Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Úřad pro ochranu osobních údajů varuje před Gmailem

Gmail logo
Na nebezpečí, které mohou hrozit uživatelů nově připravované služby Gmail od Google, upozorňuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Podle úřadu může omezit soukromí uživatelů, ale i osob, které jim zprávy posílají.
Toto je plné znění tiskové zprávy tak, jak byla vydána Úřadem pro ochranu osobních údajů.

Vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů k zamýšlené službě Gmail a vyhledávač společnosti Google

Připravovaná nabídka nové služby společnosti Google tzv. Gmail vzbuzuje v poslední době pozornost odborné veřejnosti. Jedná se o projekt nabízející bezplatné e-mailové služby, které budou poskytovat každému zákazníkovi 1 gigabajt úložného prostoru. Služba je propagována jako prostředek k vytváření centralizovaného a trvalého úložiště e-mailů. To ale také znamená, že zákazník nemá možnost cokoliv ze svého úložného prostoru odstranit. Technicky a obsahově nepochybně zajímavý obchodní tah, nicméně některé podmínky poskytování této služby vzbuzují jisté otázky z pohledu možného zásahu do soukromí nebo omezení soukromí.

Společnosti Google přitom bude k dispozici text obsahující i e-mailové adresy a jiné osobní údaje třetích osob. Znamená to, že marketingovým zdrojem a zřejmě i cílem by mohl být každý, jehož e-mailová adresa se objeví v e-mailové schránce uživatele služby Gmail. Možnost vyslovit nesouhlas s touto eventualitou nemá ani uživatel, ani dotčená třetí osoba.

Neméně zajímavá je skutečnost, že podmínky poskytování služby mohou být měněny zřejmě zcela podle vůle a případných potřeb společnosti Google, aniž je dána klientovi možnost vyjádřit svůj názor a změny případně odmítnout. Jinak řečeno, zdá se, že bude uplatňován princip "ber nebo nech být", což u společnosti, která na trhu tohoto druhu komunikací zaujímá významné postavení, je na pováženou.

Míru nejistoty dále zvyšují podmínky odmítnutí služby nebo vypovězení poskytované služby. Google si vyhrazuje právo pozměnit, pozastavit nebo ukončit služby prostým oznámením (nebo dokonce i bez něj), a to kdykoliv a bez jakékoliv povinnosti vůči klientovi. Takových zvláštností je v podmínkách poskytování služby více, nicméně v souvislosti s výše uvedenými příklady je navíc ještě mimořádně zarážející, že pokud bude smlouva mezi společností Google a uživatelem služby Gmail nějakým způsobem ukončena, uložené informace budou dále uchovány.

Již sama tato skutečnost by měla vést k zamyšlení nad korektností této služby a její bezpečností vůči soukromí uživatelů, a to tím spíše, že není vůbec stanovena doba, po kterou informace získané provozovatelem mohou být nebo budou nadále zpracovávány. Na tento fakt Úřad pro ochranu osobních údajů potenciální zájemce o nabízenou službu v souladu se svými kompetencemi a zákonnými povinnostmi upozorňuje.

Jelikož zpracování informací o klientech, včetně jejich e-mailové pošty, je zpracováním osobních údajů, bude evropskými experty na ochranu osobních údajů pečlivě posouzeno, zda zamýšlená služba Gmail bude splňovat vysoký standard ochrany osobních údajů, která je požadována v Evropské unii.

Je ovšem také na zvážení každého potenciálního uživatele služby Gmail, zda některé podmínky jejího poskytování nemohou mít za následek ztrátu kontroly nad vlastními osobními údaji i nad údaji dalších účastníků soukromé elektronické komunikace, s možnými negativními dopady na vlastní soukromí i na soukromí dalších osob.

Úřad pro ochranu osobních údajů bude i nadále sledovat postup realizace záměru společnosti Google a své další postoje bude koordinovat s evropskými i světovými organizacemi pro ochranu osobních údajů a soukromí jednotlivců.

Zdroje:

Dopis mezinárodní organizace Privacy International předsedovi Úřadu


www.epic.org

www.privacyinternational.org


Příloha HN ze 13. dubna 2004

Příloha MFD ze dne 7. května 2004

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Úřad pro ochranu osobních údajů varuje před Gmailem

Sobota, 12 Červen 2004 - 00:16 | Anonym | Souhlasím s Grc.. Komu se to nelíbí, ať se...
Sobota, 12 Červen 2004 - 00:08 | Anonym | Hoba: Jo, kvůli tomu je šifrování.. MIMOCHODEM,...
Pátek, 11 Červen 2004 - 14:35 | Anonym | To tam jako budu mít 1GB diskového porostoru a...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 18:46 | Anonym | Je to smesny. Nevim, cim je Urad pohorsen....
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 18:13 | Anonym | Podle mě ta služba padne hned jak k někomu...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 16:51 | Anonym | Viděl sem i diskuze, že pomocí cookie si můžou ke...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 15:36 | lto | S tim mazanim u freemeilu bych to tak zhave...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 14:55 | Berni | To all:  Psal jsem to všeobecně ...&...
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 14:54 | Anonym | Google už není co býval. Podle mě ho koupila FBI.
Čtvrtek, 10 Červen 2004 - 13:39 | Anonym | 2 Berni: U kterych z ceskych...

Zobrazit diskusi