Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vědci pracují na "kočkobotu": robotovi, který poběží jako kočka

jj, taky mi to prislo v srovnani s Boston Dynamics dost o nicem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepovedala by som že o ničom. Boston Dynamics robi pohyby svojich robotov na zaklade toho ako ich skonštruuje a ako najlepšie vyhovujú ich nasadeniu. Videá mačkobota a geparda jasne ukazujú pokus o kopírovanie toho čo už vymyslela príroda. Ten mačkobot má naozaj dobre okopírovanú chôdzu mačky, pohyb vyvoláva dojem takej ľahkosti mačacej chôdze, a gepard pri prechode na cval a samotnom behu používa "chrbticu" toho robota ako hlavný prvok pri pohybe. Obe majú čo ponúknuť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokážete vytvořit reakční systém, kde bude několik zpožďovacích linek a systém s dvěma klouby který jen okopíruje tu primitivní přírodu a stabilizovat takový systém? Žádné dynamické impulzy na vstupu, jen stabilní systém s lehkou chůzí random terénem s primitivní "chrpticou" tvořící jediný kloub. Prostě dva klouby a jeden vyvažovací systém. Reálný systém má více kloubů a momentů hybnosti. Prostě ideální zkopírování primitivní přírody.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebylo by jednoduší nějakou číču ukecat? ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jako technická hračka hezké. Ale oproti vzoru se to neopravuje do určité míry opotřebení samo, spotřebuje víc energie, má hloupější navigaci (nebo) s velkou spotřebou, je nesrovnatelně hlučnější, méně variabilní, méně univerzální ...

Nic proti takovému výzkumu, ale pořád čekám na skutečnou kombinaci živého uměle vyrobeného materiálu se součástkami z hitech materiálů, které se v přírodě nevyskytují. Pořád to jsou jen takové střípky. Tu propojení mozků (http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=6763), tu svaly z uhlíkových vláken (http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=4302), existují i metody sestavení DNA na zakázku podle "programu" a další úžasné chuťovky, ale pořád to nikdo ne a ne zkombinovat ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... no nevim, nechtel bych aby mi tohle skocilo na klin ... radsi si pockam, az nekdo portuje linux aby mohl bezet na mozku obycejne kocky :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.