Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V balení GeForce RTX 3090 Ti bude redukce 3× 8pin -> 16pin (PCIe 5)

"A jestli se neuredukovali, redukují dodnes, milé děti." :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dělají se ještě zdroje co mají více větví? Jak znám NVIDIA, tak jich budou malé desítky a minutu po začátku prodeje ohlásí, že je vyprodáno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdo by tohle taky kupoval, kdyby byl trh v pořádku bez krypta a kupoval by se ampere normálně, tak by lidi zjistili, že grafika nad 250W je hodně velký špatný v kombinaci se 130+W procesorem, ať už teplem nebo hlukem i ve velké kvalitní skříni to ohřeje vzduch hodně rychle na vysoké teploty a co potom po roce bez čištění
tady už se dostáváme na wattové hodnoty u kterých přestává být sranda účet za elektřinu při pravidelné delším hraní

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak.
Navíc ten výkon už dnes nemá ani význam. Moc AAA titulů na trhu které by potřebovali ve 1440p lepší HW nenž Radeon 6600 nebo RTX 3050 není. Celkově vládne herní zmar.

Takové PC s Ryzenem 65W a RTX3060 s 8 Pinem a reálnou spotřebou ve hrách kolem 150W dnes ve velké většině stačí, je to tiché a účet za energie bude také příjemnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já se například rád kochám na high(est) preset a víc než 60 fps,když to jde. A to dává 6800xt taktak a ne vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak fajnšmejkři budou vždycky a je dobře, že i pro ně tu je na výběr. Ale pro 90 % lidí "60 fps ought to be enough for everybody". Ještě v předchozí generaci konzolí bylo standardních 30 fps a některé firmy to chtěli tlačit i do PC:

"Ubisoft Engineer Supposedly Suggests 30fps Parity Is Set By Console Manufacturers"
https://www.cinemablend.com/games/Ubisoft-Engineer-Supposedly-Suggests-3...

EDIT: Já tedy vidím rozdíl mezi 60 a 144 fps (Hz), ale nevyžaduju to. Kdybych si mohl vybrat, tak bych radši skutečné 3D (pro každé oko jiný obraz). Mám 3D TV a koukám i nejnovější filmy ve 3D (protože všechno, co vyjde v kině ve 3D, pak vyjde i na 3D BluRay) a měl jsem tu k testování i notebook s 3D displejem. Ale nějak se to neujalo, přitom 3D vidí skoro každý, kdo má 2 oči, ale podle vzdálenosti a velikosti úhlopříčky pixely nevidíte/nevnímáte ani při nižším rozlišení, než co se dneska tlačí. U toho fps (Hz) je to teda vidět víc, ale zas to většina lidí nepotřebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nVidia si upletla marketingový bič na sebe jménem Raytracing + nenažranější litografie od Samsungu. Aby mohli pohonit, že jsou zase před AMD, tak energetické optimum letělo do koše a pustí žilou všem PSU :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přitom AMD umí RT i s mnohem nižší spotřebou. Jejich nová iGPU má dokonce RT 2x rychlejší než 2x žravější RTX 3050:

"35W APU Rembrandt v ray-tracingu rychlejší než 60W mobilní GeForce RTX 3050?"
https://diit.cz/clanek/35w-apu-rembrandt-v-ray-tracingu-rychlejsi-nez-60...

EDIT: Připomnělo mi to dobu Vertex Shader 3.0 v GeForce řady 6000. NVidia se chlubila podporou textur ve VS, takže šlo implementovat např. displacement mapping (mimochodem pomocí fixed function pipeline byl již v Matrox Parhelia). ATI/AMD příšlo s Render To Vertex Buffer (R2VB), který stejnou funkčnost uměl i na kartách bez VS 3.0 - navíc rychleji ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano delaji se takove zdroje. Treba corsair RMi rada mela moznost softwarove prepnout rezim mezi single a multi rail. ale nejsem si jisty jestli RMi radu jeste vyrabi. v shopech jsem nenasel. Ale HX a AX rady to mely taky. AX pak mela jeste lepsi monitoring napeti a proudu nez RMi a HX

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dark power 12 850W od Be quiet! má 4 větve, které se dají jumperem spojit dohromady, když je to potřeba.
Při čtení manuálu mi přišlo, že je to nepreferované zapojení (můj tip je, že ty 4 větve nejsou 100% identické, ale je to jen pocit, nerozebíral jsem jej, funguje dobře).

Navíc to nepotřebuji, takže to ignoruji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u té spotřeby, zajímal by mě tvůj názor na ten budoucí 170W/230W Ryzen (pokud jsem to tady na diit nepřehlédl).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O 170W edici Zen 4 tu vyšel článek už skoro před rokem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...Speciální edice / řada se 170W TDP by pak mohla naznačovat, že by i v segmentu desktopu mohl existovat model se zvýšeným počtem jader...
...a pro speciální edici s 18, případně 24 jádry pak 170 wattů (50+50+50+20)..."

Od května 2021 uběhla spousta času. Víme, že pod navýšení počtu jader se těch 170W TDP, resp. odhadovaná až 230W špičková spotřeba nevejde. Tak proto se ptám na tvůj současný názor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Víme, že pod navýšení počtu jader se těch 170W TDP, resp. odhadovaná až 230W špičková spotřeba nevejde."
.. proc by se nevesla? Je to jen o tom, jak upravi frekvencni krivku pro zatez. Druha vec je, jestli by to melo vysledny vysledek, ktery od toho chteji. Ale vleze se to urcite.

Co se treba opravdu "nevleze" je 65W 12900 do 65W, aby u toho zzaroven nevypadal jako zkripleny pribuzny :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Achjo. Nevejde se to argumentačně. Tehdy v článku Jirka argumentoval právě možným navýšením počtu jader. To nenastane. Tak mě zajímá jeho názor na až 230W 16core Ryzen na 5nm procesu, když to tady Intel s takřka stejnou spotřebou a 8+8 jádry na 10nm/Intel7 procesu schytává už X měsíců. Nic víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

stejný shit jako současný Intel u kterého Vám to přijde na pohodu. Nekupovat nebo přepínat do ECO mode

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pribalovanie štartovacích káblov, poprípade aj 12V batérie, si nechávajú na 5xxx generáciu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je ta NV hodna. Tak to vidite.
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tomu dobre rozumim, se redukuji 3x8pin (=24) na 12 (protoze 4 datove). To je docela slusna redukce, a taky zdvounasobeni proudu na vodic... Ten novy standard neznam, ale prijde mi ze tohle byla dobra moznost prijit s 24V napajenim. Je tam nejaka moznost pro budouci 24V, ze by se to umelo "dohodnout" pres ty datove kabely?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne rovnou 48V?
To ještě spadá pod "malé napětí" u kterého není potřeba řešit ochrany před nebezpečným dotekovým napětím. A v auto-moto už se nasazuje pro "infotainment".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože kondenzátory na vyhlazení by byly velké jak cecky na vemenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.