Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vylepšená metoda našeho měření spotřeby sestavy bez grafiky

Zrovna tu Matroxku nebo nějakou S3 bych v PC klidně nechal. Jejich spotřeba je malá a konstantní. Nestudoval jsem zapojení PCI, ale co to udělá, když se při vyndávání karta trochu vzpříčí? ISA kartu s vypáleným kontaktem už jsem viděl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda taky přijde zbytečný tu gfx vyndavat, spíš bych odečítal tu konstantu (zjištěnou právě třeba změřením spotřeby s vs. s odejmutou).
Btw, už jsem to psal Davidovi, ale kdybys měl zájem, mám tady pasivní škvrně od Fortronu, FSP150-50TNF. Celkem raritka, zkus si ho v CZ sehnat ;) Jak už z názvu vyplývá, jedná se o 150W kousek, čili naprostý ideál pro HTPC třeba na 35W Sandy Bridge...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(myšleno "zapůjčím na test" ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole, to je zase píčovina. To je asi jako testovat počítač potmě, protože když na něj svítí světlo, více se komponenty ohřívají a je nutné je víc chladit.
Co takhle použít GK napájenou z externího zdroje a zalepit jí napájení z PCIe?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to jako rada, ale je tovašimi slovy píčovina neb i grafika s externim konktorem si může vzít až 70W z PCI-e slotu, víme!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když má odpojeny kontakty na napájení z PCIe, tak těžko :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ovšem nefunguje, jelikož z PCI-e se bere i +3,3V pro logiku karty a na externím konektoru je jen +12V pro měniče napajející jádro karty

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci být za štouru a hnidopicha, ale neopřipadá vám vaše metoda poněkud dětinská a pro server, který se tváří jako odborný až trapná?
Správná metoda měření spotřeby by měla probýhat na DC straně zdroje jinými slovy mezi zdroj a jednotlivé spotřebiče vložím odpor na kterém měřím ubytek napětí, tedy proud a po vynásobení napětím ziskam přesný údaj o spotřebě na daném konektoru (spotřebiči). Čili všech externich komponentách (HDD), základní desce a CPU (je napajen zvlášt). Na grafiku potrebuji fintu, ta vaše je napajena přes 6 pinu z PCI-E +12 a +3,3V, tyto piny je třeba přerušit a nahradit externim molex konektorem přes který je pak grafika napájena.
Vypadá to složitě, ale ve své postatatě, jde o
destičku s konektory, MCU a ADC převodníkem, který bude měrit napětí na všech větvích tj. +12V,+5V,+3.3V,-12V,-5V a proud pro základín desk 5x , pro řekněme grafiku + 3 libovolné další periferie tj. 10x (2x i 3.3V)tj. dvacetikanalový ADC MUX, stačí 12bit, což poskytne na 12V rozlišení 3mV a při 100W na 10A (120W na 12V) 2,5mA. T dnes zvladaji MCU za 200Kc, jako bočníky stačí nějaké přesnější 5-10mOhm odpory + k nim odpovidajicí zesilovač 10A*5mOhm=50mV x 50 zesilení OZ =2,5V, které měřím ADC.

Není problém aby MCU data logoval i během bootu PC, pak je to jen otázka sw na PC a prezentace naměřených dat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém vidím v nemožnosti připojit odpor před grafiku bez poškození základní desky. Jelikož redakce má komponenty většinou půjčené a musí je v pořádku vrátit ... jak jinak oddělit spotřebu desky a CPU od spotřeby grafiky?

Jinak je to dobrý způsob, jak měřit spotřebu ostatních komponent (HDD, DVDRW atd...), ověřit efektivitu napájecího zdroje ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však to píši, grafiku musí mít svou a NA GRAFICE přeruší 4 piny PCI-e konektoru pro +12V a dva piny pro +3,3V a na straně grafiky tyto vyvedou na konektor kam přivedou +12 a +3,3V externě. Připouštím postrádá to eleganci, ale jinak to nejde, pokud chceme měřit a né odečítat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toto vyresi dany problem velmi elegantne http://www.aliexpress.com/fm-store/701612/211133807/Cable-for-PCI-X.html
napajeci kablicky muzes prerusit a vlozit co chces ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale stejně se tu hodí 5W :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už asi rok používám vlastní NAS sestavený se starších komponet bez GK. Přistupuji k němu přes RDP nebo VNC. A úspěšně používám virtuální GK "DemoForge Quasar Virtual Display". Na AMD Athlonu 64 X2 4400+ to běží bez problémů, na AMD Duronu 1400 to mírně zatěžovalo systém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vrazi!!! :D
Přesně stejným způsobem jsem se odnaučil neodpojovat/nezapojovat komponenty za běhu (samozřejmě vyjma různých periferií, kde to není problém). Už tomu bude pěknou řádku let, co jsem se pokoušel "upgradovat" svůj tehdejší počítač. Tehdá se jednalo o nějakou 386 a výměnu grafiky samozřejmě ještě do ISA slotu. Deska ležela na posteli, zdroj někde na zemi, disky na ATA kšandách na stole. Copak o to, vytažení staré grafárny komp ještě zkousnul, ale osazení nové už jaksi ne. Nejenom, že odešla samotná grafárna, ale odnesl to i tehdejší motherboard, což při někdejší ceně komponent (cca v roce '94) bylo dost důrazné ponaučení, abych se do budoucna takovýmhle vyfik*ndacím vyhnul...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ISA nebyla jaksi PlugAndPlay, ze jo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono PCI taky neni zrovna hot swap :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je prave omyl, PCI hotswap je. Podivej se na nejakou PCI kartu - nekolik kontaktu je delsich, nez ostatni - takze pri rovnem zasouvani karty se spoji jako prvni. Ne nahodou jsou to zemnici kontakty. Stejne vypada napr. SATA konektor a sata je taky hotswap by design.

Jina otazka je, jak se s tim vsim srovna system...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o plug and play, to je hlavně SW záležitost. Ale jde o to, že na konektoru jsou k dispozici i napájecí napětí, která zrovna sběrnici nesvědčí. A ve chvíli, když se zasouvá karta, se může stát, že máte připojeno 12V, ale ještě se nezapojila zem. No a přes obvody karty pak těch 12V pošlete na sběrnici - výsledek je jistý :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kucii ja uz jsem tak natesenej na tu superrecenzi, ze se to neda vydrzet. Kam vam mam dovezt kvalitni povzbuzovaci prostredky (Guatemalsky kafe, Speed8), abyste to dneska v noci dali?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Speed8 je placebo, zkus UP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Speed8 funguje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu proc nekoupite nejakou levnou grafiku s nizkou a konstantni spotrebou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože teprve bez grafiky je to 100% bez ní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nostalgie :-) doma mám v šupleti Matrox Mystique 220 (MGA-1164SG-A) a je snad i stále funkční.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi pekny "figl", nicmene to vas v redakci vazne nikoho nenapadlo bud kliknout na F1 po bootu .... a nebo proste v setupu BIOSu (vetsinou hned v prvni zalozce), dat "halt on no errors" misto "halt on all errors"?:o)))) Jeste jsem nevidel BIOS bez tehle moznosti a jeste jsem nevidel, ze by to nefungovalo .... JA RIKAM OMG!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, tak na te desce (pokud je to ta asus crosshair V formula) je v biosu nastaveni "Wait for F1 If Error", coz bude ONO! Ale je to deska pro AMD, takze uz jenom z toho soudim, ze to bude paskvil (vsechno co se kdy dotklo AMD nebo ATI musi byt zakonite nejakym zpusoben zvracene a spatne ...) a nehorazne obskurni design biosu me v tom jenom utvrzuje, takze je dost dobre mozne, ze tahle standardni funkce (ficura) tam klidne fungovat nebude (jak uz jsme si zvykli u produktu, ktere si cichly k AMD nebo ATI - jak uz jsem psal:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že to nefunguje, zkoušel jsem to :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, tak to dopada, kdyz se do pocitace da neco co vyrobilo AMD:o) Po dvou novych grafikach ATI, kde neslo nastavit vic jak 60Hz pro monitor, uz nic s nalepkou ATI nebo AMD nesmi pres muj prah:o) Jak pise diskutujici pode mnou, mozna by to byl vazne zajimavy parametr u testovani zakladnich desek nebo spis jejich biosu. A nemuzu si pomoct, ten bios vypada podobne zhovadile jak ATI CCC a evidentne toho umi asi zrovna tolik:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nenapadlo tě, že to třeba nemá nic společného s AMD, ale s tím, jak blbě je udělaný firmware? Ten se dá zku**it i pro platformu Intel ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesváděl bych to na AMD. Zrovna Asus má Biosy nablblé už dlouho, bez ohledu na platformu. Například mě naprosto dostala deska, kde Bios vždy resetoval pořadí disků pro boot v případě jejich přidání/odebrání (nikoliv toho značeného jako bootovací). Použití disku v šuplíku tak bylo noční můrou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Biosy/UEFI maji obecně dost nízkou kvalitu. Možná byste to měli uvádět u recenzí: "nebootuje bez grafiky". Abych si desku mohl zařadit na shit-list.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jsme u toho, mohli by jste zacit testovat klavesnice a mysi. Chtel bych nejakou nehlucnou klavesnici a bezdratovou mys (ona by mohla i ta klavesnice byt bezdratova, kdyby byla komunikace nejak kryptovana a ne jak ty dnesni). Ale problem je, ze bezdratove mysi jsou vetsinou bud nesmyslne drahe a nebo lagujou jak svina, no a o klavesnicich a jejich rozlozeni radsi uplne pomlcim:( Takze srovnani by bodlo:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem vytahoval PCI kartu za běhu. Jednalo se o Sound Blaster Live! Value... asi napotřetí už se ale spálila ;-)

Neexistuje místo toho nějakej PCI "bazmek" co má na sobě 3 odpory a tváří jako grafika?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedno CPLD s PCI VID/PID a class "grafarna", ale vyjde to s tistakem na vice nez S3 z bazaru, pokud jsi jiz akceptoval obsazeni PCI slotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.