Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výkon

VIA KT400A logo
VIA včera vydala vylepšenou verzi chipsetu KT400 s názvem KT400A. Tento chipset, ač má jednokanálový přístup do pamětí, má ambice sesadit z pomyslného trůnu nejlepšího chipsetu nForce2 od nVidie. Myslíte, že se mu to povedlo?

Kapitoly článků

1.  Specifikace
2.  Výkon

Ačkoliv preprodukční vzorky byly velmi zajímavé a vypadalo to, že VIA získá titul nejrychlejšího chipsetu pro Athlon XP procesory, finální produkty říkají něco jiného. Na testy se můžete podívat na těchto webech:

A co se z nich můžete dovědět? Pokud jde o výkon, je VIA KT400A je nejvýše stejně dobrá jako nVidia nForce2. Zhruba v polovině testů jsou si oba chipsety rovny (tj. mají téměř stejné výsledky), ve zbylých se najde pár, kde vítězí KT400A, ale většinou patří prvenství nForce 2. Pro ilustraci vám pár výsledků nabídnu. Nejprve Unreal Tournament 2003 z AnandTechu:

Unrel Tournament 2003 z AnandTechu

Potom stařičká Quake III Arena z zmdmb.com:

Quake III Arena

Následuje Comanche 4 z The Tech Reportu:

Comanche 4

A co takhle Serious Sam 2 z [H]ard|OCP:

Serious Sam 2

Na závěr syntetický test PCMark2002 z Legion Hardware:

PCMark 2002

Ovšem je nesmysl se pouze dívat na výkon, měly by nás zajímat i vlastnosti. Tam má každá firma něco. Pokud se podíváme na ty lepší jižní můstky, tak VIA nabízí navíc SerialATA a maximum 4 GB paměti (nForce2 podporuje maximálně 3 GB). Jenže nVidia se také nenechává zahanbit, nabízí navíc dvě síťové karty, Dolby Digital zvuk a FireWire. Takže jednoznačné doporučení nelze dát, asi si každý musí sám rozmyslet a rozhodnout, co by jemu vyhovovalo více.

Kapitoly článků
1.  Specifikace
2.  Výkon

Diskuse ke článku VIA Apollo KT400A

Žádné komentáře.