Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu 11.04 - revoluce s desktopem Unity 3D je zde

"...Základní nabídka se mimochodem objeví po stisku klávesy Start (výborně!)..." - to je myšlena klávesa Windows na klávesnici? Nebo Ubuntu k tomu bude (pro)dávat echt speciál HW? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"pokud vám výchozí nastavení systému nevyhovuje, je možné prakticky cokoli změnit a patrně to bude rychlejší než nadávat na Ubuntu 11.04 v diskusních fórech."

Kromě možnosti všechno měnit (teď a při každé další instalaci) je možné i změnit distribuci, v linuxu bohudík máme možnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no pokud ti nevyhovuje balíčkovací systém, instalátor driverů pro grafiky či třeba softwarové centrum v ubuntu, pak se pochopitelně vyplatí poohlédnout po jiné distribuci ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti vyhovuje balickovaci system, stale mas na vybranou napriklad debian :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zdravím jde někde přepnout zpět do klasickýho zobrazení gnome hledal sem to dva dny a bez úspěchu díky

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není potřeba doinstalovat nějaký metabalíček gnome-desktop (nebo jak se jmenuje)? ... něco podobného jako, když chceš na Ubuntu KDE...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odhlásit se, vybrat classic session gnome.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Krádež“ GUI je skutečně expresivní výraz vzhledem k tomu, že i Vašimi slovy kopírování není krádež :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak je řečenov textu, zde jsme ten výraz převzali od lidí, kteří obviňují ubuntu v "vykrádání" masoxu. krádež to samozřejmě dle našeho není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"krádež to samozřejmě dle našeho není." - pokud to ovsem neudela Microsoft:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já bych si na ubuntu zase rád postěžoval. zvuková karta mi tam nefunguje korektně (Asus xonar D2). Nedopočítává to subwoofer, u nastavení 5.1 to do jednoho reproduktoru pouští zprzněný zvuk, nehledě na to, že toto nastavení se neustále vrací na výchozí hodnotu grr. potom jsem si doinstaloval program na rozšířené nastavení kompizu, chtěl jsem vlnící okna :-D, ale co se nestalo, nastavováním v něm mi totálně přestalo unity fungovat. zobrazuje se jen plocha a nic nefunguje, kromě pravého tlačítka, tak můžu alespoň vytvořit novu složku. Jinak unity vypadá dobře, ještě by to ale chtělo zmenšit ikonky nechce se mi moc hýbat myši při mačkání tlačítka více aplikací.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

taky se mi zadařilo
menší návod jak si Unity pustit zase do funkčního stavu
pusť si CompizConfig Settings Manager (to co sis pravděpodobně doinstaloval)->v levým menu "Preferences"->a zvol profil "Unity"
jak se zdá tak s Unity se zatím neskamarádil mě to udělalo to samý když sem chtěl nastavit cubu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je asi ten duvod, ze jinym operacnim systemum trva leta nez se vydaji a taky se za ne plati - existuje testovani, testovani a zase testovani:) To je ten duvod proc jsem Linux pred lety vzdal. Kamkoliv clovek klikne (v grafickem prostredi 10ti nasob) a neco se podela, tak trva enormni mnozstvi casu to spravit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proto máme distribuce, že ano. :-)

Nainstalujte si Debian Stable, CentOS, nebo si kupte rovnou RHEL (či SLED) s celou podporou. Tyto ultrakonzervativní distribuce netrpí problémy distribucí, které se vydávají co půl roku s nejnovějším SW, často mezi vydáními mění celé subsystémy atp.

Já mám na laptopu Ubuntu s KDE, na serverech pak Debian, který se mění jednou za 2 roky a zatím jsem neměl problém.

Osobně Unity nemusím, protože mi připadá jako bezkoncepční "vše co vypadá cool tam dáme" slepenec, ale v unix-like systémech máme relativní svobodu výběru (byť za cenu menší integrace).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S gstreamem může být někdy trabl v chrastění u QT alikací (typicky nová beta skype). První věc je doinstalovat si "pavucontrol" a přes záložku "Configuration" si pohrát s profilem. V něm lze i zapnout monitorování pro "gnome-sound-recorder" vhodný pro nahrávání internetových rádií (postup: spustit záznam zvuku a až pak nastavit monitorování, rozběhne se indikátor). U Creative Audigy u kámoše jsme tak rozchodili digitální výstup :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty, co neumějí hledat: http://wiki.ubuntu.cz/Unity

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oni presunuli tlacitka z prava do leva? To ma byt vtip? Tohle arogantni chovani jsem znal u Linuxu pred deseti lety:o) A nepiste, ze to jde nekde zmenit, je to ubohost!
Ja nevim, jestli je to jenom muj nazor, ale ubuntu a vsechny linuxove desktopy obecne, mi prijdou takove mdle, nevyrazne, hnusne. Jako porad pouzivam i na W7 klasicky vzhled a prijde mi nejlepsi co muze byt.
Ten vychozi ve W7/Vistach je sice priserny, mdly, nevyrazny, hnusny, ale porad o 3 rady lepsi nez to co je v Linuxu. Oni neumi udelat nejake pekne ikonky, ramy oken apod nebo co???
Unity mi silne pripomina OSX, ale zase ...... OSX vypada na prvni pohled pekne, v porovnani s Unity, ktere vypada priserne. Fakt nevim cim to je, i kdyz jsem videl klon tematu W7 nebo WXP, tak to proste ani zdaleka nebylo ono, jestli se na tom podepisuji i pouzite fonty nebo vyhlazovain, nevim. Ale nevypada to pekne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pane, nejste trochu povrchní?:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to ubohost. BTW http://www.howtogeek.com/howto/13535/move-window-buttons-back-to-the-rig... a doufam ze vypinani tech ostatnich kokotin bude taky takhle proflaknuty ...

... a ano, programatori obvykle neumi udelat pekne ikonky, ramy oken a podobne ... proc taky. Proto by firma jako Canonical mela najmout nejakeho grafika aby jim navrhnul neco lepsiho a nasadil to jako vychozi misto toho co tam udelali programatori jako example aby to bezelo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WOW konečně názorná rada (nejenom dá se to změnit), díky, a příjemný názor co by měla dělat firma pro komunitu.
PS: Nejsem Linuxák, ale občas se s tímto systémem potkám, možnosti nastavení které jsou bez problémů přístupné jsou opravdu enormní, ale ta prostředí, nedotažená, rychle se okoukají, někdy nejednotná. Je to škoda, pokud by to bylo graficky pěkné jako MacOS, či Win7 (nikoli stejné, jen pěkné a jednotné) a dotažené hned v nějaké základní edici, bez toho, aby se v tom museli hrabat (což nikdy dělat nebudou, protože tomu nerozumí), vsadím se, že spoustě běžným lidí by se to líbilo a používali to

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o tweaky, tak stačí sledovat profláklé stránky: webupd8.org a omgubuntu.co.uk.

Např:
http://www.google.com/reader/view/#stream/feed%2Fhttp%3A%2F%2Ffeeds.feed...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taková snůška pocitů a dojmů. Vista7+ AERO vzhled je samoúčelný a chybí mu kontrast (typicky špatně se čte bílé písmo na zeleném nebo světle modrém animovavém progressbaru při zapnutém AERO). Navíc mi dost vadila uklikatelnost při více otevřených oknech, o absenci virtuálních ploch nemluvě. Na živé náhledy kakalí pes, jen to zdržuje.

Změnit celou sadu ikonek je v linuchu snadné a mnohdy jsou narozdíl od windows ve vektorech. Ve Vista8+ to třeba bude jako velká novinka a půjde to hned bez použití software od Stardoct apod.

Abych jen neprudil, (téměř) každý si vybere:
http://gnome-look.org/index.php?xsortmode=high&page=0&xcontentmode=120x121

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ano technicke moznosti jsou rozhodne vyborne, jde o to aby to bylo lepe dotazene a sjednocene i z grafice stranky..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Linux jako takový je skvělý systém. Ostatně jako jakýkoliv UNIX like OS. Jeho unikátnost je otevřenost a diverzita. Tahle unikátnost je ale zároveň brzdou v jeho rozvoji. Komerční firmy nemají zájem vyvíjet software protože jsou s tím problémy. OS se tak stal OS pro elektrotechniky, vědce, a pár geeků kterým stačí prohlížeč, komunikátor a to je +/- vše. Jo jsou spešl aplikace například pro rekonstrukci starých filmů, ale to je aplikace která je určená pro konkrétní distro a stojí tolik že s ní operují jen specializované firmy. To co dělá Ubuntu je proti duchu Linuxu, ale paradoxně mu to dost možná pomůže k rozvoji. Pokud se najdou firmy které začnou Linux vnímat jako trh, objeví se tolik potřebné aplikace, které třeba ve finálním důsledku půjde portovat i na další distra, ale to hlavní je že zkrátka budou. A já osobně se na Linux nahrnu hned jak Adobe vydá jejich grafický balíček pro Linux. To je totiž věc kterou zkrátka potřebuji k práci a bez toho prostě být nemohu. Proto jsem koneckonců velký nadšenec a zastánce Apple, protože to je můj most mezi světem UNIXu a komerčního trhu. Já osobně držím Ubuntu palce. Linuxu to podle mne prospěje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolností jsem zrovna včera večer na jednom PC upgradoval na 11.04. Vše fungovalo perfektně a bezvadně svižně. Popravdě, trochu mně překvapilo, že i při "upgrade" se nastavilo jako výchozí prostředí Unity. Chvíli jsem s ním laboroval a po kliknutí na "zástupce" se mi zdála reakce oproti klasickému Gnome dost vlažná. Systém supr, ale Unity se táhlo jako med. Přiznám se, že jsem se tím dlouho nezabýval, ale nebyl jsem schopný najít nástroje na konfiguraci systému. Vzhledem k tomu, že se jednalo o počítač pána který již dávno nepatří mezi mezi náctileté a trochu hůře si zvyká na novinky, neřešil jsem to a přepnul na Gnome Classic a pak nastavil jako výchozí GUI. Unity mě naprosto neoslovilo. Gnome Shell jsem viděl jenom na videu, ale na první pohled se mi líbilo víc. Osobně asi ještě delší dobu zůstanu u klasického Gnome.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nastavení je přístupné v unity vizuálně přes "čudlík" vypínání vpravo nahoře (vedle hodin). Po rozkliknutí úplně dole je "system settings". Druhá možnost ALT+F2 a zadat "gnome-control-center" :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. Debian je rad, ze mu nekdo udelal poradny Desktop i kdyz neni dle filozofie stabilni. Debian Desktop je dost slabej pokud jede na modernim HW.

2. moznost "sudo" prikazu je na kazdem linux systemu, jen Ubuntu je zacalo pouzivat ala Windows User Account cosi.

3. Ubuntu v tom pripade porusuje GNU/GPL licenci ;-)

4. kazdej kopiruje kazdyho, jen nektery maji i odvahu se soudit :o)

5. o je plan Ubuntu. preci si nemyslite, ze tohle vse delaji zadarmo ;-)

Na poslednim Ubuntu 10/11 rady me zarazi ovladani oken. Pripadne mi ze tohle nekdo delal z dalneho vychodu kde se cte zprava doleva. Ovladani okna vlevo nahore bije primo do oci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad 3) To jednoduše není pravda. Nikdo nemá právní závazek vracet, stačí (dokonce i teprve na vyžádání) vydat zdrojáky. Mimochodem, mrkněte se někdy na popisy balíků v Debianu. Zjistíte, že hromada maintainerů má e-mail @canonical.com.

ad 5) Platit za distribuci bude málokdo. Canonical chce získat peníze zpět v podobě služeb: provize z prodejů v Ubuntu Music Store, Ubuntu One online uložiště, komerční podpora a ten jejich software na hromadnou správu stanic a serverů (něco jako RedHat Space Walk, ale nevím jestli se Spacewalku blíží i kvalitou).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pokud nedoslo k nejake zmene, GNU/GPL bylo zalozeno na principu "vem si co chces, udelej si s tim co chces, ale musis poskytnout upravane zdrojaky"

nejspis se to zmenilo za tech 10 let :o)

RedHat bylo tusim jedine slusne komercni distro, ktere stejne pouziva minimum lidi. Vetsinou firmy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Komu se nelíbí Unity tak přecházet jinam nemusí, stačí místo Ubuntu nainstalovat Kubuntu a je po starostech, ovšem majitelé NV grafiky si musí dát pozor na svobodné ovladače protože jsou to polotovary a způsobují zatuhnutí celeho stroje a pomůže jen hrubé vypnutí. Sám si Kubuntu 11 nemůžu vynachválit. Po instalaci ovladačů od výrobce a stažení kodeků a pár dalších aplikací je důstojným soupeřem W7, akorát mě mrzí že ve Wine nefungují hry založené na U3 engine.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.