi nestastne a blbe. Delaji to blbe protoze na to drive ci pozdeji dojedou. Nemyslim tim BSA konkretne, ani lidi kteri ji reprezentuji (vzdyt bsa ani neexistuje, jeji nepopularitu odstranite jednoduse tak ze zacnete pouzivat jina tri pismena, treba PRD). Dojedou na to firmy ktere za pusobenim BSA stoji a ktere si od toho slibuji maximalizaci zisku. Lidi budou tak nasrani ze zacnou volit piraty a to bude utrum, tim si "sdruzene" firmy schovane za BSA rozhodne nepomohou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

od jakeho mistniho zastoupeni bsa vam mohla prijit tato tz? vzdyt bsa nema v cr zadnou pravni formu od soudu kdy mela zaplatit odskodneni tusim mironetu a radeji zrusila mistni pobocku.
pokud myslite tedy tuhle organizaci, ktera se chova jako tunelar a podvodnik pak tedy nemyslim, ze by byt pozdrav dobreho dne mel byt od teto firmy bran vazne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oldis: Ja si myslim, ze ono je to tak mineno (ze jde o porusovani, pokud napriklad pak ta firma pouziva treba to pismo pri psani nejakych dokumentu ve Wordu atp.). Jen je to sikovne zamerne napsano tak aby to vzbuzovalo dojem (lidi si to vykladali tak), ze porusuji zakon i pokud maji ve firme napr. vytistene letaky si vizitky s "nelegalnim" pismem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik že času zabere vývoj písma? Muhehe! Když jsem ještě dělal pro firmy i písma, většinou to nezabralo víc než pár dní. A pokud člověk není naprosté debilní hovado, umí písmo odpovídající normám grafických programů udělat už od základu hned.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám zásadně jen písmo ze ZX Spectra v rastru 8x8 :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyvoj fontu nepredstavuje iba vytvorenie samotnych glyfov, či ich puhe prevedenie z papiera do digitalnej podoby. Font/pismo znamena okrem tvaru jednotlivych znakov aj ich vzajomne odsadenie, hinting, kerning, riadkovanie atd. Tvrdenie, ze vyvoj fontu trva cele mesiace, je prehnane, ale zase je pravda, ze kvalitny, vyvavezeny font vytvorite za den. A to do toho okrem vytvarnej stranky vstupuje hladisko digitalne.
Imho uz vsetko krasne v pisme bolo vytvorene starymi majstrami a rovnako ako uz nik nenakresli novu Monu Lisu, tak nikto nevymysli nove dokonale pismo. Existuje vela novych, velmi kvalitnych pisiem, za ktorymi sa skryva mnoho prace pismodielne, ale su to iba odvodeniny od starych pisiem.
Len drobna poznamka k dusevnemu vlastnictvu: pismodielna zamestnava grafika, ktory navrhne a vytvori pismo resp. font. Plati mu za jeho cas, plati za hardver (od ceruzky po pocitac), plati za graficky softver. Do noveho fontu teda investuje. A ak zrazu zisti, ze tento font pouzije firma predavajuca fritovacie hrnce na svoje letaky (bez toho, aby si tento font zakúpila), nataha tak ludi do obchodov a zhrna zisk, tak verte ze ju to nakrkne. Fakt, ze ludia kupuju one hrnce, pretoze su v akcii a nie preto, ze ma firma pekne letaky, je irelevantny. Je pochopitelne, ze chce od niekoho odskodne. Firma s fritovacimi hrncami sa ohradi, ze si zakupila letaky od reklamneho studia (a to je myslim spravne). Platit tak by malo reklamne studio...ak si onen font nezakupilo. Je to ako by ste si vzali v autopozicovny auto, robili s nim rozvoz tovaru a autopozicovni by ste za to neplatili. Zcestne je, ak by sa konecny zakaznik, ktory si od vas kupi nejaky ten tovar kupil, musel ist este do autopozizovne a zaplatit im za to, ze si nechal doviest tovar ich autom.
K samotnej cinnosti BSA sa vyjadrovat nebudem, pac to asi ani nema zmysel. Ano, je to non-sense :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mala oprava mojho predosleho prispevku: "...kvalitny, vyvazeny font NEvytvorite za den.".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BSA v ČR pomalu končí, tak se snaží odchod na odpočinek co nejvíc oddálit. Přesto tímto svým "příspěvkem" nakousla zajímavý právní problém, který určitě není v širším povědomí.

No, práva na ARIAL CE si snad nebudeme muset kupovat ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> x64:
Ehm ... BSA v ČR skončila už dávno, viz několikrát zmíněný případ Digisys. To však neznamená, že nemůže tahat za nitky svého zdejšího mediálního zástupce ze zahraničí :),

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMFG ONO UZ SEPLATI ZA TO ZE MUZEM PSAT ?
TIMTO SI REGISTRUJI MLUVENI....
ODTED MI MUSITE ZA JAKYKOLIV VERBALINI PROJEV PLATIT!!
1CENT ZA JEDNO SLOVO BUDE STZACIT AT NEJSEM VYDERAC .)
(caps was intentional)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.