Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vegu uvede AMD ještě letos, půjde o nejvýraznější změnu od GCN 1

Prilis jsem necekal, ze po Polarisu a pomerne zmenenem GCN dojde hned u dalsi generace na dalsi zasadni zmeny. Trochu by to naznacovalo i problem pro Polaris, protoze by asi lidi co si ho poridili nebyli mov nadseni ze po roce udelala AMD takove zmeny, ze vykonove a efektivne bude VEGA zase o hodne jinde a to znamena nakup nove grafiky, protoze spousta lidi dala prednost RX480 pred GTX1060 proto, ze grafika mela mit mnohem delsi zivot.

Ovsem pro NVidii by to byl mnohem vetsi problem, VOLTA v nedohlednu a AMD uz bude dve generace pred NVidii?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Připomíná mi to situaci okolo Radeonů 68xx a 78xx. Tehdy vyšla šestková řada pro socky (abych se přidržel místní terminologie - zde mě napadá socka+ měla model 6870, obyč socky sáhli po 6850) a nedlouho po té vydali řadu sedmičkovou, která se stala slavnou. Já si zakoupil tu šestkovou a spokojeně s ní vydržel a až do letoška, kdy jsem ji na hradil za 480. Zdá se, že AMD si zopakuje historii.
Uvědomil jsem si, že 6870 jsem se zbavil ze dvou důvodů - malá VRAM 1GB a také ukončení podpory. Už se nevydávají nové ovladače, což v době, kdy vyjde áčková hra a ihned vyjde optimalizace v driverech je problém. Tak snad s Polárkou vydržíme stejně dlouho jako s Bártíkem :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, normální lidi většinou nekupují grafickou kartu každý rok, není třeba.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"pro NVidii by to byl mnohem vetsi problem, VOLTA v nedohlednu a AMD uz bude dve generace pred NVidii"

To je dosť zaujímavý pohľad, keď zvážim čo na trhu reálne je a čo ešte len bude - ak vobec tento rok... Lebo nech už vydá AMD čokoľvek, nVidia má GTX1080 v predajni 4 a pol mesiaca, GTX1070 bez jedného dňa 4mesiace, Titana X 2 mesiace.

Kdešto AMD koncom roka ešte len odhalí Vegu 10 (1080<Vega10<Titan) a Vegu 11 (Vega11<1070) začiatkom budúceho...

Ako myslíš, ale ja by som povedal že problém má skôr AMD ktoré nič nové nad RX480 nemá a nie nVidia ktorá má hneť 3 grafiky a v 12/2016-01/2017 ich už bude mať na trhu 5-7 mesiacov ergo už bude môcť upravovať ceny a dávať zľavy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bylo myslene na mainstream, dneska NVidia nema cim konkurovat proti RX480 (Polaris 10) a ted si vem, ze za rok tu je Vega 11 a NVidia stale nic.
V highendu je na tom NVidia super, protoze dokazala velmi brzo vydat highendovy Pascal proti kteremu nema AMD co nabidnout, coz ovsem AMD dopredu vedelo a muselo s tim pocitat a zaridit se nato a rozhodli se v AMD, ze proste na tenhle segment docasne kaslou a radeji pujdou do mainstreamu.
Jenze s Vega 10 se meni i toto schema a NVidia prijde o sve postaveni i v highendu, takze nezbyva nez doufat, ze za toho pul roku, kdy byla NVidia bezkonkurecni dokazala vydelat dost, aby preckala chude obdobi nez pripravi Volta. Me spis strasi, ze o Volta neunikaji od NVidie temer zadne informace, coz by naznacovalo, ze nebude nejak brzo a ze stejne jako NVidia ted kralovala pul roku muze klidne dalsi rok nechat kralovat AMD, z cehoz vubec radost nemam, nebude tlak na ceny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chceš mi povedať že 1060 nieje konkurencia pre 480?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bavime-li se technologicky, tak neni, v DirectX12/Vulkan je RX480 o tridu jinde. Doufam, ze mi tu sem ted hned nekdo nenapise, ze dneska je vetsina her v DirectX10/11. Pak samozrejme je GTX1060 vysoce konkurencni, ale bavime se o technologiich, ktere prijdou jeste behem tohoto a potom nasledujicicho roku a tam uz je GTX1060 odkecana.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No nemám slov, len jedna rada už to neber škodí ti to. A ber to aj ako reakciu na iné tvoje príspevky napríklad na Roote. Počítam že si aj tam pod rovnakým nickom.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na Root obcas chodim, ale uz si ani nepamatuju, kdy naposledy jsem tam prispival do diskuze, doufam, ze tam nikdo neleze pod mym nickem (nejsem tam registrovanej). To uz spis obcas neco napisu na Lupu, ale chodi tam hrozny trotlove, se kteryma se neda odborne moc diskutovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No trolíš hezky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jasně, proto i v červeném blogu ve speciálním pro-AMD herním výběru má v průměru náskok kolem 2fps - v nejpříznivějších podmínkách. A pak provozní vlastnosti. Ty jsou sice lepší jak v Grenada verzi ale i tak to proti 1060 je pořád o třídu výš. Na DDW je nyní recenze GB G1 a teploty jsou bez oc 80stupňů. Já mám stejnou grafiku G1 ale 1060 se stejným chlazením a teploty ani po oc kdy boostuje přes 2Ghz se nedostaly ani když bylo ještě teplo přes 70.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

schvalne som si pozrel ten test
takze pre teba je Division(gameswork hra), FarCry,Witcher3(gameswork hra), GTA5, Fallout4(gameswork hra) pro AMD :) fakt pro-AMD test,ako pises :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a kapitolka DX12 hry? Pravý AMD fan čte jen co se zrovna hodí, že :-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ked nvidia zasponzorovala az jeden tunel(tomb raider)? (ale ok, preco nie. mne tam tomb raider nevadi)
radsej by si ho mal v teste ? radsej ako doom, alebo total war?
nj, mohol tam byt quantum break, alebo starsi gears of war, ale tam tiez nvidie neexceluju

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_radeon_rx_480_gaming_x_review,1...
tak, mas to tam, rise of tomb raider - je tam aj default rx480 aj defaut gtx1060

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo se nebaví o technologii, ale o reálném výkonu ve hrách a tam 1060 konkuruje 480.. jeDDine mistr ruDDý to vidí jinak.... Až teď nVidia pošle ven 1050 a 1050ti bude mít pokrytý trh a ty si myslíš, že ješte nepředstavená karta bude problém pro VOLTU. Podle téhle teorie byl Intel taky o 2 generace vzadu když AMD mělo radič paměti v procesoru a Intel ne. A jak to je ted na trhu ted, AMD proti Intelu xDDD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska většina her je v DX10/11 a ještě to tak nějaký pátek bude. Ani v DX12 NVidia příliš nezaostává. Které že technologie přijdou, že bude NVidia náhle odkecaná?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se mám držet svého okolí , tak RX480 ani zbytkové DerivPolaris nikdo nekupuje právě proto , že je to jen vyhypovaný mainstream (GTX960<RX480<GTX1070<GTX1080<TitanX )
Když už mění grafiku , tak je to vždy za 1070 a spousta koketuje i o 1080 , protože AMD možná má prodeje v lowendu , ale kdo si kupuje lowendowou grafiku , když nemusí ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

keby len jedno, v mojom okoli beru len 3x do sli, minimalne
ty si z nejakeho bohateho kraja nie?
http://images.anandtech.com/doci/10613/segments_575px.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. Mne sa snáť sníva, to akože túto vetu myslíš vážne ? :"dneska NVidia nema cim konkurovat proti RX480 (Polaris 10)"

Ehm, jadro GP106 v komerčne známom produkte GTX1060, neviem či si o tej grafike počul ale je to vinikajúci konkurent pre RX480, +/- 5% rozdiel vo výkone podľa toho kto a ako meria, GTX1060 má lepšiu spotrebu, RX zase 8GB pamäte. No podľa teba nVidia nemá čím konkurovať RX480ke, nemám slov, resp. škoda slov - čitatelia si utvoria názor sami.

2. "ze za rok tu je Vega 11 a NVidia stale nic" no čo tu čítame tak Vega 11 bude za ani nie pol roka tak neviem čo to píšeš a že nVidia stále nič, no uvidíme čo bude až tá Vega 11 bude na trhu, z akou cenou a presným výkonom, ono, kľudne sa môže stať že ako v prípade GTX960 a 970 vs. R9 380X nVidia proste nezareaguje, "sockám" nechá GTX1060 a majetnejším GTX1070 - a tak ako v prípade 380X aj Vega 11 ostane bez priamej konkurencie nVidie.(tých zhruba o 20 % nad Radeon RX 480 u Vegy 11 ju dostane pekne medzi 1060 a 1070)
Vtedy sa trh nezrútil, myslím že ani pri "repete" by sa nič dramatické nestalo.

3. "Vega 10 se meni i toto schema a NVidia prijde o sve postaveni i v highendu... klidne dalsi rok nechat kralovat AMD..." Kde ty berieš ten AMD optimizmus vážne netuším, AMD vydá Vegu 10 - OK, proti nej budú stáť nereferenčné GTX 1080, ref. Titany na 99% aj nereferenčné 1080Ti a ty už píšeš o "dalsi rok nechat kralovat AMD" ako keby mala Vega 10 mať 130% výkonu Titana X a 32GB HBM pamäte... Ale názor ti neberiem, i u Fury X mnohí čakali výkonom aspoň R9 295 X2 a 499USD cenovku a potom prišla realita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nekmrte trolla, až vydá AMD Vegu10, tak nVidia jen pošle na pulty vyrobené a nachystané 1080Ti... A má spoustu času a peněz se mazlit s Voltou a nevydávat na trh upocenou nevyladěnou kartu, která bude výkoná jen díky HBM pamětím...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť bys umřel hlady...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

1. To jsem presne mel na mysli, ze takhle diskutovat ne, bavime se o technologiich do budoucna, ne o zprumerovanem vykonu, kde vetsina her jeste plne nepodporuje DX12.
2. U AMD je uz tradicni, ze vyda produkt a pak se na nej realne nekolik mesicu ceka nez bude na pultech, proto pisu za rok, ale mel jsem asi napsat za necely rok, sorry.
3. No uvidime, ja si myslim, ze v hrubem vykonu se na Vegu 10 dostane jen Titan, ale technologicky bude kralem Vega 10.

---
Crha: Nekrmte trolla. (Jako fakt si me Crho pobavil. :-))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak dávno, co se všude možně psalo, že o Pascalu neuniká moc informací a že hned tak nebude. Nyní tu máme prakticky kompletní pokrytí všech segmentů grafických karet NVidií Pascalem, dříve než konkurence. A ohledně tlaku na ceny - stačí se podívat tam, kde si obě firmy nyní konkurují a rozhodně bych netvrdil, že tam probíhá nějaký tlak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi Ty nejaky vadny ? Ze nvidia nema konkurenci k RX480 ? A co je potom GTX 1060 ? Ten kdo je pozadu je AMD, ohledne kralovani to bude pokracovat beze zmeny. AMD porad nic nevydalo, to ze se neco chysta je jedna vec, az to vyjde je vec druha. Takze co to meles za bludy a hovadiny ? Ty jsi opravdu padly na hlavu. S VEGOU se AMD teprve dorovna nvidii, takze co meles ze bude o dve generace vepredu. A nez zacne Vegu poradne prodavat, prijde VOLTA. Tady ty narory jsou jako u retarda Stacha.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nie je podstatne kolko "generacii" je kto pred kym, ale realne cisla z benchmarkov a hier. A hlavne cisla predajnosti :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

že by tohle byla ta odlišnost o které tu mluvil před časem Mumak ? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radeony mají v podstatě vždy vyšší hrubý výkon se srovnatelnou kartou od NV, ale využití toho potenciálu vychází lépe snad jen u poslední generace rozhraní "mírně"DX 12 a "více"Vulkán. Pokud se u Vegy podaří daleko lépe využít hrubý výkon bude to pro AMD velký úspěch po delší době.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Radeony mají v podstatě vždy vyšší hrubý výkon se srovnatelnou kartou od NV“

Radeony mají prakticky vždy nižší fillrate a vyšší aritmetický výkon. To ale není záležitostí posledních let, ale strategií, kterou společnost drží již 15 let od vydání prvního Radeonu. Mluvit o „hrubém výkonu“ nemá smysl, dokud si nedefinujeme, co si pod tím představit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jen se trošku obávám, jestli to s Polarisama nepřepískli - 16 ROP u 460ky... to má i karta za 2200 R7 512sp edition alias Cape Verde 7750... (a ta stála před třemi lety 2500kč btw, gj ČNB) Totiž v momentě, kdy přestanou stíhat shadery, tu kartu už nemá co rozhýbat ani na ultralow, prostě dojde geometrickej výkon a šmitec. Takže se obávám, jestli ona budoucnost Polarisu nebude pouze střednědobá a za 3-5 let nebude lepší pro socky z výprodeje/bazaru paradoxně 1050ka s 32 ROP nebo 1060ka sice taky s 32 jak Polaris 480, ale na dvakrát vyšší frekvenci... Vulkan nevulkan...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co píšeš, nějak nedává smysl. Geometrický výkon s ROP nijak nesouvisí. Co se týče nároků her, trend je opačný. Rostou nároky na aritmetiku, klesají nároky na texturovací jednotky a ROP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souvisí tak, že pokud dám vše na low (nebo roste komplexnost scény) a pixel(compute) shadery vychrlí požadavky na rendering přes pipiliny v ROP, kterých je jen 16, tak se sice shadery "nudí", stíhají, ale úzké hrdlo při renderingu tu kartu zabije.

"Rostou nároky na aritmetiku, klesají nároky na texturovací jednotky a ROP."
x
Rostou nároky na aritmetiku (lze řešit CPU), rychle rostou nároky na texturovací jednotky (efekty a rozlišení) a rostou nároky na ROP (fps, rozlišení, komplexnost scény).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RX 460 jsem pořídil jako náhradu HD7850 do malého stroje na LANky, je to výkonnější než třeba HD6970. Ale měl jsem raději pořídit GTX 750 Ti, protože jsem pak zjistil, že 460ka neumí PhysX :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no pouzivat 750 ti na akceleraci grafiky a zaroven akcelerovat na jedne a te same karte fyziku( PhysX) musi byt zazitek ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Yuri.cs : "WCC-click-bait jen vytahnul ten pul roku diskutovany patent. Link si nejdete na pctuningforu nebo na B3D."

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=9159301#p9159301

kurňa kde je ten Mumak , když ho člověk potřebuje :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD jiz planuje vydat 5 generaci sve revolucni-arch. CGN a NVIDIA stale jenom sedi na ostaroznim DirectX 11(procesoru a je uplne jedno jestli dnes ma GTX 1080 a Titan X a nebo k nim uvedene jeste nejakou osekaninu jmenem 1080 Ti, prosto to DX12 nedava.

Realita je prosto takova ze zachvili jiz tomu bude 5 let co AMD uvedla jiz bajny Radeon HD 7970 ktery v te dobre prinesl technologie na ktere se NVIDIA nechyta i po takove dobe/teď a majitele HD 7970 aktualizuji sve ovladace/hraji spokojene dal zatim co majitelum NVIDIE lezi uz doma jejich GTX 680, 780, 980 v sufliku ledem a prave hrají na 1070/1080 s tim ze znova vykrmene prasatko obetuje uz mozna a konecne na 1180 ktera by pri mela api DirectX 12/Vulkan/SH-I technologie podporovat. Tez kde zmizeli u GTX Titan-u X slibovane HBM II generace? NVIDIA nam spi a kdyz neco vyda tak lze, vid GTX 970(-32bit u sbernice), vid pry podpora DirectX 12 u rad GTX 900 a 1000. Ze zamerne kurví starsi grafiky ovladacemi nebo je rovno odpaluje je uz davno znama to zakaznikum věc.

Kdyz AMD vyda Vegu bude se dle meho osobniho nazoru jednat jiz o produkty znacene v 500 rade, RX 580 a RX 590, predse budou po-staveny na CGN 5 generace a Vega 10 cili na HighEnd, Vega 11 niz, nemelo by je smysl radit k jiz 480, znaceni 485 a 490. Ze prinese RX 580 HBM II generace kvituju, jeste lepe propracovana "Polaris". Uz aby tu ty produkty byli + s tim Zen.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

K tomu znaceni, mluvilo se pred casem o RX490. Myslim, ze bude tesne pred koncem roku a bude to hodne vyladenej Polaris 10. Po novym roce prijdou do nasi hracske sceny Vega 10, kde je ale otazkou, zda nebude pojmenovani ve stylu Fury nebo to bude opravdu RX590, no a Vega 11 alias RX570-RX580 bude nekdy kveten/cerven, driv je necekam.

Co se tyka NVidie, tak moje GeForce 570 stale funguje OK, ale ovladace jsem naposledy aktualizoval nekdy pred pul rokem, u tehlech starejch karet uz nemaji novy ovladace moc smysl.

Na novych Radeonech me docela pritahuji nove ovladace AMD GPU Pro na linux, s NVidiackyma pod linuxem posledni dobou dost bojuju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale notak, DX12 zvládá dobře, rozdíl nějaké 2-3fps není žádný propadák. Na to jak je Pascal nazýván refreshem tak se mu slušně zvedl výkon pod DX12 proti minulé generaci. AMD hateři jako ty povykovali že bude mít AMD desítky procent náskok :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jasne, ked pozeras na horne fps, ale pozri prave na tie low fps, tam to je u pascalov o dost horsie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa nemýlim tak práve AMD má dosť veľký rozkmit oproti NV pri DX12.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

praveze sa mylis, vsetky hry co dostali DX12 patch zdvihli minimalne fps u radeonov(a o 2-3 fps znizili aj horne fps :) ) - bavime sa o polaris vs pascal
priklad
http://www.overclock3d.net/gfx/articles/2016/10/09092444375l.jpg

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždy když přijde Waffer se svojí zničující analýzou, hned vím, že svět je stále v pořádku :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hovorit o tych 5tich clickabitistoch z WCCFTechu ako o redakcii je dost prehnane. Na ten zdroj sa rovno vykaslite. Dokument o Tigroch v Azii Vam da pravdivejsie informacie o PC HW ako oni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže udělají paper launch a reálné vydání bude Q4 2017?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pak přijde druhý paperlaunch

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkratka a dobre Redmarxi ty jsi retardovany AMD magor a tento web a aurtor clanku je tak na urovni Stacha. Takze zumpa a to je cele.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.