Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Jaký je Ultrabook Toshiba Portégé Z830-10N?

Macbook od Toshiby. Proč všichni musí chtít vypadat jako Apple. To nemají dostatečně kreativní dyzajnéry kteří by dokázali vytvořit něco jiného než napodobeninu Apple?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, tak jedno srovnání z roku 2000 - tehdejší Toshiba Portégé a tehdejší Apple G3:

http://reviews.cnet.com/4520-3121_7-5020811-1.html

http://en.wikipedia.org/wiki/PowerBook_G3

Kdo chce vypadat jako kdo? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak zrovna pri toshiba rade portege by som to nazval opacne, ale jasne jablkom vznikol svet ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, trochu OT, videl som, ze LED podsvietenie displaya, napadlo ma...

Mam HP s LED podsvietenim, je sice super ze je Led a s tym usporny a dobry kontrast, ale 1. najmensia svietivost je stale velka na pracu v noci 2. podsvietenie blika - a pri najemnsej svietivosti tak, ze to obcas vidim

Mate tiez take skusenosti ? Nehce redakcia fotit notebooky - display s kratkym casom uzavierky aby sme videli "ako moc" display blika ?

Zacina mi to vadit, ale nemam na vyber.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sám by som to nenapísal lepšie po dvoch mesiacoch používania. Dík.

Inak zrejme si v tom Cinebench R11.5 netestoval v performance móde (vysoký výkon) pretože tam sú výsledky 0,56 pts pre single-thread a 1,36 pts pre multi-thread (2,40x).
Ak som testoval vo výváženom móde dostal som tvoje výsledky.
Pre info (porovnanie) Vám sem dám výsledky AMD Brazos E-450 1.65GHz: 0,32 pts pre single-thread a 0,61 pts pre multi-thread (1,91x) a Intel Atom D2700 2.13GHz: 0,22 pts pre single-thread a 0,70 pts pre multi-thread.
Pri kódovaní videa v AVC free z H.264 do WMV9 to trvalo
Intel Core i3-2367M 1.40 GHz: 17min 40sek,
AMD Brazos E-450 1.65GHz: 38min 17sek a
Intel Atom D2700 2.13GHz: 34min 53sek.
To len preto aby si niekto slová o výkone nevyložil špatne "Výkonem spadá do nižší třídy, ovšem co si budeme povídat, vše, co je nad Intel Atomem či AMD E-Series (Brazos), je dnes pro potřeby mobility co do výkonu v pohodě použitelné"

Až teda sa prestane točiť vetráčik alebo dôjde životnosť SSD pod. dám vedieťsem do diskusie. Po dvoch mesiacoch ako šťastne obdarovaný majiteľ je zatial všetko OK (klop-klop na drevo). Díky bratu :)

Jedno sa však musí vziať tomuto ultrabooku. Váha 1.12kg je naozaj cítiť teda aby som to vysvetlil priateľke som daroval ja v rovnakom čase 12,1" ASUS EeePC 1215B RED E450 4GB 500GB WIN7, ktorý váži 1.46 kg teda tiež dosť málo. Čo ma však prekvapilo rozdiel 340g je naozaj ak oba držíte v ruke sakramensky cítiť.

Za ďalšie. Aj keď je koncept ultrabookov veľmi čo do tenkosti nazvyme to podobný s Apple Macbook Air tak naozaj môžem potvrdiť, že ak ho otvoríte či už vo vlaku, schipng centre na káve alebo na pracovnom stretnutí tak neunikne toto čudo množstvu zvedavým očiam. Zažil som teda podobné de ja vu ako v 2008 keď som mal jeden z prvých "netbookov" pardón ultramobilných mininotebookov HP 2133 Mini-Note (VIA C7-M ULV 1.6GHz), ktorý bol tiež čo do vzhľadu (hlinník) naozaj skvostom nielen tej doby.

Osobne dúfam, že už čoskoro pribudne konkurencia nielen v samotných ultrabookoch vo forme Ivy Bridge, ale AMD UltraThin s AMD Trinity ULV platformou a kto vie možno aj VIA UltraNote s VIA Multi-Core CPUs + VX11 MSP...

P.S. ten display je naozaj tenký ako pierko (ohybný, ale zároveň pevný) tak snáď čo to vydrží...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimal by ma test Ultrabooku od DELLu, ten vyzera luxusne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opět trapné 1366 × 768. Co je na tomhle luxusní?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nu, mel jsem tu cest. Tenky, lehky potvrzuji. Ale take to, ze tak plastovy, papirovy a ohybatelny ntb jsem uz dlouho v ruce nedrzel. clovek si na nej musi dat celkem pozor a jsem zvedav co to bude delat za 2 roky.
Stale take nechapu, ze se najdou konstrukteri co umisti u ntb ventilator dospod,, az uz sani ci odvod tepla. Debilita na n-tou. Staci polozit na klin, na deku, podobne a jednak se bude prehrivat a druhak na "nohy dost topit". Myslel jsem, ze to je historie starych omylu sasi, ale evidentne u nekterych znacek ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo vetrak by mel byt vyresen jinak, diky tomu ze ale v pripade ze neprehravam video nebezi, tak me to netankuje ani pri browseni webu v posteli ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zdur,
mam 11G (to same s Core i5 CPU), vetrak pokud neprehravam video vubec nebezi = hluk 0

Hodnoty vykonu ve win:
cpu: 6.8
ram: 7.4
gpu: 5.8
ostatni stejne, rekl bych jeste lepsi "vyvazeni" vykonu pokud nehrajete teda hry ;)

tu technologii intel rapid start nepouzivam a ani nevim ze to umi - pro me zbytecne kdyz notebook nabootuje do pouzitelneho stavu od zapnuti za cca 7sec, takze bud uspavam do ram nebo vypnu :)

klavesnice by mohla byt lepsi, snad si na ni casem zvyknu

ta software vybava je silena jak bylo v recenzi pro cloveka ktery to chce mit aspon trosku pod kontrolou to znamena jeste hromadu deinstalaci a nastaveni (napr ten virus od McAfee)

HD video prehraje naprosto v klidu, matny display super, umi fakt hodne svitit na max kdyz je treba (sedite li na slunci)

vahal jsem mezi timto a macbook air a jelikoz jsem chtel matny display a eth, usb3 a sd slot tak to bylo jasne

p.s. display zas tak tenky neni, dokazal bych si predstavit i tenci, rozhodne ale neni notes "krehky" tak jak je popisovano, ano muze tak pusobit ale konstrukce je dle meho robustni, ovsem to se zjisti az po par letech ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...absenci samostatné numerické části nemá ani smysl Ultrabookům vytýkat..." já bych spíš vytýkal, kdyby tam byla. Osobně považuji numerickou část klávesnice u laptopu za pěkné zvěrstvo a dost mě štve, že v kategorii levnějších modelů prakticky nelze koupit laptop bez numerického bloku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co konkretne Vam na numerickem bloku vadi? Jak kdyz musim bez nej pracovat v Excelu, tak zurim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už je asi desátá česká recenze notebooku z řady Portégé, která trpí těmi samými neduhy. Prosím vás, stejně jako řada Tecra, Portégé (vyslovuje se, mimochodem, portéžé) patří do kategorie ZODOLNĚNÝCH notebooků. Takže klídek, všechny konektory jsou od řady 7 k základní desce pájené přes dráty (když se vylomí, desky se to netýká), klávesnice je odolná proti polití a odolnost vůči pádům a vibracím splňuje stupeň 2 podle amerických vojenských norem (přežije bez úhony na funkčnosti opakované pády z výšky 90 cm na tvrdý podklad).

Zajímavé je, že VŠICHNI recenzenti měli vždy nutkavou potřebu ohýbat displej. Věřte, ten je stejně odolný, jako zbytek notebooku. Nebo vy snad máte na autě dodnes nárazníky z chromované oceli vyztužené kolejnicí? ;-)

Já vím, do značné míry je tohle chyba místního marketingu Toshiby (za co je platí?), že tohle a spoustu jiných věcí zde neumí prodat. Ale už při mírném pátrání kolem značky by vám muselo dojít, že je to výrobce vůbec prvního laptopu na světě, první zavedl barevný displej, první CD... a kromě notebooků vyrábí už pouze superpočítače a přesto je to šestý největší výrobce na světě - takže něco na nich bude. Mimochodem, první "placatý" noťas s hroubkou nejvýše 1,24 cm dělala Toshiba už v roce 2000 (tolik na margo "kopie" Applu) ;-)

No a na bulvární hodnocení odolnosti počítače lze odpovědět opět jenom bulvárem (ve videu - které, žel, nejde linkovat přímo) je Portégé řady 6 o dvě generace starší):

http://extranotebook.cnews.cz/crashtest-notebooku-toshiba

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re: "všechny konektory jsou od řady 7 k základní desce pájené přes dráty (když se vylomí, desky se to netýká)"

To asi nehovoříš o recenzovaném Ultrabooku, že? V recenzi jsou totiž fotky, kde je to jasně vidět. Porty jsou přímo na desce. Když se vylomí, desky se to sakra týká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hups, tak to je krok zpět. Nejspíše daň za tu obrovskou baterii. U sedmiček tomu nicméně tak je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by to fajn, kdyby to bylo na drátech. Už jsem zažil noťas, co spadl na flešku a co to uvnitř udělalo s USB portem, to jsem ještě neviděl :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak či onak, stejně je hnusný. Tyhle trčící konektory - vůbec nemá ucelený design. Imho když to přirovnáváte k Applu - ten aspoň nějak vypadá.
Je to takový ultrabook pro lidi, žijící ve dvacátém století - viz ten Ethernet, nebo VGA. Už vidím, jak si někdo, kdo nemá doma WiFi routerza 800 koupí ultrabook za 20 000. Stejně tak bude připojovat svůj ultrabook s 1366x768 ke svému 17" CRT s 1024x768... Kdo má doma FullHD LCD s VGA, ten u mě končí..
To samé větrák odspod, který navíc opravdu vypadá, jak kdyby byl vyndán z deset let starého notebooku.
Na to, že se jedná o Toshibu, která "něco znamená", bahnowaru je tam vážně mrtě. Dřív takhle vypadaly Acery, dnes je to naopak..

A ta cedulka Ultrabook^TM, to je moc :D Tohle je tak možná dobrý a funkční, vcelku tenký a lehký notebook od spolehlivého výrobce, kde funkčnost měla přednost před vzhledem a kde se najde víc kurvítek, než v ajfounu z číny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

wifi routera za 800 doma mam ale i tak si predstav ze jsem si notes vybral kuli ethernet slotu, potrebuju ho totiz k praci...

vybiral jsem dlouho a muzu tvrdit ze tenhle notes je nejbliz co se tyce designu a vybavy na urovni kvality apple, bohuzel apple nema pro me potrebne IO porty

acery a pod na tohle fakt nemaj, mozna samsung ale ten je jeste drazsi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K čemu konkrétně potřebuješ ethernet? Pokud máš dostatečně kvalitní router, tak bych se nebál o stabilitu signálu, tudíž jedině pokud jsi na stabilitě sítě opravdu závislý.. Ale takových je málo, zatímco Ultrabook se chce stát masovou záležitostí..

A design? Záleží co vidíš jako design. Apple nejen vypadá pěkně, ale je i funkční, i když tím má chvála Applu končí.. Tohle Toshibácké je akorát funkční, ale krajně nevkusné.. Stejně jako středem uchycený display, který vypadá.. divně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Připomínám, že Portégé je primárně pracovní stroj, ne masovka. No a rozdíl mezi gigabitovým ethernetem a JAKOUKOLIV současnou WiFi je stále nebetyčný. Na co člověk přijde hned při prvním pokusu o backup nebo o kopírování většího množství dat. Nemluvě o tom, že když mám doma 100 Mbit internet, a wifina jede v reálu v nejlepším případě kolem 30, to je opravdu velice chytré řešení...

Mimochodem, dost často musím připojovat noťas v různých zasedačkách jak v zde, tak v zahraničí. Faktem je, že z těch různých prezentačních a videokonferenčních systémů dodneška trčí pouze klasický VGA kabel. Zrovna minulý týden jsem zachraňoval prezentaci svou "pouze funkční" Toshibou (Portégé R700), když si kolega zapomněl redukci ke svému Airu... ;-)

Takže ano - pokud jde primárně o předvádění se, souhlas. Když ale člověk musí uvažovat i o práci a efektivitě, to trochu posune priority.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem na UTB koukal moc z pohledu "na domu" a "na machrování"... To, že tenhle UTB je zaměřen na čirou funkčnost mu neupírám.. Jenže tím se z toho stává prostě pouze tenký notebook. Ultrabook má být ultra ve všech ohledech - zejména v technologiích budoucnosti, jak sám Intel vypichuje. A pokud bussiness stále žije v době kamenné, tak tam primární koncept UTB moc nepasuje.. Ovšem v bussinessu se ty upgrady technologií dělají o dost pomaleji, toho jsem si vědom.

Ale uvědomte si, jaké technologie máme dostupné, a jaké skutečně masově používáme. Raketoplány jsou už 20 let řízené vlastně stejným "mozkem", ne moc vzdáleným od i286.. Vyvíjíme technologie, abychom se jimi chlubili na veletrzích a pak je ve skutečnosti nepoužili skoro nikde...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ethernet potrebuju treba k nastavovani tech wifi routeru a jinejch hw krabicek (cisco routery, ruzne servery atp.), doma samozrejme pouzivam wifinu ale v praci to nejde.

design toshiby je funkcni, jo apple je mozna "hezci" magnety na napajecim konektoru - sakra dobre vymyslena prkotina, jo s tim souhlasim, ale kdyz se s tim neda pracovat protoze to nema eth co nadelam ? navic doba je bohuzel takova ze zatim neplati ze vsichni vyrobci delaji konfiguracni nastroje od svych magickych krabicek pro jiny nez windows OS :(

stredem uchyceny display je pro me plus, predtim jsem mel uzasne IBM (lenovo) brikety kterym se masove po 3 letech lamou panty, jo uz to neni co to byvavalo...

jak jsem psal, jestli je notes dostatecne bitelnej poznas az po 3 letech, problem s tema pantama ma hodne vyrobcu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U notebooku na práci je ethernet nezbytnost. Pokud pracujete na cestách, tak množství hotelů nabízí internet pouze po kabelu. A často to jsou právě dražší a větší hotely, protože kabeláž mají nataženou již z doby, kdy wifi nebylo tak rozšířené a rychlostně použitelné. Nemají proto důvod pokrývat velkou budovu wifi signálem. Wifi je dobrý způsob připojení spíš v menším hotelu nebo penzionu, kde nemusíte rozmístit obrovské množství přístupových bodů, aby byla kvalita signálu dostatečná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On je to opravdu především silně praktický stroj než designérský kousek. Zasloužil by si lepší grafický výstup než jen VGA, to nepojednali. Jinak zase se mi zdá dobré, že tam zachovali porty ve standardním formátu, žádné zmenšeniny, ke kterým se musí připojit dodávaný ocásek, aby to šlo vůbec použít.
Co mě vůbec vadí u nových hotových PC, je bloatware/crapware. Když to všechno tam nacpou, to se pak nedá pořádně používat. Vždy nutné je udělat buď odinstalaci zbytečností nebo v horším případě načisto přeinstalovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je tam na grafiku ještě HDMI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle příspěvku výše jsem se lek, že to tam není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

VGA port je stále důležitý při prezentacích, dodnes se přes VGA stále připojuje dataprojektor (i poněkud nový).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.