Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čistě videoherní torrentové portály rozhodně neměly v červnu "na růžích ustláno"

gazelle-games
Po hudbě a filmech přichází na řadu videohry... Tak by se dal shrnout boj držitelů copyrightu proti šíření nelegálního obsahu za měsíc červen. Na první pohled by se mohlo zdát, že se do popředí dostává jen boj proti warezu v oblasti hudby a filmů. Omyl.

V červnu ukončily svou činnost pod právním tlakem dva poměrně velké torrentové trackery, které se čistě orientovaly jen na videohry. Není přesně jasné, která průmyslová skupina za tímto stojí, ale šušká se, že by to mohla být Entertainment Software Association (ESA). Dřívější spekulace, že by za tímto tlakem mohlo stát EA Games se nepotvrdily.

Torrentový Tracker GazelleGames

Byl založen v roce 2010. Od svého startu stále rostl a stal se jedním z velkých privátních torrentových hráčů orientovaných výhradně na videohry. Měl tisíce členů a noví neustále přibývali. Majitelé v červnu vydali tiskovou zprávu, že končí kvůli tomu, že chtějí ochránit své zaměstnance a uživatele před problémy se zákonem. Majitelé taktéž ujistili členy, že veškeré jejich osobní informace, jako jsou IP adresy nebo emaily, budou smazány. Dále uvedli, že uzavření GazelleGames bude trvalé, takže případní členové budou muset hledat jinou alternativu.

gazelle

Torrentový Tracker UndergroundGamer

UndergroundGamer se specializoval převážně na retro hraní a nabízel ke sdílení převážně videohry staršího data, tedy již herní klasiku. Na rozdíl od GazelleGames si UndergroundGamer nechává otevřena zadní vrátka pro případný návrat, ale taktéž poznamenává, že veškerá nepodstatná data o členech byla smazána, aby tak byli ochráněni zaměstnanci a členové před případnými žalobami.

undergroundg

V zákulisí jsou již samozřejmě jednání k respawnu zaniklých komunit v nových BitTorrentových trackerech, jak se tomu často stává když ty velké "websajtny" skončí. Ostatní členové tak budou jednoduše pokračovat ve svém sdílení na jiných torrentových trackerech, které ještě prozatím zbyly ve hře.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čistě videoherní torrentové portály rozhodně neměly v červnu "na růžích ustláno"

Úterý, 2 Červenec 2013 - 19:48 | Shaq | njn, bohuzel nebydli v 郑州 Dik za vysvetleni...
Úterý, 2 Červenec 2013 - 08:53 | Behemot | CZtorrent je banda amatérů, napřed jim tam udělal...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 19:27 | Shaq | nevidim do toho, nejsem IT expert, ale TPB je pro...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 18:51 | Tomcat2 | Stejně tím nic nedocílí. Jaký byl humbuk kvůli...

Zobrazit diskusi