Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Významná zpráva: Ubuntu přechází z upstartu na systemd

Co bylo na tom upstartu tak toxického, že ho nikdo neimplementoval, po čtyřech letech vznikl konkurenční projekt a ten implementovali všichni? Nejsou vývojáři na canonical trochu alergičtí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si Caconical udrzoval sam pro sebe upstart v hromade patchu nad Debianem, tak by to stalo spoustu prace a penez. Celkem logicky jdou do systemd, protoze je to proste o hodne levnejsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To chápu, otázka byla na všechna ostatní distra. Proč nikdo nikdy neimplementoval upstart, ale systemd implementují všichni? I když přišel o čtyři roky později?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Systemd je třeba univerzálnější, modernější. Nevím, to by se asi chtělo zeptat někoho, kdo opravdu vidí do hloubky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dvojitý post...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

My jsme roky používali upstart a pak jsme přešli na systemd (řádově před 1-2 lety, ale jsme malé distro, http://nixos.org ).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Licenční důvody. Upstart nebyl úplně otevřený, kdo se chtěl podílet na vývoji musel podepsat NDA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak moc bude záviset na Gnome Unity 8, když přejde na Qt. Nemělo by potom spíš smysl použít jako základ KDE, který momentálně svoje části přesunuje pod Qt pod názvem KDE Frameworks?

No jsem na to každopádně zvědavý doufám, že s verzí 13.10 to konečně dotáhnou do použitelnýho stavu. Pokud chtějí uspět, měli by v tomhle rozhodně předehnat Android, který si myslím, že má namířeno směrem nahoru. Windows se zatím plácá v módu, kdy má na desktopu dva nekompatibilní sytémy v jednom a moc mu to nefunguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že Unity už dnes z GNOME moc nebere, kromě základů jako glib a gtk+ (což teď má také padnout).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

QML na jednej strane je celkom fajn, na druhej strane stale mam z toho pocit ze je to niekde na pol ceste k produkcnemu stavu. A dalsi problem je, pokial nebude obsahovat slusnu sadu zakladnych komponentov tak to bude mat stale problem rozsirit sa na desktope. Uz sice v QT 5.2.0 su QuickComponents ale je ich malo a mam pocit ze su viac orientovane na mobilne zariadenia.
Osobne stale nechapem tu zurivu potrebu mat nejake preskriptovane a vyfarbovane gui namiesto klasickych widgetov ktore mi pridu, minimalne na desktope, lepsie a pouzitelnejsie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klasický widgety nikdo neruší. QML je určený hlavně pro dotykový displeje a tam funguije parádně. Žádný komponenty mi nechybí, protože si je můžu jednoduše dodělat sám. Když už budou předpřipravený, je to samozřejmě lepší.

Ale sám jsem si dodělával věci jako tlačítka, scrollbary, slidery nebo rozbalovací menu. Fajn je to, že to můžu strašně jednoduše znovu použít v jakymkoliv jinym programu.

Já jsem zkrátka z QML nadšenej a nic lepšího jsem ještě neviděl. Samozřejmě je blbost, cpát to do nějaký velký desktopový aplikace. Ale na jednodušší věci nebo dotykáče to je ideální.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.