Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V Německu se nelíbí vystavování fotek na Facebooku

svět se v houno obrací ... a místo důležitých věcí řeší krávoviny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano presne tohle jsem chtel napsat.

Kde to zijem, policiste zacinaji merit alkohol cyklistum, za chvili nepujde chodit ani pesky a budem muset jezdit taxikem, pokud si vypijem, fotit nelze ... sama buzerace.

Jinak u nas nic takoveho neplati, u nas je zakazano vyuzivat tehle fotek komercnim zpusobem, pokud to vyfotim jako reportaz a nezpusobuji tim danne osobe nejakou ujmu na dustojnosti tec. ... tak si to vystavit muzu, stejne tak pro umelecke ucely.
Pro reklamu etc, musim mit model release (smlouvu o uziti dila)

A treba firma muze pouzit komercne fotku davu, ale ne fotku, kde 1/2 bude zabirat jeden clovek, pokud k tomu nedal pisemny souhlas ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je "krásné" jak se snaží politici na oko chránit naše soukromí a zároveň o nás shromažďovat maximum informací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak :-( za chvíli bude možnost žalovat spolusedícího v autobuse, že mi dýchá můj kyslík...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"vystavení mých fotek z dovolené, kde mimo manželky a dětí najde desítky lidí z pláže?"

Asi nejsem dost velký exhibicionista a tudíž nějak netuším proč bych měl vystavovat svoje fotky na netu. Úřady v Německu ať to klidně zakážou - každý normální člověk má rád soukromí a ti ostatní ať si klidně brblají.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky si myslím, že politici už vymysleli největší nesmysl, ale vždycky mě dokážou znovu a znovu překvapit nějakou abusurditou...
Vždyť nejde jen o fotky (video) na FB (potažmo na internetu), ale všude: Zpravodajství, umělecká díla, dokumentace...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rikejte si co chcete, ale taky by se mi nelibilo aby nekdo bez meho vedomi vystavoval nejake moje fotografie, byt bych byl v zaberu nekde v pozadi a nevedel o tom ... co je komu do toho kde jsem a co delam a s kym tam jsem. Plne souhlasim s timto postupem a jsem rad ze konecne nekdo tohle zacal resit naplno. Ja nejsem politik a tak nejsem soucasti zadneho "verejneho zivota" a tim padem nechci aby me nekde byt nahodou nekdo prezentoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celkem dobrá paranoia :-)) Co takhle zkusit zapnout šedé buňky mozkové?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sa ti este nestalo, ze ked si isiel po ulici, tak turisti okolo fotili? Pozri sa do svojho fotoalbumu, kolko okoloiducich ludi si nafotil. A teraz aby po tebe vsetci chceli, aby si tych ludi z fotiek vyretusoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja jejich fotky nikde neprezentuju a nikde je verejne neukazuju ... takze je mam pouze pro osobni potrebu v soukromem nepristupnem fotoalbu ... no a to je rozdil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to je mne absolutne jedno. NEZELAM SI, aby si mal fotky na ktorych som zachyteny v akomkolvek albume a dorazne ta ziadam, aby si mi to nalezite dokazal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty neukazuješ své fotky nikomu? Co rodině? Přátelům?

Na fb se taky fotky nevystavují pro všechny, ale jen přátelům (resp je tam způsob řízení kdo je má vidět a kdo už ne). V tomhle ohledu se fb ničím neliší od domácí prezentace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, dúfam, že časom tiež zavedú zákon, že keď idem po ulici, tak sa nesmiem na nikoho iného pozerať, mohol by som si ho zapamätať a potom o tom niekomu povedať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co do toho motate politiku, Datenschutzbehörde nema s politikou co dělat, je to neco jako v CR Sdruzeni obrany spotrebitelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším, jak za 10 let budeme žít v dokonalým světě, kde svoboda a ochrana práv jedince bude nade vše a nad tím bude bdít naše starostlivá vláda...

Z dovolené si dovezu několik fotek - samozřejmě s hacknutým foťákem, protože běžně prodávané budou mít omezení na hloubku ostrosti, aby nebylo čitelné něco víc než hlavní objekt. Publikovat je taky nebudu smět, abych nepoškodil něčí práva, zato si je schovám hezky v počítači.
Za nějaký čas se ke mě vloupe jeden z nepřizpůsobené většiny (dříve nepřizpůsobivé menšiny) a PC odnese. Pár fotek se tak dostane minimálně ke třetí osobě, čím jsem se provinil:
"nedovoleným pořizováním širokoúhlých fotografických dat s obsahem poškozujícím osobní práva a soukromí třetích osob", sazba 5 až 20 let.
Nad to policejní server podle automatické identifikace obličejů vyhledá a kontaktuje právní zástupce všech dotčených chudáků, tak budu čelit dalším 40 žalobám od fotografovaných osob bez jejich svolení. Navíc mě zažaluje cestovka, že fotím bez poplatku na jejich zájezdu a majitel výletní lodě, protože jsem si nekoupil licenci pro fotografování soukromého majetku.
Navíc dostanu pár let natvrdo že jsem neochránil svoje data.
(zloděj bude samozřejmě osvobozen, protože kradl kvůli životní nouzi)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak toto zeriem :) este si zabudol na obvinenie za terorizmus, sak si zbieral data na atentat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, zní to absurdne, ale ve skutecnosti by to tak klidne mohlo probihat .... tomu se rika kapitalismus v praxi ... pokud chceme ctit soukromy majetek a pravo na ochranu osobnosti, tak to co pises by klidne mohlo nastat a ono zrejmne i nastane, ne v tak absurdni forme jak to prezentujes, ale urcite k tomu dojdeme ... uz dnes jsou mista kde se nesmi fotografovat, filmovat, publikovat je bez svoleni atd. .... takze nechapu proc nejakej FB a jemiu podobni (vcetne fotogalerii) meli mit nejakou vyjimku a beztrestne sirit soukromi treti osoby ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se opakuju, ale zde platí ono Leninovo: léčit se léčit se léčit se. Sakra, co s tím má společného kapitalismus? Vy jste toho moc asi ještě nezažil, byly doby, kdy vás za focení třeba nádraží byli schopni zavřít natvrdo, tak co tu melete za ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dnes taká móda, nadávať na kapitalizmus, aj keď človek absolútne netuší, čo to kapitalizmus je. Ale málokto to vie, tak si môžu zanadávať spolu a výborne si rozumejú.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

praveze zazil ... a proto taky vim co to je mit soukromi a nehodlam prichazet o toto pravo jen kvuli tomu, ze si kdokoliv bude moci beztrestne vystavovat materialy o me a to bez meho vedomi. Kazdy mame pravo na ochranu soukromi a pokud mi ho nekdo vedome narusuje a prochazi mu to tak je neco spatne ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáš na jeden důležitý fakt - pokud jsi někde na veřejnosti tak zákonitě nemůžeš mít soukromí. Pokud tě někdo vyfotí třeba jak doma masturbuješ (bez urážky) a vystaví to na internetu, tak to už zasahování do soukromí samozřejmě je. Ale pokud někomu vlezeš do záběru, tak to lze těžko považovat za ztrátu soukromí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je sice pravda, ale pokud budu nevedome soucasti fotografie, ktera bude nasledne nekde verejne vystavena a ja na te fotografii budu v "neprijemne" situaci, tak mam proste pravo se proti tomu branit at jsem na verejnem miste nebo ne ... pokud mi je to jedno a neudelam s tim nic tak je to muj problem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jdes jen tak po ulici, nemel by jsi byt v neprijemne situaci. Neco jineho by bylo kdyby ti spadly kalhoty a okolni turiste si te hned zacali fotit, to bych pak postihy chapal, ale pokud se bavime o bezne fotce turisticke pamatky s desitkami lidi v pozadi jdoucich okolo ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci byt neprijemnej ale proc kvuli tomu ze nekdo neco nekam da je otravovanej FB. On to tam nedal on jen umoznil neco zverejnit. On neporusuje nikoho pravo na soukromi ale ten kdo to tam nahral. To je fakt uplne uhozeny. Za chvili zacnou utocit na google za to ze nekdo jim tam vlozil odkaz na neco co je v nektere z 1000 krajin nelegalne. To bude muset potom pro kazdou krajinu delat specialni filtr? To je fakt uz trapas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na FB ucet nemam takze jsem nikdy nemel potrebu cist smluvni podminky, ale myslim ze v momente ulozeni jakehokoliv videa nebo fotografie muze FB s temito dale manipulovat a sirit ho dale az do doby kdy ho odstranite ... takze proto se navazeji do FB, on se ten moment nahrani stava defakto odpovednym ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že i u nás jsou zákony ve věci zveřejňování cizích fotek dosti striktní - že kvůli tomu ještě naše úřady nežalovaly žádný fotografický web, ještě neznamená, že se to nemůže rychle změnit.

Fotky jiných osob u nás smíte zveřejnit:

a) jde o reportáž nebo
b) jde o snímek z hromadné veřejné akce nebo
c) s jejich výslovným svolením - pak mají právo rozhodovat, které snímky zveřejnit smíte a které ne.

K bodu c) - vztahuje se i focení modelek / modelů.

Cokoli jiného se prostě nesmí!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neboj, tady tomu nikdo neuveri ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz takhle vyfotis Karluv most, tak to patri pod ktery bod? A ne, neverim ze se ti podari vyfotit Karluv most bez nekolika set turistu. I kdyz, turisticka prohlidka je hromadna akce, takze zeby?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si ho vyfoť. Pokud to budeš zveřejňovat, prohlásíš to za reportáž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

picovina, pokud je zrejme, ze osoba spolupracovala, lze fotku zverejnit, nelze na ni ale prodavat komercni licenci, lze ji vystavit a nebo prodat jako umelecke dilo.

Modelky fotim a pro takove cvakani zadnou smlouvu nemam, modelka nema zadna prava k dane fotce a nesmi mi narizovat, co s ni mam delat z vyjimkou komrecni/reklamni vyuziti ... komrecni vyuziti ale neni prodej printu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně spíš přijde uhozený, že tady už chtěj mít asi lidi právo na soukromí i na veřejnosti. Pokud nechci, aby mě někdo někde vyfotil a tuto fotku nějak použil, nesmím lézt na veřejnost, to je naturalisticky zákonitý. Právo na soukromí na veřejnosti zkrátka nemůže existovat. To bych za chvilku mohl žalovat všechny, co mě viděli na ulici, aby na to zapomněli, že jsem tam kdy byl a vymazali si mě z hlavy. Je to prostě nesmysl.
Když jsem na veřejnosti, musím počítat s tím, že mě někdo uvidí, někdo vyfotí a někdo tu fotku použije (protože ač jsem na té fotce já, ta fotka je jeho, vytvořil ji on a může si s ní dělat, co chce). Nechci-li, aby se mi to dělo, nelezu na veřejnost. Nevím, co je na tom k nepochopení. Právo na soukromí by mělo končit za zdmi mého domu. Všude jinde jsem na veřejnosti, i na mojí zahradě, na kterou vidí soused. Pokud bych chtěl mít i zahradu soukromou, vystavím si kolem ní vysoký plot. Nebo snad když souložíte na zahradě, spoléháte na to, že jste na soukromém pozemku a co tam děláte, do toho je každému houby? Měli by se všichni povinně otáčet, aby vás náhodou neviděli?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO pro ochranu pred spatrenim souloze by mel stacit nepruhledny 1.7m vysoky plot. Pokud se nekdo pres nej naklani, uz porusuje soukromi, pokud jde jen tak okolo, tak by nic videt nemel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me to pravo na soukromi i kdyz opustim steny meho domu pripada v urcitych pripadech celkem normalni. Par prikladu: verejne zachody, hotel, prevlekaci kabinky na koupalisti atd.
Asi bychom nechteli, aby nebylo protizakonne met nainstalovane v kazde kabince a na kazde toalete a v kazdem hotelu po 3 kamerach at se snima ze vsech stran ...
Existuji limity a myslim si, ze tohle by se melo probrat a upravit pravni ramec. Take se me prilis nelibi predstava, kdyz nekdo zverejnuje na Facebooku me fotky v situacich, ktere sice nejsou choulostive, ale neni zadouci, aby je urcite osoby videly. Typickym problemem mohou byt vztahy ucitel-zaci, zamestnavatel-zamestanci (a ano, uz jsem zazil, ze nekteri nebyli prijati kvuli svym strankam na Facebooku) atd.
Jakasi ochrana je nutna a mela by byt vymahatelna. Jak casto se v praxi bude vymahat je asi jina vec. Samozrejme uplne jina vec je, kdo ma za to nest odpovednost - napr. Facebook versus lide kteri tam tu fotku dali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jsou výjimky potvrzující pravidlo. Právo na soukromí mám doma a v místech k tomu určených. Pláž takovým místem rozhodně není, veřejná toaleta pochopitelně ano. Převlékací kabinky jsou sporné, znám obchody, kde jsou kabinky řešeny klasickými lítačkami do výše lehce vyšší než očí, kam s přehledem vidí šmírovací kamera umístěná na stropě a co nevidí přímo, vidí odrazem od zrcadla v kabince :).

Pokud má ale někdo stránku na Fecesbooku, nemůže se divit, že ji někdo uvidí. Třeba potenciální zaměstnavatel. Tady jde však o fotky pořízené někým dalším a nechce se mi věřit, že by zaměstnavatel nepřijal uchazeče na základě fotek, které našel na profilu někoho třetího.
Pochopitelně může nastat případ, že se např. na soukromé párty někdo ožere pod obraz, někdo jiný to natočí a bez souhlasu podobrazáka vystaví. I na takových akcích musí člověk počítat s tím, že tam není sám a že existuje dost vysoká šance, že se se zážitky a dojmy z takové akce budou přítomní svěřovat i dalším lidem, ať už ústně, nebo obrazovým či zvukovým záznamem. Pak je to o vzájemné důvěře lidí, kteří se na akci sešli a ti by si to také měli vyříkat mezi sebou. Poslední, kdo by za zveřejnění takových věcí měl být odpovědný, je třeba Facebook (to jsem napsal špatně, protože správně by mělo být, že takový subjekt by neměl být odpovědný vůbec - poskytuje platformu a neměl by být odpovědný za to, jak ji budou užívat uživatelé, maximálně může zakročit, pokud jeho platformu budou uživatelé užívat jinak, než on chce či potřebuje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) fotky, ktere se dane osobe nelibi, se muze odznacit a pak je nikdo nenajde, jak pro pana krale, to by musel prolezt cely FB.

2) Pokud by nekdo prokazal, ze zamestnavatel diskriminuje zam. podle fotek, ktere jsou porizene po pracovni dobe, mozna by se u soudu divil.

3) takovy zamestnavatel je totalni kokot a je lepsi pracovat nekde jinde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) na fb vidíš sám všechny fotky, na kterých jsi byl označen. ostatní tě nemusí zajímat, protože je stejně jako ty nikdo nenajde

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo vystaví fotky jak je ožralý nebo někde hajluje, tak je jenom v pořádku, že ho zaměstnavatel něpřijme. Vyhýbá se tak problémům do budoucna. Já být zaměstanavatel, tak třeba nepřijmu tebe, když vidím tvé vyjadřování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zamestnávateľ musí mať možnosť diskriminovať podľa čoho uzná za vhodné, je to jeho firma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

videt a vyfotit a pak nekam umistovat je rozdil ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bude platit v okamžiku, až prokážu oprávněnou licenci na svůj obličej. Pak by to byla veřejná produkce bez souhlasu vlastníka :-) Ale kdo je vlastně autorem mé tváře? Moji biologičtí rodiče - IMHO oni by měli dát souhlas.... Je to absurdita což?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je, ale nevidím důvod, proč by tomu mělo něco bránit. Stejně tak mi nikdo nemůže zakázat, abych kdekoli nevykecal, že "jsem včera viděl Frantu Nemákla a Tondu Nehrábla, jak seděli v pracovní době v hospodě a čučeli na fotbal". Vystavení fotky uvedeného činu na internetu je podle mě hodně podobné, jen s tím rozdílem, že v prvním případě používám jejich jména a ve druhém např. jejich obličeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ochrana osobnosti
§ 11
Fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, zejména života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy.
§ 12
(1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.
(2) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona.
(3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.
§ 13
(1) Fyzická osoba má právo se zejména domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění.
(2) Pokud by se nejevilo postačujícím zadostiučinění podle odstavce 1 zejména proto, že byla ve značné míře snížena důstojnost fyzické osoby nebo její vážnost ve společnosti, má fyzická osoba též právo na náhradu nemajetkové újmy v penězích.
(3) Výši náhrady podle odstavce 2 určí soud s přihlédnutím k závažnosti vzniklé újmy a k okolnostem, za nichž k porušení práva došlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v pripade ze vystavujete fotografie, musite mit od lidi jimz je videt do tvare souhlas, i u nas. na to samozrejme narazite az tehdy, kdyz je chcete spenezit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pojmom FB v diskusii myslite Facebook, nie failblog, predpokladam. (Myslite ze "ucinkujucich" na failblogu niekto ziadal o povolenie?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kedy sa tieto organizácie na ochranu súkromia začnú zaoberať tým, čo o nás zbiera štát? Prečo sa nezaoberajú tým, že po mestách sú stovky štátnych kamier a nikto nevie, čo sa deje s natočeným materiálom? Kamerované miesta pritom nie sú nijak označené, to nie je porušovanie práva na súkromie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.