Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V Irsku prochází „třikrát a dost“ beze změny zákonů

Co mi to jenom IRMA připomíná... že by IT crowd a díl s názvem "Návštěva tety Irmy" (nebo tak nějak)? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. no ja si myslim ze jim tam prebyva pismeno M ... kdyz uz terror, tak by to melo mit i spravnej nazev...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

IRMA je asi sestra velkeho bratra

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mna ako zakaznika nezaujima ake dohody uzatvara poskytovatel internetu s nejakou tretou stranou. Na zaklade takejto dohody ma poskytovatel nemoze odpojit. Moze to urobit iba na zaklade zmluvy ktoru uzavrel so mnou.

Cize je to teraz na zakaznikoch. Precitat si podmienky pripojenia, a odmietnut take ponuky ktore zavadzaju podobnu klauzulu. Poskytovatel internetu ktory brani prava svojich zakaznikov ich bude mat viac.

Nech rozhodne trh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, to je jedna věc... a druhá věc je, jestli to vlastně je ve shodě s ostatní legislativou (že soukromý subjekt - IRMA - řekne druhému soukromému subjektu - providerovi - a ten zákazníka jen tak odpojí, aniž by rozhodnul o oprávněnosti takového kroku soud). Třeba se to ještě nějak vyvine...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to na základě smluvních vztahů tak v tom problém nevidím. Jediné, co se mi na tom nelíbí a kde by mohl být prostor pro napadení takového počínání, je v odposlouchávání internetového provozu, který je z principu soukromý.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to hodne na povazenou, kdyz subjekt C rekne subjektu A, ze ma odpojit subjekt B, kdyz subjekt B neni v zadnem smluvnim vztahu k subjektu C. Tedy logicky by subjekt C nemel v zadnem pripade kecat do smluvniho vztahu mezi subjekty A a B.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji si tu podepsanou smlouvu prohlédnout, zda tam není cosi o dodatku, který se nachází na webu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale pokud je to dohoda 2 soukromých subjektů, tak zákazníkovi nebrání nic prostě přejít k jinému poskytovateli (pokud je to v dané lokalitě možné). A až tento dominantní poskytovatel uvidí odliv zákazníků, třeba se začne na tuto "smlouvu" taky dívat jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslis podobne masivni odliv, jakej pocitujou u nas ti poskytovatele, kteri zacli cenzurovat net ... teda pardon, chranit nas pred detskou pornografii? ;)
Ja teda rovnou bez muceni priznam, ze zadny podklady k tomu nemam, ale hodne by me prekvapilo, kdyby se ti co odesli pocitali aspon na stovky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keď neodídu, tak to znamená iba toľko, že im to nevadí a v tom prípade je všetko ok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bud tak a nebo je nejlepsi alternativa desetkrat drazsi a desetkrat pomalejsi, coz je teda svobodnej vyber za vsechny prachy. :) Technicky vzato je to asi v poradku a tezko se proti tomu da argumentovat. Ale je pak nekde vubec nejaka hranice? Protoze nakonec i s pistoli u hlavy se muzu svobodne rozhodnout, jestli udelam co se po me zada, nebo radsi budu mit v kebuli diru. Samozrejme uznavam, ze to uz je trosku extrem. ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Slobodný výber neznamená, že si budeš môcť vybrať také pripojenie, ktoré ti vyhovuje. Sloboda výberu znamená iba toľko, že ti nikto nebude prikazovať, čo si máš vybrať (sem práve tá pištoľ nespadá). Z toho ale nijak nevyplýva, že budeš mať vôbec niečo na výber.

Toto mylné vnímanie pojmu "slobodný výber" je bohužiaľ veľmi časté.

Pokiaľ by "slobodný výber" skutočne znamenal, že si každý nájde takú službu akú požaduje, tak to nemôže skončiť inak ako že každý bude chcieť pripojenie zadarmo, s nekonečnou rýchlosťou a neobmedzeným prenosom dát :-) A najmä niekto by bol povinný ti takéto pripojenie poskytnúť, lenže kto? Takáto definícia "slobodného výberu" by teda nedávala príliš zmysel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V britanii uz dlho vladnu teroristi. Ved uz Spektrum davalo snad 8 rokov dozadu srial o terorizme a tam hovorili aj o IRA a Sin fejn. A ta (sin fejn) predsa taha v uzadi za nitky uz dost dlho. Opravte ma ak sa mylim

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu se zbavit pocitu, že takhle budou mít ten klid v Ericomu poměrně brzo.
Závisí to samozřejmě na aktivitě IRMA, ale soudě z dosavadního tahu na branku, nebudeme na první případy dlouho čekat.
Dle mého to bylo trochu krátkozraké rozhodnutí a tato kauza teprve nabere na obrátkách až někoho obviní z manipulace s autorsky chráněným obsahem popř. někoho odpojí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda - zvlast ak tym odpojenym bude slobodna matka troch deti ziviaca rodinu pracou cez internet, ktorej jedinym previnenim bolo ze nie je dostatocne technicky zdatna aby si dokazala ochranit wireless router a niekto sa jej na neho pripojil(mnohe routre su tak nastavene od vyroby)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sranda by bola keby teraz o podobnu zmluvu s poskytovatelom poziadali vsetci jeho klienti aby chranil aj ich autorske prava.Ak by ju zo vsetkymi neuzavrel mali by ho datna sud za rozdielny pristup k ich autorskym pravam.Ked ju s nimi uzavrie oznamit vsetkych jeho klientov vratane uradov aj IMRA a nech ich odpoji.To bude sranda ako sa zachova.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Svět se v houno obrací ... Co k tomu dodat, teď už nic. Jen čekám, kdy dostanu podobný dopis a proto si dovolím parafrázovat výrok jednoho opilce z Aurory: sosat si, sosat si, sosat si.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

oprava.. neni to Ericom ale Eircom a je to jediny DSL provider, je to ako T-com na slovensku, vsetko vlastni, ostatne moznosti na baze DSL su zase povodne len cez Eircom, 3G a WiFi internet celkovo stoji za prd a jediny dalsi poskytovatel je Chorus/NTL/UPC, najlepsi, naj naj naj atd.. lenze je to kablovka a neni vsade dostupna.. to ze to tu nikdo neriesil a rovno sa to "stalo" hotovou vecou s Eircom-om sa vobec nedivim, irsko je narod tupych ludi, predstavte si farmarov co dostali vela penazi, jedina inteligencna vrstva je tu ta co prisla z polska, slovenska, ciech atd, poliakov je tu teda riadne vela :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dík za upozornění, hned se mi to zdálo divný, proč by se ten poskytovatel jmenoval právě "Ericom" ;) Eircom mi dává větší smysl :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je tu jedna možnost - vzít si příklad z ČR a začít stavět vlastní bezrdátové sítě :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, jenze to je jaksi v tomto pripade na prd. Pokud se budeme bavit o stávajícím stavu, tak při "prohřešku" jednoho člověka odpojí celou jednu WIFI síť.
Pokud WIFI rozšíříme na nějakou konkurenceschopnou alternativu a přesuneme tam pár desetin promile internetového provozu v ČR, tak WIFI přestane existovat :-D (Myšlena je samozřejmě stávající 2,4GHz "free" WiFi)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S vyberom pripojenia do internetu je to tu chabe. Ostatni poskytovatelia na tom su podobne ako Eircom, hladaju dohodu s filmovym a hudobnym priemyslom.

Na druhu stranu, nie je problem predplatit si VPNku. ipredator stoji 5 supiek mesacne (priblizne ako pinta piva v Dubline), co je pri cene pripojenia 51 eur za mizerny ADSL s rychlostou 8mbps minimum.

Otazkou je, ci sifrovana VPNka cez ktoru tecu gigabajty mesacne staci na podozrenie s nezakonnej manipulacie s autorsky chranenym obsahom... :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak jak uz bylo receno - pokud daji do obchodnich podminek to, ze sveho zakaznika muzou odpojit, defacto jak se jim zlibi, potom je na kazdem zakaznikovi, jestli s nima smlouvu uzavre. Osobne si myslim, ze se porad najde dost ISP, kteri pripojeni poskytnou bez toho. Take nevidim nic na tom, ze se jedna soukroma firma dohodla s druhou soukromou firmou na spolupraci. Je to jejich obchodni strategie, oni si ponesou nasledky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"že v tomto případě není IP adresa osobním údajem" Takze v nekterem pripade je osobnim udajem, ale v jinem neni ? To mi prijde vice nez zmatecne...
"internet je jen formou komunikace, která nijak zákony nezměnila" Ano, s tim se da urcite souhlasit.
"a že to, co je obvykle nelegální, se nestává legálním jen proto, že se to děje na internetu." S tim se da take souhlasit, ale ma to jeden hacek... Pokud se vymena autorsky chraneneho obsahu, ikdyz treba nelegalni, uskutecni osobne, nebo pomoci postovnich sluzeb, tak IRMA take nema pravo porusovat listovni tajemstvi, nebo sacovat nahodne kolemjdouci... Tedy i v tomto pripade by melo platit... "to, co je obvykle nelegální, se nestává legálním jen proto, že se to děje na internetu." a "internet je jen formou komunikace, která nijak zákony nezměnila" Nebo snad IRMA ma pravo porusovat listovni tajemstvi, prohrabavat cizi osobni veci a odposlouchavat hovory v realnem svete :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u nás vzniká také zajímavý precedens ;-)
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=666289

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.