Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vlastník Meyer Optik je v insolvenci, zaplacené nedodané objektivy už nedodá

V roce 2015 ohlásil známý německý výrobce optiky Meyer obnovení výroby a znovuvydání legendárních modelů. Kdo však nedostal předplacený objektiv dosud, už jej nejspíš neuvidí…

Meyer neměl problém sehnat prostředky. Například situaci v roce 2017 shrnul David následujícím výstižným nadpisem:

Zkrátka a dobře existuje nemalá skupina fotografů, které nebaví pouze optika, která se snaží přiblížit dokonalosti. Některé optické nedokonalosti totiž nejsou vždy na škodu, umocňují určitou atmosféru nebo vytvářejí zajímavý optický efekt, který není úplně jednoduché věrně replikovat. V případě objektivů Meyeru šlo navíc o kombinaci „žádoucích“ optických vad a absenci nežádoucích, které jsou vždy rušivé (chromatická aberace).

Meyer Somnium 85 Mm F 1

Novodobá historie Meyeru se rozjela v květnu 2015 a přes opravdu vysoké ceny zájem byl a společnosti se dařilo. Po resurekci vlastních legendárních optických návrhů došlo na optiku jiných firem a následoval vývoj vlastní nové optiky, která (by) ovšem měla charakter optiky historické. Asi by to fungovalo i dál, pokud by firma, do jejího vlastnictví Meyer spadá, nevyhlásila insolvenci.

Jde o společnost Net SE, která se krom Meyeru více či méně úspěšně pokusila oživit i značky jako Meyer Optik Görlitz, Emil Busch A.-G. Rathenau, Oprema Jena, C.P. Goerz, Ihagee Elbaflex nebo A. Schacht. Net SE je ovšem poměrně malá firma o patnácti lidech a začátkem letošního léta její chod poznamenala těžká autonehoda zakladatele a šéfa, kterým je Stefan Immes. zbývající zaměstnanci nedokázali jeho absenci vykompenzovat a v srpnu přišly první problémy. V září už bylo zřejmé, že je situace skutečně vážná a nyní se potvrdilo, že uživatelé, kteří předali společnosti prostředky přes KickStarter a nedostali dosud zboží, už neuvidí ani zboží, ani prostředky.

Net SE je v insolvenci a tím nejspíš po 3,5 roce končí novodobá historie značek jako Meyer Optik Görlitz nebo Goerz. Události vyvolaly pestré spektrum reakcí začínající „já jsem vám říkal, že je to podvod“ a končící „tak to dopadá, když všechny klíčové úlohy ve firmě dělá jeden člověk“.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Vlastník Meyer Optik je v insolvenci, zaplacené nedodané objektivy už nedodá

Středa, 31 Říjen 2018 - 22:49 | Sheldoniq | Počítám, že dotyčný majitel a ředitel musel byt v...
Středa, 31 Říjen 2018 - 12:14 | no-X | Ve firmě složené z 15 lidí je dost pravděpodobné...
Středa, 31 Říjen 2018 - 08:40 | Sheldoniq | Pokud máte produkt ,který se dobře prodává tak...

Zobrazit diskusi