Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V herní zátěži dosahuje iGPU Tiger Lake (Core i7-1185G7) výkonu Ryzen 7 4800U

3080 je prý taky 2x rychlejší než 2080
Nějak nám duo Intel + Nvidia mažou med kolem huby na jejich PR prezentacích. Chápu, že chtějí produkt ukázat v nejlepším světle, ale nevím, jestli je to správná cesta - lidé jsou pak zklamaní z reálných výsledků. Což je důvod, že je lepší počkat, až otestuje víc nezávislých webů.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Kdo je zklamaný z výkonu 3080 karet ? DDAdmin ? :D
Jediný problém je dostupnost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Píše kdo? Obrmajer?
Lidí bude dost, kdo chce upgradovat a je na vážkách, jestli do toho ty prachy vrazit.
Výkonu má dost, to ano, ale slibovali víc. Po představení karet jsem byl ochotný jim ty prachy dát za 3080 v nějakém lepším provedení od MSI - Gaming X, protože 100% nárůst za ty prachy, kdo by to nekoupil...
Jenže pak přišlo vystřízlivění, ze 100% je najednou jen něco přes 50% (na 2k monitoru), DLSS, ze kterýho jsem byl nadšený ještě víc, se prý na 2k monitoru ani nevyplatí pouštět.
Ne, že by to byl propadák, to ne, ale prostě jsem čekal víc než bych asi dostal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíš trápí kam se posunuli ceny main streamu grafik, začíná to být dost mimo.
Trochu doufám, že AMD jim pořádně vypálí rybník a klesnou ceny.
Kam jsme se posunuli od dob GTX 1070 ohledně poměr cena výkon ? Téměř nikam. Raytracing je k ničemu a dlss to samé. Neuvěřitelně to zatíží HW a rozdíl není v podstatě poznat.
Samozřejmě tu jsou pak RTX onanátoři jako JirkaK, ale to už je spíš taková vyjímka potvrzující pravidlo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vsichni kdo verili marketingu nVidie ?

A nebo jak to shrnul Linus Sebastian, neni to spatna karta, ale KDE KURVA je to 2x rychlejsi jak slibila nvidia :D

Kdyz clovek zohledni skutecny narust vykonu a spotrebu tak efektivita Ampere zustala +- nastejne urovni jak Turing :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tradiční přístup Intelu k TDP ... sak to je preboha na zalobu
AMD dava +50% ci +60% k TDP a Intel rovno +100%, +200% ... HNUS VELEBNOSTI

potom to tak aj vyzera a to vsade - aj v desktope, ked 105W procak AMD zere v plnej zatazi (all-core turbo z vyroby) 155W a taky 95W procak intelu v plnej zatazi (all-core turbo z vyroby) "pouhych" v priemere 230W

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

15W vs 50W je IMHO zvýšení na 333% :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

teda o 233% :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš to, běžný uživatel se v tom ztrácí. Proto je lepší když napíšou 2x a je to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

těch 33 procentních bodů jsi velkomyslně zanedbal/zaokrouhlil? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zalovat sa to ale bohuzial neda, ucelova definicia TDP intelu je zverejnena: iba pri zakl. frekv ... na ktorej procak ale za normalnych okolnosti prakticky nikdy nepracuje (pokial sa o to clovek vyslovene nesnazi), bud su usporne stavy alebo turbo stavy

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud CPU Intelu s TDP 15W má krátkodobě spotřebu 50W, je to jistě zavrženíhodné, ale pokud se podíváte přímo na testy Anandtechu ( https://www.anandtech.com/show/16084/intel-tiger-lake-review-deep-dive-c... ), možná nad Intelem přeci jen trochu přihmouříte oko. Tiger Lake těch 50W konzumuje jen velice krátce a pak se rychle vrací na 15W, které striktně dodržuje. Naopak Ryzen spotřebuje maximálně 40W, ale následně dlouhodobě překračuje 15W. Průměrně Tige lake spotřeboval během testu 17W, kdežto Ryzen 23W. Rovněž Tiger lake spotřeboval pro dokončení testu mnohem méně energie než Ryzen (4082 J vs 5386 J).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty testy musis brat trochu s rezervou. Aby jsi mohl rict, ze neco "prekracuje" dlouhodobe, musel by jsi ten test nechat bezet nejen 3-4minuty, ale treba hodinu a pak z toho prubehu usoudit na jeho chovani. Dulezity je rovnez i to, jestli se jedna o chod na baterku/v siti a zvoleny rezim. Problem tech 50W u Intelu bude spis ten, ze se ti to sasi zahreje nejspis rychleji, tim padem driv naskoci nejaky "Tmax", kdy ten sesup dolu je pak treba rychlejsi. Tech parametru, jak mobilni CPU pracuji je daleko vic. AMD bude mit nejspis stale vyhodu efektivnejsiho procesu, takze si muze dovolit i v ramci "TDP" vetsi cachry nez Intel.
SPis bych se zameril na vykon 15W TL..ten neni moc presvedcivy a to bude TDP, ktere budou mit ultra tenke placky. Takze to co maloval Intel na tech predvadeckach bude dost odtrzene od reality. U AMD tohle je lepsi, protoze rodily 15W vs 25W nejsou az tak markatni v zatezi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To máš jistě pravdu. V jiných testech a dle toho, jede-li notebook na síť či baterky to může být jiné. Také určitě bude záležet na tom, jestlu test vytěžuje CPU, GPU, nebo obojí. Dle testu na Anandtechu se zdá, že při skutečně dlouhodobé zátěži se Renoir i Tiger Lake budou limitně svou průměrnou spotřebou blížit 15W, protože po určité době se na ní oba ustálily. V tomto ohledu si jsou rovny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

fajn uvaha az na to, ze W neni jadnotka energie
17W a 23W mozu byt primerne hodnoty spotreby pocas testu, nie toho, kolko energie CPU pocas testov spotreboval

teoretikca uvaha: ak CPU AMD mal priemernu spotrebu 23W, ale test trval kratsie ako pri intel CPU s priemernou spotrebou 17W, oba procaky mohli spotrebovat na test rovnake mnozstvo energie

jednotka energie je napr. Wh

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já vím. Neformuloval jsem svá slova přesně a místo věty, že procesor průměrně spotřeboval během testu určité množství Wattů jsem měl napsat, že to byla jeho průměrná spotřeba.

Teoretické úvahy jsou zbytečné. Na Anandtechu je průměrná spotřeba i množství spotřebované energie v Joulech přesně uvedeno. Ostatně spotřebovanou energii jsem uvedl i ve svém příspěvku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

_rogame:
The intel TigerLake i7-1185G7 reference laptop sent to reviewers is running
PL1 => 41.5W
PL2 => 64W
Takže tak :)
https://twitter.com/_rogame/status/1307422343959060481

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem na Linus Tech Tips. Zákaz měření výdrže baterie a v některých hrách grafické chyby. A ještě nějakou dobu potrvá než se to dostane na trh. Já bych raději počkal na výsledky produkční verze. Opravy ovladačů to mohou zpomalit a stejně tak i jiné nastavení spotřeby. Asi to bude dobré igpu ale moc šance zazářit asi mít nebude když bude na trhu krátce před uvedením nové generace igpu od AMD.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

„Zákaz měření výdrže baterie“

jo, tohle se intelu spolu s 64w pl2 pro 15w procesor fakt podvedlo.. se mi zda ze se tedy intel predhani s nVidii, komu toho zakaznici sezerou vic.. (:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To Intel zakázal všem u té jejich testovací platformy, nebo to chtějí i u notebooků jiných výrobců?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím žádnej jinej notebook není. Intel posílá svůj vlastní který asi dělal s MSI. Jestli se bude tenhle konkrétni kousek prodávat jako serie, nebo to je jen demostrátor, je otázka.
https://www.youtube.com/watch?v=Wfd3cO2gVHE

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mna na tomto zarazilo akurat tak to, ze Civilizacia 6, jakozto tahova strategia da na uplne novej grafike 60 - 70 fps. To mi pride ale fakt uplne scestne na takom type hry riesit grafiku do tej miery, ze nejake FPSko ma lepsi vykon. To je grafika bud preplacana, alebo je strasne mizerny engine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už někdo viděl nějaký notebook s Renoir 4800U nabízet (neříkám dodávat) v ČR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo na 4800U myslím mělo nějakou exkluzivitu(půl rok? ) a na náš trh se s prominutím vys**** takže u nás ani ťuk. Ale co jsem sledoval tak myslím, že nebyly ani v USA. V německu se 4800U dalo koupit chvíli
v ideapadu 5 a yoga slim 7 a taky to bylo k dostání ve Skandinávii a Nizozemí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Exklusivitu mel pokud vim jen Asus a sice na 4800HS. O 4800U jsem neslysel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zástupce Lenovo exlusivitu na 4800U(4600U) údajně popřel.
https://www.smartworld.cc/lenovo-product-manager-4600u-4800u-there-is-no...
Někdo z nedostupnosti 4800U notebooků viní údajný nedostatek těchto chipů (binning?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krom exkluzivity existují i jiné druhy dohod, například může být značka tzv. launch partner, nebo (případně v rámci čehož) může být dohodnuto, že vyrobené čipy budou nabízené primárně jí a teprve co zbude po pokrytí jejích požadavků, půjde ostatním výrobcům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technici:
Grafika je o 1,5% rychlejší.
Marketing:
Grafika je 1.5× rychlejší
:-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.