Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Valve a Intel pracují na open-source ovladačích a Source Engine pro Linux společně

No jsem docela zvědav na výsledek. Škoda jen, že můj obstarožní noťas s i915 jaksi na hry není. :)

PS: Slovíčko "gro" jsem si musel nejdříve chvíli povalovat na šedé kůře mozkové, než mi to docvaklo. :) Už jsem ho chvíli neslyšel, natož v psané podobě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že sláva windows začíná pomalinku ale jistě pohasínat :) Jen tak dál a houšť!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! :-)
Třeba to donutí zatvrzelé Červenočepičkáře i Zelenočepičkáře k podobným aktivitám..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Min. červení dávají vše co je třeba...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a z čeho tak soudíte?? Intel je vůbec rád že jeho grafický software je alespoň trochu funkční a podpora her u intelu, který mimochodem nemá ani trochu slušné železo je tragická. AMD a NV se můžou ze srdce zasmát - než bude Intel na jejich úrovni tak už budou o světelné roky dál :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo jo, a az bude mat ati alebo nvdia taky podiel na trhu ako intel, a taky podiel v notebookoch ako intel tak potom sa mozu smiat. Teraz tak ticho zavidia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vedsina ludi bere Intel lebo im staci zobrazovadlo. Este som nepocul nikoho ako hovori: "Kup si grafiku od Intelu, ta nema konkurenciu". Vedsinou to je: "Ved do kanclu ti staci to co mas v procaku a mas to zadarmo." Ale ona zadarmo nie je a dnes uz je to lasnt jedno lebo AMD v procakoch usiel vlak a Intel mainstream bez grafiky nepredava.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci z Intelu mi delaji radost. Vyvoj jsem zacal sledovat az po koupi 3570k nekdy v kvetnu. S kazdym updatem jadra a mesy je videt neskutecny skok ve vykonu. Zatimco ihned po zprovozneni byla hd4000 rychlejsi nez ati 1950pro s open source ovladacem v nexuizu asi dvakrat, tak po upgrade jadra ze 3.4 na 3.5 zas vykon poskocil tak na dvojnasobek (pocitove). Zatimco jsem cekal na uvedeni 660 od nvidie, tak jsem zjistil, ze pro vetsinu svych veci mi grafika intelu plne dostacuje (a avizovana cena 660 se mi nelibi ani trochu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy vydíte zlepšování výkonu, já vidím dramatické zhoršování. Mám tu docela starou GMA X3100 a ta právě trpí "novými vlastnostmi a zlepšováky" v nových ovladačích. V době před KMS to byl super ovladač, pařil jsem tu Regnum Online na 25-30 FPS. Pak přišlo KMS, dalších kýbl "vylepšení" a výkon šel dolů a dnes je to 10FPS, což už rozhodně není hratelné. Připouštím, že výkon se mohl zlepšit u jejich nových karet, ale bohužel u starších šel výrazně dolů, a proto z toho nejsem šťastný.

Kromě propadu výkonu jsou tu další problémy s intel ovladačem po příchodu KMS. Já např. používám 2 monitory, jeden "interní" na laptopu a pak druhý v HDMI. Dříve to bylo ok, ale dnes hrůza, pokud se rozhodnete párkrát odpojit externí monitor a přepnout na interní a zpět. Něco v KMS se pere s intel ovladačem a displeje se náhodně "nerozsvítí" po jejich zapnutí. Taková vlastnost je špatná. A ačkoliv se zdálo, že by se to mohlo opravit, tak po měsíci od nahlášení žádná další odezva (https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=51412). Kdyby měl ten člověk, co chtěl ty informace, alespoň žaludek na to říct "hmm, tak to fakt teda nevím, nic jsem z toho nezjistil", ale radši budeme ticho. Co by chtěl za produkt zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(jak můžu napsat "vydíte" a o kousíček dál "vidím" ^^)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsou samozřejmě skvělé zprávy. Na Linuxu už jedu víc jak deset let a konečně si i pořádně něco zapaříme :).
Mám teď ale takové dilema, zda koupit na vánoce počítač s integrovanou Intel grafikou, nebo s tou od AMD (Trinity). Chtěl bych AMD podpořit, protože se zdá, že se mu v poslední době nedaří a navíc jeho integrovaná Radeon grafika bude samozřejmě výkonnější. Nicméně Open Source ovladače Intelu jsou asi teď v linuxovém světě to nejlepší, co člověk může zvolit - pokud se člověk spokojí s tím výkonem.
No uvidíme před vánoci, třeba se do toho ještě AMD opře :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne by to chtelo nejaky benchmark. Je zjevne, ze nedostatky v AMD ovladacich srazi vykon jejich kartam, ale srazi ho az na uroven Intelu nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jedno jestli bude ovladač uzavřený nebo otevřený, hlavně když bude fungovat. Právo soustředit se více na jeden nebo druhý nechávám na Intelu/AMD/Nvidii, protože předpokládám, že oni vědí lépe co je pro ně ziskovější a tím pádem co je menší vopruz:). Tak snad tím používání OpenGL ve hrách dostane nějakou vzpruhu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně pořád od Valve chybí podstatná informace, kterou se snad dozvím, až to vydají - pro jakou platformu to bude?? Pořád říkají linux, linux, ale neřeknou _jaký_ linux. Jediné, co z nich vypadlo bylo, že to vyvíjejí na 64bit ubuntu a že ubuntu bude podporováno. 64bit ubuntu může být kromě AMD64 klidně PPC64, IA64, ... a řekli, že to "vyvíjí na", takže to ani neznamená, že to bude 64bit aplikace. Takže nakonec můžeme dostat něco třeba i pro ARM, x86-32, PPC, sparc, a jánevímcoještě.

Sice si nemyslím, že by to vydali pro nějaké takové platformy, ale pomohlo by mi vědět, jestli v dnešní době to bude např. normální x86-64/AMD64, nebo jestli se chtějí za každou cenu držet totálně staré umírající x86-32 a dostaneme tak aplikaci _nefungující_ na x86-64. (pokud někdo řekne, že lze spustit 32bit aplikace na 64bit platformě, tak se mu budu muset smát, protože to pravda není a jde to spustit jen na jakémsi hybridu x86-64/x86-32, hybridem myslím kernel s podporou pro "legacy 32bit applications", jak zmiňuje daná volba v kernelu, která je u mého kernelu deaktivovaná a tedy 32bit aplikace tam nefungují).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak někdo může být tak blbej, že si schválně vypne CONFIG_IA32_EMULATION, která je jinak vždy defaultně zapnutá, a pak si stěžuje, že mu neběží 32b aplikace.
A taky už vidím Valve, jak speciálně kvůli Jardíkovi kompilují svoje hry pro PPC nebo Sparc :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych si to nevypnul? Stejně je to zbytečná věc zbytečně zvětšující kernel. Já si nestěžuju, že mi neběží, já to zmiňuji a upozorňuji, že x86-64 kernel se automaticky nerovná podpora 32bit binárek. Ta volba tam je a je od toho, abych si mohl nastavit kernel tak, jak ho chci, nevidím důvod kvůli tomu být automaticky blbej. To samé bych já mohl říct o vás, protože si ji nevypínáte, nebo třeba že si vypínáte volbu pro modul XXX.
Každopádně to neřeší problém, kterým je, že Valve nezmínil, pro kterou architekturu steam vydá. Pokud to bude mrtvá x86-32, tak s mou podporou (ve formě koupě dalších her) počítat nemůže. Já kvůli hře nebudu rekompilovat kernel a pak ještě kýbl dalších 32bit knihoven. Navíc valve kdysi dávno vydal 64bit half life 2 pro Windows, nevidím důvod, proč by nemohl být i pro linux. Jedním takovým důvodem by mohlo být špatně napsaný kód s různými špatnými předpoklady o velikostech datových typů, ale to by se ve Valve snad stávat nemuselo, pokud nemají programátory, co neumí programovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jen hlupák může záměrně vypnout podporu pro danou funkcionalitu a pak nadávat, že mu to nefunguje.... :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tvém případě, Jardíku, už jde o chorobu. Pochybuji, že se tvým nitrem bude Valve zabývat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi by bylo dobré zamyslet se, když na Steamu chtějí prodávat hry hráčům, jestli znáš hodně hráčů, kteří drtí na Itaniu nebo na PowerPC... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale já třeba neznám jediného hráče, který hraje na x86-32. Všechny, co znám hrají na x86-64 ^^.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K dnešnímu dni je každá pátá herní mašina, využívající STEAM, 32 bitová. Takže by se vaše věta dala glosovat, jako že nemáte ani 4 kamarády. Takže pozor na takové unáhlené generalizování jen dle toho co znáte ze svého vlastního okolí. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně celá ta snaha připadá jako vyhazování peněz na něco, co (možná) ocení pár lidí. Ale přeju vám to, linuxáci, aspoň se ta vaše hračka zase trochu přiblíží operačnímu systému a bude o maličko víc tlačit na MS. Taky vám třeba po dvou letech poklesu trochu stoupne zastoupení na desktopech? Ale to je asi marná naděje, že...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, že se v každé podobné diskusi musí vždy objevit zapšklý nenávistník, který si léčí mindráky z vlastní neschopnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze v tomso su "schopni" linuxaci minimalne na rovnakej urovni a tiez si neodpustia poznamky pod clankom o Win.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.