Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Valve stále shání linuxového vývojáře pro SteamOS

"A mnoho lidí si teď možná říká: kdybych to před 10 lety věděl(a), neztrácel(a) bych čas s Microsoft světem a Direct3D. Věnovat se Linuxu, měl(a) bych dnes dostatek zkušeností a odpracovaných let, abych se mohl(a) o pozici ucházet."
Aha, to mám chápat, tak že se dotyčný měl 10 let věnovat něčemu, na čem 10 let neuvidí ani korunu s tím, že ho možná někdy v budoucnu někde naberou?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co slovo nadsázka, už jsi o něm slyšel?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale tobě příjde na tom textu něco jako nadsázka?
Každý ví, že David Ježek protlačuje nejen tady články o linuxu a vůbec je ve všem podle něho ten linux výborný, jen těch 99% uživatelů to nechce nějak pochopit... Např, udělal senzační článek, jak GOG začal prodávat hry pro linux, což o to, ale kdo by si koupil 20 let starou hru, kterou máš jako abandonware?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Abandonware pravne neexistuje, i na 30 let starou hru se vztahuji autorska prava a neni ji povoleno sirit bez svoleni autora.

GoG ty hry distribuuje legalne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale výrobci to tolerují a nebo podporují a někteří to dokonce uvolňují pod GPL či podobnou licenci :) takovy simcity 2000 je na cnetu ke stažení zadarmo a na gog.com za to chcou 6 dolarů, komické...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zběžně jsem podíval na Cnet.com je tam k dispozici pouze DOS verze bez emulátoru s pochybným instalačním programem, který se snaží do PC nacpat co nejvíce kravin => to, že je někde něco zadarmo neznamená, že to je výhra. Zatímco na GoG je Simcity 2000 Special Edition podporující Windows (XP, Vista, 7, 8) and Mac OS X (10.6.8 or newer), velikost 79 MB. Takže pokud si chce někdo legální kopii SimCity 2000 nejspíše sáhne po té co je na GoG.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se podivej poradne ;) jsou tam 3 ruzne verze. Jinak na linux bych asi sahnul na tu dosovou verzi, mam radej dosbox nez wine :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tři různé verze a všechny 3 verze jsou DEMA :) To ti zrovna moc nevyšlo :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nojono, máš pravdu :) mohli to tam aspoň nějak napsat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě jste si všiml, že pan Ježek je linuxák, že jo? Co je na tom tak překvapující, že obhajuje Linux? Jestli s tím máte takový problém, proč ty jeho články vůbec čtete? Asi víte, že v přehledu článků je uveden také autor. Já linuxák nejsem, ale rád si vždycky počtu, co je ve světě linuxu nového. Někdy to je informativní více, jindy méně, a co má být. A nevím, co bylo na článku o GOG tak senzačního, byla to prostě informace. Ale vlastně ano, já zapomněl, že jsme v zaprděným Česku, kde se lidé s jinými názory prostě nehodí.

Mimochodem, jednou jsem linux zkusil a myslím si, že pro 90% procent běžných uživatelů, který hlavně potřebujou "ty internety", by bohatě stačil. Včetně instalace, která mi nijak dramatická nepřišla.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Ale vlastně ano, já zapomněl, že jsme v zaprděným Česku"

Co takhle zkusit být vlastenec a nesr*t si do vlastního hnízda.

Redaktoři píšou články pro čtenáře, ne pro sebe a jelikož mají příjmy z toho, že čtenářovi jsou zobrazovány reklamy, tak si snad může říct, o čem by měl server psát.
Každý autor by měl být za takovou zpětnou vazbu rád. Ono je to lepší, než když je pozdě a čtenáři odejdou jinam.

Když se ti něco nelíbí, tak taky držíš hubu a šoupeš nohama?

PS:
"že pro 90% procent běžných uživatelů"

Prosím o link na statistiku, odkud čerpáš své údaje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš, ja Linux používám. Mám ho na htpc (openelec), mladá ho má na notebooku (ubuntu 14.04), já ho mám v dualbootu na pc a určitě by se toho doma našlo víc. Znám jeho výhody a znám výhody windowsu. Říkat, že windows je v klinické smrti je naprostý nesmysl (ano v tomto článku to Ježek nijak nenastínil). Dokud nebudou použitelné alternativy místo office (to nemyslím pro lidi, co to použvají jako notepad, např. já psal cca půl roku zpátky jednu učebnici a úplně jsem se zděsil, když jsem otevíral něco z libreoffice v officu 2010, to je ještě v pohodě, ale když jsem to pak otevřel zpátky v libreoffice,tak to bylo víc rozbitý jak ve wordu...), místo photoshopu,... Máme tu tisíce programů čistě pro windows. A naopak, spousta programů se pro linux přestala vyvíjet i přes to, že původně vznikli pro linux. A hlavní problém linuxu je jeho roztroušenost, maká okolo opensource hodně vývojářů, ale dělají tu práci 100x a jinak (to jde viděl jen na blbém DE) a když se náhodou 2 projekty sloučí (viz lxde-qt), tak je to špatně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Třeba já, zrovna dnes jsem na GoG koupil Sid Meier's Colonization za $1,99.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proto Valve stale hleda. Mezitim vsichni totiz umreli hladem tak ted nemuze nikoho najit :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

skor je po linux developeroch obrovsky dopyt

AMD Looks To Ramp Up Its Linux Engineer Count
Published on 12 March 2011 11:00 AM EST
AMD has been looking to hire at least another open-source developer in recent months to work on its graphics stack, but Advanced Micro Devices has now announced they're looking to hire over one thousand "tech professionals" where the software engineers are skilled in Linux and open-source development.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTIwNA

Marek Olsak bol 3. najdeny linuxak pre AMD z vyssie uvedenej akcie
Marek Olšák Joins AMD's Open-Source Team
AMD
Published on 30 July 2013 06:36 PM EDT
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTQyNDc

Samsung Ramps Up Linux Hiring, Development Efforts
Published on 22 July 2013
Samsung Electronics has dramatically ramped up their Linux hiring and development efforts in the past three years and they are still on track for hiring another 20,000 Linux and open-source developers.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTQxNjg

Kvalitny linuxovy vyvojar je na trhu je ako cerstve rozky: hned je prec u zakaznika, ktory ho chce..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pry 5 let zkuesenosti - za tu dobu linuxovi vyvojari trikrat prekopaly pouzivane knihovny, aplikace moduly a vztahy mezi nimi.

Komu by se chtelo vyvijet neco pro takove nestandardizovane prostredi jake linux predstavuje. Vytvor hru a pak na ni az do konce zivota delej patche, aby neprestala fungovat az se vyvojari distribuci rozmysli ze to chce do nove verze zmenu grafickehor ozhrani, zvukoveho systemu a ovladacu grafiky.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Takže zase je na mě, abych komentář od petra22 uvedl na pravou míru.

Linux je standardizované prostředí. Říká ti něco POSIX? I staré aplikace běží na Linuxu úplně normálně.

Jestli máš opačný názor, tak své tvrzení dokaž.

A jenom tak mimochodem, jak dlouho s Linuxem pracuješ, že ho můžeš hodnotit. Vsadil bych se, že jsi možná jednou dal omylem do VirtualBoxu Ubuntu a od té doby jsi ho neviděl.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Ano, linux je POSIXový systém, ale to nemá nic společného s tím, že knihovny se aktualizují. Např aplikaci psanou pro historickou verzi knihovny QT na novější knihovně QT nerozjedeš. Ano, nainstaluješ starý QT, ale jak? Musíš to nějak zkloubit.... Hotovo a najednou zjistíš, že není kompatibilní s x11 a jseš v pičce :) a QT 2 zas tak starý není :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mozna te to prekvapi ale QT je multiplatformni a navic pro neopensource sw komecni (cili placena) knihovna. Takze davat ji jako priklad nejakejch nekompatibilit v linuxu je nesmysl. Pro linux plati ze se nikdy, naprosto nikdy nerozbiji user space aby byla zarucena kompatibilita. Linus kvuli tomu "svy podrizeny" opakovane jebe ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ze jadro nikdy nerozbije userspace je pekne, ale on hovori o dynamicky linkovanych knizniciach. To skripe vacsinou aj medzi dvomi nasledujucimi vydaniami Ubuntu. Pokial vsak vyvojari nemaju monstrozny build system ktory chcu opatrovat, doplnovat a aktualizovat este niekolko desatroci tak to staci nalinkovat staticky a vsetko pobezi viac-menej v pohode az do skonania sveta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poculi ste, pan kolega, o statickom linkovani.

Tuto vami udavanu nevyhodu Linuxu prave ono riesi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel za to, ze az qt4 byla gpl, qt3 a qt2 meli bsd-like licenci. Ja se bavil o aplikaci psane v qt2, stara cca 10let. Jinak mimochodem, ted jsem pustil winamp 0.72 nebo neco takoveho a fungovala v pohode na win7 x64.Nevim jak moc by bylo bezprovlemove poustet na linuxu 20 let stary program :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mas ale stejny na woknech i na linuxu. Jednoducha aplikace jako winamp jede na ruznejch verzich windows. Stejne tak jednoducha app pro linux beha na novy i vic jak 10 let stary distribuci. Jakmile mas neco slozitejsiho tak ti to to muzou rozbit jak novy wokna, tak novy linuxovy distribuce. Her pro windows z doby 9x ktery nejeli na 2000 nebo xp byla halda. Stejne tak her z doby xp co meli problem jet na vista a novejsich. Ono na obou stranach proste hodne zalezi na tom jak ciste programator kod pise a jak moc to navaze na systemove specificky knihovny ci jiny zalezitosti (a hacky konkretni verze win/lin)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To ano. Ale toho co se rozbije na linuxu je mnohem víc a mnohem častější jak na windows.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na jare 2008 sem preportoval windows aplikaci na linux. Od ty doby mi kompilaci rozbilo jednou Ubuntu kdyz nasadili gold linker zrejme v dobe kdyz jeste nebyl pripraveny na realny nasazeni. Z nejakyho duvodu si spatne prebral parametry prikazovy radky. Stacilo dva prohodit a bylo po problemu. Jinak problemy nejsou a po drobnych upravach sem to samy rozbehal na solarisu, freebsd a i takovy obskurni veci jako je haiku (je tam nejaky stolety gcc 2.95 nebo nejaka takova verze). Takze z pohledu programatora zadny rozbijeni a navic casty nevidim. Jsou nejaky standardy a dokud se dodrzujou tak to chodi. Ze si nekdo vybere nejakou obskurni a nestandardni knihovnu treti strany ktera s kazdou verzi meni api... to neni vina linuxu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl tu nedavno téměř shodnej příspěvek, pod kterým jsi měl hromadu vysvětlení a příkladů, které vyvraceli tvé mylné tvrzení? Pokud jsem si všimnul, nereagoval jsi na žádný z nich a zase se ti povedlo napsat stejnou neurčitou blbost, bez nějakýho konkrétního příkladu nebo vysvětlení.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mattyy 1hp:

Promiň, ale není tak úplně jasné, na koho reaguješ.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na původní komentář petr22, protože je to možná týden, co jsem tu rozepsal funkčnost steam-runtime v linuxovém Steam klientovi, což je udělátko od Valve, které si vytváří vlastní standard, spouští hry ze Steamu ve vlastním prostředí a knihovny ze systému nepoužívá. Díky tomu běží všech aktuálních 600 titulů na jakékoli distribuci, která má v repozitářích Steam.
Ale znova si tu přečtu o tom, jak je třeba hry každou chvíli patchovat a jak se pořád mění knihovny :)

"By default, Valve bundles their own libraries with the steam package and uses them instead of installed system libraries. This behavior can be changed by setting the environment variable STEAM_RUNTIME=0. "

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Valve by udělal lépe, kdyby se soustředil na "zwindowsovatění" Linuxu. Bez toho se nezvýší jeho zastoupení na desktopu a linuxový Steam moc výdělečný nebude. Současní linuxáci nejsou žádní velcí hráči a je jich málo. Kvůli samotnému Steamu nepřejde na Linux nikdo, protože kdo ho chce, má ho na Windows. Linux se musí nejdřív rozšířit kvůli vlastnostem, které mají Windows (stát se alternativou) a pak si část jeho uživatelů nainstaluje Steam. Steam OS si na desktop dá asi málokdo. Konzolista si místo Steam Machine spíš koupí klasickou konzoli, která bude levnější a asi na ní bude i víc nových her.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.