Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USA hledá způsob, jak regulovat výrobu čipů Huawei u TSMC

brzy budou mít jiné starosti :(

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Koronavirus je naprostá katastrofa a zvlášť v USA to brutálně podcenili a dost na to doplatí. Asi je USA nasrané že Čína ten koronavirus tak perfektně zvládla. Ještě si pamatuji jak predikovali Číně brutální ekonomický útlum kvůli té jejich karanténě. Jenže oni za 6 týdnů tvrdé karantény eliminovali bezpříznakové přenašeče (dle dnes zveřejněných dat je jich podle českých odborníků 10-40% z) a dnes žádné problémy s virem nemají. Ekonomika jede na plný koule a zásobuje kolabující svět zdravotnickým materiálem za vysoké ceny, přičemž na tom koronaviru ještě brutálně vydělají.

Já furt nechápu jak že naši ekonomové v ČR nevidí tu výhodu tvrdé 6-ti týdení karantény, kdy mám jistotu že potom už mám prakticky nula nakažených. V ČR máme 5 týdnů dovolené, tak by stát nařídil vybrat dovolenou a zacáloval jenom jeden týden navíc, což by vyšlo odhadem na 30 miliard (státní příjmy jsou 1600mld/365=4.4mld na den), což je brutálně méně než když teď počítají se schodkem 200 mld a několika měsíční polo-karanténou. Už se s tím bojujeme 5 týdnů, kdyby to nařídili hned ze začátku, kdy jsme měli jen 26 nakažených, a příští týden by těch 6 týdnů uplynulo a byli bysme v suchu. Takhle se s tím mrcasíme 5 týden a jenom jsme to přibrzdili přičemž odhady jsou že bude 15 tisíc nakažených (a tedy cca 700 mrtvých).

Zvlášť takové chytré ekonomické hlavy jaké jsou v USA že by na to nepřišli?
Možná jsou fakt blbí, protože vydírat Čínu v situaci kdy nutně od ní potřebuji vše od zdravotnického materiálu, léků, komponentů do aut, veškeré elektroniky, oblečení.... Navíc tím problém jen oddálí protože tím Čínu donutí vyvinout a postavit si vše komplet ve vlastní režii. Ostatně už si vyvíjí vlastní x86 i ARM jádra, fabriky staví, a jediné co jim chybí tak jsou EUV technologie od Holandské ASML. Pak budou mít amíci solidní konkurenci. Jenom EU bude pořád v pohodě, my zůstaneme TOP ve vývoji a výrobě celo-vodičů.... :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Diktatura, ta by se ti líbila. Navíc skutečná čísla z Číny těžko někdo ověří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by ta diktatura na 6 týdnů (ostatně vyhlášení výjimečného stavu je taky osekání demokracie ve prospěch osvícené diktatury za účelem zvládnutí krize) dokáže zachránit tisíce lidských životů, tak jsem jednoznačně pro!

Když něco dělám, tak to dělám pořádně. Polovičaté řešení jako v Itálii nikam nevedou, stejně nakonec museli všechny poslat do tvrdé karantény jako v Číně. Akorát kdyby to udělali dříve, tak by zachránili tisíce životů a tisíce zmrzačených lidí (ti co přežijí, tak jim plicní fibróza způsobila trvalé poškození plic). Nemluvě o zničené a zadlužené ekonomice kvůli brutálním nákladům za testy, roušky atd.....

Nechci ten ekonomický průser platit ze svých daní. A to si piš že to zaplatíš ty nebo já, buď zvednou daně nebo natisknou peníze a následnou inflací znehodnotí lidem peníze. Pak budeš brblat že padne kurz koruny a všechen HW dodávaný za USD zdraží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mě fascinuje tvoje přesvědčení, že to Čína zvládla...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ztráty na životech v Číně: 3200 mrtvých na 1400 mil obyv = 2 mrtvých na milion
Ztráty na životech v ITA: 13 000 mrtvých na 60 mil obyv = 217 mrtvých na milion (100x víc)
Ztráty na životech v ČR: 46 mrtvých na 10 mil obyv = 4 mrtvých na milion (2x víc)

Pořád si myslíš že to Čína nevládla? A to u ná bude minimálně 160 mrtvých, protože je tam zpoždění cca 3 týdny. Tedy nakonec budeme mít 16 mrtvých na milion, tedy 8x víc než Čína.

A to ještě za předpokladu, že od zítra už nepřibyde ani jeden nakažený, což je zcela absurdní. Těch 15 000 nakažených o kterých mluvil Prymula je zcela reálné číslo, takže 4% smrtnost z 15 000 je 600 mrtvých, což je 60 na milion (30x víc jak Čína). Ještě ti připadá že to Čína nezvládla?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čína první min. dva měsíce nákazy zvládala zatloukat, včetně umlčování vlastních zdravotních pracovníků. Tolik k uvěřitelnosti údajů z Číny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To co tu prezentuješ jsou Čínské statistiky z přelomu února a března. Pak Si Ťin-pching (Xi Jinping) mávnul kouzelnou hůlkou, případy nákazy přestaly přibývat a propaganda krmí svět tím, co tu píšeš.

"Jenže oni za 6 týdnů tvrdé karantény eliminovali bezpříznakové přenašeče (dle dnes zveřejněných dat je jich podle českých odborníků 10-40% z) a dnes žádné problémy s virem nemají. Ekonomika jede na plný koule a zásobuje kolabující svět zdravotnickým materiálem za vysoké ceny, přičemž na tom koronaviru ještě brutálně vydělají."

Není nad to věřit statistikám, které si sama Čína zfalšuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si teda slusne postihnuty jedinec:

"Čína zavedla omezení týkající se zveřejnění akademických výzkumů o původu pandemie. Nově musí všechny práce schválit centrální orgány, uvedla CNN."

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/zmizela-cinska-leka...

https://www.startitup.sk/cinska-lekarka-ktora-informovala-o-koronaviruse...

https://www.startitup.sk/who-zaziva-historicky-skandal-chcu-odvolat-riad...

https://www.startitup.sk/koronavirus-cina-od-zaciatku-tajila-pocet-nakaz...

Ale este si dalej pohonkaj nad statistikami a informaciami priamo z Ciny. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kontrolní otázka, co se podle vás jako za těch 6 týdnů tak zásadní stane, v ESETu a AVASTu napíší antivir, ktery covid zlikviduje nebo co?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2 týdny inkubační doba
4 týdny léčení z Covid-19
-----------------------------------
6 týdnů izolace spolehlivě zastaví šíření viru. Odzkoušeno v pitomé Číně.

Týká se to zvláště těch 40% nakažených lidí, kteří nemají příznaky žádné a vesele to šíří dál. A Prymula s medvídkem Pú hamáčkem se pořád diví jak to že se to nedaří zastavit, když ti pitomci testují jen ty co mají silné příznaky.

Jen pro info kdy státy zavedly karanténu:
- Čína když měli 4500 nakažených ..... to je 3 nakažených na milion obyvatel (1 400 mil)
- ITA když měli 9000 nakažených ..... to je 150 nakažených na milion obyvatel (60 mil)

Ztráty na životech v Číně: 3200 mrtvých na 1400 mil obyv = 2.3 mrtvých na milion
Ztráty na životech v ITA: 13 000 mrtvých na 60 mil obyv = 217 mrtvých na milion (100x víc)
.... a to není konečné číslo, každý den přibyde cca 700 mrtvých
Ztráty na životech v ČR: 46 mrtvých na 10 mil obyv = 4.6 mrtvých na milion (to je 2x víc než Čína a to se to teprve mrtví začínají příbývat protože tam je zpoždění cca 3-4 týdny, viz počet uzdravených zhruba kopíruje počet mrtvých)

Jedna země s minimálními dopady jede na plný výkon dál a druhá se propadla do katastrofy. Stejně nakonec ITA musela zavést přísnou karanténu jako v té Číně a to z důvodu že museli použít armádní nakladní auta na hromadný svoz mrtvol. Tohle naposled zažila Evropa když nacisti vozili plné vlaky mrtvol do a z koncentráků a pracovních táborů. Zase taková prdel to není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdykoliv někde vidím pojem "osvícená diktatura", otevírá se mi kudla v kapse...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moderní právní systém vychází z Římského práva. V Římě normálně vládli dva konzulové, ale ve válečném stavu si zvolili do čela diktátora na dobu určitou, aby mohli jako celek přežít. Stejně se jim tam kolem Říma 15 let potuloval Hanibal s vojsky a měli co dělat aby se ubránili.

To že to pak Ceasar a další zneužili a diktaturu prodloužili na několik století, je věc druhá. Zneužít se dá každá skvělá myšlenka, viz solární zlodějina v ČR. Stejně tak se zapomnělo, že politická imunita v římském systému se vztahovala pouze na odložení vyšetřování na dobu po ukončení mandátu, ten byl jeden rok a pokud se pak prokázalo že dotyčný porušil zákon, tak postihy byli extra tvrdé (extra moc = extra zodpovědnost = extra postih za zneužití). Za zneužití moci hrozil trest smrti.

Náš právní systém byl ovšem modifikován totalitním zřízením, takže se není čemu divit, že se tam na některé věci "zapomnělo". A po revoluci se to neopravilo, aby se mohlo krást za privatizace a krade se dodnes....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není ani tak podstatné, jak to bylo historicky. Já zkrátka už v jádru nechápu, jak se může někdo chtít dobrovolně vzdávat svých svobod výměnou za nějaký pochybný příslib toho, že se o něj někdo [možná] postará. A to i v případě, že se ve společnosti vyskytne nějaké procento jednotlivců, kteří se chovají jako blbci a ten diktátor by to možná vyřešil (jenže když se kácí les, lítají třísky, a to je hlavní kámen úrazu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepleť si anarchii se svobodou.

To je velmi podstatné co bylo v historii, protože evoluce se netýká pouze živých organismů, ale téměř všeho i systému řízení státu. Když na tebe na ulici vybafne dvoumetrovej týpek s nožem, tak mu uděláš přednášku o svých právech a že jeho jednání je nelegální? Ne, posereš se strachy a zdrhneš, protože tvá amygdala bude mít oprávněný strach o život (ve skutečnosti může rozhodnout o 4xF, Freeze, Fly, Faint, Fight, tedy buď ztuhneš, zdrhneš, sekneš sebou nebo zaútočíš). A pokud nezdrhneš tak ti ukáčko na drogách prošpikuje střeva nožem bude mu to úplně uprdele, protože stejně ráno přemýšlel že spáchá sebevraždu. Koronaviru je taky uplně uprdele kolik na něj umře lidí. Záleží jen jestli mu dáme příležitost nás pozabíjet.

Každý funkční stát musí mít mechanismy jak rychle a efektivně zareagovat na bezprostřední nebezpečí. Každý rozumný obyvatel tohoto státu to ví a podporuje to, protože to chrání právě život jeho a jeho blízkých. V populaci je vždy 5% psychopatů a sociopatů, kteří nemají pocit viny ani lítosti, tedy velmi nebezpeční lidé, které drží na uzdě jen policie a tlak okolí. V momentě kdyby stát přestal fungovat a zhasly se světla ve jménu maximální svobody, tak si piš že těch 5% všehoschopných lidí velmi rychle převezme moc a začnou se dít zvěrstva. Se podívej do válkami postižených států jak tam bují mafie a různé masakry. Se podívej co dělal sociopat Stalin, se podívej do věznic kde ti bude tvrdit 90% vrahů do očí, že jsou nevinní (a projdou i detektorem lži protože psychopat i sociopat nemá špatný pocit když lže, takže to nelze zachytit detektorem, navíc té lži časem opravdu uvěří). Běž na youtube a vyhledej si co to je Narcisist Personal Disorder nebo Psychopathic PD. Možná ti dojde že ses už s pár takovými nebezpečnými lidmi setkal.

Merkelová co řekla že se tím stejně nakazí 70% Němců, což znamená že poslala na smrt 2,3 milionů Němců. Ona je typickej psychopat/sociopat, který má docházet na terapie k psychiatrovi a ne řídít Německo. No jestli je Babiš taky psychopat, to se dozvíme brzy na vlastní kůži.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

My živnostníci žádnou dovolenou nemáme :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My živnostníci máme víc peněz než zaměstnanci a tedy máme větší finanční rezervy a můžeme si udělat dovolenou kdy chceme a na delší dobu než je těch 5 týdnů.

Kdyby stát chtěl tak těch 6 týdnů hodí na hrb firmám s tím, že příští roku budou mít zaměstnanci o týden méně (vydají speciální zákon) a nestojí to stát ani korunu. Jednou za 100 let nepojede ČR do Chorvatska, to není zase taková katastrofa jako chcípnout na SARS-Cov-2 (Covid-19 je staré označení protože se rozborem genomu prokázalo že má 80% RNA shodných se zabijákem SARS z roku 2003, proto došlo k přejmenování na SARS-CoV-2 z důvodu blízké příbuznosti).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Já furt nechápu jak že naši ekonomové v ČR nevidí tu výhodu tvrdé 6-ti týdení karantény, kdy mám jistotu že potom už mám prakticky nula nakažených.“

A i v případě úspěchu se to po skončení karantény rozjede znovu.
Zastavení nákazy nikdo neřeší proto, že to je nesmysl, to už prostě zastavit nejde.
Asi jediná cesta teď je zpomalit tempo šíření tak, aby se nepřetížilo zdravotnictví.

Druhá věc je, že řešení, které způsobí větší škody než samotný problém, není moc výhra.
6 týdnů tvrdé karantény může klidně skončit tím, že tlupy hladovějících budou rabovat obchody, nebo prostě svrhnou vládu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tímto chceš říct, že tady zemře 400 000 lidí? (smrtnost 4% z 10 mil) Nacisti tady pozabíjeli 360 000 lidí a potřebovali na to celých 6 let. Hochu ty si koleduješ o vězení za genocidu a šíření poplašné zprávy. A během vyjímečného stavu jsou přísnější tresty tak bacha na takové hloupé kecy.

Šíříš poplašnou zprávu, že při vyhlášení tvrdé karantény bude lidem odepřeno jídlo a bude se rabovat. A to je úmyslná lež! V Číně zásobovala jídlem lidi armáda a policie a vše proběhlo úplně v pohodě.

Ikdyby stát proplatil všem lidem 6 týdnů tvrdé karantény, tak by to vyšlo na cca 180 miliard (1600 státní rozpočet * 6 / 52). Takto mluví babiš o dopadech 200-600 miliard a stovkách mrtvých. IMHO je lepší jít do tvrdé karantény hned. Čím dřív tím líp pro ekonomiku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

USA už tlačilo na nizozemskou ASML, aby do Činy nedodávala litografické stroje. Ale nevím, jak to dopadlo.

Těmi USA produkty, které TSMC používá, jsou asi míněny tooly fy Synopsys?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trump se poučil, EU je nepoučitelná a totálně zkostnatělá - viz např. „řešení" problému biopaliv.

Jo a TSMC by zisk neklesl. Kapacity po Huawei by si v pohodě rozebralo AMD nebo Nvidia - o dalších firmách nemluvě.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když TSMC vydá nový proces, první odebírá Apple, pár měsíců po něm Huawei, až třičtvrtě roku poté AMD… a Nvidia? Kde jsou 7nm produkty Nvidie? No… opravdu bych netvrdil, že TSMC o nic nepřijde. Krom Applu jí nikdo krom Huawei ty ceny při prvních měsících výroby za nízkou počáteční výtěžnost není ochotný platit. AMD je pro TSMC objem, ale na Apple a Huawei nové procesy rozjíždí a tyto firmy jí to de facto financujou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

+ a pises to v clanku: pro TSMC je mnohem lepsi stav dodavat Huawei svoje cipy nez pripustit, aby Huawei zacal zkoumat, jak by si to vyrobil sam nebo mu to vyrobila nejaka cinska firma. Protoze ve chvili, kdyby cinani zvladli 7nm nebo jakykoli nasledny proces na stejne urovni jako TSMC, tak co bude drzet ty firmy ala AMD nebo NVidia, aby zustaly zakazniky TSMC a neodesly k cinanum.

Kratkodobe urcite Huawei zaplace, prodeje jejich mobilu jdou dolu, protoze lidi uz jsou prilis napojeni na Google sluzby a Huawei realnou alternativu nenabizi. Jenze proti zapadnim firmam ma Huawei tu vyhodu, ze ho muze nejakou dobu subvencovat stat. A za tu dobu si muze vybudovat vlastni opravdu konkurencni technologie, takze dlouhodobe se valka s Huawei Americanum vyplatit nemusi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To že Huawei nemá google služby je pro někoho i plus. No a kdo zabrání AMD odejít k Číňanům? Že by Amíci?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dnes jsem četl, že telefony Huawei používá třetina uživatelů v ČR. Situace kolem Huawei si dobře všímá dost našich firem a snaží se řešit používání telefonů Huawei bez Google služeb. Pro Huawei app store chystají (někteří už mají připravené) své produkty třeba Seznam, Alza, CZC, Komerční banka, pracuje na tom i zkostnatělá Česká spořitelna a jiné banky. A přechod to prý není nijak těžký, protože se naše firmy snaží moc nespoléhat na služby Google. Takže pokud to zvládnou banky, bude funkční Firefox nebo Chromium, budou mapy od Seznamu, bude WhatsApp, třetině lidí to bude stačit. Aplikace z FDroidu by také neměly mít problém.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nekolik lidi co znam si v posledni dobe koupili Motorolu nebo dokonce zaexperimentovali s noname jako je Realme prave proto, ze nevi, jak to bude s Huawei.

Co se tyka zavislosti na Google, tak k tomu mam jedine slovo, dve slova: Google Pay. Kdo chce platby v mobilu, tak si bez Google neskrtne.

Jinak ver mi, ze bych byl prvni, kdo by tleskal, kdyby se dalo se odpojit od Google. Ja s nima mam nevyrizene ucty, protoze mi z neznameho duvodu zablokovali platebni sluzby. Takze kde muzu, tak Googlu nadavam. Jenze v soucasne dobe nevidim realne moci ignorovat Google uplne a telefon od Huawei bych si take prave kvuli te nejistote nekoupil. :-/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Celkově se mi nelíbí to škatulkování a vázání k jednotlivým platformám. Jedna šmíruje a otravuje víc než ta druhá. U MS, ačkoli je to taky moloch, jsem měl celkem klid, protože si nemohli dovolit opruzovat. Nicméně co mám už asi dva měsíce ňadroid, kterému jsem se vyhýbal, tak jsem okusil přesně to, co jsem odmítal. Takže pokud se zrovna tohle roztříští, vadit mi to fakt nebude.

Telefonem neplatím, to mi netrápí. Z principu jím platit nebudu, stejně jako v tom netahám nic zajímavého, kdyby náhodou. V tomhle prostě budu a jsem stará konzerva, budu si stát na tom, že zlatá doba WinMobilu. Prostě jinej desktop, natáhnu cab, nainstaluju a buďto to chodí, nebo si rozeseru systém (moje blbost, pokud nemám zálohu, jinak je vše do hodiny opraveno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou i telefony fungující s jinými OS, např na některé SONY jde koupit sailfishOS, některé telefony mají podporu Ubuntu Touch... Chystá se rockphone (1. várka šla už vývojářům). A na spoustě telefonů jde rozběhat GSI romky, takže lze žít bez googlu celkem dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shodou náhod mám telefon od sony. Nicméně jsem s tím nějak smířen, peníze se do tohu už nějaké nalily, takže mě to tak moc netrápí. Default browser je teď FF a nějak jsem si to celé přiohnul. Jen jsem měl zkrátka na WP větší pocit "svobody" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No sam si musis priznat, ze jsi napsal blabol.... To ze je prvni na tahu u noveho vyrobniho procesu Apple, huawei a ostyatni ARM klon vyrobci a za dlouho az AMD a spol, je z prosteho duvodu... Ano je to vyteznost a ta je na jednodussich a mensich cipech daleko vetsi nez na obsahlych cipech jako x86 CPU a nedejboze velke GPU... A sice mas pravdu ze i cena hraje roli a proto i uplne prvni je Apple neb cenu za waffer zaplatej bez problemu jejich ovce v podobe novych (starych) zarizeni...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ale neřeším, proč je pořadí takové, jaké je. Konstatuji prostý fakt, že pořadí je, takové jaké je. Čímž vysvětluju, proč je zákazník jako Huawei pro TSMC důležitý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Imperialistické svině

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Plány imperialistů zhatí naši vepři boubelatí :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale které?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

USA se snazili sabotovat rozjezd samotnich 5G siti v Evrope, dopadlo to tak ze minimalne Velka Britanie si presto bude stavet svou 5G sit od Huawei, co se tyka nedodavani komponent pro kompletizaci mobilu Huawei, jak jiz bylo autorem zmineno, cinska hrdost udelala sve a ze Huawei se stal v Cine zarici drak zatimco Apple v ni upadal, po treti, i kdyby doslo na mezihostitele v podobe "haneni pod licenci" na vyrobce polovodicu kterym by byla v priklade TSMC, Americanum by se to jenom vratilo jako tvrdy bumerang, Cina by se totiz ve vyrobe jeste vic osamostatnila, vplyv Ciny by dale na Taiwanu posilil, americkym firmam by klesl odbyt technologii, nasledne by jejich nove produkty nebylo na cem vyrabet, zakaznici by ve svete pote kupovali mene a krize v USA je na svete, USA Cinu a Taiwan potrebuji ke svemu osobnimu preziti, hlavne kdyz Cina vlastni nejvetsi porci dlhu Spojenych statu Americkych, FED, jistota kapitalizmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Absolutně nechápu jejich způsob myšlení. Když USA zakáže americkým výrobcům dodávat komponenty TSMC tak přece skončí AMD i APPLE kterým vyrábí chipy právě TSMC. Nebo jsem snad něco podstatného přehlédl?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je zoufalé co se z USA stalo, po druhé světové válce nejbohatší země planety v které žilo 14% vysokoškoláků celého světa se za 80let změnila v zemi kde je 10% obyvatel negramotných , zemi která není schopna splácet své dluhy, zemi vedoucí útočné války pod vylhanými záminkami a hlavně zemí která by ráda všem kecalo do toho co mohou nebo nemohou a přitom ji už skoro nikdo nebere vážně a vojensky ji poráží již i bosí pastevco koz z Afgánských hor.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pastevci koz z Afghánistánu zatím porazili všechny armády.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aby taky ne, když je Amíci v 80tých podporovali.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tam koncem 70. let nevtrhl rusák, nikdo by o nich neslyšel...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S odstupom casu je jasne, ze Huawei bola len zamienka. Momentalne prebieha obchodna vojna medzi USA a Cinou. Nieco mi to pripomina....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Šílenství - jinak to nejde nazvat, protože Čína dodává USA např. 97% komponent na léčiva; většinu součástek i funkčních celků pro elektroniku; nejen prvnotní materiály ocel, hliník, ... ale i složité obrobky z nich; výrobky z prvků vzácných zemin; strojírenské součásti pro CNC stroje, ... a kromě toho téměř komplet všechno spotřební zboží.

Už fakt jen chybí, aby Američané vyhrábli ten patent na oheň, kolo a metodiku házení lopatou, které určitě někde mají, a požadovali od celého světa, aby si to licensoval...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Šílenství je být tak závislý na výrobě v jedné zemi s nevyzpytatelným bolševickým režimem, který vyšle do světa už poněkolikáté nějaký sajrajt, lže o tom a ještě na tom profituje. Doufám, že se z toho západ poučí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... jinými slovy, celý svět se zbláznil. Ale může za to USA a (její?) vynález globalizace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.