Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nenechte si ujít dokonalé zážitky s Windows 10, dokud je čas, vyzývá Microsoft

No jo, minuly tyden jsem delal manzelce upgrade na notasu z Windows 8 na Windows 10... Bohuzel tim prestal fungovat touchpad driver, ktery umoznoval rollovani jednim prstem po strane (uz to byla pro mne fuska to rozchodit na windows 8) .. A to je pro moji manzelku top priorita :) Tak jsem zkousel pomoci metody pokus omyl ruzne drivery a upravy registru, az notebook uz nenabehl (modra obrazovka i v save modu). Takze zpatky na Windows 8 (s classic shell) a placani se pres ruce, neboli jak pravi klasik, "co funguje, na to nesahat :) "

+1
+47
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu nač ste tam jebal Windows 10 kdyz vsechno fungovalo k spokojenosti, nac nasilu kdyz je to "zadarmo" ale presto píčovina.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Update pro touchpad (minimálně od Synaptic) se distribuuje v rámci Windows update, takže stačilo počkat.. ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jednalo se o Asus notebook s Touchpadem od ELAN. Maji k tomu vlastni asus ovladani, kde jsou jen 2 prsty na scrollovani. Pres ruzna fora se mi podarilo najit Elan Driver pro Lenovo, kde se pres registry enablovaly options pro jeden prst. Bohuzel pod desitkami tento driver jiz nefungoval a novy Driver pro Lenovo nesel nainstalovat (hlaska o nepodporovanem hw) ..

Na jinem starem pocitaci Acer extensa mam Synaptic driver, a tam problem s windows 10 nebyl zadny.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

mal si spravit cistu instalaciu win10 a na 99,999% by vsetko fungovalo ako ma.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Řešil jsem podobný problém s touchpadem značky Cypress v lenovo U300S. No dopadlo to tak, že jsem z číny objednal Synaptics a vyměnil.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tohle řeším rollbackem... prostě desítky na tomhle nejdou... nebo běž jinam...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne nefungoval driver, a nebo jsi to jenom neumel nastavit?
Defaultne to je vypnute (alespon na vsech notebookach, co jsem instaloval win10, to vypnute bylo) a musi se to v ovladacich panelech nastavit, co to ma delat.
U me to naopak nabizi moznosti co delat I trema prstama a ctyrma prstama tusim, coz uz je docela legracni, to uz si neumim predstavit, jak s tim neco ovladat :-D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Postupem roku ve mně ta reklamní kampaň na W10 vzbudila až nečekaně velkou averzi k MS.

Ale k věci. Nedaří se mi najít (věrohodné - ne jedna babka povídala) odpovědi na dosti zásadní otázky. Mám počítač, mám retail verzi W7:
Budou po upgradu W10 taktéž retail?
Pokud se po upgradu do měsíce vrátím na W7, pozbudu nárok na W10?
Pokud se po určité době (déle než ten zmiňovaný měsíc) vrátím k původní W7 licenci, budou má W7 stále legální?

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

snad se nepletu ale puvodni licence nezanika jen k ni dostanete bonus W10 OEM :)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Nejprve ve stylu „Volejte řediteli“:
Q: Budou po upgradu W10 taktéž retail?
A: Ne.

Q: Pokud se po upgradu do měsíce vrátím na W7, pozbudu nárok na W10?
A: Ne

Q: Pokud se po určité době (déle než ten zmiňovaný měsíc) vrátím k původní W7 licenci, budou má W7 stále legální?
A: Ano

Teď podrobněji:
1. Pokud je mi známo, upgrade touto formou je vázán na stroj. Takže ta licence na Windows 10 bude fyzicky nepřenosná.

2. Pokud vím, nárok na Win10 se zaregistruje na MS serverech a jde pak použít i při pozdější reinstalaci (i po 29. červenci, což se ale ještě bude muset prakticky vyzkoušet). Přiznám se, že nevím, jestli je ve Win10 nějaký mechanizmus, který by nárok zrušil při klasickém „návratu zpět“ prostřednictvím příslušné nabídky ve Windows 10 ve 30denní lhůtě, vycházím z toho, že když ty Windows 10 vykopete ručně, tak ten nárok zůstává a mezi ručním a „automatizovaným“ vykopáním Win10 ze systému není z hlediska licenčního žádný rozdíl.

3. Přiznám se, že licenci jsem ohledně této možnosti nestudoval, ale fyzicky to imho není jak poznat. Nevím ani, jak je to s možností legálního downgradu takto získaných desítek, nicméně běžná verze Win10 v prodeji to mít bude. Každopádně když ty Windows 7 znovu nainstalujete, tak budou normálně fungovat a nikdo kromě samotného Microsoftu nemůže s jistotou říci, že jste někdy využili možnost upgrade. Řekněme, že byste to měl na firmu a potřeboval byste nějakému debilovi z kontroly doložit, že tu licenci na Windows 7 máte - máte originál, máte doklad a to stačí.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověď, hlavně za ono "podrobně."

Mé dilema už vyřešila svázanost W10 s hardwarem (do konce roku plánuji přechod na nový notebook,) ale jen takové zamyšlení...
K druhému a třetímu bodu (bez ohledu na "prokazování":)
Otázkou je, zda vlastnění licence na W7/8/8.1 vás opravňuje k nabytí licence nové, anebo máte možnost vyměnit jednu licenci za druhou.
V druhém případě by návrat k původní licenci vyžadovala z vaší strany odstoupení od smlouvy (- ono automatizované vykopání W10?)
Jak jste napsal, jediný, kdo by mohl o vašem pokusu o upgrade vědět, je MS. A toho jsem se právě bál, protože je to MS, kdo je schopen na váš počítač propašovat hlášky o nelegálním softwaru. A předpokládám, že to dělá na základě nějaké databáze klíčů, do které by (na své standardy předvedené při propagaci W10) s klidným svědomím mohl přidat všechny klíče použité k bezplatnému upgradu.

...a SW vázaný na HW by se s downgradem určitě neměnil na retail verzi:D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft je v tomhle az extremne flexibilni a benevolnetni.
Mam z velmi dobreho zdroje (proste od kolegy, co to zkousel:o), ze jde pouzit retail klic W8 na instalaci W8 a nasledny upgrade na W10 a pak instalaci retail W8 na dalsi pocitac. Je to zcela logicky proti licenci, ale funguje to bez problemu. Vetsina lidi ale stejne resi "legalnost" v ramci systemu, ale ne realne, protoze na ne zadne BSA neprijde:o) Proste lidi uz se snad pouzili od instalaci ruskych crackovanych a zabotnetovanych verzi a chcou "legalni" system bez ohledu na realnou legalitu:o)
A co se tyce OEM verze, tam samozrejme vsichni vime, ze kdyz selze nova instalace pri vymene desky (=vetsinou novy pocitac), tak staci zavolat na bezplatne cislo a automat vygeneruje novy klic a system je opet "legalni", ale neni legalni, rozumime si:o)
U W10 je to velka neznama. Tam uz klice neexistujou (teda myslim po upgradu). Nastesti uz nejakou dobu jde pouzit klic z W8.
U notebooku, ktere maji klice v BIOSu je to jasne, neupgradujes pred 29tym, tak smolik.
Ale jak to bude u PC, ktere je vazane na HW, to netusim. Jednou W10 zaregistrovany pocitac pri kompletnim reinstalu W10 klic vubec nepozaduje a aktivuje se sam. Jak to bude s tim, kdyz upgradujes (cimz legalne pozbydes licenci) PC (treba desku), tak to je otazka. Klic tam neni, jak pozna, ze jde o tvuj pocitac? Jedna moznost je pouzit W8 klic a jit klasickou OEM cestou, coz by defacto oteviralo neomezenou licenci windows:) Ale myslim, ze takto to pujde, protoze to dava nejvetsi smysl. Druhou moznost je, ze kdyz do noveho PC hodis stary disk, tak ti to treba rekne, ze je potreba overit licenci, takze opet bezplatne cislo, automat a aktivacni kod, cili no problemo - ale na tohle bych teda moc nesazel. Kazdopadne pokud ma clovek znackovy PC (coz bude asi naprosta vetsina) s OEM windows, tak kdyz neupgraduje na W10, tak smolik. Kdyz upgraduje a shori disk, no problem. Kdyz ale shori disk a vymeni CPU nebo desku, tak bude mit smolika, protoze cislo nema.
Jsou to hodne specificke pripady a priznam se, ze se mi to moc MS supportu nepodarilo pred rokem vysvetlit, tak jsem se na to vykaslal .... ono za 3 tydny se to dozvime:o) Kazdopadne behem 3 tydnu musim koupit novy PC a upgradovat na W10 svuj stavajici a jeste jeden tablet. Otazka teda je, kdyz prodam stary pocitac s legalnima W10, ze bych si podkladovou W8 nechal pro sebe a upgradoval svuj novy:) Nemam samozrejme W8 licence na rozdavani jen tak, ale zas aby to pak novemu majiteli nezacalo vyhazovat nejake hlasky treba za dva mesice:)
Je to tak slozite, ze to podle me MS ani resit nebude (vetsina mu stejne jde z OEM, protoze lidi kupujou pocitac uz se systemem) a tech par retail licenci a par lidi, co s tim bude spekulovat jsou pro ne nezajimavi, aby to nejak resili a riskovali, ze budou delat problemy nejakemu legalnimu uzivateli (jak to radi delaji vyrobci her:o)

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

"...aby to nejak resili a riskovali, ze budou delat problemy nejakemu legalnimu uzivateli..."

:D Tak ju, teď z mého pohledu: Celá W10 kampaň staví na konceptu udělat legálním vlastníkům předchozích verzí Windows ze života peklo.
Myšlenku, že by si něco nedovolil ani MS, po tomhle roce považuji za naprosto naivní, a spoléhat se na to, že s neetickým chováním zčistajasna přestanou, mi přijde dost ujeté.

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Nie je uz pravda, ze `tak staci zavolat na bezplatne cislo a automat vygeneruje novy klic a system je opet "legalni", ale neni legalni`!!!!

To prave cloveka najviac rozculi, ze na jednej strane znasilnuju ludi na ich novy OS, ale niekoho kto ho uz tam ma a ZMENI HW poslu do Pcka aj `nazivo` na aktivacnej linke!!!!!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne pro to mi prijde trosku na palici, aby to aspon nekdo nezkusil, kdyz ziska dozivotni licenci W10 (na dany HW).
Osobne si ale myslim, ze MS proste <W10 zarizne. Je to vcelku logicke, jelikoz vyvijet paralelne 3 verze systemu nedava absolutne smysl. Kdyby nebyli cinsti vyrobci ovladacu a nekteri vyrobce SW diletanti a nerozmrdavali system ohekama a rootkitama, tak mohl MS dat proste W10 jako klasicky update a kompletne zrusit i bezpecnostni podporu <W10, protoze ovladace a vse je kompatiblini uz od vist. Ale jak je videt z komentaru, staci pitomy vyrobce, co implementoval nejaky rootkit do systemu, ktery pak v novejsim nejede a pak prestane fungovat touchpad a podobne .... kdyz se podivate na nejake normalni vyrobce HP, dell, acer .... tak maji ovladace pro XP, >vista a rozdelene akorat na 32 a 64bit. Pripadne novejsi ovladace pro novejsi systemy s vice funkcema, ale neznamena to, ze by ovladac z vist nejel na W10.
Ale abych se vratil k puvodni myslence, myslim si, ze microsoft stare verze brutalne omezi. DX uz pro starsi nevyjdou, .NET treba taky ne ... funkce jiste nove neprida, akorat semtam nejaky bezpecnostni update. A myslim, ze treba na Vanoce umozni na tyden prechod pro ty, co zavahali, tim jsem si skoro jisty:o)
Osobne byt nadellou, tak nakazu portovat UWP do W7/8 (zas takovy problem to jiste nebude) a hodim to jako kritickou aktualizaci a mrdat na ne. Dnes clovek kdyz chce pokryt vsechny, tak musi aplikace ohybat kvuli vocasum, co maji 10 let stare obskurnosti jako W7, aby UWP bezely i na starsich systemech, pak uz by nebyl absolutne zadny duvod vyrabet jine nez UWP aplikace. Vsude by behalo vsechno, svet by byl krasne slunickovy, akorat na starsich systemech by lidi nemeli nejnovejsi vychytavky a to jak bezpecnostni, tak ruzne integrace s mobilama, cortanu, mapove podklady v nekterych aplikacich atd, ale to hlavni by tam bylo.
Ale je to spis zbozne prani vsech uzivatelu, ale indian to asi nepochopi:o)

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Re: „Osobne si ale myslim, ze MS proste <W10 zarizne. Je to vcelku logicke, jelikoz vyvijet paralelne 3 verze systemu nedava absolutne smysl.“

To bude stejně jako dnes. Bude až do konce rozšířené podpory dělat záplaty. Jen je už nebude prodávat. Bylo to tak u MS vždycky a bude to tak zas, i když MS dokázal, že umí i překvapit ;). Ale tady žádné překvapení nečekám.

Re: „Ale abych se vratil k puvodni myslence, myslim si, ze microsoft stare verze brutalne omezi. DX uz pro starsi nevyjdou, .NET treba taky ne ... funkce jiste nove neprida, akorat semtam nejaky bezpecnostni update. A myslim, ze treba na Vanoce umozni na tyden prechod pro ty, co zavahali, tim jsem si skoro jisty:o)“

Neřekl bych „brutálně omezí“. Jen je nebude vylepšovat na úroveň nových OS. Zůstanou takové, jaké jsou. MS se imho poučil z Windows XP, kdy vydaný SP2 mohl klidně znamenat vydání nového OS hezky za prachy, protože se toho v tom změnila hromada a přibyly nové funkce. Tenkrát se to „omlouvalo“ zvýšeným zabezpečením, takže to vyšlo jakoby zadarmo. A udělalo to z XPček nejnesmrtelnější OS všech dob (žádný OS neměl dva a čtvrt roku po ukončení podpory zastoupení trhu desktopových OS 6 až 10 % (podle zdroje)).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stale to tvoje slavny UWP... a stale je to nefunkcni zmetek co v ramci systemu neumi udrzet ani zakladni vec jako je jednotny a v systemu nastaveny jazyk rozhrani. Tim by si opravdu uzivatele velmi potesil, kdyby si jim cpal aplikace napsany v takovym bastlu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tve problemy bych chtel mit, hlavne teda by me zajimalo, co si dojebal .....

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Rozbity je ten system. Nastaveni je naprosto v poradku a naprosto bezne pouzivane v zahranicnich firmach v tomto state. Zahranicni firma ma celkem bezne anglicke operacni systemy na pocitacich a k tomu je tam regionalni nastaveni nastaveno na czech... A pak i v ramci settings je najendou smeska dvou jazyku. A ano je to hlaseno, mam na tech feedbackach i upvoty, ale microsoft mesice neresi ...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo te treba napsat v cem KONKRETNE mas problem? Ze by to treba nekdo konecne zkusil, zda jde o problem nebo tvoji blbost? Ale to uz jsem psal posledne a nejak ses uz neozval .....

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Ty uz se v tech svejch nesmyslech totalne ztracis. Konkretne sem ti to psal minule a ty sis dale mlel svoje nesmysly a snazil se jasnou chybu windows hodit na uzivatele. Otestovani je naprosto jednoduchy. Cista instalace windows 10. Nastavit country & region na Czech Republic a restartovat. Pak staci kouknout do startmenu... mix anglictiny a cestiny, ktera tam vubec nema byt.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, jsi uplny debil nebo to jen hrajes? Napisu "v cem KONKRETNE mas problem" a ty zplodis tohle???

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Kdo je tu debil je naprosto jasny, nemusis to o sobe porad opakovat. Jak replikovat problem sem ti napsal. Samozrejme muzes se vratit zpatky tam kde sem to popisoval detailne... http://diit.cz/clanek/microsoft-opet-na-steamu/diskuse#comment-902247 ale ty si stejne porad dokola budes mit ty svoje nesmysly. Jses hlupak bez znalosti co ani nic jinyho neumi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

TVL, mas pravdu .... asi jsem debil ..... hodnoceni to jasne ukazuje .... asi jo ... zacinam ti verit .... sice ani tu, ani v te minule diskuzi (kdyz uz ses tak blbej a dal si sem i odkaz) nepises co KUWADOPC KONKRETNE je spatne! Uff, malem jsem se zase rozzlobil (ja jsem na krystalickou hloupost vyslovene alergicky) .... ale jo .... v pohode, ja jsem debil, ty si borec ..... nejvetsi bombardak PPK, co mi to natrel! Uz prosimte nebudem resit tvoje spatne UWP nejake jazyky, co tam mas nekde asi spatne nebo co, budem ti vsichni slepe verit, pssst, hlavne aby jsme te nerozrusili a nemusel jsi dostat extra injekci ...... myslim, ze jak se rika "chytremu napovez" a kdyz se hada clovek s debilem dyl jak pul hodiny, tak uz se hadaji dva debilove, takze to radeji utnu a zij si dal ve svem svete ....

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Předchozí screenshot EN/CZ dialogem ti nestačil? Tak se zkus ptát jinak: V kterém okně/aplikaci/dialogu se stále zobrazuje mix CZ/EN, pls sejmi další screenshot a nasdílej ho, ... . Opakovat jednu dvě věty dokola dokáže i indiánskej support ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ten screenshot jsem nyni prehlidl. Ale uz si vzpominam, to je ten pitomec, co se divil, ze mu neco pada v insider preview ve fast ringu:o) Tak to sem v klidu, uz jsem se fakt bal, ze debil budu ja:o))) To jsi me uklidnil.
Ten screenshot z anglickych windows ted vidim ... to je prece znama chyba (samozrejme ironie), kdy vsem na svete se uz hodne dlouho vesira do anglicke verze sem tam cestina ..... jiste to neni nejakym nastavenim cestiny, ktere si tam zvolil:o) Frajer dal vsude anglictinu, ale je tam bug, ktery tam semtam vsem pise neco cesky:o) Nebo, ze by si treba podle GPS zjistil, ze je v cesku a nabizel semtam cesky popisek?:o) Ne! Uz vim, ono to bude tim, ze ho ten pocitac odposlouchava a zjistil, ze mluvi cesky, tim to bude!:o)

Ted se tu bavim nad tema jeho perlama:o)
"Bezpecne ? Uz zase ty tvoje pohadky. Stale a porad to blbne. Stale a porad i v poslednim windows insider buildu ty uwp zmetky padaj a schazujou se navzajem."
"Je uplne jedno jestli je to insider, puvodni release build 10240 nebo listopadovy update build 10586. UWP aplikace padaj ve vsech. Ve vsech jedna spatna UWP aplikace dokaze sestrelit i ostatni"
"Jakakoliv predinstalovana UWP aplikace od Microsoftu. Settings, Feedback, Insider Hub, Feedback Hub ... kazda z nich je problemova. UWP aplikaci pozna i slepej. Jsou to ty hnusne vypadajici aplikace se spoustou volnyho mista co vubec nezapadaj do grafickyho rozhrani desktop[ovych windows."
"UWP je nepovedenej zmetek a jen blazen by se to ucil a neco v tom vyvijel."

Kdyz pisu konkretne, tak samozrejme myslim konkretni pripad, kdy je neco spatne, kdy neco kdesi pada, jak poznava UWP aplikace (LOL) a podobne. Ale uz jsem si fakt myslel, ze je neco v neporadku se mnou, ale ten frajer je uplne mimo. Nikdy nenakodoval ani hello world, ale bude poucovat o UWP:o)))) W10 bezne pouzivam a nepamatuju si, ze by nekdy neco spadlo, natoz shodilo neco jineho jak onen pan pise:o) Nepamatuju si ani, ze by nekdo z mych znamych cokoliv takoveho nekdy rikal nebo, ze bych neco podobneho byt naznakem nekde cetl (krom neho). Dokonce neverim, ze by to delaly ani ty insider buildy, protoze to mam na test ve virtualce a jede v pohode. Ale neee, pan PPK je ten, ktery tomu rozumi a ktery rekl, ze to nejede a je to na hovno:o) On me asi donuti verit tem konspiracnim teoriim, ze si MS vede nekde zaznamy o interakci uzivatelu a jejich inteligenci a proste ty nejvetsi blbce takhle tresta ..... ikdyz asi mnohem pravdepodobnejsi vysvetleni je, ze jistym individuim to nejede proste proto, ze jsou to prachsprosti pitomci:o)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tak ses nam tu vyzracel. Je videt jak ani nectes co sem kopirujes. Ty ses v tom analu microsoftu tak hluboko, ze by si nevidel bug ani kdyby si ho mel primo pred ocima. Muzes me opakovane titulovat jak chces, ale sam ses primitiv co ani neumi cist natoz se kouknout ze to co pisu je pravda a ten win 10 jsou rozbita beta co je stale ve stavu v jakym to nemelo bejt pro normalni lidi vydany.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

no comment ..... s debilem nekomunikuji

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Co konkretne nechapes na tom ze uwp v ANGLICKYCH windows nahodne pouzivat CESTINU ? Jak to overit sem ti vejs taky napsal. Instalace cistech win 10 ve virtualni masine je cca pul hodiny, zmenit jedno nastaveni a i slepej (ci debil) hned vidi problem. Ne ty proste ses tak hluboko v analu microsoftu, ze chyby nevidis a vlastne ani nemuzes videt. Muzem to resit stale dokola, protoze ty krome toho ze je UWP neco uzasnyho co ma pry budoucnost si nikdy nedokazal uvest ani jednu vec proc to tak je. A ja furt muzu dokola opakovat ze je to rozbitej nedodelek a stale dokola ukazovat na realnych pripadech proc.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

no comment ..... s debilem nekomunikuji
P.S.: ty ses fakt uplny pic*s nebo fakt nevim .... si to teda konecne zkus nainstalovat! ..... neee .... klid ..... nebudu se uz s tebou otravovat ....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Blby co.. kdyz se nasel nekdo kdo ty ti tvoje nesmysly dokaze rozmetat na cucky a ty s tim nemuzes udelat vubec nic :-D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano licence je vázána na stroj, ale není to úplně striktní, protože jsem měnil GTX980ti za GTX1080 a W10 jsou pořád aktivované. Kamarád dokonce měnil GTX970 za RX480 a take se mu W10 nedeaktivovaly:) Oboje byl ugrade z W7 OEM... Asi je to vázané na desku a CPU..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle existuje někde u MS zašamšanej více/méně detailní popis toho, co všechno se musí naráz změnit, aby to bylo považované za nový stroj. V souvislosti s aktivací Win10 jsem zahlédl něco v tom smyslu, že by se např. musel změnit naráz procesor, disk a paměť (ve skutečnosti stačí místo disku změnit ovladač diskového řadiče za jiný typ, efekt je stejný). Když se to bude měnit postupně, tak se o jiný stroj nejedná. Ale výměna desky to zřejmě zaktivuje pokaždé, protože to už se změní HWUID (nevím, zda i když se to změní za stejný model, imho jo, ale nezkoušel jsem).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

nechci se poustet do zadnych spekulaci, ale naráz jsem vyměnil desku, CPU, MEM a grafiku a nic to s licencí neudělalo - proste z vesela jsem fungoval dál, vcetne prechodu na W10

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Vim, ze v takovem pripade se to deaktivovalo a muselo se volat pro novy aktivacni kod. Ale je mozne, ze to zrusili, ono to asi pro tech par lidi, co ma doma skladacky pocitacu nema smysl a hadam, ze takovych vic jak 95% jde dnes uz s OEM systemem. Ale jako je to treba mesic, co jsem tam volal, kdyz jsem re/instaloval ve virtualce W8 a hlasilo to, ze nemuzou bezet na dvou pocitacich zaraz. Staci zavolat 800 neco neco #1#1(na kolika pocitacich je to nainstalovano, to je takovy ten CHYTAK!:o) a pak uz jen zkopirovat ze schranky cele to 80ti cislo, pockat nez se to vychrochta, rekne, ze generuje novy klic a pak to jen opsat, co to nadiktuje:)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Měnil jsem teď najednou CPU, RAM a optickou mechaniku a W10 v pohodě, radši jsem je nabootoval a doaktualizoval, abych měl klid při dalším případném upgrade. Mám je nainstalovaný na druhém disku na S/N OEMkových Win7 Pro od Dellu (takové ty nyní už "ofiko" licence, že podle nějakého rozhodnutí Evropského soudního dvora se mohou nepoužité licence prodat dál, a tak se na aukru za 3 kila prodávaly). Jediné, co v praxi vadí je update biosu desky z ofiko biosu (na tom mám ty desítky) vs. biosu s upraveným SLIC na původní win7 :)) Nesprávně zvolený bios vadí jak těm desítkám (když je tam SLIC bios), tak těm sedmičkám (když je tam ofiko bios), ale stačí to zas přeflashnout zpátky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přitom svýho času šlo upgradovat na desítky i ze sedmiček ujíždějících na loaderu ;) (ve smyslu že při upgradu šel loader do kytek a desítky se i tak aktivovaly, protože stačilo k přenosu licence méně informací). Teď už to afaik nejde, SLIC musí být aspoň v BIOSu, a to pořád (i po upgradu).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale jde. Dneska jsem nainstaloval 2 takovy masiny a obe jsou aktivovany.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to si budu muset taky vyzkoušet, já to naposledy zkoušel... už ani nepamatuju kdy. Dík za info :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uff sem se vydesil. Zrovna jeste jednu instalaci planuju. :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To já ani nechtěl dál ten cizí SLIC v BIOSu mít, když už jsem konečně pořídil licenci na W7, tak ať jsou ty desítky rezervované načisto :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S loaderom to stale ide. Len Defender po upgrade zahlasi ze to je nezelany software :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jo seznam má. Bohužel osobní zkušenost je trošku jiná. Změnil jsem na NTB co se dá, takže skoro nic. Místo mechaniky původní HDD, místo HDD SSD a ještě RAM (tam byly již dřív) a ejhle W7 prof po reinstalaci nelze aktivovat. Vyřešeno i bez zavolání na linku důvěry, protože to bych je asi musel hodně seřvat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

GTX970 za RX480? Blazen:o)
A jedeeem:o)

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako mě ho sral problem s v-sync. Ale nebyl ochotnej investovat kolem 20K za IPS g-sync monitor. Tak vzal AMD a free sync IPS za nejakých 11:)

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Právě že se váže na desku jenom na desku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že první odpověď je dobře. Mně z W7 Ultimate "krabicovka" update udělal W10 Pro, přenositelné na jiný HW přes zákaznickou podporu, stejně jako tomu bylo dosud. Ono vázání na HW je opruz, na druhou stranu při reinstalaci už není potřeba zadávat žádný klíč. Nicméně jak je to s OEM, to si nejsem jistý, tam je instalace asi opravdu "natvrdo" na určitý HW. V každém případě se lze vrátit zpět k W7. :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jak to myslíte s tou přenositelností na jiný HW. Vám ji někdo přislíbil i po 29.7.2016?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"Nenechte si ujít dokonalé zážitky s Windows 10, dokud je čas, vyzývá Microsoft". Tak tomuhle jsem se z četných přímých zkušeností ze srdce zasmál :D Nutno dodat - těším se na nové chyby a záludnosti.

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to kouzlo nechtěného :-)
Já desítky měl - přešla na ně celé rodina, ale jsou zas pryč. Všichni máme nazpět Win 8.1 Z mého pohledu to byla chyba vůbec přecházet, byla s tím spousta práce a já si sakramentsky rozmyslím, kdy na opět desítky přejdu. Zatím mne to vůbec neláká, jsem z toho systému vysloveně zklamaný - a to spíš z jeho chování směrem k uživateli, vnitřek systému a případné nové fičurky neřeším. Z přístupu "PC nadšence" jsem už vyrostl, studentská léta mám za sebou a potřebuji PC na práci, ne na zábavu a nemám čas na řešení hlavolamů, které si (mi) ten systém zadává sám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dokonalý zážitek už mám za sebou, když jsem potřeboval udělat důležitou práci ale místo toho jsem musel zprovozňovat Windows 10, které klekly po jakési aktualizaci. Naštěstí už se mi podařilo aktualizace vypnout, tak se s tím dá žít, až na občasné vtípky, které předvádí ovladač grafické karty.

Pěkný joke je také "odmítnutí nabídky", včera jsem na jednom počítači s W7 odmítal snad dvacetkrát, ovšem nemělo to absolutně žádný efekt.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Prvni vec je vytvoreni baliku registru ktery posle migraci z Windows 7 a 8.1 do píče.

Druha vec je vratit se v praci z pojebaných 10 na predtym radne funkcni system(W7+8.1).

Ono se toho s 10 jebe vic, jenze lidi zerou slovo "zadarmo" nebo to nasilne prosazuje Microsoft.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řešením je vynikající utilita "gwx control panel".
Odkaz na její stažení i návod je snadné vygooglit, třebas zde: http://www.itfix.cz/jak-zakazat-aktualizaci-na-windows-10-navod/ , je návod i česky. Je to výborná, snadno srozumitelná věc a dělá opravdu to co má a to, co říká. Při znalosti angličtiny ani návod netřeba, funkce jsou podrobně popsány a je opravdu spolehlivá.
Opakovaně jsem ji používal, když jsem na různých počítačích vyhazoval vlezlé nabídky nebo odstraňoval nechtěný spyware Win 10. Win 10 sice neodinstaluje, ale zabrání obtěžujícím "nabídkám" i nechtěnému updatu.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

"Nenechte si ujít dokonalé zážitky s Windows 10"

Áno, dokonalý zážitok som mal keď sme v jednej firme museli preinštalovať ich všetky PC späť na W7 a to za plnej prevádzky po vynútenej aktualizácii z 13.5.2016. Čudujem sa že MS za W10 zatiaľ žaluje len pár desiatok firiem.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

ve firmě jste si měli nastavit politiku, aby se W10 ani neozvaly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT - naopak proc by to mel delat zakaznik? zakaznik si prece radne zaplatil za system ktery chtel, kdyby Microsoft agresivne nejebal 10 kazdemu bez rozdilu domacnost/kancelar/firma nemuseli tu:

-dnes onanovat tisice dementu ze maji Windows 10 zadarmo, predregistrovane do budoucnosti a jeste k tomu na SSD, tomuto sa nejvic smeju, jako kdyby se pripravovali na Armagedon a meli prvni misto v bunkru

-statisice pojebanych pocitacu kterych majitele sa houfne vraceji zpet k Windows 7 a 8.1 kdyz maji to stesti a 10 po migraci nabehnou

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Pro fungovani jakekoliv firmy je extremne dulezite aby pocitace meli aspon nejakou zakladni konfiguraci. Cislo jedna takovy konfigurace je zakazani automatickych aktualizaci. V ramci firmy se pak distribuujou centralne jen schvaleny aktualizace a jeste idealne v case aby to neomezovalo pouziti pocitacu. To je proste zaklad co musi it oddeleni (i kdyby to byl jen jeden clovek) zaridit. Pokud se v ramci firmy byt jen jedinej komp aktualizoval na win 10, tak si nekdo zaslouzi padaka...

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

ale firma nieje firma v zmysle ze 1585 pocitacov. Firma je aj 1 clovek napriklad pravnik s notebookom, kde sa mu sam spravil win10 a nasledne zacali problemy ustiace az do nutnosti novej instlacie win7. Takze kto mu zaplati cas, kedy nemohol pracovat lebo sa musel zaoberat blbostou microsoftu a kto mu zaplati fakturu ktoru som mu vystavil ja (moj zamestnavatel) za novu instalaciu win7 a aplikacii, preto, ze to neslo? Lebo si Nadella povedal, ze "nanutime to vsetkym a ked im to nahodou nepojde, tak yebat ich do riti" ? Dufam, ze pani z USA bola prva lastovicka a budu dalsie a dalsie hromadne zaloby. Nech sa ind spamata.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Já takových jednomužných firem mám povícero a všem jsem to nastavil, dokonce jsem si na to udělal skriptík, aby to bylo rychlé, jednoduché a zvládla to i sama užovka. A byl/je klid.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

aj ked zakaznika vidis prvy krat ked pride do servisu, ze nejme mi...? :) Pointa zostava rovnaka, MS mal upgrade riesit ako ked formatujes disk... 20x sa spyta ci naozaj. Potom by to bolo len na zakaznikovi a MS by bol cisty... Ibaze to spravili kazdemu bez pytania a ked to nechces, musis aktivne zasiahnut. Dal by som im pokutu 50% rocneho obratu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

zákazník co chodí po servisech zřejmě nemá svého ajťáka, alias se jedná o "domácího" uživatele, na kterého byla akce cílena. ;-) Že se mnoho podnikatelů chová ke svým výrobním nástrojům (alias PC) docela macešsky někde na úrovni domácí užovky, to je taková zajímavá úchylka. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne i jednoclena firma muze byt. Ale nahore se psalo o preinstalovani vetsiho mnozstvi pocitacu... Kazdopadne i ten pravnik, nebo kdokoliv kdo pouziva pocitac pro vydelecnou cinnost by mel mit po ruce nekoho na udrzbu, pokud tomu sam nerozumi. Ano bylo by hezky, kdyby pocitac chodil vecne bez udrzby a v pohode. Ale to je bohuzel s windows stav naprosto nerealny :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to prrrr, aj ked tomu nemusi niekto verit, ale spravny BFU dokaze rozbit akykolvek OS. A cim mensia firma tym viac plati, ze ma kazdy admin prava, alebo admin heslo, sa nebudu otravovat niekam volat, aby to mohli rozbit.... a rozmrdany MacOS je rovnako nepouzitelny, ako rozmrdany windows ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano znam takovy. Obcas po nich davam pocitac dohromady. Ale ty se bud poucej a nebo si pak muzou plakat sami nad tim co si zpusobili.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nebolo to v našej firme. U nás panuje od šéfa prísny zákaz W10 a všetky počítače máme aj v zálohách cez True Image.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem hlavně zvědav, jak bude chtít Microsoft dál zvyšovat podíl desítek na trhu, když už to lidem nebude moct vnucovat zadarmo.
Vidím dvě možnosti:

1. prodloužení akce "zadarmo" (teoreticky si to představit dokážu, prakticky moc ne, to by i Microsoft nepřímo přiznal, že ten OS stojí zavyližprdel, když má potřebu pořád lidi přemlouvat „prosím prosím prosím, my bychom opravdu rádi, abyste si nainstalovali Windows 10“)

2. Kompletní utnutí prodejů starších OS a na novým stroji už jen Windows 10 - tohle vidím jako nejpravděpodobnější scénář. Majitelé starších Windows 7 budou jásat, že je spamování s desítkama konečně u konce.

Ohledně toho zmíněného spamování - jsem zvědav, jestli jim MS tu dojebanou aktualizaci odstraní ;).

PS: používám Windows 10 ku plné spokojenosti v podstatě od doby vydání.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"používám Windows 10 ku plné spokojenosti v podstatě od doby vydání" a ted tu o karkulce a vlkovi...

Lzeš!, sam si psal jake s tym mas problemy ale ja vim mas to zadarmo tak ses spokojenej.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, problémy je hodně silný slovo :) Ano, psal jsem třeba o problému s LPT - ale to není můj problém, já LPT tiskárny v podstatě nepoužívám. Kromě toho ten problém je už vyřešen. Další si nevybavuji, kdyžtak mi něco připomeň...

Problém si já představuji tak, že něco důležitého nejede. Nemožnost něco zabarvit není problém, to je kosmetická závada. Těch Windows 10 pár mají, ale to není nic, na čem by stála funkčnost OS.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

LPT port je dnes zcela krucialni zalezitost:o) Asi jako 5.25" mechanika, ktera nastesti bezi bez problemu:o) Nekde jsem mel asi 40 let stary rucni scanner na LPT .... ikdyz ted kdyz nad tim premyslim, tak ani nevim, kde je .... nebo mam ho vubec?:o) Ale vim, ze jsem s tim kdysi jeste na 486ce neco scanoval, to byly casy:o) Pak jsme meli na gymplu jeste nejaky macintosh dokonce s barevnym scanerem ..... ale furt jenom hrabal disk a skenovani maleho obrazku zabralo od 15ti minut do hodiny:o) A to neni ani 20 let .... kdyz si vemu, ze dnes neco vyfotim mobilem a za chvili to mam v cloudu vcetne automatickeho OCR:o) Jo, to byly casy ..... co bude za 20 let, to se ani neodvazuju odhadnout:o)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak člověk, co jel na laserovkách jako HP LJ 5P nebo 1100 a upgradoval na Win10 v domnění, že všechno pojede, byl třeba překvapenej, že to nejede ;). A kupovat kvůli tomu novou tiskárnu? Jen proto, že se někdo rozhodl, že tahle už je stará? Ehm... ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

nejen laserovky, ale i flusačky z té doby, nebo i pozdější. Stačí, aby to mělo paralelní port..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

nebo plotry

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mas to zajimave pomotany. Tohle ti je zastaraly, ale v jiny diskuzi rves kdyz nova grafika nema obdobne zastaraly DVI...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pouzivam LPT na externy displej
serial port (rs232) na programator.
Inak znova sa lpt a rs232 objavuju na mb, cize sa vsetko vracia do doby 486 :-)
co visiet aj na Windows X - zafarbene Windows 3.11
http://skins20.wincustomize.com/0/1/1023/1/4780/preview-1-4780.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pripadne mas v reklamke ploter, ktory stale funguje, su doneho lacne farby a tlacis stym o106. Len ti klakol pocitac s xpckom, tak kupis novy a das tam 10nu.. Pochopte ludia konecne, ze ked nieco vy nepotrebujete, neznamena to, ze to nepotrebuje nikto na svete... Alebo v sklade citacka kodov, a soft ktory funguje iba snou.. sme museli zhanat stary PC s xpckom, lebo ta citacka a ani soft na inom nejde a neboli ochotni kupovat novy soft a citacku. Stroj na testovanie niti detto, obrovske problemy na novom PC so 7kou, z talianska sa doyebal technik vyuctoval 2000$ len za cestovne, vytiahol si svoj notebook s xpckom, napichol to "aha ide to, dovidenia pojebte sa" On to neprisiel spravit aby to slo, jeho riesenie reklamacie ze to nejde bolo, ze na jeho booku to ide. Tak sme museli zabezpecit stare pc s xp a rozbehlo sa to.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, ale tu se nebavime o upgradu XP ..... vetsina IT znalych lidi vi, ze mezi XP a vistama byl nejvetsi technologicky skok a prestaly byt kompatibilni drivery. Ale to se bavime uz brzo bezmala o 20 let starem systemu, ne W7, ktery ma "jen" nejakych 10:o) Jinak teda verim, ze vsechny tyhle veci se daji resit velmi pohodlne, efektivne a defacto zdarma virtualizaci .... kde to byl ten XP mod? Uz nekde v dobach Vist?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tak zrovna mezi Vistama a XPčkama bývaj ty drivery poměrně dost kompatibilní - to, co jede v XPčkách, jede i ve Vistách, pokud to není např. síťovka. Když chci třeba rozchodit nepodporovanou Intel grafiku ve Vistách, tak driver pro XP je jediná šance, jakkoli bych zrovna s tímhle typem hardwaru čekal hodně potíží. A další halda driverů pro XP jede i ve Vistách a sedmách, často i v novějších. Ten rozdíl v driverech opravdu není tak markantní, i když je pravda, že je větší než třeba mezi XP a 2K.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si myslim, ze si hodne pletes. Jsem si dost jisty, ze driver model se mezi XP a vistama menil kompletne a nejede proste nic. Mozna v ramci nejakeho kompatibility rozhrani, ale to nevim. Nicmene jina kapitola budou 64bitove XP, ktere s 32bitovyma moc spolecne nemaji a tam bych i veril, ze driver pro 64bitove XP muze bezet i jinde.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hádat se nechci, protože tutově si jist nejsem, ale vím, že když jsem tuhle instaloval nějaký střep, co měl grafiku myslím Intel 915 (procesor byl z rodiny Pentium M), tak jsem tam dal sedmičky, do toho ovladač grafiky pro XPčka a fungovalo to, a to tak, že neběhalo Aero, ale aspoň to "suchý 2D" běhalo svižně a ne jak přes „základní grafický adaptér“ (či jak se to přesně jmenuje).

32bit. XPčka se 64bitovýma maj společnýho samozřejmě víc než obecně XPčka s Vistama nebo dvoulitrama. Má to jen novější jádro, takže se liší binárky, ale architektonicky a obsahem je to prakticky totéž. Visty se od sedmiček lišej podstatě víc.
V zásadě drivery (třetích stran) pro 32bit. Windows Server 2003 a 32bit. Windows XP jsou plně zaměnitelné.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak visty a 7ky se lisi jen minimalne a z architektonickeho hlediska nejspis skoro vubec. Ovladace do vist zcela jiste fungujou i v 10kach.
Co se tyce nejakeho integrovaneho cipu, tak je dost mozne, ze uz to maji v sobe nebo si to stahly z windows update serveru primo pri instalaci automaticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ovladače pro grafiku z Vist v 10kach choděj dost blbě, problémy jsou s vykreslováním metra.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To neni ani tak ovladacem z Visty, jako tim, ze nejsou podporovany potrebne funkce. Uz se to tykalo v nekterych pripadech i Win8.

Dokonce casteji neni problem s driverem pro Vistu nez pro Win7 ve Win8/10, alespon co se tyka VGA.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Mě na tom zaujalo, že se objekty prostě nevykreslily (horní lišta, některé prvky), ale jelo to dál, bez pádů. Driver tedy úspěšně předstíral, že něco dělá :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

2. tak W7 se neprodava uz roky a W8.1 konci nekdy za dva mesice.
Vetsinou uz jsou nove modely uz dobry rok pouze s W10, takze vsechny nove PC budou prave s W10.
Ikdyz me teda prekvapilo, kolik modelu se treba v alze jeste s W7 prodava. Nejakych 160, ale 130 z nich jsou vyslovene posledni kusovky, takze je mozne, ze jim to jen hnije na sklade. S W10 jich maji nejaky 665 a kusovky delaji neco vic nez pulku.
Kazdopadne drtiva vetsina v obchodech je uz davno s W10, takze je jen otazka jakou rychlosti se ty miliardy pocitacu s windows obmeni .... preci jen nejde o spotrebni zbozi jak hajzlpapir, pripadne telefony s androidem (splneno:), takze tam je obmena v radu let, verim, ze jsou odvetvi a zeme, kde to klidne muze byt 10 i vic let. I ja uz stejnou i7ku mam pres 6 let ....
Pocitam, ze do dvou let budou mit 10ky minimalne pulku trhu. Ale MS by nemelo zajimat kolik lidi ma desitky, ale aby rozsirili store o UWP aplikace, coz bude primo umerne poctu W10 ... jak jsem psal, kdyby UWP a store backportovali jako nejaky subsystem do W7/8, tak by meli ze dne na den 100% trhu a rozsirovani W10 by je uz trapit nemuselo .....

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

3. S příchodem levných PCIe x4 disků (M.2, PCIe x4) začne vytahovat podporu TRIM ve Windows 10, kterou systémy Windows 7 defaultně nemají.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 Trim defaultne maji. Ze je zapnuty se da overit z prikazoveho radku pres fsutil behavior query disabledeletenotify
Pokud vypise nulu, tak je trim aktivovany.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle příkaz, jak jsem zjistil, není úplně spolehlivým ukazatelem fungování TRIMu. To je imho nejlepší otestovat trimcheckem. Anebo ve Windows 8 a novějších příkazem defrag c: /L

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

jj, taky používám desítky všude (hlavní pc, multimedia notebook, můj, matčin, otcův, manželčin notebook, tablet) a nemám žádné problémy...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pokud dobře vidíte, tak vlevo dole jsou na té celoobrazovkové výzvě ještě dvě možnosti - Připomeň mi to ještě 3x a Víckrát mi to nenabízej.

Kromě toho MS stanovil pravidla, kdy se tato výzva nebude zobrazovat:

• máte nainstalovánu poslední verzi aplikace pro získání Windows 10 (ikona vedle hodin),
• zvolili jste, aby se výzva k upgradu již nikdy nezobrazila,
• váš počítač obsahuje součásti nekompatibilní s Windows 10,
• na Windows 10 jste již upgradovali, ale posléze jste se vrátili k předchozí instalaci Windows,
• Windows 10 jste již instalovali a instalace selhala, takže byla obnovena předchozí instalace Windows,
• skryli jste oznámení aplikace pro získání Windows 10,
• vypnuli jste možnost upgradu na Windows 10, případně jste obrazovku pro zobrazování nabídky vypnuli pomocí zásahu do registru.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud dobře vidíte, tak vlevo dole jsou na té celoobrazovkové výzvě ještě dvě možnosti - Připomeň mi to ještě 3x a Víckrát mi to nenabízej." ..... lol:o) Tak pak uz fakt nevim, cemu si kdo stezuje.

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to tam vyobrazené takovým klasickým MS-Metro způsobem - ne jako tlačítko, ale jako nenápadný textový odkaz v barvě podobné pozadí, aby si toho všimlo co nejméně lidí ;). Stejně jako je možnost nastavit vlastní volby při instalaci a ne automaticky všechno podle potřeb MS, nebo při vytváření účtu nedávat moc vědět o tom, že jde vyrobit i non-MS účet :).

MS mě naučil si těchdle věcí aktivně všímat a vedle tlačítek se rozhlížet detailně po celé obrazovce. Jestli to bylo záměrem (zvýšit obezřetnost uživatele), tak se (minimálně u mě) povedl :).

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to stejně, podobně jako nás pan profesor na statistiku naučil číst poznámky pod čarou, které byly přímo nezbytné pro absolvování zápočtů a zkoušek :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"podle potřeb MS" .... nevidel bych v tom konspiracni teorii, spis to, ze 99.9% lidi je treba vnutit standardni nastaveni, protoze jak se v tom BFU zacne rypat, dopadne jak jisti jedinci, co tu maji nejednotny jazyk v ruznych aplikacich a podobne, vime:)
Jak, ze jde vyrobit non-MS ucet? To se priznam, ze jsem nevedel, ale netusim, k cemu by to mohlo byt, kdyz tam pak nemas propojeni s obchodem, onedrive atd .... nebo jsi myslel nevytvaret online ucet a prihlasit se lokalne?

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přihlásit se normálně lokálně bez MS účtu. A je to k tomu, k čemu vždy takový účet sloužil: k lokálnímu přihlášení bez návaznosti na nějaký obchod, onedrive apod.

Já teda mám jeden takový MS účet, abych si to taky vyzkoušel, ale mám to fakt jen na to zkoušení, valného smyslu jsem v tom nikdy nenašel. Jo, a abych si mohl zahrát metroidní Solitaire i v osmičkách, protože je docela pěknej. Ale zaplaťpámbu, v desítkách už ani MS účet na to nepotřebuju, protože tam je Solitaire už nainstalovanej, takže se nemusím doprošovat Store pomocí MS účtu ;).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A jak to delas, krom vytahnuti kabelu? Je na to nejaky alt+f3 nebo neco podobneho? Vim, ze nektera verze W8 se musel vytahnout kabel, aby nebyl pripojeny k netu, ale je mozne, ze ted uz to nabizi?
Ja mam treba MS ucet na tabletu, tam bych se bez toho asi nehnul, ale treba na PC je to slozitejsi. Samozrejme bych ho chtel, ma to jen vyhody ...... teda az na jedinou, clovek si nemuze zvolit heslo. Treba v praci mam rad vyslovene nejake jednoduche heslo, kdo by mi tam lezl a co by tam videl? Ale zase nechci si nastavovat jednoduche heslo na ucet. Jako dalsi alternativy jsou obrazkove heslo, ctecka prstu nebo PIN. Obrazkove heslo na velkem LCD v praci - blbost, ctecka prstu, asi by slo, vlastne ani nevim, proc to nepouzivam a PIN se mi nelibi, nejake cislo .... skoda je, ze PIN nejde zadat textovy, aby suplovalo windows heslo, pak by to bylo super. Takze musim se do kazde modern aplikace prihlasovat extra, je to opruz a verim, ze treba nove veci v redstonu jako integrace skypu, notifikaci z mobilu, SMS atd bez MS uctu asi fungovat nebude, uvidime.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows 8 to chtělo "trik": zadat neexistující účet a přihlásit se. Selhalo to a pak to tím tajným odkazem nabídlo vytvoření lokálního účtu. Windows 8.1 a Windows 10 už to nabízí bez triku. Anebo stačilo prostě a jednoduše nepřipojovat se k netu.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Start > Ovládácí panely > Windows Update > Změnit nastavení > Důležité aktualizace přepnout na "nikdy nevyhledávat aktualizace. OK a máte klid.
Pokud ne tak:
Start > Ovládácí panely > Windows Update > Zobrazit historii aktualizací>
vpravo nahoře máte políčko pro vyhledání, ručně hezky jednu po druhé zkontrolujte jestli nemáte v počítači nainstalovány tyto balíčky:
KB2952664
KB2976978 - Windows 8.1
KB2990214
KB3021917
KB3022345
KB3035583
KB3044374 - Windows 8.1
KB3050265
KB3054476
KB3068708
--- (aktializováno dne 4.9.2015)
KB3075249
KB3080149
pokud je najdete, odinstalujte.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takovou opičárnu dělat jen proto, abych nemusel přejít na OS, na který stejně jednou přejdu?

Mimochodem, MS na to vydal návod, jsou to dva jednoduché zásahy do registrů, a je pokoj.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak prečo semka nedáš odkaz nebo postup?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

https://support.microsoft.com/en-us/kb/3080351
Funguju s tím už 3/4 roku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

pičovina, nefunguje to protože návod je pro jinej OS, a navíc je to anglicky. A automaticky spouštět nějakou kravinu při startu z toho jsem vyrostl. Nemám rád když počítač startuje 3 vteřiny a pak hodinu načítá všechny další rádoby programy nevíc mě štvou takový ty stand-by ikonky které mají urychlovat spouštění daného programu přitom jen berou výkon a nic se nespouští rychleji.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, pro ňoumy, kteří neumějí použít Google: https://support.microsoft.com/cs-cz/kb/3080351

Mimochodem, od začátku stačilo hodit ikonu GWX do skrytých a neotravovala.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

DEBILE!!! Dal jsi sem odkaz na to stejný co jsem psal. Neboli Vypnout aktualizace!
A v odkaze není nic o instalačních balíčkách, které mají něco společného s win10.

Takže mínus hoši... jen děláte machry za klávesnicí, ale přitom nic neumíte.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkus tohle http://ultimateoutsider.com/downloads/GwxControlPanelSetup.exe
nebo tohle

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Gwx]
"DisableGwx"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
"DisableOSUpgrade"=dword:00000001
"ReservationsAllowed"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgrade]
"AllowOSUpgrade"=dword:00000000

A nebuď sprostej, to, že nemáš IQ ani ve výši pokojové teploty není moje chyba.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jak se do lesa volá...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Necht uz jde konecne ta prasárna od Microsoftu do píče, ty dokonale zazitky s Windows 10 sou špehovaní, nefukcni hardware, reset registru a nasledne s tym nastaveni programu, zamrzle MetroStartMenu a duplicinti kokotina jeden ovladaci panel ala Windows 7 a dalsi ovladaci panel ala Windows 8, o tom ze pojebaná migrace dojebala bez zasahu uzivatele i kdyz sam stiskl cervene tlacitko ktere destitky let znamena zamezit/ukoncit statisice pocitacu o tom uz Microsoft nerekne ani prd, 29 červen bude konecne vysvobození.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

naivko

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Naivko si ty kdyz si myslis ze 10 sou zadarmo, tebe okrade i cikan a jeste mu podekujes ze ti vratil penezenku, sice hovno v ni ale prece a to sou prave 10.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale tvoje nenávist k Windows 10 má stejnou intenzitu jako láska BTJ ke všemu od MS. Extrém jako extrém.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zadny extrem ale realita, cili pro firmy je Windows 10 výhra drahý pane?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím - firmy to obvykle řešej multilicencema. Teda ty větší. Ty menší jsou na tom podobně jako home user. U nás coby ve větší firmě má většina sedmy, menšina osmy (tedy 8.1 - jako já) a první reinstally dostávaj desítky. A jedou na tom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu jake jsou win 10 extrem, tak by to pro firmy mohla byt vyhra. Halda firem je ted zasekla na windows 7 a nemaji kam upgradovat, kdyz microsoft uz roky nebyl schopen vytvorit lepsi windows. Tyhle firmy budou resit kam dal a vyhra by to mohla byt v tom ze by se konecne mohli zbavit zavyslosti na microsoftich os a prejit jinam ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba naše firma není až tak závislá na Windows, jako spíš na Office ;). Tam jede kopec věcí pod linuxem či unixem, popř. Solarisem, jen ty kancelařiny se holt dělaj ve Windows. Windows jsou ve firmě na práci a na to, aby se tudy daly ovládat ty seriózní mašiny ;).

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

vi Wine idu office bez problemov az po 2013 vyssie som neskusal.
Licenciu samozrejme treba

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Co to tady melete? Vy si vážně myslíte že mkrvosoft přestane zbytek populace tlačit do win10? :D
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/software/408733-microsoft-zakryje-u...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže se jde přihlásit na linuxový mašině účtem do Active Directory domény a následně spustit Outlook, kterej se hned připojí skrz ten doménovej účet k Exchange serveru?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Blá, blá, blá, jsi jak Milka Němcová, když mluví o Zemanovi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"dokud je čas, vyzývá Microsoft"

Po tom čo tu vyvádza marketing MS by som sa kľudne stavil že aj po 29.7. bude možný bezplatný upgrade na W10, minimálne do konca tohoto roku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ne pak to bude povině jinak tě sežere dinosaurus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už mi nějakou dobu ve firmě běží Win10 a nechápu o jakých problémech pořád mluvíte. Za ten necelý rok jsem zaznamenal zhruba následující:
- problém s připojením na linuxové samba disky, muselo se znovu přihlásit a myslím se něco nastavovalo
- po nějaké aktualizaci se vždycky měnila výchozí tiskárna na poslední použitou. novím co je to napadlo za blbost, ale dalo se to vypnout.

Nicméně to, že to vypadá jinak a ovládá se to jinak není vada. To je prostě jenom o tom, že se Vám to nelíbí. Ale to není důležité. Funguje to a nic jiného už nebude. Budou jenom aktualizace.

Bavíte mě tím brekem, protože naprosté minimum z Vás je schopno napsat co nefungovalo a co udělal pro to, aby to opravil.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Nicméně to, že to vypadá jinak a ovládá se to jinak není vada" - pane win10 sou ne desktopovy ale mobilni system!, navic s duplicitnim ovladacim centrem a samozrejme dlazdicema k poradnemu chaosu, navic to magor nedodelane pustil na trh, cista volovina

"Funguje to a nic jiného už nebude" - dalsi veta totalne ukazkoveho hnupa, Windows 7 maji podporu do roku 2020, Windows 8.1 do 2023, vy ste fakt tak blbej ze si myslite ze uz dalsi Windows po 10 nebude? ste dobry magor

"protože naprosté minimum z Vás je schopno napsat co nefungovalo" - kdybys inteligente cet, byla jenom na forech stranky diit.cz napsana o problemech s Windows 10 tuna informaci.

Typicky hlupak ktery tradicne vi vse a my sme ti pitomci, ukojeny pocitem ze ma neco zdarma, vzdyt jenom on je ten spravny uzivatel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nedodelane pustil na trh? no možná ano, ale zjevně jste nepochopil, že dvojité ovládací centrum není chyba ale vlastnost.
W7 že mají podporu do 2020? užijte si ji. bezpečnostní záplaty možná dostanete, funkční aktualizace už teď nejsou.
Tuna informaci? - ukažte mi ji. výkřiky o tom, že někdo to nainstaloval a pak se musel vrátit jsou bláboly.
Neříkám, že jste pitomci. jenom jste líní a nepochopili, že MS na Vás kašle a že nebudou věci vypadat tak jako vypadaly XP . Chcete mít možnost věci ovlivňovat? Pořiďte si linux. Chcete aby to bylo hezké? kupte si apple.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Čemu se divíš? Je to sbor starých fňuken, haterů a linuxáků. Normální jsou tady snad tři, čtyři.

Ale je tady sranda.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že i fňukna a hater dokáže mít na podíl OS a jeho reputaci vliv. Ono fakt kolikrát úplně stačí i tak málo, jako že se těm lidem ten OS prostě nelíbí. A já to chápu.

Já např. nesnáším nové mikrovlnné trouby s tlačítky a displejem, vždycky trvám na takové, která se ovládá kolečkem. Obě sice udělají tu samou práci, ale já ji zkrátka chci ovládat kolečkem, na čudlíky jim seru. A úplně to stačí k tomu, abych si vždycky vybral tu s kolečkem. Až nebudou - no, tak si vyberu tu s čudlíkama a budu na to nadávat, kudy chodím, jak je to ovládání neergonomický.

Taky teď např. kudy chodím, tudy nadávám na tyčový mixéry, že každej, aby fungoval, se mu musí držet tlačítko, že to nejde prostě jen zapnout a mít v ruce, musím držet tlačítko, protože nejspíš nějaký hlavy, co si myslej, že jsou chytřejší než já a mají neodolatelnou potřebu mě chránit, vymyslely, že se to v rámci bezpečnosti musí furt držet, aby se to vyplo, když mi to vypadne z ruky. A já bych nejradši těmhle hlavám vzal koule, hodil je do jejich prázdný hlavy a zmixoval tím mixérem spolu s tím oříškem, co tam maj místo mozku.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

To znám. Já takhle sháním ručičkový, rádiem řízený budík.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ten tyčovej mixér ale úplně chápu. Jako můžeš si myslet, že prostě jseš odpovědnej člověk a to riziko, že se s tím stane nějaká nehoda, jseš prostě způsobilej jako chlap vědomě přijmout... ale tady si fakt myslím že ti konstruktéři a autoři předpisů, co to asi regulujou, hodně dobře vědí, proč to tak je vyžadováno.

Že jsou dospělí a umí se sami za sebe rozhodovat, to si myslí je hrozně moc lidí, ale život dokáže překvapit, hrozně často člověk doplatí na to, že sice ví, na co si má dávat pozor, ale spěchá, nebo se mu nechce se po tisící s něčím vrtat (vypnout mixér když ho pouští z ruky, dyť je to jenom na vteřinu, nebo vzít si helmu na kolo, pojedu jenom 10 minut). Nebo ho něco vyvede z míry (telefon, zlobící děcko, nervozita, přemýšlení o něčem jiném). Většinou přesně víš, že je to nebezpečný a že by si to neměl dělat, ale člověk má sklon právě proto, že "já vím, já vím" to opomenout a může se to vymstít. Ve spoustě případů padne kosa na kámen, dojde k neštěstí a je to zbytečný.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Já bych pochopil, kdyby to vyplynulo z požadavků trhu. Chceš něco, co ti neublíží - tady to máš. Chceš něco, co funguje víc samo, ale má to potenciálně tohle nebezpečí - tady to máš.

Já dneska nedokážu sehnat tyčovej mixér takovej, abych to tlačítko, který to uvede do chodu, nemusel při práci držet. Jo, dokážu, ale není to standalone tyčověj mixér, je to vlastně kombinace metlovýho šlehače, ke kterýmu se dá z druhý strany našroubovat tyčovej mixér. To má páčku, tu přepneš a jedeš - ale je to těžká kráva do ruky, takže pohodlnost obsluhy opět v tahu.

Fakt bych byl rád, kdyby mě úředníci nevodili za ručičku a nechali na mě, jestli na sebe vezmu riziko toho, že si obzučím prsty tyčovým mixérem, protože se sám nevypne, když ho dám z ruky. Jo, vlastně, oni mysleli i na moje děti, aby to samy nezaply a nestrkaly tam prstíky - tak to bych je chtěl ubezpečit, že doma mám nespočet významně nebezpečnějších příležitostí, jak může děcko přijít k vážnýmu úrazu.
S pozdravem úředník do domu - hromovou hůl do ruky…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se na to podívat z pohledu toho výrobce/inženýra, co to navrhuje. Dejme tomu, že se toho šmejdu prodá nevím, půl milionu kusů, a budou se v průměru používat dva-tři roky. To je najednou dost slušná šance, že to ty prsty nebo něco jinýho někomu rozšmelcuje. Já bych si teda nikdy nelajznul něco takovýho pustit ven jenom proto, že to někdo bez ohledu na bezpečnost fakt vyžaduje. IMHO po někom, kdo takovou věc vyrábí, ani nemůžeš chtít, aby si to vzal na triko.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A to si představ, že se vyrábí sekyrka, kterou si lze useknout prsty, ani nevíš jak :). Na rozdíl od relativně bezpečných kuchyňských spotřebičů se k ní snad ani nedává žádné bezpečnostní varování.

Jsem toho názoru, že to, co je na trhu, by mělo záviset primárně na poptávce a především ne na nařízení úředníků. Je zajímavé, že máme na trhu hromadu takzvaných nezdravých potravin. Proč? Protože to lidi chtějí. Ale je fakt, že už i do toho, co máme jíst a kolik navíc máme zaplatit na dalších extra daních za ty věci, které bychom podle úředníků jíst neměli, se úředníci serou. Inu co, s tímhle ansáblem to už asi lepší nebude :).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro to abych to opravil, jsem opakovaně více lidem udělal jednoduchou věc - odstranil win 10 a zablokoval aktualizace. Nic víc netřeba řešit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.
V okolí řada menších firem přešla na W10 a neslyším žádné stížnosti.Ti co přešli z W7. dostali modernější OS který lépe běhá i na starších nebo slabších PC...Na desktopech není většinou ani problém s drivery.
Domácí uživatelé a hráči mají W10 dávno,na Steamu je W10 jasná jednička v OS...:Ono je to logické.Dávat na (nejen) výkonný HW staré W7 není dobrý nápad a W8X jsou jenom beta verze W10.
Ono pár křiklounů klidně může zůstat na W7,ale ostatní stejně přejdou na W10.Ti chytřejší zdarma:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teda jediné co mne na této zprávě zaujalo je ten koláč podílů systému, kde staré 15let ohlodané iXPéčka mají stále přes 9% a ten nový, svěží či prostě jen funkční linux jen 2% ... no každopádně XP zatím nehodlám opustit, nechci totiž přijít o ten pocit, že už nejsem majitelem a cítit se pak už jen jako púodřadný uživatel...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Ono to spolu souvisí. Přejít na úplně jiný systém je prostě velký skok a přiznejme si, že XP-čka se dostaly skoro úplně všude tím, že se daly tak dobře krást (to není narážka, jen kontatování).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Naproti tomu desítky jsou legálně zdarma pro téměř 80 % koláče a zatím jsou jen na 20 % :).

Podle mě se XPčka dostaly všude proto, že dlouho neměly nástupce a když už vyšel, lidi ho zavrhli (Windows Vista). Teď kralujou sedmičky proto, že už se daly použít, XPčkům v zásadě skončila podpora a to, co vyšlo po sedmách, ze začátku hodně připomínalo Visty ;) (i když svižnost byla úplně jinde, o tom žádná).

Zkrátka jsem toho názoru, že tím snadným upirátěném to není. Upirátit desítky nebo osmy je stejně snadné.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, XP ke konci běhaly na každém šrotu svižně. A kdo upgradoval se strojem co měl 1GB na nichž XP lítaly tak na Visty nadával. Jednak kvůli náročnosti na paměť a jednak kvůli ovladačům kterých bylo zpočátku poskrovnu. Já instaloval až byl SP1 na stroj který jsem doplnil o další 2GB RAM (celkem 4) a bylo to naprosto bezproblémové. Ale na strojích s 1-2GB to bylo peklo.

Nejvíc to po Vistách slízly (a asi ještě víc) Osmičky - jen díky nevhodně vynucenému tabletovému "Metru". Přitom po jeho vypnutí jde o velice výkonný systém kde nejvíc úprav je pod "kapotou". Užívám je pravidelně od vydání updatu na 8.1 a můžu řici že jde o první OS od MS který netrpí postupným "zanášením" a zpomalováním jak to bývalo u starších verzí a je hodně odolný. Měnil jsem skoro všechen hw v pc, přenesl systém na jiný disk a stále běhá stejně jako po instalaci první várky aplikací a her. A přitom žádné pokročilé čištění nepoužívám, jen systémový nástroj "vyčištění disku" a občasnou defragmentaci externím programem. Podle mě jde o nejvíc nepochopený OS vůbec. A přitom stačilo tak málo, dát po instalaci na výběr zda uživatel chce primárně Metro nebo klasický desktop režim.
Proto hodně váhám s přechodem na desítky které jsou pořád ve vývojovém stádiu. 8.1 s MCE už je hodně vymáklý systém a v kombinaci s Clasic Shellem pro mě zatím nemá konkurenci.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Visty NEJSOU operační systém, ale největší OMYL mkrvosoftu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

není, byly jen uspěchaně vydané, vývoj se neuvěřitelně táhl, předchozí projekt byl zrušen takže byl velký tlak na uvedení. Po SP1 to byl naprosto pohodový systém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přestantě brát drogy, děkuji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Warning: troll detected!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ale tak či tak, s těma vistama pravdu nemáš. Neznám sice nikoho, kdo by je měl, takže nemůžu vyloučit, že po sp1 opravdu fungovaly. Ale právě to, že nikoho neznám kdo by je měl (viděl jsem je 1x na nějakým notebooku), je ten průšvih pro MS. Zkrátka se visty neprosadily, ať už byly či nebyly šmejd (osobně myslím že byly).
Jestli byly visty největší omyl MS, na to bych ale nesázel - w 8.x jsou taky slepá verze a opět bez ohledu na úvahy o kvalitě či šmejdovosti w8.x rozhoduje to, že je lidi zkrátka nechtěli a že se w8.x jako všeobecně používanej systém stejně jako dřív visty prostě neujal.
Při troše štěstí stejně zapomenutý skončí i w10.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jde o to že lidi vesměs jednají podle prvního dojmu. Tudíž už moc nevešlo ve známost že po SP1 jde o dobrý systém. Stejně jako v kauze NV s GTX970 už to odhalení neznamenalo nic než jen drobné zčeření hladiny které mělo jen velmi krátkodobý dopad.
A z toho se dá předpovídat vývoj i pro W10 - první dojem a přijetí po betatestování bylo veskrze příznivé, stejně jako v nich obsažené technologie v DX12 a vylepšený memory management. Odboj je redukován na specializované servery s redaktory inklinujícími k linuxu a několika tisíci nešťastníky kterým se po vynuceném upgradu něco rozbilo. A tyto marginální hlasy zanikají v oceánu těch spokojených....

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

S tím prvním dojmem obecně souhlasím, on později ty visty už málokdo vůbec zkusil. Ohledně w10 jsem ale zatím optimistický a doufám v jejich neúspěch :-).
Znám zatím osobně jedinýho člověka, kterej je používá dobrovolně a naopak jsem od nich čistil povícero počítačů na výslovnou žádost majitele. Jejich šíření se mi nezdá nic moc když uvážím dosavadní cenu i tlak od MS. Každopádně co se stane až se tohle obojí změní (=začnou se platit a přestanou se násilně instalovat automaticky), to za chvíli uvidíme.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně této diskuze by se měl zúčastnit ten kdo s tímto systémem pracoval.
Kamarád po mě chtěl čistej reinstal Vist na počítači, který byl od začátku určen pro Visty.
Počítač, kterej několik hodin od puštění "něco" dělá a není možné na něm během té doby pracovat je k ničemu. Stejně tak vypnutí trvalo třeba i 10 hodin. Jak toto někdo může nazvat operačním systémem nechápu. A to se nebavím o tom že kdyby jste dali dohromady všechny RAMky světa, tak by stejně Vistům nestačili.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak chapu i ty ostatni prispevky ... pokud nejaky exot vypina system 10 hodin. Vista a Win7 je temer totozny system, naroky jsou taktez totozne. Ze se Vista cpala na nedostatecne vykona PC je vec jina.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi v těch dvou systémech nikdy nepracoval? Zajímavý, jinak totiž nechápu, jak bys mohl tvrdit, že jsou téměř totožný.
Procento shodného kódu neznám, ale rozhodně se to stejně a ani moc podobně nechovalo.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

proč asi, hw se upgradoval a málokdo to měl chuť cpát na poddimenzovaný stroj. Rozdíl mezi Vistou a Sedmou je asi jako mezi gk čipem Hawaii a Grenadou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se na mě, ale musím použít hruba slova: "Drž hubu!"
Takový keci tady nehodlám číst!!! Po všech těchto zkušenostech s Vistama, jsem udělal kompletní formát disku, nahodil jsem WIN7 jako téměř úplnou neodladěnou novinku, která na tom švihala stejně rychle jako XPčka, naprosto bezvadně se na tom pracovalo a nemusel jsem VYMĚNIT žádnej kus HW. Tak tady laskavě nemel. možná právě dnes kdy počítače mají výkonu habaděj se Visty zdají byt normální systém, ale je to jen klam.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Neskutecne lzes. Uz jen z rodilu co potrebuje Win7 nacist do RAM je nemozne aby to bezelo stejne rychle. Ano Win7 maji vylepsene IO operace oproti Viste a mirne vylepsene zbytecne hrabani na disku, to dela hlavni rozdil ve vykonu. Kazdopadne daleko vetsi vylepseni v tomto ohledu prislo az s Win8 :-) . Vedle tech je Win7 lenoch, navic tam byly i redukce v mnozstvi potrebnych veci k nacteni behem startu takze v mnoha ohledech se vykonem Win8 priblizilo WinXP. Win7 je ale porad lenoch jako Vista.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nech si to pro děti do školky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja se tedy hlasim jako clovek co visty nejakou dobu mel a parkrat potkal i mimo. Ano byl to nepovedeny system (podobne jako windows me), ale rozhodne to nebyl tak spatny system jak spatnou povest ma. Ano ten system mel chyby, ale v 64bit verzi behal docela dobre. Potkal sem i 32bit verzi na dvou ruznych pocitacich a ta byla nejakym podivnym zpusobem rozbitejsi a pomalejsi. Jedinnou vec sem v tom systemu nikdy nedokazal vyresit a to byl problem s usb mass storage zarizenima. Na nektery (i obyc flash disk) to chtelo ovladac, nektera to nacitalo i nekolik desitek minut a nikdy sem neprisel na 100% reseni. Jinak to byla takova preview verze 7, ktera proste vysla moc brzo v nedodelanem stavu. Zase s tim co vytvoril microsoft po 7, tak vista byla uzasny a dokonaly system.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Statistika Steamu hovori jasne ... Win10 byly prijate dobre.

U nas v praci se treba pocita s tim, ze stroje, ktere se doted nestacily premigrovat z WinXP na Win7 (napriklad z duvodu nedostatecneho HW) uz budou nahrazovany novym HW s Win10.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

přeji hodně trpělivosti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S cim? Zadne zasadni problemy nejsou. A ty co jsou se nijak vyzname nelisi od tech co jsou u kazdeho jineho noveho OS. S prechodem na Win7 jich ale bylo daleko vic. Rozdil mezi XP a Win7 byl moc propastnej. Tady uz je to jen mirna evoluce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, já bych to řekl obráceně, XP-čka na začátku běhaly svižně a spolehlivě na všem, na čem dokázaly běhat W98. Ten "starý šrot" měl pak ke konci problém hlavně s pamětí. I když to možná byl spíše problém aplikací, bohužel u WIN je třeba antivir "nutnou součástí". Dneska si 100M bere i "obyčejný" Skype.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodně ne. Win98 stačilo 32MB RAM, na tom se XP ani nehnou.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

bohužel jste jeden z těch co si počátky XP až moc idealizují. Sám jsem měl první XP ještě bez SP na stroji s 900Mhz Thunderbird cpu a 256MB DDR RAM. Na tom 98 jen lítaly, taktéž i W2000. Zato XP byly neuvěřitelně líné. Těch 256MB bylo zhruba jako pro Vistu 1GB.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně na těch 256 MB xp fungovaly ... a zbytek už dodá paměť :-). Sám si pamatuju na podobném stroji dilema, jestli rychlé a občas padající 98, nebo líné Xp. Tenkrát jsem to řešil linuxem, ve win jsem začal pracovat až po SP2 a mám je vlastně na jednom pc dodnes.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

já to řešil W2k, jelikož jsem hodně hrál hry. S linuxem jsem experimentoval, ale nijak nenadchl.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na hry se linux moc nehodil a nejspíš se to od té doby příliš nezlepšilo.
Pracovat v něm ale šlo a i jde v pohodě, jestli se časem dočkám toho, že budu muset opustit wxp/w7, bez váhání se na linux vrátím :-).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

s činností Cannonicalu se mnohé zlepšilo ale stále tam jdou jen DX9 tituly. Uvidíme jak se rozšíří Vulkan API ale nějaké turbo šíření nepředpokládám, DX má stále prim. A pokud uživatel taky hraje či potřebuje aplikaci co je jen na Win tak zbývá akorát dualboot. A to je nepohodlné. Už jsem si odvykl mít v pc několik systémů jako když jsem ještě studoval. Takhle už pc ani nevypínám jen dám do úsporného režimu a na zapnutí stačí ťuknutí do mezerníku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

" A přitom stačilo tak málo, dát po instalaci na výběr zda uživatel chce primárně Metro nebo klasický desktop režim."

Presne, a verim tomu ze by ted byl podil desitek dvojnasobny a M$ by nemusel tak agresivne vsem system vnucovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, naprosto souhlasím.
Vůbec jsem nepochopil, co MS vedlo k tomu tak sveřepě bazírovat na takový volovině jako bylo metro.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel je to poslední možnost jak mít Win 10 PRO za rozumný peníze, dávat cca 3000 Kč za OEM verzi je šílený. Doteď stačilo koupit Win 7 PRO OEM na EBay za cca 150 - 300Kč a bylo to v pohodě (i když se teda napoprvé musí nainstalovat W7 a až po té provést upgrade na W10). 2000 Kč bych dal maximálně tak za přenositelnou verzi, cenová politika je šílená. Jsem zvědavej jestli to někdy dotlačí do režimu kdy se to bude dát jen předplácet :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už 1/2 roku to jde bez předchozí instalace W7.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Inzerovat dokonalé zážitky s Windows 10, když zrovna vyšel Slackware 14.2, no to je teda nápad. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

úsměvné :-)
blecha vs velbloud...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Právě díky dokonalým zážitkům s W98 - 7 jsem s něma v osobním životě skončil. A tím nemyslím jenom onen "index uživatelských zkušeností" :) ale i z hlediska vývoje. Profesně jsem okusil ještě dokonalý zážitek na W8.1 a vypozoroval jsem z toho jediné, každá nová verze widlí mě smolí více a více a u W10 nemám ani odvahu osobně zakusit tu dokonalost samu - nemám rád produkty podomního prodeje ani způsob, jakým jsou vnucovány. Ohlasy z mého okolí na W10 je tak 50/50 takže za E.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

holt wokenice nejsou pro kdejakou slecinku, ci muze z ulice, na to us clovek potrebuje fistrona!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, wokna jsou OS, který je koncipován tak, aby ho byl schopen obsluhovat člověk s IQ > 90.
Bohužel tak vnímá M$ i svoje zákazníky a proto používá v reklamě jak pro široké masy tak pro podnikový management modré barvičky a fotky usměvavých lidiček.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

skutečnost, že si miliony lidi nainstalovaly aktualizaci na win 10 nedobrovolně, ale vypovídá o pravým opaku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

U desítek je situace z obchodního hlediska trochu odlišná. M$ měl před W10 pět produktů na poli OS, které si vzájemně konkurovali. Po vydání W10 jich bylo šest. Představa M$ byla, že W10 zcela pohltí W8/8.1 a převážznou část sedmiček, místo toho mají nejvíce fragmentovaný trh s widlema v historii.
U managementu zůstaly veselé prezentace, u BFU vsadili na neodolatenou nabídku "mít něco zdarma".
Předpokládám, že reklama pro široké masy se vrátí, jakmile bude bezplatný přechod ukončen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

fakt debili v diskusii a este slovak co chce ked ich sijacie masiny idu len podla win xp tak aby cely svet isiel na xp donekonecna ako trabanty 40 rokov. vychodna europa sa nezaprie, nieco ich naucis a oni to budu vyrabat 200 rokov dokola bez zmeny())))) a zatial si nemec vyvinie nove a zas budu slovaci otrocit jak debili. a este ich aj talian ofajal)), pisem z notasa lenovo y50-70 i7-4720hq,uz skoro rok fast ring prevadzka ,a developer mod.. (musite mat ale origo win10) aj dnes novy build nainstalovany, z desiatok notasov co som robil upgrade tak bol problem len z jednym kvoli zlemu net pripojeniu. dnes po pripojeni na poriadny net cista instalacia po upgrade a ide ako ma.
problem nieje windows ale vyrobcovia programov a specialne vo vyrobe na rozne stroje a masiny ktori su lenivy az hroza ked maju nieco prerobit na nove, ano platit vyvojarov je drahe, vidim to v firemnom sektore. firmy idu na starych oknach ale staci jedna chyba a data su prec u cinanov ak sa na to utocnik zamera. pre bfu a vacsinu ludi je win 10 najlepsie co zatial bolo. dal som ho na stare notasky este z vistou ale drahsie modely co mali viac ram a facha tam vsetko hned po nainstalovani. ale co tam potom kto nezazil pc instalacie v rokoch 95+ uz na vlastnom pc tak je pre neho win 10 univerzita )))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím upravit do čitelné/civilizované formy....
Jinak w7 mi zatím stačí v pohodě jak na práci tak na zábavu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Do dneška jsem nepochopil, jak se používá ta Win10 nabídka start.

Můj milionkrát použitý use-case z windows 7: zmářknu win klávesu, napíšu třeba "cmd" a dám enter. Prostě cokoliv, regedit, calc a bilion dalších.

Jak mám tohle udělat na win 10, bez srandy, jak?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

win klávesa + S jako hledat a piš si co chceš
nebo pokud chceš rovnou spustit příkaz tak win a R

věci jsou jen "trochu" jinak, něco víc něco míň na hlavu postavený, ale je to pouze o zvyk.
Lidi nadávaj jen kvůli tomu že se nechtěj naučit změnám, to je celý.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proč se mají učit změnám, když jim nic užitečného nepřinášejí? Je to stejná pitomost jako start menu rovnané podle abecedy, kde i ty Windowsí záležitosti jsou rozházeny všude možně. Jednou je to Microsoft, po druhé Windows a pak ještě něco dalšího :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu že to není v pořádku protože MS W10 doslova vnucují.
Kdyby je nenutil, pak je toto zcela OK, lidi by měli šanci system zavrhnout zrovna tak jako visty.

Ale o tom můj příspěvek nebyl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Snad tedy takto: nemám problém se změnami, které mi přinesou něco užitečného.
Změny ve w10 ale nepřinášejí nic cenného navíc, jen ty změny, takže učit se je, je čistá ztráta času.
Nenadávám na w10 proto, že jsem líný se učit, ale proto, že si vážím svého času a jsem líný se učit zbytečně :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takze pouzivas stale DOS ?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty si to vobec nepochopil.

Tu ide o to, ze MS meni nieco, co nieje potrebne menit. Nie, ze niekto odmieta nove technologie.
Bohuzial to nerobi len MS ale aj iny vyrobcovia a nielen u SW ale aj v uplne inych odvetviach.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ty nechapes. Pro spoustu ucelu by i dnes byl ten DOS vyhodnejsi, presto je vsude nejaky vyssi OS s bambilionem zbytecnosti co potrebuje 1000x vetsi vykon.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Když kdysi vyšly win 3, byly jejich výhody oproti čistému dosu jasně vidět.
Žádné srovnatelné (a vlastně vůbec žádné) novinky či výhody u w10 nevidím. Jejich zavedení není ani takovým pokrokem, jako byla změna z dosu na w3, ani takovým, jako byla změna z w3.0 na w 3.11.
Takže nevidím žádný důvod se o w10 zajímat.

Jediný kdo má důvod zavádět w10 uživatelům, je MS, který za tím přirozeně hledá nějakou formu zisku pro sebe. Protože ale tuto změnu tentokrát nespojil se žádnou formou zisku či užitku pro uživatele, musí w10 protlačovat daleko drsnějším marketingem než dřív a dokonce je vnucovat zdarma.
No a když si toto jako uživatel uvědomím, mělo by mě to jen ještě víc varovat, že tento systém w10 nepotřebuju a nebudu s ním ztrácet čas, jen Microsoftu pro radost.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jinak mimochodem, máš pravdu, pro spoustu účelů by byl i dnes dos lepší či dostatečný, hlavní důvod proč ho já nadále nepoužívám, je chybějící softwarová podpora ;-).
Ovšem softwarová podpora pro w7 (a dokoce stále i pro wxp) je doposud naprosto dostatečná. A co bude, až se to změní, je dnes zbytečné předjímat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zvyk je zelezna kosile a kdyz se co verze meni napr. jen zmineny klavesovy zkratky tak to proste neni normalni. To je jako by kazda nova skodovka mela jinej styl razeni, jednou jednicka vlevo nahore, podruhe dole, pak v pravo atp. Navic by vam vase jiz zakoupeny auto vyrobce sebral a vnutil vam "ZDARMA" auto co treba vubec nechcete s uplne jinym ovladanim.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Win10 funguje úplně stejně. Zmáčkneš Win (nebo klikneš na logo) a píšeš a ono to hledá (a překvapivě spolehlivě, ne jak ten shit Win8)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby mi to fungovalo stejně, tak bych se logicky neptal jak to funguje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ono to tak funguje. Proste klavesa Win a pises. Je to tak u veze z leta 2015 i z listopadu 2015.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti to nefunguje, máš někde chybu. Tuším, že se něco takového vyskytovalo u některých upgradovaných instancí - pak bude nejspíše řešením plná reinstalace..

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

jediný co opravdu nevim je co se děje s mojí vagínou, protože nepoužívám IDELYN.
a Vy se tu rozčilujete/trápíte nad windows 10 :-)
takový malichernosti !!!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ty "dokonalé" zážitky s w10 jsem si užil asi měsíc, na nějakou dobu mně to od tohoto systému vyléčilo...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Počujte borci ak nebude ten win 10 platený a ak ho nesosnem z torrentu tak nemám záujen o niečo zadarmo....Potrebujem ak to bude do budúcna nevyhnutné ten win10 najlepšie v nejakej piratskej edicií teda jádro win10, vzhľad a ovladanie na 100% ako win7,a samozrejme bez špicľovacích future.A hodil by sa tam do inštalačky hned aj k dajaký solídny overený vpn klient...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vidím to podobně, že začnu brát v potaz nějaký novější systém až win7 nebudou schopné jet a začnou být zajímavé fanouškovské verze win10...win10.1...win10.11...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Co bude do té doby, až už nebude možné w7 používat, se uvidí. Nápad, že by to mohly být i nějaké hacknuté a upravené verze w10 je obecně prima, na to jsem ani nepomyslel :-).
Zatím mám vybranou svou verzi linuxu, na kterou bych přešel kdybych nemohl používat w7. Ale to má ještě dost roků čas. Zatím ve skutečnosti stále jde používat dokonce i wxp :-), takže co se mě týče, MS si může s novinkami trhnout.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

XP lze používat, ale už ne na novém HW. Nedávno jsem koupil jednoduchou desku se Skylake Pentiem a pro tu dokonce neexistují drivery ani pro Vistu. Což je svérázné, když je to ještě 1/2 roku podporovaný systém. Vzhledem k tomu, že ty nové desky už neumí ani IDE, jen AHCI, tak by tam s XP byl docela boj.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ono když seženete ovladače tak to jde, ony některé jdou horko těžkodostat i do XPček, ale problém je že dneska jsou už systémy 64bitový a tak musíte použít WinXP 64bit, jenže ten vychází ze serverových XPček a to už není taková uživatelská a multimediální jízda.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

XP 64bit je Windows Server 2003 x64 s tim, ze tam par aplikaci chybi. Nicmene zadna multimedialni omezeni to nema. Jen na tento OS proste nejsou pochopitelne ovladace od vetsiny HW, protoze proc by je nedko delal. Licenci se prodalo nula nula nic. Kdo mel 64bit procesor a mel i vic nez 3GB RAM aby to melo smysl tak pouzil Vistu, ktera byla uvedena cca o rok pozdeji.

To ze ma spousta lidi XP 64bit upirateno z doby kdy uz byly Win7, je vec jina a to to smutnejsi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

chtěl bych vidět nějakej server třeba v nějaké firmě byť střední velikosti běžet na Vistách :D :D :D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Na Vistách ani ne, ale na Vista-odvozeném Serveru 2008 (bez R2, to už je odvozený od Win7) jsem jich pár viděl :).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Windows Server 2008 coz je Vista je u nas v praci zastoupen docela dost. Zadne problemy nejsou. Bylo s nim podstatne mene problemu nez s Windows Server 2003 :-) . Z licencnich duvodu je u nas nejvic Serveru ve verzi 2008 R2 (Windows 7), ale provozne vychazi lepe 2012 a 2012 R2.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hm, nechápu proč se nedrží celkem zaběhlého postupu... starý krámy prostě vymřou...
Fakt to nechápu, ale proč ne... na pultě se mi hromadí 5+ let NTB, co to prostě nedaly... jo a obnova systému vč. zálohy dokumentů, to není za hubičku... (jasně, že kecám... je to za krabku cigaret... oh ta rakovina) :o)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Duvod je jednoduchej. Driv 2 roky stary PC byl pomalej a melo smysl ho vymenit. Dnes 5 let stare PC a ono je o 10% pomalejsi nez nove. Navic "nikdo" si nestezuje na nedostatek vykonu ... tj. nevymrou dostatecne rychle. MS proste nemel jinou moznost nez prejit na podony system jako ma Apple. Kazdopadne provedeni "se moc nepovedlo".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pod tu část o HW bych se i podepsal, ale co má W10 společného s MacOS či iOS to bych rád věděl.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Koukni na distribucni model novych verzi OS :-) .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Njn, jenomže Mac je proti PC hardwarově poněkud méně rozmanitej svět. Teda za posledních +-5 let... V tom bude asi ten kámen úrazu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak tedy nevím, ale nějak mi to připadá, že tady snad diskutují samí fanatici. Doma jsem updatoval dva počítače na W10 a bez problémů. Ve firmě, cca 20 lidí, už všechny novější stroje jedou na W10, updaty také bez problémů, jen drobný problém s následným rozchozením prehistorické leserovky, na kterou byl zvyklý jeden důchodce tisknout. Vyjma toho tápání některých kolegů, nicméně takového toho typu "To je šmejd, ty nový windouzy, otevírá mi to nějaký "edge" a vůbec to nemá Explorer" (na což samozřejmě kolegovi poradíte, ať se trochu v systému rozkouká nebo lépe "klikne na tu lupu, napíše internet a v nabídce mu ten neexistující IE vyběhne" - potom je ticho a klid). Takže ano, W10 mají jistě mouchy, ale většina je způsobená "neochotou" uživatelů strávit pár minut jen tak brouzdáním systémem, zbytek MS řeší. A co se týče aktualizací, trochu násilné to je, ale třeba Google mě s jeho potvrzováním souhlasu k užívání otravoval (a otravuje) snad ještě více. A pokud si vzpomínám, i "rozjetá" aktualizace jde stopnout (odzkoušeno), takže pro trošku vzdělaného PC uživatele žádný problém, ti ostatní by raději neměli mít administrátorská práva (smutné, ale bohužel realita) a nechat to na nějakém tom známém. Takže suma sumárum, osobně mě W10 nijak nevadí a docela by mě nevadilo, kdyby ti remcalové komplet přešli na jiný OS a MS by tudíž byl trochu tlačen se snažit.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj jednúhelný pohled tě hodně omezuje, když si o ostatních myslíš že jsme fanatici.
Víš na světě jsou různé firmy v různých odvětvích a pracující na něčem jiném. A to že ty se staráš zrovna o firmu kde počítače používají jako tiskařský stroj a jediné dvě aplikace které se na těch počítačích používají je word a internet explorer (na názvu nezáleží) je něco jiného než zavádět win10 do firmy kde jsou napojeny samostatně pracující databázové servery typu SAP, RedPiere nebo CNC, banky, účetnictví apod... kde prostě programy jsou velmi úzce spjaty s enginem/kostrou toho daného OS a při změně OS se rozesypou a nebo nespolupracují. Poté každá minuta kdy je stroj odstavenej a nevyrábí způsobuje ztrátu třeba i v milionech korun, které se dále třeba projeví v odvodech na zdravotním a sociálním apod...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poté každá minuta kdy je stroj odstavenej a nevyrábí způsobuje ztrátu třeba i v milionech korun, ten stroj řízený Windows 10, který způsobuje milionové ztráty za minutu bych rád viděl, ale jinak souhlas. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nu, Jaroslave, vy musíte být jasnovidec! I když nevím, zda úspěšný.
1. O žádné počítače se nestarám, jsem uživatel, který jen občas poradí kolegům, kteří nadávají na "debilní" OS, protože MS. 2. Firma, ve které dělám, není tiskárna, i když je pravda, že projekční kancelář toho natiskne hodně. 3. Pochybuji, že firmy a instituce, které jste vyjmenoval, nechají jen tak aktualizovat jednotlivé stanice, pokud na nich vůbec OS je. Pokud ano, měly by vyměnit IT.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Věřte, že firma o 20 PC přibližně stejného věku není v tomto ohledu problém. Ale firma, která má +1000 PC, AD, intranet, mailserver, vlastní IS, datové sklady + hromadu periferií, které mají problémy s podporou v podobě ovladačů. Pro takovou firmu je přechod noční můra...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1) Co běží na W7, to poběží většinou i na W10, ta největší spjatost sw s W byla v dobách WXP.
2) My bychom z fleku zmigrovali všechny PC ve firmě na W10 (cca 350PC), ale není čas, chtělo by to ještě +2 měsíce
3) U nás ve firmě jsme zatím nezaznamenali žádný problém (SAP, Helios, Web, Ms Office, Kerio, mzdový sw ve VFP, firemní IS, nějaké věci v dosu, čtečky kódů, tiskárny, systém pro váhy atd.)
4) Bratránkova firma taktéž migruje na W10, zabývají se konstrukcí a výrobou, jedou CADy, CNC a další a migrují též na W10

Mně na W7 vadí jediná věc, to že je na ně pouze jen bezpečnostní support a navíc jen do roku 2020, kdy životnost současných PC je mnohem větší.

Mně prostě přijde, že tu nekompatibilitu zveličuješ. Možná se najde někde nějaký obstarožní sw bez podpory, ok, to se pak jedná o to neupgradovat jeden, nebo pár PC, nic víc.

Zdar Max

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda spousta věcí z W7 mi na w10 nejela, u mně zvláště různé cad aplikace a nevím proč bych měl s windows kupovat nové verze něčeho co funguje a stojí to desítky tisíc...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle, bratránek musí držet nějakou novější verzi vždy, aby držel krok s lidmi, se kterými spolupracuje (Bosh apod.). Nejspíše by mu stačila i nějaká starší verze, ale smůla, předávání informací musí být 1:1 bez problémů.
Bohužel, s CADama je to jako s hrama. CAD sw není nekompatibilní, jen ta hnusná ochrana, co je v něm zadrátovaná.
Pokud máš nějakou obstarožní verzi CADu, tak se ti to nejspíše vyplatí řešit až za ty 4 roky, co vyprší support na W7, nebo to můžeš doklepat ještě dál i bez supportu.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu co má co dělat "bratránek" co spolupracuje s "Boschem" s ostatními, kterým jejich draze koupená aplikace stačí (a když říkám že stačí tak je v tom zahrnuto i to že výstupy jsou kompatibilní se vším co potřebují) a vydrží jim x let. Je naprosto irelevantní nakolik je podle někoho nějaká aplikace "obstarožní" jestliže dosud funguje jak má.
Taky nevím co všichni blázní kvůli "supportu" ten systém funguje a bude fungovat naprosto stejně i bez "supportu" který hromada lidí ani nevyužívá...
A mimochodem ty CAD aplikace jsou jentaková nejkřiklavější skupina a rozhodně nepadají primárně "kvůli ochraně". Úplně stejný problém mám i s ovladači na plně funkční scannery plotry, kameru do mikroskopu, či dosud spolehlivou tiskárnu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo neupgraduje nyni, propasne super sanci poridit si dobry operacni system - pri nejhorsim za hubicku. Kecy, ze "W10 jsou hrozny" a "ja zustanu u svych 7icek" jsou maximalne usmevny, pac ty lidi budou muset stejne jednou prejit na desitky, i kdyby za 30 let, ale spis driv.
Chapu lidi s nekompatibilnim hw/sw, u firem je to snad taky jasny, proc w10 zatim ne, ale jinej duvod me nenapada. Porad ctu jen vejsplechty, ze to odesila dna, detsky narikani, ze ovladaci panely jsou jinde a podobny kraviny.
Jakmile je neco zadarmo, tak to nikdo nechce, kdyz na to da nvidia, nebo apple nalepku $599, tak se stojej fronty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby.
Podobný řeči tu už tobě podobní lidi vedli před mnoha lety. ale ono to opravdu nefunguje. A nevím, jestli to někdy dřív fungovalo.
Banálně - Vista se nepovedla a pes po ní neštěkl, bez ohledu na řeči, že přejít na "nový a lepší" "se bude muset". Lidi začali přecházet teprve po uvedení w7 a i to doopravdy až potom, co úroveň výkonu a podpory hardwaru dosáhla k tomu, že w7 fungovaly stejně dobře jako wxp. A nikdo na vistu přejít nemusel. A to samý w8 - neujaly se, nikdo lidi přejít nedonutil, je to a vždy byl menšinový systém a za chvíli se na něj zapomene, jako na visty.
A co bude s w10 se teprve uvidí. Přeskakovat nepovedené verze windows není problém a lidi i firmy to už dávno běžně dělají.
A dneska, docela jednoduše, nejde podle mě vůbec o to, jestli jsou w10 opravdu takovej šmejd, aby byl strach si je pořídit (myslím že jo, ale to není to hlavní). Jde prostě jen o to, jestli existuje nějakej důvod si je pořizovat. A takovej důvod neznám. Jen proto, že jsou zadarmo, si je snad nepořídí ani nejhorší socka.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Re: Vista se nepovedla a pes po ní neštěkl, bez ohledu na řeči, že přejít na "nový a lepší" "se bude muset".

Však se ale přecházelo na lepší a nový. Windows 7 :).

Tady spíš hraje roli ta (řekněme to trošku drsněji) „fáma“, že po desítkách už nic nepřijde, takže na desítkách jednou skončí každej, protože všemu staršímu jednou skončí podpora. No, a kdo to stihne do konce tohoto měsíce, to bude mít jakože zadarmo :).

Pokud bych měl soudit podle grafu nárůstu - https://abload.de/img/marketshareqxs1t.png + https://abload.de/img/statcounterxzs5l.png - tak se na desítky přechází naprosto plynulým tempem. Jsem zvědav, zda nastane po červenci nějakej zlom (což poznáme tak na konci roku, pár měsíců po červenci to bude spíš výkyv).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

já bych jen oponoval v tom že se zapomnělo na Visty... kdepak i špatná reklama je reklama pánové

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nešlo by tu diskuzi přesunout taky sem? http://diit.cz/clanek/prvni-stabilizacni-vydani-mageia-6
to jen z důvodu, Aby Ježour (on mi promine) měl taky nějaký příspěvky pod článkem :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně způsob propagace je za hranicí morálky. Pokud by mi začali bez mého vědomí vyskakovat okna ať už full a nebo částěčná, pak je to chování na úrovni viru a to je vážně hnůj. Ještě, že mám nekompatibilní NTB :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by mi někdo ze znalých říct, jestli akce win10 zdarma platí pro úplně všechny majitele legální licence na Win7? Já bych tak trochu předpokládal, že je to pro domácí uživatele pro osobní použití. Platí to i pro firmy a firemní počítače, tedy pro ty, co PC používají pro výdělečnou činnost? Není v tom po právní stránce rozdíl?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Platí i pro firmy, pokud používají klasickou licenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz naprosté lamy:
ta větička "do not notify me again" uvedená úplně vlevo dole té tmavomodré obrazovky bude též klikatelná?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hmm, moc děkuji dárci mínusu za vyčerpávající a lapidární odpověď na asi hloupý dotaz tápajícího laika
není nadto, když si lidé navzájem nezištně pomáhají :-(
doufám že se ti to tisícinásobně vrátí až ty budeš v nouzi

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, ale připadám si jako u blbejch na dvorečku.
Můžete mi, vy dárci plusů a mínusů, prozradit k čemu jsou mi dobré? Jakou nesou odpověď na mou původní otázku?
Doufal jsem ve slovní odpověď někoho znalého jako např.:
"Ano, dá se na to kliknout a udělá to to, co je na tom napsané"
nebo
"Ne, je to jen informační vata bez jakékoliv rozumné funkce"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.