Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Volby 2010: Výpalné (4/10)

"4 VV Věci veřejné: v současné době ve svém programu problematiku autorského zákona neupravujeme... .
Sice to s vypalnym moc nesouvisi ale VV v programu autorsky zakon zminuji, staci hledat cisla 70 a 90, otazkou je proc se k tomu nehlasi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznají vlastní program?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo se nikomu nechtelo drbat s tim mejlem tak to sfoukli jednou odpovedi a nazdar :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi znaji, ale kdo by se s tou jednou vetou kopiroval, zvlast kdyz pro ctenare cdr neni popularni:)
"Podporujeme snahu autorů a jejich dědiců o prodloužení ochranné doby autorského díla ze 70 let na 90 let."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si dělají kozy ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výpalný je fakt hrůza! Proč nezavést daň ze štětců a barev nebo rovnou autorská daň z papíru? Kdyby si náhodou někdo chtěl opsat báseň! A kam bysme zařadily toaleťák?
- Zavedl bych daň na blbost. A byla by hodně velká ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za blbost se plati uz dneska, akorat to neni tak napadne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on by ji, Hozno, ještě navíc zdanil, což je zajímavý nápad.

Ztratíš tužku - za blbost se platí - tvoje ztráta ~5 Kč + odvedeš státu daň 1 Kč (20%). Docela dobrej nápad, zdá se mi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moravané jsou správně mimo.

ČSSD s výpalným evidentně souhlasí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ČSSD Ti odsouhlasí všechno, jen aby dostali hlasy...těm je to úplně jedno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VV: "...je pro nás prioritou především" se dostat ke korytu, takže v podstatě ve svém programu z nám blízké oblasti nic neupravují. A pokud, jak píše výše dracul, toto ve svém programu zmiňují a v odpovědi o tom nehlesnou, jen to potvrzuje, že je pro ně prioritou se dostat ke korytu, protože buďto jen Ctrl+C své odpovědi na otázky a nebo ani ten, kdo odpovídal, netuší, co má v strana v programu a je mu to i úplně jedno.

KSČM: Je to děs, ale komunisti jako jediní alespoň na plnou hubu uznají, že moc netuší o co tu jde a tak že by bylo potřeba se zeptat i někoho, kdo tuší alespoň rozdíl mezi CD a DVD, když je to vzhledem stejná placka.

ČSSD: Politici. Aneb "nevadí nám to, ale pokud by se okolo toho podařilo zavést diskuzi, zjistíme si, zda-li má nad tím cenu trávit čas a má-li, budeme ochotni diskutovat. Ovšem rozhodně to není nic, čím bychom se měli bezprostředně zabývat".

Národní Prosperita: Tuto stranu můžete už z odpovědí vyřadit. Sama odstpupila z voleb (tedy ten jeden jediný její pidižvík)
( http://zpravy.idnes.cz/narodni-prosperita-odstupuje-z-voleb-nejsou-pry-s... )

Moravané: Myšlenkové pochody Moravanů zdají se býti nešťastné.

Zemanovci: Mají to taky trochu pomíchané, ale mají o trochu větší přehled. Jinak ovšem to stejné jako ČSSD.

Dělnická strana poprvé odpověděla nedemagogicky :-o

Pro ostatní strany je výpalné buď něčím, čím se absolutně nemá cenu zabývat nebo naopak je to to jediné, na co slyší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DSSS překvapila

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nicméně je odpověď trochu mimo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S výpalným jsem dřív nesouhlasil. Ale teď mi to za současné situace (nemožnost rozumně a levně nakupovat filmy a hudbu) naprosto vyhovuje. Koupím pevný disk a tím si předplatím možnost legálně stahovat. Je to špatný přístup, ale bohužel. Filmaře občas podpořím nějakým tím DVD (i když ho nemám kde přehrát) a hudebníky návštěvou koncertu (pokud samozřejmě zavítají do naší malé zemičky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenze ono to takhle samozrejme vubec neni. Chtelo by se rict bohuzel, protoze pokud by to takto bylo, byl bych ochotny vypalne snaset.
Ja osobne jsem vzdycky "bojoval" za to, ze krast se nema, a ze je moralne spatne stahovat si filmy atd, protoze tim nekdo jiny prichazi o zisk - to me tu asi zna kazdy :-) Na druhou stranu to co plati dnes - vypalne a podobne, mozne odpojoveni od netu a podobne - to je jeste horsi extrem na druhou stranu. A chapu, ze se to lidem nelibi, me osobne se to nelibi vubec a chapu, ze lide maji pocit, ze maji "predplaceno"
Jak uz jsem psal jinde - at se to resi jako jakekoliv jine trestne ciny. Tedy - "krast je spatne" , potom at policie kona v ramci zakonu stejne, jako kona u vykradeneho bytu ci ukradeneho auta a podobne. Nechapu, proc by zrovna u "kradezi" dat melo jit o neco extra a represivni organy by mely byt zvyhodnovany. A nebo proc bych mel preventivne platit za neco, co bych mohl udelat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"policie... stejne, jako kona u vykradeneho bytu ci ukradeneho auta a podobne"

Pokial ma policia konat "stejne", tak to sa asi vysledku nedockame. Zlodejov ani ukradnute auto nevie najst, tak neverim v jej schopnosti honit sa za niecim nehmotnym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak chceš kriminalizovat něco co dělá většina lidí ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, tak Lojza to psal ve smyslu, ze vypalny je blbost, a ze misto toho by policie mela konkretnim lidem prokazat zpusobenou skodu a podle toho je potrestat. S tim by mely nadsene souhlasit vsechny strany, nebot se to da vylozit dvema zcela odlisnymi zpusoby. ;)

a) po vzoru veci hmotnych se proste koukne na to, ze danou vec mas, aniz bys za ni zaplatil a jeji hodnota se vezme jako zpusobena skoda

b) skodu zpusobenou samotnym kopirovanim nelze presvedcive prokazat, protoze argument "nekoupil bych" nelze vyvratit ("kdyby ty XPcka nesly zkopirovat, pouzival bych Linux").
Ale slo by napr. vycislit skodu, ktera vznikla MS tim, ze i nelegalni instalace stahujou aktualizace, a tak je potreba vic serveru a konektivity, nez by stacilo pro ty legalni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to ve smyslu - pokud vlastnis/pouzivas neco, co sis nekoupil, a neni to dar (nekteri interpreti sva dila davaji zadarmo), potom se skoda pocita z kupni ceny tohoto zbozi.
Policie at kona, ale at je stejny metr na zbozi hmotne, stejne jako na nehmotne.
Pokud nekdo jde na policii a rekne "hele, me se zda, ze muj soused ma doma kradenou konvicku na kytky" , tak ho nejspise vyhodej, protoze takovou kravinou se ani nema smysl zabyvat -> podobne pokud nekdo rekne "hele, on si stahl pisnicku". Pokud ovsem nekdo jde a rekne "hele, soused ma evidentne kradene auto", policie to uz resit bude, a mozna bude potrebovat povoleni k domovni prohlidce, ktere vystavi soud, a ten uz pro to vystaveni musi mit sakra padne duvody. Stejne tak v pripade "hele, tahle firma ma 100 pocitacu a nema koupene ani jedny windows". V takovem pripade jiz asi policie konat bude, a co se tyce "domovni prohlidky" , plati to co u veci hmotne - soud povoluje, a to na zaklade padnych argumentu.
Takovyto system bych videl jako spravedlivy a funkcni. Nestihal by "male ryby" , protoze by to k nicemu nebylo a system by se zahltil, na druhou stranu by postihoval opravdove problemy.
Plus zrusit veskere vypalne a podobne, a samozrejme jak jsem psal drive - zadna privilegia pro policii/soudy , tak jak se to chysta v nekterych nejmenovanych zemich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na prvni pohled to neni spatny. A jak by asi tenhle system koukal na torrenty a podobne? Hejno malych ryb, ktery nema cenu resit, nebo velky zlocinny spiknuti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je stejne otazka jako "jak chces vytykat cikanum, ze kradou, kdyz kradou vsichni a je to soucast jejich kultury"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VSICHNI cikani pirati software a AV dila ? To je mi novina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je uplne jina otazka. Oni jsou mensina a vytykaji jim to ti ostatni, kteri se tvari, ze by to sami nikdy neudelali.
To takovy kopirovani, tam je tech skutecnych poctivcu tolik, ze jsem v realu jeste zadnyho nepotkal a jen nekolik exemplaru na netu naznacuje, ze opravdu existujou.

;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT: Piráti by si mohli najmout korektora
"ale protěžuje spíše zavedené popstar" (píše se protežuje)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za normálních okolností nerýpu, ale zde si už neodpustím poznámku, že za prvé překlepy jsou v odpovědích leckde a za druhé ... "miluji" lidi, kteří pod jakýmkoliv článkem do diskuze napíší, že tam má autor, v tomto případě strana, překlep. Zlob se na mě jak chceš, ale tohle je opravdu na hlavu postavené. Ty se nikdy nepřeřekneš či neupíšeš, že? ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale tohle je podle mě zjevná (a dost rozšířená) neznalost, než pouhý překlep. A právě proto, že je to tak rozšířený jev, tak jsem si dovolil na to OT upozornit (všiml sis vůbec, že jsem tím ten příspěvek uvedl?). Takže to, co ty "miluješ" je mi upřímně jedno (opravdu se nezlobím ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jsem rád, že se nezlobíš :-). Často se objevují takovéto věci v diskuzích a mě to zvedá ze židle. Normálně bych to asi přešel, jako vždy. Ale ráno jsem popudlivější, tak jsem si to asi nemohl odpustit :-).

Rozhodně mne to štve proto, že se autor (ne v tomto případě) dělá s recenzemi, články, testy, grafy atd. a první příspěvěk v diskuzi je pak "máte tam překlep... To je opravdu ohodnocení x hodin práce jako víno. Takže proto ta moje raní bezprostřední reakce. (A ano, dneska jsem si přispal :P)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pořádku, to plně chápu, a na hloupé překlepy a chyby fakt nereaguju, nedejbože abych kritizoval nějakého redaktora, pokud si to fakt nezaslouží :P

Ale to, že se správně píše "protežování" (bez háčku nad e) fakt málokdo ví, a když už se v tom utne tiskové vyjádření nějaké politické strany, přišlo mi to jako vhodný kraťoučký Off-Topic na upozornění i pro ostatní, kteří se chceme v jazyce zlepšovat (pro mě třeba čeština není rodný jazyk, takže kvituju, když mě na chyby někdo upozorní :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to rozšířená neznalost, ale nehledejme problémy tam, kde nejsou. Já správnou podobu znám, ale když už ono slovíčko náhodou použiji, tak jedině jako protěžovat. Důvody - zní mi přirozeněji, všichni mi porozumí a hlavně, cítím v něm podvědomě ještě trochu vtipně přenesený a přitom upřesňující význam (tím, že někoho protížím ho upřednostním). Čeština není mrtvý jazyk, vyvíjí se, tak proč trvat na "správném cizím slově", když už je tak roztomilá zdomácnělá podoba. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak mi to nedalo a kouknul jsem se do pravopisu češtiny.
Správně je " protěžovat (vlivně podporovat) "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady jsem ti dal screen, abys věřil http://2i.cz/5819f2d80b

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, a přitom tam mají chybu ;)
V mých tištěných Pravidlech českého pravopisu i na webu pravidla.cz je správná varianta "protežovat (vlivně podporovat)"
http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=prote%9Eovat
Kdybys mi nevěřil, tak ti ta tištěná pravidla můžu vyfotit, ale věř mi :)

Jinak o tom, že je to správná varianta, se píše na více místech, takže věřím, že už nebudeš mít pochybnosti :)
http://www.ujc.cas.cz/poradna/odpo.html#proteze
http://interval.cz/clanky/hrichy-pro-sileneho-korektora-orisky-v-nasem-s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak mi to nedalo a kouknul jsem se do pravopisu češtiny.
Správně je " protěžovat (vlivně podporovat) "
tady jsem ti dal screen, abys věřil
http://2i.cz/5819f2d80b

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz výše, mají tam chybu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuji přejmenovat článek na "Volební agitace 2010 - Ať žije ČPS: Výpalné (4/10)"

Ještě štěstí, že drtivá většina voličů má jiné priority než je legalizace warezu a nehrozí tak, že by komedianti s názvem ČPS zaznamenali nějaký úspěch.

Ale přiznám se, že mě tahle desetidílná agitka už docela nudí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si, že by v článcích nebo v programu ČPS byla jediná řádka o legalizaci warezu. Naopak tato série článků (ale i celé předvolební dění) pěkně ukazuje, jak se ostatní strany (a obzvlášť TOP09) chytají tématu, o kterém do příchodu ČPS na scénu nemluvil ani jediný politik. Na tom je dobře vidět, že tyhle pseudostrany absolutně nemají zájem cokoli řešit, jen slibují to, za co jim lidi dají hlasy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo je to novinářská práce redaktora diit.cz, kdy se zeptali na úzký okruh otázek z "digitálního světa", potažmo svobody internetu, všech kandidujících stran na otázky, které jinde nepadnou. Já toto nevnímám jako "agitku ČPS", ale především jako přínos, protože toto je unikátní možnost dozvědět se více o postoji a hlavně "digitální vzdělanosti" našich politiků. To, že to je pole působnosti ČPS snad víme všichni...

Já si z dnešních odpovědí odnesu především to, že ČSSD bude lidi nadále považovat za zloděje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No odpovědi tvořili i samotní čtenáři Deep in IT. Se divím, že o tom nevíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechtel si rict spis "otazky"? =)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo nevědomé přeřeknutí ;) Nicméně může se jednat o pravdivý výrok - já kdybych byl v politické straně a oslovil mě nějaký web s otázkami, tak první co bych udělal, že bych se s tím webem seznámil. A tím bych se stal samozřejmě čtenářem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď svobodní - volební č. 25
Autorský poplatek u datových nosičů a některých zařízení (tzv. výpalné) je skrytou daní. Stejně tak jsou skrytou daní autorské poplatky za zpřístupnění veřejně šířeného televizního a rozhlasového vysílání. Výnosy z těchto poplatků jsou přerozdělovány mezi netransparentně hospodařící autorské svazy napojené na Ministerstvo kultury. Jedná se o nesmyslnou a nespravedlivou dotaci financovanou na úkor ostatních občanů a je třeba tento poplatek zrušit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vy to stejně píšete až teď. A provozujete si tady volební agitaci na útraty DIIT. Doporučuji vaše příspěvky u všech článků na téma volby smazat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jste četl i předchozí diskuze, tak byste narazil na odkaz na volební program svobodných. Nedělám nic jiného, než že z tohoto textu sem kopíruji příslušnou část. http://www.svobodni.cz/media/tiskove-zpravy/881-doplneni-programu-skolne... - to není reklama, ale jen odkaz, abyste viděl, že "nekecám".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Tím tady provozujete volební agitaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak, právo na to má, je to přeci diskuze o přístupu politických stran k určitým otázkám autorských práv a souvisejícím tématům. Druhá věc je, že to měl poslat redakci DIIT, před uzávěrkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když ti to vadí, tak to nečti. Já jsem třeba rád, že i po uzávěrce odpovědí, jsou schopni a ochotni sem pastnout svůj názor. Odpověď třeba strany "VV" byla sice včas, ale k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor na tohle všechno je, že výpalné apod. s tématy tohoto serveru souvisí, ale ať se na mě autoři článku nezlobí, nepatří to sem. Tohle je server o počítačích a ne o politice a o šíření pravolevých demagogií. Podívejte se na Novinky.cz, kam až takové diskuse mezi voliči zašlo. Politiské debaty jsou nyní jen o šíření nenávisti, nikoli o věcné debatě, protože protistrana nechce slyšet pravdu toho druhého, ta ho chce jen přepřičet a utlouct. To je podle mě politika dnešních dní. A jsem si jist, že politická elita, která je u koryta, se tomu zdálky jen směje a svorně všichni chlastají v parlamentní kantýně za komunistické ceny. A ti, co se ke korytům dostat chtějí, nám voličůn naslibují cokoli. Ovšem odpověď na to, jak se dostat z tohoto morálního bahna, neznám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nejde o pravolevé řeči a podobně. Zkuste volit někoho, kdo není v parlamentu a je určitá šance na zlepšení. Když k volbám nepůjdete, moc se toho nezmění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte do jisté míry pravdu, jenže přes moje šediny už přešlo příliš mnoho zim, než abych ještě na řečičky někoho tak snadno naletěl... Mezi politiky jsem slušného člověka snad ještě neviděl. A i kdyby se do parlamentu tři čtyři dostali, jak dlouho budou asi tak čestní, než je ostatní donutí držet basu s nimi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beru to z druhé strany, za zlepšení považuji už jen to, že se tam nedostanou ti, co tam vyseděli důlek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani nevíte, jak bych byl rád, kdyby se tam ti dinosauři nedostali. Jenže na druhou stranu, ti noví si budou také chtít nakrást a nové koště, jak známo, dobře mete... no, nechme toho. Koho volit, zatím stále ještě nevím, ale koho nevolit, to vím zcela jistě. Rozhodnu se na poslední chvíli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesné - ti "noví" jsou buď komunální politici - jistě si každý rád vzpomenete na pana Čunka a takových znám docela dost na to, abych je v parlamentu nechtěl - nebo osoby neschopné - protože se tam dosud nedokázali dostat.
ČPS jako nová strana je letos výjimkou. Příště už nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze cechacek nepujde volit nekoho kdo, uz tam neni ikdyby mel sebelepsi program a myslel to opravdu uprimne jen proto aby nahodou nedal sanci nejakemu nickovy vzdyt by to moh bejt treba soused odvedle z panelaku a to ne sousedum v cechach se preje jen chcipla koza!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor: Zrušíme vybírání "výpalného". Považujeme ho minimálně za nemorální, protože nemá s autorským právem nic společného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsichni proti, nikomu se to nelibi a stejne ty poplatky mame...? Asi nam v PS hlasuji duchove...

Jsem zvedav, kdy se zacne platit "copyrightova dan" i z modemu, routeru, prirucnich svitilen a papiru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď KDU-ČSL:

Slovo “výpalné” bychom v tomto kontextu nepoužili, přestože názory na tuto vyhlášku vycházející z platného zákona jsou velmi různorodé. KDU-ČSL zastává názor, že tato vyhláška ministerstva kultury není řešením nejšťastnějším, ale je řešením legitimním a nikoli neústavním.

Nějaký systém náhradní autorské odměny je nutný – to vyplývá i z platných mezinárodních smluv. Stanovení výše poplatků vyhláškou je ale neflexibilní postup, kdy nelze rychle reagovat na vývoj cen na trhu. Zejména první vyhláška v tomto ohledu vůbec neodpovídala realitě, dnes je
situace přece jen o poznání lepší.

KDU-ČSL bude prosazovat tzv. německý systém, kde výši náhradní autorské odměny určuje nikoliv ministerstvo, ale je výsledkem vyjednávání mezi zástupci autorů a průmyslu vyrábějícího nenahrané nosiče. Státní správa vstupuje do hry jako nezávislý arbitr jedině v okamžiku, když nejsou strany schopné dohody.

---
V důsledku chybné komunikace jsme odpovědi za KDU-ČSL odeslali s týdenním zpožděním. Samozřejmě respektujeme, že nebyly zařazeny mezi ostatní odpovědi, nicméně si dovoluji zpracované odpovědi vložit aspoň formou diskusního příspěvku.

S pozdravem
RNDr. Tomáš Svoboda
předseda odborné komise ICT
KDU-ČSL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.