Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VESA rozšířila DisplayPort 1.2 o podporu dlouhých aktivních kabelů

DisplayPort
Společnost VESA oznámila dostupnost rozšíření specifikace DisplayPort 1.2 o podporu aktivních kabelů. Ty umožňují prodloužit vzdálenost mezi zobrazovadlem a zdrojem obrazu až na pětinásobek standardní délky…

Specifikace návrhu včetně popisu je již k dispozici pro firmy, které by chtěly takové kabely vyrábět. VESA si od toho slibuje rozšíření používání DisplayPort rozhraní, na své by si tak mohli přijít třeba uživatelé domácího kina s nějakým tím HTPC, neboť kabel od HTPC k displeji by mohl být dlouhý i něco přes 30 metrů. Je asi jasné, že takový kabel bude pochopitelně o něco dražší.

Dlužno dodat, že „VESA si dala na čas“, shodou okolností totiž takové kabely již existují, akorát si je výrobci udělali tak nějak po svém. Jedním z nich je i Gennum ActiveConnect, který jsme vám ukazovali na konci roku 2008. Na druhou stranu s jejich sehnatelností to není nijak slavné. Možná chtěla VESA jen popíchnout ostatní, i když vytvořením rozšíření standardu DP 1.2 jim jen říká, co by měl takový kabel splňovat, vyloženě „návodem“ na vytvoření takového kabelu toto rozšíření není.

Gennum ActiveConnect DisplayPort
Gennum ActiveConnect DisplayPort – aktivní ~30m kabel

Docela by nás také zajímalo, jak se má aktivní prodloužení DP rádo s technologií Intel Thunderbolt, která zvládá přenášet DisplayPort 1.1 (tedy o něco pomalejší verzi DP).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VESA rozšířila DisplayPort 1.2 o podporu dlouhých aktivních kabelů

Čtvrtek, 23 Červen 2011 - 17:11 | Archvile | "Je asi jasné, že takový kabel bude...

Zobrazit diskusi