Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V-cache pro Zen 5 bude „odlišná“

Štve mě, že AMD nemá upgradovatelnost procesorů a že ke každé nové generaci procesoru musíte mít novou desku!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

zjavná a teda trápna provokácia ...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Reálně to řeší lidi na redditu, také mě to potkalo.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

RedMaX samozrejme trolli, ale v nekterych pripadech je ta upgradovatelnost jen teoreticka.
Pred lety jsem na alze koupil Asrock X570 Phantom Gaming 4. BIOS 1.60 podporuje jen nektere Ryzeny 2000 a 3000. Mam Ryzeny 1700, 3950X a 5600G a zadny z nich v 1.60 podporovany neni a nejde upgradnout bez podporovaneho CPU. Ptal jsem se v alze, nepomuzou. Ptal jsem se na IT ve firme s 5000 zamestnanci, jestli by mi nepujcili CPU, a samozrejme nemaji, kupuji jen notebooky. Takze jestli ji chce nekdo levne koupit, nebyla nikdy v provozu...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono asi nedává moc smysl zobecňovat nedostatky biosu jedné konkrétní desky, že ne?
EDIT: Tak koukám na web. BIOS 1.60 tam ani není. Je tam 1.40 a 1.70 oba z léta 2019, to je asi div, že tam nejde Zen3.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nic nezobecnuju, mozna si to jeste jednou precti. Jen jsem popsal jak ta upgradovatelnost nekdy vypada. Verzi 1.60 vim ze samolepky na desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zkoušel jste tam ten Ryzen 7 1700 dát? U některých X570 desek první Zen se staršími BIOSy normálně fungoval, i když to bylo "nepodporované".

A za absenci BIOS flashbacku na téhle konkrétní desce asi úplně AMD nemůže.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jsem i 1700. A overoval na supportu asrocku, ze svitici LEDky CPU+DRAM odpovidaji stavu "nepodporovane cpu", ve volne dostupny dokumentaci o tom nemaj ani slovo.

Samozrejme ze to neni chyba AMD, asrock moh investovat dolar do vetsi flashky a podporovat vsechny tehdejsi AM4 CPU, ne jen vybranou generaci. A ja si to moh predem zjistit a nekupovat jejich desku. V alze mohli bejt ochotnejsi. Atd. Ale nic z toho se nestalo a ta deska prakticky neni upgradovatelna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys byl z Prahy, můžu ti pujčit R5 3600, ten by měl naběhnout podle tabulky podpory, ale jinak je to otřes, to se Asrock moc nevyznamenal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bych rad, dik. Nevim jestli spatne nekoukam, ale nevidim tu privatni zpravy, napis mi prosim na dee at dee.cz. Muzu si prijet pro CPU nebo vzit s sebou MB/RAM/zdroj/periferie a upgradnout BIOS u tebe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budu tu až v pátek, nějak to vymyslím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A čo tak upgradovať bios na novšiu verziu pre tvoju dosku...
https://pg.asrock.com/mb/AMD/X570%20Phantom%20Gaming%204/index.asp#BIOS

BIOS v. 1.60 som tam ani nenašiel, čo však neznamená, že svojho času neexistoval a pre nejaké "muchy" ho nahradila verzia 1.70 (1.60 už nebola viac šírená)

Každopádne je tam už verzia "5.60" a aj "5.61-beta"...kompatibilita by mala byť úplná (viď. link)
https://drive.google.com/file/d/1EbENaDigLwIukYe4sCHcrWX9Ztgnk4Wf/view?u...
(sú tam zrovnané 3 verzie biosov, pre tú dosku...1.60, 5.60,5.61-beta)

Mám osobné skúsenosti s dvomi AM4 doskami od AsRock...konkrétne AB350 Gaming K4, X470 Master SLI...na prvej beží Ryzen 5600X(predtým Ryzen 1600X,1700, 3600) a na druhej Ryzen 5950X (predtým Ryzen 3600, 5600X)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tahle deska jde upgradovat jen za pritomnosti podporovaneho procesoru.
Verzi 1.60 vim ze samolepky na desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele mám jeden R7 1700X na výstavce :) jestli jsi z okolí Ostravy tak ti ho klidně půjčím :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASUS CROSSHAIR VI HERO - AMD X370, nakoupeno na firmě v roce 2017. Minulý týden jsem na to, mimo jiné kvůli podpoře Windows 11, hodil AMD Ryzen 9 5950X a jede jako po másle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A tak to ma byt! Ale predpokladam, ze se to neobeslo bez BIOS upgradu. Moje deska k upgradu potrebuje podporovanej procesor, coz je trochu problem slepice a vejce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za par eur kupit najhorsi CPU aky je na bazosi a ide do tej dosky? potom dat zase na bazos

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To u nekterych desek muze nastat. Mne BIOS flashnul prodejce desky (pri prodeji). Asi by se tedy s vetsim prodejcem pocitacoveho HW dalo domluvit nebo s nejakym "opravarem" PC. Ten ma urcite po ruce ledacos...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se řeší tak, že koupíš starší podporovaný procák, využiješ na upgrade a v rámci 14denní lhůty ho vrátíš. Je to legální ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Dee

Jestli to ještě není vyřešené, tak je řešení i koupit programátor z aliexpressu (kupte zelený, ne černý, černé mohou mít nesprávné napětí a u zelených odpadá tahle starost, iirc). Pokud deska nemá má piny pro programování nebo vyndavací čip, tak jsou pak třeba ještě takové kabelové kleštičky, který se nasadí na nožičky čipu s BIOSem přímo na desce (je to titěrný, tak dá trošku práci je tam rovně nasadit, ale jde to). Pravděpodobně ještě bude třeba adaptér z 3,3V na 1,8V.

Vychází to cenově tak na tři stovky, takže pokud selžou jiné snazší věci jako půjčka CPU, je to řešení. Jinak se toho hodí hlavně na opravy bricknutých desek co ještě neměly flashback. Nebo notebooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, ty si riadne jebnutý. Kúpil som za 50 € Asus TUF Gaming X570-PLUS AM4, do nej G.Skill DDR4 32GB (2x16GB) Trident Z RGB (for AMD) 3200MHz CL16 za 40 € a procesor AMD 2200G tuším tiež za 40 €. Vyhodil som staré črevá s Phenom II X6. No a teraz skús hádať, koľko generácií do tej dosky môžem vymeniť.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, děkuji za názor. Nanapadlo by mě, že si někdo koupí nejnovější desku a k tomu 5 let starý procesor a nekoupí také nejnovější. V tomto případě je to ok.
Mě spíš zarazila opačná situace, deska X470 a nepodporovaný Ryzen 5900X (B2).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dostal som výhodnú ponuku (pozri si ceny tých komponentov v bežnom predaji). Ten PC mi v pohode stačí, keďže nahradil Phenom II a nie je to môj primárny PC. Tam mám dosku s rovnakým X570, AMD 5800X a 64 GB RAM DDR4. A stále viem vymeniť až na 16 jadrový.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Specifikum konkretni desky? 5900X funguje bez problemu i starsi na X370.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na mojí X370 funguje prakticky cokoliv do AM4. Jenom jeden R5 3600 měl problém s jedním párem pamětí, protože Asus. A je pravda, že jsem na ní nezkoušel tu poslední generaci stavebních strojů, ale to snad není takový problém. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MSI X470 Gaming Plus Max
Ale když jsem to hledal, tak těch nefungujících desek od MSI je mnohem víc. A to přesto, že MSI ty procesory v podporovaných má, přesto nejdou.

Jasně, idiot Redmax svádí chyby debilů z MSI na AMD, jenže faktem je, že tohle se na Intelu nestane, ten si na výrobce desky umí došlápnout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo Intel, ten si umí došlápnout aby ten upgrade nešel, i když je fyzicky možný. Navíc jsi diskuzi otevřel prohlášením, které je postavené na hlavu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otázka, co je lepší, jestli jednoznačné NE, od Intelu, serem na vás! Nebo JO, to půjde od AMD a pak jim to zazdí výrobce desky, takže je to taky NIC. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě vyhovuje spíše přístup AMD. Ale samozřejmě ti nic nebrání jít do Intelu se všemi jeho benefity... přeju hodně štěstí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten přístup je jednoduchej, já jednoduchý věci rád, někdo si třeba myslí, že on je jednoduchej, ale prostě když je to jednoduchý, tak nemusíš nic řešit.
Deska X + procesor Y ala Intel a víš, že tohle běhá a jakákoli jiná kombinace ne.

U AMD spoléháš, že to poběží, protože to říká AMD, napíše to výrobce desky, takže koupíš a teď co, teď to nejde a mám jeden nový procesor navíc a teď co s ním. :-/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U AMD to mas taky jednoduchy. Ted uz vis, ze kdyz AMD, tak ne desku od MSI. Mne to pripada jako jednoduche pravidlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Deska X + procesor Y ala Intel a víš, že tohle běhá a jakákoli jiná kombinace ne."

Na skateboardu taky nepíchneš gumu, zatímco u auťáku jo, tudíž auťák je na prd, že jo :) Ne jako vážně, když je u AMD navíc větší upgradovatelnost a možnost instalace novějších CPU, která by u Intelu nebyla, a ta upgradovatelnost má jenom mírné komplikace (potřeba updatovat BIOS), zatímco kdybyste to používal stejně jako tu desku pro Intel, tak to nenastane, tak to je fakt nefér kritizovat, to je hledání hole na psa.

Jako ne že by to byl nějakej diametrální rozdíl v životnosti desky o několik tříd a nebral bych to jako absolutně diskvalifikující nevýhodu pro Intelu, ale i ten rozdíl dvou dvou generací navíc, co jdou do jedný desky, je fajn a když to lidi odmění tím, že se zlobí za to, že dostanou nějakou výhodu, tak si koledujou o to, aby se na to firma příště vys.... a nebylo nic.

P.S. Stejně v tom IMHO rozdíl není, když jste koupili Z690 desku v roce 2021, tak jste do toho Raptora bez upgradu BIOSu taky nedostali úplně stejně, není pravda, že "Deska X + procesor Y ala Intel a víš, že tohle běhá a jakákoli jiná kombinace ne."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je klidně možné, že ta deska by fungovala a je to problém třeba jen v nekompatibilních pamětech. Mě třeba v A520 deska nefungovala s dvěma různými procesory, pokus jsem použil DDR4-3000 od Adata. Ty moduly jsou funkční v B350, ale ne v A520, z nějakého důvodu. Dlouho jsem si myslel, že mám bricklou desku, tohle člověka snadno zmate.

Také chování s CMOS resetem není dneska až tak intuitivní, často to nechce bootovat jen proto, že není resetnutý CMOS, i když si člověk myslí, že je. Také jsem chvíli jednu desku považoval za KO jenom proto, že jsem ji zkoušel bootovat jen s procesorem a bez grafiky + monitoru v jejím výstupu. Zdá se, že i to blokovalo POST a ani to nepíplo, takže zase deska nebo CPU vypadaly že jsou v háji nebo nekompatibilní, a ve skutečnosti nebyl problém, když se konečně sešla kompletní konstalace CMOS reset + grafika v slotu + monitor ve výstupu + správné paměti ve správném slotu, tak to napostovalo a od té doby 100% funkční (je možné, že něco z toho je nadbytečné, nezkoušel jsem to už znovu zreplikovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je problém všech desek v AM4?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám podobně a přesto jinak. Začátkem roku 2019 jsem koupil Ašus RoG Strix B350-F a Ryzen 3 2200G. Nový firmware BIOSu jsem nahrál až koncem léta 2023 a APU vyměnil za Ryzen 5 5600G. Pár let jsem měl obavy, že nebudu moc upgradovat APU (*0G) na desce se starým chipsetem, ale naštěstí to šlo a dokonce bez problémů. Vzhledem k tomu, že nikdo nepředpokládal tak dlouhou podporu a Flash ROM desek má omezenou paměť je nutné na ty "kroky" brát dobrý zřetel ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1
Kazdejch osm let nova deska, no kde to jsme? :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nejsme v Intelu! ;-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To by se na macbooku nestalo!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ale stalo! Mac taky CPU Zen nepodporuje!

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam obavy ze tam pridaju AI.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obavy z přítomnosti NPU? Proč?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Su to tranzistory navyse, co sa odrazi na cene.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nejspíš bude nebinární

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka nejen na no-Xe
Proč ta snaha hnát se za takty u X3D?
Hry zvládá na výbornou i 5700X3D.
A to běží na ubohém boostu 4,1GHz.
Hráči většinou nic jiného než hry neřeší.
Tak možná střih videa, ale je jim jedno jestli to trvá 10 nebo 20 minut. Hlavně že hra běží plynule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímavá debata o deskách, některé mají i flash bez cpu, myslím že asi u Asus, nějaký instant flash či jak se to jmenuje. Pokud se chce jeden vyhnout výše zmíněným problémům tak je lepší menší příplatek do takové fičury, je to do budoucna určitě užitečné i kdyby se to použilo jen jednou za životnost desky. Myslím že tehdejší TUF B550 tímto oplývala, ale zase měla jiné mouchy.
Ale u desky mě zajímají hlavně možnosti připojení periferií i kvalita podpory RAMky.
Konkrétně u Prime X690, vlastně už stará ale ve své době měla dvě super fičury, tedy PCIE_5 slot a USB 20Gb. Dodnes ani jedno není pořádně využité a grafiky s pcie5 do běžného mainstrem pc neexistují. USB této verze je pořád výrobci periferií bráno jako "premium" kde se předhání v tom jak vysokou cenu nasadí, přitom už v nových deskách má být USB4 ale jeho využití je ještě vzdálenější protože nějaké periferie co by ho využívaly budou tak v nejvyšší cenové třídě.
V zimě jsem kupoval kvůli tomu obyč M.2 externí rámeček za šest stovek bez koruny. Nedávno jsem se díval že ho ještě zdražili a to jde o staré 10Gb. 2x2 berou pořád výrobci jako luxus s patřičným příplatkem. A pak mějte chuť platit za drahé desky když k novým super-duper rozhraním není buď vůbec co připojit nebo je to z kategorie "pro milionáře".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nevidím ve hrách rozdíl, naopak vidím výrazný pokles výkonu v pracovních aplikacích.
Možná hraju hry které tu cache nevyužijí a vše ostatní brzdí nižší takty, jinak vážně nevím. Mám 7900X3D a nejraději bych se ho zbavil výměnou za CPU bez cache. Škoda že jsem to nevrátil do 14 dní eshopu :(
Ryzen s tímto nesmyslem si už nekoupím, jedině že se obě kategorie (s / i bez cache) sloučila a AMD to dala plošně do všech CPU, třeba když by prošel popisovaný návrh z článku kde by to nemělo dopad na výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten pokles aplikačného výkonu pozoruješ voči akému CPU? Voči Ryzen 7950X(3D)? A dGPU máš aké?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.