Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Útok Anonymous na web České protipirátské unie a co je to vlastně DDoS?

Vlajka Anonymous
Zátah proti MegaUpload strhl lavinu DDoS útoků ze strany Anonymous a nevyhnul se mu ani web České protipirátské unie, který byl včera kolem 18:00 hodiny nedostupný. Je vůbec DDoS útok zločinem?

Kapitoly článků

1.  Útok na web ČPU a její reakce

Na minulý týden se náhodou sešly dvě události, které spolu svou povahou dosti souvisí, takže si řada lidí myslí, že jde o dobře promyšlenou akci. Jednak to byl protest webů v čele s Wikipedií proti připravovaným zákonům SOPA a PIPA pro snazší potírání online pirátství a krátce po něm úspěšný zátah na provozovatele Megaupload a přidružených serverů. Ať už bylo načasování těchto událostí dílem náhody (dost pravděpodobné), nebo šlo o dopředu naplánovanou akci (méně pravděpodobné), faktem je, že „když tělesu předáte energii nutnou k pohybu dvakrát bezprostředně za sebou, pofrčí s podstatně větším elánem“. Útok na svobodu internetu, jakým je bezesporu i likvidace Megaupload, jakkoli mohli jeho provozovatelé skutečně páchat nelegální činnosti, nemůže nechat v klidu jediného svobodomyslného člověka. „Dnes vám USA bez soudního rozhodnutí zavřou nizozemský server pro sdílení filmů, zítra vám bez soudního rozhodnutí zlikvidují web, kde budete prezentovat svůj nesouhlas s jejich politikou.“ Jakýkoli zásah do zbytku svobody, který ještě Internetu zbyl, se musí nutně odrazit v nespokojenosti jisté části lidí. Tato nespokojenost se úplně nejjednodušeji vyjadřuje formou online protestu, jakou je právě DDoS útok.

Bezprostředně po likvidaci MegaUploadu se skupina Anonymous pustila do vládních serverů USA a do serverů zábavního průmyslu. Mimo řady amerických byl úspěšným cílem protestu také francouzský hadopi.fr (už jen proto, že francouzská „digitální gilotina“ Hadopi známá též jako „třikrát a dost“ jde proti obecnému postoji EU v otázce odpojování uživatelů od internetu za takovou „malichernost“, jakou je v porovnání se základními lidskými právy porušování práva autorského). Později se cíly útoku staly i polské a brazilské vládní servery a včera došlo i na web České protipirátské unie. Oznámení, že k útoku na cpufilm.cz dojde v danou hodinu, předal prý „kdosi z Anonymous“ slovenské redakci Živé.sk. Zda web České protipirátské unie „odstavilo“ (byť jen na čas) samo hnutí Anonymous, nebo zvědavost návštěvníků, zda už se server jen svíjí v racku v křečích, může být celkem jedno, a to v obou slova smyslech. Server se každopádně přetížit podařilo a nějakou dobu nebyl dostupný.

Vyjádření ČPU k této události (ještě před samotným včerejším útokem) je následující:

Praha, 23.1.2012: Česká protipirátská unie zaznamenala pokusy o přetížení webové stránky www.cpufilm.cz již v neděli odpoledne a je si vědoma i útoku ohlášeného na dnešní den od 18:00. Přijali jsme proto běžná bezpečnostní opatření, nicméně prioritní pro nás zůstává naše běžná činnost, tj. mimo jiné vyhledávání a mazání nelegálních kopií filmů na internetu a shromažďování důkazů proti pachatelům trestných činů, kterou ohlášený útok, ať již bude či nebude úspěšný, nijak neomezí. Návštěvnost webových stránek ČPU se, pravděpodobně díky ohlášenému útoku, zmnohonásobila, za což návštěvníkům děkujeme. V případě krátkodobého výpadku dostupnosti, ke kterému může dojít, se návštěvníkům našich stránek omlouváme.

Kolem tohoto vyjádření by se dala napsat další strana textu, zkusíme to zestručnit. ČPU rozhodně nemá zač děkovat, průměrný návštěvník stránky se v době přetížení rozhodně nepřišel vzdělávat v oblasti ochrany autorského práva. Samostatné téma k diskuzi by jistě bylo i „mazání nelegálních kopií filmů na internetu“ (ČPU jistě nemá nástroj, jak odkudkoli cokoli smazat, ale budiž, přeneseně to asi chápeme) či „shromažďování důkazů proti pachatelům trestných činů“ (hodně by se dalo diskutovat o tom, jaké konkrétní jednání lze na autorskoprávním poli regulérně označit za trestný čin).

Každopádně považujeme za nutné trochu rozebrat problematiku DDoS útoku, jakých jsme poslední dobou svědky.

Tagy: 
Zdroje: 

CPUfilm.cz, Pirátské Noviny (1, 2)

Kapitoly článků
1.  Útok na web ČPU a její reakce

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Útok Anonymous na web České protipirátské unie a co je to vlastně DDoS?

Středa, 25 Leden 2012 - 15:10 | HKMaly | To vis ... prece nemuzes ohrozit mravni vyvoj...
Středa, 25 Leden 2012 - 15:07 | HKMaly | Co doporucujes delat ty? "Nic" podle...
Středa, 25 Leden 2012 - 15:05 | HKMaly | Ve skutecnosti v dobe, kdy se zavadelo rceni...
Středa, 25 Leden 2012 - 13:35 | mamlasos1 | Souhlas, ty 50-100GB jsem bral za film ktery je...
Středa, 25 Leden 2012 - 10:38 | Nalim | Je to 1000 KC za premium ucet co umozni vysokou...
Středa, 25 Leden 2012 - 09:49 | HEC | Jestli specifický DDoS útok má nebo nemá za cíl...
Středa, 25 Leden 2012 - 09:35 | Lojza Suchánek | Priznam se, ze tyto sluzby nijak nepouzivam ani...
Středa, 25 Leden 2012 - 08:52 | mamlasos1 | To nebylo za 1MB ale kus a shodou okolností se to...
Středa, 25 Leden 2012 - 02:28 | Sob | Ono je ale taky potreba uznat, ze kopirovani...
Středa, 25 Leden 2012 - 01:01 | Jirka1 | Zase do toho pleteš komunisty. Tohle se přece...

Zobrazit diskusi