Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vize Intelu: rozdíl mezi stroji a lidmi se do roku 2050 minimalizuje

Dufam, ze sa podobnych vychytavok este dozijem. Napr. skiny pre mobily by boli fajn. Este lepsia by bola multi-levelova doprava, ala 5th element (doprava je momentalne asi najvacsia brzda civilizacie).

Ale najlepsie casy nastanu, az sa dohlavy zavedie drat :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... do hlavy sa zavedie bezdrat ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obaja sa mylite. Cele je to ovela jednoduchsie: Do roku 2050 ludstvo zblbne a zdegeneruje na uroven "umelej inteligencie" strojov - takze uz nepoznate, ci s Vami hovori zivy alebo umely dement. BTW: kolko z Vas uz pomaly zabuda pisat rukou a pocitat bez kalkulacky nieco zlozitejsie, ako (+,-,*)???

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten přenos energie dávno funguje, to totiž uměl Tesla před 100lety.
A elektricky tvarovatelná hmota taktéž existuje, zatím jsou to jednoduché tvary, např. pásky co se kroutí (demonstrace rybího ocasu a medůzy na jakési výstavě v japonsku).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, kdyby ta energie byla zadarmo... Jinak nevidím totiž efektivní posun mezi připojením veřejnýho kablíku a sezením na vyznačeným koridoru pro rezonátor (placeného koridoru abych se přesněji vyjádřil) a to nemluvím o tom, kolik toho schytá člověk, když se nedejbože nachomýtne do paprsku....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Julda: Mno existuje, Teslovi ty papíry s bezdrátovým přenosem el. energie shořely, co já vím. On je tu totiž jeden závažný problém a dím je indukce. Co takové dráty ve zdi, kolejnice nebo železné mosty?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky je problém, že ta vysílaná elektřina zákonitě půjde do všech směrů, ale absorbován jí bude jen zlomek, který zrovna proletí tím zařízením... Leda že by to fungovalo tak, že na obou stranách by byla elektroda a přenášelo se to výbojem (haha,).
Takže těžké ztráty, rušení elektromagnetickým zářením (ke všemu tomu dalšímu provozu, kterým éter zaneřáďujeme) a nějaké ty vlivy na lidské tělo. Doufám, že se to neprosadí, nebo to doktoři zakážou. Kabely jsou pro lidstvo až moc dobrý. Pitomci bi si pořád něco vymýšleli. Navíc to otvírá možnosti narušení. Bezdrátovej přenso do palice, to si může namontovat jenom tupoun.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

NOX: Nejlepší časy nastanou, až se zrealizuje teleportace ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asdf: Obavam sa ze si trafil klinec po hlavicke. Ja osobne som minule spozoroval ze mi mozog nejako matematicky makne. A co sa tyka pisania rukou - este ze na prednaskach si robim poznamky rucne a nie na notase. Ale aj keby cele ludstvo prestalo pisat rucne a na napisanie jednoduchej vety by potrebovalo klavesnicu tak aspon by to malo jednu vyhodu: vzdy by bol pisomny prejav citatelny :D

Co sa tyka toho prenosu energie na dialku tak je to sice zaujimave ale ako tu uz niektori ludia uviedli - strasne neefektivne. Jedine ze by sa do roku 2050 zacali hromadne vyuzivat fuzne jadrove elektrarne - to by cena energie klesla natolko ze by sme si kludne mohli odmontovat elektromeri. :o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Základní pravidlo předpovídání budoucnosti:
Vždy předpovídejte tak vzdálenou budoucnost abyste v té době už nebyli naživu. Věděl to Nostradamus a ví to i Justin Rattner.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna prvou vecou co uvidime, budu pokrok SW. Tak ako sa pise v spravicke, dnesne roboty nedokazu efektivne pracovat v tzv. enviroment. Nedokazu rozoznavat predmety.

Mozete SW naucit, ze tieto pixely v obraze, to je salka. Ale staci obraz pootocit, alebo zmenit farbu salky, prip. jej tvar a SW si neporadi.

Takze predpokladam (a dufam), ze SW v tejto oblasti silno pokroci. MS ma tusim uz dnes SW nafotky, ktory dokaze odlisit nocnu a dennu fotku. Maly krok, ale pozitivny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdar Rotavatore, a pak, nějaká auta, s Dobrými ElektroMotory, a hned, by jsme, mněli, vyřešený problém, docházející ROPy, to by, bylo, náhodou, docela, dobré, abych tak, řekl, prostě no!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tym dialkovym prenosom energie sa mylite, pojde o prenos na par desiatok centimetrov, priblizenie zariadenia sa bude detekovat az vtedy sa zapne. Nijake prilis velke jalove vysielanie do priestoru nehrozi.

Ide o to, ze si predstavte stol, podlozku a podobne, kam postavite notebook, alebo telefon a ten sa zacne nabijat. Nemusite riesit adaptery, rozdielne napatie, rozdielne vidlice a zasuvky v roznych krajinach. Ja si myslim, ze by to bol celkom prinos.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

NOX: Zmena barvy nebo pootoceni neni dneska uz takovy problem, se zmenou tvaru je to horsi a treba obecna deformace perspektivni projekci nebo hlavne treba castecne zakryti predmetu jsou zatim dost velky problem. Casem se to zlepsi, az bude k dispozici vetsi vypocetni vykon :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takove vize miluju.Vize se zatim naplnily jen Jules Verne.Bezdratove napajini. To je sice pekne a vime ze to fungovat muze a funguje, ale sem zvedavej jak se vyrobci dohodnou na vsech tech normach ktere by museli ctit.Pred cca 2 roky se vyrobci mobilu dohodli ze budou pouzivat vsichni stejne napajeci konektory a shodne hodnoty napeti atd aby se usetril material na vyrobu nabijecek, penize zakaznikum a zivotni prostredi, protize by se nabijecka nedavala ke kazdemu mobilu, ale doukupovala by se zvlast a lidi by mohli dal pouzivat nabijecku z vyslouzileho.
Takovato jednoducha vec a stejne se nic nestalo. proste neni vule. A jak chteji dohodnout a zprovoznit mezinarodni standardy bezdratoveho napajeni. Na to se teda tesim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Traduje se, že Tesla zničil svůj výzkum přenosu energie na větší vzdálenosti bezdrátově v okamžiku, kdy pochopil, že by to byla zbraň.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No už vidím jak přijdu domu, mikrovlnka mě uctivě pozdraví, lednička se poptá jak se mi dařilo, a pak když jí budu chtít otevřít a dát si sekanou k večeři, řekne "unknown system error" a bude vyřešíno :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> Divič:
A fritéza ti řekne "Jste si jist, že chcete fritovat hranolky, když v lednici žádné nemáte?" a nabídne ti "Ne" a "Storno" :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak. Fritéza ti řekne, že hranolky jsou nezdravý, takže si je budeš moct opéct jedině nad ohněm na zahradě. Pokud ovšem už v té době nebude kvůli čistému vzduchu zákaz zapalování ohňů a postbursíkova ekopolicie tě za rozdělání ohně nezavře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> O_o:
Ajeje, tady někdo nezná historii ;) V roce 2003 nás mělo potkat toto:
http://emur.org/texty/windoma.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> WIFT
Super, to jsem opravdu neznal. Jen doufám, že se něčeho takového nedožiju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

takze cim to je?... nestaci na to zatial vykon(hw), alebo nie su na to(naprogramovat sw) mozgy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nám Intel ukazuje pěknou budoucnost. Akorát mi připadá, že shrnul poznatky o kterých jsem už někde četl. Napadá mě pár otázek. Např. jak to bude do té doby s ropou (bude, nebude) a pak opravdu se budou lidi chtít tímhletím směrem vyvíjet?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A 2100 budeme běhat po marsu, počkat... neměli jsem už 2000 běhat po měsíci nebo tak něco?...
jinými slovy:
možná tak u intelu - ve vší úctě, nevím jestli by firma, co nedávno otřepala z boty kravské lejno jménem deep instruction pipeline - nebo jak se ta dnes už zapomenutá technologie jmenovala - měla zrovna věštit budoucnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel nazvlada ani predpovede svojich vyrobkov na 5 rokov dopredu.
Cca v roku 2002 predpovedal ze o 3-4 roky ( 2005 - 2006 ) budu procesory s taktom 7 - 10 GHz. Dnes vieme ze nedosiahol ani
4 GHz ( bez pretaktovania ).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší časy nastanou až se vrátíme na stromy, teprv pak budeme free...
Teď vážně, nechci se dožít dne, kdy mě nebo mým potomkům budou do těla instalovat implantáty, prý v zájmu bezpečnosti a sledovat tak cokoliv co dělám a na co myslím. Tohle už není Orwel, ale Nový světový řád, který tu chce (a podle mně k tomu spějem) nastolit hrstka mocipánů. Většina té moderní super truper mega hyper techniky mi začíná lézt krkem a to bohužel pracuji jako správce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David83: vývoj lidstva již dávno neurčují lidé, ale hrstka mocných, kteří věří, že jsou rasou nadlidí a určují osudy všech na této planetě...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedy >> manbearpig?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale hnus! Terminator: Future Shock...a to teda bude šok. No dufam, ze sa toho uz nedozijem..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomel jsem si na tohle:
http://www.isss.myto.cz/skola/story/ - Vzpoura mozku!
Hlavne kvuli te energii ze vzduchu. Nechci vypadat jako kverulant, ale fakt to trosku smrdi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fedor sorry ale mylis sa.
Je sice pravda ze predpoved na rychlost procesorov v GHz nevysla, ale uz davnejsie uviedli ze tadial cesta nevedie a zvolilo sa viac jadier.
skus si vypocitak kolko jadier je v sucasnosti v procesoroch a kludne to vynasob taktom a vyde ti vlastne to co by si dostal predtym myslene jednym jadrom ... .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě zas velké vize o ničem. S tou bezdrátovou energií se možná někdo dohodne, ale bude to kdyžtak vypadat tak, že to budeš muset dát na podložku 30x30cm a pak se možná něco bude dobíjet, takže se to nebude moc lišit od napájení, zbohatlíci to budou mít instalovaný na desce od stolu... Umělá inteligence ? Dovolte, abych se zasmál. Prostě na to není tlak ve společnosti. Mrkněte, kam se dostaly grafické karty za pár let své existence a kde je rozpoznávání řeči, které by mohlo být mnohonásobně užitečnější a na které už dávno máme výkon HW. A teď o které AI se mluví, která se vlastně vyvíjí a kterou někdo velký financuje ? Nikdo o to totiž nestojí, nikdo nechce mašinu, která by byla zodpovědná za nějaké rozhodnutí. Je to škoda, ale v době, které se dožiju nic takového nečekám.
Osobně bych to viděl (konečně!) na nasazování 3D, které je uměle bržděno filmovým průmyslem a které hodně zefektivní práci, + klasickou miniaturizaci a zvyšování výkonu a výhody z toho plynoucí. A jsem hodně zvědavej, jestli se to někam dotáhne s kvanotvýma PC, protože to by mohla být revoluce a problémy by se daly "umlátit" tupou hrubou silou a nemusely by se vymýšlet sáhodlouhé teorie, jak něco vlastně funguje. Nakonec 20nm už není tak daleko, pak to asi půjde hodně ztuha. Zajimavý by mohl být i rozsáhlý programovatelný HW, který by se dynamicky překonfigurovával do role pomocných akcelerátorů jak by postupoval v programu...
Jinak Orwell už tu je teď, každá vaše přístupová karta do práce s integrovaným RFID se dá velmi snadno přečíst a monitorovat tak, kde jste a kam jdete, každej váš mobil se dá snadno trackovat... takže nějakej čip v hlavě, heh, proč tak složitě ? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AI - u nas na fakulte bezi jiz druhym rokem neuronova sit, ktera je schopna velice dobre napodobit lidske mysleni - jen neni vypocetni vykon, takze takova "myslenka" trva treba i nekolik dni ... Vysledky jsou vsak prekvapive uspokojive. A dotazeni vykonu? To je otazka spise penez nez "techniky" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Peca  preco cip? Takym cipom Ta mozu aj "vypnut"..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ererrr : co to umí ? Podle mě na to, aby to zvládlo napodobit kreativní lidské myšlení bysme potřebovali mnohem lépe znát lidský mozek... přecejenom to není jenom kupa pospojovaných neuronů, ale 10^10 buněk propojených do komplexní sítě se zabudovanýma věcma o kterých se nám ani nezdá vypilované milionama let evoluce... To je důvod, proč si myslím, že AI v pravém slova smyslu tu nebude ani v roce 2050. Tím, že ji naučíme nějaký konkrétní problém z toho neuděléme AI (i když třeba na rozpoznávání obrazu to může být dobrý). Navíc zrovna v umělé inteligenci se za těch posledních 50 let moc nepokročilo, a pokud není software, je i sebelepší hw k ničemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mandarinka: Pitomci bi si pořád něco vymýšleli [sic] treba "resonant evanescent coupling", coz funguje ac to zni jak formulace z nejake crackpot theory viz http://www.mit.edu/~soljacic/wireless_power.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

PecaPospec: Co se tyce umele inteligence, tak dokazeme emulovat treba pet neuronu a naucit je resit nejakou ulohu, ale kdyz pak koukame na to jakym zpusobem to resi tak vime stejne kulove jako kdyz se koukneme na EEG. Takze pochopeni neni k vytvoreni AI nutne.

Rozpoznavani obrazu je takzvane AI-complete problem. To znamena, ze se vedci domnivaji, ze pokud ho skutecne vyresime mame AI hotovou. Samozrejme pokud ho skoro vyresime, neznamena to ze mame skoro hotovou AI. Totez porozumeni prirozenemu jazyku (neplest s rozpoznavanim reci, rozpoznat par rozkazu je jednoduche proti desifrovani sloziteho souveti).

Kvantove pocitace predevsim znamenaji sbohem kryptografie. Veskera nekvantova kryptografie bude kvantovym pocitacem snadno rozlustitelna.

A nejvetsi problem s 3D je ze vetsina lidi si stezuje ze je po delsim pouzivani 3D bryly boli hlava.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PecaPospec: uvadi se spis 10^11 neuronu, ale jde spis o to komplexni zasitovani (jeden neuron ma az 10000 spoju)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: kvantova kryptografie dnes znamena predevsim bezpecnou distribuci klice, na bezny one-time pad jsou ti kvantove pocitace k nicemu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsou na tom v současnosti vlastně kvantové počítače ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PecaPospec: stejne jako ta Schrödingerovic kocka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly >> som sice laik, ale k rozpoznavaniu obrazu (bezneho ludskeho 3D prostredia) IMO nie je dostupny HW.

Co som na touto temou halucinoval, tak takyto SW by musel pozostavat z obrovskej databazy predmetov. Problemom je ale cca, ze tato databaza by musela byt cela v ramke a musele by byt extremne efektivna (prehladanie celej databazy by muselo byt extremne rychle - radovo ms).

SW by totiz musel mat niekde ulozene, ze toto je salka, toto je vajce a to zo spodu zlava je tvoja ruka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PecaPospec: Ono rict co to umi a co ne by bylo na hodne dlouhy a odobrny clanek. Strucne by se dalo rici, ze samo o sobe urcit jak co to dela je prave diky radove nizke vykonnosti a casove narocnosti prakticky nemozne, ikdyz testovat se to tak nejak da a vysledky jsou prekvapive. Spis tim narazim na to, ze teorie, matematicka teorie a softwarova pripravenost pro ruzne neuronove site a jejich kombinace tu je a neni uplna pravda ze se nerozviji. Problem je ve vykonu - stale je to ale o nekolik radu, o tolik radu, ze se patrne drive narazi na hranice nynejsich technologii.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

videli jste co dovedou roboty v terminatorovi?
a videli jste co dovedou replikatori?
 
mam docela hruzu :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ládíku , předběhl jsi dobu ! :DDD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NWO uz prislo. Ted uz to nebude dlouho trvat a bude to co pise Jan ve zjeveni(a tyka se nas, tedy konce sveta). Bozi mlyny melou sice pomalu, ale uz konci... Nastesti. Uz se tesim. Co vy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dhdjdkvk> Hehe, jeste jste nevyhynuli? Hod si do YouTube Pat Condell a chvili sleduj, treba te to donuti zacit pouzivat mozek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dhdjdkvk : máš pravdu, pomalu domílají... pořád se totiž zjišťuje, že všechny svaný texty mají čím dál víc trhlin :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uz je to tu! UZ JE TO TU!
Do roku 2040 budu pocitace posielat prisbevky na youtube v style: "That was lame!!1!!" a este "get off yoo id10t!11!1!"
a do roku 2050 budu vysedavat v hospodach a kukat na HDHDHDtelku a vyrevovat: "Slovaaaan do tohoooooo!!!"

Ja sa tesim. Veeelmi! :D

Apropo, pamatate sa na slub z 1950 ze o 50 rokov budeme mat fuzne jadrove elektrarne? Este nie je jedina ktora vyrobi v priemere viac energie ako spotrebuje. Pamatate sa ako nam slubovali cestovanie do vesmiru? A to ze pracu budu robit stroje a my sa vsetci budeme flakat?

Ak chcete pocut smutnu pravdu: do roku 2050 to naozaj nema kto vsetko naprogramovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uz je to tu! UZ JE TO TU!
Do roku 2040 budu pocitace posielat prisbevky na youtube v style: "That was lame!!1!!" a este "get off yoo id10t!11!1!"
a do roku 2050 budu vysedavat v hospodach a kukat na HDHDHDtelku a vyrevovat: "Slovaaaan do tohoooooo!!!"

Ja sa tesim. Veeelmi! :D

Apropo, pamatate sa na slub z 1950 ze o 50 rokov budeme mat fuzne jadrove elektrarne? Este nie je jedina ktora vyrobi v priemere viac energie ako spotrebuje. Pamatate sa ako nam slubovali cestovanie do vesmiru? A to ze pracu budu robit stroje a my sa vsetci budeme flakat?

Ak chcete pocut smutnu pravdu: do roku 2050 to naozaj nema kto vsetko naprogramovat.

Umm, a este dodam, ze v roku 3002 uvidite Bendera stahovat na torrentoch roboporno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apropo: cely program ktory je identicky pre vsetky bunky - taky DNA operacny system ludskych buniek ma 3 miliardy baz. Tie tvoria asi 20-25 tisic genov (znakov), cize samostatnych podprogramov, utilit a systemovych volani a databazovych poloziek. Cely suborovy system aj s particioningom ma teda asi 20-25 tisic suborov. A teraz podstatna informacia. Tusim 99% genetickeho kodu bunky je zavadzaci kod, nieco ako uvodna frekvencia pri nahravani na ZX Spectre. Pri RLE kompresii by sa celych 3000 milionov baz scvrklo na dajme tomu na 10 megabajt pre zaznam v PC. Cize niekolko diskiet. Inymi slovami, tych 10 megabajtov aktivneho kodu ma IQ150 a vie citat noviny, napriklad. Chodi do kina a pise SMS. Nie je v ludskych silach vyrobit system ktory na 10 megabajt, alebo dajme pocitacom tisicnasobny naskok: vyrobit program ktory na 10 GIGAbajt bude mat jednu stotinu beznych ludskych schopnosti a zdatnosti. Vsak do dnesneho dna sme na 10GB spravili akurat tak Vindows Wista. Myslienka samocinnych a samoreplikacnych autonomnych bytosti je dnes este viac vzdialena ako pred prvou svetovou vojnou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.