Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Většina Radeonů RX 6000 s praskajícím GPU pochází od jednoho prodejce

No to je dost! :D
Na Redditu(a konkurenčním webu) se zas rozjela diskuze že ten miner ty karty snad fakt myl vapkou.
Ne to fakt ne. Ty karty podle mě nikdy neběžely a v krabicích byly uchovány bohužel na špatném místě s vysokou vlhkostí nebo nízkou teplotou (nebo obojím), předpokládám nějaká plechová hala, která dokáže v zimě pěkně prochladnout. Je běžná praxe, že větší farmy mají grafiky do zálohy. Tyhle se nestihly dostat do akce a krypto šlo dolů. Odpovídá tomu jejich stav i fakt, že většina jich neměla porušenou ani záruční plombu. Takže byly super čisté, přesto nečištěné.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Promrznout může i v kamionu po cestě.

Sám jsem viděl padat paletu s monitorama.
Asi tak z pěti metrů. Pěkně naplocho.
Ty navrchu byli v pořádku. Ty vespod byli na kaši.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem měl brigádu ve skladu, konkrétně se řešila nedostupná, 4 metry vysoká hromada kočárků na kterých bylo "neklopit" a "křehké" tak, že ji šéf prostě chytl a shodil. Pak hold chodily reklamace na utržené kolečka a tak, neřešilo se.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pekna demence, dal bych mu to zaplatit!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to byla celkem kachna zprava od zacatku, ktera nedavala obecne moc smysl..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zmysel dáva v kontexte

Dell Dumps Intel Xeon Sapphire Rapids CPUs From 1S Server Stack in Favor of AMD’s Epyc Genoa
January 23, 2023

Dell has decided to evict Intel’s Xeon Scalable Processor family from its
!!!1S (single-socket) server portfolio!!!

and
!!!rely exclusively on AMD’s 4th Gen Epyc Genoa lineup !!

for the same.
https://www.hardwaretimes.com/dell-dumps-intel-xeon-sapphire-rapids-cpus...

To potrebovalo kompenzáciu z oboch strán, aby to nevyvolalo prílišný optimizmus voči AMD a prílišný pesimizmus voči Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dell??? Zamrzlo peklo....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

8 rokov práce "Forrest-a" a jeho kontaktov a kvalitné produkty (na server trhu potrebujete min 5 rokov mať lepší produkt a presvedčiť odberateľa, že ďalších najmenej 5 rokov nebude výrazne horší )

Forrest Norrod Joins AMD as Senior Vice President and General Manager of Enterprise, Embedded and Semi-Custom Business
SUNNYVALE, Calif.
10/27/2014

Norrod most recently was vice president and general manager of Dell’s server business, driving the business to market share leadership in several key geographies and markets.
https://www.amd.com/en/press-releases/forrest-norrod-2014oct27

Barclays positive on AMD and Qualcomm, downgrades Applied Materials
Mon, January 23, 2023
And the analysts also just doubling down this thesis in the marketplace that AMD will continue to take market share from an Intel
There, Intel is really not expected to be back in a leadership position on chips until 2025.
https://finance.yahoo.com/video/barclays-positive-amd-qualcomm-downgrade...

AMD's Earnings Will Be Great and Terrible All at Once
Jan 24, 2023 at 7:00AM
There's a lot of uncertainty because the two core businesses that comprise AMD, server chips and PC chips, are performing very differently. AMD is killing it in the data center, with its latest Genoa server chips trouncing Intel's (INTC -1.35%) best in terms of performance and efficiency.
In Tom's Hardware's review of a subset of Genoa chips, the tech site concluded that AMD's latest chips beat Intel across the board.
AMD has plenty of room to steal market share from Intel
https://www.fool.com/investing/2023/01/24/amds-earnings-will-be-great-an...

Intel may provide another earnings surprise for investors, analyst warns
Tue, January 24, 2023 at 12:16
Danely added that Intel is likely to aggressively cut costs in 2023 to regain credibility with Wall Street — a factor that has helped propel the stock up more than 13% so far in 2023. But investors may stay locked in on market share loss for Intel versus AMD and how it stands to shape sales for the year.
https://finance.yahoo.com/news/intel-may-provide-another-earnings-surpri...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to nějak nezapadá. Vlhké prostředí, já bych grafiku v nějaké nacucané krabici nepřebral. Spadlá paleta s naprasklými GPU,.. a to na tom uživatelé koukali na youtube a hráli hry? To mi taky nedává smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak by na tom hrali, teplotné zmeny by trhlinku postupne zväčšovali

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

prý na nich těžili

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi nemáte ani predstavu o trhlinách. Bežne sa robia na defekty v materiáli a únavové trhliny či už nosné konštrukcie, ich zvary, alebo lopatky rotorov, v leteckom priemysle pomocou ultrazvuku. Trhlinu fakt nemusí byť vidieť.
Ale trhlina je trhlina a v porovnaní s nanometrovými štruktúrami procesora je to kaňon. A v kontexte toho nie je možné, aby pri trhline ten procesor fungoval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otázka kde to bolo. Ak to bol substrát/interposer resp. niečo podobné v nejakej napájacej časti, tak to možné je, ak by to bolo v rámci čipletu, tak by GPU ani nenabehlo.

SW deaktiváciou poškodených častí sa vyrábajú slabšie modely na danom jadre

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak RX6000, ale všechny karty, co mi poslední dobou prošly rukama, byly usazené v masivním molitanovém nebo pěnovém rámu, chráněné ze všech stran. I při pádu krabice na zem by tak měly být solidně ochráněny před poškozením (pokud tedy nepadaly z žižkovského vysílače).
I kdyby pád opravdu způsobil praskliny jádra, zbývá zodpovědět další otázku: jak tedy mohlo GPU s prasklinami po nějakou dobu normálně fungovat?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Není prasklina, jako prasklina. Dovedu si představit, pokud se tou krabicí, fixovanou mezi jinými krabicemi, na paletě a tak dále, velkou rychlostí narazí do pevné překážky, tak ve výsledku na krabici nic vidět nebude. Ovšem uvnitř se ta docela těžká karta opře tišťákem do molitanu, polystyrenu a o další výplně a chladič to tam připlácne svojí vahou. Ty na omak měkké výstelky se stlačí a kde to konstrukce dovolí, tam zapruží tišťák. Tudíž ten čip prostě mohl dostat slušně naloženo, přesně, jak se píše v článku.
Prasklina je založená, ale zrodí se až po čase, po nějakém tom tepelném namáhání. To nemusí být hned, to se klidně může rozpadnou i za rok. Podobně jako únavový lom, v místě jinak naprosto nepatrné až nezjistitelné vady materiálu, nějaké opakovaně mechanicky namáhané součástky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Výplňová pěna není samospásná. Nepochybně odtlumí menší rázy, ale při větších se už projeví vlastní hmota karty (hlavně chladiče), která má po nárazu tendenci putovat dál původním směrem, a způsobí pnutí. Fyzika pořád funguje stejně. Teď je jen otázka, jestli se tohle skutečně stalo a jak se jim povedlo s tolika grafikama tak třísknout. Mohla to být i blbá souhra náhod, třeba náraz nebyl tak obří, ale trefil zrovna ten úplně nejnešťastnější úhel, kdy došlo k hromadnému poškození. Všechno jsou to spekulace, vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně velkou událost, tak doufám, že ve spolupráci s tím původcem poškozených karet budou příčinu vyšetřovat a sdělí výsledky. Každopádně je to zajímavá anomálie.

A jak mohly ještě fungovat? Poškození mohlo být, nicméně ne fatální. Ale jak čip teplotně pracuje, tak tyhle změny mohly dokonat dílo.

Nicméně se mohu mýlit, beztak jen spekuluji. No jsem zvědav na výsledek (jestli se jej dozvíme).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

presne tak. náraz v 35 km/h môže odtrhnúť akýkoľvek vnútorný orgán pokiaľ by ta energia pôsobila v ose pôsobenia. Našťastie drvivá väčšina nárazov býva v nejakých pohyboch kde sa tá sila tangenciálne rozloží.
Moja bývalka za socíku pracovala v Tesle Multiservis. V osemdesiatých rokoch bol nedostatok farebných tv takže sa dovážali aj Rubíny yo sovietského zväzu. Každý tv v sklade rozbalili, dvaja týpci zdvihli cca 30 kg opachu asi do 25 cm a pustili na podložku. Skúška stresom. To si fakt nevzmýšľam, videl som to na vlastné oči.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tebe utrhlo nejaký orgán. To by jazdci formule 1 po nárazoch asi neliezli sami z kokpitu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak se podívejte na nějaký dokument o konstrukci těch formulí. Z těch nárazových zón, zůstává při testech jen prach. VY budete asi automobilový specialista.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A pretekárom trhá orgány?
"náraz v 35 km/h môže odtrhnúť akýkoľvek vnútorný orgán pokiaľ by ta energia pôsobila v ose pôsobenia"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste odborné publikace na toto téma, matematiky se nebojte
https://dspace.vutbr.cz/bitstream/handle/11012/34025/final-thesis.pdf?se...
str. 113 - 115, jsou tam tabulky i s výsledky pro ruzné deformační zony.. Ale můžete si případovou studii spočítat sám.
Než tu budete reagovat v diskusi. Srovnávat formuli třeba se žigulíkem nelze. Formule je vysoce technicky pokročilé umělecké dílo. Stovky lidí se starají o vývoj, aby piloti ve zdraví /relativním/ přežili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy ste ako Babiš. Proste okecávate, ale vaše vyjadrenie, že v 35 km/h náraze trhá orgány vyvrátiť neviete.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je proto, že orgány trhá síla, a ta je jak známo úměrná zrychlení (F=ma).
Takže rozhodující je, jak rychle se ta počáteční rychlost zmenšuje.
Z hlediska vlastního trhání tam bude hrát ještě roli mez pružnosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

35km/h odpovídá pádu z výšky 4,7m to mi přijde docela dost a věřím že to může vést o odtržení některých orgánů... To je mimochodem výška ze které máte asi 50% šanci na smrtelný úraz, prakticky 100% pak ze 12m (ovšem jsou lidi co přežili pád z 10km).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U těch 10 km záleží hodně jak a kam dopadli. Pokud pád něco ztlumilo - koruny stromů a dopadli relativně do měkkého a na nakloněnou rovinu - čili když ta rychlost nebyla absorbována okamžitě, ale rozložena, teoreticky to možné je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je legrační:
Tab. č. 71 – Výpočet přetížení pro jednotlivé rychlosti a deformační
zóny, strana 117. Chápu, že zejména mladší generace je líná hledat i na Googlu. Sice Vás měli učit si informace vyhledávat a ne biflovat, ale školství evidentně selhalo na plné čáře..
Pomůžu Vám, Sloupec 1 deformační zéna 0,25m.. , přetížení 25G Takové přetížení je i ve ve frontální ose z větší části pro člověka těžce traumatizující až smrtelné. Větší část znaméná nad 50 procent případů.

A to tam máte tu deformační zonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mlžete s tám nesouhlasit, ale to je asi vše, co s tím můžete.

V zápisech z dorpavních nehod se pro takové úrazy používá označení "hezké mrtvoly".

Tělo nemusí být "na maděru", jak by řekl Dr.Voštěp. Vnitřní krvácení způsobené poškozením struktury orgánů bohatě stačí. Typickým příkladem jsou poranění sleziny.
Při středně těžkém máte šanci, že si to IZS všimne a stihnete to na sál včas.
Při závažném si to sice všimnou taky, ale už nestihnou dustat Vás na sál.
Nejzákeřnější je mírné poranění, které lze přehlédnout. Krvácení je mírné, krev se hromadí v obalu orgánu a na problém se přijde, až se ten tlakem protrhne. Klidně i za 2 dny. Pak Vám pomáhej anděl strážný.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podobně jako krvácení do mozku, tam to taky může trvat dny. Pak je chyba nejít na vyšetření, které to může odhalit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty jak Čaputová , meleš blbosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no odborník, auto nabúra v x rýchlosti....deformačné štruktúry pohltia značnú časť energie - na jazdca tým pádom ostáva menej. A nepísal som trhá orgány ale môže odtrhnúť - to značí nejaký konkrétny spoj - cievy, sval....a potom ti je aj nepotrhaná slezina na 3,14 ču ak ju odtrhneš od štruktúrz tela

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hezký :-D Ono se děly různé věci, nad kterými zůstával rozum stát. Dnes mi třeba přijde nepředstavitelné, že v Tesle si ze zahraničí dovezli Intel 8080, vzali jej pod brusku, a pak jej vrstvu po vrstvě obrousili a okopírovali do vlastní linky a prodávali jako MHB8080 (https://www.teslakatalog.cz/MHB8080A.html).

A s tím pouštěním na stůl, to nebyla výsada jen socialismu :-D Apple III se tak přehříval, že mu lezly čipy z patic a počítač přestával fungovat. Oficiální (!) postup nápravy přímo od Applu byl - zvedněte počítač nad stůl a pusťte jej prudce na podložku, aby čipy zapadly zpět. Umí si to dnes někdo představit? Nejde vám iPhone? Hoďte ho z jednoho metru na beton, čipy zapadnou a zase bude fungovat :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak popisujete to nedělala jen Tesla, i NDR a sověti. Ale někdy to nebyla prostá kopie. Kdo se zabýval elektronikou, ten věděl, že naše stabilizátory řady 78xx byly lepší a odolnější než originály. Takových součástek mohlo být víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opajcovávání konkurence jakmile se objeví něco nového je vcelku běžná věc. Dělají to všichni a kupodivu je to ke prospěchu pokroku. Jen je může být problém dneska s tunou patentů na kdejakou blbost. Svého času se v USA prodával klon Apple II který byl lepší než originál a stál mnohem méně. apple je žalovali ale prohráli, protože jedinou opravdu chráněnou věc, ROM s "biosem" a basicem si naprogramovali sami tak aby fungovala na venek stejně a nezkopírovali ji. Dokonce i symbol jabka ve znakové sadě nahradili vlastním. V socialistickém bloku byl problém s tím že oni dělali klony bohužel procesorů které v té době byly už za zenitem (nechci říct přímo zastaralé) a hlavně se nikdy nevyrábělo skutečně masově. Takhle se v socialistickém bloku vyráběly klony 8080 8088 6502 i z80....

Btw. tyto procesory jsou z let 1974 75 76 a 78. teslácký MHB8080A byl klon první verze intel 8080, bulharský CM630P klonem 6502, východoněmecký U880 klonem Z80 a sovětský K1810VM88 klonem 8088... A občas mohly být v daleko lepší kvalitě, například když šlo o verzi pro armádu (na MHB8080A byl třeba symbol zkřížených měčů a čip v kovovém pouzdře, provedení kontaktu pozlacené atd. :0)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Byly i starší kopie, třeba řezy řady Intel 3000 pro větší počítače. Oni by asi zkopírovali kde co, ale neměli to jak vyrobit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta kopie Apple, nebyl to Pineapple? Jinak ano, kopíruje se vždy a všude a dodnes, spíš je úsměvné, jak to bylo zjevné kopírování, tehdy často bez povolení původního výrobce, a ani se to nesnažili nijak zamaskovat.

Nebo dělali jiné hezké podvůdky. Třeba když začali vyrábět klony ZX Spectra u Didaktiku, Z80 měli klonovanou, to bylo v pohodě, problém byl ale v čipu ULA. Tak zavolali firmě Ferranti, která ho vyráběla, že tu dělají servis pro Spectra, a potřebují náhradní čipy na výměnu. Pravděpodobně žádali tak kontejner. A ty čipy jim poslali, ani se asi moc nedivili, že zrovna u nás je tolik závadných počítačů s vadným ULA čipem :-D Později jej tady obšlehli také a vyráběli po vlastní ose (nicméně nebyl úplně identický s originálem).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HW se kopíroval a kopíruje, ale v té době se běžně i ve firmách kopíroval i software a pokračovalo to i v devadesátkách. Některým to zůstalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Praskliny se v materiálu šíří.. Pri ilustraci si vzpoměňte na čelní sklo automobilu.. je to taky křemík a taky vícevrstvý..
Takže, jak to jednou načali a poškodili.. tak teplotní roztažnost během používání dílo zkázy dokonala..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, omyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejné je to u HDD , náraz z 50cm, bržděný 3cm pěny obalu překročí garanci dodavatele. /řád nižší stovkyG/
Spočítejte si to, je to 8 třída.. Já to počítal..pro reklamaci. Z 8 disků 3 nešly..mrtvé. a na obalo to moc nepoznáte, když s tím fláknou z auta na rampu.
Jednou mi česká zásilková služba poškodila a masivní hliníkovou krychli.. /Byla to težká backplate a na konstrukci výrobce nešetřil..
Pak se hledají záhady. Paskřivec ve skladu a je vymalováno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na těhle velkých prudkých plochých pádech je právě paradoxní to, že na obale se to nepozná, protože ta krabice tu zátěž tak rozloží po své ploše a přežije to často bez újmy, když to nepadne přímo na ní či bokem. Za to obsah dostane pěkné přetížení.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Uplně jednoduše těm Anštajnům spadla paleta z ještěrky. To uplně stačí.. A že na jedné paletě těch karet je. Nebo si shodili komín ve skladu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Paleta z ještěrky. To je hned.
Na krabicích se to nepozná. Těžký chladič podrtí jádro.
Komíny ve skladu se nedělaj kvůli bezpečnosti. Určitě ne ve skladu s IT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prasknuté GPU už u prodejce??
A jak tedy vysvětlíte že ten počítač nastartoval a nějakou dobu fungoval.

Stejně tak je nesmysl aby ten křemík praskl vlivem teplotního šoku a pak by to několik hodin běželo,
když by někdo nastartoval počítač s čerstvě usazenou grafikou která několik hodin ležela v mrazu v dodávce přepravce, to by to GPU prasklo hned nebo krátce po startu a nečekal by až se grafika prohřeje a aklimatizují po několika hodinách

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte důkaz? To je jen tvrzení toho technika, že ty karty fungovaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A jak tedy vysvětlíte, že ten počítač nastartoval a nějakou dobu fungoval?"

K dotazu se přidávám. Ani po údajném pádu krabic na plocho a poškození karty, ani po skladování v mrazu a vlhku by ta karta jednoduše nenastartovala! Vymyslete něco lepšího!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jste nikdy neviděl prasklé čelní sklo od mikrotrhliny na samotném jeho okraji..
A jako vždy co takhle k tématu zadat heslo do googlu? česko je země inženýrů a odborných pojednání na téma šíření mikrotrhlin v materiálech je na webu tuna.
https://www.google.cz/search?q=%C5%A1%C3%AD%C5%99en%C3%AD+mikrotrhlin+v+...

Aaa já zapoměl bude zase flame..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mikrotrhliny jsou prevít, nicméně jednak čipu je jedno jestli je to velká trhlina nebo mikrotrhlina jakmile zasáhne do jádra tak konec. Představa že několik desítek grafik mělo mikrotrhlinku někde na kraji, která se pak pomalinku šířila se mi moc nezdá...
A pořád mi neštymuje to, že v tom videu na netu se nemluví o trhlinách na několika desítkách karet, ale jen na té jedné co ji dotyčný ukazoval ostatních 48 jen měly elektricky komplet probité jádro (zkrat). Navíc zrovna trhlina by ke komplet zkratu neměla vést...
To že většina z těch karet byla z jednoho zdroje taky klidně může znamenat že je tam nějaký jedinec třeba zničil a to úmyslně či neúmyslně, když je například z nějakého důvodu rozebíral. To tvrzení autora videa, že karty byly nerozebírané se mi nezdá jako spolehlivé, pokud tam člověk nedá jinou pastu tak jak to hodlá poznat? U úmyslného by dávalo smysl zničení kvůli klesající ceně a reklamaci typu vraťe prachy, tam stačí pustit 12v do GPU....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A nebolo to nahodou tak, ze to bola zla varka, ktora nemala opustit fabriku, kedze bola cryptohorucka... niekto zohnal za dobru cenu, predal a ten co kupil zisitl, co kupil... a tak nakoniec to niekto vytiahol a medializoval s inym pribehom?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Při vší úctě, k čemu je tento článek? Už v tom předchozím bylo napsané totéž, tady je to jen "zůženo", nicméně jasné vysvětlení není zde ani v článku minulém. Jedná se o snahu o to, aby převážila kvantita nad kvalitou?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem už očekával nějaké rozuzlení. Ale zase tak tu máme novou informaci, že ty karty pravděpodobně pocházely z jednoho místa. Taková detektivka na pokračování. Aspoň si tu budeme moct trochu zaspekulovat a uvidíme, kdo se jak trefil. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je konečná. Mechanické poškození a kecy okolo jen jako omáčka. AMD to mohlo poškodit jen u jedinců, kteří uvěří všemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě s tím někdo šlehl po cestě do servisu / reklamaci. S tím se moc slušně nezachází, když už to nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu potvrdit. Přepravní služby se s tím nemažou. Klidně hodí bednu z korby auta na zem z metrové výšky. Kdybych to neviděl na vlastní oči, neuvěřím. A tento týden mi přišla zásilka na Balíkovnu. Obsah byl téměř na šrot, jako kdyby někdo zásilku položil na zem a přejel kolem motorovéhé vozidla. Většina CF karet (8 z deseti) přežila jen díky tomu, že byly v plastových krabičkách. Krabičky byly na padrť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klasika, to je bohužel standard. Sám jsem na vlastní oči už víckrát viděl, že při hledání mého balíku doslova odhodili ten, který jim stál v cestě k němu. V mnoha v těch případech bylo vidět samolepku "křehké" na letícím balíku. Od té doby jsem přestal dávat příplatek za "křehké" dodání, zjevně je zcela zbytečný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jako kdyby někdo zásilku položil na zem a přejel kolem motorovéhé vozidla"
:0)) takhle mi doručili balení masti v pixle co nerošlápnete jak je tuhá. Oni to zvládli. Na tom obalu byla krásně obtisknutá pneumatika té dodávky kterou to přejeli tam i zpět...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No už dělám s elektronikou nějakej pátek. Vlhkost by dávala smysl. U nás ve firmě měníme bga každou chvíli a občas přijdou čipy který byly evidentně ve vlhku a ještě před dosažením pájecí teploty se křemík roztrhne. Jediná možnost je je vysušit spolu s pytliky silikagelu. (minimálně tyden až 14 dní)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.