Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V Evropě je vyvíjen robo-oblek, který by měl usnadnit lidem v továrnách těžkou práci

Projekt je financován z fondů EU.

- dalej nema cenu citat.

Vazim si snahu autora o napisanie clanku k zaujimavej teme, ale akekolvek "vyskumy" financovane z fondov EU su len tunel. Desatrocia budu "vyvijat" a "vyvijat" a potom sa po nich zalahne zem.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

no hlavně že sis plivnul, co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako ale ma pravdu. Ze pry do tri let ... mozna do triceti .....
Jinak to, ze jsme v humanoidni robotice na zacatku neznamena, ze nebudem na spici za 10 let. Pred dvaceti lety jsme tu jeli na ZX spectrech a ted sonda opustila slunecni soustavu a na marsu mame uz druhe vozitko:)
Jinak zminka o androidu me pobavila, skoda ze uz lidi budou mit tohle pekne slovo navzdy spojene s LAG, LAG ...... LAG:) By byla sranda sledovat androida s androidem:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, mě tedy jak můj 3 roky starý mobil s v 2.1 tak novější tablet s 4.01 chodí naprosto plynule... Zasekávání mám spojeno tak maximálně s nedostatkem paměti na pc. Jestli nebude spíš problém mezi židlí a klávesnicí...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presne asi tam ten problem bude .... mozna mame uplne jine predstavy o tom, jak by melo bezet ctyrprocesorove zarizeni s tristne jednoduchym GUI ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Pred dvaceti lety jsme tu jeli na ZX spectrech a ted sonda opustila slunecni soustavu"

Ano znameni pokroku. Nebo spis upadku, kdyz sonda byla pred ZX spectrem

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu předsedo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

on ten "úpadek" jde hlavně na vrub úsporám ve vojenskoprůmyslovém komplexu, kde se odehrávala většina výzkumu za posledních cca 60 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak mě to zas tak složité po té technické stránce nepřijde aby to muselo trvat třicet let, na obleku vybaveném pár servomotory a čidly není zas tak moc složitého, nebo snad ano?
Jinak ta moje poznámka ohledně plivance byla především obecná, že cokoliv co pochází z EU je podle pisatele automaticky špatné a nehodlá se tím tedy zabývat a považuje to za zbytečnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zial od urcitej doby som o tom presvedceny (ze cokolvek co pochadza z EU je zle).

Ale snazim sa nemat klapky na ociach a rad sa necham vyviest z omylu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednotný telekomunikační trh bez roamingu - no fuj, ošklivá EU !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne...odnesou to ti, kteří do zahranici nejezdi a budou mit o to drazsi služby, protože to někdo zaplatit musí, a logicky nikdo jiny nezbyva

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si smisek. Kdo by to platil? Operatori maji mezi sebou klasicky peering a bud si za nej neco uctujou nebo si neuctujou vubec nic, takze je jim uplne fuck ze ktere zeme se vola. Jenom je to pro ne jednorazove dobry prijem. Nicmene je zrejme, ze kdyby mohli lide volat za stejne penize jak doma, tak by nejspis provolali vic. Jako priklad vemu sebe a nejspis 95% populace: kdyz jedu do zahranici tak nevolam, necham si posilat SMS a spojuju se vyhradne pres net, pres skype. Kdyz neni zbyti, tak si koupim u tamniho operatora bud kartu na lokalni volani nebo kredit na internet ..... z toho plyne, ze muj domaci operator nevydela ani korunu, nula, nic, nada .... a takhle funguje drtiva vetsina lidi. Mam tarif O2 a kdyz jsem to naposled zjistoval pred dvema lety, tak me prichozi a odchozi volani vyslo na cca 60 korun za minutu, to si muzou narvat tak leda do psich pochev.
EU to chce spravne sjednotit, aby to bylo jak v USA, kde je uplne fuck kam se vola a je to samozrejme spravne, pokud to ma nejak fungovat. Nebo jsi nezazil absurdistan v CR, kdyz volani do jinych a vzdalenejsich kraju stalo daleko vic nez v ramci mesta? A to byl stejny operator!
Doba proste pokrocila a pokud nejaka evropska unie existuje, tak se musi chovat jako unie! Spoustu veci nesnasim a prijdou mi zbytecne, ale tohle je jednoznacne pozitivni, stejne jako operatory reguluje CTU, jinak by jsme furt platili 15 korun za minutu .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze...
Vezmeme to postupne:

1. Operator hospodari s nejakym výsledkem, ma nejake prijmy a vydaje, nejaky zisk.
2. Prijde hodny pan EU a umele snizi zisky z jedne oblasti cinnosti, kterou operator provozuje.
3. Operator chce zachovat cisla z bodu 1.
4. Operator chte nechte musí zvýšit ceny tam, kde mu to hodny pan EU nezakazal.
5. Kde to je? No například ve vnitrostanim volani.

Technicka - operatori prestavaji prodávat "dotovane telefony". Proc asi...ubrali si jinde, takze nekde jinde musí pribrat. Drive lidem davali levne telefony, ted jim davaj levne volani. Bud jedno, ci druhé, oboji nejak nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL
srovnání k "neomezeným tarifům" u nás, zatím co u nich 10eur za 1000min + bižu okolo
http://www.drei.at/portal/de/privat/tarife/telefonie/hallo/
nebo 1000min lokál a 100min EU za 15eur
http://www.drei.at/portal/de/privat/tarife/telefonie/halloeuropa/
Ono to bude spíš o tom co si kdo nasmlouvá a požadavek EU v jedné navrhované variantě na to, aby měli v budoucnu operátoři v zahraničí nasmlouvané obchodní partnery, kteří by jim zajišťovali pokrytí jejich klientů za lokální ceny nevypadá nerealisticky. Pak roaming odumře sám od sebe.
p.s.: i dotované telefony museli operátoři z něčeho zadotovat, takže proč by měl někdo drahým voláním někomu dotovat levný telefon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Operátoři jsou jasnými účastníky přirozeného oligopolu, proto automaticky musí být regulovány. Co ti není jasné?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ROFLMAO
Operatori jsou jasnymi účastníky UMELE VYTVORENEHO oligopolu, co ti na tom není jasne?
Pokud by STAT NEREGULOVAL operatory, tak by zde byl skutecny volny trh, mohlo by tu byt xyz operatoru a ti si cenove SKUTECNE konkurovat.

Promin, ale situace, kdy stat nejprve zpusobi problém, a pak tento umele vytvoreny problém resi regulaci, coz je ještě vetsi problém, tak tuto situaci ja odmitam podporovat a povazovat za spravnou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale nesmysl, právě tenhle konkrétní trh musí fungovat na základě regulace, protože ono rádiové pásmo není tak široké, aby se do něj vešlo xyz operátorů. Stejné je to s vodou, elektřinou, plynem atp.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aha...takze není mozne, aby vodu prodávalo třebas 100 firem v republice...
Není taktéž mozne, aby elektrinu prodávalo třebas 100 firem v republice...
Není mozne, aby si někdo zalozil nejakou mobilni sit na uplne jiné frekvenci, nez mají ostatní a tam si provozoval svoji sit...

Proc ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedním ze znaků inteligentního člověka je umění diskutovat. Bez těchto znalostí téměř každý zůstává primitivem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně, marná snaha, je to stejné jako kdybyses snažil žákum zvláštní školy a jejich rodičům vysvětlit výhody postgraduálního studia :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze když se te zeptam PROC plati to, co jsi napsal, tak na to napises...nejaky blabol.
Mam to, co jsi napsal, chapat tak, ze neumis diskutovat?

Pokud chces diskutovat, do toho. Vysvetli mi, proc nemůže 100 firem prodávat vodu, proc nemuse 100 firem prodávat elektriku, a proc nemůže byt 100 operatoru s tim, ze si každý pojedena svém pasmu (a trwbas si k tomu vyrobi sve mobily atd atd).

Sam jsi napsal, ze to nejde, tak mi vysvetli PROC.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z předchozích příspěvku nebylo jasné, co jsi za primitiva, teď mě mrzí, že jsem na tebe reagoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ah, ted jsi mi to nandal.
Clovek, který je pro to, aby me okradli a realizovali za to jeho vize světa, me oznacuje za primitiva :-D
Tak to me FAKT MRZI :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No ciel je pomerne jasny a v tom problem neni. Problem je v samotnom prevedeni, materialoch a technologiach. Fakt neni problem spravit exoskeleton aj dnes len ako tu bolo nizsie spomenute bud je to poltonova opacha ktora sa rozhodne neda povazovat za idealnu nahradu za povedzme vysokozdvyzny vozik alebo vobec za pomocnika, alebo potom posledne fancy exoskeletony ktore su ale napojene kablom na zdroj energie co zasa moc mobilne nieje, ale teoreticky prave v skladoch by sa to dalo vyuzit aj s takym obmedzenim. Takze ako skoro vsade pri mobilych zariadeniach je najvecsi problem zdroj energie a v pripade exoskeletonu aj primerane velke a na vyrobne naklady pouzitelne posilovace/motory/hydraulika alebo co uz sa pouzije.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te...dej mi nejaky priklad neceho, co pochazi z EU, a je to tak strasne potrebne a uzitecne a uzasne, ze mělo smysl nam vsem vzit peníze a dat je na to.
Ja osobne nevim o zadne takove věci, kterou bych jakkoliv pouzival, a dokonce nevim o zadne takove věci, která by vůbec existovala.
No rad se necham poucit, bez ironie.
Tedy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Letěl jsi někdy Airbusem? :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, a ani se k tomu nechystam :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No to mi pověz, jak to děláš?
Mám tomu rozumět tak, že nikam nelétáš nebo že máš svůj tryskáč?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neletam, nepotrebuji to ke svému zivotu (cimz nikomu nekecam do toho, kdy si kam leta, jen ja proste nepotrebuji).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajíalo, která firma bude mít dost peněz na plejtvání aby skladníkům pořizovala robotickej obleček :D Zase jeden tunel...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud to umožní skladníkům zvedat balíky o hmotnosti 100kg a více tak to zas není tak špatná myšlenka, ne? kromě toho finanční náhrady za pracovní úrazy s trvalými následky také nejsou zrovna malé...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jo a kromě toho jeden skladník s oblekem nahradí 5 skladníků bez obleku - a to se vyplatí!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale poznate nejaku firmu, ktora by vyuzivala ku svojej cinnosti nejaky produkt, ktory vznikol vdaka vyvoju dotovaneho z EU?

Kto urci v pripade tohto obleku, kedy je "vyvoj" dokonceny?
- nikto, vyvijat sa bude, kym to bude EU ochotna financovat.

Kto bude vyrabat a dodavat eventualny vysledny produkt?
- nikto. Aj keby sa vyskumnici dopracovali k niecomu vyrobitelnemu, tak ocakavam, ze firmy, ktore podobne produkty medzicasom vyvinu same (ak bude na trhu po tomto dopyt, tak sa taka vec proste stane) budu mat vopred meno na trhu, lebo budu mat aktivny marketing a ja ako majitel skladu uz budem o nich davno vediet a budem setrit na takyto oblek (za predpokladu, ze ho naozaj chcem a vrati sa mi investicia). Urcite nebudem vediet o ziadnom projekte EU.

Taketo veci su odporny tunel na ktory sa plytvaju Vase, nase a moje peniaze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

s antieu fanatiky nemá příliš cenu diskutovat, argumenty na ně neplatí. Nicméně jeden příklad bych měl, co třeba Galileo? To také hodláte ignorovat až bude v provozu jen proto, že jeho vývoj platí EU?
Znáte nejakou soukromou firmu, která by byla ochotná financovat vývoj a provoz podobného systému jako Galileo/GPS? Dle Vaší logiky by komerční soukromě financovaná alternativa pro Galileo/GPS již měla dávno fungovat nebo snad ne?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uff.. Nepovazujem sa za AntiEU fanatika. Nemam problem s volnym trhom a s EU bez hranic. Mam problem s odpornou korupciou na roznych urovniach vladnuceho aparatu (ci uz lokalneho alebo europskeho).
Peniaze z dani defaultne malokoho bolia, preto sa s nimi naraba, ako keby to bola bezodna studnica.
Som predsvedceny, ze ak je na trhu nejaky dopyt, vznikne ponuka. A EU s roznymi dotaciami generuje v podstate len umele ponuky.

Pan nizsie spomina, ze pracuje vo firme, ktorej produkciu z 50% hradi EU. OK. Naozaj uprimne chcem verit, ze tam na ziadnej urovni dotacie nie je nejaky tunel (inak povedane, nikto z ludi, ktory rozhoduju o tych EU peniazoch si nic z toho neuleje bokom), ale...
Ani len netusim o aku firmu a ake produkty sa jedna, ale ak sa musia na jej zisk z 50% skladat ludia z EU (to znamena aj ja+vy), tak mi to nepride velmi OK. Co z toho mam, ked im prispievam na to, aby prezili? Ak by nemali dotaciu, tak by neexistovali. No a? Trh ich evidentne az tak nepotrebuje, tak preco ich umelo drzat pri zivote?

Ok, podme k projektu Galileo - aky osoh z toho budem mat, ked uz sa tam tlacia moje peniaze? Mam predsa GPS. Ano - GPS kontroluju americania a Glonass zasa rusi a ti mi to mozu kedykolvek vypnut (wtf za nazor je toto?!).... a kto mi zaruci, ze Galileo mi nejaky drbnuty uradnik v EU tiez nevypne? Naco sa vlastne buduje Galileo? Uprimne, vazne. Naco? Lebo je to tunel :-)

Dotacie su zlo. Rovnako ako dane :-) Ale ja s tym mozem akurat tak nesuhlasit :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vaše naivni teorie volného trhu ve vztahu k výzkumu a vývoji má zásadní trhliny a nehodlám je rozebírat, nemělo by to totiž vůbec cenu. Jen bych k tomu měl dvě poznámky:
1) základním účelem soukromé firmy je především generovat zisk pro její majitele a to poslední co by jí zajímalo je nějaký dlouhodobý celospolečenský prospěch pokud k tomu není tlačena vnějšími okolnostmi (státní regulace atp.).
2) je mnoho oblastí výzkumu především tedy tzv. základní výzkum, které nejsou pro žádnou firmu vůbec zajímavé, protože se jedná o značné podnikatelské riziko s ohledem na potenciální zisk a také mnohdy značné finanční náklady, přesto je nutnost takového základního výzkumu naprosto zřejmá a takový výzkum je tedy nutné hradit z nějakých veřejných zdrojů. V tomto případě stačí jmenovat jako jeden z mnoha příkladů projekt Apollo, který by nikdy nemohl být financován ze soukromých zdrojů a přesto je dnes zřejmé, jaké ekonomické a společenské přínosy z dlouhodobého pohledu měl a má.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem, aby tu z toho vznikol nejaky flame war. Vyzerate byt rozumny clovek a respektujem, ze mate na veci iny nazor.

1) V principe ano. Bez zisku firma skrachuje. Ale to, ci produkt firmy bude mat dlhodoby celospolocensky prospeh zalezi od majitela firmy. Ako priklad firmiem, ktorym zalezi na celospolocenskom prospechu vam uvadzam jedneho majitela a jeho dve firmy - Elon Musk a SpaceX, resp. Tesla.

2) Absolutne nesuhlasim. Myslim, ze najviac vyskumami priespievaju do studnice vedomosti ludstva americke sukromne skoly. SUKROMNE skoly!
Skutocnost, ze existuju aj statmi dotovane vyskumy, ktore naozaj a seriozne funguju a prospievaju ludstvu je len a vyhradne vdaka akademikom, ktori nepodlahli vidine lahkeho zbohatnutia na statnych peniazoch.

Vsetko je o ludoch a netvrdim, ze vsetky statne peniaze sa zneuziju.
Ale myslim si, ze by bolo lepsie, keby stat ziadne peniaze nevyberal (resp. len skutocne minimum) a ziadne ani nedaval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, všechno je o lidech, ale je potřeba si říci, že většinu lidí zajímá jen svůj vlastní prospěch bez ohledu na okolí a i v tomto případě výjimka potvrzuje pravidlo, že? Jako menší ilustrace tohoto faktu si můžeme porovnat pracovní a životní podmínky v evropě a v číně, kde fakticky ta pomyslná "neviditelná ruka volného trhu" skutečně funguje narozdíl od evropy...
Jinak máte pocit že takový LHC v CERNu by mohl vzniknou výhradně na základě soukromých finačních zdrojů? to vážně pochybuju, přesto je jeho význam pro výzkum těžko zpochybnitelný, i když kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevidim do toho, ako sa financuje CERN. Ano, prispievaju tam staty. Su to milionove ciastky. Dohromady cez miliardu svajciarskych frankov ako tak pozeram na wikipedii.
Ale viete Vy ako su tie peniaze zainvestovane? Date ruku do ohna za to, ze aspon 99% tych penazi boli naozaj pouzite na vystavbu a prevadzku LHC?

Mozno som pesimista, ale som presvedceny, ze realne je do prevadzky CERNU naliatych mozno 50% z tych penazi. Zbytok je cista kradez.

A ano, verim, ze vyskumne centrum ako je CERN by vzniklo aj zasluhou sukromneho sektoru. A to ma zas budete kamenovat, ze som utopista :-) a mozno mate aj pravdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravdou je ze dotace jsou zlo, protoze kazdej milion z dotaci znamena ze na danich se musi vybrat miliony prinejmensim dva a casem to bude jenom horsi protoze zbytecnych uredniku co prerozdeluji stale vice pribyva. Zakonite cim mensi dotace na vsechno mozny tim mensi muzou byt dane, jenzo to ti nahore evidentne nechcou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemluvím o CERNu jako takovém, hovořím jen o jeho projektu LHC který má sám o sobě celkové náklady cca 8mld dolarů. Těžko si představit, že by jakýkoliv soukromý subjekt do něčeho takového investoval takovou sumu za účelem tvorby zisku.
Já přece neříkám, že veškeré peníze z veřejných rozpočtů dávaných do výzkumu a vývoje jsou investovány racionálně, faktem je, že se jich nemalá část rozkrade, ale to neznamená, že se to celé zruší a že to je celé špatně. Tvrdím především, že jsou oblasti, či projekty, které se bez peněz z veřejných rozpočtů neobejdou, protože pro běžné (nefilantropistické či neosvícené) komerční subjekty jsou zcela nezajímavé, ale přitom se těžko dá pochybovat o jejich celospolečenské důležitosti. Co třeba takový Hubble? myslíte že by ho financovala nějaká komerční společnost? proboha proč by to dělala? přitom pozitivní přínos HST (nemyslím finanční) pro celé lidstvo je nezpochybnitelný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ty mas doje,, ze tech 8 miliard , co jdou do CERNu, jsou dobře investovane peníze?
Nebylo by lepsi - například !!! - 1000 jinych, mensich vyzkumu, co by vymyslely 1000 věci, které by byly skutecne nejak uzitecne pro člověka?
Ja se jen ptam, nekonstatuji...
Pokud mas dojem, ze tech 8 miliard je ok, dal ty bys osobne ze svého 8 miliard? Asi ne, co? Takze 8 miliard je fajn, pokud to zaplati někdo jiny.
Super.
Promin, ze nejsem nadsenej z toho, ze peníze, které mi stat ukradne na danich(ostatne i tobe) jdou do nejakeho CERNu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já si to neodvažuji soudit, ale důležité je, že ty máš jasno v tom, že je LHC k ničemu a že jsou to vyhozené prachy, že? takových lidí už v historii bylo, kteří tvrdili, že všechno bylo vynalezeno a nic dalšího není potřeba, i země byla placka a slunce se točilo kolem ní...
a hlavně nevidět dál než na špičku vlastního nosu, co?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z toho, ze se na něco zeptam soudis, ze mam jasno?
VY vole, kdybych mel v necem jasno, tak se nezeptam, ale budu konstatovat.
Koukam, ze plivat na ostatní , to jo..ale odpověď na jasne polozene otázky, to ne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze způsobu položení otázek i z jiných komentářů jsem si zcela jednoznačně odvodil v čem máš nebo nemáš jasno. Kromě toho si nemyslím, že bys byl tak naivní a na podobné otázky očekával jasnou odpověď na tomto fóru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem docela naivni, a když se v hovoru na něco zeptam, ocekavam odpověď, at uz se bavim jakoukymkoliv zpusobem s kymkoliv:-)
Asi jsem divnej, no:-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na staré kolena ses dal na anarchii? ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

asi :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Galileo nepouzivam a používat nehodlam.
Je tam něco dalšího?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale smrdí z tebe lakota. GPS předpokládám používáš, jen na tento systém museli daňově krvácet občané jiného státu (resp. unie států) než EU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

GPS nepouzivam.
Pouzivam mapy.
Doporucuji, je to vyrazne lepsi, nez GPS...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

OK, znám tu věc. :-)

Jen začínám být zmaten. Necestuješ, nepoužíváš GPS, jen mapy nechápeš veřejné investice a výzkum... Nějak nevidím do tvého myšlenkového pochodu, tedy kromě toho základního kamene, že "nesnášíš daně".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

don't feed the troll :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cestuji po CR, jezdim autem, najezdim rocne cca 50-60 tisíc km. Tak tretina mych cest je na místo, kde jsem předtím nikdy nebyl. Prave proto nepouzivam GPS, protože se chci naucit ta mista poznávat a orientovat se tam i priste, az tam budu muset jet. Když někdo pouziva GPS, obvykle pokud jede na místo, kde nikdy nebyl, tak vůbec nevi kudy jede, proc tam jede a kde je (toto mi potvrdilo vice lidi, kteří pouzivaji GPS).
To ja radsi mapu...podivam se, kam jedu, zjistim si cisla silnic a podobne, a nasledne jedu podle toho.
Verejne investice chápu, jako z toho pohledu, ze chápu proc se to deje. Druha věc je, ze s tim nesouhlasim, aby se tak delo a jsem presvedcen, ze kdyby zadne verejne investice nebyly, měli by se lide vseobecne lepe.
Investice do vyzkumu to same - výzkum je super. Pokud je financovan "dobrovolne", tedy nikoliv z dani lidi, kteří tento výzkum například vůbec nechteji. Osobne nechapu tu aroganci nekterych lidi, kteří tvrdi, ze vi nejlepe, co je pro koho dobre a ze tedy vezmou většinu penez, které si tito lide vydělají, ukradnou jim je a financuji z toho něco, co oni povazuji za spravne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Víš Lojzo, občas bys měl vycestovat i za hranice EU, aby sis udělal komplexnejší obrázek. Tomu co popisuješ v posledním odstavci se říká společnost a společenská odpovědnost. Drtivá většina obyvatestva výzkum nechápe a přesto každý den v bláhové neznalosti užívá jeho výsledků. Třeba když dřepí u kompu a pře se s ostatními v diskusi. Nechci tvrdit, že všechno co se zatáhne z veřejných peněz je super a prospěšně investované peníze, ale obecně je současný západní život asi nejkomfortnější v historii lidstva a to právě díky vědě a vynálezům.

Ty si to navíc nedovedeš představit z více úhlů a možná bys byl i zaskočen. Kupříkladu silniční síť. Veřejná, svobodně přístupná, dálniční síť pak za symbolickou částku (pokud nepočítáme mýto pro náklady). Třeba v Japonsku se na dálnících platí komerční nesubvencované částky. 1000 km zhruba 21000 yenů což je kolem 4000 kč. Jen poplatky za tvé kilometry na dálniční síti v Japonsku by tě přišli na 200 000 kč za rok. Ani pro japonce to není málo. Parkování. Ulice je veřejné místo, jaképak parkování - šup zaplatit za zbrání místa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ale obecně je současný západní život asi nejkomfortnější v historii lidstva a to právě díky vědě a vynálezům."
Ja bych rekl ze byl, ono to dnes v tom zapadnim svete, vcetne nas jde diky korupcnim a zlodejskym zakazkam hodne do kopru a bude mnohem hur.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

je zbytečné mu něco vysvětlovat, on naivně předpokládá, že to co je nejlepší pro jedince, musí být zároveň nejlepší pro společnost, ale to je samozřejmě omyl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to vis, co je nejlepší pro společnost? A kdo je ta společnost presne? Jak se vůbec pozna, co je pro ni nejlepší?
Je lepsi pro společnost, když chleba stoji 10kc a maslo 20kc, a nebo když chleba stoji 30kc a maslo 10kc? A co kdyby pivo i maslo bylo zadarmo, bylo by to pro společnost lepsi, nebo horsi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zkus se někdy zastavit a zamyslet co to ta společnost je. A co bys tak zhruba dělal, kdyby tu nebyla a nedávala ti některé dary kolektivního vědění a práce. Na rovinu ti řeknu, že to není nikdo přesně, v tom je ten fór. Pak pro ní (pro někoho) udělej něco pěkného, ze své vůle bez pomyšlení na profit. Možná pochopíš. Budeš to jednou taky potřebovat, na to vem krk. Vše nelze přepočítat na prachy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz udelal pro spousty lidi něco pěkného, neboj...
Ale pro ty, pro které jsem chtěl ja.
Nikoliv pro ty, pro které jsem naopak opravdu nechtel.

společnost...to je takove to, když mi stat ukradne rocne par set tisíc kc a udela něco hezkého pro ty, pro které bych většinou nechtel, a naopak mi ty peníze chybi k tomu, abych mohl vice delat pro ty, pro které chci.

Ja tomu rozumim, neboj...ale to neznamena, ze se mi to musí libit

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj popis společnosti je vedle. To co popisuješ jsou prostě daně a stát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OMG.
Delas si ze me PRDEL?
Nebo proste jenom nevis?
Osobne zaplatim rocne okolo 15-20 TISIC kc za to, ze mohu osobním vozem jezdit po dalnicich. A to ještě nejezdim po dalnicich az tak moc. No ono je to jedno, zaplatim dalších 30-40 TISIC kc za to, ze jezdim po dalších silnicich. Když to vezmu jako celek, prumer, tak zaplatim skutecne okolo 60-70 TISIC korun rocne za to, ze muzu jezdit po silnicich.
Znam lidi, kteří zaplati i několik set tisíc korun rocne za to, ze jezdi po silnicich.
V Japonsku se plati v prepoctu 4kc na 1km dalnice? Nevim, když to pises, asi to tak bude. Tady je to tak mezi 1 a 2kc, jak které auto. Plus další poplatky - rozhodne jsou lide, kterym by se vice vyplatil ten japonsky systém. (Jaka je japonska prumerna mzda, v porovnani s tou naší? Udelejme z toho koeficient a prepocitejme ceny na 1km)
Parkovani si platim, když jsem nekde ve meste, obvykle také stojim na placenem parkovisti, a nebo na soukromem pozemku. Takze tohle delam uz davno.

Ještě co se tyce vynalezu : Ty mas opravdu jistotu, ze to, co se vynalezne například za 1 miliardu euro nacpanou do nejakeho CERNu, by se jinde nevynalezlo něco, co by bylo lidem uzitecnejsi? Ja ji teda nemam. Osobne jsem presvedcen, ze vynalézat by se mělo to, co je lidem NEJUZITECNEJSI. A co je lidem neuzitecnejsi? No prece to, za co chteji zaplatit nejvíce penez.
A prece proboha to nemusi fungovat tak, ze lidem sebereme peníze, a zaplatíme z toho výzkum. Ono to muze fungovat i tak, ze tem lidem ty peníze nechame (takze budou mit cca dvojnasobne prijmy, jak dnes) a necht si firmy hradi výzkum samy, a pak ho promitnou do cen zboží. To by bylo fer...a jednoduse by se tim zjistilo, co lide za výzkum chteji, a co ne.
Ja houby rozumim grafenu, no rad bych zaplatil jeho výzkum - zprostredkovane tak, ze si koupim grafenovy CPU, az bude.
TAKHLE ma probihat vyzkum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krasnym prikladom ako to funguje je Kickstarter.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No hele. Pozor, aby ti nerupla cévka, pak by ses státu dosti prodražil. Prdel si nedělám, jen tak různe rozvažuji a celkem mě začíná bavit tvůj vztek, že nikdo nechce sdílet tvůj pohled na svět

A kdo řekl, že se v Japonsku neplatí spotřební daň z paliv? Hu? Memícháme tu hrušky s kaki? Spotřební daň z paliv činí zhruba 50 % pokud vím. To auto by v nákupní ceně bylo levnější, protože DPH tam je tam výrazně nižší než u nás. Nicméně zase je tam málo místa, takže se platí daně z pozemku, z vlastnictví vozidla atp. Zaparkovat na soukromém pozemku se ti v japonském městě nepodaří, na venkově ano (volná uliční plocha je v Tokiu 2,2 m2 na hlavu - západní města mají kolem 50 m2). Dům se zahradou a garáží případá v úvahu v podstatě jen na venkově (to se rovná opravdu daleko od center měst). Průměrný příjem je kolem 400 000 Kč ročně v přepočtu. Ale když si nikde nebyl, asi to nepochopíš.

K vynálezům. No a na co běží tvůj počítač? Na měsíční svit, nebo sílu myšlenek. O jaderné energii jsme slyšeli? To byl a je také výzkum.

Jinak tvá poslední věta svědčí o tom, že o složitých věcech a technologiích nemáš ponětí a zajímá tě jen kolik máš k lizu. Jedna věc je navrgnout novou chuť limonády, druhá věc jsou léky nebo technologie budoucnosti. To co popisuješ je výrobní proces, nikoliv výzkum. Výzkum má slepé cesty co nikam nevedou, aby se nakonec našli ty správné cesty.

Fakt nejsi sám kdo platí daně. Ale není mnoho lidí co si myslí, že z toho NIC nemají. A dvakrát je zajímavé, že si to myslí člověk co prosedí spoustu času v autě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je ale divne, ze dneska svitime zarovkama, když T.A.E. vynalezal za soukrome peníze, a nikoliv za statni.
Fakt divny.

Mimochodem delas ze sebe desne chytrého a ze me desnyho vola, jak nicemu nerozumim...Tak schvalne, říká ti něco ekonomicky pojem "hodnota ztracene prilezitosti", ci jinak receno "naklad ztracene prilezitosti"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

proboha, chápeš vůbec rozdíl mezi pojmy vývoj, výzkum a základní výzkum? asi ne...
HOWGH

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chapu...ale nechapu, proc bych to mel platit, pokud nechci.
Zakladni výzkum je jediny problém s financovanim, no nechapu, proc by si ten zakladni výzkum nemohly financovat firmy, které ten zakladni výzkum dále potrebuji ke sve cinnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem jen hloupý OSVČ s podivnými zájmy. Nemám důvod z tebe dělat vola, jen mě baví jak jsi pořád navztekaný, "že ti někdo bere prachy".

Hodnotu ztracené příležitosti znám, ale neuznávám jí v její ekonomické rovině. Kupříkladu bych teď mohl pracovat a tvořit hodnoty místo toho čučím do kompu a čtu diskuse. Hodnota některých věci nejde vyčíslit, některé jsou neporovnatelné. Pro mě má hodnotu si odpočinout, přečíst si knížku, někdo to bere jako příležitost ještě vydělat pár kaček. Až ho v 52 klepne pepka z přepracování, možná se ukáže relativita takovýchto teorií.

TAE dělal technologický vývoj, to firmy dělají běžně. Vzal několik dobře popsaných poznatků a vhodně je aplikoval (třeba vakuum byla silně diskutovaná teorie ve starém Řecku a první vakum se laboratorně podařilo vytvořit v roce 1643, wolfram objeven 1781 švédským chemikem Scheelem, izolován o dva roky později, jinými dvěma pány - jak dlouhá cesta k žárovce, co se týče el. proudu, nerad bych tu přepisoval Wikipedii). Základní výzkum je úplně jiná věc. Firmy se většinou zabývají praktickou aplikací již objevených principů. Objevit a popsat tyto principy jsou dlouhé roky vědecké a výzkumné práce a často se dají využít až o mnoho let později.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšeš, tomu člověku evidentně uniká význam pojmu "základní výzkum", protože jeho výsledkem zpravidla není nic co by se dalo patentovat, takže pro komerční firmy je to zcela zbytečná námaha. Představa, že se budou komerční firmy společně skládat na takový základní výzkum, aby pak společně užívali jeho plodů při vývoji různých technologií a produktů je minimálně úsměvná :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jinak je pravdou, že některé firmy i dnes přispívají na základní výzkum, ale je to spíše znamením jejich společenské odpovědnosti a rozhodně to není žádné pravidlo a prakticky vždy to má nějakou souvislost s jejich oborem činnosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tohle považuji za hodně přínosnou poznámku. Některé firmy jsou si vědomy důležitosti výzkumu a samy jej podporují (skrze univerzity atp).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze...sice to jde...ale vlastne by to neslo.
Jde to jen trosku...vice by to samozrejme neslo, protože....protože by to neslo. To je logicke.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jaksi jde o to, kolika procenty se ty firmy podílí. Je to opravdu malé procento (přímé dary), obvykle jsou zacílené na bod jejich zájmu.

Kdyby to bylo před 150 lety, tak kopeš brambory, všichni mají kopat a prodávat brambory, daně jsou nesmysl mohl bys koupit více brambor na sadbu a víc prodat. Že by někdo dokázal vymyslet traktor, paliva, hnojiva by sis prostě nedokázal připustit.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Takze nebyt státu, nebyly by vymyslene traktory, paliva a hnojiva, chápu to spravne?
Ty me neprestavas překvapovat..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chápeš to špatně. Máš tunelovou perspektivu.
Škoda energie. Howg.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Super...takze jsme se shodli, ze traktory, palivo, ani jiné podobne věci vůbec nepotrebuji ke svému vzniku stat.
Tak super, to mam radost, dekuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak urcite...v podstate uz od praveku takovy zakladni výzkum zajistoval stat z dani, bez toho by nemohlo byti nic vynalezeno...
Jiz jsi mi otevrel oci, dekuji

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jmenuj nějakou firmu středověku.... Myslitelé, filosofové a jiní podivíni byli buď pod křídly panovníka nebo cirkve.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto nemyslis vazne, vid ze ne?
Koukam, ze tedy skutecne mas historicky prehled.

Dobře, dam jeden priklad za všechny.

Galileo Galilei prijel do Benátek a zaslechl, ze nejaky vedec chce vyvinout "dalekohled". Tak si řekl, ze to udela lepe a první. Sel, za sve peníze nakoupil sklo a delove koule...a zacal brousit cocky.
Vybrousil cocky, sestavil dalekohled...A tento vynalez PRODAL Benatcanum. Ti ho koupili proto, ze Benatky jsou napadnutelne nejlepe z more, a tak diky dalekohledu vedeli o priplouvajicich lodich o několik hodin drive, coz jim dalo zasadni vyhodu.

Nebyl v tom JEDINY peníze, který by vznikl vyberem dani ci od státu - proste se na to Benatcane SLOZILI. Taktez G.G. nemel jedinou jistotu, ze od nej někdo dalekohled koupi. Byl to ciste jeho podnikatelsky zamer, který mohl ,ale nemusel vyjit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná historka... Galilei dalekohled nevymyslel, ale vylepšil konstrukci jistého Německo-holandského optika. Nejstarší čočky jsou někde ve starověku tisíce let př. n. l. Galilei byl typický vědec, teoretik, matematik, astronom. To, že dokázal své vědecké poznatky aplikovat a vyrobit "moderní dalekohled" a prodat jej vůbec nepopírá to co tu pořád tvrdíme. Základní výzkum jsou ta desetiletí galileova studia a bádání. Kdyby to nedělal, nepotřeboval by dalekohled. Když měl dalekohled, mohl jej prodat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze, pokud to chápu spravne, tak tisice let před nasim letopočtem nejaky stat financoval "zakladni výzkum", z cehoz vznikla i cocka...
A po par tisici let prisel G.G. v podstate k hotovemu, vzal cocku a udelal dalekohled.
Nebyt toho statniho financovani zakladniho vývoje tisice let pr.n.l., tak nemel co vzit a byl by namydlenej.
Je to tak?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm. Jestli to má být parodie, tak pěkný, jestli to myslíš vážně, tak máš docela vážný problém s chápáním širších souvislostí. Howg.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Promin, ja pouze vypichuji to dulezite z toho, co jsi napsal...
Jestli mas nejake lepsi vysvetleni, proc by cocka bez státu nemohla vzniknout, tak mi to napis...
A pokud cocka vznikla bez pomoci státu, potom nechapu, proc tu cocku davas jako priklad toho, ze by to bez státu neslo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Argumentuješ ad absurdum jako pako. Furt to samé dokola, ztráta času.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud sis vsiml, ja argumentuju pouze tak, ze vezmu tva slova a znovu je napisu, maximalne v trosku jinem uhlu pohledu.

skoda, ze nemas nejake konkretni argumenty, takhle je to skutecne ztrata casu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takze dozajiste to vakuum i ten wolfram byly vynalezeny a objeveny ciste diky statnimu dotovanému vyzkumu. Bez toho by to nebylo mozne, je to tak?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vakuum je stav, Wolfram je prvek. Nikdo je nevynalezl, někdo po dlouhém bádání dokázal uchopit myšlenku a prokázat jí. Výzkum pod univerzitní hlavičkou, takže ano za peníze z daní. Problém firmy je, že potřebuje výsledky a komercializovat je (což je OK) a tak si nemůže dovolit bláznivého chemika co si bude 11 let hrát s chemikáliemi, aby z něj vypadly takové objevy jako je kyslík, dusík, wolfram nebo černání chloridu stříbrného na světle což se tehdy muselo jevit jako zajímavé, ale zcela neužitečné - dokud nevznikla fotografie a nejedna firma vyrábí černobílé materiály dodnes. Základní výzkum buduje poznání lidstva a chytré firmy jej mohou dobře prodat, když rozpoznají potenciál.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já auto nemám, nechci, nepotřebuji a musím platit daně, ze kterého stát udržuje cesty, aby si kdejaký lojza mohl jezdit autem a to ještě k tomu aby si ze 2/3 mohl jezdit po místech, kde ještě nikdy nebyl a ze 1/3 opotřebovával cesty opakovaně. Nejraději bych ti strčil šroubovák mezi lopatky za to, jak mě stát kvůli tobě sdírá z daní. A proto volám "ZRUŠME SILNIČNÍ SÍŤ, BUDEME SE MÍT LÉPE!".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty blbecku, pokud to nevis, tak se plati něco jako "spotrebni dan z paliva". Na této spotrebni dani se rocne vybere VICE, nez jake jsou zpetne investice do silnicni site.
Takze ja zaplatim rocne klidne 50-70 tisíc na spotrebni dani pouze z paliva, a to nehovorim o dalších danich, kde samozrejme platim vyrazne vice dalších penez...
Debilku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch tvých usoplených 70tisíc je dost málo za ten luxus volné dopravy osobním dopravním prostředkem kamkoliv a kdykoliv který ti stát poskytuje a to nehovořím o tom, jaké škody na okolním životním prostředí a zdraví lidí bezostyšně a bez uzardění pácháš svým smradlavým dopravním prostředkem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty hovado. (Tak, tolik ke zdvořilostem.) Na spotřební dani za benzín (tj. bez alkoholu, tabáku, etc.) se v roce 2012 odvedlo do státní pokladny cca 75 miliard Kč. A například jen obnova D1 (tedy jen jeden z mála výdajů MD) nás do roku 2018 bude stát předpokládaných 160 km * 2 mld/km = 320 mld Kč (zkušenost ukazuje, že se náklady zpravidla zvyšují a zpravidla hodně, i kdyby se prodražila "jen" o blbých 9 mld Kč ročně, tak už jsme na stejno s vybranými penězi z té tvé spotřební daně) . Čili spotřební daň z pohonných hmot bude stačit tak na zaplacení tohoto "kousku" silnice. A to tady nemluvíme o dalších výdajích na jiné státní komunikace. A samozřejmě zde ani nejsou zahrnuty výdaje obcí na údržbu obecních komunikací (ty samozřejmě nejdou z rozpočtu MD, ale z rozpočtu obcí), nebo například na megalomanské stavební projekty některých velkých měst.

Bobánku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám. Třeba firmy co kupují od naší(jejich) firmy. My(oni) vyvíjíme a vyrábíme, EU to z 50% financuje a firmy potom kupují výsledné produkty. Bez EU by jsme(oni) neexistovali.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co ta vase firma dela, ze by bez EU nebyla vůbec schopna existovat?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čističky odpadních vod.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aha.
Klasika. Zcela deformovany trh. Njn...Jinak - pokud by na to nebyly dotace, holt by si to lidi kupovali třebas tak, ze by se na to slozili. Nemyslim si, ze pokud by tu nebyl stat, který to všechno "zarizuje", tak by se lidi chteli utopit v hovnech...

Mimochodem, mam souseda, co dela kanalizace pro obce, a rikal, ze cenik je 20% z ceny zakazky do kapsy starostovi, at uz se to tyka o jakoukoliv obec...Taky to tak u vas funguje?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Klasika. Zcela deformovany trh."
Zase tak zdeformované to není, jsou tu konkurenční firmy, ale není jich moc. A hlavně 90% produkce se vyváží.
Co se týče korupce, někteří obchoďáci jsou ochotní udělat skoro cokoli pro získání zakázky, záleží na "odvaze" jejich i odběratele. Ale obecně, dle mně málokdy bývá korupce organizovaná, kromě politiky, kdy někteří vstupují do strany už s úmyslem krást, tak to bývá spíše příležitostná věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha.
Klasika. Zcela deformovany trh. Njn...Jinak - pokud by na to nebyly dotace, holt by si to lidi kupovali třebas tak, ze by se na to slozili. Nemyslim si, ze pokud by tu nebyl stat, který to všechno "zarizuje", tak by se lidi chteli utopit v hovnech...

Mimochodem, mam souseda, co dela kanalizace pro obce, a rikal, ze cenik je 20% z ceny zakazky do kapsy starostovi, at uz se to tyka o jakoukoliv obec...Taky to tak u vas funguje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dovolím si tvrdit, že pokud by si to lidi měli platit sami, tak radši budou ty hovna pouštět po řece dál, ať si to užijou ti dál po proudu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+1 , viz. černé skládky, spalování pet lahví a ostatních plasů, etc.
hovna pošlou dál po proudu a po státu by chtěli, aby řešil ty hovna co jim po proudu připlavou, že mají v rybníku sinice, že se v tom nedá koupat, že je to zdravotně závadné, že to zapáchá, že ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ono... takto. Mat skoro ziadne dane a ziadne dotacie je v dnesnej dobe utopia. Je to IMHO idealny stav, ale momentalne utopia. Na takyto stav spolocnosti musi dozriet aj stav mysle.
Debata o tom, ci by volny trh sposobil rieky plne hovien je.. o hovnach. Je to velmi hlboka a hlavne fylozoficka otazka.
Ulohou statu ma byt vraj obrana a dbat na vymozitelnost prava (neviem z koho mudrej hlavy to pochadza, ale stotoznujem sa s tym).
Ak chcete ako hlava statu zabezpecit ciste prostrede, tak to spravte zakonom - do zivotneho prostredia firma zakonom nesmie vypustat nic toxicke, pripadne ziadne splasky (o slovickach uz nech rozhodnu odbornici). Dalsim krokom je zabezpecit vymozitelnost prava, ked aj babka z hornej dolnej ma moc usvedcit miliardovu korporaciu z toho, ze namiesto cistej vody jej vypustili do potoka sefove hovno.
Verte mi, trh pre cisticky odpadovych vod by vznikol mavnutim prutika. A nebolo by treba ziadne dotacie ani dane na to aby vznikol. Staci dobry umysel a trochu sa zamysliet nad riesenim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No zajímalo by mě, kdo by v takovém utopickém státě třeba platil likvidaci starých ekologických zátěží, případně škody, které není na kom vymoci. K tomu by opět musely sloužit nějaké "veřejné zdroje".
Je třeba si uvědomit, že takový utopický stát "volné ruky trhu" nemůže fungovat s lidmi, takovými jací od přirozenosti jsou, tedy zvětšiny "egoistické a oportunistické svině nehledící na zájmy okolí". To je také důvod proč nikde nemůže fungovat skutečný komunismus vyjma velmi malých skupin.
Jinak s tím že stát má zajišťovat jen bezpečnost a vymahatelnost práva nemůžu souhlasit, co nezastupitelná sociální role? tím nemyslím dotování netáhel a příživníků, ale zajištění základních potřeb pro osoby, které si je zkrátka z objektivních příčin zajistit nemohou. Kdo se např. postará o sirotky, nemohoucí, uprchlíky apod? nebo je necháme svému osudu? či rovnou utratíme jako "ekonomicky nezajímavé"?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě na to jdeš v úvahách špatně neanalyticky. Nemůžeš si nejprve definovat stát a potom do toho našroubovat lidi. Stát je v prvé řadě nástrojem lidí. Proto si nejdříve uvědom co potřebují lidi a potom vymýšlej co nejlepší organizační model v daných podmínkách. Ale to celé vůbec není nutné, protože už je to dávno dopodrobna vymyšlené a popsané, stačí to aplikovat. Samozřejmě s modifikacemi dle situace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Staci poradnou pokutu za to ze nekdo vypousti sracky do potoku. Nedavno pripad v Chrlicich u Brna kdy to pulka ulice poustela do svodu destove vody a co myslite? jak se zachovali urednici? vic jak rok si to prehazovali jako horkej brambor a nikdo nekonal. Pritom staci aby existovala moznost dat pokutu ve vysi odstraneni nasledku, coz budou hodne vysoky castky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jojo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A jak to budou delat ti, co nemaji pobliz zadnou reku?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Voda teče odevšad. Zasviněné jsou i potoky kam jsou stoky svedené.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

víš co to je septik s trativodem?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vim.
Takze jako třebas v Praze bude plno septiku s trativodem...
Hmm....zajimave

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to neřešili vyhlášky a povolování vypouštění odpadních vod a někdo si usmyslel, že tím ušetří, tak určitě jo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ROFL

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

bohužel je to realita. stejně jako načerno postavené přepady septiků na splaškovou vodu (ne tedy jímek na dešťovou vodu), které se mají pravidelně vyvážet, zaústěné do dešťové kanalizace. proč draze vyvážet to co může odtéct, že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si jen predstavil ty paneláky, jak každý ma septik s trativodem a strasne me ta představa pobavila
Priznam se, ze jestli ty to mas jako realitu, zijes v nejakem paralelnim vesmiru a zde se nase svety letmo dotykaji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukaž mi jediné sídliště v jehož blízkosti není nějaká řeka, kolik jich najdeš?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim no...ja bydlel asi 3 roky na Pankraci, mel jsem to tam docela prochozely dost, ale ze by tam byla nejaka reka...Jasne, pokud budeme brat několik km jako "za rohem", potom plati to, co jsi napsal...
Ale jinak fakt ne

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to že jsi zcela ztratil kontext diskuze, pokud vím, tak se tady bavíme o čističkách, podívej se schválně kam až "plujou" hovna z celé prahy, rozhodně to není blíž než do nejbližší řeky, kromě toho ta "vyčištěná" voda stejně končí v řece.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zacalo to takto:

lojza_suchanek

| 20.09.2013 - 13:12

A jak to budou delat ti, co nemaji pobliz zadnou reku?

odpovědět
Fotobob

| 20.09.2013 - 13:53

Voda teče odevšad. Zasviněné jsou i potoky kam jsou stoky svedené.

odpovědět
v0cas

| 20.09.2013 - 14:00

víš co to je septik s trativodem?

odpovědět
lojza_suchanek

| 20.09.2013 - 17:05

Vim.
Takze jako třebas v Praze bude plno septiku s trativodem...
Hmm....zajimave

Takze znovu - okolo Pankrace zadna reka netece, a dost dobře si neumim technicky představit, jak by se vůbec podarilo realizovat dostatek septiku s trativodem na takovem sidlisti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kam myslíš že tečou ty hovna dneska? někam hodně daleko do cističky, kdyby lidé nebyli donuceni si ji z vlastních daní/dotací postavit, tak potečou rovnou do řeky tak jako před 200 lety, z pankráce je to jen kousek, navíc z kopce, takže ani čerpadla by nebyla potřeba.
Dále odmítám na toto téma diskutovat, evidentně jsme oba na zcela nekompatibilní myšlenkové úrovni, nemá to cenu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, chápu, ze ty zijes ve svete, kde kolem sebe mas same lidi , co by pousteli hovna do reky...
Ty sam, ty bys je tam také poustel?

Ja okolo sebe mam lidi, co by hovna do reky nepousteli, ba naopak by se na cisticku slozili.
A kdyby nam někdo poustel hovna po proudu az k nam, tak bysme se sebrali, a sli mu rozbit hubu.

Evidetne jsme zcela nekompatibilni, mas pravdu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

neboj máš je okolo sebe taky. možná ne v bezprostřední blízkosti, tak ti tento reálný fakt uniká.
no po té trestné výpravě by jsi byl stíhán za napadení, tedy pokud by hovno pouštěč neuvažoval podobně a nepustil na vás psi nebo rovnou nespustil střelbu, protože bez funkčního státu by platilo právo silnějšího

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vis houby o tom, koho mam kolem sebe...
Jinak je super, jak všichni presne vedi, co by bylo, kdyby se tu o nas ten stat nestaral..V podstate by se 99% lidi první tyden vystřílelo...
Je zvlastni, ze se tak NIKDE a NIKDY nestalo (za podmínky, ze se do věci lidem nesral zadny stat).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chceš jít někomu dát po hubě a myslíš si že ti nastaví druhou tvář? seš naprosto mimo.
hovna v potocích, trativodech, dešťových kanalizacích jsou každonení realitou ČR

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Njn...především proto, ze tem, co to provozuji, nejde jen tak "legalne" rozbit hubu, no...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je vidět, že teorie a praxe přeposílání hoven je dost vzdálená tvé běžné realitě
když se ale pohybuješ na sídlištích, tak neříkej, že jsi nikdy neviděl u kontejnerů pohozené staré tv, matrace nebo vánoční stromky, protože se někomu nechtělo svů odpad odvést do sběrného ekodvora, pořezat, apod.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Videl...problém je především v tom, ze tem lidem, co to udelaji, clovek nemůže jit rozbit hubu, neboť by ho za to zavreli.
Jinak ale ted neziji v Praze, bydlim (trvale bydliste, kde prebyvam nadpolovicni dobu z roku) ve 14 patrovem panelaku, a opravdu u kontejneru nemame pohozene NIC. Lide, kteří by to udelali, jsou velmi rychle upozorneni, ze by to delat nemeli a docela tu funguje ono "všichni se tu zname, prece nechces byt za debila prede vsema".

V Praze nejake pohozene věci u kontejneru nemely dlouhého trvani (alespoň tam, co jsem se pohyboval ja). Bezdomovci, co se zivi prodejem takových věci do sberny, to obvykle rozebrali bezem několika hodin maximalne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTW: začalo to takhle, ale na to jsi asi už zapoměl, že? původně šlo o dotace na čističky, bez kterých by si je lidi dneska skutečně mnohde vůbec nepostavili a radši by pouštěli hovna rovnou do řeky nebo do půdy. To je holý fakt potvrzený praxí. Zde trh nefunguje, protože 80% lidí, si nevidí na dál než na tu špičku vlastního nosu. Radši si koupí nový iPhone, hlavně že jejich hovna jdou přes septik rovnou do řeky nebo půdy, že?

lojza_suchanek
| 19.09.2013 - 21:00

Aha.
Klasika. Zcela deformovany trh. Njn...Jinak - pokud by na to nebyly dotace, holt by si to lidi kupovali třebas tak, ze by se na to slozili. Nemyslim si, ze pokud by tu nebyl stat, který to všechno "zarizuje", tak by se lidi chteli utopit v hovnech...

Mimochodem, mam souseda, co dela kanalizace pro obce, a rikal, ze cenik je 20% z ceny zakazky do kapsy starostovi, at uz se to tyka o jakoukoliv obec...Taky to tak u vas funguje?
odpovědět

v0cas
| 19.09.2013 - 21:44

dovolím si tvrdit, že pokud by si to lidi měli platit sami, tak radši budou ty hovna pouštět po řece dál, ať si to užijou ti dál po proudu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to žiješ ve svých fantaziích mimo realitu.
v paneláku se svodným platí hned i stočné a panelák by bez napojení na splaškovou kanalizaci nikdy nedostal územní natož stavební povolení.
mojí realitou je, že se setkávám s tendencí se nepřipojovat na obecní splaškovou kanalizaci, protože za to se musí platit, a pouštět přepady ze septiků do dešťové kanalizace. zvlášť tam kde si to obec nehlídá a neřeší to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pardon překlep, aby to nebylo mylně vykládáno správně není "se svodným" , ale "se s vodným"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V Praze není řeka? Každé větší město leží u nějaké řeky, podívej se na mapu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se, ale zdá se mi, že špatnou investicí bylo tvoje vzdělání. Předkládáš tvrzení bez argumentů a znalosti problematiky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

zeus nehnevam sa. Mne sa nejak zmenilo vnimanie sveta a vladnutia po prekroceni 30ky a po roznych zazitych skusenostiach.
Momentalne zijeme vo svete, kde nam vladnu mafie a my si ich sami, slepo a radi volime. Ako povedal jeden slovensky oligarcha - demokracia je na hovno system. Volic o nicom nevie. Volic je hovno.

Stratil som vsetky iluzie o akychkolvek statnych dotaciach a o dobrej voli niecoho statneho (volne si tam mozete dodat europskeho).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Vidím to podobně. Ovšem měl by jsi vědět, že řešení existuje a je stále na dosah. A spočívá v intenzivním řešení celospolečenských otázek. Jedna z nejnadějnějších myšlenek zaznívá zde: http://www.pozitivnievoluce.cz/cs-CZ/volebni-zakon.html
Na co mi totiž bude technologický pokrok, když jeho výsledky budou použity špatně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nice. Zaviest a vychytat muchy :-)

Btw, mne sa paci, ze Vam tam za hranicami vznikla strana, ktora... no proste moj hlas by mali hned :-)
Nepovazujem vsak za spravne im robit reklamu cez komentar na clanok na diit.cz :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nikomu nic nevnucuji. Kdybych neuvedl svoji zásadní myšlenku, asi by šlo o nevhodnou sebecenzuru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Smaarja! Ta poznamka o (ne)robeni reklamy bola myslena na mna :-).
Mal som chut sem pastnut linku na video, kde ta strana hovori o svojom volebnom programe, ale som si uvedomil, ze to mozno nebude vhodne.
Vobec som nemal v umysle tym kritizovat vasu linku. Naopak. Som rad, ze som videl to video :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

dovolím si uvést jedno možné zdůvodnění
http://na-severu.blogspot.cz/2009/09/pravda-k-moci-psychopati-vladnou-na...
ve srovnání se Švýcarskem, kde jsou funkce neplacené, moc se nekoncetruje v jedněch rukou a na kde co se vypisuje referndum, se dá říc, že pokud budou fukce politiků placené, bude se v jejich rukou koncetrovat nekontrolovatelná moc a referendum se bude považovat za populismus (kandidát na presidenta Schwanczeberg), pak bude pro psychopaty politika přitažlivá jako pro vosy med

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napríklad Ikea. Skúšal si niekedy požiadať o ťažký tovar ktorý musia zložiť z vyššej police? Uzavrú celý ten regál v sklade, prífrčí maník na vozíku, a za dozoru ďalšieho človeka (vedúceho, vedúcej) to dá dole z poličky a naloží na vozík).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a tos ještě neviděl procedurální opičky v U.S. firmách, kde se sichrují i vůči kýchnutí, aby je někdo nežaloval..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň vidíš sílu právního státu. Stačí to využít ku prospěch věci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však kdyby tvé milé při manipulaci spadla na hlavu krabice s pěknou masivní složenou skříní, tak bys Ikei asi nepoděkoval. Tomu se říká prevence. V autě a v letadle jsi připoutaný také jen pro všechy případy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem nechal bych to na dobrovolnosti každého člověka...Pokud někdo chce riskovat, ze prijde o svůj život s vyssi pravdepodobnosti, nez kdyby pouzil nejake bezpecnostni prvky, tak je to zcela jeho rozhodnuti..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nj, ale kdo to má pak po něm uklízet ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten, komu se bude chtit :-)
Samozrejme:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a když to bude tvoje dítě?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Shit happens.
Pokud se moje dite svobodne rozhodlo podstupovat nejaka rizika (za situace, kdy je k tomu zpusobile, tedy uz je například "plnolete"), tak se holt rozhodlo. Každý z nas neustale podstupuje nejaka rizika...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

spousta lidí má odlišný názor a po státu požaduje, aby dohlížel na dodržování standardů v bezpečnosti, kontrole potravin, léků, silničním, leteckém, železničním provozu, ...
ale můžeš založit novou stanu "Se*em na vás, dělejte si co chcete! Ale nic od nás neočekávejte!" uvidíš jaký budeš mít úspěch ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady si kálíš do úst. Však poznáš jaká je teorie a jaké to je když někoho ztratíš. Takhle chladnou logiku bys nepoužil ani náhodou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz ztratil lidi...například dedu, kterého odvezli do statni nemocnice s nejakou banalni zlomeninou a on jim tam umrel, pac posrali anestezii.
Ale i tak nikoho nevinim - proste byl stary a shit happens.

Nerikam, ze bych z toho nemel spatne pocity, ovšem proste clovek je zodpovedny především sam sobe, a například pokud by se muj syn rozhodl stat automobilovym zavodnikem, tak mu to taky nebudu zakazovat, i když je při tomto zvysene riziko smrti. Myslim, ze vyssi, nez ve skladu v Ikei.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenka exoskeletonu bude asi dost stará, když si "paleťák" budoucnosti představoval Cameron takhle: http://www.youtube.com/watch?v=zqzHdKqZAmo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

exoskeletony a různé manipulátory jsou tu už desítky let. Problém je v tom, že to je buď megatunový mazlík se soustavou turbomotorových generátorů, nebo fancy exoskeleton typu "nejlepší kámoš Ripleyový", zato připojený kabelem do elektřiny, a tedy poněkud nemobilní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.