Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VESA chystá vizuálně bezztrátový 5:1 kompresní algoritmus pro mobilní displeje

Super, rozliseni jak prase a pak si to budu degradovat ztratovou kompresi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem. Znovu prvy komentar a znovu si zo seba nezabudol urobit debila: "bezztrátový 5:1 kompresní algoritmus"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedna se o "vizualne bezztratovy", ne matematicky bezztratovy. Debila ze sebe delate pane vy.

Matematicky bezztratove lze video data komprimovat cca 1,2 : 1, cokoliv nad timto pomerem je bud podmineno specifickyma datama (velke souvisle plochy), pripadne se jiz nejedna o bezztratovou kompresi, nejcasteji se pouzije DCT a zahozeni vysokych frekvenci.

U DSC se kombinuje nekolik druhu kodovani, podle toho co vyjde lepe se prenese. Bohuzel standard je to uzavreny.

V MIPI DSI se jiz komprese pouziva (k prenosu 4k60 po 8x1G linkach - tj. bylo nutno vmestnat 12G data do 8G pasma). Existuji dokonce dva ruzne standardy (jeden z nich je stare VESA DSC) a to omezuje moznosti kombinace chipsetu/soc s pouzitym displejem. Takze ted se vymysli treti standard.. typicky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pod pojmom "vizualne bezstratovy" si nepredstavim nic ine, nez ze NEdochadza ku vizualnej strate kvality. Tak jak moze byt rec o "degradovani" obrazu? Trochu protichodne, nie? Ak dochadza ku informacnym stratam pri komprimacii, tak sa nejedna o vizualne BEZstratovy prenos a tudis je titulok i obsah klamlivy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vizualne bezstratovy" je reklamstina. Vzdy u nej dochazi ke ztrate kvality a dat, ale ocekava se, ze to nepoznate. Bud proto, ze ten odstin barvy je podobny, nebo proto, ze se artifakt objevil na kratkou dobu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cize vizualne stratovy, akurat s minimalnym rozdielom. Cim sa dostavame k tomu, ze je to loz...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zes to blbe pochopil jeste neznamena, ze to je lez.. (: vizualne bezztratovy znamena, ze ve ''slepym'' testu nepoznas rozdil.. fakt neznamena, ze datovej rozdil musi znamenat vizualni rozdil.. honit se za datove bezztratovym obrazem je hovadina.. elektronika dnesnich displeju prechroustava obraz do uplne jiny datovy podoby, nez kterou dostava, aby vysledek vypadal tak jak uzivatel ceka..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, sexy teoria. Takze mi chces tvrdit, ze nemoze nastat situacia, kedy si vedla seba pauznem totozny snimok a porovnanim poznam, ze jeden z nich je komprimovany? A este sa spytam, odkedy je pravoplatne posudzovat BEZstratovu komprimaciu iba ocami? Ten "slepy test" to je tvoj napad, alebo to vzislo ako pravidlo zo stejnej staje, ako ten logicky nezmysel "vizualne bezstratovy"? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vizualne bezztratovy je znamy pojem, kdyz se pohybujete v oblasti videa, coz podle vasi reakce asi nebude. Priklady dalsich kodeku, ktere o sobe rikaj visually lossless (at uz primo v PR vyrobce, nebo bez nej):
- TICO (IntoPix, JPEG XR) - odvozen od DiracPro, 1D wavelet
- RedCode (RED digital camera company, *.R3D) - zalozen na jpeg2000, 2D wavelet
- JPEG2000 (ale definuje i rezim mathematically losless)
- 3:1 / 4:1 compressed DNG (Blackmagic Design, *.DNG) - zalozen na Jpeg Extended profile
- DiracPro
- Canon RAW light

Tedy vesmes vsechny kodeky urceny pro zaznam "raw" videa (at uz Bayer, nebo YUV) v 12 a vice bitech na kanal. Ono totiz nez se z toho vyrobi distribucnich 8 ci 10 bit, tak nejaka ztrata je v primarnich zdrojich nepostrehnutelna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je asi jako u MP3, nekomprimovaný bitrate CD audia jen 1411 kbps, 5:1 by bylo 280 kbps. Někteří nechtějí slyšet ani 320 kbps MP3, jiní zas neslyší žádný rozdíl mezi ním a originálem, ale ztrátové to je.

Bezztrátový normálně znamená, že se dá plně rekonstruovat původní signál, tedy data před kompresí a to tady nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dik za nadhodenie na smec. Odkedy sa MP3 nazyva "zvukovo bezstratova kompresia"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nadhození a smeč? To si děláte srandu - pane, neumíte číst - resp. čtete správně, jen dochází ke slušné ztrátě dat - asi vlivem komprese :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale alespon chape vyznam tech slov a nesnazi se ohnout jejich vyznam (ale chapu ze je to od VESA typicky priklad reklamstiny)...jakmile je neco bez ztraty tak neexistuje zadny jiny vyklad pokud je to jinak nez uvadi clanek tak je to lziva informace ... ano davat MP3 jako priklad je trochu mimo kdyz je primarne koncipovat jako ztratovy typ komprese

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Diky. Takmer som uz stratil vieru v ludstvo.. :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu proc se ho zastavas, kdyz to proste nezvladl. Proste je tu popularni mi nadavat a prehledl jedno sluvko, v podstate detail, pointa byla me osocit a to se skoro povedlo. :-)

Podivej dam jiny priklad, z klasickeho analog filmu se dneska delaji remastry pouzitelne nekde do 2K a nekde do 4K, zalezi od kvality toho analogu. Pritom v dobe vzniku toho analogu se promitalo na nejake SD rozliseni a vubec tak kvalita nebyla potreba. Jenze tehda jeste nebyl nikdo tak "chytrej", aby rekl ze to vizualne staci a diky tomu se drzela (ne vzdy) ta kvalita a dnes muzeme mit ty remastry.

Jiste, tenhle pripad je trochu jinej, protoze jde o jednorazovej prijem obrazu, jenze je taky pravda, ze kazdej z nas je jinej a rict, ze je to vizualne neztratovy, to by taky meli rict kdo a za jakych parametru to testoval a jestli ty parametry byly takovy, ze to vizualne nepozna nikdo na svete nebo jestli to je JAKO OBVYKLE tak, ze pro prumerneho divaka tam vizualne neni poznat rozdil.

Takze nakonec jsme zpet tam, kde jsme zacali, ja si koupim nejakou super nabusenou 4K potazmo 8K televizi, projektor, proste prijimac a nejakej jouda mi zmrvi obraz, pri prenosu do obrazovky tak, ze to ja i nejaky dalsi neprumerni neprumerovani divaci pozname? To je vazne OK?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsi trochu mimo ohledne kvality analogu primarne se vyrabelo v pomerne vysoke kvalite kvuli kinoprojekci nasledna degradace na tzv. SD TV vysilanim apod. je neco jineho....prave diky vysoke kvalite analogoveho originalu neni zas takovy problem udelat i kvalitni digitalni kopii ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„ja si koupim nejakou super nabusenou 4K potazmo 8K televizi, projektor, proste prijimac a nejakej jouda mi zmrvi obraz“

Můžu tě uklidnit. Vzhledem k tomu, že jakýkoli standardní obsah pro televizi je nejen ztrátově komprimovaný, ale ještě navíc barevně podvzorkovaný, je opravu nereálné čekat, že by na tom vizuálně bezztrátová komprese mohla cokoli pokazit. Navíc, jak už tu padlo někde výše, i když si do té televize či do toho monitoru budeš pouštět renderovaný obsah z počítače, tak elektronika displeje stejně do obrazu zasahuje, takže ani dnes nelze data těsně před převedením na světlo považovat za digitálně identická s tím, co vychází z počítače.

Vidím to asi tak, jako kdyby ti někdo na zahradu vypustil fekální vůz, do toho se vymočila sousedova kočka a ty sis šel stěžovat sousedovi na tu kočku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze misto aby se upozornovalo na to, ze nam elektronika displeje bezne mrvi obraz a u nekterych ty efekty ani nelze vypnout, tak se spokojime i s kazdou dalsi ztratou informace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty si sa uz uspokojil i s tou kopou fekalii i mocou kocky od suseda. K comu je tebe upozornovat na moc, ked nevidis ani prinos v 4k a HDR, pretoze mas fekalie pred ocami?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TLDR, sorac, ale skoncil som niekde v polovici. Tie sracky od teba sa mnohokrat nedaju ani citat a toto je ukazkovy priklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja citat viem, prave preto reagujem, ze sa jedna o logicky nezmysel. Ze nedokazem citat v marketingovej realite, za to sa Vam hlboko ospravedlnujem. Ocividne ma vsak silny vplyv a vyznam, ste toho krasnym dokazom. :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O tom to právě je, princip stejný, ale u mp3 se poctivě přiznává, že je komprese ztrátová, kdežto tady se to tají obratem vizuálně bezztrátový, což neznamená, že nedochází ke ztrátě obrazové informace, ale že je na první pohled nepozorovatelná. Stejně jako u toho mp3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.