Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Venezuela se snaží uniknout z inflace masivní adopcí kryptoměn a těžby

Jen politika $. Venezuela nechce poslouchat, co jim páni z Washingtonu říkají, používat USD, proto sankce atp => inflace a chudoba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlel jsem, co má Amerika proti Bolívii. Takže ty sankce jsou proto, že Bolívie odmítla používat Americký dolar pro mezinárodní transakce?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle vás článek pojednává o Bolívii? Máte v tom trochu hokej ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bolívii přeskočíme a vrátíme se k Venezuele :-)

V tomto případě USA vadí asi nejvíce to že Venezuela si svojí ropu těží sama a nechtějí tam defakto pustit amíky aby jim to vyrubali a peníze odvedli přes korporace do USA. Postup je jednoduchý a osvědčený.....uplatit, když to nezabere tak vyhrožovat, a když ani to nepomohlo tak se to blokne nebo když je možnost tak se změní režim. Mezitím se hledají kličky jak to zdůvodnit jako jsou drogy atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Bolívie odmítla používat Americký dolar pro mezinárodní transakce" .... cim vas na tech lakacich seminarich pro "investice" do bitcoinu krmi?:o))) Mezinarodni transakce si muze kazdy stat provadet v cem chce, treba v poctu krav nebo exportu pitomcu:o))) Otazka jen je, jestli to protistrana prijme. Kdyz budou chtit obchodovat s americanama, tak budou muset holt nakupovat v dolarech, protoze jejich boliviany chtit nebudou. Je to jednoduche a neni to nic proti nicemu ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude spíš tím, že Chávez a spol. nejdřív znárodnili těžební společnosti (takže jednak vytočili ty, kterým ty firmy ukradli, a jednak asi jen idiot by něco budoval v zemi, kde mu to vzápětí nějaký pošahaný komunista sebere).
A pak výnosy z ropy rozházeli na socialistické experimenty.

Takže není tak překvapivý výsledek, že ty socialistické experimenty zdecimovaly ekonomiku, znárodněný majetek je už prožraný a nové zisky moc nejsou (protože chytře prožrali i peníze na údržbu).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti je to naopak. Kapitalistické vlády nehorázně kradli a nic neinvestovali. Když Chavez znárodnil byly výnosy z ropy vzhledem k cenám a stavu odvětví cca 2 USD na obyvatele na den. Za to se jim podařilo se částečně vypořádat v zemi s extrémní chudobou a dalšími neduhy zanechanými buržousty. Také se museli vypořádat s řadou sabotáží, ktere vesele organizovali v USA. Extrémní závislost na dovozu, kdy 80% spotřeby dováželi, se snaží vyřešit poměrně dlouhou dobu, nicméně, embarga z USA hodnocená v OSN jako zločiny proti lidskosti, jim samozřejmě způsobila řadu těžkostí. Pád cen ropy taky nepřidal. Takže lži o hýření a ropném mejdanu jsou jen ubožácké plky. Neznáte nic, nevíte nic.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Každá socialistická krajina šla od 10 k 5 až sa socializmu vzdali, ale Ty si presvedčený, že vo Venezuele to bolo presne naopak. Máš reči ako Kim z KĽDR, ktorý obviňoval USA aj za hlad. Čo na tom, že peniaze idú do armády... Za hlad proste môže buržoázne USA, že?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hlavní je mít přervané bříško a neřešit co čeká další generace .. to že za mnoho mohou sankce a různé nekalé praktiky je nevyvratitelný fakt ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Příliš často používáš slovo "fakt" (dokonce "nevyvratitelný") a přitom jsi tu žádná fakta neuvedl :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi mylně předpokládám, že se do diskuze zapojují lidé, kteří mají o dané problematice aspoň nějaké vědomosti, ale dnes je velmi moderní nevědět a kecat do všeho .. zkus mi tedy vývratit informaci o sankcích a jejich negativním dopadu pane diskutére a paj můžeme pokračovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně takový přístup mají bolševici, proto to s nima vždycky a všude jde tak rychle z kopce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nezvratné zadlužení, ekonomický kolaps, neustálá potřeba ekomického růstu, naprodukce, nadspotřeba atd. atd. je přístupem bolševiků ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

děkuji za osvětu a už to vím>>> kapitalista = bolševik a nebo spíš menševik ? ;) (pořád to říkám, že na pozadí jsou stále stejné struktury a jen se mění nálepky, aby se ukonejšil lid ) ;)
Díky ti :) konečně jsem prozřel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bolševici se k moci dlstávají jen díky "super práci" předcházejících vlád....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To náhodou není pravda...To že socialistické řízené ekonomiky byly méně efektivní a za západem zaostávaly neznamená že šly "od 10 k 5"... Najdi si statistiky mezinárodní banky za minulé století a zjistíš, že hospodářství socialistických zemí rostlo. Například u nás zhruba na trojnásobek z doby po válce. Vtip je v tom, že díky oné méně efektivní ekonomice a značné (umělé a ze západu vyvolané) izolaci rostlo o hodně pomaleji, než ony tržní ekonomiky. Rakousko například rostlo za stejnou dobu 5x. I ony drastické příklady jako je kuba či kldr vcelku fungovaly dokud existoval socialistický blok do kytek a úplnému přechodu na despocii/diktátorský režim šly díky totální izolaci po jeho pádu....
Nemám rád, když se dnešní propaganda snaží převracet dějiny to co bylo je vždy třebq brát podle skutečnosti, ne podle politiky jinak nejsme lepší než tehdejší komunisti. A jak se říká, kdo si nepamatuje svou minulost je nucen si ji zopakovat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) To že socialistické řízené ekonomiky byly méně efektivní a za západem zaostávaly neznamená že šly "od 10 k 5"... jako názorný příklad stačí pohled na tehdejší Německou demokratickou republiku a Spolkovou republiku Německo kolem roku 1990.
2) ...díky oné méně efektivní ekonomice a značné (umělé a ze západu vyvolané) izolaci.. Pokud tou západem vyvolanou izolací myslíš Kremlem zakázaný Marshallův plán, tak je mi jasné, odkud vítr vane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) proč překrucuješ, na to jestli se situace zlepšuje se srovnává s předchozím stavem nikoli s jinou zemí, jasně jsem psal že západní ekonomiky rostly rychleji, to že vedle někdo rozte rychleji neznamená že já nerostu. To by se stejně dalo napsat hele mrkněte se na španělsko ti tam žádný socializmus neměli a stejně na tom nejsou jako němci...
2) Ne za "železnou oponu" a embargo opravdu nemůže odmítnutí marshallova plánu kremlem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podľa Teba sme v socializme rástli min. tak dobre ako keby tu bol kapitalizmus celý čas? Podľa Teba znárodnenie firiem ekonomike pomohlo (resp. vedenie všetkých firiem štátom)? Ak sme rástli, prečo v obchodoch neboli základné veci, ale v kap. krajinách boli aj nezákladné veci?
2. keby mali komunisti rozum a nebrali Západ ako "kapitalistických zrádcov", ale rozmýšľali by racionálne, železná opona by možno ani nebola. Mali by sme iný systém riadenia štátu, ale keby sa na Západ nepozeralo tak zle, keby sa so Západom obchodovalo ako s akýmkoľvek štátom... nebolo by lepšie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řízená ekonomika nebyla tak efektivní jako soutěž na otevřeném trhu navíc mnohonásobně větším trhu. To je vše. Racionálně? Ten kdo zaváděl emgarga nebyl socialistický blok :0), ostatně to co vedlo ke kolapsu socialistického bloku byla prostě lépe fungující ekonomika, nikoli nějaké snaha po svobodě jak se nám snaží dnes nakukat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak dobre viem, socializmus skončil kvôli protestom proti neslobode a nie kvôli tomu, že na Západe mali lepšiu ekonomiku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to víš dost blbě :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aaaa, kolega súdruha Milouša?
1. za 1. republiky sme na tom boli lepšie ako keď začal socializmus
2. ako napísal niekto podo mnou, NDR na tom nebola lepšie ako SRN
3. izolacia bola min AJ zo strany soc. krajín, ktoré blokovaly, alebo obmedzovali dovoz z štátov, kde vládli "imperialističtí zrádci" (ako povedal nadriadený na vojne asi R. Piškovi)
4. celá to propaganda bola smiešna aj keď toto s ekonomikou nesúvisí. Kto chcem na "Západ", niekedy sa do neho aj strieľalo, kto bol veiraci nejak extra, bol nepriateľ štátu. Choré na entú. Kto chcel preč, načo ho tu držať a kto bol veriaci, mohol byť ešte lepší "občan", lebo bol viac presvedčený, že krádež, klamstvo... a pod. veci sú zlé
5. ak soc. ekonomiky nešli od 10 k 5, prečo nezvíťazil komunizmus?
6. zamozr. že nejaký čas soc. štáty fungovali, keď si navzájom pomáhali. Veď o to ide. Bez pomoci sa to zrútilo
7. kto v socializme bol poriadny napriemer, dostal o pár % viac ako flákači. To veľmi spravodlivé nie je
8. keď sa chcelo niečo vyrobiť, ale bol nutný dovoz komponentov, bol problém. Choré. Ak sa niečo tu nevedelo vyrobiť, prečo to nedoviezť?
Takže neviem kto píše propagandu. Socializmus nemohol fungovať, lebo sa oddeľoval od kap. štátov aj čo sa týka dovozu a naháňal slušných ľudí len za to, že nevelebili komunistov. Vymývali ľuďom mozgy o tom aký je kapitalizmus zlý, lebo sa tam za všetko platí. Zabudli nahlas povedať (potichu to Milouš povedal), že vďaka tomu to na Západe funguje lepšie. Sám Milouš medzi "svojími" kritizoval socializus. Nájdi si to video a potom píš o propagande. Hovoril o tom, že u nás predajca dostane peniaze tak či tak, tak cez víkend neotvorí. Na Západe otvorí, lebo vďaka otvorenému obchodu zarobí. Alebo to chodenie do práce lážo-plážo. To už vôbec nepomáhalo ekonomike. To, že musel robiť každý aj keď nemal čo robiť.... atakďalej.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. v čem ? Garantuji ti, že dnes je většina lidí tak zhýčkaná sociálními jistotami, že by se z toho prvorepublikového režimu zesrali ..nevím kam chodíte na to jak to tady bylo úžasné :)))
2. nepleteš si trochu pojmy DDR/NDR/SRN ? :) btw dluh na hlavu je cca 6x větší než NDR (uznávám situaci mírně zhoršila pandemie) >> každý občan teď dluží víc jak milion korun (USA je na tom ještě mnohonásobně hůř) a to je stále řeč o veřejném dluhu
3. některé technologie se sem museli "pašovat"
4. ano když se ilegálně překračují hranice, tak se to občas stane i na hranicích USA s Mexikem..a ti chudáci chtějí jen na "západ" .. ale když ti někdo ničí majetek, tak se ignoruje kvůli barvě pleti ;)
5. jednoduše, protože menšina(vč. komunistických papálášů) chtěla víc a dokázala zmanipulovat většinu(btw převrat byl plánován roky do předu a armáda se připravovala dopředu na "krvavé" potlačení, kdyby to náhodou nešlo podle plánů) >> ostatně tak to funguje celá tisíciletí (to že se spálili tuny dokumentů StB i přes přísný zákaz je bohužel nezvratitelný průser a mnoho lidí si dnes hraje na svaté, protože o nich nikde není ani čárka a přitom aktivně působili v zahraničí ..)
6. že se ti před očima hroutí celý současný systém a vyjebávají s lidmi podobně jako před 40, 100, 200 lety atd. je ti asi jedno ..
7. souhlas(až na pár vyjímek..jasně v rámci stejné pozice tam byl posun minimální, ale s odborností rostla i mzda na násobky toho co měl běžný občan), ale když se podíváš na to jaké šílené důchody brali někteří, tak se našlo pár "všehoschopných", kteří si ve své době museli přijít na nechutné peníze o kterým se i TOP manažerům může jen zdát ..
8. něco bylo komplikované, něco blokoval "západ", něco se muselo dokonce pašovat a dělat reverzní inženýrství atd. atd. .. prostě celou dobu to byla hra velmocí a tajných služeb, které operovali na našem území a snažili se rozvracet naši zem zevnitř..očividně úspěšně a k převratu stejně došlo, až v momentě co se to tu začlo ve vlnách rozvolňovat .. kdo ví jak by to celé dopadlo..
9. hele např. v tom USA mají extrémní rozdíly mezi státy unie + podfinancovanou infrastrukturu + teprve nedávno některé státy začaly experimentovat s "mateřskou"(pozitivní výsledky) atd. atd.>> v některých ohledech se řadí na úroveň nejzaostalejších zemí
10. funguje lépe ? To že 30 let sere na podporu rodin + rychle stárne populace a pomalu vymíráme = lépe ? ANO konzum je pro někoho jediný kvalitativní parametr, ale jsou lidé, kteří vidí trochu dál .. život máme jen jeden .. dnes člověk dostane peníze a různé podpory, i když nedělá >> co je lepší "vysávat" systém a nebo odvést aspoň nějakou činnost za mzdu ... ANO je hezké, že máme extrémně levnou např. elektroniku, ale potřebuješ to k životu a nebylo lepší mít např. dostupnější bydlení ? (ukaž mi někoho mladého s běžnou mzdou, jak je schopen koupit "normální" byt za 3-6 milionů hned po škole a založit rodinu..)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi neskutečný rudý blb, to nelze napsat jinak. Tady se nestřílelo po těch, kteří by chtěli sem, ti totiž nebyli. Tady se střílelo po těch, kteří chtěli z tohodle bordelu ven. V tvém porovnání je to tedy jako kdyby Američani stříleli po svých lidech, kteří vyjedou do Mexika. A taky si na to komanči schválili paragraf nedovolené opuštění republiky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá pripomienka. A ďalšia vec je dôvod odchodu. Kto utekal pred basou, lebo čosi vyviedol, tak bolo v poriadku ho zadržať. ALE nie do neho striaľať. V demokr. krajinách nie je problém zločinca vydať do krajiny, kde niečo spáchal. Ale komunisti strieľali po tých, ktorí chceli bývať inde. Keby mal každý možnosť sa legálne z krajiny vysťahovať, kde by bol problém? Komunisti sa báli, že tu nikto (okrem nich) neostane?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v obou případech utíkají za vidinou lepšího života a nevím o tom, že by naši demokratičtí sousedé stříleli po imigrantech, nebo že by jim nějak aktivně bránili ;) tak ses ztrapnil a co tam máš dalšího ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz:
1. komunisti strieľali po našich, ktorí nesúhlasili s režimom. Lepší život bol IMHO podružný dôvod. Koho systém prenasledoval, tak je logické, že za hranicami sa mohol mať lepšie. A strieľanie po neozbrojených ľuďoch je zlé. Hlavne, keď nemajú v úmysle ublížiť.
2. to, že sa legálne nedalo z krajiny odísť bolo ZLÉ. Chápeme sa?
3. ak je problém s imigrantmi na MX/USA hranici, tak je to skôr z ekonomických dôvodov - zrejme USA nechcú imigrantov, aby nemali ďalšie výdavky. Ale soc. krajiny bránili legálnemu odchodu. Mexičania asi nie sú prenasledovaní krajinou za názor, tak nemajú také dôvody na útek do USA ako u nás politicky prenasledovaní ľudia. Takže sa nedá porovnávať útek mexičanov z ekon. dôvodov s útekon u nás z politických dôvodov. Ale komunista to nepochopí. Aj keď, opakujem sa, strieľanie do ľudí je zlé aj tam.
4. takže strieľanie odsudzujem aj v USA a tam nejde o také dôvody ako u nás. V tom je ten rozdiel. Aký má zmysel brániť ľuďom v odchode z krajiny? Aha..... ľudia by mohli zistiť pravdu o tom, že socializmus nie je taký dobrý ako ho komunisti opisovali a kapitalizmus taký zlý... takže demagogia...
5. strieľanie v USA odsudzuješ, ale u nás nie? Dôvod?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. - utíkali z mnoha důvodů a jen zlomek kvůli tomu, že byli pronásledovaní, protože to měli za prvé těžší a za druhé měli rádi svou vlast a chtěli proti tomu "bojovat"(tím že utečeš problém nevyřešíš) >> průměrný slušný člověk se tu měl hodně dobře a schopný, který viděl jen svou "práci" a koníčky taky .. kdo byl ambiciózní a chtěl něco víc, už měl problém minimálně do 80´ než se to začalo rozvolňovat a jediná možnost jak se realizovat ve "velkém" dle svého byl útěk
- přemýšlej trochu a řekni mi podle čeho dopředu víš, že nechtějí nikomu ublížit, prostě šlo o ilegální čin a pásmo bylo hlídané vojáky >> ten kdo utíkal musel počítat s tím, že umře a někteří při útěku zabíjeli i nevinné, tak se prober ..btw i dnes v zemích, kde se chlubí demokracií, svobodami se stříli po neozbrojených lidech ..
2. s tím souhlasím, že to bylo špatně a nikde netvrdím opak ..ale úplně nemožné to nebylo(až na vyjímky).. akorát hrozná byrokracie a prostor pro korupci (některé ta byrokracie, tak nakrkla, že už se nevrátili, i když se tu měli dobře .. )
3. v dnešní době se "pronásleduje" za názor, potlačují svobody atd. atd. a lidi budou řešit něco co bylo před 100-50-40 lety atd. :) není lepší řešit současné problémy ? Není ani tak důležitý důvod, ale že se to děje stále..z politických důvodů utíkak později jen zlomek, ale to je na obsáhlejší debatu..
4. důvody proč začali bránit odchodu byly prozaické strach CCCP z toho, že by organizovali akce proti komunistickému režimu..
5. z čeho jsi vyvodil závěr, že něco neodsuzuji, ale řeším hlavně realitu dnešních dnů a nelíbí se mi, že se sem plíživě vrací totalita pod pláštěm demokracie a kapitalismu a nechápu jak si někdo může chrochtat blahem nad jedním sráčem a lézt mu do zadku a druhé sráče stále omýlat i po tolika letech, když už je to dávno pasé ... žijeme teď a tady a dalším generacím tu necháváme pěkné sračky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ztrapňuješ se ty. V jednom případě jde o ochranu vlastních hranic proti cizincům. V tom druhém, socialistickém, jde o střílení do vlastních lidí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Strieľanie je zlé tak či tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v obou případech jde o ilegální překročení hranic >> co na tom nechápeš ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rovinu. Si komunista?
1. máš pocit, že v socializme sme boli pred Západom? Nie náhodou naopak? Veď v obchodoch nebolo x vecí! Nie som ekonóm, ale myslím si, že aj znárodnenie ekonomike nepomohlo. Keď sa dalo, miesto práce sa chodilo nakupovať, prestávka bola aj hodinová (sú o tom reportáže z tej doby), z JRD kradol kto mohol a tak aj preto sme na tom nemohli byť na špici.
2. DDR - Deutsche dem. rep., po našom NDR/východné Nemecko. BRD po našom SRN/západné Nemecko. Takže si ich nepletiem.
2b) IMHO dlh nie je vecou kapitalizmu, ale politiky. Buď vláda šetrí, resp. má vyrovnaný rozpočet, alebo míňa, aby boli cesty, aby sa skoro všetko hradilo z rozpočtu. Sú už kapitalistické krajiny s vyr. rozpočtom.
3. Neviem či pašovanie myslíš nelegálny dovoz, lebo nám to nechceli oficialne predať zo Západu, alebo skôr preto, lebo to oficialne soc. krajina nedovoľovala. Min. to druhé platilo. "Je to zo Západu, tak to nechceme a radšej budeme pozadu".
4. toto nemôžeš myslieť ani omylom vážne. Defakto schvaľuješ strieľanie do ľudí. Si normálny? Keby sa dalo odcestovať z krajiny legálne, tak by nikto neprekračoval hranice nelegálne. Trošku rozmýšľaj. Ľudia, ktorých prenasledoval režim za názor museli odísť nelegálne ak neboli "v pohode", kedy im dal režim doložku s tým, že odcestovali legálne, ale sa už nevrátili. Štát NEMAL brániť ľuďom presťahovať sa do inej krajiny!
5. keby bol socializmus taký dobrý, tak by nepadol, lebo či menšina, alebo väčšina by si chcela to dobré nechať. Nech už to plánoval kto chcel, každý po 17.11.1989 musel vidieť pravdu o tom, že nemáme dem. voľby, že sa nedá na Západ, že nie je možné oficialne kritizovať štát, že veriaci nemôže byť veriaci "príliš", že sa zatvárali ľudia len za názor.... Na pochopenie týchto právd nie je nutná manipulácia!
6. toto si mohol mierne rozviesť. Netvrdím, že kapitalizmus je ideálny, ale a) je sloboda. b) aj keď aj v kapitalizme sú ****, ale dá sa na nich poukázať a u nás zavrú asi aj Kočnera aj keď mal asi pomoc z "hora", ale aj to sa rieši. V socializme by sa s ním súdiť nedalo. c) súhlasím, že sa svet padá, lebo aj keď nie som ekonóm, večne sa tlačiť peniaze nedá (ak si myslel na toto), ale to je vec ekonónov a aj v socializme by boli fin. problémy kvôli pandemii ak by na to komunisti nekašľali s tým, že "hlavne, že ide ekonomika". To už nezistíme ako sa by sa zachovali komunisti.
7. na tie extra peniaze si prišli skôr "tí v strane", však? Kto nebol v strane, asi ani nemohol viesť podnik mám pocit.
8. "rozvracet naši zemi"? Nie si rodina s Miloušom? Samoz. agenti tu byť mohli, ale bavíme sa o rozhodnutiach socialistického štátu. A blokovať dovoz len preto, lebo daná vec bola zo Západu nebolo normálne. Agenti nemali nič spoločné s tým, že socializmus bol postavený na hlavu. Síce sme mali JRD a poľnohospodárstvo (že vraj) na dobrej úrovni, ale ten zákaz kupovať zo Západu, prenasledovanie slušných ľudí len za názor, zákaz cestovať (alebo len na "doložku"), plánované hospodárstvo a výroba na sklad.... Ako sa dá vyrábať dopredu a ešte tak, že aj tak bolo x vecí nedostatkovým tovarom - ďalší dôkaz, že socializmus nefungoval. Ak si bol komunista, asi si mal všetko, tak na toto si zabudol.
9. USA nie sú optimálny príklad. U nich sa takmer ani neoplatí byť zdr. poistený. Keby nedávali do armády, tak by boli peniaze aj na zdravotníctvo aj na materskú. Ale toto je už skôr o tom kto/čo USA je než o definícii kapitalizmu. Proste chcú sa do všetkého miešať, tak idú peniaze do zbrojenia.
10. neviem kde si našiel tento bod, ale hádam sa vysomárim. To, že starne populácia nie je predsa o -izme. Kto kašle na podporu rodin? Kapitalizmus? Konzum = toto je na kapitalizme zlé. Samoz. nie som obhájcom žiadneho -izmu, ale niečo je lepšie na jednom, niečo na inom -izme. Prísť, zničiť prírodu, aby sa mohlo vyrábať a "nech posledný zhasne" je zlá stránka kapitalizmu.
11. ceny, alebo alias čo je lacnejšie: socializmus dal každému priemer, tak sa zvýšilo na stavanie bytov a tak boli lacnejšie ako dnes. Len či z princípu socialistické hospodárenie mohlo fungovať donekonečna (?). To netvrdím, to je len rečnícka otázka. Aj ja viem pomáhať susedom s peniazmi a oni ma budú chváliť, ale raz by som ostal na ulici.
12. vysávanie systému: nie je taká podpora, aby sa opatilo človeku byť na podpore (alebo skôr soc. dávkach). V 90tych rokoch u nás áno, ale dnes to už také výžhodné nie je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rovinu nejsem a ani jsem být nemohl a i přesto, že strýcovi jsme pomáhali uniknout do Rakouska i celé sousedovic rodině, tak jsem vystudoval a s jistými obstrukcemi i cestoval a to dokonce i do Rakouska (ale až v 80´-90´) ano cítil jsem se trochu trapně, protože strýc(začínal s holým zadkem) měl nejnovější audi + vlastní podnik + vlastní "benzíku" a mi jsme tam přijeli ve "120" >> mimo jiné jsme přišli o důl a statky, takže vím z osobní zkušenosti o hodně víc, jak zde mnoho diskutujících, kteří to mají z doslechu a wikipedie (my co jsme to zažili jsme prostě na současné dění u nás i ve světě citlivější a moc se nám současné pořádky a kam to pomalu směruje nelíbí)

Hlupákům kteří všude vytahují silná hesla typu komouš, bolševik, prokremeský bot, rudý blb atd. atd. se jen směji..

1. jen jsem poukazoval, že to za první republiky nebylo tak růžové jak si to mnoho lidí vykresluje ..
a) je současný systém správný ?
b) opravdový technologický odskok začal až v 90" po převratu po prudkém rozvoji IT a dodnes jsme hodně zpátečnická zem >> i těch 30 let zahozených šancí chceš svádět na komunisty ?
c) nj dřív se kradlo tak nějak normálně, ale dnes to lítá ve velkém a funguje to ..ehm na bázi extrémního zadlužování :)
2. jen jestlis koukal na dluh (uznávám, že byla zanedbaná infrastruktura a muselo to proinvestovat, aby se srovnala úroveň, ale očividně si ze zadlužováním nedělají starosti, protože raketově roste i dnes a ještě rozhazují desítky mld. na migranty )
3. nehrajeme si na to co je oficální a co není, ale jak se některé věci museli řešit díky "embargu" .. viz. ta Venezuela, taky pěkná prasárna od USA .. opět :)
4. ANO v některých případech je to správné a nikde jsem neřekl, že je to správné i v tomto případě, ale že se to děje nezávisle na režimu většinou dle platných zákonů dané země .. kdyby zatřelili např. "Mašíny", tak ti si to zasloužili, protože to byli zdrůdy
5. kdyby nebyly by chyby :) nevíš nic o tom se tenkrát doopravdy dělo na pozadí roky před převratem.. ale je hezké, že se nám to sem obloukem vrací a lidí jsou naprosto flegmatičtí (respektive není politická a mediální vůle s tím něco dělat ..někomu to moc vyhovuje ..)
- no o věřících si myslím svoje >> nemít "vyjímky", tak jsou v podstatě protizakonní, ale to je na jiné téma
6. jak rozvést základní LZPS se prostě nedodržuje, protože se to někomu nehodí a vše se zametá pod stůl a média informují jen o těch správných věcech atd. >> deja vu jak prase pro člověka co to zažil za minulého režimu a většinová společnost je pěkně už od škol usměrňována k správnému nekritickému myšlení ..zrovna nedávno jsem viděl krásný rozhovor s jedním francouzkým profesorem co učil celé generace jak tvrdil, že díky migrantům z Afriky najdeme lék proti COVID-19, tak už se mi oči protáčeli, když jsem ho slyšel.. :) (ono se stačí podívat na to jak se někdy chovají někteří z té naší intelektuální elity a když má nekdo jiný názor hned ho ztrhají ..)
7. na ty největší určitě, ale na jistý nadprůměr to nebylo třeba, když byl člověk cyhtrý..
8. v tom případě nefunguje ani kapitalismus, protože se jasně ukazuje, že se to prostě stává a jestli ti připadá normální vyhazovat tuny zboží každý den, tak prosím ... tohle by bylo taky na delší rozpravu o ekonomické neefektivitě současného systému atd. atd. :) >> měl jsem skoro vše vč. potravin .. dobrá na něco se muselo čekat i několik měsíců, ale to není ojedinělý jev ani dnes a když už to jde hned, nebo rychleji, tak za jakou cenu.. ;) btw jestli chceš, tak si přečti odtajněné materiály tajných služeb a jejich metodiku >> je to veřejně dostupné na oficiálních stránkách ..toliko k práci tajných služeb a vměšování USA
9. právě USA je dobrý příklad(vzhledem k Venezuele), protože se vměšuje tam kam nemá stále dokola a dokonce i Německo prohlásilo, že je to porušení mezinárodního práva >> ale na 100% s tím nic nikdo neudělá (jako obvykle)
10. všechno jsou jen nálepky a to že je někdo komunista, nebo dělá pro nějakou firmu atd. není rovno špatný člověk ..za konkrétními činy/rozhodnutími stojí konkrétní lidé a moc chytře se schovávají za "nálepky" a pak jen převlékají kabáty ..jednou jsou demokraté pak socialisté atd. atd., ale pořád dělají stejné prasárny >> dnešní společnost si moc navykla nálepkovat a neřešit skutečnou podstatu věci .. vše může být dobré, když za tou nálepkou budou stát dobří lidé, ale víš co říkal Sokrates o demokracii ;)
11. ano mohlo, protože každá nová "duše" se zaplatí/vyplatí a přináší státu zisk >> jestli má být stát dobrý hospodář, tak hlavní zdroj jeho příjmu jsou právě lidé a měl by do nich investovat (sám už jsem na daních z příjmu odvedl odhadem skoro 10 mega a to nepočítám věci okolo atd.)
12. nevyplatí dotace, neziskovky, podpory atd. atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> To že socialistické řízené ekonomiky byly méně efektivní a za západem zaostávaly neznamená že šly "od 10 k 5"...

Idiot – to sa už inak nazvať nedá. Pozri si len to, aké obrovské škody komunisti zanechali na životnom prostredí. Pod Bratislavou je toxické jazero a zničená spodná voda a pôda. A to len kvôli tomu, že tí tvoji súdruhovia mali v prdeli, hlavne že produkovali podľa plánu. Takýchto ekologických katastrof je u nás kopec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Kapitalistické vlády nehorázně kradli a nic neinvestovali.

Kapitalistické vlády (pozn.: vláda je ženského rodu, takže vlády kradly) ve Venezuele netěžily.
Ropa celou dobu patřila pod státní společnost PDVSA, akorát ta před Chávezem prodávala právo těžit i zahraničním firmám a měla z toho zisk.

A kapitalistické firmy investovaly minimálně tolik, že udržely těžbu a sypaly hromadu peněz do státní pokladny.
Zatímco Chávez to vyždímal tak, že nebylo ani na údržbu, takže těžba ropy spadla na třetinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano vlády kradly, jako straky, nesypaly nic. Termín "Chavéz ždímal" má jakou analytickou hodnotu? Žádnou, je to jenom nenávistný blábol. Zatímco to údajné dobro v podobě těžebních práv zatížilo venezuelský rozpočet v dobách propadu cen ropy, protože Chavéz smlouvy dodržoval. Chce to něco jiného než pavlačové plky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Venezuela znárodňovala majetek a mařila zahraniční investice. Ale oficiálně jsou sankce kvůli občanským právům atd.
viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Krize_ve_Venezuele

Každopádně Maduro dovedl zemi k praktickému kolapsu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

udělali si z ropy dojnou krávu ale nebyli schopní investovat do produkce a zároveň si odrovnali vlastní ekonomiku....
Osobně moc nerozumím jak jim má pomoct vlastní kryptoměna (kdyby najeli na nějakou mezinárodní tak dejme tomu) . Snad jedině psychologicky protože klasické měně už jim obyvatelé prostě nevěří. Krytá není ničím, bo to že mají pod zemí ropu nijak měnu "nekreje", napřed by ji museli vytěžit.

Nebýt toho že je pro čínu i rusko výhodné je držet nad vodou jako potenciální zdroj tak dávno padli. USA zase dělá vše pro to, aby padli a ke zdrojům se tak dostali oni.

Je až s podivem jak tohle zvládli arabové ustát a přitom vlastnímu obyvatelstvu rozdávali snad ještě víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Arabové měli štěstí, že tím obdobím brutálního rozhazování prošli v době, kdy cena ropy šla rychle nahoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Arabové ten brutální vzestup dokonce způsobili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak ten socialismus pokaždé skončí podobně.
I když na Venezuele je pozoruhodné, že se socialistům povedlo zbídačit i zemi tak bohatou na přírodní zdroje.

Jinak kryptoměna krytá ropou je zajímavý nápad, akorát by to muselo být doopravdy, tj. že skutečně můžete tu měnu kdykoliv vyměnit za ropu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přírodní zdroje jsou vám k ničemu, když vám je někdo zakazuje prodávat. Máte obrovský přetlak ropy na trhu a ještě by mohl být z Venezuely, to by amicí nerozdýchali. Jinak určitá forma socialismu je všude ve světě i v USA. Kapital byl tak možná za dob Rockefellera kdy lidé makali a stejně měli hlad.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zakazovat prodávat může kdo chce, klidně i USA.
Viz Írán.

Jinak ve spoustě zemí se sice rozrůstají určité prvky socialismu, ale takový hukot jako ve Venezuele to je málokde.
Ani v „socialistických“ zemích Evropy pořád ještě není myslitelné, aby vláda začala natvrdo krást majitelům firmy¹, natož aby znárodnila většinu ekonomiky.

____
¹ Ne že by v Evropě nemohla vláda různými způsoby do firem zasahovat, ale aby firmu majitelům natvrdo zabavila, to se přece jen neděje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Á zase odborník, jenže lhář k tomu. Ve Venezuele je 80% ekonomiky soukromá. V ČSSR znárodnili uplně každého například. Takže v každé větě lžete. Koho jako chcete poučovat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Ve Venezuele je 80% ekonomiky soukromá.

Asi těžko, vzhledem k tomu, že drtivou většinu ekonomiky Venezuely (podle Wikipedie 93 %) tvoří ropný průmysl, který je státní.

> V ČSSR znárodnili uplně každého například.

Měl jsem na mysli současnou Evropu.
Nicméně zdejší komunisti oproti Chávezovi uzmuli mnohem vyspělejší zemi s mnohem pevnějšími ekonomickými základy.

Takže zdejší komunisti vydrželi Československo zbídačovat 40 let než se to sesypalo,
Chávez a spol. Venezuelu jen asi 15 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nikoho nezbídačoval HDP československa trvale rostlo propad byl až po revoluci a tyeď po kryzích (2008,2020)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTW, má rast HDP niečo spoločné s kúpyschopnosťou obyvateľstva? A keď HDP rástlo, prečo sme neboli na úrovni Západu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDP je jeden z ukazatelů ekonomiky. Společného má celkem dost.
Ani jednostlivé země "západu" nejsou na stejné úurovni to s tím (zda ekonomika roste) nijak nesouvisí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to dokázali těžit, tak to Číňani od nich nakupují ve velkém. V tom problém není. Ale jejich těžební kapacita za doby socialistické vlýdly značně klesla, protože peníze se do těžební firmy nevracely ani na prostou obnovu technologie. Ostatně není to nic nového, to dělají komanči kdekoliv. Kdo je starší, tak jistě pamatuje některé naše fabriky jedoucí na zařízeních z doby Kolbena a Křižíka...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za dobu toho "neúspěšného" socialismu snížili chudobu o 60%, zvýšili gramotnost o 40% Poté co převzali zem ve stavu totálního rozkladu, ale protože elita předtím měla svoje miliardy, tak to byl jako ten úspěch :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Podle OSN: https://news.un.org/en/story/2020/02/1058051
- 65 % domácností ve Venezuele nemá dost peněz na hygienické potřeby, oblečení apod.
- 59 % nemá dost peněz ani na jídlo.
- Asi třetina obyvatel má nedostatek jídla a potřebuje pomoc.

Kromě toho se odhaduje, že víc než 2 miliony lidí z Venezuely utekly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

konečně.
- kapitalistické vlády zatáhly zem do totální závislosti na dovozu, zničily celou ekonomiku, protože měly pěněz z ropy tak se použili na dovoz 80% spotřeby a to především z USA!
- Chavéz obnovu země nestihl, umřel. Nicméně Maduro už ji nastartoval, pak přišly sankce
- sankce zamezily obyvatelům (nikoliv Madurovi) v přístupu ke všemu včetně léků. Nadnárodní řetězce ovládající většinu trhu (ano žádný socialismus jak se furt lže) spustili nehorázné zdražování.
- mnoho lidí odešlo (nikoliv miliony, to je blábol) protože něměli díky sankcím nic (asi bych taky odešel nemít insulin třeba pro dceru) ale světe div se
- Venezuelané se houfně vracejí dom a stojí fronty na hranicích, země už se pomalu vykopává ze zrůdných a nenávistných sankcí, mají programy na obnovu zemědělství, programy na nákup potravin pro byvatele (aby si je místní mohli dovolit, ne ty předražené korporátní) pomalu se začíná dařit
- ale není všechno růžové, léky stále chybí, jakož i mnoho dalšího, celá vláda se musí pěkně otáčet, ted do toho COVID, USA jim ukradli peníze z PDSVA co měli na účtech, Britové jim ukradli zlato za 2 miliardy USD
- neustále čelí zrůdným USA, které kromě sankcí organizují místní guerily a podporují narkomafii

ale lepší je nenávidět a škodit než pomáhat, njn jsme v ČR

například: už vidím tu řadu pivních plků jak je ten socialismus neschopný, ale ve skutečnosti je to jinak. Třeba v zemědělství, které je soukromé, když začaly sankce, každý si řeknce, no co kašlu na sankce, prostě si vypěstujeme, ale ouha. Dodavatel osiv je Monsanto (dneska Bayer asi), tudíž embargo a puvodní použít nemůžete, protože je geneticky ošetřené a kukuřice ani pšenice vám prostě nevyroste atd. Ani krmivo pro prasata nemáte. Takže co teď pivní chytráci? Přesně to, co se stalo. Začali se s tím vypořádávat.
Ale lepší je mít spoustu pivních plků, které jsou naprosto prázdné a bezobsažné. "Je hele socialismus nefunguje, hahaha ja jsem ale chytrej, každej jouda by to řídil líp než oni, hahaha. Protože my tady v pivní díře všemu rozumíme a všehcno umíme."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Makovský, od kdy je Venezuela diktátorský režim, tedy pokud vůbec víte co to znamená? A jaký je rozdíl mezi masivní adopcí a adopcí? A kde přesně má být ta ropa uskladněna? Mohli by se v Reuters podělit? A kde tu informaci vzali? A proč ta ropa není v PDSVA? Tuhle kampaň máte za úkol? Jste si vytáhl kratší sirku v redakci, asi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Venezuela je diktátorský režim od roku 2017. kdy Maduro protiústavně sebral pravomoci parlamentu, kde ztratil ve volbách většinu, což mu prošlo jenom díky podpoře armády.
Od té doby se jeho moc neopírá o legitimní výsledek voleb, nýbrž o sílu armády, což je diktatura.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Riadna hlupost. Je to prave naopak. Rovnako v ostatnych krajinach sa snazia cez neziskovky a media vytvorit dojem idiota vo vlade, s ktorym sa im nedari vyjednavat v neprospech ludu.

To iste vykonali cez EU na SVK. Vsetko, co bolo funkcne, alebo potrebovalo len restrukturalizaciu firmy, tak to potopili s tym, ze tam vladli zlodeji. Teraz nam vsetko vyrabaju zahranicne spolocnosti, ktore pouzivaju nase suroviny, nasu zem, a vacsina zisku je vyvezena mimo hranice.

Rovnako dopadla Lybia s planom vody pre okolite krajiny. Zrazu tam bol diktator a museli ho zabit.

Rovnako skoro dopadla Syria. V CT archive radsej zmazali z cestomanie diel o krasnej multinarodnej Syrii. Lebo zo zapadu prislo, ze tam je diktator.

Rovnako to je s Madurom. Aj ked je to lokalny mafian, tak jeho zahranicne nitky boli vzdy odstrihnute. Cize on aj keby mal trilion ukradnuty tak ich nevie reinvestovat vo svete. Pokym nepusti ropu. Ta povodne za jeho otca patrila neamerickym majitelom a ti odvadzali vysoku dan na budovanie statu. Mali zadarmo skoly, elektrinu, cesty, nemocnice.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Maduro vyhrál volby s 6 miliony hlasů. Parlament odmítl plnit povinnosti dané mu ústavou, tudíž byl nahrazen funkčním. Maduro je prezident s jasně vymezenými pravomocemi a země má i vládu. Většina obyvatel vládu i Madura uznává. Armáda je řádná a tudíž podporuje ústavnost. Jinak by to byli vlastizrádci. Nakonec teď budou parlamentní volby, pokud vyhraje ta vlastizrádná proamerická chátra, tak to bude regulerní výsledek voleb, ale pokud ne, tak to budou volby zmanipulované :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké že povinnosti ten parlament odmítl? Líbat Madurovi prdel? Ničím funkčním nahrazen nebyl, ale holt jen komanč může obhajovat takovéto porušování ústavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komunismus je diktátorský jaksi z podstaty věci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

přispívat do systému a brát si jen to co potřebuješ = diktátorství ? To už i kapitalismus je víc diktátorský, ale taky pěkná pitomost :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To zaměňujete utopický nereálný komunismus s komunismem reálným, tak jak "sklízí úspěchy" po světě. To, co popisujete, nikdy reálně neexistovalo a ani nebude, už z podstaty. Všude, kam komunismus přišel, se záhy proměnil v autoritářství/diktaturu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ten "nereálný" komunizmus snad chvíli existoval u Husitů v Táboře (Táborité). Než se zakrátko ukázal jako neživotaschopný...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:) nic nezaměňuji komunismus je komunismus a že se někdo schovává za "nálepky" režimů, korporací atd. na tom nic nezmění
..ano chápu, že z podstaty lidské nátury je to utopie ... a co se děje dnes samé zákazy, omezení, sankce, potlačování Ústavních svobod, strach říkat některé věci na rovinu atd. ... takže tu máme komunistickou diktarůru v celé EU? (a to jsem si myslel, že tu máme kapitalismus a demokracii .. )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáme žádnou komunistickou diktaturu v EU, byť to nějací pomatenci píší. Kdyby tu byla komunistická diktatura, tak už sedíš na Ruzyni..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano komunistická diktatura nebyla nikde a nikdy. Tady byl tzv "reálný socializmus". Komunizmus měli max někde v nějakém kibucu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale byla. Vedoucí úlohu, tedy úlohu diktátora, měla komunistická strana, ne reálněsocialistická. Ta strana by se nezměnila, i kdyby dosáhla svého deklarovaného cíle (kromě toho, že by dřív všichni chcípli hlady). Naproti tomu v kibucu je žádný komunista násilím nedržel.
Takže se nesnaž mást pojmy. Chceš snad tvrdit, že Lenin, Stalin nebo Gottwald nebyli komunisti?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale nebyla. Komunizmus prostě nikdy nebyl. I ti komunisti chápali že to není s danými lidmi možné a proto zavedli formu socializmu... Jak s tím souvisí jestli někdo byl či nebyl komunista. Když jsme u vlády měli ODS tak jsem tu taky nemeli "režim ods".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale měli jsme tu vládu ODS a pokud by tu byl diktátor, tak by to byla diktatura ODS, ne "kapitalistická" diktatura. Pokud byl diktátorem komunista, byla to komunistická diktatura, i když se ti to nelíbí...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale bláboly pokud by byl diktátorem původní komunista nebyla by to komunistická diktatura ale diktatura toho konkrétního jedince (čistě proto že vláda jedince je v přímém rozporu s komunistickou ideologií). i když se ti to nelíbí....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blábolíš ty. K vládě jedince to naopak v praxi směřovalo. Byť je to v rozporu s teorií, praxe byla taková. Lenin, Stalin, Mao, Kim, to všechno byli komunističtí diktátoři.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a Babiš viď :D a co takový střední východ a Afrika ... a co středověk .. to byl všude brutální komunismus atd.:D :D to je tak, když lidi kecají do všeho a skoro ničemu nerozumí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdím snad něco takového? Nikoliv, jen tvrdím, že komunismus obvykle skončil diktaturou. A to je fakt, který neokecáš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prosím sděl mi v které zemi byl komunismus, který navíc skončil diktaturou :) ..nebavme se o tom, jak to kdo nazýval, to je nepodstatné a silně zavádějící :) (pojmenovat si mohu co chci a jak chci >> třeba Pampelišková láskyplná demokratická republika, ale reálně bude vládnout zrůdný diktátor, který šíří teror.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ve všech zemích, kde vládly komunistické strany, šlo o diktaturu. To, že tvrdily, že komunismu nedosáhly, že ho teprve budují, na věci nic nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zbytek diktátorů byl jakých , demokratických? :0)))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zbytek diktátorů byl různý. Od zblázněných králů k fašistům, "zachráncům národa", vojákům, kterým zachutnala moc a naprostým šílencům (třeba Amin v Africe). Proč? Já nikde netvrdím, že každý diktátor byl komanč, ale že komunisti zavedli komunistickou diktaturu. A to se ti nelíbí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napřed si zjisti co to ta "komunistická diktatura" (viz heslo diktatura ploretariátu) je a nepleť si to s diktaturou jednoho člověka které může vzniknout z jakéhokoliv režimu a s komunizmem nijak nesouvisí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, co to je, vím moc dobře. Jsem dost starý na to, aby mi tyhle voloviny ještě tloukli do hlavy ve škole. Diktatura jednoho člověka případně strany jako takové se z toho logicky vyvinula, neboť podle této "revoluční teorie" je KS předvoj dělnické třídy a jako taková tomu vládne. Viz u nás aplikovaný ústavní článek o vedoucí úloze KS, což byla ale formalita, diktatura to byla i dávno před ním.
Ano, diktatura jednoho člověka může vzniknout v libovolném režimu. Ale v každé zemi, kde moc převzali komunisté, diktatura vznikla. Úspěšnost 100%, to nebude náhoda :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto to funguje len v 24. storočí v Star Treku. Ako už napísal niekto iný - to, čo píšeš nie je reálne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen jsem ho upozornil na to, že si plete dojmy a pojmy ;)

btw jsou lokální společenství, kde to funguje buď dlouhodbě (to je většinou nějaký duchovní, filozofický směr apod.) a nebo různé komuny kde to funguje někdy dlouhodbě a nebo pár generací a dochází k silné fluktuaci ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdieľanie spoločného majetku a zdrojov funguje v malých komunitách dobre za predpokladu, že je nedostatok hmotných statkov nevyhnutných pre život – rozumej akútny nedostatok základných ľudských potrieb ako sú jedlo, bývanie, výchova a vzdelávanie detí. Akonáhle komunita dosiahne určitého dostatku a blahobytu, prestáva fungovať idea komunizmu. Je to celkom logické, solidarita funguje na princípe súcitu a altruizmu, ktorý je v zásade funkčný hlavne v prípade ohrozenia života. Preto je pre ľudské bytosti normálne podeliť sa s niekým o jedlo ak zomiera od hladu, no už to nefunguje, ak chce niekto získať od komunity auto, pričom jedno už má a používa ho. V prípade dosiahnutia určitej miery dostatku sa v komunite stráca motivácia pracovať a tvoriť na spoločnom a zvyšuje sa motivácia zo spoločného parazitovať. Na tomto zlyhala celá tá chorá idea marxizmu a komunizmu a tam presne smeruje aj snaha o socializmus a "silný" sociálny štát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co je víc "choré" nezřízený konzum, povrchnost atd. a nebo žít a brát si jen to co k životu třeba ? :) ano celý systém zkrachoval, protože jsou tu vždy jedinci, kterým chtějí víc zlata, peněz, aut, majetku, moci atd. ...a ti jsou asi v pořádku ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže tvým řešením je "převýchova" těchto jedinců. A když to nepůjde po dobrém, tak nejspíš těžkým kulometem... Protože ty přece víš, co je správné :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tým konzumom a povrchnosťou má pravdu. Problém je, že to človek ako taký nevyrieši. Nedá sa zmeniť masa ľudí a už vôbec nie všetkých a ešte k tomu, aby sa zmenili dobrovoľne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S konzumem jako takovým možná ano, ale rozhodně ne s tím, že by komunismus byl jeho řešením. Vždyť komunismus v podstatě sliboval, že zajistí dělníkům to, co měla buržoazie. Takže plánem byl konzum pro všechny. Nižší byl jen díky neefektivitě toho režimu, ale rozhodně ne díky jeho cílům.
Reálně i jako ideologii mají omezení konzumu asi jen některé mnišské řády.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Komunizmus sliboval že se většina bude mít lépe. Kapitalizmus to že se někdo může mít lépe na úkor jiných. Princip měl být že každý přispěje podle svých schopností a vezme si podle své potřeby, akorát lidi nenapadlo že až moc lidí by nejraději nedělalo nic a bralo co to jde... Nikoli konzum pro všecky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy komunismus vůbec s reálnými lidmi nepočítá a fungovat může možná mezi roboty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj medzi robotmi by to sposobilo stagnáciu a nakoniec úpradok :-D Pretože by neexistovala konkurencia a motivácia zlepšovať sa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> lépe na úkor jiných

LOL. Veď to je úplne normálna vec, len komouši z toho robia strašiaka.

Ak sa niekto chce mať lepšie, (získať viac peňazí alebo majetku) vždy tie prachy musí nejako získať od iných ľudí. Inak to totiž nejde, súdruh.
Podstatné je, aby miera toho "na úkor" bola taká, aby uspokojila obidve strany, aby to bolo obojstranne výhodné a hlavne dobrovoľné. Ak vymyslíš/vyrobíš vec, ktorú si od teba bude chcieť kúpiť milión ľudí, tak pravdepodobne zbohatneš. Tí, čo ti sa to zaplatia, budú ukrátení o svoje prachy, samozrejme na tvoj úkor. A spravia to dobrovoľne, pretože chcú mať to, čo im za tie prachy dáš.

Filozofovanie o tom, či ten tvoj výrobok potrebujú k životu, alebo nie... či je to konzum alebo nie, to nechaj na nich samotných. Ak niekto chce žiť konzumne, nemáš právo mu to brať, tak isto ako nikto nemá právo brať tebe tvoj život v komunistickej komunite, kde sa delíte o ženy, o použitý hajzlák alebo o výtlačok Leninových spisov. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> nezřízený konzum, povrchnosť…

:-D LOL, čože prísne riadený konzum by bol lepší? A kto rozhodne, čo je povrchné a čo nie? Okresný výbor alebo miestny výbor komúny? Nejký antikonzumný Boh? A tých, čo nebudú vyhovovať tvojej defiícii zatvoriť, alebo stieľať? Toto sme tu už mali. Ak sa ti to páči, bež do severnej kórei máš tú možnosť, máš tú slobodnú voľbu. Horšie bude dostať sa z tade preč. Berlínsky múr a ostnatý drát s guľometmi na hraniciach toho komunistického krásneho nekonzumného a ideálneho sveta ti niečo hovorí? Asi nie…

Ospevuješ spoločnosť založenú na komunizme a problém vidíš v jednotlivcoch. Lenže spoločnosť nie je niečo imaginárne, je to len množina jednotlivcov, kde má každý jednotlivec svoje záujmy, pričom každý je do určitej miery sebecký a do určitej miery altruistický, každý v inej oblasti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> co je víc "choré" nezřízený konzum, povrchnost atd. a nebo žít a brát si jen to co k životu třeba ?

OK, začni od seba a ber si k životu len to čo potrebuješ na prežitie, nikto ti v tom nebráni. Ži tak s celou svojou rodinou, s celou komunitou, nič ti nebráni. Ale neťahaj do toho iných, súdruh. A už vôbec do toho neťahaj nejakú autoritu, ktorá bude za mňa rozhodovať o tom, čo je pre mňa bezprostredne potrebné životu a čo už je konzum. Toto si láskavo zastrč tam, kde slnko nesvieti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, fungovat to v malých skupinách může, ale musí to být na základě dobrovolnosti. A na tom komunismus založen není. Ten je založen na tom, že vybraná skupina ostatním vše ukradne a pak tvrdí, že jsou si všichni rovni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To těžko komunizmus "funguje" opačně tj většina proti menšině a vše společné každému co potřebuje. Vybraná skupina odbávající ostatní to je kapitalizmus...
To že to komunistům nefunguje je dáno "nedokonalýma" lidma. Viz startrek :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Startrek je utopistická společnost, ne komunismus. Ten je přece založen na ideologii svých tvůrců - Marxe, Engelse, Lenina. A ti to tehdy naplánovali jasně - odpůrce vystřílet...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na 1 strane máš pravdu, ale aj v ST ide o pracovanie bez nároku na mzdu, o to, že už ľudia nebažia po majetku a neberú si čo mať nemusia. Toto je s komunizmom spoločné aj keď J. Luc Piccard povedal, že "ten nesmysl už staletí neexistuje".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ST je pohádka...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalistická pohádka :0)
"A ti to tehdy naplánovali jasně - odpůrce vystřílet..." to je mimochodem lež komunisti je chtěli převychovat ne vystřílet vystřílet/vyvraždit opozici chtěli nacisti-

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nelži a přečti si to Marxovo dílo. Dělnická třída měla zvítězit v socialistické revoluci a buržoazii porazit. A sametová verze to být neměla. Viz následná Leninova praxe, kdy první koncentráky vznikly hned v roce 1918.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nelži, přečti si ho ty, nikde není ani slovo o tom že je třeba někoho pozabíjet či někoho vyvraždit, jen že menšina co je u moci se jí dobrovolně nevzdá a bude o ni třeba bojovat, to je ale naprosto běžné (konstatování faktu) všechny revoluce a převraty jsou násilné jinak to nefunguje....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš že nikdo nenapíše přímo, že se bude vraždit. Ale když vyzývá k revoluci, zabavení majetku a svržení staré moci, tak co asi chce jiného. To chceš říct, že jim to ta stará moc dobrovolně předá? To jen zas účelově "nerozumíš".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nic to nemění na tom, že rozšiřuješ nepravdy a na 99,99% jsi to ani nečetl :) zabíjelo se a zabíjet bude jménem Bohů, církví a nebo různých režimů/zřízení atd. atd., ale na pozadí vždy stojí konkrétní jednotliví lidé, kteří se chytře schovávají za "nálepky" a masy jim to žerou :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žádná nepravda to není, jen se ti to nehodí do tvého rudého světa....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to lež. Dokaž opak ukažnám odstavec v díle marxe či něčem podobném, kde se píše něco o zabíjení, vyvražďování či něčem podobném.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píše se tam o revoluci a odebrání majetku vládnoucí třídě. Následky pochopí každý, jen rudý věřící bude tvrdit opak. Nakonec i v tom byl spor mezi menševiky a bolševiky a u nás mezi komunisty a sociálními demokraty. Komunisti chtěli revoluci za každou cenu (a Gottwald hlásal v parlamentu, že se jezdí do Mosky učit, jak ostatním zakroutit krky), socdem se chtěla dohodnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> přispívat do systému a brát si jen to co potřebuješ = diktátorství ?

No, jak se to vezme.
„Přispívat do systému a brát si co potřebuješ“ nemůže nikdy fungovat, protože nebude rovnováha mezi těmi příspěvky a braním.
I kdyby nebyl ten zjevný problém, že většina si bude víc brát než přispívat, stejně to nemůže fungovat. (Stačí si položit otázku: I kdyby byl celý národ upřímných komunistů, jak člověk zjistí, kolik si „férově“ může vzít a jak drahá je která věc? A na druhé straně, jak bude vědět, co má vlastně vyrobit?)

Čili zatím všichni komunisti vždycky došli k tomu, že někdo musí určovat, co má kdo přispívat a co si kdo může brát.
No a máte diktátora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"protože nebude rovnováha mezi těmi příspěvky a braním."
proč ? už dnes jsme tak technologicky na výši, že cca 1/5 populace, která vytváří hodnoty.. utáhne zbytek .. robotizace jde ještě navýšit a to i teď trpíme na šílenou nadprodukci ..

a) proč řešit cenu a neřešit potřebu, ale klidně se může nastavit fixní "cena" za jednotlivé produkty
b) klidně si to může objednat stejně jako dnes si člověk objedná jídlo, auto, počítač >> kde je nějaký problém a navíc by to silně snížilo ekologickou zátěž i náklady na výrobu, přepravu atd. :)
c) to popisuješ EU ? :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„proč řešit cenu a neřešit potřebu, ale klidně se může nastavit fixní "cena" za jednotlivé produkty“

Kdo ji nastaví a jak?
Pro nás ten problém není tak zjevný, protože v (byť částečně) tržním hospodářství „ceny vznikají samy“ tím, že spolu miliony lidí neustále obchodují.

Ale žádný člověk, počítač nebo komise nedokáže vyčíslit jak moc něco potřebujete. Dokonce ani Vy sám ne.
Co není problém je vybrat ze dvou variant tu, kterou chcete víc. Třeba jestli chcete radši brambory nebo rýži.
Ale prakticky nejde odpovědět na to, O KOLIK je ta preferovaná možnost lepší.

Čili někdo (a kdo?) by musel nějak vyčíslit užitek všeho (včetně naprosto rozdílných věcí typu: Přineslo by koupaliště v Plzni větší užitek než 3000 ledniček?), přičemž nikdo ani neví jak to udělat.

„klidně si to může objednat stejně jako dnes si člověk objedná jídlo, auto, počítač >> kde je nějaký problém“

Problém není to objednat, ale donutit někoho to vyrobit.
Co když bude jen málo lidí bavit vyrábět jídlo, auta nebo počítače?
Například všichni chtějí jíst, ale jen málo lidí bude chtít pracovat v zemědělství (hlavně když mají možnost dělat cokoliv je baví).
A naopak by spoustu lidí mohlo bavit třeba vyrábět hrníčky. A všechny hrníčky by se rozebraly (proč ne, když jsou k dispozici a můžete si je prostě vzít), ale spousta lidí by preferovala méně hrníčků a víc jídla.
Jak v komunismu donutit někoho, koho baví vyrábět hrníčky, aby s tím přestal a šel vyrábět jídlo?

„navíc by to silně snížilo ekologickou zátěž i náklady na výrobu, přepravu atd.“

Právě naopak, efektivita je vlastnost kapitalismu. Každý se snaží vyrobit nebo koupit co nejlevněji; což není v čistě tržním prostředí nic jiného než uspokojit své potřeby, ale přitom spotřebovat co nejméně zdrojů.

Z důvodů uvedených výše je velký problém socialismu (a komunismu) plýtvání.
Protože bez tržních cen skoro není jak poznat, že vůbec plýtváte.
Viz třeba voda u nás za socialismu, která byla masivně dotovaná (tj. levná); Tím zároveň nebyl důvod s ní šetřit, takže spotřeba byla vysoká. A nebyla ani motivace moc investovat třeba do potrubí, protože ani vysoké ztráty nikoho moc netrápily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ve Venezuele žádný komunismus není, drtivá většina ekonomiky je soukromá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> od kdy je Venezuela diktátorský režim, tedy pokud vůbec víte co to znamená?

Tomu, když někdo bez ohledu na zákony dané země odstaví volené orgány a sám převezme moc výkonnou, soudní i zákonodárnou, říkáte jak?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak to je podle měřítek všech normálních lidí lež, protože to se nestalo

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stalo se tohle:
- V roce 2015 vyhrála volby do tamního parlamentu opozice.
- Maduro narychlo pomocí svých končících poslanců jmenoval svoje lidi do tamního nejvyššího soudu.
- Později Madurovi soudci pozastavili činnost parlamentu a sami převzali zákonodárnou moc
(Čili Maduro měl pod kontrolou všechny tři složky moci)

Později (rok 2017), když situace už začala být neudržitelná, dokonce neústavnost toho rozsudku uznal i sám režim.
A Maduro pak prozměnu svolal ústavodárné shromáždění (tvořené jeho lidmi), které -překvapení- pozastavilo činnost parlamentu a samo převzalo zákonodárnou moc.

A v roce 2018 byl Maduro opět zvolen prezidentem když opozici nebylo umožněno se zúčastnit voleb.

Co z toho se nestalo?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Konecne nekdo kryptomeny nazval spravne Ponziho podvodem. Jinak je uz jasne, proc je Venezuelska ekonomika v takovych srackach. Proste to ridi naprosti hlupaci. Jako zacit tisknout kompletne nove prachy jako lek na inflaci a mizernou ekonomiku?:o)))) Takze zakazou pouzivat dosavadni penize a budou draze tisknout penize virtualni, kde musi k vyrobe obetovat nemale zdroje na "tisk". Misto papirovych, ktere se nedaji uplne tak snadno zfalsovat, presli vlastne na regulerni bezhotovostni styk s tim rozdilem, ze oproti normalnimu bezhotovostnimu styku, budou jeste navic spalovat elektriku:o)
A to jim ma spasit ekonomiku .........
Si tak rikam, ze coronavir byl jenom takova prvni lehka odpoved Zem na to, kolik po ni chodi absolutnich curaku ....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si pamatuju, že to veřejně naposledy prohlašoval Mugabe: ulevíme ekonomice sužované hyperinflací - tím že natiskneme vagón dalších peněz :-) On tenhle sklon tisknout si víc a ještě víc peněz zřejmě přímo úměrně souvisí s absolutismem panovníka. Podle mého nekoreluje ani tak s tupostí a nevzdělaností, jako s ochotou, kontinuálně obírat vlastní obyvatelstvo o úspory. Čím kratší poločas mizení úspor, tím lepší. Poločas jeden rok? Opravdoví borci to stihnout za tejden, nebo za den? Prostě pořád posouvají desetinnou čárku... Hehe byli jsme v devadesátých letech žabaři.

Řečeno jazykem učebnic ekonomie: inflace je za všech okolností monetární jev. Někdo pouští do ekonomiky víc peněz, než kolik je její reálný růst. "Reálný růst" je prosím terminus technicus. Prostě kolik ta ekonomika potřebuje peněz ke svému provozu (na všechny funkce peněz) aniž by rostla průměrná cenová hladina.

Nutkání vytisknout si nějaké peníze navíc, a další a další, má panovník/vládce. U nás vláda. Proto se o tisk peněz stará instituce na vládě pokud možno nezávislá, tou je centrální banka. Jejím cílem je stabilní cenová hladina, z konkrétních důvodů je lepší mírná inflace (asi 2%) - proč ne čistá nula je na delší debatu. Pokud si panovník uzurpuje tiskárnu na peníze, končívá to tak nějak pokaždé stejně.

Zábavná je myšlenka, jak si jdu směnit státem provozovanou kryptoměnu za její oficiální "krycí statek". Nikdo neví, kdo ty krypto-chechtáky drží, protože přece krypto, že :-) Před státní ropnou centrální bankou stojí fronta pitomců. Otevřou se dveře: "další!" "Dobrý den, já si jdu anonymně směnit svoje Petro-chechtáky za ty barely ropy pod zemí." Aha... předložte občanský průkaz... dobrá. A kolik toho máte? Za dva barely - takže vám bude stačit přes držku. Tumáte a pošlete dalšího." ... "Další!" "Dobrý den, já si jdu anonymně... " - "Jojojo, jasně dobrá dobrá, kolik Petro jste si přišel směnit? Za půl miliardy! Jo aha, to jste vy, v centrální databázi je vás takových jenom pět... ostatní čtyři jsou panovníkovi příbuzní, Vy jediný jste skupoval po malých částkách. To jste hodný, že jste vážil cestu, ušetřil jste kolegům výjezd a teatrální zatčení u Vás doma. Půjdete za katr na hodně dlouho - podle výše Vašeho podílu byste u nás patřil do nejlepší společnoti, až na to, že jaksi nepatříte k rodině." ... "Sakra. Jenom ti amíci, co už skoupili na volném sekundárním trhu polovinu celé dosavadní emise, ne a ne si přijít osobně..."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si že by to (obrovská inflace) vždy souviselo s akcí panovníka. Většinou to soucisí s kolapsem ekonomiky. Viz třeba Něecko po první světové. Kolaps díky přestřeleným sankcím za válku. Zimbabwem kolaps kvůli rozdání půdy neschopným zemědělcům. atd. Jakmile nefunguje ekonomika je naprosto jedno kdo tam vládne..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Papierove sa praveze daju velmi lahko zfalsovat. Len sa o tom nepise v srackometoch. Par rokov dozadu v Bulharsku plna rit natlacenych falosnych penazi a hladali ich dost dlho.

Vobec nepotrebujes mat 100% kopiu, staci oblbnut ludske oko a mat zakladne prvky pre vacsinu pristrojov.

A to nebol jeden pripad. Aj mimo EU nasli falosne eura. Ak by to verejne priznali, klesla by dovera.

A o digitalnej vies hovno. To je to ista analogia s autom, mas bezdratovy kluc, ale ked rozbijes okno tak sa donho aj tak dostanes.

Digitalna mena naviazana na nerastne bohatstvo danej krajiny je nesfalsovatelna, neda sa menit jej historia a stat si aj tak moze vytlacit papierove peniaze, len dane mnozstvo digitalnych uzamkne v statnej penazenke, ktoru si vsetci mozu skontrolovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- tak krypto ponziho schema? A jen pro kontrolu, je to protože jsou nekonečně dělitelné? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to proto, ze nejsou nicim kryte, nemaji zadne podkladni portfolio = nemaji zadnou realnou hodnotu. Je proste letadlo, ale to si radeji otevri knizku ekonomie provniho rocniku stredni skoly, nebudu to tu vysvetlovat. Beztak jsi jeden z tech, co se podivali na nejake propagacni bitcoin video, kde je zcela absurdne "vysvetleno", ze prave klasicka mena, narozdil od BTC, neni nicim kryta. Je to stejne jako na strankach stop5g.cz a podobne, proste se snazi presvedcit hlupaky o necem (navic velmi jednoduchym zpusobem), co se jim zrovna hodi pro proklik nebo proto, aby si nekdo koupil bitcoin.
Problem bitcoinu je vlastne stejny jako ve Venezuele, musite najit nekoho, kdo vam tyhle "penize" smeni za nejaky REALNY statek. A stejne jako neni ve Venezuele jejich mena vlastne nicim kdyta, kdyz to tisknou jak vztekli, aby lidi obrali o uspory=donutili utracet=rozhybali ekonomiku, tak to same je u bitcoinu, ktery neni nicim kryty a vlastne o nej nema nikdo zadny zajem. Je to jen uzavrena skupina par lidi, kteri mu "veri". Lidi se vlastne deli do 4ech skupin. Ti co to vi a na krypto ani nesahnout, ti co to vi a vyuzivaji toho spekulacemi na krypto, ti co to nevi a ti, co to nevi a podlehli "modni" krypto vlne a ti jsou nazyvani "kolousci":o))) To jsou ti, na kterych vydelava ta druha skupina;) Jako na kryptu se samozrejme vydelava, ale co jeden vydela, musel logicky druhy prodelat;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm zajímavé, že příspěvky nejvíce štvavé proti USA jsou od účtů, které existují jen pár hodin (x31 a FilipZ). Že by pomýlená rudá úderka nebo sem snad lezou trolové z Petrohradu? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo eurobolšani. Ono nemálo "demokratů" tyhle jihoamerické komunisty obdivuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Místo prázdných tlachů by chtělo příspět nějakým tím argumentem k věci ? To je tak velký problém ?
To že USA ovliňuje celé země a životy lidí svými vojensko-ekonomickými intervencemi je nevyvratitelný fakt :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře.
x31 psal:
"Venezuela nechce poslouchat, co jim páni z Washingtonu říkají,"
Hloupost, Venezuelu kritizují z mnoha důvodů všichni. Včetně okolních víceméně demokratických států. "páni z Washingtonu" je ten samý obrat jako "vrazi z vólstrýtu". Pozná se podle něho rudý pomatenec.

"používat USD, proto sankce atp"
Ne, proto sankce nejsou. Sankce jsou za pošlapávání Venezuelské ústavy, za znárodňování soukromého kapitálu, za násilné potlačování demonstrací aby se nelegitimní režim udržel u moci atp..

Dalo by se pokračovat, ale má to cenu? Tito lidé jsou pomýlení a nejsou schopni objektivně zhodnotit situaci. Vždy jim tam vylézají ideologické vlivy, takže se nemohou dobrat popisu blížícího se realitě.

"USA ovliňuje celé země a životy lidí svými vojensko-ekonomickými intervencemi"
Vojenskými, ano. Vojenská intervence v Afghánistánu a Iráku byla spíše správná. Jestli z toho USA nějak ekonomicky profitovali? Ve výsledku určitě nikoliv. Tyto vojenské operace stojí strašné peníze a Američané to pociťují na obsluze státního dluhu, protože se museli výrazně zadlužit.

Když už bych někoho podezíral z vojensko-ekonomických intervencí, mohlo by to být Turecko, které podle všeho čile obchodovalo s Islámským státem a nyní si asi bude chtít nárokovat část Sýrie jako svůj protektorát. Ne zcela ekonomickou, ale spíše jen vojenskou, intervencí by se dalo označit působení Ruska v Gruzii. Ekonomické zájmy už jdou do popředí při obsazování Donbasu a Krymu, i když tam hrálo roli více faktorů včetně zvýšení popularity Putina u občanů Ruské federace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

- kritizuje se každý den a kritika přichází ze všech stran ( je to jednodušší než si zamést před vlastním prahem a lze takto snadno odvádět pozornost od interních problémů) >> co tím chtěl básník říct a kdo jsou ti "všichni" ? To že tam jsou ekonomické zájmy, kterým se nevychází vstříc je důvod k nepřátelským aktům na vládní úrovni, protože vědí, že si na ně nikdo netroufne?

- vždy jde v prní řadě o peníze i moc a pak se vymýšlí zástěrky .. no rád bych si přečetl nějaký demagogický konstrukt :) To co dělá USA celé století je v podstatě s drobnými úpravami stále to samé dokola ..

- určitě je to něco stálo a profitují z toho spíš jednotlivci a dokonce i politici, kteří o vojenských intervencích rozhodují se najednou angažují v tamních korporacích a podílejí se na odstraňování škod, které způsobili za peníze daňových poplatníků(někomu se to může zdát jako správné) a ještě destabilizují celý EMEA >> rozhodně je to třeba k odložení nevyhnutelného kolapsu USA

- Turecko je kapitola sama o sobě, ale ignorovat/popírat zločiny/intervence USA je důkaz o efektivitě západní propagandy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

okolní státy rádoby demokratické=imperialistický teror na zotročování a dransování, jsou jen onuce američanů, kteří to i sami říkají. Američané oficiálně financují puč na převzetí vlády nad Venezuelou, to nemá s demokracií nic co dělat. Madura uznává většina OSN, kromě těch vystrašených, koupených a EU, která je dnes 4. říše.

Sance jsou především jako pomsta na venezuelském lidu a nakonec jejich výsledek je přesně takový. Stále více je slyšet, že sankce jsou zločinem proti lidskosti, ale to vám oficiální propaganda neřekne. Žádné násilné potlačování demonstrací neexistuje.

USA terorizuje půlku planety, ale jenom tam kde je co ukrást. Invaze do Afgánistánu a Iráku na základě lží a výmyslů, je totální destrukce regionu se statisíci mrtvými, jakékoliv pozitivní hodnocení je lež a podpora terorismu. USA jsou vraždící mašinérie vyvolávající jen rozklad za účelem ovládání zdrojů. To je skutečná realita!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč jste si na Diit zakládal účet jen kvůli tomuto článku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co měl čekat na tvé svolení ? Není to jedno? Prostě narazil na článek, který měl potřebu okomentovat, tak si prostě založil účet >> Je stáří účtu relevatní informace ve vztahu k obsahu jeho příspěvků ? Klidně mohl být někdy zabanován, nebo tu má víc účtů a nechtěl být spojován se svým hlavním účtem atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč se do toho ser... pleteš? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, to musí být výhra, kryptoměna v zemi trpící neustálými výpadky v dodávkách elektrické energie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak když se například u nás můžou bez uzardění prodávat tzv. dálniční známky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nj. jenže dálniční známka je zatím fyzická samolepka (ponechme stranou že vybírají peníze za něco opakovaně). Ke kryptomněně se bez elektriky nedostaneš.... (To je asi to co tím chtěl býsník říci ne?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dik, žesmě to tak hesky vysvětlil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není zač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro komoušské hlupáky. Venezuela byla před Chavezem nejbohatší země Jižní Ameriky s nejlepší životní úrovní, možná druhou za Chile, teď jsou nejhorší. Bohužel nepřišel žádný Pinochet, který by ty bolševiky postřílel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Venezuela byla nejlepší tak možná v 70. letech než to kapitalisti totálně zřídili. Teď bude trvat 50 let to dát dohromady. A samozřejmě střílet do lidí, konečně to někdo správně pojmenoval. Vraždy a teror a krást. Protože, když prachy mají elity je všechno v pořádku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Venezuela byla před Chavezem nejbohatší země Jižní Ameriky"
Tady je pohyb GDP venezuely za posledních znad 50 let...
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD?locations=VE
Až do roku 2014 je tam výrazný růst (chavez nechavez).....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není nic neobvyklého, do prožrání podstaty to chvíli běží. I my jsme měli po roce 1948 růst. Ale založený na naprosto nesmyslně prosazovaném těžkém průmyslu, takže už v roce 1953 muselo být provedeno dookradení všech měnovou reformou, když okradení podnikatelů z roku 1948 už nestačilo. A ani to nakonec nestačilo, takže v roce 1963 všichni s údivem zjistili, že i v socialismu může nastat ekonomická krize.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysly běželo to celou dobu a skolabovalo to přesně v době ropné krize... A chce to si napřed něco nastudovat a neplácat nesmysly o ekonomické krizi v socializmu... Měnová reforma (přesnější název by měl být hromadný podraz na lidi) byl důsledek poválečného stavu a v roce 1963 žádná ekonomická krize nebyla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měnová reforma nebyl důsledek poválečného stavu. Tak to bylo provedeno třeba ve Francii, kde škrtli dvě nuly, ale peníze se všem měnily ve stejném poměru. U nás to byla totální okrádačka s variabilním poměrem od 1:5 až 1:nekonečnu, neboť třeba důchodové fondy byly ukradeny zcela.
V roce 1963 zde ekonomická krize byla, najdi si něco o kolapsu 3. pětiletky. Vedlo to k zastavení spousty staveb na 2-3 roky. Dovzdělej se...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně ta válka pár let předtím ty 3 miliony chybějících vysídleným nemců atd, ty s tím asi nesouvisí.. A teď tu a perníkové chaloupce.. Ne nebyla mrkni se na grafy HDP žádný velký pokles v roce 63 nebyl. http://blog.aktualne.cz/media/169/20080225-Rakousko%20CSR.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, válka s tím fakt nesouvisí. Kdyby šlo jen o ni, tak reforma proběhla v pevném kurzu pro všechny. Takhle to byla typická rudá rozkrádačka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň lhát naprosto každý si může ověřit důvod hospodářské situace pár let po světové válce, tohle neokecáš. To že toho komunisti využili i proti lidem s úsporami nikdo nepopírá, ale nesouvisí to s nějakou ekonomickou krizí v socializmu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš ty. Měnová reforma 8 let po válce potřeba nebyla, ta základní se totiž provedla hned po válce. Klidně jsme mohli mít miliony jako v Itálii a nebo jen škrtnout nuly jako ve Francii. Nic z toho by se lidí nedotklo.
S ekonomickou krizí socialismu to samozřejmě souvisí. Komanči po roce 1948 splnili slib v tom, že (některým) dělníkům přidali. Jenže dělníci nevyráběli prakticky žádné zboží, které by si mohli koupit a tak ty prachy zase utratit (tank si domů nekoupíš).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš ty, kdyby nebyla potřeba tak by ji nedělali... Bylo třeba zrušit poválečný přídělový systém a zajistit rovnováhu mezi poválečnou nabídkou a poptávkou. Komunisti udělali jediné že neměnili všem stejně, řešit by to museli tak jako tak, to je vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přídělový systém zrušili i v Británii. Potřebovali k tomu měnovou reformu? My jsme byli válkou postiženi daleko míň... Rovnováha mezi nabídkou a poptávkou se normálně vytvoří sama, tržně. To socialistické plánování s preferencí těžkého průmyslu samozřejmě zajistit nedokázalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V británii jim chyběly 3 miliony lidí a někdo je oddělil "železnou oponou" ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zoufale hledáš nesmysly. Británie byla proti nám zadlužená, protože válku platila. Lidí chybělo dost, velká města byla vybombardovaná a veškerý průmysl jel na zbrojní výrobu. Chybějící 3 miliony Němců u nás z hlediska peněžní reformy byly naopak plusem - jejich peníze i většina majetku zůstaly státu.
A pokud jde o železnou oponu, tu spustili komunisti sami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale zase bláboly, británií se rozhodně nepřehnala fronta a měla plnou ekonomickou podporu "západu".... A jak přesně státu pomůže majetek říšských občanů který ani zdaleka nepokryl reparace a navíc ho neměl kdo spravovat?? Celý náš průmysl byl vybrakovaný předělaný na válečnou výrobu chyběli lidi pohraničí prakticky vylidněné.
A ne embargo sami na sebe si kommunisti sami nespustili...
A mimochodem je hezké jak jsi v momentě neschopnosti popřít ekonomický vývoj ve venezuele za cháveze uhnul na nesmyslnou debatu o roce 53...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z války jsme vyšli jako jeden z nejméně postižených států, fronta se přes nás prakticky nepřehnala a města nebyla bombardována. Británií se sice nepřehnala fronta, ale letecká válka trvala od roku 1940 do roku 1945, při které docházelo k bombardování měst. Británie sama byla západem, žádnou ekonomickou podporu západu mít ani nemohla, kromě USA už nikdo jiný ze západu nezbyl. A USA na Británii aplikovaly zákon o půjčce a pronájmu, Británie se tedy zadlužila (a splácela to až do roku 1975).
Nesmyslnou debatu vedeš ty, protože popíráš tobě nepříjemná fakta o našem rudém režimu. A z debaty jsem neuhnul, debata je o měně a Chaves jako správný komunista okrádá své lidi stejně, jako to dělali ti naši.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Z války jsme vyšli jako jeden z nejméně postižených států, fronta se přes nás prakticky nepřehnala a města nebyla bombardována."
Tohle je vážně vrchol demagogie... Že ti není hamba!
Nejenom že uměle uhýbáš od původního tématu (venezuela) aby jsi nemusel přiznat vlastní lži doložená jasným grafem, ale navíc ještě demagogicky lžeš k tématu naprosto mimo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak řekni, co na tom není pravda. A bez ideologických rudých brýlí, demagogu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neumíš číst? A od klasického trola jsou podobné "urážky" jen plus...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Číst umím, ale kromě dojmů si nic nepředložil. Ovšem označení rudý demagog pro tebe nemůže být urážkou....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.