Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VIA uvádí Mobile-ITX desku: 6×6 cm

VIA Mobile-ITX deska
Společnost VIA se asi v miniaturizaci nezastaví před ničím a žádné limity jí nejsou svaté. Faktem však je, že od jistých mezí se skutečně nedá o takové desce hovořit o jako samostatně životaschopné (je vždycky potřeba nějaká bižuterie kolem) a nejinak je tomu i v případě Mobile-ITX formátu, kde má deska pouhých 6×6 cm. Na té by bez okolního hardwaru nedrželo ani chlazení…

VIA Mobile-ITX deska

VIA Mobile-ITX deska
VIA Mobile-ITX deska zespodu

Asi se tedy ptáte, nač je tato miniaturizace dobrá, když stejně musí být kolem další deska. Je to podobné, jako je jedno, jak malý je procesor a kolik toho v sobě integruje, stejně jej musíte vložit do socketu na základní desce. VIA už to pojímá skutečně tak, že základní deska se vším všudy, tedy procesor, paměť, čipset s grafikou, se stávají jakýmsi stavebním prvkem modulárních systémů, kde koncový přístroj je poskládán z určitých částí a jednou z nich je tento „Computer-on-module“, který se dá v případě potřeby vyměňovat jako celek.

VIA Mobile-ITX + Daughterboard

VIA Mobile-ITX + Carrier board

Referenční návrh je postaven na čipsetu VIA VX820 (podle všeho zmenšenina VIA VX800, tedy především co do substrátu, na němž je přidělán samotný křemíkový čip, proto to v tomto měřítku působí tak, že je ten čip poněkud větší, klasický VX800 má přes 3 cm délku hrany, VX820 pouze 2,1 cm). Integrovaná grafika je VIA Chrome9 HC3 (tedy totéž, co má VX800), jednokanálový paměťový řadič obsluhuje čtyři DDR2 paměťové čipy (přímo na desce), podle toho, co se píše v materiálech VIA, to vypadá jen na 512 MB (a z toho si kus bere grafika). Další detaily ve specifikaci popisuje tabulka níže:

Specifikace VIA Mobile-ITX referenční desky

Čistě pro zajímavost: rozměry čipsetu jsme už zmínili, 21×21 mm, rozměr procesor také doznal zmenšení, křemík je na destičce velké jen 11×11 mm (VIA tomuto provedení říká „MobileBGA“). S okolím se deska spojuje pomocí dvou 120pinových konektorů. Neméně zajímavá je i celková spotřeba: v klidu je to 8 W, v zátěži (3DMark 2003) 12 W.

VIA Mobile-ITX deska - mechanické vlastnosti - nákres

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIA uvádí Mobile-ITX desku: 6×6 cm

Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 21:00 | Anonym | zajmave by bylo nejaky x86 kompatabilni kapesni...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 15:14 | Artthur | >>WIFT: >>>...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 14:15 | Anonym | To aj potrebuje nejake seriozne chladenie? Inak...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2009 - 13:45 | gl_st0rm | Kdyby ve VIA misto vymejsleni modulu pro tyto...

Zobrazit diskusi