Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Poznámka k HDR a certifikaci UHD Premium: Na zpětnou kompatibilitu to nevypadá

UHD Alliance představila systém certifikací, který dal odpovědi na některé otázky související se zmatkem kolem HDR obsahu. Nedal ale odpověď na tu nejzásadnější, spíše jen nepříliš pozitivní náznak.

O certifikacích informoval David minulý týden, takže rovnou navážu. Pozitivní zprávou je, že se výrobci přehrávačů, televizí, médií i tvůrci obsahu na určitých standardech dohodli. Základem je kontejner Rec.2020 (neboli BT.2020), který umožňuje použití rozlišení 3840×2160 (4k) a 7680×4320 (8k), 10-12bit hloubky a snímkové frekvence 23,976 až 120 FPS. Prokládaný obsah je minulostí, povolený je výlučně progresivní.

Pro HDR je zvolen formát SMPTE 2084. Použití tohoto standardu při 10bit barevné hloubce a kontejneru Rec.2020 dává základ profilu nazvanému HDR10. Pokud se HDR10 profil doplní o dynamická metadata, vzniká pokročilejší profil Dolby Vision (pro využití metadat je třeba, aby jej podporoval i přehrávač či televize). Samotný HDR10 profil dynamická metadata nepoužívá (zůstává u statických), jde v podstatě jen o konkrétní 10bit implementaci formátu SMPTE 2084.

Pěkné je, že mají výrobci jasno, v jakých mezích se budou pohybovat. Vybrali standardy, které jsou po stránce hardwarových požadavků snadno dosažitelné a pro něž není problematické zpracovat obsah. Minulý týden jsem se mj. zabýval formáty, které nabízejí zpětnou kompatibilitu, tedy onen prostý fakt, že si koupíte disk s HDR obsahem, vložíte jej do přehrávače nepodporujícího HDR a přesto půjde přehrát alespoň jako SDR. Tedy že půjde obsah alespoň nějak přehrát a zobrazit. V tomto směru se jako nejpokročilejší jevily standardy, které připravila společnost Technicolor, na druhém místě co do zpětné kompatibility byly standardy chystané vysílacími společnostmi BBC R&D a NHK. Podle dostupných informací to vypadá, že profil HDR10, který byl vybrán UHD Alliancí a Blu-ray Disc Association, je v tomto ohledu nejslabší.

Profil HDR10 explicitně nehovoří o zpětné kompatibilitě s ne-HDR systémem, a tak není jasné, zda půjde disk využívající tento profil přehrát přehrávačem nepodporujícím HDR. Pokud toto není explicitně řečeno, je možné a vcelku pravděpodobné, že ne. Řešením může být Dolby Vision, které vytváří základní stream (kompatibilní s SDR systémy) doplněný o dynamická metadata rozšiřující obsah o HDR (které může být kvalitativně lepší než s profilem HDR10). Specifikace ale toto uvádějí ve spojitosti s vysílaným obsahem, takže není jisté, zda tímto způsobem (s využitím tzv. CMU neboli content mapping unit rozdělující obsah na základní SDR stream a rozšiřující HDR dynamická metadata) bude masterován i obsah pro média. Ať tak nebo onak, je už profil Dolby Vision jakýmsi nadstandardem, základem stávající standardu je SMPTE 2084 / HDR10, kde otázky zpětné kompatibility nejsou zodpovězené.


Závěrem jedna odbočka k barevnému gamutu. I když se hovoří o Rec.2020, bude zřejmě ještě po dlouhou dobu využíváno jeho sub-kontejneru DCI-P3, který je o něco konzervativnější. Vzhledem k tomu, že žádná současná ani na dohlednou dobu plánovaná televize či monitor nepokrývá DCI-P3 (nejlepší výsledek je zatím 99 % DCI-P3), je i tento kontejner dostačující - prozatím s rezervou. V současné době dokážou více (Rec.2020) zobrazit jen profesionální displeje v Hollywoodských studiích.

Skutečně na závěr video z prezentace HDR na CES2016 od AMD. Jde spíš o zajímavost, i když je na záznamu určitý rozdíl mezi HDR a SDR zobrazením zřejmý, je záznam prováděn v SDR, takže samozřejmě přirozeněji vypadá SDR verze, protože z HDR byla část dynamického rozsahu i barev ořezána:

Tagy: 
Zdroje: 

Dolby aj.

Diskuse ke článku Poznámka k HDR a certifikaci UHD Premium: Na zpětnou kompatibilitu to nevypadá

Žádné komentáře.