Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Unikly údajné zdrojové kódy Windows XP a 2003

A já zrovna našel starý Asus Eee netbook se sračkoatomem N450. A teď jestli tam nechat XP nebo zkusit tučňáka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alebo rýchlosťou svetla to vyšmariť do elektroodpadu :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...a *přesně* kvůli lidem jako ty, máme tolik odpadu, kolik ho je. A to říkám jako bývalý vedoucí elektra, který o pár let později dělal vedoucího sběrného dvora (díky čemuž potkával ty samé kousky, které předtím sám prodával - unikátní zkušenost)!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja zase milujem "ľudí ako ty", ktorý na základe jedného príspevku vytvoria dokonalý profil osoby a jeho prístupu k environmentálnej politike :) Snažím sa recyklovať úplne všetku IT techniku, donedávna som prevádzkoval offsite backup server HP Thin client T510 s VIA Eden X2 CPU (ktorý preští aj ten šrot v eeepc), refeshujem všelijaké stariny (ideálne od Sandy bridge hore), doma mám Samsung plazmu 720p ktorá má 10+ rokov. Opravujem všetku elektroniku ktorá sa podarí...

Mimochodom, eeepc a rôzne laptopy s Celeronom N28xx a sú sračky, ktoré nemali vôbec ani uvidieť svetlo sveta. To si priamo koleduje o rozbitie v afekte a vyhodenie do šrotu, hneď potom, ako si majiteľ vytrhal všetky vlasy zo zúfalstva. Hlavne že to je biela perleť :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tohle nikdo neměl ani vyrobit, neboť to nenaplňovalo ani základní funkci co to mělo dělat, prostě krám na peníze chudejch
jinak moštárna pobavila :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si nedávno pořídil Sagem Spiga, což je Atom + 512 MB RAM + 8 GB SSD v kapesním provedení. OS samozřejmě WinXP. A mohu s plnou vážností prohlásit, že na hodinové cesty na stojáka v MHD je to lepší, než čučet z okna. PHP, Perl, Python, emulátor ZX Spectra, assembler - vše v pohodě. Jen browser byl samozřejmě úplně marný - dobové nezvládají TLS, aktuální (třeba NewMoon) nevystačí s 512 MB RAM ani pro načtení titulky Google a jdou do kolen. Tak jsem tam dal NetSurf, který je sice extrémně osekaný, ale funguje. A jak říkám - pořád lepší, než čučet z okna, hlavně v metru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A mobil...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemáš klávesnici a menší displej, pokud bych už chtěl takhle něco dělat, tak si koupím snad i tablet s klávesnicí než tohle :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tablet s klávesnicí mám. Zkuste si na něm něco naprogramovat, když stojíte v davu v metru!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stojac v metre by som určite nikdy nič neprogramoval :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proč? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi mám rád klasickú klávesnicu, myš a 24" monitor :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na cestovani MHD - co trebas neco od https://www.www3.planetcom.co.uk/devices ? Neni to laca, ale dobry pocit z podpory punkoveho projektu? Priceless! Jinak androidiho kernelu se tam (jednoduse/pouzitelne) zbavit neda, ale jako userspace clovek muze mit v pohode Debian ci Sailfish (Sailfish@Gemini mam cca 2 roky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem v ruce Gemini a neuvěřitelně mě iritovalo jak ten displej plandá, když člověk PDA položí na stůl a píše na něm. Sailfish na Gemini pokud vím má své mouchy, minimálně to, že se tak nějak časem vykašlali na pořádnou podporu a vrhli se na další modely. Nu a pak je tu nezanedbatelný rozdíl v ceně - Spiga mě vyšla na trojku i s cestou z Polska a udělám na ní, co potřebuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad cena/vykon - to chapu, jen, jaks sam psal, moc si "nezabrouzdas" :-) Jak jsem psal ja, pro mne Planet / FxTec maji dost i vyznam podpory garazovych / punk projektu, ktere proste bez $$$ zaniknou. Jinak, Cosmu planda ten displej o poznani mene, jen zas pomerne dlouho trvalo, nez na tom rozjeli libc-based userspace.

Jolla IMHO nikdy oficialne plnou podporu Gemini neslibila, a taky ji teda nedodala, kazdopadne, browser / ssh / 4G na komunitni verzi funguji bezchybne :-) Jinak, jako Sailfish-based telefon ted pouzivam https://fxtec.com/ (tez nema oficialni Jolla endorsement, btw), i to se v metru da pouzivat, jen ta klavesnice oproti Gemini je malilinkata, a da se s tim (pouzitelne) i telefonovat, kdyz teda i pres 21. stoleti nekdo ma komunikacni choutky tohoto druhu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby nedošlo k nedorozumění - já Spigu na brouzdání nepoužívám a ani nechci. To můžu na tabletu bez klávesnice. Já na tom píšu texty, programuju a browser potřebuju maximálně ke čtení dokumentace. Těch sedm hodin bateriového, které to po deseti letech používání někým někde stále zvládne, mi nějaké ty výkonové problémy vynahradí :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koľko vecí museli von, aby sa to vošlo do cca 7,5 GB? Ako dlho bootuje? Mypal si neskúšal? Má ešte podporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak ven? XP na tom SSD zabírají asi třetinu a to jsem instaloval z normálního instalačního média včetně všech servicepacků. Plný boot je do minuty od zapnutí, tj. včetně BIOSu. Procesorově to není nic extra rychlého a náročnější task to pošle do wait kurzoru, ale systém sám o sobě je normálně svižný, nečeká se nikde na nic - pamatuju doby, kdy se XP provozovaly na sestavách jako PIII/500 s 256 M RAM a šlo to, takže tady je to celkově OK.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ma prekvapuje. U mňa winxp zabalené asi pomocou 7zip v Parted magicu (clonezilla) zaberá asi 3,8 GB a to som nemal nainštalovanú žiadnu hru (+ mám 8 GB, tak 7zip sa mohol nastaviť slovník na viac ako 64 kB). Už som aj zabudol koľko GB mi Win XP vzal, ale teraz si matne spomínam, že asi 12-13 GB. Kto mal Win XP na P III 500 MHz s 256 MB v auguste 2001, nie som proti. Osekané PR2009 zaberá asi 5,8 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Časem se to prozáplatuje až k morbidní obezitě, ale čerstvě nainstalovaná XPčka rozhodně tolik nezabírají. Na 12 - 13 GB se dají skoro dostat čerstvé desítky, čerstvá XPčka mají prd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XP, řádně oholené a vyčištěné, se dají provozovat na Pentium Pro 200MHz se 128MB RAM, dokonce i AoE II si na tom člověk zahraje ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechcel by som s niečím takým pracovať (ani mať to ako zábavku). Ja mám Win NT 4.0 na P4 Northwood, 2 GB RAM a lietaaaa to (kým nespustím FF s bežným (nie textovým) webom). Ale akú má odozvu Win XP s 128 MB na PI 200 MHz? Už by som nechcel PC ako pred 20 rokmi - Win NT 4.0 s 16 MB na 486. 10 minút to bootovalo. Dnes by som zašedivel, alebo radšej sa popozeral po zbernom dvore. Dnes som "testoval" W10 na NB s 4700U, NVMe a 16 GB RAM. Raketa. Žiadne čakanie, odozva okamžitá, aj Chrome nabehol mrknutím oka. Radosť na tom pracovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší bizár, co jsem kdy bootoval, byly Windows 95 na 80MB HDD (rozšířeném drivespacem) a 386SX/33 MHz se 4 MB RAM a ISA OAK VGA s 1 MB VRAM. Tam bylo patrné i vykreslování kurzoru myši při pohybu, o naprosto zřetelném a neuvěřitelně líném vykreslování oken čárku po čárce ani nemluvě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám v plánu v brzké době instalovat na 386DX-40 s 20 MB RAM Windows NT 3.51, potřebuju něco vyzkoušet. To jsem zvědav, zda to bude stejná tragédie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAM IMHO cca fajn, ale tiež nič moc. Win NT 4.0 s FF, mIRC-om a simanky vezme cca 140 MB (https://ctrlv.cz/shots/2020/10/01/Q2eY.png ). Ale 386? Nechcete ako redakcia robiť aj videorecenzie? Pozeranie sa na prácu s Win NT 3.51 by som bral. Plus nainštaluješ Calmiru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na aký účel to mal jeho majiteľ? Ako písací stroj? Ten HW nie je ideálny ani na Win 3.1. Tušímže okolo roku 1997 som mal v práci Pentium 1xx s 16 MB a Win 3.11 s pripojením do Novel siete. Nepamätám sa, že by to sekalo, ale na tú dobu to bol rel. nový HW (a to šlo o št. správu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Majitel (tedy já) prostě jen zkoušel, zda to jde. Standardně jsem na tom provozoval DOS, pochopitelně :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A NTDEV je zprovoznil na 16MB RAM :-)
https://www.youtube.com/watch?v=oMnABjaDbhE&ab_channel=NTDEV

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odozva je akoby to púšťal vo virtuálke na i9-10900K @ 5,3 GHz. A plus ako osekal ten Win XP? Nepoužil ani NTFS format disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna cez velmi znamy xpLite. Autor tohto uz vytvaral aj nLite na Vistu a W7 kde MS autora preplatil aj s vydieranim pravnikmi a zamestnal. Hlavne aby skoncil projekt.

Sam som mal zredukovane XP SP3 zosekane len na hranie a browsenie a zaberali asi 350MB na disku. Najmensi bootovatelne XP mali nieco pod 200 MB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, stale tu mam na hrani jeden kompik s PPro a 192MB RAM a XPcka na nem bezi celkem v pohode, samotny OS CPU nijak vyrazne nezatezuje a nesezere ani polovinu RAMky, zalezi na aplikacich. Samozrejme na provozovani nakeho moderniho browseru to neni, ale neco odlehceneho, treba Dillo by asi slo v pohode, nevim, nemam to na siti.
Poprve sem XP instaloval nekdy kolem 2000 na taktlyho Celrona s 64MB, RAMka byla tehdy jeste draha jako prase, nebylo to nijak super, ale hral sem na tom i Unreal tournament s 3DFx a taky to slo, nicmene jako primarni OS sem mel Win98SE, ty precejen behaly o poznani svizneji. Takze nevidim duvod nadavat na masinky s celyma 512MB RAM, samotnym XP to bohate musi stacit, zalezi co tam kdo pousti a jaky tam ma nainstalovany bordel.
Cista instalace XP ma kolem 1,3GB a z toho asi 500MB zabiraji duplicitni soubory knihoven a ovladacu (DLL cache a DRV chace), ktere lze s klidem smazat a dalsim pricistenim dostat se na nakych 700MB. Moje soucasna instalace XP SP3 asi 6 let stara se vsema SP, roll upama a modama ma asi 1,1GB z toho jen 100MB sezraly novejsi ovladace nvidie...
Jinak kdyz se da do stareho kompu SSDcko, tak to vyrazne pomuze jakemukoliv systemu. Takle sem si vytunil treba jeden starej compaq
http://rayer.g6.cz/hardware/evon400c.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nazdar Maťo. Kde si sa túlal? 192 MB a 200 MHz CPU na Win XP? Je mám 10x viac (RAM aj frekv. CPU) na Windows NT 4.0 :D. BTW, bol by som zvedavý ako vieš osekať Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po tej SPige som patral.
Momentalne na cestovanie pouzivam ASUS X101CH s modifikovanym BIOSom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K moštárně se mohu hlásit já, pokud mne tedy někdo nepředběhl, ale proto jsem to slovo tehdy použil, aby to zaujalo a pobavilo. A že ho použil někdo další mi dělá jen radost.

Jinak k těm atomovým mašinám. Je třeba se podívat do doby, kdy vznikl úplně ten první "Asus e-e". Byl to rok 2007 a i když se to nezdá a mně osobně to přijde jako "nedávno", je to už 13 let. V těhlech létech jsme frčeli na C2D, kdy řekněme studí chudenti kupovali stroje s CoreDuo mobile, protože C2D byly poměrně drahé (ty lépe vybavené). A přišel tenhle stroj, kterej působil tak trochu jako scifi. Bylo to malé na úrovni subnotebooků, ale oproti nim to bylo neskutečně levné a dlouho to vydrželo na baterii (moje 8510W mobilní WS dala na baterii při hodně velkém spoření něco mezi 3-4h, jinak při "běžné" práci cca 2h). Druhak, první tenhle "hovnostroj" byl poháněn Celeronem M, což byla mobilní platforma s mobilním chipsetem, sice to mělo rámeček kolem displeje na úrovni dětské hračky, ale říkám, v té době to bylo takové scifi. Pak to inovovali a vrazili tam atoma, kterej tak získal odbytiště, jenže párovali to s desktopovým chipsetem, kterej žral jako několik atomů dohromady. Až po několika letech vyrobili novej chipset a později celé SoC.

Problém byl ale ten, že architektura a CPU vůbec se zásadně neinovovalo roky, až řekněme nějak po roce 2012 se začalo na poli atomů něco dít, co se dalo nazvat vývojem. Stejně jako česko zaplavily ty plečky z mountfieldu, kde bylo "něco" jako SSD, ale podle všeho to bylo ještě horší jak 2,5" na 5400 otáčkách. Do toho začali tyhle stroje ztenčovat a "ojebávat" jak to jen šlo.

Prvotní myšlenka nebyla špatná, prostě lowcost stroj na browsení po internetu s dlouhou výdrží a nízkou cenou. Sice tu existovaly mašiny, ale bylo to všechno jen ne lowcost. Ihned mi na mysl vyvstane věc, jmenující se "Sony Vaio P", docela hitech věc a v době prodeje i neskutečně drahá - 900$ (první hovnostroj byl snad za 7k českejch, myslím, vochmatal jsem si ho tehdy v datartu nebo co to bylo, na andělu v OC smíchov).

PS: ještě si vzpomínám, že to úspěšně usmrcovaly Windows Vista/Windows 7 Home Starter, což byla neskutečně očesaná věc a většina to snad downgradovala automaticky na XP, se kterýma to chodilo hezky. Osobně jsem měl v prackách delší dobu na hraní MSI Wind U123, dalo to na bakterii 6h provozu a používat se to dalo celkem bez obtíží.

Jinak takovej atomovej nas/pidi server si dokážu představit, pokud se k tomu dá adekvátní množství paměti. Jenže tohle zase intel podle mně pohnojil tou aférou, kdy umírala LPC sběrnice, resp. budič hodin. Člověk si řekne, dobře, stane se, poučí se, jako u toho chipsetu k LGA115x, jenže ono se to opakovalo znovu a znovu. Takže i kdybych si třeba toho atoma v nějakém embedded provedení vhodném pro server pořídil, tak po tomhle prostě ne, nevěřím jim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, eee malo zmysel používať pred 10 rokmi, nie teraz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, teď přesně nevím kterej atom, ale tipuju ten 1C/2T, měl výkon jako P4 Prskoty. Což na to, že prskoty jsem vídal ještě v roce 2008 v různých kanclech a tu a tam i po roce 2010 (to už byl docela masochismus), je hodně slušné. Musíme si uvědomit, že C2D se dostalo na trh někdy kolem roku 2006, prescott je z roku 2004, northwood 2002 a wilík 2000 (ale reálně jsem ho vídal až kolem toho roku 2002). A teď si vemte, že CPU z roku 2004, které požíralo až 95W, trumfne mobilní lowcost plečka s dvacetinovou spotřebou "jen" o 4 roky později. Dneska to sice vypadá fakt hrozně bídně všechno, ale tehdy to znamenalo docela hodně.

Jinak mi pod rukama prošly i takové věci, jako Wibrain B1, což je UMPC na platformě VIA a mohu konstatovat, že to bylo všechno ale zároveň nic. Stejně jako hromada různých handheldů, PDA, PDA-telefonů a tak. Něco nebylo tak špatné, ale řekněme že smysl začalo po těch všech kotrmelcích dávat až to "eee", proto se ostatně vyrábělo v takovém množství. Následně to pak pohřbili tablety, protože spousta "uživatelů" to používala opravdu jen jako browsidlo a koukátko na trubku či asociální sítě, takže výrobce pak napadlo ufiknout klávesnici a protože na tyhle věci nejsou potřeba widle, tak tam můžeme strčit mrzkej Arm. A ono to klaplo. Jenže to už je další příběh a moc jsem se "rozkecal" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mam a pouzivam ASUS eee X101CH s Atom n2600 2c/4t s 1 GB ram a 32 GB ssd.
Na upload fotiek, kontrolu mailov, weby, signal, prehravanie opus/ogg/mp3 a sem tam youtube ked som na cestach.
Ma to 1kg,10" vydrz do 6 hodín na pôvodnej baterii + 1 nova s 8-9 hodinami. wifi funguje spolahlivo pripojenie cez mobil tiez a s MX linuxom 19.2 spolahlivy stroj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Moštárna" - jedna z těch věcí, které beru jako že se říkají odjakživa. Už když jsem někdy v létech 2002/2003 přišel k prvnímu Macu, tak jsem to občas na nějaké počítačové akci zaslechl... Ale samzořejmě autorovi rád prvenství přiznám :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jo, já to ještě nezaslechl a když jsem psal někdy snad začátkem roku nějakej příspěvek, tak mně to napadlo. I tak jsem rád, jestli to někoho napadlo. V zásobě mám pořád hodně slov :D

Přiznávat to nemusíš, poplatky a úplatky nevybírám, jen se rád dozvím, jestli mě napadlo něco zajímavého, nebo mně někdo předběhl už dávno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rok 2007 a podtaktovaný Celeron M @630 MHz mohu potvrdit :)
https://diit.cz/clanek/anatomie-asus-eee-pc-4g-701

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud jsou ty kousky ještě dobré, tak je můžeš repasovat, ne? Pokud to elektro nabízelo +- to, co většina jiných, tak jsou to stroje s 4GB RAM, Celerem, plotnovým diskem, TN HD displayem a plastovou fólií místo šasi... než u toho sedět s W10, tak je ekologičtější je vyhodit (léčba nervů a očí není zdaleka zadarmo).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bylo na mě, tak už tam dávno nedělám. Já jsem takový ten "potulný měnič prací", kterého sice žádný personalista nemá rád, ale o to mám větší přehled/nadhled.
Po škole (knihkupčina) jsem dělal redaktora/korektora textů, následně jsem šel dělat do elektra (Planeo/FAST ČR), následovala brigáda ve Škodovce a pak ten sběrný dvůr, od kterého jsem utekl do Foxconnu (Repair, RMA) a abych si utužil znalosti o IT, šel jsem dělat na SMT linku a přes pozici elektromechanika jsem se dostal k technologovi :)) Tohle si prostě nemůžeš napsat do CV, neb se ti to nevejde na A4 :))))))))))))
...
Ale je to "príma a kůl", člověk má miliardu zkušeností a nadhled, který ti jen tak nikdo nedá ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by si NB s tým Atomom? Chcel by si otvárať web. stránky 5x pomalšie ako na novom HW a prehrávať max 144p videa? Keby weby a aplikácie mali nároky ako pred 20 rokmi, máš pravdu, ale PC svet nie je automobilový, kde aj stará Š120 má použiteľný výkon (aj keď s obmedzeniami pri plnom aute s 5x100 kg osobami). Druhá je, že napr. firmy vyhadzujú aj i5 Haswell.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, klučina který trochu rozumí IT se nikdy ve sběrným dvoře (středně velkého města) nebude mít špatně, *byť* bere pomalu jen minimální mzdu+stravenky. Totiž tahle (pomalu všemi) opovrhovaná práce umí být docela výnosná - pokud to samozřejmě umíš i střelit ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak na telegram a se zapnutým Adblock brouzdání dobrý. Ale ani na to porno v 720p už to asi nebude no :(
Zlobil tam napájecí konektor. Jestli je to na úrovni desky tak to do koše fakt poletí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po mých zkušenostech s ION, XP jen v případě, že tam chceš provozovat starý hry, ve všech ostatních mi Xubuntu fungovalo lépe a radostněji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nejspíš nebude ani s ION tipuju :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně není, myslel jsem to spíše ohledně OS. Ty Win XP mi dneska příjdou dost neohrabaný a linux mi přišel použitelnější na cokoliv (krom některých starých her, co zlobily ve Wine... ), ale to je moje subjektivní hodnocení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem ani neni tak ten Atom, jako pamet. Kolik meli ty EEEcka, 1GB ? na tom se fakt dnes fungovat moc neda... leda ze bys pouzival 32bit OS+appky, jenze 32bit x86 veci uz dnes temer nikdo nedela....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty novější EEE měly běžně 1GB z výroby. Dá se to povýšit výměnou modulu za 2GB. Víc ta deska neumí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víc neumí řadič v CPU, desce je to víceméně fuk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem v jednom takovém "čemsi" rozšiřoval paměť a mrskl jsem mu tam 4GB a normálně to tam jelo (a OS to normálně používal). I když ve specifikacích je 2GB, klidně bych zkusil tam dát 4GB, tím se nic nezkazí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten řadič CPU jsou součástí desky, beru to šmahem. U těhle strojů je to komplet napájeno, takže nemá cenu to nějak dělit, zvýšit podporovanou RAM výměnou CPU nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu EEE s Atomem D525 a funguje to i s 8 GB RAM (i když podle spec. je max. 4 GB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedno, na té in-order hrůze je za trest provozovat cokoli. Nějaký lehký Linux je nepochybně lepší volba, když se mu dá SSD, tak to sice jakž takž běží, ale pořád je to strašný křáp. Nějaký NTB s C2D, což už je dnes taky pomalu historie, tak ten poslouží tisíckrát lépe. Několikrát jsem naše staré EEE 1001px se stejným CPU a 2GB RAM (maximum co to umí) a 128GB SSD vytáhl, že si z toho udělám nějaký přenosný ladící stroj, nicméně jsem od toho vždy utekl, starý ThinkPad T500 za pár šušní je proti tomu luxus. Navíc ty EEE nemají nic moc plasty, praská to, na časté nošení jako "nářadí" se to moc nehodí, rozpadne se to.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Do T500 jde hlavně nacpat 8GB RAM, může mít celkem fajn 1680x1050 nebo 1920x1200 displej, výkonnější grafiku a i podstatně rychlejší CPU, ideálně něco jako C2D P9700 či T9900.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám obyčejnější -slabší - T500, typ CPU teď ale z hlavy nevím. Nicméně i tak proti tomu Atomu je to jako raketa. Běží mi na tom Kubuntu, dal jsem to tam jenom na zkoušku, ale byl jsem unešen, jak moderně vypadající všemožně animovaný vzhled je na tom stroji plynulý a rychle startuje (z SSD), tak jsem ho tam už nechal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jop ... ve fnbrno se stale svisti na XP, proto taky "utok" z brezna .......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takove instituce by mely prejit na Linux / tam, kde je to mozne /, lide by sice zpocatku asi brblali, ale casem by si zvykli...
v nasem malem spitale se tez nekomu podarilo dostat do systemu vira, nastesti meli spravci dobre osefovane zalohy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jste to vyřešil.
Takové instituce používají zastaralý software ne kvůli ceně licencí za nový, ale kvůli podpoře a dostupnosti věcí na tom vázaných. Když máte tomograf za půl miliardy, nekoupíte si nový jen proto, že tenhle už nemá podporu Windows 10. A třeba se vám nechce platit podporu.
Pak tam má být ajťák, který se postará o to, aby i blackbox se známými dírami byl v té síti v bezpečí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> kvůli podpoře a dostupnosti věcí na tom vázaných

Kdyz se nekdo neobtezuje updatovat software 20 let (tolik maji WinXP) pro zarizeni za pul miliardy, tak bych rekl ze spravne slovo je "nepodpora".

> A třeba se vám nechce platit podporu.

Ano to je taky moznost - ze vyrobce sice updatuje, ale zakaznik nikoliv. Coz mi prijde nesmirne hloupe (kdyz neco kupujete za pul giga, nemate na to si smluvne zabezpecit updaty na celou zivotnost ?) ale budiz, mate pravdu.

> ajťák, který se postará o to, aby i blackbox se známými dírami byl v té síti v bezpečí.

Asi si mylite zamestnani, ajtactvi je jiny obor nez ten co studoval gandalf :) Existuje presne jeden zpusob jak takovou vec udrzet v bezpeci: odpojit od site. Vsechny ostatni zpusoby vam mozna daji warm fuzzy feeling of safety, v bezpeci to ale nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezka teorie .... ted zpet na Zem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Asi si mylite zamestnani, ajtactvi je jiny obor nez ten co studoval gandalf :) Existuje presne jeden zpusob jak takovou vec udrzet v bezpeci: odpojit od site. Vsechny ostatni zpusoby vam mozna daji warm fuzzy feeling of safety, v bezpeci to ale nebude."

Ne, to se dělá tak, že odstřihnete celou síť takových zařízení. Protože třeba u toho tomografu potřebujete, aby to odeslalo data někam na síť, nebudete je přenášet na flashce (což ve finále může být daleko méně bezpečné). Takových sítí je v ČR hromada, jsou odpojené od všeho ostatního, respektive je tam někde nějaký prostředník, přes kterého se předávají jen ta konkrétní data, která je nutné předávat (např. web proxy), a to za přísných podmínek a s důkladnou kontrolou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

20let stary HW taky asi bude malo ktery vyrobce podporovat i kdyby si to zakaznik koupit chtel, navic vyrobce potrebuje prodavat nove verze a ne podporovat donekonecna stare. Takze nakonec stejne skoncite se starym HW a starym SW pokud nemate dalsi zbytecny x mega a proc vyhazovat neco, co funguje. A druhak, takovy zarizeni nemaj na internetu co delat, vsechny takovy veci maj bejt na uzavreny vnitrni siti. Ono totiz ani u novyho HW/SW nemate jistotu, ze tam neni naky 0-day, ktery tam vydrzi klidne nekolik let, nez si ho nekdo vsimne a
opravi. A nakonec, i ty viru uz pomalu nepudou ani na XP spustit, protoze se vetsina utocniku zameri na novejsi, vice pouzivany OS :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsak jem psal "tam, kde je to mozne"...
holt drivery, resp. HW klice a SW jsou/muzou byt problem...
ted jen zda se o to nekdo odpovedne zajima...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neni vubec, ale vuuuuuuubec o podpore. Je uplne jedno jestli ma tomograf XP nebo 95, muzes ho odstrihnout od site a je po problemu. Nicmene tyhle veci maji samozrejme podporu, ne ze ne. Jde o diletantstvi, ze "IT" oddeleni ma 90 lidi a drtiva vetsina ani neumi pomalu zapnout pocitac, to je ten problem;-) A kdyz vidis, ze jsou tam pocitace normalne PRIMO do intranetu a zaroven do internetu s windows 98, tak asi vis, ktera bije! Neni to o SW, ale o diletantstvi, zkraje tohoto roku prechazeli hromadne na W7!!! W7! Chapes? Zacatkem ledna koncila extended podpora a oni prechazeji. O W10 nechteli slyset, protoze pry nemuzou kontrolovat, co si clovek nainstaluje do BEZPECNEHO SANDBOXU UWP aplikaci ..... jako to nepochopis ..... chodi maily, ze chodi nebezpecne maily od toho a toho a nemaji se otvirat, misto aby na email serveru nastavili spamovy kos;) Nebo se kupuji za 30k tablety s androidem 4.4 .... zalohy niceho fakticky neexistujou a kdyz pak v patek 13ho jedna sestricka brouzdala po amaterech a nahodou klikla na mining situ s ransomwarem, tak si v domeni instalace noveho prehravace videi, nainstalovala ransomware do XP SP0, pripojeneho ke vsem sdilenym diskum, ke vsem zalohovacim diskum, proste k cele infrastrukture nemocnice a divi se, ze se jim to zakryptovalo:o) ...... jak rikam, to nepochopis ...... pro hesla do 20 let stareho lotusu (coz je primarni DB!!!) si chodis k cloveku, ktery je full time dedikovany pro tisk hesel na papirek ......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no tak to je jak z pohadky, neuveritelne...:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neuvěřitelné, ale spíš vycucané z prstu. Na jakém HW vůbec může běžet XPSP0. Vždyť tam není ani podpora disků větších než 128GB, USB2, natož třeba AHCI. A na takovémto šmejdku tak maximálně z roku 2005, pro který nejde ani sehnat současný prohlížeč, si prý sestřička sjížděla videa na amatérech. No to sotva, ten web by na tom vůbec nefungoval. Takže pohádka hezká...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S amaterama to byl jen priklad, proste "nevhodne" nekam klikla. Jinak kdyz dostali pred Vanocema 300 mega na "kyberneticke" zabezpeceni, tak se nedivim, ze ti prijde zvlastni HW a SW vybava, ale to jen dokazuje, ze jsi nikdy ve statni sprave nepracoval:o) Coz samozrejme nedoporucuju z vice duvodu, ale tim hlavnim je asi to, ze pak clovek pochopi veci, ktere se ve state dejou a prestane mit tak nejak iluze .... takze svym zpusobem to vlastne doporucuju:o) Pak se clovek nedivi, ze se schvali zakon o cipovani psu, ale neni udelana databaze, ktera stoji desitky milionu a to to jeste pobezi nad stavajici databazi veterinaru a bude se za pristup platit. Databaze prodeje dalnicnich znamek, databaze SPZek. Vsechno veci maximalne na vikendovou praci a jednoduchou databazi, ale desitky, ne-li stovky, milionu a roky "prace" a vyberovych rizeni, kdy se k tomu bezny clovek nedostane nebo ho to proste po jiste dobe prestane bavit ta byrokracie. Jop, statni sprava. A to tu mame piraty (dle meho uz jen podle nazvu strany curaci - a to tam znam i zakladajici cleny, co sdili stejny nazor a uz davno utekli), kteri se holedbali elektronizaci statni spravy, ale jeste nez se secetly hlasy z voleb, uz "hrde" hlasili, jak jdou do opozice, aby nahodou nemuseli nic delat nebo nedejboze nemeli nejakou zodpovednost (jop, kritizovat vladu z opozice je sazka na jistotku;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Časti tohto rozsiahleho balíka boli dostupné už dlhšie, v rámci .tor adries určite, takže ide skôr o kompilačku "Best of Microsoft Source", aj keď tam stále chýbajú niektoré skvosty. (Napr. hneď prvý MSDOS 3.30 leak je z roku 2004, mimochodom BetaArchive (odporúčam pozrieť celý projekt) má práve topic o tomto XP leaku https://www.betaarchive.com/forum/viewtopic.php?f=61&t=41870 )

Ale tak nejak sa mi zdá, že tu niečo nehrá, ako napríklad "zvláštny" obsah priečinka media (viď. výpis súborov napr. TPB - https://ctrlv.cz/0GTM). Žeby sa niekto takýmto štýlom pokúšal šíriť svoju propagandu? A údajný zdroják na Windows 2000 má iba 122.35 MiB. Kuriózne. Samo o sebe to XPčko je SP1 a obsahuje, prinajmenšom, divné priečinky - wow64win a wow6432. Divné, pretože XP bolo len 32bit (kernel 5.1), 64bit boli odvodené zo Server 2003 (kernel 5.2). Môj predpoklad je taký, že to bude leak skôr od nejakého developera z roku 2002-2003, než projekt priamo z build mašiny, a usudzujem, že tento zdroják koloval internetom dlho ako cenná komodita. Vtipné je, že až v roku 2020 šiel von mimo uzavreté kruhy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak prý se z uniklých zdrojů podařilo zkompilovat funkční XP, a snad i MS potvrdil oficiálně, že se skutečně jedná o zdrojáky OS WXP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A videa už zabanovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, NTDEV prej dostal torchu po tlame a tusim ze i na 4chanu to vlakno uz smazali, ale na Win-raidu se vesele kompiluje. Uz se povedlo vybuildit upravenou verzi acpi.sys, ktera nehaze BSODa na nekerych novejsich PC, takze se tesim na dalsi mody. Sam sem zkousel kompilovat W2k3, ale napred mi doslo misto ve virtualu (chce to tak aspon 60GB) a pak mi to padalo pri prekladu na chyby v NTVDM - poustel sem to pod Win7, melo by se to poustet pod XP, takze to este budu muset zkusit..

Jinak par novinek z posledni doby pro XPcka:
podarilo se backportovat univerzalni USB 3.0 xHCI driver z Win8 pomoci NTOSKRNL Emu_Extender

A pak tu mame novy univerzalni opensource driver StorAHCI (backport MS samplu pro XP)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.