Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k UMC před 14nm nabídne ještě 18nm výrobní proces

No, pokud büde 18nm méně hřát a dát se taktovat výš než 14nm Intel Skylake, pak - sem s ním. Asi nejlepší se zatím mě jeví 22nm Intel technologie - nejméně hřeje a má nejvyšší takty. Skylake je bohužel krok zpět:

<i>Původní 22nm Haswell dosahoval TDP 88 wattů. Nový 14nm Skylake má TDP 95 wattů, tedy o 8 % vyšší. V průměru o 6,9 % vyšší výkon při o 8 % vyšším TDP...</i>

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmies zabudat na sled udalosti. 22 nm konci a Intel z nich vyzdimal co mohol. 14 nm este len zacina. Nemozes porovnavat koniec 22 nm a zaciatok 14 nm. Porovnavaj bud zaciatky alebo konce. Teda za take 2-3 roky ked bude koncil 14 nm, potom to mozes porovnavat s 22 nm a porovnat, co Intel vyzdimal zo 14 nm.

Uvedom si ze 14 nm bol pre rokom u Intelu v tak zalsotnom stave, ze vydali len ultra-brutal-low-voltge CPU pre tablety, nejake 5 watove a na high-performance cipy ani po pol roku na stale 14 nm stale nemame nic na trhu. Hovoria o tom aj prve a posledne a kratku dobu existujuce desktopove Broadwelly i5-5675C a i7-5775C. Frekvecnie hlbokoooo pod 4-4,4 GHz Haswell Refresh.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych měl porovnávat technologie několik roků od sebe? Porovnávám to, co je momentálně na trhu a jestli je B nástupcem A, pak se všeobecně očekává, že B bude mít nad A výhodu už v době uvedení a ne za předem nedefinovanou dobu.
Jestli Intel nemá 14nm odladěnou, neměl ji vypouštět ven jen proto, že je to nové a bude se to líp prodávat. Je to stejné jako zpětný krok u AMD když vydal buldozera - taky nikdo neříkal počkejte 10 roků až to vyladí jako K10 (nebo kolik) a pak to můžete porovnávat. Byl to krok zpět a basta (je to jen orientační přirovnání - nevím jestli náhodou buldozer opravdu nebyl v něčem lepší než předchůdce ;)).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně to, že nová technologie nemá v době uvedení jednoznačnou převahu nad stávající, přestože má velký potenciál do budoucna, je celkem běžný jev.

Už proto, že jejich autoři potřebují zaplatit náklady na vývoj, takže je uvádějí hned jak jsou tak nějak konkurenceschopné a ne až když jsou jednoznačně lepší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je samozrejme blbost ..... 14nm bude krute energeticky efektivnejsi nez 22nm, kde zijes? Skylake bude mit ale i poradnou grafiku, takze to je to vyssi TDP ... to CPU bude samozrejme vyrazne uspornejsi a celkem logicky i o neco rychlejsi a bude podporovat nove instrukce ... haswell je uz vybehovy model, broadwell se ani na trhu prakticky pro OEM neukaze, skylake je aktualni.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vážený pane, Va máte nějaký problém se čtením? Tak zkuste tento článek znova:
http://diit.cz/clanek/skylake-o-4-8-procent-rychlejsi-nez-haswell
...a pak diskuzi, kde autor objasňuje, jak se grafické jádro podílí na TDP spotřebě. A uvidíte sám, že plácáte blbosti...

<b>no-X</b> - <i>Integrovaná grafika na TDP skoro žádný vliv nemá, TDP modelů APU a CPU bez grafiky a s grafikou jsou ve většině případů stejné. Pro tyto čipy neplatí že TDP = TDP CPU + TDP GPU. Počítá se s tím, že když je plně vytížená grafika, je to dáno tím, že je v daném typu zátěže limitující právě grafika a CPU se „fláká“ (a opačně).</i>

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uznavam, ze o skylaku vim uplne hovno ...... ale tak nejak prostou logikou mi prijde, ze by asi intel neinvestoval miliardy do kompletne noveho a daaaaleko uspornejsiho procesu, aby z toho vysel pomalejsi a zravejsi zmetek ...... sorry, ale tohle je proste kardinalni blbost .... a proc je to blbost? Protoze o skylaku vi uplne hovno zatim uplne kazdy, krome intelu (nekde psali, ze prvni kusy OEM partnerum zacne na testovani posilat nekdy v pulce cervna), protoze jeste zadny nikde neni ..... dokonce, co vim, tak se neprodava ani broadwell (byl pry dan do prodeje teprv predevcirem! http://www.svethardware.cz/desktopove-broadwell-s-bezkonkurencnim-igpu-j...) a to je o generaci starsi model nez skylake ..... takze o tom jak bude nebo nebude vykonny skylake jsou jen plane kecy .... ale jedno je prostou sedlackou logikou zcela jasne ..... budou urcite efektivnejsi nez broadwell a zatracene vice efektivnejsi nez dva roky stary haswell!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.