Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Valve chystá linuxovou revoluci. Podaří se?

Otázka z konce článku má u mě velmi jednoduchou odpověď: nejvíc bych chtěl vidět na linuxu nativně HL2:EP3, nebo rovnou HL3.

Jako zajímavost upozornil na to, že Valve se pro Linux rozhodli zhruba v době, kdy byly odhaleny featury Windows 8 a metro - jenom shoda náhod? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi opravdu jen náhoda, co jsem se v w8 rejpal, tak se zdá že jsou to v podstatě stále sedmičky...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Náhoda to možná úplně není, Newellovi totiž Windows 8 zrovna nesedli :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hry mě sice už neberou a tak je mi tento počin z tohohle hlediska uplně volný, ALE z pohledu následujícího rozšíření her na linux a následně "masovější" používanosti systému je to přínos OBROVSKÝ. HW firmy by konečně mohli své ovladače a podporu pro linux mnohonásobně vylepšit a tím by se mazala podstatná část problémů na linuxu. Takže za mě - JEN DO TOHO !!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z mého pohledu mají ještě dost času, ale rozhodně je podpořím i kdyby se MS chytnul za frňák a W9 by byly bez Metra nebo s možností jeho úplného odstranění. Až se objeví hra co nepůjde na W7 (bude jen W8 only) a já ji budu moc chtít, tak snad to už budou mít "hotové". Zatím jsem na 90% přesvědčen, že Metro na PC nikdy nepřijmu, ale nechávám si těch deset procent pro nepředvídatelné situace. Menší mínus je i ta absence typické krabicovky u W8. No, jsem rád, že Valve ty prachy investuje dobrým směrem, ale HL3 by už taky mohli vydat:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neexistuje technický důvod, proč by měla být W8 only hra. Teda jediný problém bude, že budoucí hry budou 64bit only....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí aby existoval marketingový důvod a technický důvod se vyrobí: DX 13.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

moje srdcovka uz na linuxu nativne bezi, ale takovy Call Of Duty 4 Modern Warfare a 2... to by byla BOMBA!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně je to pozitivní počin a je řada věcí, které bych v Linuxu rád viděl nativně. Nicméně jako hlavní benefit bych viděl to, co už zde v diskuzi bylo zmíněno, a sice předpoklad, že výrobci HW více zamakají na ovladačích pro Linux.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak výkon ovladačů zas takový problém není. To spíš věci typ u power managamentu....ale na to tohle motivace asi nebude....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jaky HW? staci koupit nVidia a neni co resit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no tak zrovna i taková NV má kostlivce :-) Optimus .... a musí se to řešit kostrbatě přez Bumblebee

a je toho spousta, například různé taktovací a tweakovací utility od výrobců, které jsou pouze pro Windows ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nVidia uz podporuje Kernel Mode Switching?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co si od toho slibuji. Linuxaci jsou totiz zvykli, ze vsechno je zadarmo. Tam Valve korunky nevytriska.

A jak se rika- nejlepsi realtime textovka je instalace Linuxu - same zvraty, nelinearni dej a konec je pokazde jiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že je něco zadarmo ještě zdaleka neznamená že na tom někdo nedokáže vydělat :-) (třeba prodejem reklamy)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by ses divil, ale Linuxáci jsou spíš zvyklí mít všechno legální. Navíc podíl prodeje her, které jsou i na Linux není vůči ostatním platformám vůbec zanedbatelné (viz humble).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak ...

Osobně mám koupených her docela dost. Jediné, co mne omezuje kromě toho, jestli se mi hra líbí, je funkčnost na Linuxu (alespoň bez problémů pod Wine, když už ne nativní) a čas, který mohu (chci) hraní her věnovat (a toho je zoufale málo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby, instalace uz vetsinou bezi bez problemu ... ale takovy upgrade, to je zabava, zvlast kdyz upgradujes pres vic verzi najednou nebo na testovaci verzi distribuce (idealne pak oboji) ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem teď narazil na velmi běpný bug. Pokud na disku používáte z nějakého důvodu HPA, tak to instalačka ignoruje, ale zavaděč už samozřejmě ne :). Trvalo mi celé odpoledne, než jsem přišel na to, co se děje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá zpráva, ač jen na půl cesty ke spokojenosti. Doufejme, že bude brzy podpora pro všechny velké distribuce a ostatní distribuce budou moci připravit "konfiguraci pro Steam". To by byl dobrý stav. Sice nechápu volbu distribuce, ale pokud Valve dokope Ubuntu ke "zlepšení stávajícího stavu", bude to dobře pro obě strany. Čekal bych ale jinou volbu. Osobně si nemyslím, že bude záviset na verzi Xorg, Mesa nebo OpenGL, protože to by byla cesta do pekel. Jediným drobným problémem by mohl být zvukový server, respektive jeho volba, ale to je v silách uživatele, pokud zvolil správnou distribuci. Každopádně držím Valve palce, protože je jednou z mála společností, které mohou změnit stávající stav. Nechápejte mne špatně, je poměrně dost her pro Linux, ať OSS, free či komerčních, ale za sebe mohu doufat, že se dočkám nativní verze CS:S pro Linux.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.