Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Více o Intelu s AMD grafikou: 4 CPU jádra, 1536 stream-procesorů, výkon…

Jádro může být o chlup menší než poloviční třeba proto, že tam je jen jeden HBM a tedy je sběrnice "pouze" 1024bit narozdíl od Vegy kde je 2x1024bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I když...nemá náhodou Vega HBM zapojený v sérii(oproti Fiji)? Myslím že ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi mi něco uniká, ale jak vysvětluje zúžení sběrnice na polovinu zmenšení jádra na méně než polovinu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud je to Polaris s HBM, tak odstraněním GDDR5 řadiče by se přece místo ušetřilo , nebo ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Libor Míšek mluví o zúžení sběrnice ze dvou 1024bit HBM kanálů na jeden. Tedy srovnává s Vegou 10.

Oproti Polaris 10 a její 256bit bit GDDR5 sběrnici by se samozřejmě místo ušetřilo a ušetřilo by se ho hodně. Další spousta místa by se ušetřila redukcí 2304 SP na uváděných 1536 SP. Jenže rozměry čipu klesly oproti Polaris 10 jen minimálně.

P10 měří 238 mm². Pokud odečtu GDDR5 rozhraní a 12 CU, zbývá mi 171 mm². Pokud přičtu 1024bit HBM2 rozhraní, vyjde mi i po zaokrouhlení nahoru 183 mm². Tolik by měla měřit Polaris s 1536 stream-procesory a 1024bit HBM2 rozhraním.

Jenže čip na Intel procesoru má 218 mm². Takže to buď není klasická Polaris, nebo to je částečně deaktivované větší jádro. Můj osobní názor je ten, že to je buď částečně deaktivovaná Vega 11, nebo nanejvýš Vega, u které byly CU Vegy nahrazeny za CU Polaris, protože Intel v noteboocích nepotřebuje 2× FP16.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeste je tu moznost ze se bude komplet cely vyrabet na linkach intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě asi taky. To bude Polárka? Nedávala by větší smysl malá Vega s HBCC? Ale teď si matně vzpomínám, že Polárka by měla umět obě řešení. Jak DDR tak HBC...nebo to umí vega? Teď v tom mám teda úplnej maglajs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ď. Tak to pak jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky je docela možný že mainstreamová Vega má ořezaný CU například o podporu AI (FP16, int8, ...). Výrobu 12nm bych taky úplně nevylučoval, přeci jenom není úplně jistý kdy se začnou tyhle CPU prodávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může to dopadnou i jako Intel Atom SoFIA a Spredtrum. Buď z toho bude pouze kuriozita nebo třeba trhák :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave. Ja len dufam, ze ovladace si bude robit Intel sam a bude ich aj patricne aktualizovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze by si chcel update 2x rocne, ktory navyse nie je nejaky super a nikdy nic naviac neprida? :D

AMD je, co sa tyka grafickych driverov, uplne inde.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by som, aby to nebolo tak, ako to je bezne na notebookoch. Ovladac z AMD.com nefunguje a povie Ti, ze si mas stiahnut ovladac od vyrobcu notebooku. Vlezes na stranku vyrobcu a ejha, ovladac je stary 2 roky a vyrobca sa ani neuracil spravit ovladac na Windows 10.
To by som chcel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Často nefunguje ani s Intel grafikou generický driver Intelu, nejčastěji je to tím, že výrobci notebooků udělají nějaké vtipné modifikace BIOSu a i nějaké další a poté nefunguje generický driver.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nezapomenu na kamarádův notebook od HP. Koupil ho od známého za super cenu, na tu dobu nášláplá DV-7,jenže....přepínatelná grafika AMD/Intel, neustále problikávala a černala obrazovka a furt se to hádalo, aby to bylo ještě zajímavější, ten notes byl pro francouzký trh, takže si pak stáhnul Le Ovladače, dva roky staré a ty se pro změnu nechtěli nainstalovat, protože systém neviděl jednu nebo druhou grafiku :/ , nakonec to skončilo v opravně "jó pane, to nevidíme poprvé, odpálenej čip, co tam bylo za ovladače?" "francouzký pane, francouzký" "reballing 3500,-" "hmm...tak mi ho pošlete zpátky, to do toho nehodlám cpát"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> reballing 3500,- .... to do toho nehodlám cpát

to mas jeste dobry, tmavsi spoluobcane ti reknou "3500 ? jasne v pohode", posles to, dojde opraveno, zavolas jim, "coze, kolik, 3500 ? to ja neplatim, vole".... pripadne to posles, prijde za 3 dny "vy jste me o**bal, vzdyt ten cip nasel kamarad v bazaru za 30 dolaru".... jak napajkuje ten cip s 900 vyvody, to uz kamarad odbornik nerikal... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se někde děje? o.O

Každopádně pokud tě štvou ovladače, zkus Linux - stačí aktualizovat jádro a máš ovladače aktuální a bez práce (a open ovladače pro AMD jsou už mnohdy lepší, než ty uzavřené..)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tohle se deje. Mam high-endovy Sony VPCZ11Z9E (i7, 4x SSD v raidu, 13" FHD), ale je v tom NVIDIA® GeForce® GT 330M GPU, ktera neni podporovana oficialnim NVidia driverem - pri pokusu o instalaci to napise unsupported hardware. Takze jedina moznost je instalovat verzi ze stranek Sony (driver z 19.1.2010 - 8.16.11.8880) i kdyz NV nabizi o dost novejsi (342.01 z 14.12.2016)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy uz mate ale starsi kousek (grafika). Dneska si myslim, ze uz s tim problem asi nebyva. Drive to bylo temer pravidlo :))
Alespon podle sebe, kde jedu s 750M a 1050M v noteboocich a stahnete normalne ofiko ovladace z NV stranky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, deje sa to. Mozno sa to deje aj u NVidiackych GPU vs ovladace. Ale mne sa to este nestalo. Zato skoro vzdy, ked som reinstaloval nejaky zufaly notebook s AMD GPU, tak bol skoro vzdy tento problem. Oficialne ovladace nefunguju (bez modifikacie) a tie od vyrobcu boli vacsinou totalne zastarale.
Na linuxoch uz su v jadre dobre ovladace? Take, ze ked das hibernovat, tak to potom vies aj normalne zapnut a nespadne cely OS ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám Dell s AMD grafikou (ta s novějšími drivery několikrát změnila jméno :-)) a s ovladači AMD nemám problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno hibernaci nepoužívám (bootuje to tak rychle, že nemám důvod), takže nevím :) Ale když jsem to kdysi zkoušel, tak jsem žádný problém neměl (používám ještě 1. generaci GCN a tedy starší driver).

Obecně ale platí, že nové grafiky mají vynikající ovladač (amdgpu + RadeonSI kombinace) byť zatím mu chybí v mainline jádře věci jako FreeSync nebo HDMI Audio, či podpora Vegy - je to ale v zásadě hotové (a člověk si může nainstalovat custom kernel) a v kernelu 4.15 to bude už konečně součástí hlavní větve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Take, ze ked das hibernovat, tak to potom vies aj normalne zapnut a nespadne cely OS ?

hibernaci jsem pouzil asi tak 2krat v zivote, ale suspend s AMD grafikou pouzivam neustale uz roky. Az na par epizod kdysi, to funguje v naproste pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je proto, že sis koupil notebook s grafikou, která byla upravena pro konkrétního výrobce (přeborník v tomto jsou hovádka z HP).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus někdy Lenovo IdeaPad, oproti tomu jsou HP zlatí. I když samozřejmě záleží na konkrétním modelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo Lenovo jsou extra trida, k cinske kvalite dostanes zdarma cinsky crapware v biosu, pripadne specialni bios ktery odmitne spoustet jakekoliv jine nez posvecene instalacky (vcetne jinych verzi woken), a podobni lahudky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je problem vyrobce ... AMD ma u ovladacu politiku OPT-out :

To znamena ze podporuje vsechny krome tech co vyslovne reknou ze budou mit vlastni reseni/ nechcou primou podporu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napadá někoho proč by AMD dávala grafické čipy Intelu zrovna teď aby si vyrobila konkurenci pro ještě nevydané desktopové APU (Zen+Vega) procesory? Celá tahle akce a načasování se mi nějak nezdá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není konkurence. APU má max. 640 SP, tohle má až 1536 SP a samostatnou HBM sběrnici. Produkty, které se liší výkonem o více než dvojnásobek (a cenou jistě taky), si nekonkurují.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a prečo AMD nepríde s výkonnejším APU, ktorý má napr. 1536 SP?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Havrania skala/Krkavcia vyvysenina= Raven Ridge = Ryzen mobile ma spotrebu 15W, toto spotrebu 65W a 100W, takze toto je do DTR notebookov - notebooky, ktore pracuje 90% casu na siet, a maju 3,5kg a su prenosne le petoi, aby ste neprenasali 10 kg desktop a 2-3 kg vaziaci monitor..

A v podstate to vymyslkel Kaduri

Raja Koduri Joins Intel as Chief Architect to Drive Unified Vision across Cores and Visual Computing
Intel to Expand Strategy to Deliver High-End, Discrete Graphics Solutions

SANTA CLARA, Calif., Nov. 8, 2017 – Intel today announced the appointment of Raja Koduri as Intel chief architect, senior vice president of the newly formed Core and Visual Computing Group, and general manager of a new initiative to drive edge computing solutions. In this position, Koduri will expand Intel’s leading position in integrated graphics for the PC market with high-end discrete graphics solutions for a broad range of computing segments.

Koduri will officially start in his new role at Intel in early December.
https://newsroom.intel.com/news-releases/raja-koduri-joins-intel/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lebo tu je to o niecom inom.
APU je CPU spolu s grafikou v jednom cipe. Lenze tu bude APU intelu tak ako to dava stale a ku tomu pripoji externu grafiku.

Tu ide intelu o to ze doda svoje CPU tak ako doteraz. Ale namiesto toho aby sa ku tomu externe pripojila dalsia grafika tak ako doteraz v notebooku napriklad nejaka mobilna AMD alebo NVidia tak to intel uz rovno pripoji na jednu dosticku a tym ziska miesto a moze urobit tensi notebook ako su terajsie. Takze o tomto sa neuvazuje ako o APU alebo niecom podobnom ale ako o nahrade sucasneho riesenia intel APU + externa grafika.

Cize AMD tym ziska ze namiesto NVIDIA mobilnej grafiky sa preda AMD mobilna grafika aj ked pravdepodobne trochu lacnejsie ako ked sa predava na pripojenie externe. Ale kedze v notebookoch su prevazne nvidia grafiky tak AMD si na trhu tymto moze dost polepsit.

Takze cenu tohoto odhadujem dost podobnu ako keby ste teraz kupili intel CPU a ku tomu pridali este externu AMD grafiku. A kedze sa to predava ako spolu tak to moze byt o trochu lacnejsie.

Nieco take by som bral do notebooku. Ale lepsie by bolo Ryzen 8C/16T a ku tomuto takto pripojena AMD grafika. Ale kedze taky mobilny ryzen zatial nie je tak by stacilo to iste akurat z AMD APU a pripojena takato silnejsia grafika a fungovala by aj v crossfire aby sa usetrilo miesto tak ako sa o to snazi intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neverim, ze je to Polaris, souhlasim spis s no-Xem, ze by to mohla byt Vega 11.

Vysledky 3D Mark 11 - nizsi verze mirne nad GTX1050Ti (notebook) a vyssi verze mirne pod GTX1060(notebook), jsem spokojen.

Pokud se potvrdi vykon, tak se nesmirne tesim a doufam, ze to bude venku co nejdriv. Co me zajima nejvic je cena. Momentalne notebook s 1050Ti cca. 33K a 1060 cca. 37K. Preferuji NVidia, tudiz od tohohle bych si pral, aby to bylo v cene 30K za slabsi model a jednoznacne kupuju.

Jinak v clanku nevidim jednu zasadni vec, pamet HBM2 - KOLIK?

Wolfenstein 2 jasne ukazal, ze cokoli pod 4GB je nehratelne, tudiz herni grafiky je nutno uvazovat GTX1050Ti se 4GB a 1060 s 6GB, slabsi modely s polovicni pameti jsou k nicemu. Jednoznacne si teda predstavuju, ze tam bude 4GB HBM2.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nevím proč by to nutně musela být Vega 11 ? V Xbone X (scorpio) je taky Polaris GPU.... samo to může být i nějaký hybrid, to by nebylo u AMD poprvé. Viz čip u PS4 PRO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvuli HBM, neverim, ze AMD dodelavala do Polarisu podporu HBM.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak dodělávala ? Furry ji má taky a to je ještě starší čip než Polaris :-D U čipu na zakázku je možné (skoro) všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale proc, kdyz je Vega 11 za dverma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

třeba proto aby mělo AMD nějakou konkurenční výhodu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady se musím klonit k tomu, co píše Redmarx. S čipem pro konzole se to nedá moc srovnávat, těch se prodává obrovské množství. Kdežto tohle je téměř úzkoprofilový produkt. Pro AMD to nepředstavuje konkurenci, spíš příležitost, jak uživatelům, kteří kupují pouze notebooky s CPU Intel a AMD nevezmou z principu, prodat vlastní čip.

Podívej se na to ještě jinak. Proč by AMD měla ztrácet čas a finance navrhováním nového GPU, když může použít Vegu 11 a v případě potřeby v ovladačích její technologickou výbavu omezit na úroveň Polaris?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak AMD to neplatí, takže jim to může být fuk stejně jako u konzolí. Zároveň podle mě nikdo oficiálně nepotvrdil přtomnost HBM u Vegy 11 ( jestli takové info existuje, tak sem s ním ) Tím zároveň netvrdím že to nemůže být tak jak píšeš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych byl puntičkář, tak můžu říct, že ani Vega 11 nebyla oficiálně potvrzena, protože AMD nekomentuje nevydané produkty :-). Při vydání Vegy 10 ale Koduri řekl, že pro mobilní nasazení chystají i Vegu se 4 GB HBM2. Mně to jako potvrzení stačí.

Určitý nástin dává i informace, že AMD objednala pouzdření pro Vegu 11 u SPIL, což je jeden ze subjektů, který nabízí 2,5D pouzdření, což je podmínka pro kompletaci produktu s HBM:
https://www.spil.com.tw/technology/?u=3

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.anandtech.com/show/9886/amd-reveals-polaris-gpu-architecture/2

"First and foremost, Polaris will encompass both GDDR5 and High Bandwidth Memory (HBM) products. Where the line will be drawn has not been disclosed, but keeping in mind that HBM is still a newer technology, it’s reasonable to expect that we’ll only see HBM on higher-end parts. Meanwhile the rest of the Polaris lineup will continue to use GDDR5, something that is not surprising given the lesser bandwidth needs of lower-end parts and the greater cost sensitivity."

https://semiaccurate.com/forums/showthread.php?8371-WTF-Intel/page25

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pěkné, jenže nejde o tvrzení AMD, ale názory redaktorů (kteří nepochopili, že Polaris je mainstream produkt a stále čekali, že vyjde nějaká high-end verze, která nikdy nebyla v plánu). Dokonce tuším, odkud vítr vane. AMD při konferenčním hovoru při vydání Polaris uváděla GDDR5 a následně padl dotaz, jestli architektura podporuje i HBM - odpověď byla, že ano. Potvrzení toho, že architektura je kompatibilní s HBM řadičem ale nelze automaticky chápat jako potvrzení existence takového produktu - bohužel k tomuto chybnému výkladu docházelo.

Situace je jednoduchá, tohle je oficiální roadmapa:
https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2016/07/AMD-GPU-Architecture...

Je u Polaris napsáno „HBM2“? Ne.
Je u Vegy napsáno „GDDR5“? Ne.

HBM2 je uvdedno u Vegy, pouze u Vegy a pokud nebude podklad (ne tedy spekulace) k tomu, že by se na tom mělo něco změnit, nevidím důvod na základě starých chybných spekulací stavět další neopodstatněné spekulace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Projected roadmap, subject to change"

dokud nevyjde oficiální info, jsou spekulace všechno, včetně toho co tu píšeš ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je spekulovat na základě oficiálních podkladů, druhá věc je vytvářet spekulace na základě chybných a už několik měsíců vyvrácených domněnek. Mimo to, pracovat s oficiálním sdělením, tedy že AMD uvede Vegu se 4 GB HBM2, není spekulace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mimo to, pracovat s oficiálním sdělením, tedy že AMD uvede Vegu se 4 GB HBM2, není spekulace."

spekulace není to o těch 4GB HBM2, ale spekulace je tvrdit, že to bude právě Vega 11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Wolfenstein 2 jasne ukazal, ze cokoli pod 4GB je nehratelne"

Áno súhlas aj keď o technickom spracovaní Wolfa2 mám isté pochybnosti. Keď som to hral s Fergusom, hra šla úplne plynule a ani raz nespadla len občas drobný glič. Ale teraz keď hrám s Wyattom, hra pravidelne padá. Skúsim ešte úplnú pre-inštaláciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je sila. Koduri nastupuje do Intelu s planem na samostatne highend grafiky a konkurenci Vega od AMD. Jestli Koduri ty Vegy podelal zamerne, protoze uz v te dobe vedel, ze pujde do Intelu, tak to RTG muze polozit, uvidime jestli opravdu jde sam nebo ho budou nasledovat dalsi z RTG.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak předpoklad je, že to je po nějaké dohodě, mezi Intelem a AMD. Vegy podělané jsou jen v tom, že jsou nedodělané a přišly pozdě. Ovšem na to neměl Koduri zas moc vliv.
Než bude mít Intel svoji grafiku, uplyne pár let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel Véna a AMD Vega

Spolecny zavod Intelu a AMD na vyrobu grafik. Neco jako kdyz dela Toyota, Peugeot a Citroën auta v jedny fabrice. Cil je potopit NVidii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.