Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Veselé Vánoce přeje GNU Hurd 0.9, GNU Mach 1.8 a GNU MIG 1.8

Projekty GNU, vedle nichž i NetBSD či Solaris vypadají jak totální mainstream pro peroxidové blondýny, vyšly v poslední adventní neděli v nové verzi.

Abychom se trochu zorientovali, je možná vhodné si připomenout, oč jde. Typická linuxová distribuce, řekněme například Ubuntu, by se vlastně mělo - dle zástupců GNU - jmenovat nikoli Ubuntu Linux, ale Ubuntu GNU/Linux. Projekt GNU totiž vždy měl a dodnes má za cíl býti 100% otevřenou náhradou plnohodnotného operačního systému typu Unix. Proto GNU tvoří jak třeba sadu překladačů GCC, tak i projekty nahrazující jádro operačního systému.

Jenže vývoj tomu chtěl jinak a vlastní jádro OS (tedy kernel) GNU Hurd bylo už před mnoha lety v open-source světě de facto smeteno daleko úspěšnějším projektem jménem Linux. To ale neznamená, že GNU ve vývoji toho svého nepokračuje. Ostatně oproti Linuxu je zajímavý i architektonicky.

GNU Hurd je projekt nahrazující systémový kernel sadou maličkých serverů, které běží nad samotným mikrojádrem. Toto mikrojádro je další samostatný projekt jménem GNU Mach. A abyste to celé dali dohromady, potřebujete překládací nástroj GNU MIG. A ve všech těchto třech projektech přišel dostatek novinek a uplynul dostatek času od vydání předchozí verze, takže jsou zde verze nové.

GNU Hurd 0.9 mimo jiné umožňuje spouštět boot program i neprivilegovanému uživateli. Součástí je ethernetový multiplexem, který využívá knihovnu Berkeley Packet Filter a opravoval se obecně kód. GNU Mach 1.8 dostal přepracovanou správu paměti a lepší debugging / hlášení chyb. Částečná podpora ACPI byla odstraněna. V rámci GNU MIG 1.8 byla řešena pouze falešná hlášení chyb.

Tagy: 
GNU
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Veselé Vánoce přeje GNU Hurd 0.9, GNU Mach 1.8 a GNU MIG 1.8

Úterý, 20 Prosinec 2016 - 22:44 | HKMaly | Realtime paradoxne neni o rychlosti, je predevsim...
Úterý, 20 Prosinec 2016 - 11:25 | melkor | Svého času (to když jsem ještě dral školní lavice...
Pondělí, 19 Prosinec 2016 - 20:21 | HKMaly | GNU Hurd je zajimavy predevsim architektonicky....

Zobrazit diskusi