Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Více k Intel DG1: Výkon, nastavení dema a samostatná PCIe karta

Karta vypadá sympaticky. Z obrázku ve skříni je zřetelný poměrně nízký hliníkový profil, který zakrývá asi celou plochu PCB. Z jiných fotek je patrné, že se jedná pouze o PCIe 8x https://hothardware.com/photo-gallery/Article/2936?image=big_intel-dg1-g... , kde jsou také vidět jen dva dráty k větráku, čili asi žádná regulace otáček.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

však je to jen dev kit pro vývojáře:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, jen jsem uvedl pár drobností, které nemusí být na první pohled zřejmé. Třeba o tom PCIe 8x se nikde moc nepíše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no, gratulujem, intel ma grafiku na halflife 2 :D
uvidime ako bude vyzerat a ako bude nacenena.
osobne nehravam, a ked tak vacsinou rpg a starsie hry (Doom3, Shadowrun, BG, Zaklinac 1,2, Deus ex 1, Planescape, Grimrock) ale hlavne potrebujem openCL, pre pracu. a teraz mam nvidia GF 710 1GB za 23€ co mi staci, ale uz pri velkych fotkach sa v Corel Aftershot trochu zadychava.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představ kdyby to mělo 8 GB paměť, umelo to 10 bit s HDR, mělo to propustnost 200 GB/s a stalo to 2000 CZK... Do DTP ideální karta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel je větší svině než nvidia, takže začne vytlačování nejlevnějších nvidií - v tomto směru je to v pořádku (jedna svině vytlačuje druhou svini). Trochu se to ale dotkne i AMD, ale jen trochu, protože prodeje jejich nejlevnějších karet jsou v noteboocích malé a bez problémů je nahradí novými APU.

Nvidia by měla začít makat na vlastním APU pro notebooky/tablety, protože její oblast působení se zmenšuje a zisky z dedikovaných grafik nebudou růst donekonečna..Tlak Intelu zničil spoustu firem a málem zničil AMD - nvidia nebude vyjímkou. Tahle karta je jen první krok co bude dál laděn.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli Intel dokaze konkurovat proti GT710, to myslim je NVidii vcelku jedno a trh v tomto segmentu se NVidii smrskava neustale, protoze nejen AMD uz ma APU pro notebooky ale uz pred lety zacal do svych procesoru integrovat GPU i Intel a tudiz NVidii neherni lowend temer odpadl. Presto NVidia stale v lowendu neco ma a prodava, tudiz dokud bude NVidii konkurovat Intel v lowendu a AMD v mainstreamu, tak asi stale v NVidii se situaci velka spokojenost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

První krok, on i ten mainstream zvládne. Intel bude cílit i na profi aplikace kde má silnou pozici v CPU a kde není tlak na neustálý a otravný vývoj pro herní odpad nedodržující standardy. První kroky už udělal s iGPU. Tam jsou zisky lowendu větší než zisky u herních karet za 12 litrů, kterých se beztak prodá minimum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak pise Jack FX, CPU v podani NVidie je maximalne sen. x86 CPU mit NVidia nemuze, patenty jsou rozdeleny 50% na 50% u Intelu (predevsim x86) a AMD (predevsim x86-64 nebo-li AMD64), obe firmy je sdili a s nikym jinym je sdilet nebudou.

NVidia mohla a mela jit tvrde do ARM, coz se ji v nejake mire podarilo, ale spis ve specifickych ulohach. V mobilnim segmentu odkud se mohla vysvihnout vys, bohuzel tvrde pohorela.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- může, ale nesmí bez patřičné dohody ;) (nebo se může vrhnout na nějakou otevřenou architekturu, ale to by zamrzlo peklo :D )
- hodně patentů už vypršelo a to platí i o ARMu (základ by byl) navíc bych spíš řešil aktuální x86-64 rozšíření, které je ještě chráněné, protože x86 dělalo dost výrobců (díky tomu se i AMD vyšvihlo) >>. btw zapoměl jsi na VIA a jeho joint venture se Zhaoxin a taky to samé udělalo AMD jinými výrobci ;) >. pořípadě se NV může vrhnout na ARM, který je rozšířený a "emulovat" x86 nebo to udělat cestou jako Rusáci (Elbrus) >> kdyby udělala NV pořádné čipy, tak jim výrobci konzolí, mobilních zařízení apod, utrhnou ruce >> nebo i ten Apple by mohl od nich něco koupit :) (očividně je konkurence příliš úspěšná a oni se musí o to víc snažit, aby se udrželi na trhu, protože stačí pár špatných let a dopadnou hůř jak AMD, které to zachraňovalo buď grafikami nebo CPU a i tak se točili v červených číslech)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ale furt plati, ze x86-64 NVidia neda a nic jineho nema v teto souvislosti smysl. ARM by sice mozne bylo a nakonec NVidia ma takto postaveny Nintendo Switch, pokud se nemylim. Tudiz zjevne ta moznost tady je, ale NVidia nema zadnou zakazku krome Nintenda, kde by to mohla uplatnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potvrdzujem, že Zhaoxin (samozrejme pôvodné IP je S3G) bude mať tak iGPU DirectX 12 v 7nm SoC KX-7000 Series ako aj samostatné dGPU DirectX 12 zrejme len low-end max najnižší mainstream (možno prekvapia tak ako s novou x86/x86-64 microarchitektúrou CNS od Centaur Technology 8-32 CPU jadier pre KH-40000 Series v dvoch socketoch tj. max 64 jadier a budú sa chcieť aj s GPU posunúť ešte vyššie).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde NVidia vezme CPU do toho APU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM. Tím se jí i pořádně otevře svět linuxu. A ne, aplikace problém nejsou. minimálně do začátku. Např. drtivá většina paří AAA hry až pár let po vydání nebo vůbec. Podle teorie "investice do linuxu nemají smysl, protože chybí ekosystém" by neměl úspěch ani Android.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudes to chtit slyset, ale je to fakt nesmysl. Hraci neprechazeji na linux ani kdyz maji moznost na x86 a zustavaji na Windows, tudiz sance, ze by prechazeli na linux a ARM, je temer nulova.

Ze par lidi pouziva i Android na hry to fakt nic nezmeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Ze par lidi pouziva i Android na hry to fakt nic nezmeni."

Garantuji ti, že těch tvých „pár" lidí představuje o min. dva řády vyšší počet, než kolik je hráčů disponujících výkonem minimálně na úrovni jakoby slabé (pro nadšence) RX 560 4GB. Kdyby nvidia linux víc podpořila, tak by hráči přecházeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano na mobilních zařízeních. Ale kolik lidí má android jako systém na desktopu a kolik AAA her si na tom zahraje?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že AAA hry nejsou potřeba a dokonce jsou ze začátku nežádoucí - vzhledem k menšímu výkonu APU. Většina stejně paří BBB hry jako WoT a to není neřešitelný problém, protože už to na linuxu běhalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, taky hraju na Androidu AirHockey, Defense Tower a par dalsich podobnych blbosti, ktere mi krati cestu do prace. Jenze pak prijdu domu a chci poradne nabusenej herni pocitac se spickovym procesorem se skvelym vykonem nejmenovaneho vyrobce a k tomu nabusenou grafiku NVidia, abych mohl hrat AAA hry a rozhodne nemam zajem o WoT (nic proti te hre).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. Mám Mac Pro a přestože hodně her (hlavně novinky) jsou i pro Mac OS, přesto všechno mám hry na classic pc s mnohem nižším výkonem, ale s Windows. Hodně her her co mám na gogu i steam podporujei linux nebo mac os, ale prostě Windows je Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. Mám Mac Pro a přestože hodně her (hlavně novinky) jsou i pro Mac OS, přesto všechno mám hry na classic pc s mnohem nižším výkonem, ale s Windows. Hodně her her co mám na gogu i steam podporujei linux nebo mac os, ale prostě Windows je Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měli v NV investovat miliardy dolarů a několik let vývoje do něčeho co dopadne kdoví jak jen proto aby neztratili market share na trhu s low endem ze kterého jsou jen drobné, takže návratnost investice v nedohlednu, pokud vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože už něco do ARM CPU investovala a potenciál tohoto kroku rozhodně nekončí v notebookovém lowendu, ale využilo by se to v HPC-serverech a časem i workstationech a herních PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bavíme se v kontextu že DG1 začíná být velkou konkurencí pro nejnižší mobilní verze grafik NV. Takže nějaké servery, workstation, herní PC? To s APU které má zažehnat hrozbu DG1? TO jsme někde naprosto jinde výkonem.

Aby to NV začala dělat, musela by se poustit do celého spektra produktů jak pro low end, tak i high end. Navíc jaký může být výsledek? V ARM procesorech je pokud se nepletu daleko větší konkurence než v x86. Takže prosadit se, získat jméno na tom trhu bude dost těžké a drahé. Má NV vůbec takové prostředky, dokáže je od investorů získat? Chtějí vůbec investoři dělat něco tak nejistého?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z malého výkonu se odvozuje velký - např. z jednoho jádra dostaneš 32 jader. Nejtěžší je vyvinout to jedno jádro a to „vynásobení" je už mnohem jednodušší.

Nejisté je zůstávat jen u GPU, když největší konkurenti mají i CPU a v GPU se zlepšují. Licencování generických jader od ARM a vytvoření zajímavého APU je pro nvidii levné a reálné, ale ona zatím nechce jít tou těžší cestou, i když možná tužší, že je jediná perspektivní. Upřednostňuje krátkodobý zisk před dlouhodobým.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že nvidia už nějaké ty APU typu ARM + Geforce vyvinula a prodávala (sice s nízkou spotřebou, ale to je z hlediska zkušeností s produktem relativně jedno) a nebyly špatné, tak určitě ví, co obnáší vývoj a jaká je cílovka pro daný produkt. Jinak stále na tom pracují, mají ekosystém pro diskrétní ARM + diskrétní grafiky a vzhledem k předešlým zkušenostem by pro ně určitě nebyl problém splácnout dohromady APU. Pro to že to nedělají mají určitě důvod (kterým na 100% bude malá cílová skupina zákazníkú)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jisty jak to presne myslite. Ono navrhnout a vyrobit "x86" CPU (APU) urcite nebude sranda, ale uspesne jej prodavat je jeste daleko tezsi. NV by musela nejspis do toho nainvestovat hromady penez a pravdepodbne s ne uplne jistym vysledkem, vzhledem k tomu, ze ten trh ma jasne rozdeleni Intel s AMD a ani jeden nebude chtit na nej pustit tretiho jen tak.
Jinak ja si myslim to co Palomino, ze z dlouhodobeho hlediska je pravdepodobne, ze NV bude podily grafik v noteboocich ztracet. Jeden z duvodu bude i chybejici X86 platforma z jeji strany. AMD, pokud neco neprehlizim (nebo to nezvore), tak se bude snazit vytezit z comba APU 4xxx + mobilni Navi maximum, protoze jak APU tak GK vypadaji po dlouhe dobe na opravdu konkurencne schopne produkty a bude v tom pokracovat i v dalsich generacich. Je to jeji trumpf, ktery ma jak oproti Intelu, tak NV. Dalsi vec je, ze pokud Intel uspeje s DG1 a postupne prijde s dalsimi modely na podobne urovni jakou ma NV a Intel, tak nejvic to bude bolet NV. Jeji jedina moznost (krome toho ze to podmazne) je byt technicky aspon o jednu generaci pred AMD a Intelem, jinak bude postupne ztracet (v horizontu let) vic a vic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nešlo by třeba nastínit či porovnat tu grafiku s konkurenty ve smyslu je to výkonné velmi zhruba jako GTX1080Ti ! nebo jako 1030 či AMD 560?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo řečeno v minulém článku, integrovaná grafika APU Picasso dává v Destiny 2 30 FPS v 720p low ve standardních testech. DG1 běžela v 1080p low, ovšem v nenáročné scéně. Takže to asi bude trochu výkonnější než mobilní GeForce GT 1030, ale asi ne lepší než neořezaná desktopová GeForce GT 1030.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta nenáročná scéna... Ono které scény jsou v destiny náročné. I v tomhle místě to může být náročnější. Záleží co se na té scéně děje. Na druhou stranu v těch nízkých detailech těch serepetiček navíc mnoho nepřibude.

D2 v 720p běží na ULV Intel laptopech tak že jako nějaké emergency hraní to použitelné je, https://www.youtube.com/watch?v=ioAzaDcczX0 dá se tomu i snížit interní rozlišení a pak to poběží slušně i když už to bude vypadat spíš jak nějaké retro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to má tak stabilní framerate, tak jak chceš vyvěštit nějakej výkon, když by byl rozptyl někde mezi i740 až po iris pro? Nemá to smysl, navíc je to evidentně hodně alfa verze (minimálně drivery).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To asi nebude konkurencia pre AMD GPU s kófovým označením "bezrohé hovädo"

AMD totiž chystá 5 ks "tresky" alebo "hoväda" resp. GPU bez niečoho, ako meno hovorí pravdu

AMD chystá niečo nové

AMDGPU Linux Driver Adding Support For The AMD Pollock

on 9 January 2020 at 05:41 PM EST.

AMD "Pollock" is a new chip similar to Dali and looking like it may be used for some Ryzen embedded purposes. AMD Pollock was plumbed into the Linux driver yesterday and was the first time we've heard this codename.

...
The Pollock IDs added are 0x94, 0x95, 0xE9, 0xEA, and 0xEB
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Pollock-Linux-Dr...

pollock - treska (podst.jm.) g
pollock - bezrohý tur
http://slovnik.cz/

Tur domáci (iné názvy: hovädo,[1] v poľnohospodárstve pomnožne hovädzí dobytok, rožný statok, hovädzí statok či lichva)

Plemená hovädzieho dobytka delíme na šesť základných skupín:

4.skupina krátkohlavého dobytka (Brachycephalus)

5. skupina bezrohého dobytka (Akeratos) !

6. skupina priamorohého dobytka (Orthoceros)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Tur_dom%C3%A1ci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten pollock bude možno skôr Jackson Pollock.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: jen si tu něco odložím :) https://imgur.com/a/lFPbjUj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OT3: Ouch, to mi uteklo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak co no, každý nějak začínal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a uvnitř této kartičky je dieshrink i740 na 5 GHz ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.