Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu MATE a Lubuntu 17.10 na cestě k next-genu

Ještě o dvou inkarnacích Ubuntu si povíme blíže. Jak verze s MATE, tak verze s LXDE a LXQt se sice řadí mezi pozvolněji vyvíjené, ale rozhodně stojí za pozornost.

MATE je dle mého názoru velmi zajímavé desktopové prostředí, které navazuje na technologicky starý projekt GNOME 2.xx. S tím souvisí, že si sebou vláčelo a stále trochu vláčí historické jho frameworku GTK+v2, nicméně prodělává přechod na GTK+v3 (ať již přímo samo, nebo v rámci obecné podpory aplikací) a s tím související další změny.

Tou hlavní je, že MATE nechce jít cestou podpory grafického serveru Wayland v podobě implementované ve „výchozím“ GTK+v3/Wayland desktopu jménem GNOME 3.xx. Ten je v porovnání s MATE výrazně náročnější na systémové prostředky a MATE by tak rádo nasadilo něco lehčího, nicméně Wayland samozřejmě respektuje jako již jistou budoucnost linuxového desktopu pro běžné uživatele. Takž si připomeňme, že s ohledem na změny v projektu Mir, je to právě MATE, které koketuje s možností použití Miru jako Wayland kompozitoru.

Tak daleko ale v Ubuntu MATE 17.10 nejsme. Tato verze se vyznačuje některými dílčími novinkami na bázi současného prostředí MATE, což znamená zejména několik předdefinovaných stylů prostředí (jde o Mutiny, což je konfigurace prostředí po vzoru Unity (screenshot nad tímto odstavcem), dále Cupertino ve stylu macOS, Redmond á la Microsoft Windows a vzhledů Pantheon, Contemporary, Netbook a Traditional - předposlední je určené pro malé netbooky/notebooky, poslední pak pro milovníky staře vypadajících prostředí). Kromě toho byly vylepšeny některé dílčí věci (indikátory, MATE Tweak, správce souborů Caja s pokročilejším hromadným přejmenováním, uvítací obrazovka MATE atd.

Lubuntu je moje nejoblíbenější odnož. Staví na již prakticky nevyvíjeném GTK+v2 desktopu LXDE a narozdíl od MATE či Xfce s tím tvůrci ani nic nehodlají dělat (neb … viz odstavec níže). Takže tu máme jen určité minimální množství novinek, většina aktualizací vyplývá z Ubuntu věcí pod kapotou.

Druhou speciální odnoží je Lubuntu-next, které ukazuje v akci desktop LXQt, což je přepsané LXDE za pomoci frameworku Qt5. V době vydání řady 17.10 bylo LXQt k dispozici v již postarší verzi 0.11, nyní je tu čerstvé 0.12, které je možné v Lubntu-next po aktualizaci použít. Tato testovací verze nabízí pravidelně nové ISO obrazy, aktuální je z doby 5 dní před vydáním Ubuntu 17.10.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu MATE a Lubuntu 17.10 na cestě k next-genu

Středa, 1 Listopad 2017 - 12:47 | peliculiar | Aniž bych si je dovolil bránit, tak třeba lamy...
Pátek, 27 Říjen 2017 - 09:10 | Anonym | Dlouho nikdo tak budu první. To že MATE má v...

Zobrazit diskusi