Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vega je menší, než se čekalo, měří do 500 mm²

Mohlo být i menší. Osobně jsem vždycky dual-gpu (a početnější) řešení nesnášel, ale s postupným nástupem VR a velkým zlepšování na poli crossfire/sli si umím představit dobu, kdy bude nejrozšířenější highend složen ze dvou menších GPU. Nejsem schopen posoudit, jestli se tohle řešení prosadí i kvůli zhoršující se schopnosti vyrábět obří GPU na menších nanometrech, protože Nvidia vyrábí fakt obříka i na malých nm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud, tak to myslím půjde směrem více menších čipů v jednom pouzdru (jako ThreadRipper / Epyc) s tím, že budou propojené rychlejším rozhraním než CF/PCIe. Pak bude možné zátěž mezi čipy rozdělovat stejným způsobem, jako v rámci jednoho čipu, čímž odpadnou neduhy CrossFire. Otázka je, zda bude rentabilní něco takového čistě pro high-end vyvíjet. Na druhou stranu Koduri považuje high-end za důležitý, takže to možné je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky s multichip designem pocita AMD v ramci NAVI architektury, kdy IF by se starala o propojeni chipu stejne jako nyni u CPU, ale nedokazu si predstavit ze by udelali interposer tak velky, aby se na nej vlezly 2 GPU a 4 HBM chipy. Prece jen Ryzen/Epyc moduly jsou podstatne mensi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Nejsem schopen posoudit, jestli se tohle řešení prosadí i kvůli zhoršující se schopnosti vyrábět obří GPU

Nemyslim, tohle totiz lze pomerne jednoduse resit jinak - redundanci. Stejne jako se u CPU spatne jadra vypnou a pak prodavaji jako mene jadrove, to same lze udelat u grafik. Priklad: rekneme ze ma nejake nvidia gpu 64 SM kazdy z nich ma 128jader. Staci fyzicky vyrobit kazde SM jako 129/130jadrove, otestovat a pak z kazdeho vypnout 1/2 aby jste meli hezkych 128. Obetujete 2-3% plochy kremiku ale vyteznost stoupne raketove. Divil bych se, kdyby se tohle uz davno nepouzivalo u vetsich grafik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redundace je fajn věc, ale není všespasitelná. Proč vyrábět čip s 8000 SP, když ho pak můžu prodávat jen se 7000 SP? Druhá věc je, že ne vše je redundantní. Jakmile u GPU dojde na defekt mimo SM/CU, případně blok ROP, je čip na recyklaci. U 200mm jádra to není problém, ale u 600-800mm? Tohle dobře funguje v okamžiku, kdy firma nemá v daném segmentu konkurenci. Jakmile přijde konkurence, která nabídne alternativu založenou na menších jádrech, je to problém (viz. např. příchod HD 4800 po GTX 280).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> není všespasitelná

Rikam nekde, ze je ?

> ne vše je redundantní

No ne... to jsou mi veci...

> čip s 8000 SP, když ho pak můžu prodávat jen se 7000 SP

To vam prijde jako ty 2% co jsem rikal ? :) Nemyslim ze s temi vyrobnimi procesy dnes by jste musel obetovat vic nez 2%, tudiz misto 8000SP by jste mel 7840 SP. A rozhodne je lepsi mit 90% 7840 cipu nez 50% 8000SP cipu.

> U 200mm jádra to není problém, ale u 600-800mm?

No vzhledem k tomu ze ty 800mm jadra existuji, a nemyslim ze Nvidia ma velkou chut vyhazovat kvuli deseti defektum celej chip, bych rekl ze tahle metoda (nebo neco velmi podobneho) se aktivne pouziva... a prave u tech velkych se bude pouzivat vic.

> alternativu založenou na menších jádrech

Jestli mluvite o vicero cipech ktere by se chovali jako jeden, tak bych rekl ze to bude o fous slozitejsi nez si tady vy a pan Cervicek fantazirujete. Kdyby to totiz jednoduche bylo, tak se Nvidie nes*re s 600 a 800mm cipy. Ano muzete udelat SLI / Crossfire v jednom pouzdre, jenomze to neni jedno GPU, pamet neni sdilena, a vyvojari z toho nejsou zrovna dvakrat nadseni. Tohle reseni mozna bude uz brzy. Ale ze budete mit dva oddelene kusy kremiku s pristupem do spolecne pameti, tak tomu rikam brutalni optimismus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro VR jsou dva čipy přirozené, pro nové DirectX atd. jsou čím dál lépe použitelné. Doba se od vydání HD 4870 X2 hodně změnila.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jezkovi, to je spatne na tolika frontach...

> Rikam nekde, ze je ?
Psal jste, ze se to da jednoduse resit redundanci, zadne jine reseni jste nezminil, proto je spravna domnenka, ze berete redundanci jako reseni.

> No ne... to jsou mi veci...
Melo by vam dojit, ze tim padem vase reseni pokulhava.

>To vam prijde jako ty 2% co jsem rikal ? :)
Jak bylo receno, redundance nefunguje tak jak si malujete. Ta chybka se muze trefit do ridiciho prvku a bude mit nepouzitelnej celej blok SP. A nemuzete prodavat jeden model s ruznym poctem SP. Tedy ty 2% co jste si vycucal z prstu jsou tezce mimo.

>No vzhledem k tomu ze ty 800mm jadra existuji...
Kazdy navrhar cipu ma jine smlouvy s jinymi vyrobci. nVidie se muze vyrabet u TSMC treba i 1000mm cipy s 60% zmetkovosti. To nevime. AMD ma smlouvy evidentne jinde, jak cenove, tak vyrobce. Nemuzete pouzit tenhle argument.

>Jestli mluvite o vicero cipech ktere...
Jak jsem psal, ekonomickou situaci nVidie nemuzete argumentovat pro AMD. Spousta parametru je jinych. Pokud by to bylo v jednom pouzde, urcite by se pouzilo jine reseni nez CF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Duální verze by měla být kaky a menší jádro je lepší z pohledu výtěžnosti. Nehledě na to že tak AMD může mít lepší marže, podobně jako u Ryzenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle "Vega bude dostupná dříve, než se čekalo", to by byl článek, který bych si nechal líbit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je jako kdyby si přišel za nádražákem a domáhal se okamžitého přistavení zpožděného vlaku :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby, tak to nepomůže, jelikož to vykoupily dopředu těžaři a Apple.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Apple asi ztezka, tam je to jasne nasmlouvane dopredu. Tezari jsou problem, ale zase na druhou stranu, mohlo mit AMD stejny problem jako NVidia, kdyby melo nastavenou optimalni mnozstvi vyroby cipu. Je chyba AMD, ze to nechali hnat az do takoveho celosvetoveho trapasu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní problém AMD je nedostatek financí, proto ty produkty vydávají postupně. Přednost prostě dostala tak trochu CPU divize a teď možná mají prostředky něco nalít do grafik.

Může to být vícero věcí, třeba špatná výtěžnost HBM2, problémy s frekvencemi u GloFo procesu nebo i něco dalšího.

Blbé je to pro zákazníky, resp. ne úplně jelikož AMD nemá odpověď na hi-end NVIDIA karet, takže lidi prostě pořídí GTX 1070 a lepší. S příchodem 1080 Ti navíc 1070 zajímavě zlevnila.

Připomíná mi to situaci HD 2900 XT vs 8800 řada.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zase spousta lidi hraje i na mainstream kartach a treba i GTX1060/6 je pro ne draha, tak by brali neco levnejsiho, idealni pomer cena vykon maji RX580. GTX1060/3 a GTX1050Ti jsou docela slabe, ale ted lidi stejne jinou moznost nez tyto karty nemaji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tzn si musí koupit ty 1060 nebo 1050Ti, když 580 nejsou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GTX1070 už nepořídí, protože nejsou :) Eshopy mají posledních pár ks na skladech a konec, u distributorů nejsou. Takže kdo potřebuje grafiku, tak kupte hned. To stejný 1060 3GB a taky Pentium G4560. Vše padlo do sestav na mining.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně o to Pentium vůbec nemám strach. Alternativy jsou a budou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si jako první větou myslel? Ano Apple to má nasmlouvané, takže zbyde jen něj, pak možná na další značky, pak na těžaře a my máme utrum.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple dostal speciální edice RX a VEGA a těžaři si rozebrali další RX + něco snad i velcí výrobci jako HP, DELL a ostatní, proto na trhu skoro nic není, ale Nvidia už je ta tom podobně. Spíš to chce navýšit objem výroby pamětí pro VEGU, to by pomohlo hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... menší, méně výkonná, nedostatková.
Ale jednou tyhle limitované edice budou mít slušnou sběratelskou cenu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"budou mít slušnou sběratelskou cenu."

Tak na ebay celkom určite. Tam už teraz niektorí exoti predávajú staršie použité základné dosky za vyššiu cenu než sa pôvodne predávala. A ak chceš aj jej príslušenstvo musíš si priplatiť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by měla být méně výkonná, proč by ji pak AMD vydávala a plýtvala penězi na vývoj, zatím ji nikdo netestoval, ale podle výpočetního výkonu jak profi verzí, tak variant pro Apple má výkonu dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.