Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Volby 2010: OSA a další správci (5/10)

Volby do Poslanecké sněmovny
Dnešní otázka je hodně zajímavá, odpovědi vypovídají o tom, jak moc strany a sdružení touží po transparentnosti a informovanosti občanů. Máme tu ale ještě jednu věc. Po uzávěrce (kterou jsme ještě posouvali a strany ještě jednou urgovali) nám ještě nějaké odpovědi dorazily. Sami se vyjádřete, zda máme být korektní a vystavovat jen odpovědi, které došly včas (a jak sami vidíte, velká část oslovených neměla žádný problém je zaslat včas), nebo bychom měli zamhouřit oči a dát možnost i těm opozdilcům (anketu uzavřeme zítra)?

2 LIB Liberálové.cz: Nemáme na ten to problém návrh řešení.

4 VV Věci veřejné: Strana zaslala jen jednu souhrnnou odpověď: V současné době ve svém programu problematiku autorského zákona neupravujeme. V legislativní oblasti je pro nás prioritou především zákazn tzv. přílepků k zákonům, schválení nového občanského zákoníku a rovněž očekávaných zákonů o obecném referendu a státní službě.

5 KONS Konzervativní strana: Otázka obsahuje silnou premisu, takže je spíš tvrzením než dotazem. Proto na ni nemůžeme odpovědět. Faktem však je, že účinná veřejnoprávní kontrola v této oblasti schází.

6 KSČM Komunistická strana Čech a Moravy:Vzhledem k tomu, že poplatky (např. za skladby) vybírá několik organizací je opravdu těžké dohledat, jak dochází k jejich rozdělování. Nicméně stát, když nařídil zákonem tyto částky vybírat, potom je i zodpovědný za kontrolu v této oblasti a je opravdu nejvyšší čas udělat v tomto smyslu změny.

9 ČSSD Česká strana sociálně demokratická: Odměny rozdělují správci autorských práv jednotlivým nositelům práv podle rozúčtovacího řádu. Sát ve správním řízení rozhoduje, zda nedošlo k porušování povinností při výkonu kolektivní správy, konkrétně přihlédnout ke všem skutečnostem, které jsou stanoveny v § 100 odst. 6 a 7, a uzavírat smlouvy za přiměřených a rovných podmínek.

10 NP Národní prosperita: Strana zaslala jen jednu souhrnnou odpověď: Vaše otázky jsou nám vzdálené a odpovídat bez dostatečných znalostí nehodláme. Takže promiňte. Protože z voleb odstoupila, už se v další sadě odpovědí neobjeví.

12 M Moravané: Vybírání poplatků za autorská práva by mělo být transparentní a hromadní správci by měli být kontrolováni.

13 SPOZ Strana práv občanů - Zemanovci: Možné je to proto, že naše demokracie má do značné míry formální charakter a není dostatečná kontrola institucí jako jsou správci autorských práv. Příliš mnoho prostoru mají lobbyisté. SPOZ je pro posílení veřejné kontroly státních a dalších institucí, větší transparentnost, zveřejňování na internetu atd.

15 TOP 09: Strana k této otázce odpověď neposlala.

19 ČSNS2005 Česká strana národně socialistická: To je spíše otázka na tvůrce této obludnosti

20 SZ Strana zelených: Hromadní správci autorských práv dodržují zákony České republiky, které nevyžadují adresné zveřejňování přerozdělovaných částek. Strana zelených podporuje otevřenější informování o přerozdělovaných částkách a hospodaření hromadných správců autorských práv. Nemyslíme si však, že ve zveřejňovaných datech by měly být k jednotlivým částkám přiřazena konkrétní jména. To by nevedlo k lepší kontrole hospodaření s vybranými penězi, ale k eskalaci společenského napětí.

23 ČPS Česká pirátská strana: Také nevíme jak je něco takového v demokratické společnosti možné. Je to normální spíše pro totalitní režim.

24 DSSS Dělnická strana sociální spravedlnosti: Zkrátka si to „vylobbovali“ a současný zločinný systém jim to umožní.

Odpovědi od stran a sdružení, které nám alespoň nějakou reakci zaslaly, byly vystaveny tak, jak jsme je obdrželi, bez jakékoliv korekce a úprav. V rámci objektivity jsou odstraněny i odkazy vedoucí u některých odpovědí na stránky politické strany nebo seskupení, nebo na stránky s ní spřízněné.


 

17 KDU-ČSL: Povolení k činnosti a dozor nad kolektivními správci vykonává Ministerstvo kultury, takže není přesné tvrzení, že žádná kontrola neexistuje. Zároveň Autorský zákon stanovuje procentní podmínky rozdělení vybraných částek a jednotliví kolektivní správci jsou povinni zveřejňovat své Rozdělovací řády.
Nicméně, KDU-ČSL souhlasí s tím, že transparentnost a management kolektivních správců má daleko k dokonalosti, proto podporujeme Evropskou komisi, která má na podzim navrhnout celoevropskou legislativu, která má tento problém pomoci vyřešit. Naši europoslanci budou mít možnost prosazovat odpovídající pozměňovací návrhy.

25 Strana svobodných občanů: Zákon si pro sebe zjevně napsaly tehdejší autorské svazy ve spolupráci s Ministerstvem kultury, a odráží tedy jejich zájmy. Část politiků může mít z tohoto systému osobní prospěch, ale většinou si pravděpodobně ani nepřečetli, pro co hlasují, když příslušnou novelu autorského zákona schvalovali. Ostatně při harmonizaci s právem Evropské unie není čtení návrhů zákonů zvykem.

26 ODS Občanská demokratická strana: Hromadní správci autorských práv mají stejnou kontrolu jako např. jiná občanská sdružení. Každoroční výroční zpráva je k dispozici.

Máme vystavit i odpovědi stran, které dorazily po uzávěrce?

Ano.
92% (375 hlasů)
Ne.
8% (32 hlasy)
Celkem hlasů: 407
Tagy: 

Diskuse ke článku Volby 2010: OSA a další správci (5/10)

Úterý, 11 Květen 2010 - 14:52 | HKMaly | Mozna mel na mysli ze tu byla demokracie v...
Úterý, 11 Květen 2010 - 10:11 | Milan Moravec | Stanovisko - svobodni.cz Zákon si pro sebe zjevně...
Úterý, 11 Květen 2010 - 05:31 | Eser | bavíme se tady o porušování autorského zákona,...
Úterý, 11 Květen 2010 - 04:16 | volani.webnode.cz | Ano, i ten nejhorší lump, diktátor, zločinec,...
Úterý, 11 Květen 2010 - 04:10 | volani.webnode.cz | Torrent je legální legitimní způsob výměny...
Úterý, 11 Květen 2010 - 04:02 | volani.webnode.cz | Ani za republiky!
Úterý, 11 Květen 2010 - 04:00 | volani.webnode.cz | Odkázali se na čísla označující část zákona, ale...
Úterý, 11 Květen 2010 - 01:09 | Sob | Jak spolu souvisi potirani torrentu a to jak je...
Pondělí, 10 Květen 2010 - 21:34 | Eser | Za co se to schováváš? Pokud ti jde o svobodu...
Pondělí, 10 Květen 2010 - 19:53 | kocour Micík | Jak souvisi autorsky pravo a cenzura? Hezky...

Zobrazit diskusi