Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: Jaký je Ultrabook Toshiba Portégé Z830-10N?

Toshiba Portege Z830 Ultrabook
Slíbili jsme vám, že vám něco povíme o Ultrabooku Toshiba Portégé Z830, s nímž jsme vyrazili za Keplerem do San Franciska. Půjde o pohled na jeden z lepších Ultrabooků současnosti…
Acer Extensa, HP Mini, Toshiba Portégé Z830 vedle sebe
Acer Extensa, HP Mini, Toshiba Portégé Z830 vedle sebe

Ultrabook Toshiba Portégé Z830-10N je přístroj nadstandardně vybavený a jako takový má též nadstandardní cenu. K tomu je potřeba celou dobu přistupovat, protože je potřeba si uvědomit, zda všechno, co tento „ultratenký notebook“ nabízí, za ty peníze skutečně stojí. Alfou a omegou celého přístroje je samotný koncept Ultrabooku tak, jak jej definoval Intel, tedy tenký design (do určité tloušťky), přítomnost SSD když už na nic, tak alespoň na rychlé probouzení, dlouhá výdrž na baterii a podobně.

Acer Extensa, HP Mini, Toshiba Portégé Z830 na sobě zavřené
Acer Extensa, HP Mini, Toshiba Portégé Z830 na sobě zavřené

Málokterý Ultrabook se může pyšnit drátovou sítí, tedy ethernetem. Většina obsahuje pouze Wi-Fi adaptér, Toshiba Portégé Z830 dokonce obsahuje i RJ-45 konektor, který je sám o sobě v kratším rozměru tlustší, než by vůbec měl Ultrabook být. A tak se v Toshibě rozhodli udělat z toho designovou záležitost a stejně jako u VGA (D-Sub) výstupu, který také na běžném Ultrabooku nenajdete, zapracovali tyto tlustší konektory designově do zadních nožiček celého počítače.

Toshiba Portégé Z830 - D-Sub (VGA) konektorToshiba Portégé Z830 - RJ45 konektor
Konektory D-Sub (VGA) a RJ45 jako nožičky Ultrabooku Toshiba Portégé Z830

Hned na prvních obrázcích obrázku vidíte srovnání se dvěma dalšími mobilními počítači, s nimiž se lze celkem běžně setkat. Zcela vpravo starší Acer Extensa a uprostřed poměrně zajímavý netbook HP Mini, jehož macatou zadnici vyplňuje silnější baterie. Úplně vpravo samotný Ultrabook, jehož tenkost na fotce zdaleka nepůsobí takovým „wow-efektem“ jako ve skutečnosti, a to i přes fakt, že Extensa vedle něj působí spíše dojmem mobilní pracovní stanice.

Acer Extensa, HP Mini, Toshiba Portégé Z830 na sobě otevřené
Acer Extensa, HP Mini, Toshiba Portégé Z830 na sobě otevřené

Neméně zajímavé je srovnání tenkosti samotných displejů. Ač mají HP Mini i Toshiba Portégé LED podsvícení (u Extensy si jist nejsem, ale něco mi říká, že ta má ještě trubice), Toshibě se podařilo udělat displej o poznání tenčí. Musím upřímně říci, že na mě ten displej byl až příliš tenký, působil velice zranitelně.

Klávesnice

Toshiba Portégé Z830 - klávesnice
Klávesnice a touchpad

Tenké tělo Ultrabooku po odklopení displeje zaplňuje klávesnice, nějaké to tlačítko, touchpad a nějaká ta samolepka. „Chiclet“ klávesy jsou celkem dostatečně velké, rozložení je určitě věcí vkusu (na tom prostoru se každopádně moc čarovat nedá, takže absenci samostatné numerické části nemá ani smysl Ultrabookům vytýkat), co mně osobně trošku vadilo, je nižší zdvih kláves a obecně jejich nízká výška, kdy si při psaní říkáte, jestli by třeba psaní na virtuální dotykové klávesnici nebylo podobné.

Toshiba Portégé Z830 - klávesnice s rukouToshiba Portégé Z830 - zmáčklá klávesa
Klávesnice, vpravo stisknutá klávesa

Věřte, že nebylo, zde ještě nějakou mechanickou odezvu zaznamenáte, i když oproti klasické klávesnici i oproti řadě jiných i notebookových klávesnic tu rozdíl znát je.

Toshiba Portégé Z830 - zmáčklá klávesa (z ostrého úhlu)
Stisknutá klávesa

Co se týče obecné funkčnosti kláves, zde je určitě vhodné vypíchnout softwarovou podpůrnou výbavu, kdy se při stisku klávesy Fn na displeji objeví seznam kláves, s nimiž může Fn něco dělat. Mačkáním těchto kláves za stálého držení Fn se pak přímo na displeji indikuje stav. Je to šikovné v tom smyslu, že máte vizuální odezvu, že to, co jste chtěli udělat, počítač skutečně zaznamenal.

Klávesnice je rovněž podsvícená, což se nastavuje kombinací Fn + Z, kdy se opět na displeji objeví možnosti nastavení podsvícení. Lze volit mezi trvalým vypnutím, trvalým zapnutím a časovačem (Timer), kdy se podsvícení klávesnice rozsvítí, jakmile se jí dotknete a přestane svítit po kratší době nečinnosti.

Touchpad

Toshiba Portégé Z830 - touchpad
Touchpad

K touchpadu asi jen tolik, že jde o klasický multitouchpad, který ani nezklame, ani nijak výrazně nevynikne. Měl jsem možnost vyzkoušet si multitouchpad na Ultrabooku Asus UX31, který se mi líbil víc tím, že je o dost větší (mně to náramně vyhovovalo, jiní ovšem nadávají, že se jej neustále omylem dotýkají). Tento zvládá rolování dvěma prsty, zoomování a další multitouch funkce, co jsem ale nikde v ovládacím softwaru nenašel, je možnost nadefinovat ťuknutí dvěma prsty současně jako emulaci prostředního tlačítka (na nějakém notebooku jsem to kdesi zaregistroval, výborná funkcička, pokud jste zvyklí na prostřední tlačítko myši). Jinak co se odezev dotyků týče, není co vytknout, žádné problémy zaznamenány nebyly, prostě klasický touchpad. Odpůrci touchpadů jistě uvítají tlačítko na jeho vypnutí. Mimoto jsou „součástí“ touchpadu (v dolní části) i indikační LEDky, další jsou pak na přední hraně „pod touchpadem“.

Toshiba Portégé Z830 - LEDky pod touchpadem
LEDky pod touchpadem

Další prvky

Toshiba Portégé Z830 - levý bokToshiba Portégé Z830 - pravý bok
Levý a pravý bok

V přední části s indikačními LEDkami již nic dalšího není, další možnosti použití poskytují boky a zadní část. Na levém boku (z uživatelského pohledu na Ultrabook) je vstup na mikrofon (vestavěný mikrofon je také vedle zapínacího tlačítka) a výstup na sluchátka a vedle nich slot na SDHC karty, druhý bok nabízí pouze USB 3.0 port a díru pro Kensington zámek.

Toshiba Portégé Z830 - zadní strana
Zadní strana

Nejbohatší, dá-li se o nějakém bohatství hovořit, je zadní část, která vedle již zmíněných „nožiček“ v podobě D-Sub a RJ-45 konektorů nabízí samozřejmě konektor pro napájení, dále dva USB 2.0/1.x porty a HDMI výstup. A samozřejmě výdech chlazení, které má „nádech“ na spodní straně Ultrabooku, kde najdete pouze výrobní štítek, nalepený certifikát pravosti pro Windows 7 Home Premium, třináct křížových šroubků a pětici gumových nožiček, z nichž ta prostřední skrývá čtrnáctý bezpečnostní šroubek (hvězdička s „bobíkem“).

Toshiba Portégé Z830 - spodek
Spodek

Víko ultrabooku nese kromě nepřehlédnutelného displeje též nálepku Skype a webovou kameru s hodně nenápadnou indikační LEDkou kousek vpravo od ní.

Toshiba Portégé Z830Toshiba Portégé Z830 - webkamera
Toshiba Portégé Z830 - Webkamera
Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Jaký je Ultrabook Toshiba Portégé Z830-10N?

Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 23:57 | Tomáš Bohuněk | Osobně jsem na UTB koukal moc z pohledu "na...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 23:03 | Enigma | VGA port je stále důležitý při prezentacích,...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 23:00 | Enigma | Podle příspěvku výše jsem se lek, že to tam není.
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 14:39 | Leon Petrik | Vždyť je tam na grafiku ještě HDMI.
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 12:46 | Enigma | On je to opravdu především silně praktický stroj...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 11:12 | Idaho Duncan | U notebooku na práci je ethernet nezbytnost....
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 10:26 | WIFT | Bylo by to fajn, kdyby to bylo na drátech. Už...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 09:51 | crc 32 | ethernet potrebuju treba k nastavovani tech wifi...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 03:29 | Leon Petrik | Dobrá, tak jedno srovnání z roku 2000 - tehdejší...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 03:08 | Leon Petrik | Připomínám, že Portégé je primárně pracovní stroj...

Zobrazit diskusi