Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu MATE a Lubuntu 17.10 na cestě k next-genu

Dlouho nikdo tak budu první.
To že MATE má v úmyslu koketovat s něčím co jiný raději (a před tím do toho vložil své úsilí) zahodil, tak může být už proto kontraproduktivní. Rychle potom od toho!
Odzkušoval jsem MATE pod různými distribucemi. Jo, je to funkční ale jsou tam pořád nedodělky a ve výsledku pro mne subjektivně vždy převážilo tj. jako že je lepší srovnatelný konkurent Xfce.
Obé bude převedeno do GTK3 a tak se postaví (nebo už stojí) vedle těžkotonážnějšího Cinnamonu. Ale významně těžkotonážního?
Takže babo raď a nemám ten pocit, že jsou tady všude kolem vývojáři na rozdávání.
Když jsem zkoušel zvědavě konkurenční lehké LXQT zvesela jsem jel pod tam standardním okenním manažerem Openbox a později doplněno o Compoton, ale potom i slušně pod KWin z těžkotonážnějšího KDE5 a připadal jsme si jako v tom KDE5 :-)
Když jsem KDE5 postupně pokusy očesával tak jsem ho dostal sníženými nároky na blízko třeba tomu MATE nebo Xfce, už vůbec a samo autory distribuce výrazně nároky ponížená byla 32 bitová distribuce ROSA Linux R9 pro KDE5.
Plácat úsilím a kapacitami na vylehčený desktop tedy pro starý hardware mně připadá nesmyslné, jako když by někdo chtěl si dnes otevřít autoopravnu pro Trabanty: taky jsme ho měli a je velká nostalgie ale uživit ho to nemůže už z podstaty samé.
Tak fakt nevím nevím nevím a jsem z toho hodně rozpačitý. Tak jak už dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych si je dovolil bránit, tak třeba lamy jako já ani netuší jak nějaké pracovní prostředí očesat, aby dostali lehčí variantu svého favorita. Kdyby to bylo tak snadné, dělal by to každý, ale tak to určitě není. Vzhledem k tomu, že se v tom nevyznám používám Xfce, které pro mě poskytuje dobrý kompromis mezi funkčností a (spartánským) vzhledem. LXDE v tomto směru trochu pokulhávalo. Přizpůsobené Xfce však nedostanu u každé distribuce a tak jsem rád, když můžu využit třeba MATE nebo LXQT. Není mým koníčkem si tunit OS, chci aby to fungovalo hned (out-of-the-box) bez nějakého nastavování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.